فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، بهار 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/02/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آیت الله محمدفاضل استرآبادی صفحه 17
    دگرگونی، نعمت بزرگ و سنت ثابت الهی است که افزون بر آفریدگان، دانشهای بشری را نیز در بر می گیرد.اندک مطالعه در تاریخ گوناگون دانشهای بشری، وجود این دهش الهی را ثبات می کند، دهشی که نوسازی اندیشه و دانشهای بشری و پیشرفت شگرف آن را برای انسان، به ارمغان آورده است. در بزرگ کاروان گوناگون دانشهای بشری: عقلی، تجربی و نقلی، دانش فقه نیز، دستخوش دگرگونی ژرف و پیشرفت شگرف گردیده است.
    کاروان فقه شیعه، با کاروان سالاری امامان(ع)، از آغاز در مسیر دگرگونی های بزرگ، به سوی تعالی رهسپار بوده است.کاروان فقه شیعه، با بهره گیری همیشه آن از سرچشمه های جوشان آموزه های امامان(ع) بر آن بوده تا به دگرگونی های بزرگ و پیشرفت و تکامل همه سویه، دست یازد.
    در این نوشتار کوتاه، بر آنیم تا با شمردن موارد بسیار، نشان دهیم که در تاریخ رخشان فقه شیعه، شخصیت بزرگی چون محمد بن محمد بن نعمان المفید (م.413ق.) در سایه دست آویزی به آموزه های امامان(ع) دگردیسی ژرفی را در سه عرصه مهم پدید آورد:1. مبانی فقهی 2. آرای فقهی 3. آموزش فقهیاین نوشتار در بردارنده یک مقدمه و سه بخش است:1. اثرگذاری شیخ مفید در دگردیسی های مبانی فقهی.
    2. اثرگذاری شیخ مفید در آرای فقهی.
    3. اثرگذاری شیخ مفید در تاسیس و تشکیل کلاسهای تدریس فقه شیعه.
    کلیدواژگان: ابن معلم، فقه شیعه، قدماء، آثار
  • آیت الله سیدعلی حسینی اشکوری صفحه 41
    یکی از موضوعاتی که اخیرا در سطوح مختلف جامعه محل ابهام و پرسشهای بسیار واقع شده، میزان دیه زنان در برابر دیه مردان است.
    این اختلاف در سطوح علمی حوزه نیز، موجبات بحثهای فنی و فقهی بیشماری را فراهم نموده است تا آنجا که یکی از مراجع، حکم به تساوی دیه زن و مرد نموده است.
    این مقاله به بررسی و تحلیل مبنای این نظریه فقهی می پردازد.
    کلیدواژگان: دیه، دیه زن، قصاص نفس، روایات دیه، مقدس اردبیلی
  • حجت الاسلام حسن قلی پور صفحه 47
    اهمیت تجارت و نقش اساسی آن در زندگی مردم و رشد اقتصادی جامعه امری بدیهی و غیر قابل انکار است.رشد اقتصادی و اقتصاد سالم مرهون آن است که قبل از شروع در تجارت کسانی که دست اندرکار مسائل اقتصادی هستند نسبت به موضوعات و قوانین و احکام فقهی آن آشنا باشند تا در ربا و معاملات نامشروع قرار نگیرند.
    رعایت آداب تجارت و آشنایی با اقسام آن گامی اساسی در هدایت جامعه به سوی انجام معاملاتی مطلوب و عاملی مؤثر در تصحیح رفتار تجار و بازار در عمل به وظایف شرعی می باشد.در مقاله قبلی پیرامون آداب تجارت از جمله رعایت انصاف و عدالت در معامله، فسخ معامله در صورت پشیمانی، عدم تزیین کالا، بیان عیوب در کالای خویش، ترک سوگند در موقع خرید و فروش بحث و بررسی به عمل آمد اما در این مقاله در مورد آداب دیگر معامله مانند عدم سخت گیری در خرید و فروش، ذکر تکبیر و شهادتین در هنگام معامله، کم گرفتن و زیاد دادن در کیل و وزن، ترک مدح وذم متاع، سود نگرفتن از مشتری مؤمن و نیز از کسی که وعده احسان به او داده شده است، دیر به بازار رفتن و زود از آن بیرون آمدن، معامله نکردن با انسانهای پست و سفیه و عهده دار نشدن کسی که وزن کردن رانمی داند، بحث و بررسی به عمل می آید.
    کلیدواژگان: مسامحه، ذکر خدا، کیل و وزن، ترک مدح و ذم، سودنگرفتن
  • محمدعلی خیراللهی صفحه 63
    دین مبین اسلام بر منزلت شورا تاکید فراوان نموده است. قرآن کریم دارای آیاتی در مورد صلح و سازش می باشد:مؤ منان برادر یکدیگرند، بنابراین میان دو برادر خود صلح برقرار سازید. مجلس شورای اسلامی مقررداشته است: به منظور کاهش مراجعات مردم به محاکم قضایی و در راستای توسعه مشارکتهای مردمی، رفع اختلافات محلی به شوراهای حل اختلاف واگذار می گردد. مسئله صلح و سازش دارای پیشینه است به عنوان مثال در قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق دادگاه آمده است:دادگاه بدوا از طریق تصالح نسبت به تامین خواسته زوجه اقدام مینماید.وازقانون منشور کنفرانس اسلامی آمده است:هر گونه اختلافی که در تفسیر یا اجرای هر یک از مواد منشور حاضر بروزنماید به طور مسالمت آمیز و در کلیه موارد از طریق مشاوره و مذاکره و سازش، یادآوری و حل و فصل خواهد شد. پیشینه این امردر احکام و آرایی که با صلح و سازش خاتمه یافته بهتر مشخص می گردد. در دادنامه مورخ14/1/73شعبه سوم دیوان عالی کشورکه طلبکار با نامه ای به وکیلش آقای (ح) نوشته که موضوع به سازش خاتمه یافته فلذا دعوی مختومه گردد. معذالک وکیل او با سوءنیت پرونده را تعقیب واجرائیه صادر نموده است که تقاضای توقیف عملیات اجرائی و ابطال اجرائیه را داشته است که با خاتمه یافتن موضوع با سازش این پرونده مختومه می شود. درپرسشنامه از روش توضیحی استفاده شده است زیرا ما فقط به دنبال نگرش های آماری نبوده ایم بلکه نظرات فنی افراد مورد پرسش مورد توجه بوده است. نتیجه تحقیفات علمی و پرسشنامه ای: امروز کارشناسان دنیا معتقدند به تمام اختلافات نباید در دادگستری ها رسیدگی شود.پروندهااگر به صدور رای منجر شوند شورا از رسالت اصلی خود باز می مانند. آیین نامه اجرایی شورای حل اختلاف از یک سو برای شورا، اختیاراتی بالاتر از اختیارات دادگاه قائل شده و از سوی دیگر در تعیین شرایط لازم برای تصدی عضویت شورا تسامح کرده است. پرونده هایی به شورای حل اختلاف ارجاع می شوند که جنبه خصوصی ندارند مانند رانندگی بدون پروانه.طرح جالبی در زمینه راه اندازی دفاتر شورای حل اختلاف در مساجد در حال اجراست. باید شوراها تخصصی شوند. اعضای شورا از وضعیت بودجه ای آن ناراضی بوده باتوجه به کمبود قاضی وجود شوراهای حل اختلاف این کمبود را تا حدودی جبران کرده است. برخی قضاوتهای اعضای این شوراها سطحی بوده وموجب اطاله دادرسی شده است. ما از رسانه ها توقع داریم که این تجربه خوبی که ایران به کار گرفته است را به مردم معرفی کنند.
    کلیدواژگان: شورا، حل اختلاف، قرآن، پیشینه، پرسشنامه
  • دکترعلیرضا صابریان صفحه 84
    یکی از واژه هایی که در کتابهای فقهای اسلام آمده و بحث های گوناگونی از آن صورت گرفته است، واژه «جزیه» است که از «اهل کتاب» دریافت می شود. عده ای پنداشته اند که «جزیه» همان «باج» است که همانند آنچه که سلاطین به زور از ملتهای تحت سلطه خود دریافت می دارند، اسلام آنرا از اقلیتهای دینی، دریافت می دارد. اما اینگونه نیست بلکه «جزیه» مالیات اندکی است که بصورت عادلانه و به طور سرانه و یا به حسب زمین های تحت اختیار، بر اهل ذمه مقرر می گردد، و این مالیات به منزله حقوق مالی است که به عناوین مختلف همانند خمس و زکات و... از مسلمانان گرفته می شود. در مقابل اخذ جزیه، حاکم اسلامی امنیت آنان را تامین نموده و اجازه می دهد که شخص کتابی بر دین و شعائر مذهبی خود باقی بماند. قبول جزیه از پیروان، یهودیت، مسیحیت و مجوسیت مورد اتفاق همه فقهای اسلام اعم از شیعه و سنی است اما در خصوص صابئین اختلاف نظر وجود دارد.
    کلیدواژگان: جزیه، اهل ذمه، اهل کتاب، یهودیت، مسیحیت، مجوسیت، صابئین
  • ولی الله ملکوتی فر صفحه 100
    بدیهی است که با گذشت زمان لزوم طرح بعضی از مسائل در رساله های عملیه ضروری مینماید و به همان نسبت حذف بعضی از مباحث و تغییر بعضی از مثالها اجتناب ناپذیر است.
    شهید صدر این ضرورت را بخوبی درک کرده بودند وی معتقد است وقتی یک رساله بدست یک مسیحی میرسد باید طوری باشد که او بفهمد اسلام چگونه جامعه بشری را از هر جهت اداره میکند در این نوشتار بعد از بیان تاریخچهای کوتاه از رساله های مراجع تقلید ویژگی های رساله (الفتاوی الواضحه) ارائه شده و بحث با توضیح تقسیم بندی ابواب فقهی و مصادر فتوی از نظر شهید صدر ادامه می یابد. آخرین بخش این پژوهش ضرورت دگرگونی رساله های عملیه میباشد.
    کلیدواژگان: رساله‎ها، الفتاوی الواضحه، مصادر فتوی، صدر
  • امان الله علیمرادی صفحه 112

    این نوشتار به بررسی قاعده فقهی (المومنون عند شروطهم) پرداخته است اهمیت بررسی قاعده مذکور از این جهت است که بیانگر حدود و میزان نفوذ اراده دو طرف عقد در مفاد آن می باشد. در این مقاله سعی بر این است مفاد قاعده با تکیه بر ادله آن شناخته شود و ویژگی های شرط لازم الوفاء مورد مداقه قرار گیرد

    کلیدواژگان: شرط مخالف کتاب و سنت، شرط مخالف مقتضای عقد، ذات عقد، اطلاق عقد، شرط مقدور و غیر مقدور، شرط بیهوده، شرط فاسد، شرط باطل، شرط مفسد، شرط مبطل
  • محمد درویش پور وفا صفحه 125
    از جمله موضوعات مهم فقه بحث رباست که از قدیم الایام بعنوان یک معضل اجتماعی و بیماری اقتصادی پیکره جوامع انسانی را معیوب و معلول می ساخت. اصل حرمت و مبارزه با آن از طرف ادیان الهی اعلان گردیده است. قرآن کریم نیز شدیدترین لحن تحریم و تقبیح را در مورد ربا بیان کرده است و فقهای گرانمایه اسلام نیز عموما اصل حرمت را مورد تائید و تاکید قرار داده اند. اما کلام آنان از دو جهت قابل بحث و بررسی است: 1– از آن جهت که عمدتا و عموما بحث ربا را به ربای معاملی معطوف داشته اند و کمتر به بحث ربای قرضی پرداخته اند. 2– موضوع ربای معاملی را مطلق مکیل و موزون دانسته اند به شرط متجانسین بودن که از این جهت نیز جای بحث است زیرا نمی توان این بحث را به اطلاقه پذیرفت.
    کلیدواژگان: نقد و بررسی، موضوع و تعریف ربا در فقه، سابقه تحریم، فلسفه تحریم
  • محمد محسنی دهکلانی صفحه 140
    نتیجه نهایی وغایی در تضارب افکار میان فرق و نحل و مکاتب متعدد فکری، ارتقای اندیشه ها و تحکیم مبانی نظری دیدگاه هاست. اما بعضا این هدف والا و غایت منتها مورد خدشه واقع می گردد.
    یکی از عوامل تخریب کننده و عقیم ساز این ارتقاء یا بهتر بگوییم یکی از موانع پیشبرد آن، تعصب و لجاجت بر اندیشه هاست. مکتب انسان ساز اسلام مستثنی این قاعده نیست و همگان خود شاهدیم هرگاه این عصبیتها و نادیده انگاری ها نسبت به سایر مذاهب اسلامی بر روح لطیف و عنیق اسلام غلبه یافته نتیجه معکوس داده است. مساله تحریف کتاب مقدس اسلام میان فرق مختلف اسلامی عموما و میان اکثریت سنی و اقلیت شیعه خصوصا مطرح بوده و فی الجمله مورد ردع و انکار علما، صاحب نظران، اربابان مذهبین و متولیان مدرستین بوده است. شاید بتوان گفت قدمت طرح این مساله به میزان عمر خود قرآن کریم می باشد. البته بدیهی است، مساله ای با طول چنین قدمتی بایستی به مرحله ای از پختگی و یا به تعبیر صحیحتر آن به نقطه ای از اتفاق و اجماع رسیده باشد تا محل نزاع واقع نگردد. اظهار نظر بزرگانی از فریقین چون ابوالحسن اشعری(م324) و شیخ علی الاطلاق امامیه، شیخ الطائفه(م460) و سایرین از علمای نحل مختلف اسلامی بر نزاهت دو مذهب مؤیدی است بر اینکه قول به عدم تحریف قرآن کریم نظر صائب عامه مسلمین می باشد. اما متاسفانه باید اذعان داشت، به دلیل همان روحیه جدال و عصبیتهای جاهلانه موضوعاتی نظیر همین بحث اخیر هنوز هم بعد از این مدت جسته و گریخته در محافل عموما غیر علمی و در محیطی مملو از حقد نسبت به مخالف مطرح می شود. کتابی با عنوان بیان حقیقت که ظاهرا در پاکستان چاپ و نشر یافته است چندی پیش از این به دست نگارنده رسید، نویسنده کتاب در پاسخ مریدانی که از او خواسته بودند نظرشان را پیرامون فرقه شیعه بیان نماید با نگارش کتاب فوق به طرح سه موضوع لعن صحابه، تحریف قرآن، و ولایت و امامت ائمه پرداخت و با این توجیه که چون شیعه اولا بعضی از صحابه پیامبر نظیرخالدبن ولید و بعضی از خلفای راشدین را لعن می کند و ثانیا قائل به تحریف کتاب وحی می باشد و ثالثا با پذیرش امامت ائمه خویش و دفاع از آن مساله خاتمیت رسول مکرم اسلام را قبول ندارد نتیجه می گیرد که «شیعه در اصل نام گروهی باطل و مخرب دین مبین است و از زمره مسلمانان خارج می باشد» (رک. مقدمه کتاب بیان حقیقت. ص5) در این مقاله صرفا نظر به اشکال دوم ایشان داشته و با عنایت به مباحث قدما پاسخ مناسب بدان داده شده است.
    کلیدواژگان: تعریف معنوی، تحریف لفظی، قرآن، مابین الدفتین، فصل الخطاب
  • محمود عابد پور صفحه 155
    در این مقاله یکی از آراء محاکم قضایی که کلمه دارنده موضوع ماده 1 قانون مسئولیت دارنده گان وسایل نقلیه موتوری حمل بر راننده و مالک نموده و آنها را محکوم به خسارت به زیان دیده به صورت تضامنی کرده است مورد بررسی و نقد قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری، راننده، مالک، دادگاه
|
  • A. M.F. Estar Abadi Page 17
    The present article studies the life and the peronality of Shik Mofid. It also covers three sections.His influence on the changes of jurisprudance roots.His influence on the jurisprudence views and thoughts.His influence on the stablishment of jurisprudance learning classes.
  • Hosseiny Eshkevari Page 41
    One of the cases the has been discussed totally in the society is the blood money of females and males.Academic centers try to clarify the case.Once an Ayatolla recognize the blood money of the tow sexe should be equall.So the paper tries to anlayse the topic and the related subjects.
  • Hassan Gholipour Page 47
    This is the third part of the previous paper presented on no of I.V.2.The significant role of trading in any given society is very important. In order to do an accepted and a standard busniess, one should follow some special principles e.g.a businessman should perform his job according to the Islamic regulation and Islamic views.So the paper tries to explain some marketing arts and techniques which have totally been discussed here.
  • M. A. Khayrollahi Page 63
    The Quran and Islam emphasied on refering to conucile for solving disputes and difficulties. Thus for settling down any small and tiny problems, Islamic parliment of Iran returns them to any local coucils for tworeasons: for decreasing the number of people referring to the courts, developing the peoples participation in social affairs Thus the paper tries to explaine the results of the above mentioned council.
  • Ali Reza Saberian Page 84
    Some people think that tax (Jizieh) is a kind of blackmail taken from relgious minorities. So the paper challenges this view point and believe that tax is a kind of toll or money from non-moslem monotheists earned as citizen’s right.
  • Valiollah Malakotifar Page 100
    In the paper, first we express a summary of the collection of the Jurisprudance and then we disscus the different chapters of the jurisprudant classifications and the resourees from shahid Sader’s veiw point.In the last part of the paper we write the necessity of the change and alternation in the above mentioned item.
  • Amanollah Alimoradi Page 112

    The paper tries to explain the principles of the conditional contraction. It also studies the extent and the whole of conditions involved in the cases.

  • Mohammad Darvishpour Vafa Page 125
    The taboo of usery was intensively explained in all religions and the Quran.Islamic jurispudence discuss the taboo of usery (a forbidden act). This case could be covered in two view points: Jurisprudence generally discuseed contraction usery, but not usery in any loan. The second point, Jursiprudes be believe that in contraction usery the item should not to be the same material, but it also causes some questions.
  • Mohammad Dehkalani Page 140
    This paper criticize Bayan Haghigat a book published in pakistan. The above mentioned book includes three issues. The cursing to the Prophet’s followers,the distortion on the Quran and the succession of the Prophet.The paper tries to answer to second issue:the distortion of the Quran.
  • Mahmood Abedpoor Page 155
    The paper studies one of the court comment involving the code one of the law of the those who have vehicles(cars, bilces, a automobiles).