فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 28، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهره افشار قوچانی صفحه 9
    از مهمترین مباحث فقهی که اثبات آن تاثیر بسزایی در علم حقوق خواهد داشت: اثبات حسن و قبح عقلی است. چنین به نظر می رسد که ادله مستقل عقلی یا به تعبیر دیگر مستقلات عقلی، که حکم شرعی از آنها بدست می آید در یک مساله منحصر می باشد و آن مساله حسن و قبح عقلی است. سوال این است که آیا برای افعال ما، حسن و قبح ذاتی وجود دارد و آیا کارهای ما در نظر شارع دارای ارزش ذاتی اند، پیش از آن که حکم شارع را درباره آنها فرض کنیم یا این طور نیست، بلکه خوب آن چیزی است که شارع خوب بداند و زشت و قبیح آن است که شارع زشت تلقی نماید و فعل بخودی خود و صرف نظر از حکم شارع نه حسن دارد نه قبح. فراموش نشود که مسلمانان اجماع دارند بر اینکه منشا احکام تنها خداوند است و اختلاف آنان مربوط به راه های شناخت احکام است. پس از پاسخ به این سوال، سوال دیگری مطرح می شود که آیا عقل می تواند بدون تعلیم شارع و بیان او، مستقلا جهات حسن و قبح را درک نماید؟ در نهایت پذیرش حسن و قبح عقلی، چه تاثیری بر جریان امور خواهد داشت؟ در مقاله ی حاضر تلاش شده که با بررسی منابع و نظرات متعدد فقهی بدین سوالات پاسخ داده و اثبات نماییم که حسن و قبح عقلی است و حتی اگر شارع ما را به حسن راهنمایی نمی کرد به وسیله ی عقل بدان می رسیدیم و حتی اگر شارع ما را از قبیح باز نمی داشت با عقل خود از آن امتناع می کردیم. این قضاوت عقلی راجع به افعال است که منجر به وحدت نظر مردم دنیا، صرف نظر از کیش و آیین آنها، راجع به قبیح بودن ظلم و خیانت و حسن بودن عدل و امانت شده است.
    کلیدواژگان: حسن، قبح، شرع، عقل
  • احمدرضا توکلی صفحه 33
    محاربه آن گونه که در شرع آمده، به معنای دست بردن به اسلحه به قصد ترساندن یا تعرض به مال، جان و ناموس مردم است و نتیجه آن سلب امنیت عمومی در جامعه و ایجاد خوف است. مجازات محاربه نیز به عنوان یک حد شرعی تعیین گردیده است؛ اما در قوانین کیفری، محاربه بر بخشی از جرایم اطلاق شده است که ظاهرا مصداق محاربه نیستند. از سوی دیگر، آن چه از ظاهر ادله استنباط می شود این است که افساد فی الارضی که موضوع حد شرعی واقع شده و بر بخشی از جرایم نیز اطلاق شده است، شامل همه ی مصادیق افساد به طور مطلق نمی شود، بلکه تنها شامل مواردی می شود که از طریق تعرض به جان، مال، عرض، عقل و دین مردم انجام می گیرد و از مردم سلب امنیت می-شود. به نظر می رسد که این گونه افساد، معنایی جز همان معنای محاربه را ندارد.
    کلیدواژگان: افساد، اخافه، امنیت، سلاح، محاربه
  • نصرالله شاملی، احسان علی اکبری بابوکانی*، محسن شاکری صفحه 53

    قانونگذار در تمام نظام های حقوقی، وجود شرایط خاصی را برای صحت اعمال حقوقی لازم دانسته است که در صورت عدم رعایت آن شرایط، با ضمانت اجراهای متنوعی از جهت شدت و ضعف همچون بطلان (مطلق یا نسبی)، عدم نفوذ و... مواجه ا یم. در این مقاله به بررسی مفهوم ضمان و بطلان اعمال حقوقی، مسوولیت و آثار حقوقی ناشی از بطلان عقود و ایقاعات پرداخته شده است. همچنین جهت بررسی دقیق تر موضوع و استفاده از نظرگاه قوانین سایر کشورها و اندیشه های حقوقدانان آنها، مطالب مطروحه با حقوق دو کشور مصر و فرانسه، مورد مطالعه تطبیقی قرار گرفته است. همانندی نظام حقوقی ایران و مصر از جهت تبعیت از نظام حقوقی نوشته، تاثیرگذاری حقوق فرانسه بر مقررات مدنی و تجاری هر دو کشور مزبور، تلاش دو کشور ایران و مصر در استفاده از اندیشه های فقهی اسلامی در روند قانونگذاری از علل انتخاب حقوق مصر و فرانسه برای مطالعه تطبیقی بود.

    کلیدواژگان: ضمان، بطلان، عقود، ایقاعات، معاوض
  • محسن صفری، صمد یوسف زاده صفحه 79
    تصرف حقوقی در مال مورد رهن یکی از موارد بحث برانگیز در فقه (امامیه و عامه) و حقوق مدنی و رویه قضایی می باشد؛ دراین خصوص نظریات متفاوتی از سوی فقها و حقوقدانان ارائه گردیده که هر کدام از این نظریات دارای موافقان و مخالفانی است. یکی از تصرفات بارز حقوقی در عین مرهونه، بیع آن می باشد که بررسی این مورد راهگشای یافتن پاسخ در سایر تصرفات حقوقی است. سه نظریه صحت، عدم نفوذ و بطلان در خصوص این موضوع طرح گردیده که در این نوشتار ضمن بیان تفصیل نظریات فوق، تلاش می گردد نظریه ای که مطابق با ماهیت موضوع و حقیقت امر بوده و در مقام عمل از نظر قضایی و حقوقی قابل توجیه است استخراج گردد؛ به نحوی که تشتت در صدور آراء قضایی مرتفع شود. در این مقال در صدد آن هستیم که روشن سازیم چنانچه بعد از تحقق عقد رهن، راهن عین مرهونه را به شخص ثالثی بفروشد عقد بیع چه وضعیتی خواهد داشت؟ صحیح است یا غیر نافذ یا باطل؟ در این بررسی، از عبارت های متون قانونی چنین استظهارخواهد شد که قانونگذار در مانحن فیه از نظریه بطلان تصرفات حقوقی ناقل در خصوص عین مرهونه پیروی کرده و این دقیقا برخلاف نظر مشهور فقهاست. اما در همین فرض نیز اثراین بطلان صرفا ناظر به مرتهن می باشد نه متعاملین. نهایتا اینکه با رفع مانع (حق عینی تبعی مرتهن) از مال مرهون، معامله واقع شده فی مابین مالک و خریدار اثر خود را به نحو کامل خواهد گذاشت.
    کلیدواژگان: عقد رهن، تصرف حقوقی، بیع مال مرهون، عدم نفوذ، بطلان، اذن، رویه قضایی
  • رضا عباس پور، مصطفی رجایی پور * صفحه 99

    هدف از طراحی ابزارهای مالی جدید در بازارهای مالی، بهبود مدیریت ریسک و همچنین افزایش کارایی بازار سرمایه است. قراردادهای اختیار معامله یکی از این ابزارهاست. آنچه که سبب لزوم بررسی و تطبیق قراردادهای اختیار معامله با موازین شرعی شده است، کارکرد این قراردادها در بازار بورس و گسترش آن است. نگارنده پس از تعریف و تبیین این قراردادها و تشخیص ماهیت آن، ضمن ارائه دیدگاه های مختلف اندیشمندان اسلامی، تلاش می کند تا به صحت و سقم این نوع از قراردادها و انطباق آنها با عقود و موازین شرعی بپردازد. در نهایت صحت اختیار معامله پذیرفته شده است.

    کلیدواژگان: اختیار معامله، بیع العربون، بیع حق، بیمه، عقد صلح
  • امان الله علیمرادی صفحه 119
    مهریه، مالی است که مرد بایستی به مناسبت عقد نکاح به زن بپردازد. به دلیل هنگفت بودن، مرد هرگز قادر به پرداخت آن نیست و یا قصد پرداخت آن را ندارد و اگر توان ادا دارد به نحوی طفره می رود. باید اقداماتی انجام شود که مهر مقداری باشد که به زن پرداخته شود و از طرف دیگر مقدار مورد توافق، عقلایی باشد و زوج به دلیل عدم توانایی پرداخت مهر به حبس محکوم نگردد. یکی از عوامل استقبال زوجین از مهر سنگین، فقدان دیدگاه درست درباره ماهیت و نقش مهر است نوشتار حاضر به این امر می پردازد. با توجه به شواهد فراوانی درون فقهی به نظر می رسد که مهر نقش عوض را ندارد و همینطور اهرم بازدارنده طلاق نیست بلکه هدیه ای شرعی با اهدافی معنوی از قبیل تکریم زوجه است. و مقتضای سمحه و سهله بودن شرع اسلام این است که مهر در مسیر تسهیل نکاح و آرامش زندگی تشریع شده باشد و آنچه اکنون رایج است از اصل شرع دور شده است و بایستی به اصل خود برگردد.
    کلیدواژگان: مهریه، صداق، ماهیت مهریه، نکاح دائم، فقه اسلامی
  • علی مظهر قراملکی، محمدرضا حمیدی صفحه 145
    قائل شدن به جواز مجازات تعزیری، از سه راه استدلال به منصوصه بودن آن، جواز تعمیم مجازات تعزیری به مجازات های غیر جلدی با صلاحدید حاکم و نیز به وسیله ی استناد به احکام ثانویه و حکومتی ممکن است. در کلام فقهای پیشین عمدتا اشاره ای به این گونه مجازات نشده یا آنکه به عدم مشروعیت آن حکم شده است، اما فقهای معاصر گرایش به پذیرش این مجازات به عنوان مجازات شرعی دارند. مهمترین دلیل این مساله را می توان استقرار حکومت شیعی دانست که منجر به بازنگری در منابع فقهی با رویکرد فقه حکومتی و اجرایی شده است. استدلال قائلین به عدم جواز مجازات تعزیر از حیث صغری و کبری ناتمام و قابل مناقشه می باشد. به علاوه جواز مجازات مالی را می-توان از راه احکام ثانویه نیز اثبات کرد که در این صورت قواعد خاص مجازات تعزیری شرعی لزوما در آن جاری نخواهد بود.
    کلیدواژگان: مجازات مالی، تعزیر، تعمیم مجازات، حکم ثانوی، مجازات منصوص
  • اصلان ویسی، احسان زررخ صفحه 157
    به ظاهر در حقوق ایران فرزند طبیعی را نمی توان به والدین منتسب نمود. در فقه امامیه نظر مشهور عدم انتساب چنین طفلی است و این نظر در قانون مدنی و دکترین حقوقی نیز نمود یافته است. عمده دلایل مشهور بر این ادعا، حدیث فراش و اجماع منقول است. این دلایل خالی از اشکال نبوده و قابل نقدند. مخالفین مشهور با توجه به حقیقت عرفی نسب و ماهیت آن که انتزاعی و با منشاء خارجی است و لزوم رعایت عدالت و اشکالاتی که بر نظر مشهور وارد می نمایند، عقیده ای مخالف دارند. این اعتقاد از قوتی نسبی در قیاس با مشهور برخوردار است که قابل اغماض نیست. هرچند حقوقدانان بسیاری حکم عدم الحاق در ماده ی 1167 قانون مدنی را با توجه به نظر مشهور به نفی نسب تعبیر نموده اند؛ اما توجه به سایر مواد قانونی که به نحوی مبین این ماده قلمداد می-گردند از قوت این دیدگاه می کاهد. به نظر می رسد قانونگذار ایران به طور کامل از مشهور فقها تبعیت نکرده است. قانونگذار فرزند طبیعی را مانند سایر فرزندان منتسب به والدین دانسته و نسب او را منشاء آثار می داند. اگرچه به صراحت در توارث، او را از سایر فرزندان متمایز می نماید.
    کلیدواژگان: فرزند طبیعی، نسب، فراش، ناشی از زنا، عدم الحاق
|
  • Zohreh Afshar Qoochani Page 9
    One of the main discussions in law is to prove rational virtue and indecency. It seems that, according to rational reasons, the case of rational virtue and indecency is exclusive. There are questions in this regard as follows: Is there any natural relation between virtue and indecency for our acts? Do they have natural value from our legislator's viewpoint? We should say that according to Muslim's viewpoint the base of all precepts is God. Their diversity of opinions only relates to precepts recognition methods. After answering these mentioned questions, the author presents questions as follows: can wisdom perceive the aspects of virtue and indecency independently? And finally what is the effect of rational virtue and indecency acceptance on affairs? In the present article, the author tries to answer these questions based on judicial viewpoints and proves that virtue and indecency are rational. And if the legislator doesn’t guide us to virtue, we understand it by our wisdom and vice versa.
    Keywords: virtue, indecency, religious law, wisdom
  • Ahmad Reza Tavakoli Page 33
    According to the religion, combat means use of the weapon to frighten and violate people, their property and chastity and its result is divestment of public security. Combat punishment has been determined as a determined religious punishment, but in penal laws, it refers to that part of crimes which are not the instances of the combat apparently. On the other hand, the reasons show those corruptions that relate to determined religious punishments and are also applied to some part of the crimes do not include all corruptions instances absolutely but they just include the corruptions imposed by the violation of the life, property, wisdom and religion of people that divert their security. It seems that these kinds of corruptions mean combat.
    Keywords: corruptions, horror, security, weapon, combat
  • Dr. Nasrollah Shameli, Ehsan Aliakbari, Mohsen Shakeri Page 53

    The legislator, in all legal systems, considers some special conditions for the validity of lawful acts. In case of non – compliance of such conditions, we will meet various sanctions in terms of intensity and weakness, including: nullity (absolute or relative), lake of force, etc. In this dissertation, the concept of nullity of contracts and unilateral legal acts, and the consequences of their nullity will be studied. Furthermore, the dissertation conducts a comparative study in order to have more consideration on subject matter and also to make use of other legal systems, laws and regulations and their legal doctrines. Then we will carry out a comparative study of the laws of Egypt and France. The reason of choosing Egypt law for a comparative study, is its similarity with Iranian legal system from the viewpoint of following codified legal system and the effects of French legal system on civil and commercial regulations, as well as the attempts of both countries in utilizing jurisprudential doctrines in their legislating process.

    Keywords: Liability, Nullity, Contracts, Unilateral Legal Acts, Exchangeable
  • Dr. Mohsen Safari, Samad Yousefzadeh Page 79
    The possession of transferor in mortgaged asset is one of the discursive issues in jurisprudence Imamieh, civil law, and judicial precedents. There are different opinions presented by the jurists in this regard, each of which has got many pros and cons. Chattered mortgage is the patent possession of transferor of the mortgaged asset. There are three theories of validity, lack of influence and invalidity which are presented in this article regarding to this issue. It is attempted in this article to extract the theory which is consistent with the subject entity and the truth of the case, with consideration the judicially and legally, so that the problem of the diversity of judicial verdicts could be solved. Based on the above discussion, it is attempted to shed light on this issue that if the mortgager sells the mortgage's property to third party after the fulfillment of the security agreement, what will happen to the contract of sale? Is that correct, non-affective or null? In this survey it is reasoned using legal texts that the law legislator in the matter on hand has followed the theory of nullity of transfer in regard to the mortgage property. This theory is exactly to explain the jurist's views. However It should be mentioned that the consequence of the nullity goes only to the mortgagee not to the parties of a contraction. Finally, the agreement between the buyer and the seller will have full effect by removing the legal impediment (The subsidiary security interest of the mortgage) from the mortgaged
    Keywords: : mortgage, mortgaged asset, transfer of mortgaged asset's possession sale of mortgaged asset, validity, invalidity, null, permission, judicial precedent
  • Dr. Reza Abbaspour, Dr. Mostafa Rajaeipour Page 99

    The purpose of new financial tools design in the financial markets is to provide risk management and increase capital market efficiency. One of these tools is transaction choice contacts which should be based on legal measures because of contracts efficiency in stock exchange market. In this article, the authors define these contracts and present different viewpoints of Islamic scientist to determine their integrity and conform them with legal contracts. Finally, transaction choice integrity would be accepted.

    Keywords: transaction choice, bond sale, insurance, peace contact
  • Dr. Amanollah Alimoradi Page 119
    Dowry is the property that a man should pay after marriage contract to his wife. Since it is often costly that the man can’t pay it or he doesn’t want to pay it, its degree must be rational and according to the man’s property; In this case, the man can pay it. Otherwise, the man may be imprisoned if he can not pay it. One of the factors for determining costly dowry is lack of true viewpoint about the nature and role of dowry. In the present article, the author explains it completely. Based on judicial sources, dowry cant prevent divorce. In fact, it is legal present with spiritual purposes for wife respect. Based on Islamic religion, dowry should be for marriage easiness and life relief. But in the present time, the exact meaning of dowry is forgotten.
    Keywords: dowry, portion, dowry nature, perpetual marriage, Islamic jurisprudence
  • Dr Ali Mazhar Qaramaleki, Mohammad Reza Hamidi Page 145
    It is possible to accept pecuniary penalty legitimacy according to "Mansoseh Reasoning", authorization of pecuniary punishment based on governor's viewpoint and secondary precepts citation. With regard to the previous jurist's viewpoints, these punishments are illegal but contemporary jurists tend to account them legal. The most important reason is the establishment of Shiite government that caused to review judicial resources. The reason of who accepted pecuniary punishment as illegal is controversial. Furthermore, authorization of financial punishment can be proved by secondary precepts.
    Keywords: financial punishment, punishment generalization, secondary percept
  • Aslan Veysi, Ehsan Zarrokh Page 157
    According to Iranian law, rights of the natural child can not be attributed to parents. Shiite jurisprudence doesn’t assign natural children to their parents too. In this respect, the civil law and legal doctrine are discussed. The main reasons of the mattress are tradition and consensus. The reasons are not without difficulty. In this regard, opponents consider the nature and reality of customary lineage that is the abstract and foreign origin and the necessity of justice have the opposite opinion. Many lawyer's rule contained in Article 1167 of the Civil Code with regard to the majority of jurists have interpreted to deny parentage. However, other measures may reduce the strength of this view. Iranian lawmakers seem to not fully comply with the majority of jurists. The legislator attributed natural child to the parents.
    Keywords: natural children, ancestry, mattress, due to adultery, lack of extension