فهرست مطالب

نامه آموزش عالی - پیاپی 27 (پاییز 1393)

نشریه نامه آموزش عالی
پیاپی 27 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابراهیم خدایی صفحه 7
  • محمدرضا اردلان، وحید سلطانزاده*، رقیه بهشتی راد صفحه 11
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارزیابی نقش فرهنگ سازمانی بر کارآفرینی سازمانی در میان اعضای هیات علمی دانشگاه ارومیه انجام شده است. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم هر طبقه، 91 نفر از اعضای هیات علمی به طور تصادفی جهت مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از دو پرسشنامه استاندارد فرهنگ سازمانی بر پایه مدل دنیس و اسپرتیزر و کارآفرینی سازمانی هیل استفاده شد. نتایج به دست آمده گویای آن است که: 1- بین فرهنگ سازمانی با کارآفرینی سازمانی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. 2- فرهنگ توسعه ای می تواند به طور مثبت و معنی دار کارآفرینی سازمانی را پیش بینی کند. 3- میان فرهنگ سلسله مراتبی و کارآفرینی سازمانی رابطه معنی دار وجود ندارد. در نتیجه می توان بیان کرد که برای توسعه کارآفرینی سازمانی در نظام آموزشی عالی نیاز به فرهنگ توسعه ای، گروهی و عقلایی است و در بستر فرهنگ سلسله مراتبی و دستوری، کارآفرینی سازمانی برای توسعه با مانع مواجه است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، کارآفرینی سازمانی، اعضای هیات علمی، دانشگاه ارومیه
  • محمد جواد صالحی*، احسان جمالی صفحه 35
    آنچه که برای مدت های زیادی به صورت یک معما برای اقتصاددانان درآمده است چگونگی اندازه گیری دقیق سرمایه انسانی است. تاکنون روش کارآ و مناسبی برای محاسبه ذخیره سرمایه انسانی وجود نداشته است. لذا هدف این مقاله ارائه روشی نوین و کارآمد در خصوص محاسبه سرمایه انسانی است. در سال های اخیر روش هزینه یابی مبتنی بر فعالیت (ABC) و ارزش افزوده اقتصادی (EVA) در بسیاری از کشورهای غربی و صنعتی بسط یافته و به کار گرفته شده است. در این روش تئوری محاسبه هزینه، گسترش یافته و می تواند ابزار مناسب و مفیدی برای اندازه گیری سرمایه انسانی ارائه دهد. در این مقاله ابتدا روش هزینه یابی مبتنی بر فعالیت مورد بررسی قرار گرفته، سپس ویژگی های هزینه سرمایه -انسانی با استفاده از تئوری های این مفهوم و همچنین با توجه به ارزش افزوده اقتصادی آزمون و بررسی شده اند. ابتدا فعالیت های کلیدی در فرایند توسعه سرمایه انسانی تعریف شده و سپس منابع هزینه ای با دقت مشخص می شوند و در نهایت فرآیند محاسبه سرمایه انسانی ارائه می شود. این روش یک ایده جدید از اندازه گیری و مدیریت سرمایه انسانی ارائه داده و به مطالعات آینده نیز کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، هزینه یابی مبتنی بر فعالیت، ارزش افزوده اقتصادی، مخزن هزینه
  • جمال سلیمی* صفحه 49
    رویکرد بین رشته ای نشان گر جهت نگاه و چگونگی شناخت و فهم مسائل و موضوعات پیچیده، چندوجهی و چندبخشی است که در فضای بین رشتگی معنا می یابد. برنامه درسی میان رشته ای هم یک فرآیند تصمیم گیری است که دارای ویژگی های راه یابانه یا خلاق، رفت و برگشتی و غیرخطی و تاملی است که بر حول مسائل، سوالات و موضوعات پیچیده شکل می گیرد. هدف این مقاله ارائه یک الگوی کاربردی به منظور طراحی برنامه های درسی بین رشته ای در سطح آموزش عالی است. پژوهش از نوع تحقیقات مروری و روش گردآوری داده ها روش کتابخانه ای است. برای گردآوری داده ها از چک لیست های موضوعی استفاده شده است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که یک برنامه درسی بین رشته ای با تعیین یک موضوع یا مساله بین رشته ای آغاز و با خلق یک فهم بین رشته ای از آن مسائل و موضوعات و ارزشیابی آن منتهی می گردد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، برنامه درسی بین رشته ای، برنامه درسی بین رشته ای در آموزش عالی، طراحی دروس، الگو
  • ریحانه رامشگر*، سعید رجایی پور، سیدعلی سیادت صفحه 77
    هدف از این پژوهش مقایسه ساختار سازمانی دانشگاه اصفهان و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال تحصیلی (92-1391) بر اساس نظریه استیفن رابینز بود. سوال های پژوهش شامل بررسی میزان پیچیدگی، رسمیت و تمرکز در این دانشگاه ها است. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری شامل 165 نفر از مدیران دانشگاه های اصفهان و علوم پزشکی اصفهان در سال تحصیلی(92-1391) بودند که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم، به نسبت 65 به 50 از بین دانشگاه اصفهان و علوم پزشکی اصفهان انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه های پیچیدگی، رسمیت و تمرکز رابینز بود. پایایی پرسشنامه، با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای هر کدام از پرسشنامه ها به ترتیب 0.85، 0.91 و 0.89 به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون های آماری با Tدو گروه مستقل و آزمون همگنی واریانس ها استفاده شد. نتایج حاکی از این بود که بین ابعاد ساختاری دانشگاه اصفهان و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تفاوت معناداری وجود ندارد. ساختار سازمانی دانشگاه های مورد بررسی، از وضعیت مطلوبی برخوردار نبودند؛ میزان پیچیدگی، رسمیت و تمرکز، زیاد بود؛ بهتر است میزان ابعاد بررسی شده، تعدیل و بهینه شود.
    کلیدواژگان: دانشگاه، ساختار سازمانی، پیچیدگی ساختاری، رسمیت ساختاری، تمرکز ساختاری
  • مستانه غنجی، زهرا خشنودی فر* صفحه 99
    پیشرفت جوامع وابستگی انکارناپذیری به سطح آموزش و گسترش کمی و کیفی نظام آموزش عالی دارد. هدف کلی تحقیق حاضر شناسایی و تحلیل مولفه های تبیین کننده کیفیت خدمات آموزشی از دیدگاه دانشجویان رشته های کشاورزی دانشگاه اراک بوده است. این تحقیق براساس روش توصیفی (غیر آزمایشی)- پیمایشی به انجام رسیده است. جامعه آماری شامل 90 نفر از دانشجویان رشته های کشاورزی در دانشگاه اراک بوده اند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای بوده است که روایی آن بر اساس نظر جمعی از اساتید و صاحب نظران حوزه مدیریت آموزشی تائید گردید. برای تعیین میزان پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید (@=0.84). داده ها با استفاده از نرم افزار Spss نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل عاملی نشان داد مولفه های همدلی اساتید، دسترسی به اساتید، امکانات اداری- آموزشی و مهارت های تدریس در مجموع 07/ 83 درصد کل واریانس کیفیت خدمات آموزشی را تبیین می نمایند.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، کیفیت خدمات آموزشی، دانشجویان رشته های کشاورزی، دانشگاه اراک
  • سعید اردکانی، سید محمد طباطبایی نسب، رضا ابراهیم زاده پزشکی*، نگار جلیلیان، ابوالفضل نوری صفحه 115
    مدرسان دانشگاه، به عنوان یکی از مهم ترین عناصر نظام آموزش عالی شناخته می شوند که امروزه، مسئولیت آنها در فرآیند آموزش و پرورش نسبت به گذشته سنگین تر و پیچیده تر شده است، به طوری که تدریس و انتقال دانش، یکی از نقش های آنهاست. به منظور ایفای نقش درست دانشگاه ها و دست یابی به تعالی این نهاد، بایستی علاوه بر ارزیابی بهره هوشی، هوش هیجانی اساتید را نیز مورد آزمون قرار داد. این تحقیق با استفاده از مدل برادبری و گریوز ضمن بیان اهمیت این مفهوم در آموزش عالی با به کارگیری فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و ویکور به ارزیابی هوش هیجانی در دانشکده های مختلف دانشگاه یزد پرداخته است. با توجه به ابهام در نظرات خبرگان و اساتید که جامعه آماری این تحقیق را تشکیل می دهند، پژوهش حاضر در محیط فازی انجام شده است که نتایج تحقیق نشان می دهد اساتید دانشکده های «علوم اجتماعی»، «فنی و مهندسی» و «اقتصاد، مدیریت و حسابداری» بهترین وضعیت را در بهره مندی از هوش هیجانی دارا می باشند اما به طور کلی وضعیت این مفهوم در اکثر دانشکده ها نامناسب است.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، ویکور، نظریه فازی، اساتید دانشگاه
  • علیرضا عظیم پور*، مرضیه جهانگیری، زهره کوراوند، مهناز منوچهری صفحه 141
    هدف از تحقیق حاضر بررسی تجربی تصورات قالبی رایج، مبنی بر تفاوت هوش بهر دانشجویان دختر و پسر و تفاوت هوش بهر افراد شاغل به تحصیل در رشته های کم محبوبیت در مقابل شاغلین به تحصیل در رشته های محبوب تر است. از طریق نمونه گیری هدف مند، پس از مشورت با برخی دانشجویان و اساتید دانشگاه سلمان فارسی کازرون و بررسی رتبه های قبولی دانشجویان، رشته ادبیات فارسی به عنوان رشته ای کمتر محبوب و رشته فن آوری اطلاعات به عنوان رشته ای محبوب در این دانشگاه شناخته شد. از دانشجویان هر 4 پایه این دو رشته دعوت به همکاری شد. 123 تن از دانشجویان کارشناسی شاغل به تحصیل در این دو رشته در دانشگاه سلمان فارسی کازرون با طرح حاضر همکاری نمودند. فرم A مقیاس 3 آزمون هوش نابسته به فرهنگ کتل به طور گروهی بر این دانشجویان اجرا شد. نتایج دو اجرای آزمون T برای گروه های مستقل تفاوت هوش بهر دانشجویان دختر و پسر را رد کرد اما تفاوت در نتایج هوش بهر حاصله از آزمون کتل را در دو رشته تحصیلی تایید نمود.
    کلیدواژگان: هوش، هوش بهر، جنسیت، رشته تحصیلی، تصورات قالبی
|
  • Mohammad Reaza Ardalan, Vahid Soltanzadeh*, Roghayeh Beheshtirad Page 11
    Abstract: This study aimed to Evaluate the role of organizational culture on entrepreneurship among Faculty Members of the Urmia University. This is a descriptive correlation study. A stratified sample of 91 faculty members of the university was selected according to the faculty where they were working in proportion to the size of each faculty. Two questionnaires were used for data collection. The first one is questionnaire of organizational culture based on Denison & Spreitzer model. The results showed that: 1- There is a positive and significant relationship between organizational cultures with organizational entrepreneurship.2- development culture is significant predictors organizational entrepreneurship.3- There is not positive and significant relationship between Hierarchical culture and organizational entrepreneurship. So it can represent that, there is requirement development culture, group culture, rational culture and rating for development of organizational entrepreneurship in high education, and in this position of Hierarchical and instruction cultural of development entrepreneurship, there are interferes for develop.
    Keywords: Organizational Culture, Organizational Entrepreneurship, Faculty Members, Urmia University
  • Mohammad Javad Salehi*, Ehsan Jamali Page 35
    It is a big problem how to measure human capital accurately, which has puzzled economists for a long time. There is not an effective way to calculate the cost of human capital until now. In recent years, Activity Based-Costing (ABC) and Economic Value Added (EVA) have been well developed and applied in many industries in western countries. They are advanced theory of cost calculation and may provide us useful tools to measure human capital. The paper examined the cost characteristics of human capital with the theory of ABC. Key activities in the process of human capital’s development were found. Resource costs were allocated accurately and the procedure of human capital’s calculation was proposed. It provides us a new idea to measure and manage human capital and will do some help in further studies.
    Keywords: Human Capital, Activity Based Costing, Economic Value Added, Cost Pool
  • Jamal Salimi* Page 49
    Abstract: An interdisciplinary curriculum is a decision-making process that has specific characters Heuristics, Iterative and Reflexive. Interdisciplinary curriculum first will be formed to revolve around issues, questions and complex issues. Interdisciplinary curriculum process ultimately lead to a set of decisions, is to produce a final product (interdisciplinary understanding). The main goal of the article is presenting a practical model for designing interdisciplinary curriculum in higher education. The research type is review studies and the method of data collection is library method For collecting the data subjective check list is used. The result of study shows that a process of interdisciplinary curriculum study is started by determining of subject and themes and developed to produce an interdisciplinary understanding of the problem and Leads to the evaluation of interdisciplinary understanding.
    Keywords: Curriculum, Interdisciplinary Curriculum, Higher education Interdisciplinary curriculum, Curriculum design, Model
  • Reyhane Rameshgar*, Saeed Rajaeepour, Saied Ali Siadat Page 77
    Abstract: The objective of the present study was to compare the organizational structure of Isfahan university and Isfahan university of medical sciences in academic year of 2012-13 according to Stephen Robin's theory. The research questions include investigating the degree of complexity, formality and concentration in these universities. The research method was the survey type and the statistical population was composed of 165 of the principals of Isfahan University and medical sciences in academic year 2012-13 who were selected through stratified random sampling suitable for the sample size with the proportion of 65 to 50 from Isfahan University and university of medical sciences. The data collection instruments were Robin's questionnaires of complexity, formality and concentration. The questionnaire's reliability was estimated as 0.85, 0.91 and 0.89 respectively through Cronbach alpha coefficient. In order to do the analysis the independent sample T test and variance convergences test were applied. The results implied that there is no significant difference between the structural dimensions of Isfahan University and university of medical sciences. The universitie's organizational structure under study didnt enjoy suitable status; the degree of complexity, formality and concentration was high; it would be better to adjust and optimize the degree of dimensions under study.
    Keywords: university, organizational structure, complexity of structure, formalization of structure, centralization of structure
  • Mastaneh Ghonji, Zahra Khoshnodifar* Page 99
    Abstract: Improvement of communities is dependent on education level and quality and quantity development of higher education system. The overall goal of present research is to identify and analyze the components of quality of educational services from the perspective of different disciplines of agriculture students in Arak University. Statistical populations of study were 90 agriculture students in Arak University and analyzed through simple random sampling technique. The data collection tool was questionnaire which its reliability was confirmed upon professors’ points of view. For determining the validity of questionnaire Cronbach’s Alfa Coefficient was used. (@=0.84). these data were analyzed with Spss18 software. Factor analysis results of the educational services quality showed that those factors such as professors’ empathy, professors’ accessibility, administrative and educational facilities and teaching skills describe about 83.07% of total variance of educational service quality.
    Keywords: Higher Education, Quality of Educational Services, Agricultural Students, Arak University
  • Saeed Saeida Ardakani, Seyed Mohammad Tabatabayi Nasab, Reza Ebrahimzadeh Pezeshki*, Negar Jalilian, Abolfaz Noori Page 115
    Abstract: University instructors are regarded as one of the most important elements in universities and their responsibility has gained more weight than before, so that teaching and transferring mere knowledge are just two of their responsibilities. In order to perform a suitable role and gaining the mentioned goal, universities must analyze the EQ of the instructors besides analyzing their IQs. In this research we have used the Brad berry and Greaves model to underline the importance of this concept in higher education. Moreover we have use AHP and VIKOR approaches to analyze EQ in different faculties of Yazd University. Regarding to some ambiguities in expert point of views, who are the population of this research, we have use it in Fuzzy environment. The results shows that, instructors of “Sociological Sciences faculty”, “Technical and Engineering faculty” and “Economy, Management and Accounting faculty” are at the best position while talking about EQ. But in general there is a bad situation in most faculties.
    Keywords: University instructors, Emotional Quotient, Analytic Hierarchy Process, VIKOR, Fuzzy Theory
  • Alireza Azimpour*, Marzieh Jahangiri, Zohreh Kuravand, Mahnaz Manuchehri Page 141
    Abstract: The aim of this investigation is to study the empirical examination of stereotypic ideas about intelligence differences in female and male university students, also intelligence differences in students who study unpopular course and students who study popular course. In order to this aim by purposive sampling and after counseling with professors and students of Salman Farsi university of Kazerun and after viewing the rank of students in university entrance exam, Persian language and literature was selected as unpopular course and information technology was selected as the popular course. From all 4 grades of these, two courses wanted to collaborate with this investigation. Finally 123 students from these two courses participated in this research. Form A of Cattell Culture Fair Intelligence Test III was administered gregariously. The results of independent T test didn’t confirm any intelligence differences between male and female students, but confirmed some gender difference in the intelligence that was inducted from Cattell Culture Fair Intelligence Test.
    Keywords: intelligence, intelligence quotient, gender, course, stereotypic ideas