فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 33، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبر ایزدی فرد*، محمد محسنی دهکلانی، فاطمه بابانیا صفحه 11
    مرور زمان قاعده ای حقوقی است که ناظر بر قضاوت، دادرسی و صدور حکم می باشد و با توجه به آثار برجسته ای که در روابط تجاری و حقوقی افراد جامعه دارد، از جایگاه قضایی ویژه ای برخوردار است. بر اساس مبانی این قاعده، اگر فرد در مدت زمان معین برای باز پس گیری حق خویش اقامه دعوی ننماید، حق وی زائل و یا حداقل موجب عدم استماع دعوی ایشان می گردد که البته این عدم استماع، به نفی سلطه مالکانه شخص بر حق خویش می انجامد. در نقطه مقابل، تقاص از دیدگاه فقهای شیعه، غیرقابل انکار بوده که با وجود شرایط و فقدان، قابلیت اجراء خواهد داشت. از آنجا که تقاص جزء حقوق دائن بر مدیون است، با فرض پذیرش مرور زمان میان این قاعده و حق تقاص تعارض آشکاری به وجود خواهد آمد و می توان آن را قاطع حق تقاص دانست. فقهاء با استناد به قاعده «الحق قدیم، لایبطله الشیء» اعمال حق تقاص را مشمول مرور زمان ندانسته؛ لذا این حق را بر مرور زمان مقدم می دانند. اما به نظر می-رسد که اگر در مرور زمان، اماره ی اعراض ثابت شد، حق تقاص منتفی شده و این حق برای صاحب آن قابل اعمال نخواهد بود.
    کلیدواژگان: حق، دین، تقاص، مرور زمان، اماره ی اعراض
  • مجتبی جاویدی * صفحه 35
    سیره عقلا عبارتست از شیوه عملی و یا ارتکازات درونی همه عقلای عالم فارغ از تفاوت های مکانی، زمانی و گرایشات دینی و مذهبی در برخورد با یک واقعه که آن روش را مفید و نیک تشخیص بدهند. در خصوص منشا حجیت سیره عقلاء دو دیدگاه کلی وجود دارد. نخست طریقیت و دوم، موضوعیت سیره عقلاء. حجیت سیره های نوپدید بر اساس موضوعیت سیره عقلا قابل تحلیل است. گرچه سیره عقلا در مسائل فقه جزایی مورد استناد فقها قرار گرفته، اما به نظر می رسد این سیره باید نقش گسترده تری در این حوزه ایفا کند. برخی از کاربردهای آن در فقه جزا را می توان این موارد نام برد: تعریف حرز، لزوم مال محسوب شدن شیء مسروق، ملاک احراز رشد، عدم ترتب مجازات بر صرف قصد مجرمانه، نیاز جامعه به وضع مقررات، جرم-انگاری و وضع مجازات و تحدید آزادی ها، مجازات جریمه مالی به عنوان یکی از تعزیرات و....
    کلیدواژگان: سیره عقلا، جرم، مجازات، فقه جزایی
  • نصرالله جعفری خسروآبادی*، پگاه سرمدی صفحه 55
    بر مبنای دیون ناشی از قرارداد یا اسباب غیرقراردادی، عقودی می تواند شکل گیرد که این عقود به عقود تبعی معروف است. برخی از این عقود تبعی، سبب اسقاط دین می شوند، مانند عقد ضمان، حواله و تبدیل تعهد و برخی از این عقود صرفا وثیقه و اطمینان جهت حصول آن دین اصلی می باشند مانند عقد رهن و کفالت. پس از انعقاد این عقود تبعی ممکن است در دین اصلی یا عقد منشا آن دین، تغییراتی از قبیل فسخ یا اقاله حاصل شود؛ در این صورت موضوع اساسی قابل طرح، تاثیر تغییرات دین اصلی بر این عقود است که در این تحقیق به بررسی نظریات موجود در این موضوع خواهیم پرداخت و بیان خواهیم داشت که مبنای مورد پذیرش قانونگذار این است که تغییرات دین اصلی بر خلاف عقود وثیقه ای، تاثیری بر عقود تبعی ساقط کننده دین نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: عقد اصلی، عقد تبعی، حواله، ضمان
  • محمد عترت دوست، سید محمد جواد وزیری فرد* صفحه 79
    موضوع مشارکت سیاسی زنان در جامعه اخیرا بیشتر مورد توجه قرار گرفته است؛ بر همین اساس و به علت برخی شبهات فقهی درباره ی ولایت سیاسی زنان، بررسی فقهی این موضوع مهم به نظر می رسد. از این رو در این مقاله با بررسی آیات و روایات و گفتار مفسران و فقی هان به بررسی امکان و حدود جواز ولایت سیاسی برای زنان پرداخته شده است. در این پژوهش از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده و گردآوری داده ها نیز به صورت کتابخانه ای بوده است. در نتیجه ی تحقیق روشن شد که به آیات قرآن در منع ولایت سیاسی زنان نمی توان به طور قاطع استناد کرد؛ گرچه – در صورت اثبات- از برخی از آن ها بتوان به مثابه موید بهره برد. اما با توجه به روایت نبوی مشهور، روایت ابوخدیجه و اجماع علمای فریقین در منع ولایت عام برای زنان، می توان حکم به ممنوعیت ولایت سیاسی عام در سطح حاکم امت اسلامی و ولی فقیه برای زنان نمود. اما در سطوح پایین تر و در ولایاتی چون ریاست دولت و نمایندگی مجلس و وزارت و مدیریت های دیگر نمی توان حکمی این چنین داد.
    کلیدواژگان: حقوق زنان، ولایت سیاسی زنان، ادله ی فقهی ولایت سیاسی زنان، مشروعیت ولایت سیاسی زنان، ادله ی مخالفان ولایت سیاسی زنان
  • محسن عینی*، مسعود البرزی ورکی، امین ملکی صفحه 95
    قانونگذار ایران متاثر از حقوق اسلام و در راستای تکریم حیات، جرایم سالب حیات اعم از عمد و غیر عمد را جرم انگاری کرده و برای آن ها ضمانت اجراهای کیفری و مدنی در نظر گرفته است. با وجود این برخی از احکام قانونی به ویژه در قانون مجازات اسلامی(مصوب 1370) با پاسداشت حیات انسانی موافقت ندارد. از مهمترین این موارد، سپردن اجرای کیفرهای سالب حیات به دست افراد در تبصره 2 ماده 295 و ماده 266 قانون مجازات اسلامی، وجود کیفر رجم در ماده 83 قانون مذکور، اعدام افراد زیر 18 سال و مبهم بودن حکم قتل ناشی از ترحم در این قانون است. لذا قانون گذارکیفری با توجه به این ایراد در لایحه مجازات اسلامی(مصوب بهمن ماه 1390) تغییراتی ایجاد کرده و اصولا اجرای کیفرهای سالب حیات را به دادگاه سپرده است و از ذکر صریح مجازات رجم درلایحه مزبور خودداری کرده است. همچنین از حکم قتل ترحمی ابهام زدایی کرده و برای اجرای کیفر سالب حیات افراد زیر 18 سال نیز محدودیت های خاصی قائل شده است؛ با وجود این لایحه مجازات اسلامی مصون از کاستی نیست و این مقاله ضمن آشکارکردن ایرادها، پیشنهادهای اصلاحی خود را ارائه می کند.
    کلیدواژگان: حق حیات، جرم انگاری، رفتارهای ناقض حق حیات، مجازات های سالب حیات، قتل ترحمی
  • بهنام قنبرپور، سید ابوالقاسم نقیبی* صفحه 113
    درج هر شرط جایزی در ضمن عقد نکاح، بلامانع است. فقی هان در این باره که آیا زوجه می تواند در ضمن عقد نکاح، عدم تمکین را شرط کند یا خیر؟ پاسخ متفاوتی ابراز نموده اند. دسته ای از فقهاء، چنین شرطی را جایز می دانند و برخی دیگر، هر گونه شرط خلاف تمکین را نامشروع تلقی می کنند. منشا این اختلاف آراء، از برداشت های متعدد از مقتضای ذات عقد نکاح و وابستگی آن به تمکین، ناشی است. به نظر می رسد تمکین، مقتضای ذات عقد نکاح نیست، بلکه مقتضای اطلاق عقد است؛ اما از آنجایی که عقد نکاح از عقود خاص و عبادی است و با دین و اخلاق، پیوند عمیق دارد، شرط عدم تمکین، اثر ظاهری و مطلوب عقد نکاح را نفی می کند و با مفهوم عرفی نکاح مغایرت دارد. این مقاله با نقد دو دیدگاه مذکور، با عنایت به مقتضیات زمان، تعدیل در تمکین را نمایان می-سازد. نوشتار حاضر در پژوهشی کتابخانه ای که به روش توصیفی مستند می باشد، ضمن تبیین مقتضای ذات عقد نکاح به صحت یا عدم صحت چنین شرطی از منظر فقه امامیه می پردازد.
    کلیدواژگان: تمکین، شرط عدم تمکین، شرط ضمن عقد نکاح، مقتضای ذات نکاح
  • حمید مسجدسرایی* صفحه 131
    از جمله عقود مستحدثه و جدیدالورود در نظام حقوقی فعلی «بیمه» می باشد که طرفداران و مخالفانی را در مسیر پیدایش خود برانگیخته و هر کدام با استناد به دلایلی به توجیه و اثبات نظریه خود پرداخته اند. از عمده دلایل مخالفان عقد بیمه، غرری بودن عقد بیمه می باشد؛ از طرفی این گروه عقد بیمه را از مصادیق «ضمان ما لم یجب» و قمار دانسته و عقد بیمه را عقدی معلق و باطل می دانند. در این مقاله تلاش شده است تا با نقد دلایل مخالفان، مبانی مشروعیت این عقد را که در سطح بسیار وسیع و گوناگون رایج می باشد مورد بحث و بررسی قرار دهیم. لازم به ذکر است که غرر وارده در عقود مغابنه ای، از نوع غرر عرضی و مفارق است که نهی از غرر مد نظر شارع، ناظر به عقود مغابنه بوده و تسری حکم غرر به عقود مخاطره مانند عقد بیمه، فاقد دلیل می باشد. مقاله حاضر ضمن رد دلایل مخالفان، به این نتیجه رسیده است که غرر موجود در بیمه، از نوع غرر ذاتی بوده که نمی-تواند به صحت آن خدشه ای وارد کند.
    کلیدواژگان: مغابنه، بیمه گر، بیمه گذار، غرر ذاتی، بیمه، اسقاط ما لم یجب
|
  • Ali Akbar Izadifard*, Mohammad Mohseni Dehkalani, Fatemeh Babania Page 11
    prescription is a law principle which oversees the verdicts, trials and pronouncements and according to the significant effects it has in people's commercial and law relationship, it enjoys a particular judicial position based upon this principle's tenets, if the person doesnt ask for the lawsuit during the determinate time in order to regain his rights, his rights will be evanesced or at least it may cause his lawsuit not to be listened and consequently this will result in negation of the person's ownership domination over his right. On the counter point, according to Shiite religious jurists, the right for taking vengeance will not be integrated and whenever the qualifications exist and there is no contradiction, it will be applicable. Since taking vengeance is considered as a right of creditor over debtor, presuming that we accept "prescription" there will be an evident conflict between the prescription principle and the right for taking vengeance. Religious jurists by referring to this principle that " الحقّ قدیم، لا یبطله الشئ " do not include the exertion of the right for vengeance within the 'prescription principle', so they consider it preferential to the 'prescription principle'. It seems that by affirming symptoms evidence, the right for vengeance will be negated and will not be applicable.
    Keywords: Right, Debt, liability, Vengeance, Prescription, Symptoms evidence
  • Mojtaba Javidi* Page 35
    The logical usages is the practical way or mental opinion of all the rational people all over the world, regardless of their spatial, temporal and religious differences, which find it useful and good in dealing with a phenomenon. There are two general views about the criteria of validity of logical usage: first, instrumental validity and second, per se validity. The validity of new usages is based on second view. Although logical usages are used by jurists in criminal jurisprudence but it seems that it should has more important role in criminal jurisprudence. Some of its applications in the criminal jurisprudence are: the definition of “Herz”(protected), what is robbed needs to be property, the criterion of Roshd (growth), the mere criminal intent has no punishment, the community needs to regulate, impose criminal penalties and restrict freedom, financial penalties as a kind of “Tazir”(punishment).
    Keywords: logical usages, crime, punishment, criminal jurisprudence
  • Nasrollah Jafari Khosroabadi*, Pegah Sarmadi Page 55
    On the base of debts that are in the result of contract or torts of new contracts could be formed whom they are named accessory contracts. Some of them discharge to debts such as guarantee, assignment of debt contracts and Novation. And some of them are merely guarantee for obtaining of the main debt e.g. Pledge and Personal Surety(Kefalat). After formation of these contracts, it could be occur changes in the original debt or on the origin of that e.g. resection or termination. So the main discussion is the effect of changes on these contracts which in this paper we are concerning about the present theories and we state that the acceptable view by Parliament is the changes of the main debt on the contrast of Guarantee's contracts do not have any effect on the accessory contracts that discharge the debt.
    Keywords: Main contract, Accessory Contract, Pledge, Guarantee
  • Mohammad Etratdoost, Seyyed Mohammad Javad Vazirifard* Page 79
    Political participation of women in society has recently been more considered. Therefore, and because of some juridical doubts about the women's political Velayat(super authority), juridical analysis of this issue seems to be important. Hence in this paper, possibility and permit's range of women's political Velayat by study the Quran and Hadith and jurists and commentator's dictum is surveyed. By the result of the study it became clear that we cant lean decisively on the Quran's Verses to forbid women's political Velayat; Though – in case of being permitted- some of them could be used as evidence. But according to the famous Prophetic Hadith, A book Hadijeh's one and consensus of scholars of Shiah and Sunnis in prohibiting general Velayat for women, we can adjudicate banning political Vilayat for the ruler of Muslim Ummah in general and supreme leader (Valiye Faqih) for women. But we cant adjudicate so for lower levels and in the Velayat such as of the president and members of parliament and ministers and other Managers.
    Keywords: Women's Rights, Women's Political Velayat, Juridical Reasons for women's political
  • Mohsen Eyni*, Masoud Alborzi Varaki, Amin Maleki Page 95
    Iran’s legislature, influenced by the law of Islam and moving along the reverence for life, has criminalized all crimes involving deprivation of life, whether intentional or unintentional, and provided for them both criminal and civil sanctions. Nevertheless, some legal rules, especially in the Islamic Penal Code of 1370, are in disagreement with the observance of the human life. The most important of these rules, among others, are: devolution of enforcing penalties involving deprivation of life to private persons in Article 295, note 2, and Article 266 of the Islamic Penal Code; existence of the penalty of Rajm (stoning to death) in Article 83 of the Code; execution of persons under the age of 18 and ambiguity in the Code regarding the deserved punishment for persons accused of mercy killing. These faults have induced the legislature to create some modifications in the Bill of Islamic Penal Code of1390 in which: the enforcement of penalties involving deprivation of life has, as a general rule, been devoted to the courts; no express mention has been made to the penalty of Rajm; ambiguity regarding the deserved punishment for persons accused of mercy killing has been avoided and some particular limitations have been attached tothe enforcement of penalties involving deprivation of life against persons under the age of 18. Despite these improvements, the Bill is not devoid of deficiencies and the present study is intended to clarify its faults and, at the same time, to recommend some positive suggestions.
    Keywords: Right to life, Criminalization, Behaviors violating right to life, Penalties involving deprivation of life, Mercy killing
  • Behnam Ghanbarpour, Seyyed Abolqasem Naqibi* Page 113
    Irregular control of population growth sometimes leads the country to a serious challenge. This problem has been obvious in our current society since recent decades; so that Supreme Leader considers it as a kind of threat in his speech. Is childbearing a nature pertinence of matrimony or something following that? The main question in this study organizes the article. The author in this bibliotheca article which is written by analytical-descriptive method believes that childbearing is beyond the nature pertinence of matrimony or something following that; hence, one of the solutions for this challenge is that parents converse childbearing and the number of children after matrimony to a legal obligation by an espousal addition condition. In order to gain this purpose, simplifying marriage and promoting religious training and obtaining life facilities are inevitable.
    Keywords: Childbearing, Reducing generation, Espousal addition condition, Nature pertinence of matrimony
  • Hamid Masjedsaraei* Page 131
    One of the new contracts in Iranian legal system is insurance contract that has encountered different opponents and adherents in its course of coming into existence and each parts, invoking to some reasons, have tried to justify and establish its viewpoint. The most important reason that the opponents of insurance contract have raised is that this contract is based on «Gharar». They believe that the insurance contract is a sample of «Zamane- Ma- Lam- Yajeb and gambling. So they consider it as suspended and void contract. In this paper we have studied, through criticizing the opponents reasoning, the basis for legitimacy of this contract. It has to be noted that the mentioned «Gharar» in «Moghabeneh contracts» is a sort of accident and separation GHARAR and the prohibition of Gharar is related to «Moghabeneh contracts». Thus to extend the Gharar to risk contract such as insurance is without any reason. IN this paper, the opponents viewpoint has been rejected and resulted in that Gharar, in insurance contract, is a kind of «Inherent Gharar» that may not affect its validity.
    Keywords: Keywords: Moghabeneh, Insurer, insured, Inherent Gharar, insurance