فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 26، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • گودرز افتخار جهرمی، مجید داودی صفحه 9
    با وقوع ازدواج، رابطه ی زوجیت بین زن و مرد به وجود آمده و بدین طریق نهاد خانواده شکل می گیرد. همچنین با ایجاد این عقد طرفین در مقابل یکدیگر از حقوق وتکالیفی برخوردار می شوند که ممکن است در آغاز و یا در ادامه ی زندگی مشترک بین برخی از این حقوق و تکالیف تزاحم به وجود آید. یکی از مصادیق این تزاحم در ارتباط با اشتغال زن می باشد چرا که لازمه ی اشتغال به ویژه اشتغال در خارج از خانه، خروج زن از منزل است در حالی که خروج زن از منزل ممکن است با تمکین او از شوهر و حفظ مصالح خانواده مغایرت پیدا کند. البته چنانچه بین زن و شوهر در خصوص اشتغال زن، توافق وجود داشته باشد، مشکلی متوجه آنان و خانواده نخواهد بود اما اگر شوهر با اشتغال زن مخالفت نماید، حل این مشکل می بایست با مراجعه به قانون، موازین فقهی و عرف صورت پذیرد. اگرچه قانون اساسی و قانون مدنی اصل آزادی اشتغال زن را پذیرفته اند اما تعیین محدودیت هایی در قانون مدنی، سبب شده تا در عمل، اصل مذکور با مخاطراتی مواجه شود که این مقاله به این اصل و محدودیت موضوع می پردازد.
    کلیدواژگان: اشتغال، زن، اجازه شوهر، آزادی
  • هادی صالحی، علی اکبر ایزدی فرد*، حجت الاسلام والمسلمین حسن قلی پور صفحه 21

    یکی از احکام اختصاصی فقه جعفری جواز عقد انقطاعی متعه است که مشروعیت آن به حکم کتاب، سنت، اجماع و عقل، از ضروریات فقه شیعه است. مدت یکی از ارکان ازدواج موقت است. آنچه در این نوشتار مورد مطالعه قرار می گیرد بررسی عدم ذکر مدت در عقد منقطع است. در میان فقها در این باب چهار دیدگاه وجود دارد: دیدگاه نخست، همان قول مشهور است که قائل به تبدیل عقد منقطع به دائم هستند. دیدگاه دوم، قول به بطلان عقد است؛ یعنی نه عقد منقطع و نه عقد دائم هیچ کدام واقع نمی شود. دیدگاه سوم، قول به تفصیل مابین صیغه «متعت» و «انکحت» است به این معنی که اگر عقد با صیغه «متعت» خوانده شود و مدت، ذکر نشود عقد باطل، ولی اگر با صیغه «انکحت» خوانده شود، عقد صحیح است و به دائم تبدیل می شود. نظر چهارم قول به تفصیل مابین عمد و نسیان می باشد، یعنی درصورتی که مدت عمدا ذکر نشود، عقد به دائم تبدیل می-شود ولی اگر از روی نسیان باشد، عقد باطل است. با مطالعه و بررسی اقوال و دلایل فقها به این نتیجه می رسیم که دلایل قائلین به بطلان عقد به دلیل قاعده «ما قصد لم یقع و ما وقع لم یقصد» اقوی به نظر می رسد؛ زیرا از ابتدا قصد طرفین بر نکاح منقطع نبوده و آنچه واقع می شود مقصود آنها نمی باشد. اما درصورتی که عقد منقطع بدون ذکر مدت معین منعقد شود و فقط دفعه یا دفعات نزدیکی در عقد مشخص شده باشد، با توجه به اینکه دفعات مذکور قرینه لفظی بر مدت دار بودن نکاح منقطع هستند، عقد صحیح است.

    کلیدواژگان: مدت، عقد منقطع، اصل صحت، حکم واقعی، قصد
  • احمد بهشتی، وحید واحد جوان صفحه 35
    حکم رجم از مسلمات احکام اسلام می باشد. این حکم مستقیما از قرآن کریم استفاده نمی شود و دلالت آیاتی که برای اثبات حکم رجم به آنها استناد شده، تمام نیست و عمده ادله، روایات می باشد. روایات در این زمینه، فراوان از لحاظ سند معتبر و از لحاظ دلالت بر مدعا کاملا روشن و واضح اند. باید توجه داشت که فلسفه حکم سنگسار در اسلام مانند دیگر حدود، بازدارندگی و جلوگیری از مفاسد و ناهنجاری-های بزرگ جامعه است. از سوی دیگر علاوه بر اینکه دلیلی بر اختصاص حکم رجم به زمان مخصوصی مانند زمان حضور وجود ندارد؛ اطلاق آیات و روایات باب حدود که مجموعا متواتر و از لحاظ سند و دلالت تمامند، دلالت بر اجرای آن در زمان غیبت نیز دارد و مجوزی برای کنار گذاشتن این آیات و روایات وجود ندارد.
    کلیدواژگان: رجم، سنگسار، حد، زنا، محصن، محصنه
  • سید محمد شفیعی مازندرانی صفحه 51
    گوش دادن به آوا و صدای دل پسند ممنوع نیست و غناء ممنوع عبارت است از غنای مطرب که جذبه ویژهای دارد و همانند شراب سرمستی میآورد. در این مقاله به ارائه دلایل اصلی حرمت غناء مطرب و تبیین انگیزه های اساسی حرمت و بیان بسیاری از مسائل اساسی باب غناء که مردم به ویژه جوانان دوست دارند تا درباره آنها بدانند پرداخته شده است و خاطر نشان شد که: ادله مهم تحریم غناء عبارتند از: قرآن، سنت، اجماع، عقل. همچنین راز تحریم غناء عبارتند از: 1 طرب، 2 لهو، 3 تشبه و البته موارد استثناء از تحریم غنای مطرب عبارتند از: 1 حدی، 2 اضطرار(موسیقی درمانی)، 3 جلسه عروسی(همراه با شروط مربوطه).
    کلیدواژگان: حکم، غناء، طرب، امامیه، تغنی
  • عبدالکریم عبداللهی صفحه 79
    مقاله حاضر در مقام بیان دیدگاه فیض کاشانی درباره حکم نماز، مشتمل بر مطالب زیر است: برگزاری نخستین نماز جمعه در اسلام توسط پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله، حکمت خطبه نماز جمعه که باید در جهت تحکیم مبانی عقیدتی و بیان مسائل لازم مربوط به جامعه اسلامی باشد و نیز بیان اقوال فقهای امامیه درباره حکم نماز جمعه، قول فیض کاشانی بر وجوب تعیینی و دلائل وی بر این قول، از آیات، روایات از پیامبرصلی الله علیه وآله و امامان معصوم علیهم السلام، احکام مستفاد از روایات.
    کلیدواژگان: نماز جمعه، وجوب تعیینی، فیض کاشانی
  • ابوذر علی اکبری سفید داربن، هانی محمودی صفحه 93
    بعد از گذشت سالیان دراز از تولد اسلام و بوجود آمدن اندیشه های متفاوت و البته فقه متفاوت؛ در سیر فراز و نشیب ها و اقتضائات زمان و مکان برتری فقه شیعه همچنان برجسته تر می شود تا بدان جایی که دوست و دشمن بر این مطلب گواهی می دهند. البته برنامه همه جانبه اسلام برای زندگی اجتماعی بشر تبلوری از جامعیت دین مبین اسلام را به نمایش گذارده است. لکن در این راستا نقش فقه در مدیریت جامعه که یکی از مهمترین بخش های آن ایجاد نظم و حفظ امنیت و ارکان جامعه است از جایگاه اساسی برخوردار می باشد که فقها با بیان برنامه ها و روش اسلام در ابعاد مختلف، طلایه داران این عرصه خطیراند. از جمله جرایمی که بشر در طول دوران با آن و امور مستحدثه اش مواجه بوده، جرم براندازی است که نظم و امنیت را از جامعه سلب و پیرو آن ارکان جامعه را متزلزل و نهایتا به تغییر حکومت می انجامد. در این پژوهش می کوشیم تا با بررسی توجه اسلام برای جرم انگاری جرم براندازی و پس از آن تبیین جایگاه فقه شیعه و نظر اهل سنت به جریان شناسی و شناخت صحیح و صادق از این امر دست یابیم.
    کلیدواژگان: براندازی، جرم انگاری، فقه سیاسی، شریعت و مصلحت
  • علی قربانی*، عفر موحدی صفحه 127

    توجه به آزادی و امنیت افراد مبنای تمام قواعد و اصول حقوق اروپایی است، به همین دلیل در تفکر غربی فروض و اصول، تضمین کننده ی حقوق و آزادی های فردی می باشد و این تفکر، نظامی فردمحورانه را ایجاد کرده که همه ی قواعد و اصول حول محور فرد قرار دارند، در مقابل در تفکر فقه اسلامی، همه ی قواعد و اصول حول محور خداوند است و تفکری که حاکم است تفکر خدامحورانه است، به عبارت دیگر، خداوند است که اصول و قواعد و احکام را وضع می کند، حال چه این اصول و قواعد موافق با حقوق و آزدی های فردی باشد یا در تعارض با آن باشد. با توجه به این پیش فرض چگونه می توان گفت که اصل برائت در فقه«اصاله البرائه»که دارای پیشینه ی فقهی است و برگرفته از تفکر خدامحورانه است با فرض بی گناهی در حقوق اروپایی(Presumption of Innocence)که دارای پیشینه-ی غربی و برگرفته از تفکر فردمحورانه است، دارای مبانی، قلمرو و کارکردهای مشابهی هست. در نتیجه رعایت هر یک از این مفاهیم منجر به ایجاد یک روند دادرسی متفاوت می گردد به طوریکه ممکن است در یک رویه رسیدگی قضایی، اعمال اصل برائت کاربرد چندانی نداشته و در رویه رسیدگی دیگر فرض بی گناهی بدون کاربرد باشد.

    کلیدواژگان: دادرسی عادلانه، اصل برائت فقهی، فرض بی گناهی اروپایی، کرامت انسانی، تساوی سلاح ها، اثبات عناصر جرم
  • محمود قیوم زاده صفحه 153
    حق حبس یکی از مباحث حقوقی مورد ابتلاء خانواده ها بوده و چگونگی اجراء و انجام تعهدات متقابل زوجین بستگی به این حق دارد. در این بین موارد سقوط حق حبس از حساسیت ویژه ای برخوردار است. مقاله حاضر با روش کتابخانه ای، به بررسی فقهی و حقوقی مواردی که حق حبس در نکاح ساقط می گردد، پرداخته است. در این پژوهش ضمن بیان اقوال و احتمالات مختلفی که در زمینه موارد سقوط حق حبس در نکاح مطرح است، به تبیین دلایل فقهی و حقوقی این موارد پرداخته است. سوالات مهمی که در این زمینه مطرح می شود آورده شده و سپس آنها را به بحث گذاشته و به سوالات و مجهولات در این زمینه پاسخ داده و موضوع پژوهش و سوالات آن را به خوبی پاسخ داده است. گرچه حق حبس در نکاح عمدتا برای زوجه مطرح شده است ولی در پایان پژوهش به حق حبس برای زوج هم اشاره شده و در این مورد هم به سوالات مطروحه پاسخ داده شده است.
    کلیدواژگان: مهر، حق حبس، نکاح، تعهد متقابل زوجین، سقوط حق حبس
|
  • Dr.Goodarz Eftekhar Jahromi, Majid Davoodi Page 9
    With the occurrence of marriage, marital relationship begins between husband and wife and so a family forms. Furthermore, through this contract, the parties obtain some rights and duties for respecting each other. One of the issues in this regard is employment or occupation of the wife. Basically, if there is mutual understanding and agreement between husband and wife about her occupation, she does not worry so much about her job. But, if the husband disagrees with employment of the wife, we can resolve the problem of wife having a job by referring to religious laws and reviewing legal principles. Although the constitution and civil law have realized the principle of the freedom of wife occupation, the existence of some limitations in civil law has caused some obstacles in the practice of the above mentioned principle.
  • Dr.Ali Akbar Izadifard, Hassan Gholipour, Hadi Salehi Page 21

    Marriage as one of the special orders of shiite jurisprudence is necessary according to Quran, tradition, consensus and wisdom. This text describes time of interrupted marriage.There are four viewpoints among the jurists in this regard: the first is famous promise that can be changed into permanent, the second is invalidity of contract, the third is about details between two models of permanent and interrupted marriage and the fourth relates to intention and amnesia. Entirely, the authors show the reason of cancelling marriage would be strong because the intention of each parties wont be to interrupt the marriage and explain all cases of this case completely.

  • Dr. Ahmad Beheshti, Vahid Vahed Javan Page 35
    The sentence of stoning is one of the certain provisions in Islam.This sentence can not be educed directly from Holly Quran. Traditions in this area are abundant and in terms of the document are reliable. It should be noted that the philosophy of stoning sentence like other Punishments is to prevent corruption and great anomalies of the society. On the other hand, despite the fact that there is no reason for assigning stoning sentence to special time such as presence time, there is no license to abandon these verses and traditions too.
  • Dr. Seyyed Mohammad Safiei Mazandarani Page 51
    To hear song and desirable music is not forbidden, but songs of musician which attract specially would be illegal. In this article, the author presents general reasons of musician's song respect and major problems of it. He also asserts that important reasons of song prohibition are Quran, tradition, consensus and wisdom. Then he explains the secrets of song prohibition and expresses its exceptions too.
  • Dr. Abdolkarim Abdollahi Page 79
    The present article analyzes Feyz Kashani's viewpoint about Friday Prayer. Our Prophet, Mohammad, is the first person who executed Friday Prayer. Its philosophy is to strengthen religious principles. Nowadays, it expresses necessary problems related to the Islamic society too. This article explains Feyz Kashani's viewpoint completely.
  • Aboozar Ali Akbari, Hani Mahmoudi Page 93
    After many years from Islam appearance and existence of different ideas and also different jurisprudence, Shiite jurisprudence has more prominent role in so far as friend and enemy confess it. Epidemic program of Islam for social life is the symbol of universality. Hence the role of jurisprudence in society management, one of the more important programs is to discipline in the society, is very important. Jurists express its programs and methods too. Nowadays, one of the current crimes is subversion which can remove discipline and security of society and finally change the government. In this research we explain subversion and the status of Shiite jurisprudence and Sunni viewpoint about it too.
  • Dr. Ali Ghorbani, Jafar Movahedi Page 127

    Noticing the freedom and security of people underlies all principles which European law determines; for this reason in European thinking, presumptions and principles guarantee personal rights and freedom. This kind of thinking has created a person-based system in which all principles circle around the person; on the other hand, in Islamic law school of thought, all principles circle around the existence of God, so the kind of thinking here is God-given; in other words, it is God who determines all principles, these principles may be in accordance to personal rights and freedom or contrary to it. Having this in mind, how can one say that the acquittal principle in Islamic Law, which has a theological background and is based on God-based thinking, has similar bases, functions, and domains to the presumption of innocence in European criminal law having a European background and based on a person-based thinking. So each of these concepts leads to the creation of a different hearing process such that the acquittal principle will no longer have the expected applications and in another hearing process the presumption of innocence may have no application at all.

  • Dr. Mahmoud Ghayomzadeh Page 153
    Imprisonment right is considered as one of the concerned issues for families which can affect on the couple's mutual relations and commitments. As a result, invalidating the imprisonment right is of high significance. The present article studies the legal and juridical cases, invalidating imprisonment in marriage contract, through library approach. It also presents the frequently asked questions in this regard and attempts to provide appropriate answers to them and clarifies the ambiguities over the issue. It is noteworthy to mention that this study considers the imprisonment right for wife in particular; however, at its end parts, the author deals with the husband imprisonment right, too.