فهرست مطالب

پژوهش های فقه و حقوق اسلامی - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 47، بهار 1396)

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 47، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • راضیه امینی، حسین ناصری مقدم* صفحات 11-26
    مبحث ضمان که در دو سطح از قوانین؛ قانون مدنی و قانون تجارت، نمود دارد یکی از مباحث اساسی فقه مدنی بوده که در باب نقل یا تضامن همواره چالش هایی را در پی داشته است و اختلاف نظر فقها در این مورد، در قوانین موضوعه کشور نیز نمود پیدا کرده و تعارضی بین مواد قانونی بوجود آورده است. تحلیل و بررسی این موضوع و کشف ماهیت ذاتی عقد ضمان در فقه اسلامی می تواند راهگشای حل تعارض این دو ماده ی قانونی باشد. این مقاله درصدد است با بررسی آراء فقهای بزرگ امامیه و اهل سنت و ارزیابی ادله با روش تحلیلی به حل تعارض بپردازد، از نتایج بحث اینکه علاوه بر رد اجماع، دلایلی که فریقین برای اثبات نظر خود ارائه داده بودند قوی و مثبت رای آنها نبود؛ لذا می توان گفت ماهیت و ذات عقد ضمان، نه اقتضای نقل ذمه را دارد و نه ضم ذمه را، بلکه مقتضای ذاتی این عقد، ایجاد تعهد است؛ با این تفاصیل پذیرش هر یک از این دو رای در ضمن عقد و توافق بر آن ها می تواند صحیح باشد. از منظر حقوقی نیز ضمان بحث مدنی است و در قانون تجارت مفاد آن تکمیل شده است و اختصاص به قانون تجارت ندارد بلکه تکمله ای بر مواد قانون مدنی است.
    کلیدواژگان: ضمان، فقه مدنی، قانون مدنی، قانون تجارت، نقل ذمه، ضم ذمه
  • علی امینی نژاد، سید حسین صفایی* صفحات 27-48
    در این پژوهش نقل و انتقال حقوق معنوی مولف در فقه و حقوق مورد مطالعه قرار خواهد گرفت. با وجود بداهت امکان نقل و انتقال «حقوق مادی» مولف، امکان نقل و انتقال «حقوق معنوی» او با تردیدهایی روبرو است. برای رسیدن به پاسخ صحیح، ابتدا به شناسایی و تحلیل مفهوم حق، مولف و همچنین انواع انتقال خواهیم پرداخت و سپس از منظر فقه و حقوق، موانع انتقال این دسته از حقوق را مورد مطالعه قرار می دهیم. حقوق دانان اصولا نظر به وابستگی حق معنوی مولف با شخصیت او، با انتقال اختیاری آن مخالفند. فقها نیز اگرچه با انتقال اختیاری حق معنوی مولف مخالف هستند ولی علت مخالفت را وقوع دروغ و یا تقلب دانسته اند و از این جهت بر حرمت انتساب اثر غیر به خود، فتوا می دهند. نگارندگان بر این باورند که توجه به فقه مقصدگرا و نیز شناخت دقیق ماهیت موضوعات نوظهور، در تحلیل درست موضوع ضروری و راهگشاست در این پژوهش با بهره گیری از استفتائات انجام شده، موانع انتقال این دسته از حقوق در آئینه ی فقه و فقاهت مورد نقد و بررسی قرار گرفته است به اعتقاد نگارندگان برای ورود به بحث انتقال حقوق معنوی مولف در فقه (صرفنظر از امکان یا عدم امکان آن) توجه به موارد پیشنهادی ضروری است
    کلیدواژگان: مولف، حق معنوی، انتقال، موانع انتقال
  • حبیب الله چوپانی مرسی*، علی اکبر ایزدی فرد صفحات 49-70
    فارغ از اختلاف نظری که فقی هان در موضوع قذف داشته و مشهور ایشان قذف را به «نسبت دادن زنا یا لواط» به دیگری تعریف کرده اند و بعضی انتساب به «سحق» را هم داخل در تعریف قذف دانسته اند، اکثر فقه پژوهان تحقق آن را تفوه به هر کلام و سخنی دانسته اند که حاکی از نسبت فوق باشد. مطابق این تعریف «تفوه» و «تکلم» در تکون جرم قذف نقشی اساسی ایفا می کند. گویی رکن مادی این جرم «انتساب ویژه کلامی و گفتاری » است. از این رو فقه پژوهان، این جرم را از جهت اثبات با بینه (= شهادت) در مقابل برخی دیگر از جرایم که قائم به مبصرات هستند قائم به «سمع» و «استماع» دانسته اند. این نوشتار با بررسی این مساله و با ملاحظه واقعیات دنیای معاصر که اشکال ارتباطی نیز صوری نو به خود گرفته اند معتقد است: مواردی مثل کتابت در عالم تکوین (نوشته بر کاغذ)، ثبت در فضای مجازی (تایپ)، کاریکاتور، فتوشاپ و... یا استفاده از هر طریق دیگر که در آن «انتساب به زنا و یا لواط» محرز بوده و دلالت آن امر بر این نسبت، عرفی باشد برای تحقق عنوان مجرمانه قذف کفایت می کند اگر چه سخن و یا گفتاری در میان نباشد. ظاهرا نویسندگان در ارائه مختار خود متفرد بوده و این نظر در تحقیقات دیگران مسبوق به سابقه نمی باشد. این مقاله در راستای مدلل نمودن این نظریه بسط و سامان یافته است.
    کلیدواژگان: قذف، رکن مادی، توسعه متعلق، افعال غیرکلامی
  • حسن حاجی تبار *، امین فلاح صفحات 71-92
    بر اساس موازین فقه امامیه و حقوق کیفری ایران (از جمله ماده 151 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392)، یکی از عوامل رافع مسوولیت کیفری، اکراه است. اکراه عبارت از: «فشار روانی است که بر یک شخص تحمیل می شود که در اثر آن اختیار و آزادی اراده (رضا) از شخص در لحظه ی ارتکاب آن رفتار سلب می شود». موضوع این نوشتار راجع به تبیین حکم قتل عمدی ناشی از اکراه و مستندات آن در حقوق ایران (مواد 375 تا 380 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392) و فقه امامیه است. نتایج این تحقیق نشان داده است که اولا، مبنای عدم رفع مسوولیت کیفری از اکراه شونده در حالت اکراه به قتل، قاعده ترجیح بلامرجح و اصل تساوی جان انسان ها می باشد. ثانیا، مبنای رفع مسوولیت کیفری از اکراه شونده به قتل در صورت صغیر یا مجنون بودن وی، قاعده سبب اقوی از مباشراست. ثالثا، دیدگاه فقهای امامیه درباره جواز یا عدم جواز قتل در باب اکراه در قتل یکسان نیست ولی نظر مشهور فقهای امامیه و به تبع آن قانون مجازات اسلامی 1392 نیز علی الاصول بر عدم جواز قتل در حالت اکراه به قتل می باشد.
    کلیدواژگان: اکراه، قتل، اختیار، مسوولیت کیفری، مجازات
  • ابوالحسن شاکری *، امیر البوعلی صفحات 93-114
    غالبا در حقوق ایران، بر اساس ماده 2 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس، کلاهبرداری مصوب 1367، در جرائم علیه اموال، از جرمی تحت عنوان «تحصیل مال نامشروع»، یاد می شود. این ماده دارای متن مبهمی است که این شبهه را القاء می کند این جرم از جانب هر شخصی با هر خصوصیات قابل ارتکاب است؟ یا مرتکبین چنین جرمی اشخاصی با ویژگی های خاص هستند؟ با توجه به مبنا و شیوه ی انشاء متن و لزوم تفسیر به نفع متهم، ماده ی مزبور ناظر به اشخاصی است که حسب صدر ماده به گونه ای از جانب دولت و بر اساس ضوابط و مقررات خاصی، امتیازاتی را کسب کنند و یا مسوول و متعهد توزیع کالاهایی طبق ضوابط خاص شوند و از همین طریق، مالی را تحصیل کرده اند. واژه نامشروع مندرج در این ماده را هم باید به معنی بر خلاف ضوابط و مقررات تعیین شده برای مرتکب دانست که می تواند تعبیری دیگر از کلام خداوند در قرآن به«اکل مال بالباطل» باشد که بلاجهت خود را صاحب مال غیر کرده است.
    کلیدواژگان: دولت، مال نامشروع، تحصیل، جرم
  • سام محمدی *، سید حسن حسینی مقدم صفحات 115-138
    برخی معتقدند، اعمال حقوقی با اراده باطنی به وجود می آید و اعلام اراده تنها کاشف از قصد درونی است. در صورت تعارض بین اراده ظاهری و باطنی، مطلقا ترجیح با اراده باطنی است. طرفداران اراده ظاهری سازنده اعمال حقوقی را اراده اظهارشده می دانند و برای آن اعتبار مطلق قایلند؛ هرچند قصدی وجود نداشته باشد. دراین مقاله قایل به تفصیل هستیم، بدین معنی که نه صرف اراده باطنی و نه اراده ظاهری فاقد قصد، دارای اعتبار مطلق نیستند بلکه اعلام اراده بدلیل مستتربودن قصد انشاء در آن، از قدرت ایجاد اعمال حقوقی برخوردار می باشد. آنچه اعلام می شود، منطبق با حقیقت لغوی وعرفی، بنای عقلاء، اصاله الاطلاق بوده و مبتنی بر اراده باطنی تلقی می شود. اعلام کننده اراده، زمینه اعتماد مخاطب را با آن فراهم می سازد، پس او حق اثبات اراده باطنی مغایر با اراده اعلامی را ندارد. اراده اعلام شده تا قرینه مغایرخاصی در بین نباشد؛ بطور مطلق معتبر و حاکم است. پایبندی به اراده اعلام شده، بر مبانی فقهی، مانند قاعده اقدام، لاضرر، لزوم حفظ عهد و پیمان...استوار است و از جنبه حقوقی نیز، دارای پشتوانه قانونی متقنی در حقوق ما است.
    کلیدواژگان: اعلام اراده، اعمال حقوقی، لاضرر، اراده باطنی، اوفو بالعقود
  • ثریا منیری*، رحیم وکیل زاده صفحات 139-150
    شریعت اسلام با این که بنای قوانین و احکام خود را بر تسامح و تساهل پایه گذاری کرده است، در اثبات جرایم، سخت گیری را مورد تاکید قرار داده و از آن به عنوان راهکاری در جهت حمایت از متهم و جامعه سود برده است. در واقع شریعت به واسطه ی این راهکار می کوشد تا متقن ترین دلایل در عداد دلایل مثبته ی جرم قرار گیرد تا بدین طریق از یک سو منکرات و زشتی هایی که در جامعه رخ می دهد، پوشیده بماند؛ آبروی افراد- که حفظ آن یکی از مقاصد شریعت اسلام است- لکه دار نشده و حرمتشان به آسانی هتک نشود و کرامت انسانی آنان محفوظ باشد و از سوی دیگر، مانع اشاعه ی فحشاء و زشتی ها در جامعه گردد؛ چرا که آشکار شدن و کشف جرم، با انتشار اخبار مربوط به آن همراه است. در نتیجه اگر اخبار وقوع جرم در میان مردم پی در پی منتشر شود، بزرگی گناه در نظر عامه ی مردم شکسته شده، قبح و زشتی جرم از اذهان عموم زدوده می شود و در نتیجه آلودگی به آن را آسان و ساده می نماید و این خطرناکترین پدیده ای است که امنیت و نظام جامعه را تهدید می کند.
    کلیدواژگان: کرامت انسانی، متهم، فقه امامیه، حقوق کیفری اسلام
|
  • Raziyeh Amini, Hossein Nasseri Moghadam * Pages 11-26
    Discussion of guarantor that appears in two levels of laws; civil law and trade law, is one of the civil essential discussions of civil jurisprudence about transferring or partnership always entails to challenges and there are jurist's differences in positive laws and it creates opposition among law clauses. Analyzing this subject and discovering intrinsic nature of guarantor's contract can solve conflict of these two law clauses. This article aims to solve opposition by analytical way to check great Imamiah and Sunnite jurist's ideas and evaluate reasons. In addition to rejecting consensus, one of the discussion results is this fact that reasons which Farighin presented to prove their ideas are strong and werent established their verdicts; hence one can say that nature and essence of guarantor's contract has not suitability of charge transferring nor attachment has charge, but intrinsic necessity of this contract is creating charge; nevertheless, accepting each of these two verdicts while contracting and agreement, can be correct. From legal view, guarantor is civil discussion and its content is completed in trade law and doesn’t devote to trade law, but is complement of civil law.
    Keywords: Guarantor, Civil law, Trade law, Transferring charge, Attaching charge
  • Ali Amininezhad, Seyyed Hossein Safaei * Pages 27-48
    In This study, the transfer of author's moral rights will be considered in legal and jurisprudence's point of view. Despite evidence of possibility for the transfer of author's economic rights, the possibility for transfer of moral rights is doubtful. To find the correct answer, first of all we tried to identify and analyze conceptions of RIGHT, AUTHOR, and types of transfer and then we will consider barriers of transfer of this type of rights from legal and jurisprudence's point of view. Generally, legislators are opposed to the optional transfer of moral rights as they suppose it as one's integral part of author's personality. Islamic jurists besides their opposition of author's optional transfer of moral rights announced their opposition because of lies and frauds occurrence in the issue. Authors believed that attention to the target oriented jurisprudence and understanding the nature of emerging issues helps to a correct analysis; authors believe that the barriers on transfer of the right has been well criticized and analyzed here.
    Keywords: Author, Moral right, Transfer, Barriers of transfer
  • Habibollah Choopani Mareci *, Ali Akbar Izadifard Pages 49-70
    Aside from theoretical difference which provided on Ghazf and imposed it to women, some considered it aattributed to adultery or sodomy. And some jurists referred Sahgh attribution to a sort of Ghazf. According to this definition, Tafveh and speech play fundamental roles in the formation of Ghazf. It seems that material dimension of this crime is attributing to speech. Hence researchers regarded this rime for proving testimony against other crimes. This article with reviewing this issue and considering realities presents the realities of the contemporary world where new forms of communication are faced in the world of creation (written on paper), registration in the virtual space (typing), cartoons, Photoshop, and so on or using any other ways of assignment of adultery or sodomy. For accusing the criminal law, it is sufficient to fulfill the word or speech. Apparently, the authors provide a single legitimacy and this opinion is not a precedent in other studies.
    Keywords: Ghazf, Material element, Development accusing nonverbal, Non-verbal actions
  • Hassan Hajitabar Firozjaei *, Amin Fallah Pages 71-92
    Based on rules of Imamieh jurisprudence and Iranian criminal rights (including Article 151 of Islamic Penal Code ratified in 2013), one of the eliminating factors of criminal liability is duress. Duress includes “mental pressure imposed on a person through whom his free will and authority (consent) is waived at the time of committing that behavior”. The present paper discusses determining intentional murder judgment resulting from duress and its documentations in Iranian rights (Articles 375 to 380 of Islamic Penal Code ratified in 2013) and Imamieh jurisprudence. This study concluded that firstly, the failure in elimination of criminal liability from the person subject to reluctance in the status of duress to murder is based on the distinction without reference and principle of human being lives equality. Secondly, the basis of eliminating criminal liability from the person subject to reluctance to murder in the case of being minor or insane is the rule of stronger cause from the foreman. Thirdly, Imamieh jurists’ opinions concerning permission or prohibition of killing in terms of duress to murder are not the same; however, the most well-known idea of Imamieh Jurists and consequently, Islamic Penal Act (IPA) ratified in 2013 is principally based on prohibition of murder in the case of duress to killing.
    Keywords: Duress, Murder, authority, Criminal liability, Punishment
  • Abolhassan Shakery *, Amir Alboali Pages 93-114
    According to Iran’s law on crimes against properties, mostly a crime named as “gaining illicit property “is documented to Article 2 of aggravated penalties of perpetrators of bribery, embezzlement, fraud, adopted in 1988. The Article is ambiguous since it isn’t determined to this crime could be committed by any person with any attributes? Or perpetrator of such crime is individuals with specific feature? Because according to the basis and the way the text is composed, the Article refers to peoples that doing any act according to certain rules and regulations and on the behalf of the government to do some business and through this, they have gained a property. Therefore, the word “illicit” here, pertains to acting against determined rules and regulation for the perpetrator. This can be one concept of God ordered in Quran: obtaining the property illegally. Therefore the perpetrator obtain the property belonging to another without any bases.
    Keywords: Government, Illicit property, Gaining, Offence
  • Sam Mohammadi *, Seyyed Hassan Hosseini Moghadam Pages 115-138
    Some believe that in the inner intention theory, the inner will constitutes the legal acts and the announcement of the will is a means to reveal the inner will. In the event of a conflict between the announced will and the inner intention the inner intention will be preferred. In this article, we explained, this means that if there is no intention in the inner will and the announced, it will not valid, since in the announced will be a hidden intention to create, it can create legal acts. What was stated is in accordance with the announced will, the literal truth and customary, reasonable person's practices, and principle of prediction, will be considered the inner will. The announcer of will provides situation of its audience's confidence, so nobody cannot be against the announced will, show the inner will. As long as is no specific evidence to contradict the announced will, it is absolutely valid.
    Keywords: Announcement of will, Legal acts, No-harm principle, Inner intention
  • Soraya Moniri *, Rahim Vakilzadeh Pages 139-150
    In spite of the fact that Islamic Sharia based the foundation of its laws and commandments on political tolerance, it emphasizes the severity in proving crimes and this is benefited as a remedy for supporting the accused and the society. In fact, Islamic Sharia tries, due to this remedy, to use the firmest reasons as positive reasons of crimes in order to, in the one hand, the vice and the ugliness which happen in the society to be hidden and reputation of people that is one of the purposes of Islamic Sharia to be reserved not to be stained and their sanctity no to be easily destroyed and their human generosity is reserved. On the other hand, the spreading corruption and ugliness are prevented in the society. It is because revealing and discovering crimes are accompanied with publishing related news. As a result, if the news about the occurrence of crimes are repeatedly published among people, the greatness of crimes are reduced and indecency and ugliness of crimes are cleared form their minds. As a result, this makes contamination to the crimes easy and simple and this is the most dangerous phenomenon which threatens the security and organization of the society.
    Keywords: Human generosity, Accused, Fiqh Imamiyah, Islamic criminal law