فهرست مطالب

پژوهش های فقه و حقوق اسلامی - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 44، تابستان 1395)

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 44، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود آقاجانی، احمد عابدینی، محمدعلی حیدری، نادعلی عاشوری صفحات 11-28
    هدف از این تحقیق، بررسی فقهی مبالغ دیه و تخییر جانی، در پرتو مقتضیات زمان است، که آیا امور ششگانه دیه (شتر، گاو، گوسفند، درهم، دینار، حله یمانی) موضوعیت دارند؟ و آیا تخییر جانی در انتخاب اعیان شش گانه منطقی است؟ با توجه به فتاوی فقهای شیعه و روایات، دیه قتل مرد مسلمان، یکی از امور شش گانه (شتر، گاو، گوسفند، دینار، درهم و حله یمنی) بیان شده است. همچنین مشهور فقهای شیعه معتقدند که جانی در انتخاب هر یک از اعیان مذکور مخیر است، اما نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از این است که اولا امور ششگانه مقادیر دیه در حال حاضر موضوعیت ندارند، بلکه پرداخت مقداری از مال که توسط حاکم اسلامی، با عنایت به منابع شرعی و مقضیات زمان تعیین و جهت جبران خسارت وارده به مجنی علیه یا اولیا دم مورد نظر شارع بوده است تا از ضایع شدن خون مسلمان جلوگیری شود ثانیا در وضعیت کنونی اختیار جانی در پرداخت دیه منطقی نمی باشد. از این رو، پیشنهاد می شود که با اجتهاد فقهی و با توجه به مقتضیات زمان، مساله ی مقادیر دیه و تخییر جانی در پرداخت دیه از سوی فقهای شیعه مورد بازبینی قرار گیرد. روش این پژوهش، توصیفی تحلیلی است که با مطالعه ی روایات و بررسی آرای برخی از فقهای عظام شیعه در مورد دیه قتل، اطلاعات لازم گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: دیه، قتل، مقتضیات زمان، فقه امامیه
  • علی اکبر ایزدی فرد، سید مجتبی حسین نژاد صفحات 29-56
    یکی از جرائمی که در جامعه امروزی با توجه به پیشرفت تکنولوژی، شیوع به سزایی دارد و چه بسا ضرر ناشی از آن به مراتب بیشتر از نوع سنتی از آن می باشد، افساد فی الارض در فضای مجازی است. حکم این نوع از افساد با توجه به نو ظهوربودن آن در میان فقها حتی در میان فقهای معاصر مورد بررسی قرار نگرفت. نگارندگان پس از ذکر بعضی از مصادیق افساد فی الارض اینترنتی و بررسی تفصیلی این مساله، با اثبات تمام الموضوع بودن افساد فی الارض در آیه شریفه 33 سوره مائده و نیز احراز جرم بودن افساد فی الارض اینترنتی به خاطر دلائلی همچون بنای عقلا و تنقیح مناط، در نهایت با استناد به دلائل متقن یعنی تمسک به اطلاق آیه 33 سوره مائده و روایات وارده در رابطه با افساد فی الارض و تنقیح مناط، به این نتیجه می رسند که به خاطر وجود شانیت شرائط افساد مستوجب حد در افساد اینترنتی، مفسدین اینترنتی در صورتی که قصد افساد و اختلال در جامعه و بر هم زدن نظم آن شوند، حد افساد بر آنها اجرا خواهد شد.
    کلیدواژگان: افساد، اینترنتی، بنای عقلا، تنقیح مناط، اطلاق، قصد
  • مریم صباغی ندوشن، محمدحسن حائری صفحات 57-78
    مشهور از فقی هان بطلان معامله سفهی را مفروغ عنه دانسته حتی آن را به صورت یک قاعده فقهی قلمداد کرده و در بسیاری از موارد با استناد به این قاعده حکم به بطلان نموده اند. مراد این است که هرگاه از سوی شخصی که سفیه نیست، معامله ای صادر شود که غیرعاقلانه و بدون غرض عقلایی نوعی باشد، چنین معامله ای به منزله ی معدوم بوده و قابل تصحیح نخواهد بود. به گونه ای که سفاهت معامله به عنوان وجهی مستقل برای اتصاف آن به بطلان انگاشته شده است. در حالی که ملاک بطلان، سفاهت معامل است نه سفهی بودن معامله. با فقدان دلیل بر بطلان معاملات سفهی مطابق اصل صحت، حکم به صحت چنین معاملاتی می شود، مگر اینکه سفاهت فاعل آن احراز گردد. افزون بر آنکه صدق موضوعی عنوان سفاهت نیز در غایت صعوبت است در جایی که اغراض شخصی نیز علاوه بر اغراض نوعی، در خروج معامله از عنوان سفاهت دخیل باشند. بنابراین علاوه بر اشکالی که در برخی از مصادیق در اتصاف آنان به سفاهت وجود دارد، کبرای کلی باطل بودن معاملات سفی هانه به طور کلی و به عنوان وجهی مستقل جهت اتصاف معاملات کذایی به بطلان نیز محل تامل است.
    کلیدواژگان: معامله سفهی، معامله سفیه، مواکله باطل، بطلان، سفاهت، حجر
  • علی فقیهی صفحات 79-79
    بدون تردید معامله با فردی که بدانیم از کالای مورد معامله استفاده حلال می کند جائز است اما با فردی که بدانیم استفاده حرام می کند چه حکمی دارد؟ مانند فروش لباس های محرک به زنان بی بند و بار و یا آرایش این گونه زنان توسط آرایشگر و یا اجاره وسائل نقلیه و یا وسائل صوتی و یا تصویری برای مراسم حرام و یا فروش خوراکی و آشامیدنی در روز ماه رمضان به روزه خوار و موارد فراوان دیگر. فقها بویژه متقدمان به تبع از روایات تنها متعرض حکم بیع و اجاره شده و گروهی نیز بین بیع و اجاره قائل به تفصیل شدند و متعرض سایر موارد نشده اند مانند وقف زمین بر اولاد با علم به استفاده حرام و یا هبه آن و بلکه اعراض از مال خود در صورتی که موجب استفاده حرام از سوی متملک شود. نگارنده پس از نقل آراء فقهاء بزرگ از زمان شیخ طوسی تا عصر حاضر، به نقد آراء و اثبات حرمت مطلق معاملات می پردازد و مستند وی فحوای چند دسته از روایات است گرچه سایر ادله ی حرمت را- که جمعی از فقها آورده اند- تمام می داند.
    کلیدواژگان: فحوی، سیره، قصد حرام، اعانت، دفع منکر
  • یاسر عبدی، فخرالدین اصغری صفحات 99-114
    بر اساس قانون گمرک و آئین نامه اجرایی آن در خصوص جمع آوری و فروش کالاهای متروکه، حداکثر توقف هر کالا از تاریخ تسلیم مانیفست یا اظهارنامه اجمالی چهارماه خواهد بود و در صورتی که ظرف مدت مزبور صاحب کالا برای انجام تشریفات گمرکی و وظایفی که به عهده وی است اقدام نکند کالا متروکه محسوب می گردد. پس از متروکه شدن کالا، گمرک مکلف است یک سلسله تشریفاتی را در حق صاحب کالا رعایت نماید. چنانچه پس از انجام تشریفات مقرر توسط گمرک، صاحب کالا اقدامی برای تحویل گرفتن کالا انجام ندهد کالای مورد نظر به ترتیب مقرر در آئین نامه گمرکی به فروش خواهد رسید (م 22و 24 قانون گمرک) . آنچه مقاله حاضر به آن پرداخته است این است که فروش کالا توسط گمرک بر اساس کدام قاعده فقهی توجیه پذیر است؟ آیا می توان عمل گمرک را بر اساس قاعده اعراض توجیه نمود یا اینکه مبنای دیگری دارد؟ نگارندگان با طرح سوال فوق پس از بررسی و نقد دیدگاه های مختلف به این نتیجه رسیدند که صرف عدم مراجعه مالک بدون قصد اعراض نمی تواند اعراض محسوب شده و سبب زوال مالکیت گردد. بنابراین، فروش کالاهای متروکه توسط گمرک بدون لحاظ موضوع اخیر، توجیه فقهی ندارد اما می توان گفت که اجازه فروش کالاهای متروکه توسط گمرک بر مبنای شرط ضمنی ارتکازی قابل توجیه است.
    کلیدواژگان: کالای متروکه، گمرک، اعراض، شرط ضمنی ارتکازی
  • سام محمدی، حسین کاویار صفحات 115-138
    معلوم و معین بودن عوضین از شرایط صحت عقود مغابنی از جمله بیع است. با این حال در برخی از قراردادها به ویژه قراردادهای مرتبط با حوزه ی انرژی مانند نفت و گاز که در آنها ثمن حین انعقاد قرارداد به صورت مقطوع و تفصیلی معین نمی شود، میزان ثمن در آنها متغیری وابسته به عناصر دیگر است. این گونه قراردادها را عقد بیع با ثمن باز (Open Price) گویند. در این قراردادها، متعاملین در هنگام انعقاد قرارداد نمی توانند و یا نمی خواهند ثمن خود را دقیقا معلوم و معین سازند بلکه تعیین آن را به شاخص های کم و بیش متغیری در آینده محول می کنند و حتی ممکن است در برخی حالات، ثمن را مسکوت بگذارند. با توجه به حجم فزاینده ی این قراردادها، بررسی وضعیت حقوقی آنها ضرورت دارد. سوال پژوهش حاضر این است که آیا قراردادی که ثمن آن مفتوح و باز است، صحیح می باشد یا یکی از طرفین می تواند از پای بندی به آن امتناع کند و به بهانه ی نقص در یکی از شرایط اساسی قرارداد و بطلان قرارداد از اجرای تعهدات خویش شانه خالی کند؟ این مقاله، بر آن است تا با مطالعه ی مبانی مساله در فقه و حقوق ایران، راه را بر پذیرش و توسعه ی این گونه معاملات هموار نماید. تحلیل رویکردهای متفاوتی که در قبال این نوع قراردادها وجود دارد، موضوع این مقاله است.
    کلیدواژگان: بیع، شرط ثمن باز، غرر
  • مجید وزیری، محجوبه عابدی صفحات 139-162
    کرامت ذاتی، شرافت و حیثیتی است که تمامی انسان ها به جهت انسان بودن به طور فطری و یکسان از آن برخوردارند و از نگاه دینی این حق، از بدو خلقت حتی برای جنین انسان هم ثابت است، هدف دراین تحقیق، ساخت قاعده فقهی کرامت است، زیرا یکی از نیارهای فقه اجتماعی و حکومتی همین شیوه خواهد بود، در این راستا با بررسی و تحلیل مفهوم و مبانی کرامت، ادله ی شرعی و دیدگاه علماء می توان به این مهم پرداخت، اندیشه ی کرامت ذاتی، دارای پشتوانه ی عقلی وشرعی است، با مطالب پیش گفته قاعده چنین می شود «هرانسانی کریم است، مگر دلیلی مانع آن شود »یعنی کل انسان کریم الاما خرج بالدلیل«. بنابر اصل کرامت ذاتی، تناسب بین جرم وجزا و هویت و شخصیت افراد امری معقول و منطقی است، هرکس در برابر جرم، مجازات خواهد شد. کرامت ذاتی، مانع تعدد جزاء، برای یک جرم، نه نفی جرم خواهد شد و با کرامت هیچ فضلیت ساختگی و نسب خانوادگی و ریاستی، دخیل در عفو، بخشش و یا مانعی برای اعمال مجازات نخواهد شد. قاعده ی فقهی کرامت، آثار و پیامد هایی دارد، از جمله حفظ کیان، شخصیت و حقوق خاص برای همه ی انسانها که هیچ کس نمی تواند آنها را سلب کند مثل حق حیات، حق احترام و حرمت، حق دین داری، برقراری عدالت، برابری فرصت ها، رفاه اقتصادی و تامین اجتماعی، تناسب جرم و جزاء بدون تحقیر و شکنجه ویا هرگونه ارعاب وسلب حقوق.
    کلیدواژگان: انسان، کرامت، حق، فقه، قاعده
|
  • Mahamoud Aghajani, Ahamad Abedini, Mohammad Ali Haeidari, Nadali Ashouri Pages 11-28
    This research aims at reviewing the religious jurisprudence of the amount of blood money and the slaughterer’s arbitrary choice, meaning whether the six forms in which the blood money can be paid (camel, ox, sheep, Dirham, Dinar, Yamani Hilla) are still valid or not? Or is it logical that the slaughterer have arbitrary choice over these six forms of payment? According to Shiite Religious Jurisprudents’ fatwa and the Words, the blood money of manslaughter of a Muslim male is said to be in one of the six forms (camel, ox, sheep, Dirham, Dinar, Yamani Hilla). The most prominent Shiite religious jurisprudents believe that the slaughterer is free to choose among these said forms, but the results of this study shows firstly that these six forms of blood money payment are not valid at the present time, rather, what was intended by the religious lawgiver had been some amount of money determined by the Islamic ruler in accordance with Sharia’s references and the era’s conditions to be paid to the slaughtered in order to prevent the blood of a Muslim going to waste, secondly that the arbitrary choice of slaughterer in the form of payment is not logical at present conditions. So it is recommended that the amount of blood money and the arbitrary choice of the slaughterer be revised by the Shiite religious jurisprudents with religious deducing according to present time conditions. The method of this study is descriptive-analytical in which the necessary information has been gathered by studying The Words and reviewing some of the prominent Shiite’s religious jurisprudents verdict on manslaughter’s blood money.
    Keywords: Blood money, Present, time conditions, Imamiyeh Jurisprudence
  • Aliakbar Izadifard, Seyyed Mojtaba Hosseinnezhad Pages 29-56
    Corruption on earth acting against national security in cyberspace shows significant prevalence as one of the crimes with the highest incidence in today’s society, due to technological advances which seems to be far more destructive than the traditional one. No verdict or sentence has been handed down among FOKAHA in this regard due to the novelty of the field. Examining the spreading corruption on the earth through generalizing it to the proper circumstances, the authors arrive at the conclusion that internet perpetrators, who corrupt in the earth, are required to be subjected to Haad punishments if they are committed to disruption of public safety by attributing to Surah Al-Maidah [verse 33] and narratives about corruption on the earth as well as tanqih al-manat.
    Keywords: Perpetrators, Internet, Corruption, Manat, Cyberspace
  • Maryam Sabaghi Nadoshan, Mohammadhassan Haeri Pages 57-78
    Some of the renowned scholars have thought foolish exchanges and contracts as foregone conclusions, and some have even banned it as a religious order. On many occasions, contracts have been annulled based on such an order. The underlying meaning is that whenever a contract is made by a person who is insane, and that contract is devoid of reasonable thinking, the contract is inexistent and thus non-rectifiable. The foolishness of the contract is an independent factor which ascribes annulment to the contact. However, annulment is because of the insanity of the person who makes the contract not the insanity of the contract itself. Because of the lack of reason for the annulment of foolish contracts, they become legal unless the foolishness of the person in charge becomes evident. Moreover, the truthfulness of foolishness is difficult to prove when personal bias is in action and excludes the contract from being insane. Therefore, besides the problem that most instances of foolishness share, foolishness on its own as an independent factor in the annulment of a contract should be doubted.
    Keywords: Foolish contract, Insane contract, annulled profit, Annulment, foolishness, Confiscation
  • Ali Faghihi Pages 79-79
    Without any doubt, a deal with someone that we know he uses the dealt merchandise in legit (legitimate) way, is allowable, but dealing with someone that we know he uses the dealt merchandise in taboo way, such as selling provocative clothes to profligate women or make up these women by hairdresser and/ or leasing vehicles or audio and video equipment to the taboo party and/ or selling food and drinks on Ramadan month to fast eater and much more. What is its verdict? Jurists, especially the initiative following the narratives, only annoy the sale and rent and some jurists consider in detail between the sale and rent and have not annoy other cases such as land dedicated to children with the knowledge of using taboo or donate it and also they indicate that avoiding from own property if that lead to use taboo by the owner. The author after quoting the views of the great jurists since Sheikh Tousi time up to present reviews and criticizes the ideas and proves the absolute reverence of deals and his documents are several categories of narrative context, although he knows all other evidences of reverence that other jurists have brought.
    Keywords: Concept, Lifestyle, Intention of taboo, Sponsorship, Repulse of denier
  • Yasser Abdi, Fakhrodin Asghari Pages 99-114
    According to Iran's law and its implementing of regulations concerning the collection and sale of abandoned goods, the maximum time for stoppage of any goods from the date of submission of summary manifest or summons will be four months, and if in that period, the owner of the goods does not carry out customs formalities and his duties the goods will be considered abandoned. After being abandoned goods, the Customs should comply with a series of ritual for the benefit of the owner. If after doing the formalities required by customs, the owner of the goods does not attempt to take over the goods, the item will be sold as specified by the Customs Regulations (Arts. 22 and 24 of the Custom Code).This article explains the legal rules according to which the sale of goods is justified. Is it possible to justify the Customs act by rule of abandonment or other basis? The authors after asking the above question and after reviewing different approaches concluded that the mere lack of reference by owner to the customs is not considered abandonment and does not give raise the extinction of ownership. But it is possible to say that the legal basis for selling the abandoned goods by Customs is subjective implied condition.
    Keywords: Abandoned Goods, Custom, Renunciation, Subjective Implied condition
  • Sam Mohammadi, Hossein Kaviar Pages 115-138
    Being clear is one of the validity conditions of the sale contract. However, in some contracts particularly contracts related to the energy sector the price is not specify in detailed at time of the conclusion of contract. Such contracts is titled the sale by open price. In such contracts, the parties cannot or will not specify the price exactly at time of conclusion but they are assigned the determination of price to indicators more or less variable in future and even in some cases lay dormant. Because of growing volume of these contracts studying their legal status is necessary. The question of this paper is that whether sale by open price is valid because of the pretext of nullity of the contract and defects in the conditions of the contract? This paper is to studying the principles of issue in Jurisprudence and Iranian law is pave the way for the acceptance and development of such contracts.
    Keywords: Sale, Open Price Terms, Risk, Energy Contracts
  • Majid Vaziri, Mahjobeh Abdedi Pages 139-162
    Inherent dignity is the honor and prestige that all humans share it naturally and innately for being a human being and from religious point of view this right is fixed even for human fetus. In this study the aim is to form jurisprudential principles for munificence. It roots from the same fact that the same method establishes the requirements of social and governmental jurisprudence. In this regard, by analyzing the concept and principles of dignity, legal reasons, and points of view of scholars it could possible to notice this important issue. The notion of inherent dignity has a legal and intellectual support. According to above mentioned materials the principle is as follows “every human being is noble unless something prevent it” that is all human beings are decent unless “ those who exit it by some reason”. According the “inherent dignity” principle, there is a logical proportion between crime and punishment. Everyone is subject to punishment against committing crimes. The inherent dignity prevents multi-punishment for one crime but it does not deny the crime itself. And through dignity, no artificial wisdom and family lineage and presidential relations, will not prevent imposing penalties through forgiveness. The principles of jurisprudential principles have got some effects and results including maintaining dignity, and special rights for all human being which could not be denied. For example, the right to live, the right to respect and dignity, right of piety, the right for justice, the right for equal opportunities, social welfare and insurance, proportion between crime and penalties without humiliation and torture or any kind of intimidation and negation of rights.
    Keywords: Human being, Dignity, Right, Jurisdiction, Principle