فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 38، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید ابراهیمی*، علی اکبر ایزدی فرد، حسین کاویار صفحات 11-28
    قراردادهای اجاره در عرف رایج امروزی عمدتا در قالب «رهن و اجاره» منعقد می گردند. با توجه به وجود پاره ای از ایرادات فقهی ناظر بر این نوع از قراردادها فقهاء پیشنهاداتی را مطرح نموده اند که شامل توجیه قرارداد یادشده در قالب شرط قرض و یا شرط عاریه و ودیعه در عقد اجاره می باشد که در جای خود محل تامل و بررسی است. در این میان از جمله راهکارهای پیشنهادی، شیوه ای است که توسط برخی صاحبنظران همچون آیت الله سیستانی مطرح گردیده است و تحت عنوان بیع شرط و عقد اجاره از آن یاد می شود. در عین حال سوالاتی که مطرح می شود آن است که آیا چنین قراردادی مشروعیت دارد؟ صور مختلف این نوع از قرارداد چیست؟ آیا در تمامی صور مفروض، می توان قائل به صحت معامله شد؟ در پژوهش حاضر نگارنده ضمن تبیین فروض مختلف بحث، درصدد پاسخگویی به سوالات یادشده و رفع شبهات موجود بر آمده است.
    کلیدواژگان: بیع شرط، معامله ی صوری، اجاره، معامله ی سفهی، غرر، ربا
  • مصطفی السان* صفحات 29-50
    در عقود معاوضی که در آن، نوعی تعادل عرفی میان عوضین وجود دارد، عدم انجام یا عدم امکان انجام تعهد از سوی یکی از طرفین قرارداد، برای طرف مقابل حقوقی را به وجود می آورد. از آن جمله می توان به خیار تاخیر ثمن (در بیع)، خیار تعذر تسلیم و تبعض صفقه اشاره کرد. در این میان، خیار تفلیس یکی از حقوقی است که برای حمایت از شخصی که وفای به عهد کرده یا حاضر به ایفای تعهد قراردادی خویش می باشد، وضع شده است. این خیار، ریشه فقهی داشته و قانون مدنی آن را در یک ماده(380)، خارج از مبحث «خیارات» پیش بینی کرده است. به علاوه، در قانون تجارت موادی وجود دارد که خیار تفلیس یا حق استرداد را تحت شرایطی برای طرف معامله با تاجر ورشکسته به رسمیت شناخته است. در این مقاله، به بررسی فقهی حقوقی خیار تفلیس پرداخته و ضمن مقایسه آن با نهادهای مشابه، به مطالعه مواد قانون تجارت، مرتبط با عنوان این خیار نیز می پردازیم.
    کلیدواژگان: خیار تفلیس، اصل تقابل تعهدها، خیار، ورشکستگی، حق فسخ، انحلال قرارداد
  • یعقوب پورجمال*، محمدرضا آیتی صفحات 51-68
    ماهیت شناسی موضوعات فقهی، یکی از بایسته های فقهی موثر در کشف ملاکات احکام است. طهارت و نجاست از مسائل مهم فقهی است که شناخت ماهیت آنها، از حیث واقعی یا اعتباری بودن، ممکن است بخشی از احکام تعبدی در این حوزه را دستخوش تحولات اساسی کند. پرسشی که مطرح است این است که آیا طهارت و نجاست از امور واقعیه خارجیه است یا از امور اعتباریه جعلیه؟ لوازم و تبعات این دو دیدگاه چیست؟ بررسی ادله شرعیه وارده در این باب بیانگر این است که علی رغم عدم تصریح به ماهیت آن دو از حیث واقعی یا اعتباری بودن در این ادله، به دلیل اشاره صریح به ملاکات احکام در اکثر موارد، این ادله از ظرفیتی بالا، جهت استنباط و استظهار واقعی بودن طهارت و نجاست برخوردار می باشند. دراین تحقیق، با ورود به ادله و دقت و کنکاش در ملاکات احکام، این نتیجه استظهار شده است که طهارت و نجاست نه از امور جعلیه ی اعتباریه، بلکه جزو امور واقعیه و تکوینیه بوده که موضوع احکام اعتباریه شرعیه واقع می شوند و درخطابات شرعیه، با توجه به حقیقت وجودی و تکوینی آن دو، نجاست و طهارت برای اشیاء و اعیان اعتبار شده است.
    کلیدواژگان: طهارت، نجاست، ملاک حکم، امور واقعی، امور اعتباری
  • علی تولایی*، رامین پورسعید، محمدیار ارشدی، عبدالرسول دیانی، اعظم ابراهیمی صفحات 69-92
    در عقد نکاح مرد مکلف است تا مالی را تحت عنوان مهریه به زن تملیک کندیا آن را مثابه یک تعهد مالی برعهده گیرد. از نظرفقهی دلیل متقنی بر اینکه مهر لزوما باید از دارایی زوج باشد وجود ندارد. بنابراین شخص ثالث غیر از زوج می تواند مال خود را به عنوان مهریه قرار دهد یا به پرداخت مهریه متعهد گردد. تعهد ثالث به پرداخت مهریه در بردارنده آثار فقهی و حقوقی متعددی است، سوال اساسی در این زمینه این است که تعهد ثالث به پرداخت مهر از حیث آثار با زمانی که زوج متعهد به تادیه مهر است مساوی است یا متفاوت؟ اگرچه بین این دو تعهد شباهت هایی وجود دارد، اما در موارد انحلال نکاح و حق حبس تفاوت هایی مشاهده می گردد. در این نوشتار به بررسی این تفاوت ها از منظر فقه امامیه با تاکید بر حقوق ایران می-پردازیم.
    کلیدواژگان: مهریه، تعهد ثالث، انحلال نکاح، حق حبس، تعدیل مهریه
  • عبدالجبار زرگوش نسب*، طاهر علی محمدی، معصومه غیبی صفحات 93-116
    در حکومت اسلامی مالیات به دودسته ی ثابت و غیرثابت تقسیم می شود. مالیات ثابت به آن دسته از مالیات هایی گفته می شود که از حیث مقدار، میزان و نرخ، دارای نص شرعی هستند، اما مالیات های غیرثابت به مالیات هایی گفته می شود که در صورت ضرورت و نیاز جامعه وضع می شوند و با توجه به شرایط زمانی و مکانی مقدار و نوع آن تغییر می کند. از آنجایی که وضع مالیات غیرثابت در یک جامعه ی اسلامی باید متناسب و موافق با آموزه های دینی و اسلامی باشد تا مقبول متشرعین واقع شود، بررسی مبانی فقهی آن از اهمیت خاصی برخوردار خواهد بود. در این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی انجام شده، چنین به دست آمده که مستفاد ازآیات، روایات، قواعد فقهی و احکام اسلامی اخذ چنین مالیاتی توسط حکومت اسلامی نه تنها جایز، بلکه در مواردی واجب است.
    کلیدواژگان: مالیات، مالیات غیرثابت، حکومت، مبانی فقهی
  • ابوالحسن شاکری*، فرشاد شیرزادی فر صفحات 117-134
    بر اساس تبصره 2 ماده 115 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 اگر شخصی در خارج از کشور مرتکب جرمی شود که مجازات آن تعزیر منصوص شرعی است حتی اگر در کشور خارجی به موجب ارتکاب این جرم، محکوم به مجازات شود و تمام مجازات را هم تحمل کند طبق قانون مجازات اسلامی در ایران قابل تعقیب، محاکمه و مجازات است. منظور از تعزیرات منصوص شرعی، مجازات های خاص است که توسط شارع مقدس نوع و اندازه آن برای گناهان موجب تعزیر مقرر شده و در قانون ایران نیز برای بعضی جرایم موجب تعزیر آمده است نظیر: همجنس گرایی مردها، اقرار به زنا کمتر از چهار بار که به ترتیب در مواد 237 و 232 قانون مجازات اسلامی آمده است. حکم تبصره 2 ماده 115 برخلاف قاعده منع مجازات مضاعف و استثنایی است، فلذا باید مضیق تفسیر گردد، بنابراین اگر ایرانی غیرمسلمان در خارج از ایران مرتکب جرم تعزیر منصوص شرعی گردد که در آن کشور جرم است، در صورت تحمل مجازات، به جرم او در ایران رسیدگی نخواهد شد. همینطور حتی اگر شخصی در جرم با تعزیر منصوص شرعی معاونت کند که در خارج از کشور واقع شده است چنانچه به سبب این معاونت در کشور خارجی تعقیب و مجازات شده باشد در ایران تعقیب و مجازات نخواهد شد.
    کلیدواژگان: اعتبار حکم خارجی، تعزیر منصوص شرعی، صلاحیت شخصی، مجازات مضاعف
  • فروزان علایی، سوسن آل رسول * صفحات 135-156
    با توجه به اهمیت موضوع کاهش و یا افزایش جمعیت از جهات مختلف علمی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در این مقاله تلاش داریم بابیان نظرات فقها و مبانی آن ها در مباحث کنترل جمعیت و تنظیم خانواده، رای صحیح در مخالفت یا موافقت با کنترل موالید را برگزینیم. لذا در این راستا پس از تبیین چهار نظریه اصلی در حوزه جمعیت شناسی آرای فقهای مسلمان که به نحوی منطبق بر هر یک از آن هاست، مورد تحلیل قرار می گیرد. از آنجایی که اسلام در هیچ موردی دستور صریح و اکید مطلق (وجوب یا حرمت) برای افزایش یا کاهش جمعیت صادر نفرموده است، خط مشی کلی و نهایی با توجه به اصول کلی اسلام و بر اساس مقتضیات زمان و مکان و شرایط جامعه اسلامی تعیین می گردد. این وظیفه خطیر به عهده حاکم اسلامی است که با صدور حکم حکومتی برای حفظ نظم عمومی و بنابر مصالح و مفاسدی که تشخیص می دهد، با وضع مقررات جدید و صدور دستورهای موردی به تنظیم امور جامعه همت گمارد و ضمن حفظ اصول به نیازهای خاص زمان و مکان پاسخ می دهد. لذا انطباق نظریه جمعیت متناسب با اسلام اثبات می گردد.
    کلیدواژگان: قرآن، روایات، تکثیر جمعیت، تنظیم خانواده، جمعیت متناسب، حکم حکومتی
|
  • Saeed Ebrahimi *, Ali Akbar Izadifard, Hossein Kaviar Pages 11-28
    Leases are primarily concluded in the form of «mortgage or rent،» in today common norm. Due to some legal objections govern on this type of contracts، jurists have raised suggestions including justification for the above contract in the form of conditions provided loans or conditions of loan and deposit on the rental contract. Among the solutions proposed in this regard، there is a method has been provided by some scholars such as Ayatollah Sistani and it will be remembered as a condition of sale and lease contracts. Meanwhile، the question that arises is about the legitimacy of this contract. What are the different forms of this type of contract? Can we attribute them to the accuracy of the transaction in all given forms? The authors also explain the various assumptions discussed in this study.
    Keywords: Condition sale, Superficial deal, Rent, Lasing stupid, Deal, Illiteracy, Gavel
  • Mostafa Elsan * Pages 29-50
    In the bilateral contracts there is a reasonable balance between considerations of both parties. Non-fulfillment by one party or frustration of contract by one of the parties is creating an option to the other party of those contracts including option of delayed payment of price and option of unfulfilled sale in part. Insolvency option is one of these rights which enacted for protection of the party who has to fulfill his promise or is willing to fulfill his contractual obligation. This legal option to terminate of contract is based on Islamic jurisprudence and predicted in the article 380 of Iranian civil code. In addition، there are articles in Iranian commercial code which relating to the right to retention or retaking of goods which loan or sold to bankrupted merchant. This paper has analyzed the subject in Islamic jurisprudence and Iranian related Acts.
    Keywords: Insolvency Option, Mutuality of obligations, Option, Bankruptcy, Right to terminate, Dissolution of contract
  • Yaghoob Pourjamal *, Mohammadreza Ayati Pages 51-68
    Understanding the nature of religious juridical subjects is one of the effective necessities of religious jurisprudence in making clear the religious precepts criteria. Both cleanliness and uncleanness are very important issues in the religious jurisprudence that understanding their nature from real and not real points of view may cause some basic changes in the field of cleanness and uncleanness. Now the question is whether cleanness and uncleanness are considered as real issues or nominal issues، what are the necessities and consequences of both views? Researching of the received religious percepts in the field of cleanness and uncleanness indicated that despite of lack of vividness in the nature of cleanliness and uncleanness from the viewpoint of real or nominal because of explicit reference of religious percepts criteria in the cases these proofs considered from high potential in proving and extracting of reality of cleanliness and uncleanness. The researcher not only considered the religious percepts in the field of cleanliness and uncleanness but also studied the criteria for religious percepts and concluded that cleanliness and uncleanness are a real affair which can be a matter of nominal religious percepts، and in that religious speeches they did consider cleanness and uncleanness for all things with attention to the real presence of both.
    Keywords: Cleanness, Uncleanness, Religious precepts criteria, Real affaires, Nominal affairs
  • Ali Tavalaei *, Ramin Poursaeed, Mohammadyar Arshadi, Abdolrasou Dayani, Azam Ebrahimi Pages 69-92
    In marriage the husband is obliged to give money as dowry to the woman or to take it as a commitment. There is no legal reason that the dowry shall be the property of the husband. So someone other than husband can give or be obligated to pay dowry. Party''s commitment to pay the dowry involves several legal effects. The basic question in this context is that the commitment of third party is equal to pay dowry by husband himself or it is different? There are many similarities between the two cases، but in dissolution of the marriage commitment and the right of lien، some differences are seen. This article surveys these differences in Imamiyah jurisprudence with emphasizing on Iran''s civil law.
    Keywords: Dowry, Party\'s commitment, Dissolution of marriage, Right of lien, Adjusted dowry
  • Abdoljabar Zargoshnasab *, Taher Alimohammadi, Masoumeh Gheybi Pages 93-116
    In an Islamic government، taxes fall under two categories: Fixed and unfixed. Fixed taxes are the ones specified in the religious texts in terms of amount and rate; unfixed taxes are those imposed as per the necessities and needs of the society، the amount and type of which varies depending on the time and place requirements. Because imposing unfixed taxes in an Islamic society must conform to the Islamic religious teachings to be accepted by the theologians، investigating the related jurisprudence principals is of prime importance. In this analytical-descriptive study، after investigating the Holy Quran verses، sayings by Holy Prophet or Imams، jurisprudence principals and Islamic regulations such as Velayat-e-Amr of the Islamic Jurists; a system of government wherein the Islamic clergies (Ulema) have the ultimate saying in the military، judicial، legislative، and executive branches of government، it was revealed that imposing such taxes by the Islamic government is not only allowed but also obligatory in some cases.
    Keywords: Tax, Unfixed tax, Government, Jurisprudence principals
  • Abolhassan Shakeri *, Farshad Shirzadifar Pages 117-134
    According to clause 2 of article 115 of the Islamic penal code adopted in 2013، if a person commits a crime abroad، those laws that stipulate sentences for Tazir offences، they should be just as responsible for the crime as if they committed it in their sponsor nation and under Iran''s Islamic penal code، he may be prosecuted، tried and punished for their crimes even if he is sentenced to be punished on that country. Specific punishments has been prescribed in Islamic law for a discretionary punishments such as male homosexuality (article 237 of the Islamic penal code)، admitting to adultery (article 232 of the Islamic penal code) if a man or woman confesses to adultery less than four times. Clause 2 of article 115 of the judgment is contrary to the prohibition against double punishment and needed to be interpreted cautiously. If an Iranian person who is non-Muslim commits a crime outside of Iran which is considered to be as Ta’azirat penalties on that country he shall not be sentenced to Ta’zirat punishment if he has borne the punishment. Similarly، if a person who aids and abets in a discretionary crime outside of Iran، he shall not be sentenced to Ta’zirat punishment if he has borne the punishment on that country.
    Keywords: Validity of foreign judgment, Tazirat, Personal jurisdiction, Double punishment
  • Forozan Alaei *, Sosan Aal Rasoul Pages 135-156
    To give attention to importance of decrease or increase of human population at different aspects (scientific، cultural، social، political and economic) we try in this article to choose the best idea، to agree or disagree with birth control، to take into consideration of jurisprudences ideas and their basis. So we will analyze it، after explanation of four main ideas about population، in the opinion of Muslim jurisprudences that is conforming to each of them. Anyway، Islam never had ordered about increasing or decreasing population، explicitly and clearly، so the final strategy will he determined in respect to Islamic principles and doctrines and time and place necessities and social conditions. This important duty in this responsibility of Islamic ruler، that issues “The governor rule” to keep the public discipline، and orders new rules and occasional laws to regulate the social affairs، based on the interests and mischievous that determines، and reacts to special needs of time and place، while keeping the basis. It proves that Islam conforms to the theory of proportional population.
    Keywords: Quran, Narratives, Increasing population, Family regulation, Proportional population, Government decree