فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 4، تابستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/05/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آیت الله محمد تقی مصباح یزدی صفحه 9
    اسلامی کردن دانشگاه ها، یکی از آرمانهای بلند انقلاب اسلامی است که از بدو تحقق آن مطرح بوده است. این مهم هر چند از سوی بسیاری از علاقه مندان به اسلام و انقلاب تا کنون بارها مطرح گردیده؛ اما به دلیل مشکلاتی که چه از داخل و چه از خارج بر سر راه بوده هنوز جامه عمل نپوشیده است. متن حاضر ویراسته سخنرانی دانشمند فرزانه؛ استاد محمد تقی مصباح یزدی می باشد که در جمع دانشجویان دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد ایراد گردیده و تذکاری است بر این مهم که رهبر انقلاب- حفظه الله - نیز بارها آن را گوشزد کرده اند.
    کلیدواژگان: سکولاریسم، جدایی دین از سیاست، دانشگاه، اسلام، فرهنگ سازی
  • آیت الله محمدفاضل استرآبادی صفحه 21
    دگرگونی، نعمت بزرگ و سنت ثابت الهی است که افزون بر آفریدگان، دانشهای بشری را نیز در بر می گیرد.اندک مطالعه در تاریخ گوناگون دانشهای بشری، وجود این دهش الهی را ثبات می کند، دهشی که نوسازی اندیشه و دانشهای بشری و پیشرفت شگرف آن را برای انسان، به ارمغان آورده است. در بزرگ کاروان گوناگون دانشهای بشری: عقلی، تجربی و نقلی، دانش فقه نیز، دستخوش دگرگونی ژرف و پیشرفت شگرف گردیده است.
    کاروان فقه شیعه، با کاروان سالاری امامان(ع)، از آغاز در مسیر دگرگونی های بزرگ، به سوی تعالی رهسپار بوده است.کاروان فقه شیعه، با بهره گیری همیشه آن از سرچشمه های جوشان آموزه های امامان(ع) بر آن بوده تا به دگرگونی های بزرگ و پیشرفت و تکامل همه سویه، دست یازد.
    در این نوشتار کوتاه، بر آنیم تا با شمردن موارد بسیار، نشان دهیم که در تاریخ رخشان فقه شیعه، شخصیت بزرگی چون محمد بن محمد بن نعمان المفید (م.413ق.) در سایه دست آویزی به آموزه های امامان(ع) دگردیسی ژرفی را در سه عرصه مهم پدید آورد:1. مبانی فقهی 2. آرای فقهی 3. آموزش فقهیاین نوشتار در بردارنده یک مقدمه و سه بخش است:1. اثرگذاری شیخ مفید در دگردیسی های مبانی فقهی.
    2. اثرگذاری شیخ مفید در آرای فقهی.
    3. اثرگذاری شیخ مفید در تاسیس و تشکیل کلاسهای تدریس فقه شیعه.
    کلیدواژگان: شهرت، آراء فقهی، مدرسه فقه شیعه
  • حجت الاسلام حسن قلی پور صفحه 53
    اهمیت تجارت و نقش اساسی آن در زندگی مردم و رشد اقتصادی جامعه امری بدیهی و غیر قابل انکار است.رشد اقتصادی و اقتصاد سالم مرهون آن است که قبل از شروع در تجارت کسانی که دست اندرکار مسائل اقتصادی هستند نسبت به موضوعات و قوانین و احکام فقهی آن آشنا باشند تا در ربا و معاملات نامشروع قرار نگیرند.
    رعایت آداب تجارت و آشنایی با اقسام آن گامی اساسی در هدایت جامعه به سوی انجام معاملاتی مطلوب و عاملی مؤثر در تصحیح رفتار تجار و بازار در عمل به وظایف شرعی می باشد.در مقاله قبلی پیرامون آداب تجارت از جمله رعایت انصاف و عدالت در معامله، فسخ معامله در صورت پشیمانی، عدم تزیین کالا، بیان عیوب در کالای خویش، ترک سوگند در موقع خرید و فروش، آداب دیگر معامله مانند عدم سخت گیری در خرید و فروش، ذکر تکبیر و شهادتین در هنگام معامله، کم گرفتن و زیاد دادن در کیل و وزن، ترک مدح وذم متاع، سود نگرفتن از مشتری مؤمن و نیز از کسی که وعده احسان به او داده شده است، دیر به بازار رفتن و زود از آن بیرون آمدن، معامله نکردن با انسانهای پست و سفیه و عهده دار نشدن کسی که وزن کردن رانمی داند، بحث و بررسی به عمل آمد اما در این مقاله در مورد آداب تجارت و معامله بر قیمت نیفزودن مشتری در مزایده هنگام ندای دلال، تجارت نکردن بین طلوع فجر تا طلوع آفتاب، وارد نشدن در معامله مؤمن، وکیل نشدن شهرنشین برای بادیه نشین درفروش متاع (کالا)،نرفتن پیشواز کاروان برای خرید و فروش متاع با آنها، بحث و بررسی به عمل می آید.
    کلیدواژگان: دلال، طلوع فجر، طلوع آفتاب، عدم دخالت در معامله مؤمن، شهرنشین، بادیه نشین، پیشواز کاروان
  • عباس نیکزاد صفحه 65
    بحث از کفرآور بودن انکار ضروری دین یا نبودن آن از مباحث مهم و پرتاثیر در فقه اسلامی است. آیا می توان مسلمانی که یکی از ضروریات دین را انکار کرده است، محکوم به ارتداد دانست؟ آیا در انکار ضروری فرقی میان عالم و جاهل و جاهل قاصر و مقصر نیست؟
    به طور کلی ملاک کفر و اسلام چیست؟ در چه صورتی به شخصی، مسلمان و در چه صورتی کافر گفته می شود؟ تقابل میان اسلام و کفر چگونه تقابلی است؟ این مقاله به صورت منطقی به ذکر ادله طرفین و نقد و بررسی آنها پرداخته است.
    کلیدواژگان: کفر، ضروری دین - ارتداد، ادله طرفین
  • دکترعلی اکبر ابوالحسینی صفحه 81
    شریعت اسلام در محیطی وارد شد که سیره ها و عرفیات عقلایی خاصی در ابواب مختلف معاملات و روابط اجتماعی جاری بود و اسلام، به جای حذف این روابط در آنها اصلاحاتی ایجاد کرد. عرفهای فاسد نظیر‹‹ بیع ربوی›› و ‹‹ نکاح شغار›› را رد کرد، اما نسبت به معظم آنها، موضعی ارشادی و امضایی گرفت، ومیزان تاسیس شارع در این امور عقلایی نسبت به میزان امضایی که در قبال آنها صورت داد، بسیار اندک بود.
    البته باید اعتراف کرد که شناخت صحیح موضوعات و دگرگونی های وارد بر آنها در گرو آگاهی از شرایط زمانی و مکانی صدور روایات، آگاهی و توجه به علل و مصالح نهفته در موضوعات، آشنایی به مفاهیم و فرهنگ عرف عرب و آگاهی به مسائل زمان است.
    در نوشتار مذکور که با عنوان‹‹ نقش عرف در تشخیص موضوع واستنباط احکام›› مطرح خواهد شد، ابتدا به معنای لغوی و اصطلاحی عرف و فرق بین عرف و عادت اشاره خواهد شد، و سپس به کاربرد عرف در فقه و استنباط احکام شرعی و نقش آن در تطبیق مفاهیم شرعی بر مصادیق و نیز به نقش عرف در تشخیص موضوعات حکم شرعی و تعیین شروط و قیود ضمن عقد و... پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: عرف و عادت، تطبیق عناوین بر مصادیق، تشخیص موضوع
  • دکترمحمدعلی خیراللهی صفحه 113
    عقل همان خرد بوده و دریافت صفات اشیاء از حسن و قبح را عهده دار است اجتهاد در لغت از واژه جهد که همان بذل وسع است، اخذ شده و این کلمه برای اولین مرتبه در عرصه فقهی برای بیان قاعده از قواعد برخی از مکاتب اهل سنت بکار رفته است. اصحاب الرای والقیاس، فقی هانی را گویند که احکام فتوی را از قرآن وحدیث استخراج میکنند و عقیده شخصی نیز در آن به کار می برند. در همین اوقات مخالفت شدیدی از سوی ائمه معصومین (ع) و فقهایی که پیرو آنها بودند، نسبت به این نوع از اجتهاد صورت می پذیرفت. ولی بعد از قرن هفتم کلمه اجتهاد در اصطلاح فقها ما دچار تحول گشت وشکی نیست که عقل سلیم بشری توان درک حسن و قبح امور را داراست و به عبارت دیگر عقل ما می تواند بر اساس توان خدادادی و بر مبنای تحلیلی که از قضایا می نماید بایسته بودن، (نیک بودن) و یا نبایسته بودن،(بد بودن) برخی از اعمال و افعال را ادراک نموده و نسبت بدان حکم نماید.
    کلیدواژگان: عقل، اجتهاد، تحول، حسن، قبح
  • دکترابراهیم تقی زاده صفحه 131
    این جستار بر آن است تا به بررسی مسئولیت متصدی حمل در حقوق اسلامی بپردازد. خواهیم دید که چهار سیستم متفاوت مسئولیت در زمینه مسئولیت متصدی حمل وجود دارد، سیستم مبتنی بر تقصیر اثبات شده، سیستم مبتنی بر فرض تقصیر، سیستم مبتنی بر فرض مسئولیت و سیستم مسئولیت محض یا مطلق که تمامی این سیستم ها در حقوق اسلامی مشاهده می شود و همانگونه که بین حقوقدانان در خصوص مسئولیت متصدی حمل اختلاف دیدگاه وجود دارد هر چند که نظر غالب بر فرض مسئولیت متصدی حمل است یعنی اینکه متصدی حمل مسئول است و صرفا راه رهایی اعلام علت خسارت و غیرقابل انتساب بودن آن بخود می باشد در بین فقهای صاحب نظر نیز این اختلاف دیدگاه مشاهده می شود. همچنین در این جستار ارزیابی خسارت در حقوق اسلامی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: متصدی حمل، مسئولیت، تعهد، تقصیر، خسارت
  • منصور امیرزاده جیرکلی صفحه 143
    با توجه به کثرت موارد اختلاف بین شیعه و سنی در مبحث نماز، در مقاله حاضر 12 مورد از مهمترین موارد اختلاف بین مذاهب پنجگانه فقهی (امامیه «جعفری»، حنفی، مالکی، شافعی و حنبلی) را درباره نمازهای واجب یومیه از قبیل اوقات نماز، اذان و اقامه، تکتف و. .. مورد بررسی قرار داده و نظرات فقهای پنج مذهب را به تفکیک آورده ایم. هدف از نگارش این مقاله، آشنایی با موارد اختلاف و بیان نظرات فقهای مذاهب خمسه در موارد اختلافی مساله نماز می باشد و به لحاظ رعایت اختصار، غالبا از ذکر ادله مربوط به هر مذهب صرفنظر نموده ایم. روش کار ما در این پژوهش، بدین صورت است که پس از طرح مساله، ابتدا قول امامیه، سپس اقوال مذاهب اربعه اهل سنت را آورده و از منابع معتبر فقهی فریقین از قبیل الخلاف شیخ طوسی، المغنی ابن قدامه، الفقه علی المذاهب الاربعه جزیری، الفقه علی المذاهب الخمسه استاد مغنیه و. .. بهره برده ایم. در خاتمه نوشتار با عنوان «اتحاد بین مذاهب اسلامی»، داستان منازعت چهار مسکین را از کتاب مثنوی آورده و نتیجه گرفته ایم که: فی الواقع، حقیقت یکی است و باید درصدد رفع اختلاف و ایجاد اتحاد بین مسلمانان بویژه پژوهشگران و دانشجویان باشیم.
    کلیدواژگان: فقه تطبیقی (مقارن)، نماز، اختلاف، مذاهب خمسه
  • دکترمحمد جواد موسی زاده گسکری صفحه 169
    بیع فضولی بیعی است که تمام شرایط عقد در آن موجود، جز آن که فروشنده مالک کالا نیست و اذن فروش آن را نیز ندارد. صحت و لزوم بیع فضولی بدون شک متوقف بر صدور اجازه مالک می باشد که با الحاق آن به بیع فضولی و در پی آن استناد به مالک، بیع فضولی مشمول عمومات و مطلقات قرآنی مانند آیات وفاء و حلیت بیع می گردد و انواع بیع فضولی، معتبر و صحیح خواهد بود.با توجه به عدم دلیل بر اعتبار مقارنت رضایت مالک با عقد بیع، دلیلهای بطلان بیع فضولی، معتبر و صحیح نمی باشند.اجازه در بیع فضولی کاشف است یعنی با صدور اجازه مالک کشف می شود که بیع فضولی، از زمان وقوع آن صحیح و در پی آن لازم می باشد. گر چه برخی معتقد به ناقل بودن اجازه می باشند. یعنی با تحقق اجازه پس از وقوع بیع فضولی، بیع فضولی از زمان صدور اجازه صحیح و لازم می گردد، و پیش از اجازه هیچ اثر بر آن مترتب نیست. البته نظریه نقل مخالف مقتضای اطلاق عقد می باشد. با تحقیق و بررسی ها انجام شده، شش نظریه در مورد کاشف بودن اجازه بیان شده که نظریه کشف حقیقی (اجازه به عنوان شرط متاخر) مقبول می باشد، و روایت (صحیحه) ابی عبیده برآن دلالت و ظهور دارد. و دیگر نظریه های کاشف با اشکالهای مهم مواجه هستند.
    آثار و نتایج زیادی بر نظریه های کاشف و نظریه نقل مترتب است مانند مالکیت منافع، فقدان صلاحیت مالک، زمان محاسبه خیارات، جواز تصرف اصیل، فسخ اصیل و فقدان شرط عقد که در فاصله زمانی بین وقوع بیع فضولی تا اجازه مالک، حکم وارد مذکور متفاوت می باشد.
    معیار و ملاک ملکیت و آثار آن در بیع فضولی، با تحقق اجازه می باشد، که کاشف از انتقال ملکیت و آثار آن از زمان وقوع بیع فضولی می باشد.
    کلیدواژگان: کشف محض، کشف حقیقی، کشف حکمی، نقل، شرط متاخر
  • محمد وفا درویش پور صفحه 191
    زندگی اجتماعی و مراوده انسان ها با هم نتیجه نیاز او برای بقاء حیات خود و در اثر یک نهاد فطری در او صورت می پذیرد. قوانین حقوقی ومدنی دین مبین اسلام به منظور آسان کردن این روابط اجتماعی و تعمیق و تحکیم آن در مسیر یک زندگی آرام و با هدف به او عرضه شده است. فقه عبارت است از مجموعه قواعد زندگی به گونه ای که دنیای انسان را به صورت هدفمند در جهت پیوند سعادتمندانه به زندگی اخروی او سامان می بخشد تمام قواعد فقه در همین راستا است و قاعده غرور که در بسیاری از ابعاد زندگی انسانها از معاملات تا مرودات اجتماعی او، کاربرد دارد قانونی است که انسانها را در مقابل رفتار و عملکرد خود مسئول می سازد، و از این جهت او را وادار به مراقبت بیشتر در زندگی خود می سازد.
    کلیدواژگان: فقه، حقوق، المغرور، رجوع، غار، مدنی، تجاری، جزائی
|
  • Ayattolah M.T.Mesbah Yazdi Page 9
    To Islamize Universities has been an ideal for the Islamic Revolution since its advent in IRAN. This aim is not yet achieved due to some difficulties emerged from home and abroad.So the paper covers: cultural principle, and aspect. Conceptual meaning of Islamising universities, secularism and separation between religion and worldly affairs.
  • A.M.Fazel Astar Abadi Page 21
    Change is a heaven tradition and specially change in human knowledge is a God- given gift.Human sciece particularly logical, emperical and jurisprudence science are changing too.The paper tries to show the role of outstanding personalities who have done a great contribution to develop the so-called science. It also clarifies:- The influence of Sheik Mofit in Jurisprudence.- The influence of Sheik Mofit in Jurisprudence thoughts.- The influence of Sheik Mofit in developing Thealogical School.
  • Hassan Gholipour Page 53
    This is the fourth part of the previous article presented on the above – mentioned issue.As it was mentioned before, the role of trading in any societies is very important.e.g.the paper tries to explain how to deal with the business, and not to deal accordingly between early dawn to sunrise. It also expresses not to interfer to other's business as well.
  • H.V.Abbas Nikzad Page 65
    A search on the irreligion or the denial of Islam is an important issue in the Islamic Jurisprudence. How can we treat with those who ignor or deny the necessity of Islam? Or how to react to denial or ignorer is answered here.What shall we call those who unbelief in religion. So the paper expresses its view on the above- mentioned subject.
  • A.A.Aboul Hassani Page 81
    Islam came to the world when traditions, common sense, civilization and social relationship,were popular, so Islam tried to reform and correct the above mentioned issues.The paper also explaines the role of common-sense or other related subjects in Islamic commands.
  • M.A.Jirkoli Page 113
    The paper expresses 12 different ideas on praying and how to pray. Like: the time of praying, praying call, Igameh and so on.The article also tries to uniform and unify the different Islamic sects for how to pray Allah similarly.
  • Ibrahim Taghizadeh Page 131
    This paper investigates the responsibilities of carrier (transportation) in Islamic law. We will see that there are four different systems regarding the issue: -a system based on the proveing fault, -a system based on assuming fault, -a system based on assuming the responsibility,-a system based on the mere responsibility, All these systems are seen in the Islamic law. There are different view points regarding responsibility of transportation among as there are among lawyers. Although mostoften it is assuming responsibility of carrier and the only way of getting of the problem is to declare the caues of the loss.
  • M.A.Khairoll Page 143
    Ijtihad means try to get the conceptual meaning of Jurisprudance principle accordingly. The meaning of Ijtihad changed about seven centries ago.As it's certain, human can today recognize the obscenity and goodness of affairs easily.So our mind has the ability to analyse the positive and negative of our actions and behavior.The article tries to clarify the conceptual and historical process of Ijtihad over the time.
  • M.J.Mosazadeh Gaskari Page 169
    Permission in an unauthorized sale is called discoverer, i.e., with the issuance of the permission from the owner it is discoverer that an unauthorizad sale is correct.However, some jurisprudents believe that the permission is conveying, that is, with satisfaction of the permission after the occurrence of an unauthorized sale, such a sale is correct and hinding from the time the permission is issued.The present study confirms the idea of factual conveing(permission as a subsequent condition).Some results and cusequences arise from the ideas of discovery and conveing, such as beneficial interests, plurality of contracts, lack of competence in owner, the time- limits for option, the possession permit by the principle, recission by principel and the lack of condition in the contract the legal results of which are different between the time when an unauthorized sale occurs and the owner's unauthorization.
  • M.Vafa Mohammadpour Page 191
    The civil laws are for clarifing and simplifing social relationships. One of the principle of jurisprudence is to express how to deal with deceiving(Qarar) which includes a vast range of business through social relationships.So the article analyses the above mentioned issue.