فهرست مطالب

پژوهش های فقه و حقوق اسلامی - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 40، تابستان 1394)

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 40، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید ابهری *، بنیامین بابایی صفحات 11-30
    اجاره عقدی است معوض که باید مانند سایر عقود معوض در هنگام انعقاد عقد، عوض و معوض آن مشخص باشد. طبق قواعد عمومی قراردادها در صورتی که مورد تعهد طرفین مشخص نباشد، عقد باطل خواهد بود. با این وجود، در ماده ی 3 قانون روابط موجر و مستاجر سال 1356 و 1362، عدم تعیین اجاره بها در عقد اجاره ای که به صورت شفاهی منعقد می شود منجر به بطلان عقد نخواهد شد و در صورت اختلاف طرفین، دادگاه میزان اجاره بها را مشخص می کند. حکم مذکور برخلاف قواعد عمومی قراردادها بوده و تعیین میزان اجاره بها توسط دادگاه باعث می شود تا اراده ی طرفین در عقد اجاره نادیده گرفته شود. در این مقاله، ابتدا به بررسی وضعیت عدم تعیین اجاره بها در فقه و سپس به بررسی موضوع درقوانین موضوعه ایران پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: موجر، مستاجر، اجاره بها، دادگاه، اجاره
  • علیرضا پوراسماعیلی *، زهرا کرامتی تبار صفحات 31-50
    حق فسخ نکاح از جمله حقوقی است که قانون مدنی به پیروی از فقه امامیه، برای زوجین در نظر گرفته است و هر یک از زوجین به استناد وجود عیب در طرف مقابل می تواند عقد نکاح را منحل سازد. البته امروزه با پیشرفت های پزشکی برخی از عیوب موجب فسخ نکاح، قابل درمانند و فرد پس از درمان بهبودی خود را باز می یابد ولی پرسشی که مطرح می شود این است که آیا پس از درمان عیب یا بیماری، حق فسخی که قبل از درمان برای طرف مقابل به وجود آمده است از بین می رود یا نه؟ در پاسخ به این پرسش دو دیدگاه متعارض وجود دارد؛ دیدگاه غالب درمیان فقی هان متقدم امامیه که از شهرت نیز برخوردار است و درمان را مسقط حق فسخ نمی داند، بر بقای حق فسخ حتی پس از درمان تاکید می کند. در مقابل برخی از فقی هان معاصر و حتی برخی از فقی هان متقدم نیز معتقدند که با از بین رفتن بیماری و یا عیب، ضرر ناشی از آن نیز از بین می رود و دلیلی برای بقای حق فسخ وجود نخواهد داشت. این نوشتار به بررسی دو دیدگاه گفته شده می پردازد و درستی هر یک از این دو دیدگاه را با نگاهی به وضع قانون مدنی به نقد می کشد.
    کلیدواژگان: عیوب نکاح، انحلال نکاح، حق فسخ، درمان عیب، لاضرر
  • یاسر عبدی *، مرتضی نصیری، مرتضی شهبازی نیا، فخرالدین اصغری صفحات 51-74
    قرارداد تهاتری عبارت است از روش مشروط واردات کالا یا خدمات به صدور کالا یا خدمات دیگر به کشور فروشنده و مبادله آنها بجای فروش در مقابل پرداخت ارز خارجی است. در خصوص قراردادهای نوین تجارت بین المللی از جمله قراردادهای تهاتری در فقه بحثی به میان نیامده است لیکن در مورد ماهیت و اوصاف این مبادلات در فقه و حقوق داخلی نهادهای مشابهی وجود دارد. این مقاله با بررسی نهادهای حقوقی مشابه و نیز با مراجعه ی به فقه به توجیه و تبیین این مساله می پردازد و به این نتیجه می رسد که قراردادهای تهاتری با توجه به دامنه گسترده اصل حاکمیت اراده و آزادی قراردادها در حقوق و نیز با توجه به پذیرش این اصل در فقه، یکی از انواع قراردادهای پذیرفته شده در ماده 10 قانون مدنی می باشد و تراضی طرفین برای لزوم و صحت این قراردادها کافی است و تحت عموم آیه «اوفوا بالعقود» قرار می گیرد. از طرفی دیگر، با توجه به ماهیت قراردادهای تهاتری می توان اوصافی از قبیل هدف مشترک، عقد مرکب، لزوم، منجزبودن و معوض بودن را از اوصاف مشترک بین قراردادهای تهاتری عنوان نمود.
    کلیدواژگان: قرارداد تهاتری، ماهیت، فقهی، حقوقی، اوصاف
  • بهنام قنبرپور * صفحات 75-88
    با کنترل غیراصولی رشد جمعیت در دهه های اخیر، بروز حادثه کاهش نسل و به تبع آن سالمندی عمومی و کمبود نیروهای فعال و جوان در کشور ما دور از انتظار نخواهد بود. هشدار جدی مقام معظم رهبری در مناسبت های مختلف گواه بر این سخن است. یکی از راهکارهای پیشگیری از این بحران می تواند ترویج و تبیین فرهنگ استفاده از «شرط ضمن عقد» در سند نکاحیه باشد. این مقاله به بررسی ماهیت و مقتضای عقد نکاح و نسبت آن با شرط فرزندآوری در ضمن عقد می پردازد.
    کلیدواژگان: شرط ضمن عقد، شرط فرزندآوري، کاهش نسل
  • زینب مشهودی *، حسن عابدیان، سید محمد مهدی احمدی، علیرضا عسگری صفحات 89-106
    باید جنون زوجه را از سایر اختلالات روانی نسبت به روابط خانوادگی، تفکیک کرد. تفکیک بین اختلالات روانی قابل درمان و اختلالات روانی غیرقابل درمان، ضروری است زیرا فقدان این تفکیک، یکی از عوامل مهم تضییع حقوق زوجه ی مبتلا به اختلالات روانی است. این ضرورت وجود دارد نفقه ی این قبیل زوجه ها را از منظر فقه مورد بررسی قرار دهیم. این مقاله صور اختلالات روانی زوجه و توانایی تمکین وی را در زمانی که زوج از اختلالات روانی وی آگاه است، مورد بررسی قرار می دهد. زوجه ی مبتلا به اختلالات روانی، قدرت تمکین دارد و استحقاق وی بر نفقه، صور مختلفی دارد. وقتی اختلال روانی زوجه قابل درمان باشد، زمان وقوع تنش های عصبی، موقت و گذرا است و بعد از گذر استرس، او قادر به تمکین است، در این صورت اگر زوجه از روی عمد تمکین نکند، مستحق نفقه نیست زیرا در فرض دوره ی افاقه در اختلالات روانی قابل درمان، زوجه قدرت اراده کردن تمکین را دارد و می تواند تمکین کند ولی عمدا تمکین نمی کند، پس مستحق نفقه نیست. اگر اختلال روانی زوجه غیرقابل درمان باشد، وی به دلیل ماهیت اختلالی که دارد، قادر به تمکین نیست نه به دلیل نشوز، در این صورت وی هرچند که قدرت تمکین ندارد اما مستحق نفقه است.
    کلیدواژگان: نفقه، اختلال روانی، تمکین، نشوز، زوجه
  • مهدی موحدی *، حدیثه برهانی صفحات 107-126
    مجازات تبعید، یکی از احکام نظام کیفری اسلام است- که متناسب با جنسیت مجرم و بر اساس مصالح و مفاسد- مقرر گردیده و بنا بر مشهور، در مواردی چون زنا و قیادت، زن از آن مستثنی است؛ حال آن که در تبعید محارب، جنسیت، مطرح نیست. نوشته پیش رو، با نگاهی به اقوال موجود و بررسی ادله هر یک و عنایت خاص به امکان تبدل موضوع و اقتضائات زمان (مثل فراگیرشدن رسانه های ارتباطی جدید و رواج روزافزون ارتباطات از طریق فضای مجازی و توسعه راه ها و امکانات جاده ای و حمل و نقل و...) در شیوه اجرای این مجازات (نظیر: محرومیت از وسائل ارتباط جمعی، رسانه های دیداری و شنیداری و شرکت در شبکه های اجتماعی مجازی و دیگر علائق...) با نگاهی جدید، قول به جواز مطلق تبعید زن را با واگذاری شیوه اجرای آن به حاکم، بر می گزیند. اگرچه این تحلیل، در مورد مردان نیز صادق است؛ اما طرح آن در تبعید زنان از آن روست که توجیه مخالفت با تبعید زن، مفاسدی است که دوری او از شهر و دیارش به بار می آورد و با ستر و عفاف او در تنافی قرار می گیرد. لذا با تجویز توسعه مصادیق و روش های تبعید، به تبعید غیرفیزیکی، این توجیه، رنگ باخته و قول به تعمیم، قوت می گیرد.
    کلیدواژگان: نفی، زنا، قوادی، محاربه، مقتضیات زمان و مکان، تبدل موضوع، حاکم
  • یوسف نورایی * صفحات 127-144
    یکی از کیفیات عام مشدد در تمامی جرایم، عنوان تکرار جرم است. قانونگذار پیش از این، نه در قوانین قبل از انقلاب اسلامی و نه حتی پس از آن، نص صریحی درباره ی تکرار جرایم حدی بیان نکرده بود. برای نخستین بار در ماده ی 136 قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392، حکم تکرار جرایم حدی بیان شده است. در این ماده مقرر شده است:«هرگاه کسی سه بار مرتکب یک نوع جرم موجب حد شود و هر بار حد آن جرم بر او جاری گردد، حد وی در مرتبه چهارم اعدام است». در مقابل این حکم که برگرفته از نظر مشهور فقی هان است، دست کم دو نظر فقهی دیگر نیز وجود دارد. نظر نخست، قتل در مرتبه ی سوم و دیگری عدم جواز قتل در جرایم حدی به هر میزان تکرار است. نویسنده با بررسی اقوال و ادله ی آرای یادشده، به این نتیجه رسیده است که حکم یادشده در ماده 136 قانون مجازات اسلامی درست نیست.
    کلیدواژگان: تکرار جرم، جرم حدی، ماده ی 136 قانون مجازات اسلامی، صحیحه ی یونس
|
  • Hamid Abhari *, Benyamin Babaei Pages 11-30
    Rent is a bilateral contract and as such the other contracts، the considerations on both parts must be determined at the time that the contract is concluded. According to the general principles of contracts، if a consideration is indeterminate، the contract will be void. However، under article 3 of the landlord and tenant acts، 1977 and 1983، non-determination of leasehold in a verbal lease contract will not render the contract void and if there is difference between the parties، the court will determine the leasehold. This rule is an exception to the general principles and determination of leasehold by the court ignores the autonomy of the parties in tenant contract. In this article، the authors first examine the matter of non-determination of leasehold in the Jurisprudence and then they will describe the subject under Iranian laws.
    Keywords: Lesser, Lessee, Leasehold, Court, Tenant
  • Alireza Pouresmaeiili *, Zahra Keramatitabar Pages 31-50
    The option of marriage rescission is one of the rights that civil law enacts for the couples following Shia jurisprudence and each spouse due to some defects in the other party can rescind the marriage contract. Of course، today with medical achievements، some of the defects that cause marriage rescission are treatable، and following treatment، the person recovers his/her health. However، a question which is raised is whether following the defect or disease treatment، the option to rescission created before the recovery will be abolished or not. To answer this question، there exist two approaches; the approach of most precedent Shia jurisprudents who do not think of treatment as abortive of the option to rescission and emphasize the revocation right even after the treatment. In contrast، some current jurisprudents and even some antecedents who have affirmed that through disease recovery، its resulting detriment also ends، and there will be no reason to continue the option to rescission. This paper deals with these two approaches، and regarding civil law condition، evaluates the accuracy of each of these two views.
    Keywords: Rescission of marriage, Option to rescission, Defect treatment, No damage
  • Yasser Abdi *, Morteza Nasiri, Morteza Shabazinia, Fakhroddin Asghari Pages 51-74
    Barter contract is the method of conditional import of goods or services for exporting them and their exchange instead payment of foreign exchange. Based on new international trade agreements، barter agreements are not included in the jurisprudence discussion; however، there is the same legal entity for the nature and description of barter trade in jurisprudence and domestic law. This article، with study in same legal entity، also refers to the jurisprudence which justifies this problem and concludes that one of the contracts listed in article 10 of the civil code is sufficient for necessary and validity of the contracts. On the other hand، with regard to the nature of barter contracts، it can be referred that descriptions such as common purpose، a composite contract، necessity، unconditional and valuable consideration as the same descriptions in barter contracts.
    Keywords: Barter contract, Nature, Jurisprudence, Lawful, Descriptions
  • Behnam Ghanbarpour * Pages 75-88
    Irregular control of population growth sometimes leads the country to a serious challenge. This problem has been obvious in our current society since recent decades; so that Supreme Leader considers it as a kind of threat in his speech. Is childbearing a nature pertinence of matrimony or something following that? The main question in this study organizes the article. The author in this bibliotheca article which is written by analytical-descriptive method believes that childbearing is beyond the nature pertinence of matrimony or something following that; hence، one of the solutions for this challenge is that parents converse childbearing and the number of children after matrimony to a legal obligation by an espousal addition condition. In order to gain this purpose، simplifying marriage and expression and promoting religious training and obtaining life facilities are inevitable.
    Keywords: Condition in the marriage, Fertility condition, Generation decrease
  • Zeynab Mashhoudi *, Hassan Abdeian, Seyyed Mohammad Mehdi Ahmadi, Alireza Asgari Pages 89-106
    Wife’s insanity should be separated from other mental disorders in the discussion of family relationships. It is essential to distinguish incurable mental disorders from incurable ones، because the lack of such a distinction leads to the violation of dementia-affected wife’s rights. Thus، it is necessary to investigate the rights of such wives in receiving alimony from the perspective of jurisprudence. The present article examines the various forms of mental disorders and wife’s ability to obey her husband when he is aware of her condition. A dementia-affected wife is able to obey her husband and there are various ways to retain her rights. In case of curable mental disorders، she is able to obey her husband and nervous fits are only temporary. If، however، the wife does not obey deliberately she is not entitled to any alimony since she has the power to do so but she does not on purpose. In case of incurable mental disorders، the wife is unable to obey her husband due to the nature of such disorders، not due to Nushuz (marital discord); nevertheless، she is entitled to receive alimony although she cannot obey him.
    Keywords: Alimony, Mental disorder, Compliance, Nushuz (marital discord), Wife
  • Mehdi Movahedi *, Hadiseh Borhani Pages 107-126
    The exile punishment is considered as one of the rulings of Islam’s penal system that is issued in terms of the guilty person’s gender and based on the interests and vices. According to the popular opinion، women are excluded in the cases of adultery and Qiadah، yet gender is not considered in the war-related exile. The present paper introduces a method of absolute issuance for women’s exile with a new look into the existing views and studying every related claim and a special regard for changing the subject considering the time requirements (e. g. new communication media becoming widespread، the increasing popularity of communications through cyberspace، road developments and facilities، and transportation، etc.) when choosing a method for administering the punishment (e. g. being deprived of mass media، audio-visual media، and participating in virtual social networks، etc.) i. e. assigning its administration method to the ruler. Although this analysis applies to men too، raising it on women’s exile is due to the fact that the justification of the act of opposing women’s exile is because of the possible vices that might arise from her being away from her town and country which will be inconsistent with her chastity and veil. Therefore، this justification pales into insignificance with the prescription of nonphysical exile instead of other methods and its generalization gains strength accordingly.
    Keywords: Exile, Adultery, Qavadi, War, Time, place requirements, Changing the issue, Ruler
  • Yousef Noraei * Pages 127-144
    One of the general aggravating circumstances in all crimes is the repetition of crime. Iranian legislator، neither before the Islamic Revolution nor after that، had explicitly passed any provision about crimes entitled divine punishment. It was in the Article 136 of the Islamic Penal Code، adopted on April. 21، 2013، that the repetition of such crimes came to be approved. This Article says that: «If a person commits a crime entitled divine punishment in three times، and in each time he is punished، his sentence in forth time will be death penalty.» Contrary to this rule which is taken from the opinion of the most celebrities of Islamic jurists، there are at least two other opinions; the first، is the death penalty in third time، and the second، is the lack of permission for the death penalty
    Keywords: Repetition of crime, Article 136, Islamic Penal Code, Crimes entitled divine punishment (had)