فهرست مطالب

پژوهش های فقه و حقوق اسلامی - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 45، پاییز 1395)

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 45، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محبوبه حسن زاده، غفور خویینی صفحات 11-28
    هدف از این مقاله ارزیابی لایحه اصلاح قانون مستثنیات دین و شمول آن بر مستمری مددجویان کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی است. در مقاله حاضر تلاش شده تا آرای فقها درباره مستثنیات دین مورد بررسی قرار گرفته و ضابطه کلی در خصوص تعیین مصادیق آن معلوم شود تا در پرتو آن مشخص گردد که دارابودن این ضوابط می تواند با توجه به مقتضیات زمان، مصادیق این عنوان را تعمیم دهد به طوری که مستمری مذکور را نیز در برگیرد. اما این امر دلیل بر پذیرش و لزوم تصویب این لایحه در مجلس شورای اسلامی نیست. نتایج مقاله حاکی از آن است که تصویب این لایحه اثراتی منفی داشته و در برخی موارد باب شبهه را نیز خواهد گشود.
    کلیدواژگان: مستثنیات دین، مستمری، عسر و حرج، مدیون
  • احمدرضا خزایی صفحات 29-50
    یکی از مسائل مهمی که بعد از ازدواج مطرح می شود، معاش خانواده است. از نظر اسلام تامین هزینه خانواده به عهده مرد بوده و زن هیچ گونه مسوولیتی دراین رابطه ندارد. در قانون مدنی بیان شده که پس از وقوع نکاح، زن و شوهر به حکم قانون، حقوق و تکالیف گوناگونی نسبت به یکدیگر پیدا می کنند(ماده 1102 ق.م.) یکی از این حقوق، حق نفقه زوجه می باشد که در صورت نشوز وی و انحلال نکاح از بین می رود. واژه ی نشوز در مفهوم عام شامل زن و مرد می شود. مراد از «ناشز»در فقه و حقوق مدنی شوهری است که حقوق ناشی از نکاح را که برای زوجه ایجاد شده و «ناشزه» زوجه ای که حقوق ناشی از نکاح را که برای زوج حاصل شده، را ایفاء نکنند. میزان و مصادیق نفقه یک مفهوم عرفی بوده و مولفه های زمان و مکان در آن نقش دارند. زوجه مالک نفقه است و زوج نمی تواند مبلغ مزبور را استرداد نماید. در مورد ملاک تعیین نفقه، اکثر فقها معتقد به معیار بودن وضعیت زوجه می باشند، برخی نیز وضعیت زوج را ملاک نفقه قرار می دهند. ماده 1107ق.م. به پیروی از مشهور فقهای امامیه، وضعیت زوجه را ملاک قرار داده است. در حقوق اسلام و ایران برای تعهد به انفاق زوج دو نوع ضمانت مدنی و کیفری وجود دارد. زوجه در مواردی مانند نامناسب بودن محل سکونت زن، بیماری زن یا عادت ماهیانه، بیماری واگیردار زوج، خوف از ضرر جسمی، شرافتی، جانی و مالی و... می تواند از شوهر خود تمکین نکند که در این موارد زوجه ناشزه محسوب نشده و نفقه به وی تعلق می گیرد.
    کلیدواژگان: نفقه، تمکین، نشوز
  • محسن رئیسی، مریم آقایی بجستانی صفحات 51-70
    مالکیت از جمله حقوق مسلم اشخاص بوده که در تمامی کشورها مورد حمایت و احترام می باشد. امروزه رابطه دانش و تجارت بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته و اموال معنوی نقش مهم و حیاتی در روابط میان افراد حقیقی و حقوقی پیدا نموده است از مباحث حقوق مالکیت معنوی بررسی مبانی و نحوه انتقال آن می باشد. فقها درباره ی حقوق مالکیت معنوی به اظهار نظر پرداخته اند. برخی در مخالفت و عدم مشروعیت حقوق یادشده سخن گفته و به ارائه ی دلیل پرداخته اند و برخی نیزآن را مشروع دانسته اند و راه های انتقال آن را بیان نموده اند. در حقوق ایران نیز مبانی این حقوق مورد بحث قرار گرفته ولی به نحوه و جواز انتقال اموال معنوی تصریح نشده است اما از برداشت ها و نبود موانع عمده، بعضا در اموال فکری و عمدتا در اموال صنعتی، مشخص گردید که در برخی موارد امکان انتقال وجود دارد و در سایر موارد نیز با وضع قوانین امکانپذیر خواهد شد. در این نوشتار حقوق مالکیت معنوی و مبانی آن مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: مالکیت، اموال معنوی، مالکیت فکری
  • رضا فتوحی زاد، سید محمد مهدی قبولی، سعید محسنی صفحات 71-88
    با توجه به اصل اثر نسبی قرارداد و این که قرارداد اثباتا یا نفیا، حق یا تعهدی را نسبت به اشخاص ثالث جز در موارد استثنایی ایجاد نمی کند، این سوال مطرح است که اگر نقض تعهد ناشی از قرارداد، زمینه ساز ورود زیان به اشخاص ثالث گردد، ایشان برای جلوگیری از بروز خسارت و یا مطالبه ی جبران خسارت به چه اقدام یا اقداماتی می توانند مبادرت نمایند؟ این جستار پس از بررسی فروض مختلف مساله در این خصوص، به این نتیجه دست یافته است که در مواردی که تنها راه جلوگیری از ورود خسارت به اشخاص ثالث، الزام متعهد به اجرای قرارداد باشد، استفاده ی از این راه حل توسط ثالث با منعی روبرو نیست. به علاوه در صورت ورود زیان به ثالث، وی می تواند در صورت وجود شرایط لازم، از قواعدی چون غرور و تسبیب برای مطالبه ی خسارت از متعهد بهره گیرد.
    کلیدواژگان: نقض تعهد قراردادی، شخص ثالث، مسوولیت مدنی، الزام به اجرای تعهد
  • فضل الله فروغی، امیر باقرزاده گان، محمد میرزایی صفحات 89-114
    عنصر مادی جرایم، بیشتر از طریق فعل انجام می پذیرد و موضوع امکان ارتکاب جرم از طریق ترک فعل از مسائل مورد مناقشه میان فقها و حقوق‏دانان بوده است و نکته اصلی مورد مناقشه عدم انشای امر وجودی (فعل) از امر عدمی (ترک فعل) و آسان نبودن اثبات رابطه سببیت میان نتیجه مجرمانه و ترک فعل در این موارد است؛ این نوشته با بررسی نظرات مختلف در پی یافتن نظر مختار در خصوص احکام وضعی و تکلیفی تارک فعل توسط فقها و تطبیق آن با نظر مقنن جمهوری اسلامی ایران می باشد. سوال این است که آیا در شرایط خاص، جرم با ترک فعل نیز تحقق پیدا می کند؟ تارک فعل از لحاظ تکلیفی بلاشک مرتکب محرم اجماعی گردیده و مستحق تعزیر است؛ حکم وضعی تارک فعل نیز در صورت احراز رابطه استناد در مفهوم عام و رابطه سببیت در مفهوم خاصش به عنوان معیار ضمان، از لحاظ ثبوتی جاری است، هر چند از لحاظ اثباتی، تحقق رابطه استناد در این شرایط از لحاظ مفهومی و مصداقی با صعوبت همراه است ولیکن این موضوع نافی ضمان تارک نخواهد بود.
    کلیدواژگان: عنصر مادی، ترک فعل، نتیجه مجرمانه، رابطه سببیت، رابطه استناد
  • حمید مسجدسرایی، زهرا فیض صفحات 115-136
    گذشته از این که قواعد علم اصول فقه در خدمت مجتهد به منظور استنباط فقهی و کشف حکم شرعی است به منظور کشف حکم حقوقی و مراد واقعی قانونگذار و به تعبیری کشف روح قانون نیز در خدمت دادرس و حقوقدان است. صرفنظر از استدلال هایی که موافقین و مخالفین مفهوم در علم اصول بیان کرده اند همواره این سوال مطرح است که معیار و ضابطه وجود و عدم وجود مفهوم مخالف در متون قانونی و گزاره های حقوقی چیست؟ بدون شک یافتن پاسخ مناسبی برای این سوال، راه هرگونه تفسیر را در برداشت های حقوقی و قانونی خواهد بست. نوشتار حاضر با تتبع در مواد قانونی متعدد به این نتیجه رسیده است که ملاک و مناط تشخیص مفهوم در قوانین موضوعه، در جایی که قرینه خارجی وجود نداشته باشد علاوه بر رعایت اصول و قواعد مسلم حقوقی، از راه ذوق سلیم و موازین لغوی است به شرطی که بر مفهوم نامعقولی دلالت نداشته باشد، لذا هرگونه قیاس، تشبیه، مصلحت سنجی و تعمیم بی دلیل و غیرمستند با استناد به روح و مفاد قانون ممنوع است و این همان یافته اصلی تحقیق محسوب می شود.
    کلیدواژگان: مفهوم مخالف، مفهوم شرط، مفهوم وصف، تفسیر قانون
  • صالح منتظری، سعید ابراهیمی صفحات 137-160
    وجوب امر به معروف و نهی از منکر، مقید به شروطی است که یکی از آنها احتمال تاثیر می باشد. مشهور فقها معتقدند امر به معروف و نهی از منکر نسبت به شرط احتمال تاثیر «وجوبی تعلیقی و مشروط» دارد به طوری که در صورت علم به عدم تاثیر، وجوب امر به معروف و نهی از منکر ساقط می شود. نگارندگان با بازخوانی مساله قول دیگری را اختیار نموده و معتقدند که چنین شرطی صحیح نبوده و لذا در صورت عدم احتمال تاثیر یا علم به عدم تاثیر نیز، امر به معروف و نهی از منکر همچنان واجب است. مقاله حاضر با دفاع از موضع نگارندگان و در راستای تبیین مختار ایشان، به نقل و نقد آراء و مدارک مشهور، به ضمیمه ارائه ی ادله ی عدم شرطیت که نظر مختار است، پرداخته است.
    کلیدواژگان: امر به معروف و نهی از منکر، احتمال تاثیر، آراء مشهور
|
  • Mahboubeh Hassanzadeh, Ghafor Khoeini Pages 11-28
    The purpose of this study is to assess the bill of civil law reform in religion exceptions and its inclusion on Imam Khomeini committee client's pension and welfare organization. In the present study it was tried to examine the jurist's viewpoints about debt exceptions and to determine the general principles regarding their indications, so that it is justified whether such principles according to an era could be generalized in a way that include the aforesaid pension. However, this action does not necessarily lead to acceptance and approval of such bill in Islamic Parliament. The results of this paper show that the approval of this act has negative effects and it may open doubt s in some cases.
  • Ahmadreza Khazaei Pages 29-50
    One of the most important issues that arise after marriage is sustenance of the family. According to Islam, husband is responsible for family livelihood. And wife doesn’t have responsibility in this regard. Act 1102 of civil law states that after wedlock the couple will have different rights and obligation towards each other. One of them is alimony right and it will waste if the wife become disobedient. Instances of alimony relate to secular sense. Wife is the owner of her alimony and the husband can’t refund that. In Iran's and Islam's law there are two types of sanctions. The wife can be disobeyed in some cases such as unsuitable location or period communicable disease, etc.
    Keywords: Alimony, Docility, Disobedience
  • Mohsen Raeisi, Maryam Aqaei Bajestani Pages 51-70
    Property is one of the definite individual rights which is respectable all over the world. Nowadays the relation between science and trade is more attractive, so intellectual properties achieves vital role in the relation between individuals and legal entities. One of the most important sections in intellectual property rights is its foundation and assignment. Jurists comment on intellectual property rights. Some of them disagree and indicate that is illegal according to some reasons, while some others recognize it completely legal and declare its assignment. In Iran there are some discussions about this kind of right but the solutions for assignment of intellectual right is not determined. However, there are some comprehensions which emphasize there are some solution for its assignment in some intellectual properties and mainly in industrial properties and in other cases it will be feasible by making laws. In this research intellectual property rights and its fundamental will be investigated.
    Keywords: Ownership, Intellectual property, Legal entities
  • Reza Fotohi Rad, Seyyed Mohammad Ghaboli, Saeed Mohseni Pages 71-88
    According to the principle of privity of contract and that the contract does not establish any right or obligation with respect to third parties except in exceptional cases, this question arises that if breach of contractual obligation result in damages to the third parties what action or actions they can to do to prevent the losses or to claim compensation of damages? This study after analysis of different aspects about this issue, has achieved to this consequence that in cases that the sole solution for the prevention of damages to the third parties is binding the promisor to specific performance of contract, using such solution by the third party does not face any barrier. Moreover, in the case of occurrence of damages to the third party, he/she can exploit some rules such as deception and causation to claim the damages from the promisor.
    Keywords: Breach of Contractual Obligation, Third Party, Civil Liability, Specific Performance
  • Fazlooah Foroghi, Amir Bagherzadehgan, Mohammad Mirzaee Pages 89-114
    Worldly element of crimes is almost doing by action and the subject is possibility of crime commitment by stopping action in disputing issues between jurists and lawyers and the main disputing point is non originative existential percept(action) from naught percept (stopping action) and difficult proving of causality relation between criminal results and stopping actions in these cases; With different opinions analysis, this paper is trying to find an empowered opinion in obligatory- statutory provisions of action stopper by jurists and comparing it with the idea of Islamic Republic of Iran. The question is that does crime prove to be true with stopping action in particular conditions? Undoubtedly, action stopper committed crime and deserves to punish; the sentence of him will run after obtaining the cited relation in the conception and causality relation in its specific concept as a standard of guaranty can be run, too. But in proving, the certainty of cited relation is combining with hassle in this situation and yet this subject is not denying the guarantee of him.
    Keywords: Worldly element, Stop action, Crime result, Causality relation, Proven relation
  • Hamid Masjedsaraei, Zahra Feyz Pages 115-136
    Moreover, that the rules of jurisprudence principles science serve Islamic jurists in inferring and finding religious judgments, they can help judges and lawyers in finding real object of legislation and in the other words, the spirit of laws. Regardless of reasoning made by acceptors and opponents of concept in principles science, this question is always posed that what is the criteria of existence or absence of negative concept in legal texts? Without doubt, finding an appropriate answer to this question will block the way of any interpretation in respect of laws and legal texts. This research has led, through considering different articles of laws that the criteria for distinguishing concept in legal texts, where there are no presumptions, is based, in addition to considering undisputed legal principles and rules, on common sense and literal regulations provided do not lead to an unreasonable meaning. Thus any unjustified and unproved analogy, comparison or generalization, is forbidden and this is the main result of this study.
    Keywords: Concept, Negative concept, Positive concept, Interpretation of law
  • Saleh Montazeri, Saeed Ebrahimi Pages 137-160
    The necessity of Calling People to the Goodness and Preventing People from Evil is subjected to some conditions which one of them is the effect possibility. The most jurists believe that Calling People to the Goodness and Preventing People from Evil shall have the "suspended and conditional necessity" proportionate to the effect possibility clause so that the necessity of Calling People to the Goodness and Preventing People from Evil shall become void, if we know that it is ineffective. The authors, while revising the issue, chose another word and believed that such condition was not accurate and Calling People to the Goodness and Preventing People from Evil is indispensable even if it is ineffective. The present article shall defend the opinion of authors and in line with the clarification of their option, verify and criticize the famous opinions and documents and submit an addendum based on non-stipulation.
    Keywords: Calling People to the Goodness, Preventing people from evil, Effect possibility, Well, known opinion