فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال یکم شماره 1 (پیاپی -3، زمستان 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حرمت کذب و اقسام آن
    حسن قلی پور صفحه 1
    همه اعمال و رفتارهای آدمی، به داوری اخلاقی می رسد یعنی هر عملی که از شخص سر می زند یا خوب است و یا بد، از طرف دیگر بسیاری از رفتارها به داوری فقه نیز آمده است، مثلا ربا اخلاقا مذموم و بد است و فقه نیز آن را زشت شمرده و برای آن احکام و مقررات کیفری و مدنی خاصی مقرر کرده است. باری یکی دیگرازمسائل اخلاقی که فقه به آن پرداخته است مسئله کذب می باشد. کذب، بد و مذموم بوده و از نظر فقه نیز زشت شمرده است. هر چند شیخ انصاری در کتاب المکاسب المحرمه به عنوان پیشه و کسب حرام به احکام فقهی آن پرداخته است ولی در موارد دیگر نیز کذب می تواند مورد داوری فقه قرار گیرد از قبیل: شهادت دروغ-سوگند دروغ- نسبت دادن دروغ مثل نسبت بد به کسی دادن که حد قذف دارد و مواردی دیگر که هر کدام برای خود احکام کیفری و مدنی خاصی در فقه داشته و مورد ارزیابی فقهی قرار می گیرند. به هر صورت کذب به دلیل اهمیت و گستردگی آن در امور زندگی و به دلیل اهمیتی که هم در فقه و هم در اخلاق دارد مورد بررسی این مقاله قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: کذب، خبر، حرمت، اخلاق، فقه، توریه، علم، ظن
  • همزیستی مسالمت آمیز با غیر مسلمانان در قالب قرارداد امان
    علی اکبر ابوالحسینی صفحه 20
    اسلام دینی است جهانی و فراگیر و به منطقه و گروه خاصی اختصاص ندارد، همه انسانهای روی کره زمین و در همه زمانها مخاطب دعوت اسلام اند. جامعیت و جهان مشمولی این آئین توحیدی ایجاب می کند که با همه ملتها و آئین ها و از هر نژاد و فرهنگ و با هرگونه اعتقادات ملی و دینی در پیوند باشد، تا بتواند پیام توحید را به آنان برساند و آنان را به اسلام دعوت کند.دقت در سیره عملی پیامبر اکرم (ص) نشانگر این واقعیت است که آن حضرت بسیار تلاش می کرد با ملتها و دولتهای گوناگون ارتباط برقرار سازد و گستره فکر اسلام را هر چه بیشتر به گوش جهانیان برساند. گسترش فرهنگ و تفکر توحیدی آئین اسلام امری نیست که بدون داشتن رابطه و مبادله افکار میسر باشد.
    در این نوشتار سعی شده که مبانی فقهی و حقوقی ارتباط با پیروان ادیان دیگر و نیز جواز انعقاد قرار دادن امان و پیمان عدم تعرض با غیر مسلمانان بیان شود. که در صورت وجود مصلحت و نبود ضرر و مفسده بستن قرار داد امان و پیمان صلح با کافران و دادن اجازه نامه غیر مسلمانان برای وارد شدن به کشور اسلامی و جامعه مسلمانان با حفظ و نگهداشت شرایط و مقررات اسلامی جایز می باشد. البته از مجموع بیانات فقها و متون فقهی استفاده می شود که قرار داد امان موقت است لذا باید مدت آن در قرارداد تصریح شود و عادتا مدت آن از یکسال نباید تجاوز کند. و گفته شده است که اگر امان بیش از یکسال طول بکشد بر مستامن پرداخت جزیه واجب می شود و این دسته تبدیل به اهل ذمه می شوند. به شرطی که از اهل کتاب باشند و دولت اسلامی حاضر به انعقاد قرار داد ذمه با آنها باشد.بنابراین مسلمانان می توانند براساس مصالح عالیه اسلامی، با کشورها و اشخاص مشرک، قرار داد صلح و عدم تعرض منعقد نمایند و یا در موضوع خاص، پیمان ببندند.
    بالاخره می شود گفت غیرمسلمانان در کشور و جامعه اسلامی خواه به عنوان اقلیتهای مذهبی و شهروند و یا به عنوان بازرگان کار دار و سفیر و یا محقق و پژوهشگر برای کشف حقیقت، در برابر امت و جامعه اسلامی، محدودیتها و وظیفه هایی دارند که ملزم به رعایت آنها هستند و حق اقامت و مصونیت همه جانبه آنان مشروط به نگهداشت آن آئینها و وظیفه ها است.
    کلیدواژگان: مستامن، امان، دارالاسلام، دارالحرب، غیر مسلمان
  • قاعده احتیاط از دیدگاه فقهاء و اصولیین مذاهب پنجگانه اسلامی
    حسن اسدی صفحه 44
    هر گاه تکلیف مشخص و معلوم باشد اما مکلف به مردد بین اطراف باشد و موافقت قطعی هم امکان داشته باشد، احتیاط واجب می شود، پس احتیاط عبارت است از: حکم به لزوم اتیان فعل یا ترک فعل همه محتملات تکلیف، در صورت امکان، به هنگام شک به آن فرد و عجز از تحصیل آن به ادله معتبر یا عجز از تحصیل شناخت موقف عمل به یکی از اصول عملیه می باشد، و حاکم به آن هم عقل و هم شرع می باشد، بنابراین اوامر وارد شده در شرع به احتیاط ارشادی می باشند و بنا بر فرض مولویت، طریقی می باشند نه نفسی، و از آنجائیکه احتیاط ناظر به واقع است از جمله امارات می باشند، در شبهات بدویه از نظر شرع اصل برائت جاری می شود، اما از نظر عقل مورد اختلاف است، آری، احتیاط در همه جا و همه حال مادامی که مخل به نظام نباشد، محبوبیت و رجحان دارد، با توجه به تعریفی که از احتیاط بیان شد مجرای قاعده احتیاط عبارتند از: علم اجمالی، دوران امر بین وجوب فعلی و ترک فعل دیگر، شک در محصل غرض و شبهات بدویه قبل از فحص و جستجو.
    البته در دوران امر بین متباینین پنج نظریه ارائه شده است و نظر مشهور اصولیین آن است که اصول ترخیصی در مقام ثبوت در همه یا بعض اطراف علم اجمالی جریان دارد ولی در مقام اثبات، قایل به جریان اصول ترخیصی نمی باشند، پس مخالفت قطعی حرام است و موافقت قطعی لازم و واجب است، البته جائیکه علم اجمالی منحل شود خواه حقیقتا خواه حکما، و شبهه غیر محصوره و در بعض اقسام علم اجمالی در تدریجیات و اضطرار به بعض اطراف و خروج بعض اطراف از محل ابتلاء و در بعض فروض ملاقات بعض اطراف علم اجمالی با شئ دیگر، منجز نمی باشد، در اقل و اکثر استقلالی به اتفاق همه اصولیین مجرای اصل برائت است و در اقل و اکثر ارتباطی در اجزاء و شرایط و دوران امر بین تعیین و تخییر، مشهور اصولیین قایل به برائت می باشند.
    با توجه به مطالب فوق با مراجعه به رساله های کنونی این مطلب واضح است که اکثر فقهاء در شبهات بدویه حتی وجوبیه که اخباریین قائل به برائت می باشند حکم به احتیاط نمودند.
    از نظر اهل سنت در شبهات بدویه، مجرای اصل برائت است و در دوران امر بین متباینین قایل به احتیاط می باشند و در دوران امر بین اقل و اکثر می گویند که اگر دلیلی بر یکی از اقل یا اکثر وجود نداشته باشد، و نیز در مسئله اخلاثی، ذمه مکلف مشغول به آن نباشد و نیز عمل به اقل مورد اتفاق همه باشد، حکم به اقل می شود و برائت از زیادی، جاری خواهد شد، اما اگر ذمه مکلف، مشغول باشد اخذ به اقل، جایز نیست بلکه باید از باب احتیاط به اکثر عمل نمود، بنابراین علمای اهل سنت در اقل و اکثر استقلالی و ارتباطی قائل به احتیاط می باشند.
  • بررسی ریشه های حقوق بین الملل در اسلام
    سیدرضااسلامی صفحه 69
    هدف از این مقاله آن است که ببینیم آیا حقوق بین الملل به عنوان یکی از مهمترین رشته های کاربردی در جهان پیچیده قرن بیست و یکم ریشه در اعماق مذاهب و ادیان الهی به ویژه دین مبین اسلام دارد؟ یا آن طور که بعضی از صاحبنظران باور دارند، انتساب این شاخه از رشته حقوق صرفا به متفکران غربی مربوط است که مهمترین آنها گروسیوس هلندی است و این مطلب را به صورت جا افتاده در بسیاری از دانشگاه ها و نشستهای آکادمیک مطرح می نمایند. تا جائی که بسیاری از اساتید ایرانی و مسلمان نیز این دیدگاه را به تقلید از غربیان در کلاسهای خود ترویج می کنند. در این نوشتار کوشش شده است با شناساندن دانشمند ایرانی و مسلمان به نام «شیبانی» و کتاب معروف او «السیر الکبیر» و نیز مواردی که در کلام الله مجید، قرآن و نیز از سیره رسول اکرم (ص) و حضرت امیرالمؤمنین علی (ع) برداشت شده است، حقیقت امر مکشوف گردد، در دنیای پرآشوب کنونی متاسفانه عده ای به نام تروریسم، تهمت خشونت را به دین انسان ساز اسلام وارد می سازند. بر هر فرد مسلمان متعهد و وارد به اصول قوانین واجب است تا در رفع این سوء تفاهم و اتهام همت نماید. در این مقاله سعی ما بر این است درحد امکان مسائل را شفاف نمائیم «روش کتابخانه ای شیوه مطالعه مذکور بوده است»
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، سیر، صلح، وفای به عهد، گروسیوس
  • نقدی در محرومیت زوجه در ارث از زمین (نظر به ماده 946 ق.م)
    محمدعلی خیرالهی صفحه 87
    آنچه که میان فقها در اعصار کنونی از فتاوای مشهور محسوب می شود، این است که زوجه نه از عین زمین ارث می برد و نه از قیمت آن، نویسندگان قانون مدنی نیز در هنگام تدوین، بر این نظریه توجه نموده و در ماده 946 چنین مرقوم داشتند: زوج از تمام اموال زوجه ارث می برد ولیکن زوجه از اموال ذیل: 1-از اموال منقوله از هر قبیل که باشد 2- از ابنیه و اشجار.
    همانگونه که در این ماده آمده است: زوجه از میراث در زمین محروم می باشد. اما اگر در کتب فقهی موجود سیری گذرا داشته باشیم، به سادگی ملاحظه می کنیم که نظریه فوق تنها یکی از دیدگاه ها بوده و همانگونه که در آینده بیان خواهیم داشت فقهاء زیادی از دیر باز این نظریه را ردنموده اند که ما به نقد و بررسی این دیدگاه ها خواهیم پرداخت.
    ما پس از بیان روایات موافق و مخالف و دیدگاه های فقهایی که در دو گروه موافقین و مخالفین قرار گرفته بودند، مطالب ذیل را به عنوان نتیجه بیان کردیم: اینکه زوجه از ارث در زمین بطور مطلق محروم باشد، دیدگاهی است که نمی توان به سادگی آن را پذیرفت بلکه به نظر می رسد با در نظر گرفتن مجموع ادله مناسبتر است که بگوییم:ما در اصل بردن میراث از سوی زوجه به اطلاق آیه عمل می کنیم و با توجه به اینکه 17 روایت در تخصیص آیه وارد شده است، به این اخبار توجه می کنیم. از آنجا که این اخبار بنا به اعتراف بسیاری از موافقین، صلاحیت تخصیص آیه را ندارند، بنابراین اصل ارث از زمین ثابت است. حال با توجه به اینکه مجموع این اخبار را نمی توان نادیده گرفت، یک بار به جمع این 17 روایت با آیه می پردازیم و بار دیگر به جمع با آن دو روایت. اولا: در جمع با آیه نظریه سید مرتضی متین است که فرمودند: ارث از قیمت زمین طریق جمع میان آیه و این اخبار است. که نظریه سید مورد قبول بسیاری از جمله علامه و غیره قرار گرفته است. ثانیا: در جمع میان این 17 خبر و آن دو روایت نیز به جمع مشهور توجه می کنیم: که زوج در صورتی که دارای فرزند باشد، از زمین ارث می برد.
    بنابراین: (در صورتی که زوجه، فرزندی از شوهر خود داشته باشد، علاوه بر قیمت منقولات، از قیمت زمین نیز براساس سهام مفروض(یک هشتم) ارث می برد).
    کلیدواژگان: زوجه، ارث، رباع(زمین)، اشجار(درختان)، بناء، محرومیت
  • شرکت عقدی در فقه امامیه
    اکبر فلاح صفحه 100
    این نوشتار رویکردی است به موضوع شرکت در فقه امامیه و با هدف بررسی جایگاه شرکت عقدی - یعنی شرکتی که تحقق بخش مفهوم آن خود عقد می باشد - در آثار فقهای شیعه تنظیم گردیده است، و سعی شد ضمن معرفی شرکت در لغت و اصطلاح، با توجه به اینکه موضوع شرکت در کتابهای فقهی ضمن بحث از عقود معین مورد بحث قرار گرفت و طبق نظر مشهور در بین فقهای شیعه از جمله عقود است، از معنا، جایگاه و مصداق شرکت عقدی و شرایط و ویژگی های آن جویا شده و در هر قسمت ضمن نقل اقوال علما نتیجه گیری صورت گیرد، و تلاش گردید در مورد شرایط و خصوصیات شرکتی که بنام عنان (اموال) معروف است، با آنچه که باید از شرکت عقدی مراد باشد، بررسی و تطبیق صورت گیرد و به ابهامات و اشکالات موجود اشاره شده و تا حد امکان مرتفع گردد.
    کلیدواژگان: موضوع شرکت، اسباب شرکت، شرکت مطلق، شرکت عقدی، شرکت عنان (اموال)، شرکت وجوه، شرکت ابدان (اعمال)، شرکت مفاوضه
  • بحثی در اجتهاد و تقلید(مصونیت اجتهاد یا مصونیت وحی)
    حسن مبینی صفحه 122
    حوزه فرهنگ اسلامی همیشه در خود جریانهای بزرگ فکری را پرورش می داد. تاریخ فرهنگ اسلامی بخوبی شاهد این مدعاست از جمله بخش اجتهاد کتاب عده الاصول شیخ طوسی است. در حدود هزار سال پیش این کتاب تالیف شده است. خواننده قرن بیستم در شگفت خواهد شد که چگونه مسائلی که در حوزه فرهنگ دینی امروز نو وجدید می نماید در میان مسلمانان آنقدر قدیمی است و از طرفی تاسف خواهد خورد که چطور خورشید رخشنده تمدن اسلامی به محاق رفت؟!
    باری مسائلی که امروز در حوزه فرهنگ و معارف دینی مطرح است از قبیل، تعداد قرائتهای دینی و از میان قرائتهای مختلف دینی کدام درست است و کدام نادرست؟، میان مسلمانان در گذشته دور مطرح بود مانند بحث مربوط به تخطئه و تصویب که ناظر به همین ماجراست و همینطور بحث پلورالیسم دینی که کثرتهای قرائت دینی همه برخوردار از حقندکه چیزی شبیه به نظریه تصویب است.
    از طرفی دیگر مساله وحی و اینکه آیا پیامبر(ص) در تمام اقوال و افعال خود بعنوان رسول و مبلغ الهی عمل می کرد یا به عبارتی دیگر آیا تمام اقوال و افعال پیامبر جنبه وحیانی دارد یا خیر؟ برخی از افعال و اقوال پیامبر ممکن است ناشی از تشخیص بشری و عقل انسانی پیامبر باشد؟ هرچند تشخیص پیامبر بسیار بلند و والاو هوشمند باشد، به مباحثی که امروز در اطراف انتظار از دین مطرح است از قبیل اینکه دین برای چه چیز آمده است آیا دین برای آبادانی دنیا آمده است یا خیر فقط برای سعادت اخروی آمده است؟ و یا دین در حل سیاست و اقتصاد هم نظر و تئوری دارد یا نه؟ به هم شباهت دارند. اگر به سنت پیامبر مراجعه کنیم می بینیم که پیامبر در این حوزه ها اقدام و عمل داشته است. آیا می توانیم بگوییم که او اجتهاد کرده است نه آنکه همه اقدامات و اعمال او وحی باشد و ما تعبد به آن داشته باشیم؟!
    این بحث را شیخ طوسی تحت عنوان اینکه آیا پیامبر اجتهاد می کرد یا نه در این کتاب عده الاصول مطرح کرده است و نظریات مختلفی را از موافقین و مخالفین آورده است هرچند خود، مخالف اجتهاد پیامبر است و قائل به وحیانی بودن همه اقوال و افعال پیامبر است.
  • جستاری در حیات علمی شیخ مفید
    محمدمحسنی دهکلانی صفحه 133
    آنچه شماخواننده محترم پیش روداریدکنکاشیست اجمالی درحیات شیخ مفید. وی مهمترین متکلم،فقیه واصولی شیعی قرن چهارم وپنجم هجری،است. دراین مختصرنگارنده به بیان ولادت وحوادث کودکی مفید پرداخت ودرادامه استادان و تلامذه وی معرفی واهم آثار بجامانده ایشان ذکرشده است،اوضاع اجتماعی – سیاسی عصرمفید، مفیددرکلام اعلام و خصایص مفیدازدیگرعناوین مطرح دراین مقاله اند.
    کلیدواژگان: مفید، ابن معلم، توقیعات، کلام شیعی، خاندان نوبختی
  • عده و احکام آن
    سید محمد موسوی بجنوردی صفحه 148
    احکام خاصی در حیات اجتماعی و فردی و عبادی زن به هنگام عادت ماهیانه وجود دارد. و عادت ماهیانه بطور کلی ویژه طبیعت و جسم زن است و از این جهت جزء احکام اختصاص زنان است زن به دلیل عادت ماهیانه به هنگام طلاق باید سه ماه صبر کند که به آن عده طلاق گفته می شود و یا به هنگام فوت شوهر نیز باید تا مدت چهارماه و ده روز از ازدواج مجدد خودداری کند.
    بیشتر فلسفه عده، پاکی نسبت و طهارت مولد و فرزند می باشد به هر حال در این دوران زن از نظر مخارج و نفقه نیز احکام خاصی دارد و همینطور در سایر حقوق زناشویی.
    با توجه به مطالب مطروحه عده از احکام ویژه زنان از منظر اسلام است و قانون مدنی نیز به آن پرداخته است و از این نظر با حقوق اروپا تفاوتهایی دارد. به هر حال با امعان نظر در عده و احکام آن می توانیم در برخی از جزئیات مساله به وسعت نظر و دیدگاه واقع بینانه تری برسیم.
    کلیدواژگان: عده، فرد، نفقه، حضانت، عادت ماهیانه، طلاق، تمکین، نکاح
  • غصب و آثار آن در فقه
    رحمان ولی زاده صفحه 165
    دز میحث غضب نگارنده با بررسی دیدگاه فقهای برجسته امامیه و عامه و مراجعه به اهم منابع فقه اسلامی من جمله آیات قرآنی و روایات منقول از پیامبر (ص) و ائمه معصومین و نیز به ادله عقلی معتقد شده است که ارتکاب آن جایز و مشروع نمی باشد.
    سپس حکم فعل غصب از دو جنبه تکلیفی(حرمت) و وضعی (ضمان)مورد بررسی قرار گرفته است.
    و از آنجا که غصب جزء اسباب ضمان قهری می باشد. به تناسب بحث به اختصار معنی لغوی و اصطلاحی و اقسام ضمان را مورد بررسی قرار داده در نهایت آثار غصب را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادیم. نظرات فقهاء و حقوقدانان را در این زمینه بیان داشتیم.
    کلیدواژگان: غصب، ضمان عقدی، ضمان قهری، استیلاء، ضمان ید، عدوان، بدل حیلوله، مسئولیت مدنی
|
  • Falsificaton and its classification
    Hassan Gholipour Page 1
    All humans’ behaviors are evaluated ethically and all men’s deeds are good or bad. Jurisprudence also evaluates lots of man’s actions. E.g. usury is (chiefly) rejected, Jurisprudence is also providing some sanctions and legal punishment. For example Sheik Ansari in his book “Almakasiboll- Haram” as a pioneer explained some aspects of it. However falsification and its classification, in daily activity due to its importance is analyzed in the article.
  • Coexistence of Moslems and Non-Moslems together
    Ali Akbar Abolhousaini Page 20
    Islam is a global and universal religion. Islam calls for all human beings, The universality of the religion requires to be in touch with all different nations and races with different backgrounds. Islam is based on dialogue among nations. In this article, we clarify the legal and jurisprudence precepts of how to relate with other nations. How to sign peace treaty between Moslems and non-Moslems are discussed here. Those non-Moslems who like to enter to Islamic territory are obliged to follow some rules, which are explained in the article. According to Islamic laws giving permission for living in Islamic community is temporary. Thus the period and the time of it should be stated. If it exceeds a year, he or she should pay tribute) to the state.These groups of people should be the followers of scriptures.So Moslems can act on expediency with atheistic nations or non-Moslems.Non-Moslems as minority groups, or civilians and traders or researchers, having to enter Islamic territory should pay attention to some rules and regulations.
  • Prudence Principle from Jurisprudence Point of riew
    Hassan Asadi Page 44
    Since care is expressive or reality, it is regarded as”Amarat:t”(whatever proves its subject, it is not reaching certainty and is reputable by the holy divine law-maker). In initial doubts, from divine viewpoint, the principle of”Bara-at” is executed. But in wisdom it is different. Care in every where and in all conditions, if it is not opposed to system is preferable and popular.Considering the definition of care, the rule of care is as follows:1.Doubt with certainty (Ejmali science)2.Hesitating in doing an action and leaving others3.Uncertainty in achieving the aim4.Initial doubts before researchingOf course five theories are given in”contrasting” (Motabayenain). And the popular idea of “Ussulis(followers of the science of ussul) is that the permitted principle in reality is current in all or some of the Ejmali science. But in appearance they believe that the permitted principle is not prevalent.So Ejmali science does not compel us in performing the followings:A: Where real or quasi-real and non-surrounded doubt is disbanded.B: Non-surrounded doubtC: Some kinds of Ejmali science connected with gradual action.D: Emergencies around it E: Action not in the limits of one’s behaviorsF: In certain assumption of contact of some parts of Ejmali science with another object.In max and min of the “Esteqlali” according to the “Ussulis”, the principle of”Bara-at” is current and in max and min of “Ertebati” in parts and conditions and also in doubts between determination and delay, the popular, “ussulis” believe that the principle of “Bara-at” is prevalent.
  • A Critic on the Deprivation of Wife's Legacy
    Mohammad Ali Khayrollahi Page 87
    A popular fatwa amongst Islamic Jurists is that a wife inherits neither the land nor the value of it. The compilers of civil laws verify it. The husband inherit from the property’s of wife but the wife inherits building and orchid, But by a glance at jurisprudence works. We simply observe that this case was a viewpoint, but some jurists rejected this idea, we will have a look at them in this article.
  • Contracted Cooperation in Imamieh Jurisprudence
    Akbar Fallah Page 100
    This article illustrates some points on contracted cooperation in Shiite’s Imamieh. Cooperation is compiled in Shiite’s jurisprudence system. And it is a popular idea among jurisprudents. Contract has special rank among contracts within, this article, we also explain more on features and conditions of property agreement. We somehow clarify some ambiguities in its performance.
  • Ijtihad and Taqlid
    Hassan Mobini Page 122
    The different movements have arisen in Islamic culture. In Sheik Toussi’s book under the title of “Eddatel Osoul” claimed the case. A millennium ago such assertion was very popular among Muslims scholars. As new religious interpretations were welcomed among Moslems ages ago. The heavenly actions of the Prophet were related to the revelation and the earthly manners were ascribed to his mortal being. In modern era, we face some new problems. Does Islam provide any solution to these matters? If yes how? According to Mohammad traditions, he himself did a got of actions, at that time so we conclude that he made a lot of decisions were all these deeds heavenly verified or Not? Sheik Toussi discussed these points in his Ijtihad. He also expressed different viewpoints. Sheik however rejected Prophet’s earthly deeds and believed in being heavenly.
  • A Search on Sheik Mofid's Life
    Mohammad Mohseni Dehkalani Page 133
    This article illustrates some points on sheik Mofid, as a famous Shiite scholar, in 4th and 5th century of the lunar calendar. Within this paper, the writer explains Mofid’s childhood and schooling. He also writes the socio-political circumstances of his life and works.
  • The Concept of Id-deh and its Precepts
    Sayyed Mohammad Bojnordy Page 148
    According to Islamic regulations there are special precepts in social and private life of females in their menstruation. As known, periodic… belongs to her nature. Due to their menstruation, she is obliged to wait 3 months, which is called Id-deh of divorce. In the case of her spouse death she has to avoid remarrying for 4 Months and 10 days. The philosophy of Id-deh is a sort of Islamic purification of mother and child. In these special period she has to be given some advantages like alimony and the other marital rights. Owing to above mentioned explanations Id-deh is a kind of specific precept that civil rights consider it. However taking precepts into consideration, we may reach a realistic conclusion point realistically.
  • Usurpation and its effects
    Rahman Valizadeh Page 165
    This article clarifies the concept of usurpation according to outstanding jurists, in Imamieh and Am-meh.In some verses of the Quran, the usurpers were promised to be punished. Within the article, we referred to the Prophet’s words and Imams. We also expressed the rational reasons of the precept. Then we divided the usurpation into two aspects. duty signifies unlawfulness. And logic signifies sanctions. At the end, we analyze some related concepts.