فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 31، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن رزمی، خالد نبی نیاء صفحه 11
    هدف از این تحقیق بررسی تفصیلی قاعده ی «من حاز ملکا» است. این قاعده در فقه و حقوق موضوعه به عنوان یکی از اسباب مالکیت به شمار می رود؛ به این معنی که هرکس اموال مباحی را تصرف کند، مالک آن می شود. حیازت که موضوع این قاعده است، در اصطلاح فقهی به معنی استیلاء یافتن بر چیزی است و عناصر تشکیل دهنده ی آن عبارت اند از: 1.انجام عمل 2.قصد تملک؛ بنابراین حیازت با ایجاد دو عنصر مذکور محقق می شود. در این تحقیق نقش قاعده ی «من حاز ملکا» در ابواب مختلف مرتبط با آن بیان گردیده است. انجام عمل حیازت دارای احکام و آثار و شرایطی می باشد و در این تحقیق سعی بر این است که احکام و آثار و شرایط ناشی از عمل حیازت بررسی شود و مطابق نظریات فقهی با قوانین موضوعه مورد مطالعه قرار گیرد. با توجه به این که موضوع قاعده ی مذکور، حیازت اموال مباح منقول است؛ سعی بر آن شده که آن دسته از اموال مباح که به وسیله ی عمل حیازت به تملک در می آید را در این تحقیق ذکر کرده و به صورت مفصل شرح دهیم.
    کلیدواژگان: حیازت، عمل حقوقی، ایقاع، مباحات، استیلاء، تملک
  • مجتبی زاهدیان، محمدرضا یزدانی صفحه 49
    پیشرفت جوامع بشری، رشد جمعیت، مواجهه با کمبود اراضی مستعد برای ساخت اماکن اقامتی بدون تعرض به فضاهای غیرمسکونی و تغییر کاربری های دیگر در مناطق سیاحتی و زیارتی، کم شدن نقدینگی نزد مردم و کاهش قدرت خرید ایشان ازجمله عواملی است که دولتمردان را در راه حل مشکلات به سوی استفاده از نهاد حقوقی تازه تاسیس مالکیت زمانی رهنمون ساخته و ایشان را برآن داشته تا با تقیید نهاد مالکیت به عنصر زمان، از حداقل امکانات موجود حداکثر بهره وری را بنمایند. به همین دلیل و بنا به احساس ضرورت تبیین اصول این تقیید و تحدید مالکیت در حقوق کشورمان، لازم آمد که در ابتدای امر مشروعیت این نهاد تازه تاسیس حقوقی را مورد ارزیابی قراردهیم. فلذا در این تحقیق به بیان نظرات مخالفین و موافقین پرداخته و از مداقه و مقایسه ی آنها به این نتیجه رسیدیم که راه پذیرش این تاسیس حقوقی در ایران تاحدودی هموار می باشد؛ چراکه نه تنها مخالفین در بیان مخالفت خود ادعاهایی را مطرح می نمایند که برای اثبات آن ها هیچ بینه ای ندارند بلکه نمونه هایی نیز از این نوع تقیید و تحدید در عرف معاملات موجود و عقود اسلامی مشاهده می گردد. مستفاد از همین نمونه های موجود، عدم مخالفت صریح شارع مقدس با این نوع تقیید و تحدید مالکیت، مزایای این تاسیس حقوقی، ما را به توجیه نظری و قانونی این نهاد تازه تاسیس حقوقی ملزم نمود. آنچه که باید بدان اذعان داشت این که راه حل اساسی در این خصوص، تصویب و اجرای قوانین خاص این نوع مالکیت است که این امر جز با همکاری حقوق دانان برجسته ی کشور و بازخوانی قوانین وضع شده در دیگر کشورها میسر نخواهدشد.
    کلیدواژگان: مالکیت، تقیید مالکیت، مشروعیت، عناصر مالکیت
  • عادل ساریخانی، مسعود حیدری صفحه 83
    هر چند فقهای امامیه به تفصیل شرایط و احکام مرتبط با شهادت را، که به عنوان اصلی ترین ادله ی اثبات دعاوی و حدود و تعزیرات محسوب می شود، بیان نموده اند و در برخی از آنها همچون عدم پذیرش شهادت اطفال غیرممیز و پذیرش ارائه ی شهادت تحمل شده در دوره ی طفولیت در دوران بزرگسالی اتفاق نظر و حتی اجماع دارند در قوانین فعلی ایران به امور مذکور تصریح نشده است و به همین دلیل بحث ها و استدلالات مختلفی مبنی بر پذیرش یا عدم پذیرش شهادت اطفال در فروض مختلف ایجاد شده است. این مقاله نیز با بررسی نظرات و آراء مختلف فقهای امامیه و خصوصا تجزیه و تحلیل مواد قانونی مختلف در پی بررسی و تطبیق احکام حقوقی قابل اجرا در حیطه ی حقوق امروزین ایران درباره ی شهادت اطفال و ارزش آن از نظر قضایی است و در نهایت به این نتیجه می رسد که با توجه به اصل عدم ولایت کسی بر دیگری و اینکه پذیرش شهادت و با توجه به آن به نفع و به ضرر دیگران رای دادن، نوعی ایجاد ولایت است، عدم پذیرش شهادت اطفال (اعم از غیرممیز و ممیز)، که حتی بر خود نیز ولایتی ندارند و اقرارشان علیه خودشان نیز پذیرفته نیست، نزدیک ترین قول به صواب است.
    کلیدواژگان: شهادت، طفل ممیز، اطفال غیرممیز، بلوغ
  • روح الله قدیمی، حسین داورزنی صفحه 103

    امروزه در فرآیند قانونی درمان، نگرانی شدیدی پیرامون کنش متقابل حقوق و پزشکی وجود دارد. اگر پزشک را مطلقا ضامن بدانیم، از یک سو باب طبابت بسته شده و پزشکان را در ارائه خدمات دچار بن بست قانونی می کند و از سوی دیگر باعث ایجاد چالش هایی در علم پزشکی می شود. هدف تحقیق پیش رو این است که ضمن تبیین جایگاه حقوقی نهاد ابراء با تکیه بر سوالاتی از قبیل: (آیا با در نظر گرفتن این که شارع پزشک را به عنوان یک فرد محسن و امین مردم می داند، در صورتی که پزشک از بیمار رضایت نامه دریافت و با بهره گیری از دانش زمان اقدام به معالجه بیمار می نماید و از عمل وی خساراتی به بار می آید ضامن است؟ ! اگر بیمار، پزشک را از خسارات احتمالی، ابراء نماید، ضمان پزشک بری می شود؟! به بررسی نظرات فقهای عظام و مواد قانونی مربوط به ابراء پرداخته تا بتواند با انتخابی منطقی و سازگار با نیازهای جامعه و با در نظرگرفتن حقوق بیمار و پزشک و عدالت پزشکی قانونی، گام موثری را جهت حل معضل پیش روی جامعه پزشکی بردارد.

    کلیدواژگان: ابراء، پزشک، ضمان، رضایت، بیمار
  • محمدرضا کاظمی، محمد شفیق اسکی صفحه 119
    از متفرعات مباحث اصولی در باب حجیت و یکی از مسائل پرحاشیه و مورد تضارب آراء اصولیین، چه امامیه و چه عامه، تعیین حدود و ثغور احکام، قوانین الهی، از حیث علم و جهل نسبت به آن است. مساله فوق، با عنوان اشتراک عالم وجاهل در احکام، فرع بر مسائل حجیت، در کتب اصولی، اگرچه بصورت موجز و غیرمستقل، مطرح شده، لکن از حیث محتوا و استیعاب مفاد آن، در بیشتر مباحث فقهی و حقوقی مطرح بوده است بطوریکه گستره مباحث مطروحه، پیرامون آن، همواره مورد امعان نظر و مداقه فقها و حقوق دانان قرار گرفته و ایشان در این مجال، با انفکاک مساله اشتراک احکام، به احکام واقعی و احکام ظاهری و بررسی مساله جهل، پیرامون هر یک از این احکام، به تبادل نظر در این خصوص پرداخته اند. در این نوشتار با واکاوی نظریات مربوطه، در مورد کیفیت تاثیر علم و جهل، در احکام واقعی و ظاهری، با ادله معتبره عقلی و نقلی، اثبات نمودیم که در احکام واقعی، (که از طریق ادله قطعیه، نظیر؛ خبر واحد متواتر و نصوص قرآنیه و... و یا از طریق ادله ظینه، نظیر؛ خبر ثقه و ظواهر قرآنیه و... بدست آمده) خداوند، در لوح محفوظ، احکامی جعل نموده که مبتنی بر مفاسد و مصالح واقعیه هستند و این احکام، هرگز قابل تغییر و تبدل، نیستند و در واقع و نفس الامر و به ملاحظه مصالح و مفاسد واقعیه، برای موضوعات خود جعل شده اند و لذا علم و جهل مکلف، نقشی در جعل آنها ندارد و جمیع مکلفین تا آستانه قیامت، نسبت به آنها مکلف می باشند مثل وجوب صلوه و حرمت خمر و اما در مورد احکام ظاهری، که به ملاحظه جهل مکلف، نسبت به حکم الله واقعی، در حق او جعل می شوند، وظیفه فعلی مکلف، در ظاهر، و تا زمانی که حکم واقعی، منکشف نشده، همین است و پس از انکشاف واقع، قطعا یا ظنا، وظیفه مکلف، عمل به حکم واقعی است. پس نتیجه این می شود که حکم واقعی، مطلق است؛ یعنی مقید به هیچ حالی از حالات مکلف، اعم از علم و جهل و... نیست ولی حکم ظاهری، مقید به حال جهل به واقع است.
    کلیدواژگان: حکم واقعی و ظاهری، جهل، شرائط عامه تکلیف، تاثیر علم و جهل در احکام
  • کیومرث کلانتری، مرتضی جلیل زاده صفحه 127
    اضطرار در قتل به طور خاص مورد بحث فقهاء قرار نگرفته است اما برخی از فقها در ضمن مباحث فقهی به این موضوع پرداخته و اصولا اضطرار را مجوزی برای ارتکاب قتل عمدی ندانسته اند. عمده دلیل آنها قاعده «لا تقیه فی الدماء» بوده است اما در عین حال به این حکم کلی استثنائی وارد کرده و در مواردی اضطرار را مجوز قتل محسوب کرده اند، هر یک از این استثنآت نیازمند شرایط عمومی است که از جمله آن می توان به لزوم بیم هلاک یقینی مضطر، باغی یا عادی نبودن مضطر، جواز ارتکاب قتل تا رفع حالت اضطرار، اشاره کرد. مواردی که ارتکاب قتل در حالت اضطرار جایز تلقی شده عبارت است از 1- قتل در مقام اضطرار به طعام غیر 2- اضطرار به سقط جنین دارای روح 3 - اکراه به قتل عمد 4- قتل عمد اضطراری در تزاحم وظایف 5-ارتکاب قتل برای حفظ جان شخص اهم. در این نوشتار سعی بر آن شده با تکیه بر متون فقهی هر یک از موارد فوق در جای خود تبیین گردد.
    کلیدواژگان: قتل عمد، اضطرار، عوامل رافع مسوولیت، قتل عمد اضطراری
  • صدیقه مصدق صدقی، اشرف قنبری صفحه 165
    آنچه مسلم است حکم نماز مسافری که قصد 10 روزه اقامت ندارد قصر است اما استثنائاتی در این مساله وجود دارد که از آن جمله است نماز خواندن در اماکن اربعه(مکه- مدینه- مسجد کوفه -حائر حسینی) که در این مورد مباحث استدلالی زیادی مطرح است و از آنجایی که اقوال فقهای شیعه در این باب مختلف است در این مقال اقوال مهم مورد بررسی قرار گرفته است. بی گمان منشاء اختلاف فتاوای فقها در این مورد اختلاف استنباط آنان از روایات و ادله وارده می باشد. در این بحث فقها عمدتا به سه گروه تقسیم می شوند: عده ای معتقد به قصر نماز هستند، گروهی قائل به اتمام نماز و گروه سوم قائل به تخییر با افضلیت اتمام صلاه در این اماکن هستند که پس از بررسی مستندات نظرات هر گروه اقدام به جمع بندی آنها شده است.
    کلیدواژگان: مسافر، نماز، تقصیر، اتمام، اماکن تخییر، فقه امامیه
  • صدیقه مهدوی، بهناز احمدوند، انسیه نوراحمدی صفحه 181
    رحم جایگزین، مادر بدلی یا رحم اجاره ای، پدیده ای است که در سایه ی پیشرفت علم ژنتیک و علم جنین شناسی به تجارت رایجی در جهان امروز و به خصوص در کشورهای فقیر تبدیل شده است و از آنجا که منشا ایجاد مسائل مختلف فقهی و حقوقی گشته است، فقها و حقوقدانان به بررسی آن پرداخته و در صدد پاسخگویی به مسائل مطروحه در آن می باشند. در این مقاله بر آن شدیم تا نسب کودکان تولد یافته از این طریق را از منظر فقه و حقوق بررسی نماییم و مسائل مترتب بر آن از جمله؛ محرمیت، حضانت، وراثت، ولایت و... را بیان نموده و جایگاه کودک را در کانون خانواده مطرح می نماید، بررسی های صورت گرفته نشان می دهد که فقها و حقوقدانان با تمسک به اصول اسلامی، کلیات، معیارها و شاخص های عرفی و مصلحت بنیان خانواده و مصلحت طفل جوابگوی خلاءهای موجود بوده اند، تبیین مبانی ایشان حاصل این مقاله است.
    کلیدواژگان: مادر جایگزین، مادر حکمی، نسب، ولایت قهری، الزام به انفاق، توارث
|
  • Mohsen Razmi, Khaled Nabinia Page 11
    The purpose of this article is detailed review of “Man Haza Malek” rule. This rule can be considered as the toy of ownership in jurisprudence and law studies. In other words, anyone can capture one who is the owner. “Hiyazah” in Jurisprudence terms means "Domination on Something". It formed from 1.Action 2. Acquisition plans. So it can be achieved by two elements listed. In this article, the role of “Man Haza Malek” in all relevant respects is considered. This has its rules, consequences and conditions, so in this article all of them are checked according to jurisprudence and law studies. The author has tried to mention those lawful property that come into possession by “Hiyazah”.
    Keywords: Hayazah, Lawful Act, Iqa
  • Mojtaba Zahedian, Mohammad Reza Yazdani Page 49
    Human community progress, population growth, lack of susceptible lands for building(constructing)residential religion without any aggression to nonresidential areas and without any land use change in pilgrimage and tourist places, reduction of ready money and buy power among populace, are all factors that have lead authorities to utilize new established legal constituent of time ownership as a solution for these problems and bound it to time factor for the purpose of getting best results. For this reason and due to the necessity of explaining this kind of possession principals in Iran's law, primary concepts and components of this legal constituent (organization) were investigated in this survey and then they were conformed with current legal principals in our country and also to holy legislator (lawgiver)'s instructions. For this purpose, the pros and cons were presented and compared. The results implied that, to some extent, the way for accepting this new legal establishment in Iran is open; because not only opponents have no convincing reasons for their pretensions but also there are some instances of these kind of limitation in common transactions and Islamic contacts. Mentioned reasons and also advantages of this legal establishment, obliged researcher (writer) to present legitimate and theoretic justification for existence of this organization, so different approach for access to these subjects in Iran's law and jurisprudence were investigated. It must be confessed that the main solution for this problem is to approve and execute particular laws and regulations of this kind of possession and it wont obtain without outstanding lawyer's cooperation and rewriting enacted laws.
    Keywords: Ownership, Legitimacy, Elements of Ownership
  • Adel Sarikhani, Masoud Heidari Page 83
    Although Imamiyeh Islamic jurists have discussed in detail the requirements and rules of the testifying, believed to be the most elemental positive evidences as well as the limits and discretionary punishments, in some instances such as non-acceptance of testimonials made by undiscerning minors and acceptance of testimonials borne in infancy, in adulthood there is undivided opinion or even consensus that under the current Iranian law, there has been no specific reference made to the above issues. For this reason, a variety of arguments and reasoning on acceptance or non-acceptance of the minor’s testimonial have arisen. By exploring the views of Imamiyeh Islamic jurists, analyzing the legal provisions in particular, this essay seeks to study and compare legally enforceable decisions within the context of the current Iranian law regarding the minor’s testimonials and their juridical value.
    Keywords: Testimonial, Discerning Minor, Undiscerning Minor, Adolescence
  • Rohollah Qadimi, Hossein Davarzani Page 103

    In the legal process of treatment, there is concern about the interaction of law and medicine. The purpose of this study is to clarify the status of legal entity liberation before relying on questions such as: (a physician with regard to the founder as a person knows beneficent and honest people, the physician of the patient's satisfaction receiving and using the knowledge to treat the sick and the damage he caused to the time the guarantee is if the patient's medical damages, the acquit from obligation, seductive physician will go?), Methods relating to the liberation is to be reasonable and consistent with community needs and with regard to patient and physician rights and justice, forensic medicine, effective steps should be taken to solve the dilemma facing the medical community.

    Keywords: Acquit, Physician, Guaranty, Satisfaction, Patient
  • Mohammad Reza Kazemi Golvardi, Mohammad Shafiq Eski Page 119
    Specifying the limits of divine laws and principles, with respect to knowledge or ignorance, is one of the accessories of legislation and a fundamental issue about the validity and the ideas of legislators. The present issue, called the commonality of knower and ignorant in Islamic law, along with the issues of validity, has been presented concisely in Islamic texts, but regarding its content and concepts it was present extensively in Islamic texts and shrewdly discussed by Islamic lawyers and jurists, and by dividing the issue of commonalities of principles into true and apparent principles and studying the issue of ignorance about these principles, they started to exchange their views. In this article, investigating these opinions through the study of the effects of knowledge and ignorance in true and apparent principles and presenting logical and quoted reasons, we have shown that in real principles(which are gained through absolute reasons like frequent quotations and Quranic texts, or suspected reasons like quotations and appearance of Quran)God has made rules regarding good and evil deeds and they are not changeable and in fact they have been created observing the good and evil and the assigned knowledge and ignorance have no function in its creation. and all followers are obliged to obey them forever, like saying the prayers and avoiding alcoholic drinks. As for apparent principles, the current duty of followers is to follow the current principle until the true principle is discovered. It is concluded that true principle are absolute, that is they must not be violated under any condition, but apparent principles are confined to knowledge or ignorance.
    Keywords: True, Apparent principle, Ignorance, General Condition of Assignment, Effect of Knowledge, Ignorance, Real Good, Evil
  • Kiyoumars Kalantari, Morteza Jalilzadeh Page 127
    Necessary murder was not discussed specially among Jurists, but some of them debated to this subject, among are Jurisprudential issues for the commission of murder and they said necessity isn’t license to commit murder. Their main reason is Rule of La Taghiyeh Fi Dema. However, they accepted to this general rule and in some cases, they allowed murder committed in necessary condition. One of these exceptional required the general conditions that among them we can pointed to the certainly death danger for person in necessary condition, person in necessary condition doesn’t has out law (Yaghi and Baghi), the murder commission was permitted until existence of necessary condition. Cases that necessary murder is authorized consisted of: 1- murder as necessity to food belonging to another person. 2- Necessity for killing fetus that has Soul. 3- Duress to murder. 4 Necessary murder in contention duties at crowd out important 5- Necessary murder for protecting of important person’s life. In this article, we tried to making clear every one of mentioned above cases with leaning on the religious jurisprudence texts.
    Keywords: Murder, Necessity, Factors Repulsive Responsible, Necessary Murder
  • Sedigheh Mosadegh Sedghi, Ashraf Ghanbari Sardari Page 165
    It is clear that one hasnt decision to stay in a place for ten days‚ his prayer is fraction (Qhāsr). But in this subject is exception for example praying in Quadruplet Holy stead (Mākah‚ Mādinah‚ Māsjїd Kūfah‚ Haїr Hosein) ‚ that in this occasion was very logical debating. Wherever the words of Shiite Jurists in this subject is diverse so were studied the ambiguous words in this article. Undauntedly the fountain of those differences in verdicts of jurists in those subjects is in the variation of deduction from stories & proofs. The verdicts of jurists were cleaved to three groups. Some of them were believed to fraction of prayer & the other group was believed to end of prayer & the tertiary group was believe to option & rather to end of prayer in those places. So the opinions of any groups were culled after the study visionary deeds.
    Keywords: Passenger‚ Prayer‚ fraction (Qhāsr)‚The End‚The Option‚ The Imāmiah Jurisprudence
  • Sedigheh Mahdavi Kani, Behnaz Ahmadvand, Ensiyeh Nourahmadi Page 181
    Nowadays, with progress in Genetics and Embryology, utilize Alternate womb(imitation mother or rental womb) has been ordinary business specially on poor countries. Therefore lawyers studied and considered it from different aspects to response juridical and legal questions that debate about it. In this article, we consider parentage of born baby with this method and discuss about its legal and lawful aspects such as intimate, preserver and guardian, heredity, compulsory mandatory and talk about respected position of baby in family. It seems lawyers have been able to answer questions using Islam doctrine and tenet, totality, custom indicator and scales, family expedient and baby expedient.
    Keywords: Surrogacy Mother, Commissioning Mother, Parentage Compulsory Mandatory, Obligatory Donate Heredity