فهرست مطالب

پژوهش های فقه و حقوق اسلامی - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 46، زمستان 1395)

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 46، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرسول آهنگران، ابوالحسن حق نواز صفحات 11-30
    مشروعیت قانون، باور بدین امر است که اقتدار حاکم بر هر کشور مفروض، محق است فرمان صادر کند و شهروندان موظفند به آن گردن نهند. عده ای از اندیشمندان غرب معتقدند با مشاهده رفتارهای اجتماعی انسان، می توان به وضع قوانین زندگی اجتماعی او اقدام نمود و یا مبانی دیگری که در این زمینه از سوی مکاتب مختلف بشری مطرح گردیده؛ اما در مقابل، فقها (حقوق دانان اسلامی) معتقدند غیر از خداوند کسی توانایی وضع قانون ندارد. این مقاله ادله قرآنی مشروعیت قوانین را در پنج دسته از آیات مورد طبقه بندی قرار داده است. دسته اول: تعبیر از قوانین به حدود در آیات قران کریم؛ دسته دوم: آیات دال بر انحصار حکم برای خداوند متعال؛ دسته سوم: آیات دال بر نیازمندی حاکمیت به جعل الهی؛ دسته چهارم: شرط بودن علم برای قانونگذاری و آیات دال نقص علم بشری؛ دسته پنجم: آیات دال بر مرجعیت خداوند در حل اختلافات. نوآوری مقاله حاضر در این است که با استفاده از دلایل قرآنی و با تقسیم بندی آیات مبارکه به اثبات مبنای مشروعیت قوانین پرداخته و آن عبارت است از وجود پشتوانه جعل الهی و اینکه تنها در این صورت قوانین مشروعیت داشته و دلایل قرآنی در کنار دلایل عقلی مورد اشاره در ضمن تبیین آیات شریفه ثابت می کند که انحصار قانون گذاری در اختیار خداوند متعال است.
    کلیدواژگان: مشروعیت، دلایل قرآنی، وضع قانون، الزام آور بودن
  • علیرضا فصیحی زاده، مریم جلالی صفحات 31-48
    قرارداد مشارکت زمانی (تایم شر) قراردادی است که بر اساس آن فرد در دوره زمانی مشخصی از سال نسبت به موضوع قرارداد مالک عین یا منفعت یا دارنده حق انتفاع می شود و در اثر آن می تواند مباشرتا یا با معرفی دیگران به طور متناوب و به نحو دائمی یا محدود از آن استفاده کند. این قرارداد ها به صورت های گوناگون در کشور های مختلف جهان تشکیل می شود. هدف از این پژوهش آن نیست که ماهیت این گونه قراردادها تبیین گردد؛ بلکه سوال اصلی آن است آیا در حقوق ایران می توان از طریق عقد اجاره به اهداف قراردادهای مشارکت زمانی رایج دست یافت. در این قراردادها برخلاف حقوق ایران، میان منفعت و عین تفکیکی صورت نگرفته است و مالکیت نوعی حق به شمار می آید. بر اساس مبانی قانون مدنی و آرای فقهی، می توان از طریق اجاره به صورت کلی در معین با لحاظ عمومیت بدلی در مورد موضوع اجاره و نیز مدت آن، به اهداف قراردادهای مشارکت زمانی دست یافت.
    کلیدواژگان: قرارداد مشارکت زمانی، اجاره کلی در معین، عمومیت بدلی موضوع، عمومیت بدلی مدت
  • علی مظهر قراملکی، علی اصغر افشاری صفحات 49-68
    فارغ از اینکه اصل تقاص مالی از مسلمات فقه امامیه است و تقاص افراد از اموال اشخاص حقیقی مورد مناقشه نیست، مساله این است که آیا می توان از اموال دولت تقاص کرد؟ و آیا تقاص اشخاص حقیقی از اموال اشخاص حقوقی جایز است؟ فقی هان امامیه علی رغم اهمیت مساله به بحث تقاص از اموال حاکمیت اسلامی نپرداخته اند مگر اشاره های نادری که در حواشی بعضی ابواب مشاهده می گردد و یا برخی استفتاءات از معاصرین و نیز از حضرت امام خمینی که در این زمینه وجود دارد. مقاله حاضر پس از اشاره به اقوال در مساله، ادله جواز تقاص از اموال دولتی را بیان کرده، مورد کنکاش قرار می دهد و ایرادهای احتمالی را در جهت تبیین نظریه عدم جواز ارزیابی می کند و در نهایت به دلیل صحیحه داود بن رزین و نیز عموم و اطلاق برخی ادله دیگر تقاص، اعم از آیات و روایات به این نتیجه می رسد که با رعایت شرائطی تقاص از اموال دولت اسلامی جایز است.
    کلیدواژگان: تقاص، اموال دولتی، بیت المال، حکومت اسلامی
  • عبدالرحیم مرادی، مسعودرضا رنجبر صفحات 69-88
    بحث راجع به مالکیت معادن نفت و گاز در فقه اسلام را می توان در ضمن باب مالکیت معادن تفحص نمود. از مجموع آراء فقها مستفاد می شود که در باب مالکیت معادن، برحسب این که ظاهری باشد یا باطنی، اقوال متفاوتی وجود دارد که عمدتا حول نظام های «انفال» و «مشترکات عامه» دوران دارند. با استنباط از ملاکات رایج تقسیم بندی معادن در فقه، نفت و گاز، بر خلاف دریافت مشهور، با لحاظ تغییر ماهیت و کاربرد موضوع در عصر حاضر، جزو معادن باطنی به حساب می آید. نظام فقهی بهره برداری از معادن نفت و گاز، بر حسب این که جزو انفال محسوب شود یا مشترکات عامه، متفاوت خواهد بود. در این تحقیق با توجه به تفسیری که از مفهوم مالکیت در انفال به عمل می آید این تفاوت کم رنگ تر خواهد شد. معادن اعم از این که انفال باشد یا مشترکات عامه، در مالکیت اداری حاکم اسلامی قرار می گیرد و حاکم اسلامی نیز می تواند بر پایه ی مصلحت عامه و منفعت عمومی نسبت به اقطاع معادن به اشخاص ذیصلاح در چارچوب نظامات مبین اقدام نماید. البته، اقطاع معادن مفید اباحه است و نه ملکیت.
    کلیدواژگان: معدن ظاهری و باطنی، انفال، مشترکات عامه، مالکیت اداری، مصلحت عامه، اقطاع
  • سعید هادی نجف آبادی، محمدرضا آیتی صفحات 89-112
    رویکرد و نگاه انسان معاصر به جرم، مجازات و تنبیه مجرمین متحول و دگرگون شده است و این دگرگونی از جمله تبعات تغییر نگاه به انسان، نقش و جایگاه، حقوق و کرامت اوست. آنچه در پی می آید تبیین جایگاه نظری برخی از مجازات های اسلامی(حدود و تعزیرات) در عصر غیبت امام معصوم، صلوات الله علیه است. نویسنده معتقداست تبدیل و جایگزینی مجازات های شرعی منصوص و غیرمنصوص با سایر مجازات های متعارف یا روش های اصلاح گرایانه، از نظر قواعد و ساختارهای درون دینی امکان پذیر و از نگاه متناسب با مقتضیات زمان یک ضرورت تاریخی است. وجه تمایز و جنبه نوآوری این مقاله با سایر پژوهش های مرتبط با این موضوع، پذیرش مساله تبدیل و جایگزینی، حتی در خصوص مجازات های منصوص شرعی (حدود الهی) است.
    کلیدواژگان: تبدیل مجازات ها، جایگزینی مجازات ها، حدود، تعزیرات
  • رضا نصیری لاریمی، محسن عبداللهی صفحات 113-140
    با وجود ممنوعیت شورشیان از حق دعوت به مداخله در نظام حقوق بین الملل، در برخی از جنگ های داخلی، به ویژه در تحولات و مخاصمات مسلحانه داخلی اخیر خاورمیانه و شمال آفریقا، شورشیان در نزاع با دولت حاکم، به حق تعیین سرنوشت مردم استناد نموده و از سایر دولت ها تقاضای کمک نظامی نموده اند . این مساله در خصوص مردمی که تحت ظلم و ستم حکومت مستبد و طغیانگر هستند و مسوولیت هایی که دول اسلامی براساس شریعت اسلامی برای کمک به آنها دارند از اهمیت دوچندانی برخوردار است. لذا بررسی قواعد حقوقی، ممنوعیت ها و محدودیت های حاکم بر اینچنین مداخلاتی از منظر نظام فقهی اسلام و حقوق بین الملل معاصر ضروری به نظر می رسد. اگرچه دعوت به مداخله از سوی شورشیان با موانع و محدودیت های مهمی، هم در نظام حقوق بین الملل و هم در نظام فقهی اسلامی، روبرو بوده که مورد بررسی قرار خواهد گرفت؛ به نظر می رسد حقوق بین الملل می تواند در برخی موارد محدود، با مجوز و نظارت شورای امنیت سازمان ملل، حق دعوت به مداخله را برای شورشیان، جهت مقابله با دولت سرکوبگر و دولتی که حقوق اساسی شهروندان خود را به طور سیستماتیک نقض می نماید، بپذیرد. نظام فقهی اسلام با پذیرش و واجب دانستن مداخله به نفع گروه های مستضعف که در حال مبارزه با حکومت های ظالم هستند، با کنارنهادن احتیاط های موجود در حقوق بین الملل موضوعه، تصویر روشن تری از حق دعوت به مداخله این گروه ها ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: دعوت به مداخله، شورشیان، بغی، مخاصمات مسلحانه داخلی، جهاد
  • حکیمه سادات مهدی زاده، حسین نمازی فر، مصطفی عامری سیاهویی صفحات 141-156
    طلاق از دیرباز در قوانین و شرایع مختلف با حدود و قیودی پذیرفته شده است. در اسلام نیز طلاق دارای احکام و شرایط خاصی است و علمای دینی در طول قرون متمادی به بررسی و تشریح آن پرداخته اند. نظر به این که مقررات قانون مدنی از احکام شرعی اقتباس گردیده در مورد طلاق نیز از این امر مستثنی نبوده و احکام مذکور در متون فقهی را مورد لحاظ قرار داده است، ولی با این وجود گاهی شاهد سکوت و خلاء قانونی یا ابهام مواد قانون هستیم و این امر در برخی مسائل مربوط به طلاق نیز به چشم می خورد؛ از جمله طلاق وکالتی و طلاق صغیره که در فقه ماهیت و احکام این طلاق ها به روشنی بیان شده، اما قانون در تعیین نوع و ماهیت آنها سکوت کرده است. بدین جهت و برای حل مشکلات، مسائل و تفسیر مواد قانونی در این موارد بررسی فقهی آن ها و تطبیق با قانون کمک شایانی نموده و نقاط اشتراک و اختلاف آن ا را روشن می کند. مقاله حاضر برای رسیدن به چنین هدفی تدوین یافته است و طلاق وکالتی را با توجه به فلسفه ی وجودی آن رجعی و طلاق صغیره را باین می داند.
    کلیدواژگان: طلاق، طلاق وکالتی، طلاق صغیره، طلاق بائن
|
  • Mohamamd Rasoul Ahangaran, Abolhassan Haghnavaz Pages 11-30
    Legitimacy is the believing that the governing authority of any given country is entitled to issue the command and citizens are obliged to abide by. Some Western scholars believe that the laws of social life can be legislated by observing the social behavior of the human being. But the Islamic jurists believe that no one can legislate other than Allah. The present article has classified Quranic evidence of arising by law to the legitimacy in five groups of verses. The first group of the verses interprets the rules needed that the community as "God's Hudud". The other introduces rules as "God's Orders". The third group envisages ruling to be only "God's bestowed". The fourth category of verses, prohibit legislation without having sufficient knowledge. And last category of the verses, envisages ruling to be special for "ulu-l-amr.
    Keywords: Quranic evidence, Sharia legislation, Binding, Laws
  • Alireza Fasihizadeh, Maryam Jalali Pages 31-48
    On the basis of the Time-Sharing contract, a person, in a certain course of time, becomes the owner of the substance or its usufruct, or holds the right to benefit from the subject of the contract upon which the agreement is concluded. Under the influence of the Time-Sharing contract, the person holding the above-stated rights, will be able to directly or representatively fulfill his or her rights periodically for a limited or perennial course of time. These contracts are being concluded in a diverse set of forms almost in all of the countries around the world. The main purpose of this research is not to render a clear definition of the nature of the Time-Sharing contracts; but rather is to put emphasis on whether it is conceivable, based on Iranian legal system, to achieve contractual outcomes particular to the Time-Sharing contracts through a special type of Lease contract. In the very meaning of timeshare there is no substantive detachment between the substance of a contract and its usufruct and ownership is considered as a right. However, in the light of the tenets of the Civil Code of Iran and Islamic jurisprudential decrees in this regard, it is conceivable to attain the outcomes particular to the Time-Sharing contracts through a specific kind of the Lease contract or through the assignment of the “Substitutive Generality” to the subject and duration of the Lease contract.
    Keywords: Time-sharing contract, Universitas facti lease contract, Substitutive generality
  • Alimazhar Qaramaleki, Ali Asgahr Afshari Pages 49-68
    Although Taqas (Offset of debts) is an undisputed precept of Imamiyah jurisprudence and there is no dispute over permissibility of setting off debts from natural person's property by taking the debtor's property -who denies to pay off his debt- without his permission, the issue is to set off debts from government-owned property, i.e. is it permissible for natural persons to set off debts from legal person's property? In spite of the importance of the issue, Imamiyah jurists have not discussed the matter except some hints given in margins of some chapters; or in response to some requests for judicial opinion from Imam Khomeini and some other contemporary scholars. After mentioning the viewpoints in this regard, this paper states the reasons of permissibility of Taqas from government-owned property and discusses them to evaluate the possible objections supporting the impermissibility view and finally according to Sahiha of Davoud Ibn Razin and concerning generality and absoluteness of some other reasons of Taqas consisting of Quranic verses and narrations, it deduces that under some conditions, it is permissible to set off debts from government-owned property.
    Keywords: Taqas, Government, owned Property, Public treasury, Islamic state
  • Abdolrahim Moradi, Masoud Reza Ranjbar Pages 69-88
    The discussion about possession of oil and gas resources in Islamic jurisprudence may be inquired along with ownership of mines. It is deduced from total votes of the jurists about possession of mines that there are various comments in this regard whether such a possession is apparent and/ or latent and it will differ if it is assumed as public properties or joint ownerships so these are concerned with ‘Anfal’ and ‘public ownerships. Unlike the well-known impression, through inference from the current criteria for classification of mines in Islamic jurisprudence, oil and gas are deemed as latent mines in terms of change in their substance and application of the subject at present time. The jurisprudential system of exploitation from oil and gas mines will be different whether they are considered as public properties or the joint ownerships. With respect to the interpretation from concept of possession in public properties, such a difference will be further downplayed in this investigation. The mines will be included in administrative possession of Islamic ruler whether they are assumed as public properties or the joint ownerships. And the Islamic ruler may also delegate the mines as copyhold to the competent entities within the framework of the stipulated systems and regulations based on public expediency and interest. Of course, copyhold of mines is employed for permission for use and not for possession. The copyhold of oil and gas mines is maximally beneficent for appropriation in exploitation within definite period of time with possible request for returning them in the case of non- exploitation.
    Keywords: Apparent, latent mines, Public properties (Anfal), Joint ownerships, Administrative possession, Public expediency, Exploitation license
  • Saeed Hadi Najafabadi, Mohammadreza Ayati Pages 89-112
    The approach and attitude of the contemporary human being about crime, and punishment of criminals has undergone serious change and transform that is mainly the result of change of human attitudes towards his role, position, rights and generosity. This study evaluates the theoretical position of some Islamic punishments (Hodoud and Tazirat) in the absence of innocent Imam (peace be upon him). The author believes that the change and replacement of the authorized and non-authorized legal penalties with other conventional penalties or reform methods is possible from the point of view of religious rules and principles and is a historical necessity regarding time requirements. The innovative aspect and distinctive feature of this article compared with other articles related to it is the acceptance of the change and replacement even in the case of legal authorized penalties.
    Keywords: Punishment conversion, Punishment replacement, Penalties, Hodoud, Tazirat
  • Reza Nasiri Larimi, Mohsen Abdollahi Pages 113-140
    Despite of the prohibition of the rebels in the right of intervention by invitation in international law, the rebels in some cases of civil wars, particularly the recent developments and civil armed conflicts in Middle East and North Africa asked for military aid from other governments in fighting against the governing state regarding with the right of people to self-determination. This is about people who are under oppressive, tyrannical and turbulent government and the responsibility that the Islamic governments to help them based on sharia have a double importance. So it seems necessary to examine the legal rules, prohibitions and restrictions governing such interventions from the perspective of Islamic jurisprudence and contemporary international law. Although, the intervention by invitation of rebels have been faced With some obstacles and limitations in international law and Islamic law which will be examined, it seems that international law can, in some limited cases with the permission and supervision of the UN Security Council, accept the intervention by invitation of rebels to fight the oppressive government and the governments that systematically violate their citizen's basic rights. The Islamic jurisprudence with the acceptance and the necessity of intervention in favor of oppressed groups who are fighting with the oppressive governments with ignoring of the present precautions in contemporary international law, give a clearer picture of intervention by invitation of these groups.
    Keywords: Intervention by invitation, Rebel, Rebellion, Armed civil wars, Jihad
  • Hakimeh Sadat Mehdizadeh, Hossein Namazifar, Mostafa Ameri Siahvoei Pages 141-156
    From long ago divorce has been accepted in laws and cultures with certain limits and constraints. Also in Islam divorce has got specific sentences and conditions and religious scholars have spent centuries to investigate and explain it. The fact that civil laws are derived from religious orders has not been ignored on the matter of divorce and includes those orders derives from jurisprudence scripts, although we sometimes observe silence and legal gaps or ambiguity in legal acts and this fact is seen throughout some cases of divorce, including mandatory divorce and minor divorce which their nature and orders have been clearly described, but the law has kept silence on determining its origin and type. For that matter and to solve problems and commentary on legal acts on this subject, reviewing from jurisprudence way and its implementation to the low has been a big help and has short its similarities and differences. This article has been edited for that purpose and acknowledges mandatory divorce as revocable and minor divorce as irrevocable.
    Keywords: Divorce, Divorce lawyers, Divorce minor, Irrevocable divorce, Revocable divorce