فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 32، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین احمری، پرویز ذکاییان * صفحات 11-26

    ضرری که بر فرد وارد می شود ممکن است مادی یا معنوی باشد. ضرر مادی خود بر دو نوع است. الف: از دست رفتن مال موجود ب: تفویت منفعت که همان عدم النفع است و در اصطلاح به معنای ممانعت از وجود پیدا کردن نفعی است که مقتضی آن حاصل شده باشد. پیرامون خسارت عدم النفع بین فقها و حقوق دانان آرای متفاوتی به چشم می خورد، حتی این اختلاف در تبصره 2 ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی و ماده 9 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری نیز وجود دارد تا جایی که موجب برداشت های مختلف بین حقوقدانان مبنی بر نسخ ماده 9 توسط ماده 15 شده است. ولی واقعیت این است که تبصره 2 ماده 515 نافی عدم النفع محتمل است، نه مسلم و قطعی. ماده 74 کنوانسیون 1980 وین خسارت عدم النفع مسلم را به طور صریح قابل مطالبه می داند.

    کلیدواژگان: کنوانسیون، مال، ضرر، عدم النفع، قاعده لاضرر، قاعده تسبیب
  • عادل ساریخانی، اسماعیل آقابابایی، سعید عطارزاده صفحات 27-48
    بر خلاف اهل سنت، فقهای شیعه اجماع را به دلیل کشف از قول معصوم حجت دانسته و بدین ترتیب آن را یکی از مصادیق سنت در کنار کتاب و عقل، از راه های دست یابی به حکم شرعی به شمار آورده اند. این مساله می تواند شان اجماع را بر فرض پذیرش آن، در حد خبر واحد تنزل دهد و استناد به چنین ادله ای را در احکام کیفری به دلیل مسلم بودن مساله احتیاط در دماء و نفوس و ظنی بودن این ادله، با چالش هایی روبرو سازد. این نوشته درصدد است با نقد استناد به اجماع در استنباط احکام کیفری، برخی مصادیق مبتنی بر اجماع را نقل و بررسی کند.
    کلیدواژگان: اجماع، استنباط، احکام کیفری، ادله احکام
  • سید محمدصادق طباطبایی، روح الله کیانی صفحات 49-68
    اصل یا قاعده صحت از قواعدی بسیار مهم فقهی است که کاربرد فراوان دارد و در کلیه ی معاملات(عقود و ایقاعات)، در عبادات، اقوال و اعتقادات جاری است. حتی در عقود جدید و مشکوک الصحه همچون فروش سرقفلی، عقد بیمه و یا انتقال حق تالیف که ادله و شرائط عامه وجود داشته باشد به قاعده ی صحت تمسک می شود. این قاعده نه تنها در حوزه قانون گذاری و حقوق فردی و اجتماعی مورد توجه قانونگذار اسلامی بوده است، بلکه در عرصه ی اخلاق و هنجارهای شخصی و اجتماعی نیز به عنوان ‎اصل حاکم مورد تایید و تاکید قرار گرفته است حتی در حل مشکلات معیشتی مردم دارای مصالح گسترده ای است و ازعسر و حرج و اختلاف نظام جلوگیری می کند. لذا شاهد انعکاس قابل توجه ی این اصل در عرصه ی قوانین هستیم. لازم بذکر است که این اصل از تمام منابع حقوقی اسلامی(کتاب، سنت، اجماع و عقل) نیز تغذیه می-کند. در این نوشتار سعی بر آن است تا در حد توان به بررسی مباحثی از این قاعده که کمتر به بحث گذاشته شده بویژه پژواک های این قاعده در حقوق پرداخته شود، امید آنکه گامی کوچک در این راه بزرگ برداریم.
    کلیدواژگان: مفهوم اصل، حمل صحت، عقود، ایقاع، قلمرو صحت
  • حسن قلی پور صفحات 69-86
    یکی از مسائلی که به ویژه در سال های اخیر از نظر فقهی مورد توجه قرار گرفته مساله شایستگی و عدم شایستگی زنان برای تصدی مسوولیت قضاوت از نظر شرعی و فقهی است. شرط ذکورت در قاضی هر چند نظر مشهور فقها است و بسیاری نیز آن را مورد اتفاق همه فقها شمرده اند اما موضوعی نیست که پرونده بازنگری علمی آن در چهارچوب موازین بررسی مسائل شرعی، بسته باشد. در فقه نظر مشهور بر این است که ذکوریت برای تصدی منصب قضاء و سایر مناصب حکومتی شرط است. قائلین به این نظریه برای تایید کلام خود به کتاب، روایات، اجماع، عقل و بعضی ادله دیگر استناد نموده اند. ولی دیدگاه مخالفی نیز در فقه است که قضاوت زنان را مطلقا و یا تحت شرایط خاص جایز و نافذ می دانند. در این مقاله، ادله ی منع قضاوت زنان، برای رسیدن به یک نتیجه ی مطلوب مناسب با مقتضیات روز، مورد کنکاش و تجزیه و تحلیل فقهی قرار می-گیرد. همه سخن ما در بررسی ادله این است که دلیل استواری که بتوان براساس آن تصدی این مسوولیت توسط بانوان واجد شرایط را مطلقا ممنوع شمرد سراغ نداریم.
    کلیدواژگان: قضاوت، زن، ذکوریت، ادله نقلی، ادله عقلی
  • جلال الدین قیاسی، مسعود حیدری صفحات 87-104
    ارائه ی ملاکی مشخص برای آغاز دوره ای که با شروع آن با فرد همانند بزرگسالان برخورد می شود و مسوولیت تام کیفری دارد، در هر نظام حقوقی از جمله حقوق اسلام و حقوق کیفری ایران امری ضروری است. در این مقاله با بررسی آیات و روایات مختلف درباره ی بلوغ و مسوولیت کیفری و همچنین نظرات حقوقی به تجزیه و تحلیل ملاک های مسوولیت کیفری در آیات قرآن و روایات و احادیث معصومین (ع) و میزان تطبیق آن با معیار بلوغ و مسوولیت کیفری که در حقوق کیفری ایران اعمال می شود، اشاره می گردد. بنابراین با بررسی مفهوم و ماهیت بلوغ، معیارهای ارائه شده برای تحقق بلوغ در مسوولیت کیفری ابتدا در آیات قرآن کریم و سنت و پس از آن در نظر فقهای شیعه و در نهایت در حقوق کیفری ایران بررسی می شوند. در نهایت از این مباحث روشن می گردد که به موجب آیات قرآن کریم و سنت معصومین (ع) ملاک مسوولیت نه صرفا تشریعی، بلکه مجموعه نشانه هایی تکوینی است که در آن، سن موضوعیت ندارد و حداقل شرایط لازم برای تحقق مسوولیت، در سنین مشخص شده محقق می گردد.
    کلیدواژگان: مسوولیت کیفری، بلوغ، فقه امامیه، حقوق کیفری ایران
  • محمدرضا کاظمی گلوردی، جواد محمدعلیزاده صفحات 105-118
    با توجه به مفهوم خاص شهادت که عبارت است از گواهی گواهان و مطلعین بدون درنظرداشتن سایر ادله، شهادت نیز همچون سایر ادله، دو دسته مقررات دارد؛ یک دسته مقررات ماهوی است که بیشتر به شرایط شهادت و شاهد مربوط می شود، دسته دیگر مقررات شکلی می باشد که آیین استماع شهادت را بیان می کند که اماره درستی آن در جریان استماع خبری که گواه نقل می کند، شکل می-گیرد. تحقیق و بازجویی از شهود، یک امر فنی و دارای آیینی تحت عناوینی؛ مانند الزام شهود به دادگاه و ادای شهادت در دادگاه، چگونگی طرح جرح و تعدیل و ارزیابی مفاد شهادت، سوگند شهود و غیره است. تلاش نویسنده آن بوده که با مطالعه این مقاله، خواننده با آیین استماع شهادت و نحوه ارزیابی مفاد آن توسط دادرس، ضمن مطالعه تطبیقی فقه و حقوق آشنا گردد.
    کلیدواژگان: استماع، شهادت، دادگاه، احضار، فقه، قانون
  • محمد محسنی دهکلانی، علی اکبر ایزدی فرد، سعید بداغی صفحات 119-146
    رشوه به عنوان یک پدیده ناپسند اجتماعی مورد تنفر عمومی است و قوانین بسیاری از کشورها با مجرمانه دانستن آن اقدام به وضع قوانین مجازات برای مرتکب رشوه نموده اند. در این پژوهش این سوال مورد مداقه نظر قرار گرفته است که آیا ظرف تحقق رشوه و رکن مادی آن صرفا عالم تکوین است؟ به گونه یی که عنصر مادی این جرم یعنی اعطاء مال و بذل هر آنچه که مطبوع مرتشی باشد جز در طبیعت محسوس شکل نمی گیرد؟ و تحقق آن همواره به همان شکل سنتی امکان پذیر است؟ یا اینکه با قبول توسعه در مصادیق «بذل و اعطاء» و پذیرش پدیده «تحول مصادیق»، فضای سایبری نیز می تواند ظرف تحقق عنوان مجرمانه رشوه در دنیای امروز باشد؟ نویسندگان با قبول نظریه اخیر به دنبال آن است اولا مختصات رشوه مجازی را تبیین نموده ثانیا مقارنات و مفارقات این پدیده در دو فضای سنتی و مجازی را برشمارد.
    کلیدواژگان: رشوه، رشوه مالی، رشوه غیرمالی، فضای سایبری
|
  • Hossein Ahmari, Parviz Zokaeian Pages 11-26

    A person who sustains a loss can be corporal damage of a moral one. Corporal damage is divided into two kinds: A) to lose the existent property B) To strengthen the profit which is the same as bearing on interest, and it is known in law text as preventing to find a profit that its appropriate has already been obtained. There are different opinions among Islamic jurists and jurisprudents about damage of bearing on interest, and even, there exists this difference in the note 2, article 515 procedure law public and revolution courts in civil affairs and article 9 procedure law of public and revolution courts in penal affairs to the extend that it has caused to understand differently among jurists about this point that is has caused to understand differently among jurists about this point that article 9 has been abolished by article 15, but the reality is that note 2, article 515, is a probable negating no interest and not a certain one. Article 74, convention of 1980 confirms that the loss of bearing no interest which is certain, is demandable clearly.

    Keywords: convention, property, loss, bearing no interest, principle of no harm
  • Adel Sarikhani, Esmaeil Aqababaei, Saeed Atarzadeh Pages 27-48
    Despite the Sunnites، jurists of Shiite have considered unanimity a reason due to its power of decoding the innocents saying، and therefore have counted it as a factor of tradition along with the Book and Wisdom as the ways of reaching true religious rules. The matter can decrease unanimity’s status - if ever being accepted- to a single narrator tradition and therefore can cause the invoking of such a reasoning to be confronted with some challenges، knowing for sure that the case of blood and soul are to be dealt with plenty of caution. It is tried in this article to introduce and discuss the issues based on unanimity though the criticism of invoking unanimity in deducting criminal precepts.
    Keywords: unanimity, deduction, criminal precepts, precept reasoning
  • Mohammad Sadiq Tabatabaei, Rohollah Kiani Pages 49-68
    Accuracy rule is one of the most important items in the jurisprudence principles that has many usages and is used in all transactions(contracts and unilateral obligations), worships, speeches and beliefs. The accuracy rule is referred and used in the new and doubtable contracts such as conveyance of goodwill or key-money; purchase insurance, or transfer of copyright or editing that the public conditions and proofs are exist. This rule not only has been taken into consideration in the legislation area, individual and social rights but also has been confirmed and emphasized as a governing rule in the ethic, individual and social customs and manners. It affects on living problems of the people and even prevents from system difference, distress and constriction. Therefore, we see that it has a noticeable reflection on the regulations and laws. It should be added that this rule is supported and aided by all sources of Islamic laws(Quran, Tradition, Consensus and Wisdom). In this text it is tried to discuss more about this item(accuracy rule)in the law and especially its effects and reflection, because it has been discussed less than the other issues. We hope that we can step forward in this way.
    Keywords: Concept of Accuracy Rule, Contracts, Unilateral Obligations, Contracts, Accuracy Area
  • Hassan Gholipour Pages 69-86
    One of the main issues that are considered judicially in the recent years is competence and incompetence of women adjudication responsibility. Most jurists accept the condition of being male to judge. But this is the issue that its dossier of scientific review is open based on standards of legal issues. In jurisprudence، most jurists adjudge that condition of judgeship is being male. Those jurists referred to Quran، Tradition، Consensus and Wisdom to confirm their viewpoints. But in jurisprudence، there is contrary viewpoint. It predicates women judgeship is absolutely prohibited unless under certain circumstances. In this article، the author analyses evidences of women judgeship prohibition. Here، all the talk I review is that there is no reason to prohibit absolutely women judgeship.
    Keywords: Judgeship, Women, Being male, Anecdotal Evidences, Rational Evidences
  • Jalalodin Ghiasi, Masoud Heidari Pages 87-104
    Limiting an exact age by presenting a determined criterion as to the beginning of the period when an under aged begins to behave like an adult and is considered as a liable person is of necessity in all legal orders, including the criminal law of the Islamic republic of Iran. Here, the issue of coming of age and being a responsible person in front of law, according to Quran verses is analyzed and compared with the legal and psychological opinions regarding the presented standards by the impeccable’s on puberty through verses in Quran specially the level of its comparison with puberty criterion and penal liability that exists in Iran which is implemented according to the ideological nature of religious laws in Iran.
    Keywords: Penal liability, puberty, Shiites jurisprudence, criminal law of Iran
  • Mohammad Reza Kazemi Golvardi, Javad Mohammad Alizadeh Pages 105-118
    Based on the fact that testimony is deposition of witnesses and aware without considering other reasons. Testimony has two kinds of rules: one of them is the essential one that relates to situation and circumstances of testimony and witnesses and the other kind is formal rule that expresses the procedures of listening to testimony. Searches of witness is a technical affair and its procedures are imposing the witnesses to court, testifying in the court, methods of accounting and comparing the signification of testimony, swearing witnesses and so on. The authors tried to study the procedures of listening to testimony and styles of its investigations.
    Keywords: Listening, Testimony, Court, Imposing, Jurisprudence, Statute
  • Mohammad Mohseni Dehkalani, Ali Akbar Izadifard, Saeed Bodaghi Pages 119-146
    Corruption as a social phenomenon of popular hatred is indecent and the laws of many countries impose criminal penalties for knowing it to have committed bribery. This question has been considered in this study fulfilled the bribery element within the material world is merely a creation? Such that a material element of the offense, the grant money and afford everything that is sweet but Spreader tangible in nature does not form? It is always possible to fulfill the traditional form? Or take the example of "munificence and condescension" and accept the phenomenon of "change instances of" cyber-space can be realized within the criminal corruption in the world today? The author has followed the recent theory accepted bribes First Virtual coordinates coincide and Distance second explained this phenomenon in both traditional and virtual space Count.
    Keywords: Corruption_Financial Corruption_Non – Financial Bribes_Cyberspace