فهرست مطالب

نامه آموزش عالی - پیاپی 36 (زمستان 1395)

نشریه نامه آموزش عالی
پیاپی 36 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یاسر رضاپور میرصالح، سید ابوالفضل عطری اردکانی، فاطمه بهجتی اردکانی صفحه 7
    هدف از انجام این پژوهش بررسی عملکرد آموزشی دانشگاه اردکان در سال تحصیلی 95-1394 از نظر دانشجویان و اعضای هیئت علمی با استفاده از الگوی سیپ (CIPP) بود. پژوهش حاضر، مطالعه ای مقطعی-توصیفی از نوع پیمایشی بود. نمونه پژوهش شامل 41 نفر از اعضای هیئت علمی و 340 نفر از دانشجویان دانشگاه اردکان بود که به صورت تصادفی ساده انتخاب شده بودند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته بر اساس الگوی سیپ، جمع آوری و با استفاده از آزمون های تی مستقل و تک نمونه، تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که هم اعضای هیئت علمی و هم دانشجویان در هر چهار بعد زمینه، محتوا، فرایند و برون داد، عملکرد آموزشی دانشگاه را در سطح مطلوبی گزارش کرده اند (05/0>p). فقط در بعد تجهیزات، از نظر دانشجویان امکانات دانشگاه در حد متوسط قرار داشت (05/0p>). به جز بعد کیفیت دانشجویان و تجهیزات، عملکرد آموزشی دانشگاه از نظر اعضای هیئت علمی بهتر از دانشجویان ارزیابی شده بود (05/0>p). با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که علی رغم نوپا بودن، دانشگاه اردکان در مدت زمان کوتاهی توانسته است به معیارهای مطلوب آموزشی دست پیدا کند.
    کلیدواژگان: دانشگاه اردکان، عملکرد آموزشی، عملکرد پژوهشی، الگوی سیپ
  • محمد اسدی صفحه 31
    در پژوهش کنونی، رابطه عوامل استقلال دانشگاهی و رتبه بندی دانشگاه های اروپایی بررسی شده است. این پژوهش مبتنی بر روش توصیفی همبستگی است. جامعه آماری شامل همه دانشگاه های اروپایی بود که در رتبه بندی انجمن دانشگاه اروپایی 2011 و بهترین دانشگاه های اروپایی در رتبه بندی تایمز 2017 شرکت داشته اند. نمونه شامل 15 کشور و 249 دانشگاه بر اساس داده های رتبه بندی انجمن دانشگاه های اروپایی و بهترین دانشگاه های اروپایی در رتبه بندی تایمز بود. داده ها به وسیله نسخه 24 نرم افزار SPSS از طریق آزمون های همبستگی اسپیرمن و رگرسیون خطی تحلیل شدند. گرچه صرفا بین استقلال در تامین نیرو و بهترین دانشگاه های اروپایی در رتبه بندی تایمز رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد، اما برحسب نتایج رگرسیون خطی، عوامل استقلال دانشگاهی به جز استقلال سازمانی پیش بینی کننده مناسبی برای رتبه بندی مذکور هستند. ازآنجاکه عوامل استقلال مالی، استقلال در تامین نیرو و استقلال علمی نشانگر های مناسبی جهت رتبه بندی دانشگاه های اروپایی هستند، نیاز به پژوهش های بیشتر جهت تدوین شاخص مشابهی در رتبه بندی دانشگاه های اروپایی و امکان سنجی آن در دانشگاه های ایرانی احساس می شود.
    کلیدواژگان: استقلال تامین نیرو، استقلال سازمانی، استقلال علمی، استقلال مالی، دانشگاه های اروپایی، رتبه بندی تایمز
  • غلامحسین عبدالله زاده، حسین بارانی، عبدالرضا باقری، علی نجفی نژاد، افشین سلطانی صفحه 51
    هدف این تحقیق بررسی مهم ترین مسائل آموزش عالی کشاورزی و منابع طبیعی کشور است. روش انجام این تحقیق به شیوه توصیفی با رویکرد پیمایشی بود. جامعه آماری شامل 70 نفر از شرکت کنندگان در «نشست سراسری آموزش عالی کشاورزی و منابع طبیعی: چشم انداز 1404» بود که در دی ماه 1393 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان برگزار شد. از بین آنها تعداد 54 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزارهای SPSS و Excel بهره گرفته شده است. برای رتبه بندی آیتم ها از میانگین فریدمن استفاده شد. برای مقایسه میزان اهمیت هرکدام از مسائل برون و درون دانشگاهی از آزمون ویلکاکسون استفاده شد. نتایج نشان داد که مهم ترین مسائل برون دانشگاهی عبارت است از: «وجود تعداد زیاد دانشگاه ها، موسسات، مراکز و واحد های فاقد صلاحیت»، «کاهش کیفی ورودی های رشته های کشاورزی و منابع طبیعی» و «نبود آمایش آموزش کشاورزی». همچنین مهم ترین مسائل درون دانشگاهی عبارت است از: «کم بودن سهم واحدهای عملی/ مهارت آموزی»، «کم توجهی به نحوه ارائه واحدهای عملی» و «سفارشی نبودن و یا کاربردی نبودن پایان نامه ها». نتایج آزمون ویلکاکسون نشان داد که با وجود اینکه میانگین مسائل درون دانشگاهی اندکی از مسائل برون دانشگاهی بیشتر است اما این تفاوت معنی دار نیست.
    کلیدواژگان: آموزش کشاورزی، آموزش منابع طبیعی، آموزش عالی، مسائل
  • میلاد تقی پور، عنایت عباسی، امیر نعیمی صفحه 73
    امروزه علاقه مندی به کیفیت در آموزش عالی و دانشگاه ها به طور چشمگیری افزایش یافته و در سطح بین المللی در تحقیقات آموزشی مورد توجه قرار گرفته است. هدف کلی این پژوهش توصیفی – همبستگی، بررسی کیفیت خدمات آموزشی ارائه شده دانشگاهی از دید دانشجویان بود. جامعه آماری تحقیق شامل همه دانشجویان (مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری) دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس در سال تحصیلی 91-90 بود (414 N=). با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 193 نفر به به عنوان نمونه آماری انتخاب و به جمع آوری اطلاعات و تکمیل پرسشنامه ها اقدام شد (193 n=). ابزار پژوهش پرسشنامه ای ساختارمند حاوی سوال های بسته پاسخ بود که با استفاده از مدل کیفیت خدمات آموزشی (SERVQUAL) در پنج بعد تهیه شد. پانلی متشکل از متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی روایی پرسشنامه را تایید کردند و پایایی آن نیز با محاسبه آلفای کرونباخ تعیین شد. با توجه به نتایج تحقیق، رتبه بندی ابعاد کیفیت خدمات آموزشی از دیدگاه دانشجویان عبارت است از همدلی، پاسخگویی، اعتبار، شرایط فیزیکی و ملموس و تضمین. نتایج آزمون مقایسه میانگین ها نشان می دهد که بین میزان رضایت مندی دانشجویان از کیفیت خدمات آموزشی ارائه شده به آنها برحسب رشته تحصیلی، معدل کل نمره ها و جنسیت تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، کیفیت خدمات، مدل سروکوال، آموزش عالی کشاوزری، دانشجویان، آموزش عالی
  • امیر نعیمی، نفیسه صلاحی مقدم، پریسا نجفلو صفحه 97
    هدف این تحقیق توصیفی- همبستگی بررسی تاثیر هوش هیجانی بر روحیه کارآفرینی دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته های کشاورزی در دانشگاه تربیت مدرس است. جامعه آماری تحقیق شامل 764 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس بود که با توجه به جدول کرجسی و مورگان، تعداد 256 نفر از آنان با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد استفاده شد. روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامه با نظر پانلی از متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی در دانشگاه تربیت مدرس، تایید شد. برای تعیین پایایی ابزار تحقیق آزمون مقدماتی انجام شد و میانگین مقادیر آلفای کرونباخ برای بخش هوش هیجانی 72/0 و برای بخش روحیه کارآفرینی 85/0 محاسبه شد. همچنین روایی تشخیصی و پایایی ترکیبی ابزار تحقیق نیز از طریق برآورد مدل اندازه گیری و پس از انجام اصلاحات لازم تعیین شد. برای پردازش داده ها از روش تحلیل واریانس – کوواریانس در دستگاه معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری تحقیق نشان داد که هوش هیجانی بر روحیه کارآفرینی دانشجویان تاثیر مثبت و معنی داری دارد به طوری که این متغیر در حدود 55 درصد از واریانس روحیه کارآفرینی را تبیین کرد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، کارآفرینی، روحیه کارآفرینی، دانشگاه تربیت مدرس
  • رضا موحدی، لیلا زلیخایی سیار، مهسا معتقد صفحه 115
    هدف مطالعه حاضر، شناسایی و اولویت بندی نیازهای آموزشی مدرسان است. جامعه آماری تحقیق شامل همه مدرسان مرکز علمی و کاربردی تعاون بود. با توجه به محدود بودن تعداد ، از روش سرشماری استفاده شد و داده های تحقیق از 40 نفر اعضای هیئت علمی با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری شد. روایی ابزار تحقیق را متخصصان فن تایید کردند و برای بررسی پایایی آن نیز ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد که رقم 78/0 به دست آمد. نتایج مطالعه حاکی از آن است که نیازهای آموزشی مدرسان به ترتیب اهمیت شامل: «ارزشیابی برنامه های آموزشی» با میانگین 96/3، «مهارت های ارتباطی» با میانگین 85/3، «مهارت های تدریس و یادگیری» با میانگین 83/3، «مهارت های پژوهش و تحقیق» با میانگین 75/3 و در نهایت «مهارت های زبان انگلیسی» با میانگین 65/3 است. همچنین نتایج تحقیق نشان داد که بین سابقه تدریس مدرسان با میزان نیازهای آموزشی آنها رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. نتایج آزمون تحلیل واریانس نیز نشان داد بین نیاز آموزشی مدرسان و رشته های تحصیلی آنان تفاوت وجود دارد. برای بررسی جهت و اولویت تفاوت ها از آزمون دانکن استفاده شد و به ترتیب اولویت، رشته های تحصیلی اقتصاد، مدیریت، کامپیوتر، حسابداری، ریاضی، صنایع و زبان فارسی نیاز بیشتری به آموزش در حیطه های مورد بررسی داشته اند.
    کلیدواژگان: مدرسان، مرکز علمی کاربردی تعاون، نیازهای آموزشی، همدان
  • محبوبه سادات کدخدایی، زهرا کرمی صفحه 143
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی انگیزش تحصیلی دانشجو- معلمان بر اساس دو متغیر خوش بینی و معنای تحصیل بود. به این منظور 168 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه فرهنگیان تهران (105 دختر و 63 پسر) با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی انتخاب شدند و به پرسشنامه های پژوهش پاسخ دادند. ابزار این پژوهش عبارت بود از پرسشنامه جهت گیری زندگی شی یر و کارور، پرسشنامه معنای تحصیل هندرسون-کینگ و اسمیت و پرسشنامه انگیزش تحصیلی والرند و همکاران. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام، تحلیل شد. نتایج نشان داد که خوش بینی و معنای تحصیل با انگیزش تحصیلی رابطه مثبت معنی دار دارد. متغیرهای خوش بینی و معنای تحصیل به ترتیب 26 و 27 درصد از واریانس انگیزش تحصیلی را تبیین کردند. یافته های این پژوهش ضرورت تاکید بر ابعاد عاطفی و شناختی تحصیل مانند خوش بینی و معنای تحصیل را در بهبود انگیزش تحصیلی دانشجویان نشان می دهد. به بیان دیگر شایسته است در فرایند آموزش تدابیری به منظور بهبود نگرش و شناخت دانشجویان نسبت به تحصیل اندیشیده شود.
    کلیدواژگان: خوش بینی، معنای تحصیل، انگیزش تحصیلی، دانشجو، معلمان
|
  • Yasser Rezapour Mirsaleh, Seyed Abolfazl Atri Ardakani, Fatemeh Behjati Ardakani Page 7
    The purpose of present study was to evaluate the educational performance of Ardakan University based on students and faculty members’ opinions by using CIPP model in the academic year 1394-95. This survey was a cross-sectional-discretional study that carried out in 41 faculty members and 340 student who were selected by randomly sampling. The data gathered by a researcher-made questionnaire designed based on CIPP model. The data analyzed by one-sample T test and independent T test. The results show that both faculty members and students in all of dimensions of CIPP model including Context, Input, Process and Product, believed that educational performance of Ardakan University is appropriate (p.05). Except in equipment and students dimension, faculty members evaluate the educational performance of the university better than students (p
    Keywords: Ardakan University, Educational Performance, Research Performance, CIPP Model
  • Mohammad Asadi Page 31
    Nowadays, by considering the history of academic autonomy in world’s top universities, neglecting such a criteria in ranking systems is thought provoking. European University Association classified the recent concept in four factors: Organizational, Financial, Staffing and Academic. Therefore, the present study investigated the relationship between University Autonomy factors and Times Higher Education ranking of best European universities. This research is based on descriptive-correlational method. The study population consisted of all European universities which have been participated in 2011 ranking of European University Association and best European universities in 2017 ranking of THE. The sample consisted of 15 countries and 249 universities based on the data of European University Association ranking and THE ranking of best European universities. Data were analyzed through the version 24 of SPSS by using Spearman correlation and linear regression tests. There is only a significant relationship between Staffing Autonomy and THE ranking of best European universities, but based on linear regression results, university autonomy factors are good predictors of this rankings except Organizational Autonomy. Because of Financial Autonomy, Staffing Autonomy and Academic Autonomy are the appropriate indicators for ranking universities in Europe, the need for further research to develop a similar index in the ranking of European universities and its feasibility will be felt in Iranian universities.
    Keywords: Staffing autonomy, Organizational autonomy, Academic autonomy, Financial autonomy, European universities, THE Ranking
  • Gholam Hossein Abdollahzade, Hossein Barani, Abdolreza Bagheri, Ali Najafinejad, Afshin Soltani Page 51
    This paper aimed to investigate the most important issues of higher education in agriculture and natural resources. The research method was descriptive method via survey approach. Target population consisted of 70 participants in the "National Meeting of Agriculture and Natural Resources Higher Education: Vision 1404" which held in January 2015 in Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. 54 participants were selected based on random sampling method. Using SPSS and EXCEL software, the gathered data were analyzed. In order to rank the items Friedman mean was used. In order to compare the importance of each intra-university and outside-university issues Wilcoxon test was used. The results showed that the most important outside-university issues are "existing large number of unqualified universities, institutes, centers and units", "decrease quality of the enrolled persons in agriculture and natural resources fields" and "lack of spatial planning of agricultural education". Moreover, the most important intra-university issues are "low share of practical course / skill training", "little attention to present practical unit" and "not client- basis or no applicability of thesis". The results of Wilcoxon test showed although the average score of intra-university issues was higher than outside-university issues, but the difference is not significant.
    Keywords: Agricultural education, Natural resources education, Higher education, Issues
  • Milad Taqipour, Enayat Abbasi, Amir Naeimi Page 73
    Nowadays, interest in quality in higher education and universities has been increased and paid attention in educational researches in international area. This descriptive- correlational research aimed to investigate university educational services quality from the students’ viewpoint. The statistical population of the research consisted of all Master of Science (MSc.) and Ph. D. students of faculty of agriculture in Tarbiat Modares University (TMU) (N= 414). Using Krejcie and Morgan’s table and simple random sampling, 193 students were selected as research sample (n= 193). A structured questionnaire, including end-closed answers using adjusted educational service quality (SERVQUAL) model in five dimensions was the main tool for data gathering. A panel of agricultural extension and education confirmed the validity of the questionnaire and its reliability was confirmed by calculating Cronbach alpha. According to the results, the priority of educational service quality dimension from the students’ viewpoints included empathy, responsiveness, reliability, tangibility and assurance. The results of comparing tests means showed that there were significant differences between the students with different courses, different average of scores and different gender regarding the satisfying from the educational service quality.
    Keywords: Assessment, Service Quality, SERVQUAL Model, Satisfy, Agricultural Students
  • Amir Naeimi, Nafiseh Salahi Moghaddam, Parisa Najafloo Page 97
    The main purpose of this descriptive- correlative study was an analysis of the effect of emotional intelligence on entrepreneurial spirit among agricultural students in Tarbiat Modares University. The population of this research consisted of graduate students in agricultural faculty of Tarbiat Modares University (N=764). Sample size was determined by Krejcie and Morgan table (n=280). Sampling method was stratified random sampling. (n=256). Research instrument was questionnaire. Face and content validity verified by faculty members of agricultural extension and education in Tarbiat Modarres University. For determining reliability of instrument, pilot test is done then mean of Chronbach’s alpha calculated for emotional intelligence 0.72 and entrepreneurial spirit 0.85. Discriminant validity and the composite reliability of the research instrument were tested by estimating the measurement model and they were satisfied after making necessary corrections. For analysis of data, variance and covariance technique is used by structural equation modeling. The results of structural equation modeling showed that the emotional intelligence had a positive and significant effect on entrepreneurial spirit of students. Thus, this explained about 55 percent of the variations of entrepreneurial spirit among students. Based on the findings, it can be concluded that reinforcing the emotional intelligence directly results in improvement of entrepreneurship students of Tarbiat Modares University.
    Keywords: Emotional Intelligence, Entrepreneurship, Entrepreneurial spirit, Tarbiat Modares University
  • Reza Movahedi, Leila Zolikhaei Sayyar, Mahsa Motaghed Page 115
    The purpose of this study is to identify the educational needs of the educational teachers. The study population included all teachers in applied-scientific center of Cooperative Organization, Hamedan, which were selected by a census method because of the limited number of the teachers. Data were gathered from 40 teachers through a researcher made questionnaire. The validity of the questions was verified by a group of experts and the reliability was calculated by using Alpha Cronbach's coefficient and it was 0.78. The results showed the most important teacher's educational needs were evaluation of educational programs (m=3.96), communicational skills (m=3.85), teaching and learning skills (m=3.83), research skills (m=3.75), and English language skills (m=3.65). The results also revealed that there is a negative significant relationship between the teacher's years of work and the level of their educational needs. The analysis of variance test's results showed a significant difference between the level of the teachers'' educational needs and their field of study. In order to test the direction and priority of each group Duncan test was used. This test showed the following sciences include economy, management, computer science, auditing science, mathematics, industries, and Persian language science required a more educational need in all subject areas respectively.
    Keywords: Cooperation, Teacher, Applied-Scientific Center of Cooperative Organization, Educational Need, Hamedan
  • Mahbobeh Sadat Kadkhodaei, Zahra Karami Page 143
    The aim of this study was to investigate the prediction of academic motivation of teacher-students based on optimism and meaning of education. For this purpose, 168 students from Farhangian University of Tehran (105 females and 63 males) were selected by stratified sampling and completed the study questionnaires. The instrument used in this study were Scheier and Carver's Life orientation, Henderson – King and Smith' meaning of education and Vallerend' academic motivation questionnaires. The data were analyzed by Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis. The findings indicated that there were significant positive relationships between optimism and meaning of education with academic motivation. Optimism and meaning of education explained 26 and 27 percent of the variance in academic motivation, respectively. The findings emphasize emotional and cognitive aspects of education such as optimism and meaning of education on improvement of student's academic motivation. It is worth that in learning process considered strategies to improve student's attitude towards education.
    Keywords: Optimism, Meaning of education, Academic motivation, Student-Teachers