فهرست مطالب

پژوهش های فقه و حقوق اسلامی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 6، زمستان 1385)

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 6، زمستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/10/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • دکترمحمدجعفری هرندی صفحه 13
    اجتهاد و حکم در حوزه فقاهت ارتباط نزدیکی دارند و متصدی هر دوباید واجد شرایط استنباط حکم دینی باشد؛ گرچه دومقوله متفاوتند.
    صدور حکم همراه تعیین موضوع ومصداق است در حالی که فتوی کلی و فرضی است.
    موضوع به لحاظ شرایط طبیعی وعرفی تغییر می کند در حالی که مفاهیم که پرداخته ذهن و در مقام فرض است تغییر نمی کند. از سوئی مجریان و مکلفان احکام با جهان خارج و مصداق سروکار دارند و لذا گاه یک مصداق را مشمول وگاه غیرمشمول حکمی تلقی می کنند.
    این شمول وعدم شمول چه بساتغییر حکم دینی را تداعی می کند. وقتی حوزه افتاء و حکم و تفاوت حکم و موضوع بیان شد،این شبهه بر طرف و معنای این سخن که «زمان و مکان در اجتهاد و استنباط تاثیر دارد» روشن می گردد.
    کلیدواژگان: حکم، اجتهاد، موضوع طبیعی، موضوع عرفی، ماهیات شرعی
  • حسن قلی پور صفحه 29
    از آنجائی که تجارت و بازرگانی نقش مهمی در زندگی مردم و رشد اقتصادی جامعه دارد و اقتصاد سالم مرهون آن است، از اینرو لازم است که یک فرد تاجر و بازرگان قبل از کار تجارت، نسبت به موضوعات و قوانین و احکام فقهی آن آشنا گردد، تا در معاملات و داد و ستد در مسیر ربا و یا معاملات نامشروع قرار نگیرد. رعایت آداب تجارت و آشنایی با احکام آن، انسان را وادار می کند که در معاملات عدل و انصاف را بکار برده و معاملات صحیح انجام دهد تا فروشنده و خریدار هر دو به تراضی به زندگی ادامه دهند. در این مقاله پیرامون اقسام تجارت و یکی از انواع معاملات حرام یعنی خرید و فروش خمر از دیدگاه قرآن و فقها بحث و بررسی به عمل آمده است.
    کلیدواژگان: تجارت، متاجر، معاملات حرام، معامله خمر
  • امان الله علیمرادی صفحه 37
    به صراحت آیه 33 سوره مبارکه اسراء ‹ومن قتل مظلوما فقد جعلنا لولیه سلطانا› در قتل عمدی عدوانی، برای ولی مقتول نوعی حق وسلطه تشریع شده است. مشهور فقهاء امامیه در تبیین این مطلب که قتل عمدی موجب چه حقی برای ولی دم می شود نظریه تعیین قصاص را برگزیده اند. در مقابل، رای نادری نیز منسوب به قدیمین در آثار مفصل فقهی موجود است. این رای تحت عنوان نظریه‹تخییر میان قصاص ودیه › قابل مطالعه می باشد. نگارنده در صدد است اولا به تبیین نظریه اخیر وبررسی مدارک ومستندات آن بپردازد و ثانیا لوازم و آثار پذیرش این نظریه را روشن سازد. ودر یک کلام همت مقاله حاضر بازخوانی نظریه پیشگفته خواهد بود.
    کلیدواژگان: قتل عمدی، ولی مقتول، سلطه، تخییر، قصاص، دیه
  • منصور امیرزاده جیرکلی صفحه 61
    سرقت، عبارت است از ربودن مال غیر بطور پنهانی.
    در صورتی که سرقت، واجد شرایط حد باشد، طبق ماده ی 201 قانون مجازات اسلامی، سارق به شرح زیر مجازات می شود: 1 قطع چهار انگشت دست راست؛ 2 قطع پای چپ؛ 3 حبس ابد؛ 4 اعدام. در این مقاله، پژوهشگر، پس از مقدمه، ابتدا اجمال آیه ی سرقت، آنگاه مستندات و مبانی فقهی ماده ی 201 را مورد بررسی قرار داده و در شرح و تفسیر هر بند و تبصره از ماده، اقوال فقهای اسلامی اعم از شیعه و سنی را آورده است.
    پژوهشگر بر این عقیده است اگرچه نام قانون، قانون مجازات اسلامی است اما ماده ی 201 قانون مجازات اسلامی، با مبانی فقهی فقهای شیعه سازگاری بیشتری دارد و در خصوص سرقت در مرتبه ی سوم و چهارم بین فقهای فریقین، اختلاف نظر مشاهده می شود. در پایان توضیحات مربوط به بند الف ماده ی 201، انتقاد ابوالعلاء معری را بر کیفر قطع ید به خاطر سرقت به اندازه ی ربع دینار همراه با جواب سید مرتضی آورده و استدلال سید را در خصوص فلسفه ی تشریع مجازات قطع ید، با هدف حقوق جزای وضعی منطبق دانسته ایم.
    کلیدواژگان: مجازات سارق، قطع ید، ماده ی 201، مبانی فقهی
  • محمد روحانی مقدم صفحه 81
    یکی از مسایل مطرح در حقوق اسلام، حق و ویژگی های آن است. ابهام در حق و محدوده آن و نیز گستردگی اقسام آن، باعث شده تا مساله حق و تفاوت های حق، حکم و ملک از دیرباز در بین فقها مطرح شود و نتایج متفاوتی را به دنبال داشته باشد.برخی حق را مرتبه ضعیفی از ملک و برخی آن را حکم دانسته اند. در این میان ارایه تصویر روشن ودرستی از حق ضروری می نماید.
    از این رو در این نگاشته بر آنیم تا ویژگی های حق و اختلاف نظرهای موجود در این مورد را از منظر فقها مورد تحلیل و بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: حق، اسقاط، انتقال قهری، معاوضه حق
  • محمد باقر درزی، مدرس حوزه علمیه صفحه 95
    حقوق مالکیتهای فکری یا معنوی از جمله مباحث مستحدثه فقهی و حقوقی است که در سال های اخیر با توجه به پیشرفت های علمی و صنعتی در عرصه های مختلف مورد توجه محققان و علمای فقه و حقوق واقع شده است. حقوق مالکیتهای فکری یکی از ارکان مهم تمدن است که از قدیم الایام مورد توجه بوده.
    مالکیتهای فکری معمولا در دو بخش مالکیت ادبی و هنری و مالکیت صنعتی و تجارتی واقع می شود. در بخش مالکیت ادبی و هنری آثار ادبی و هنری همچون کتاب، مقاله، رسانه، نمایشنامه، شعر، ترانه، سرود، آثار سینمایی، نقاشی، پیکره عکاسی و حمایت از پدیدآورندگان آنها بررسی می شوند. در بخش مالکیت صنعتی و تجارتی اختراعات، اکتشافات و علائم صنعتی و تجارتی، نام تجارتی و طرح ها و مدل های صنعتی و... موضوع بحث هستند.
    در فقه عامه نیز موضوع حق مالکیت فکری از مسائل مستحدثه است و فقها در سال های اخیر مباحثی درباره آن صورت گرفته است. و تولید فکری و منافع آن را مانند مال می دانند. لذا مشروعیت و اعتبار شرعی حقوق مالکیتهای فکری از دیدگاه فقه عامه ثابت است.
    کلیدواژگان: مالکیتهای فکری، انواع مالکیت، مسائل مستحدثه، اعتبار شرعی
  • مریم آقایی بجستانی صفحه 107
    عنصر اراده یکی از عناصر مهم در تحقق اعمال حقوقی است. این مساله که آیا اراده قابل تجزیه به قصد و رضا است یا نه مورد توجه و اختلاف نظر حقوق دانان اسلامی قرار گرفته است. فقها با تفکیک اراده به قصد و رضا در صدد تصحیح و تنفیذ معاملات اکراهی برآمده اند. به اعتقاد آنها شخص مکره اگر چه قصد ایجاد عمل حقوقی را دارد ولی غرض او رفع تهدید مکره است و در واقع فاقد رضایت و طیب نفس می باشد و پس از رفع اکراه و تایید و رضایت بعدی مکره عقد نافذ می گردد. در این نوشتار برآنیم تا با ارائه آرای فقها در زمینه تفکیک و عدم تفکیک اراده به قصد و رضا و نحوه استدلال آنان، به تبین مساله تنفیذ معاملات اکراهی به واسطه رضایت بعدی مالک بپردازیم.
    کلیدواژگان: اراده، قصد، رضا، معاملات اکراهی
  • بهروز افشار صفحه 119
    آنچه در این مقاله از نظر خوانندگان گرامی می گذرد بررسی موارد جواز طلاق از دیدگاه فرق مهم مسیحیت چون کاتولیک، پروتستان و ارتدوکس با استفاده از منابع اصیل و متون قابل استناد مسیحی است.
    با استفاده از آیات کتاب مقدس (عهدجدید) و دیگر منابع مسیحی می توان گفت که طلاق برخلاف نظر اسلام که حلال است اما منفورترین حلال ها و فقط در وقت ضرورت مشروع است؛ در دیانت مسیحی برای هیچ یک از زن و مرد حق طلاق وجود ندارد و طلاق امریست ناپسند، حرام و خلاف آیات و دستورات دینی و این پیوند تنها زمانی قابل گسست است که زن مرتکب زنا شده باشد. برای این اصل کلی (تحریم طلاق) موارد دیگری به عنوان جواز طلاق ذکر شده است که تفصیل آن در متن مقاله آمده است. امید است مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ازدواج، طلاق، مسیحیت، کاتولیک، پروتستان، ارتدوکس
  • اکبر فلاح، زینب عباسپور صفحه 129
    یکی از واژه هایی که در لابه لای کتب فقهای امامیه به چشم می خورد واژه «تقاص» است، اصطلاح تقاص در کتب فقهی عنوان مستقلی را به خود اختصاص نداده است اما چه بسا در جای جای این کتب با آن برخورد می شود. اینکه تقاص در لسان فقهاء همان تهاتر در اصطلاح حقوقدانان است و یا خیر؛ نیاز به بررسی دقیق از کاربردهای مختلف این کلمه در بین فقهاء دارد، که مقاله مستقلی را می طلبد. اما آنچه در این مقاله به آن پرداخته شده بررسی معنای کلمه «تقاص» است در اصطلاح اهل لغت و فقهاء و نقدوبررسی مستندات تقاص از قرآن و روایات شیعه در مورد جواز و مشروعیت تقاص و یا عدم جواز آن. نگاه اهل لغت به کلمه با نگاه فقهاء تفاوت دارد. آیات مورداستناد برای جواز و مشروعیت تقاص علی رغم دلالتی عام بر این امر نیز قابل استدلال و استنادند؛ ولی دلالت روایات – به جزیک روایت- بر جواز و مشروعیت تقاص صریح است.
    کلیدواژگان: تقاص، قصاص، قصه، اعتدا
  • دکترمحمد علی خیراللهی صفحه 145
    از یک دیدگاه مسلمانان به دو دسته کلی تقسیم می شوند ظاهرگرایان وعقل گرایان. در سیر تکاملی انسان، وقتی نوزاد پا به عرصه وجود می گذارد با جهان پیرامون خویش هیچگونه آشنایی ندارد. انسان، راه تکامل فکری و ادراکی را می پیماید. بشر با این ابزار به کسب معلومات می پردازد. عقل نظری آن است که انسان به واسطه آن، امور کلی را ادراک می نماید آن هم اموری که از نوع شناختن و دانستن است. احکامی که بعنوان قوانین دستوری در شرایع و ادیان و از جمله دین مبین اسلام وجود دارد، توقیفی بوده و باید توسط شارع مقدس بیان و وضع گردد و کسی دارای چنین حقی نیست که در مقابل شارع به وضع احکام شرعی بپردازد. عقل نظری بطور مستقل و با قطع نظر از شارع نمی تواند به وجوب یا حرمت یک شی ء حکم کند. عقل عملی عبارت از ادراک اموری است که در ارتباط با بکار بستن و عمل نمودن است. مستقلات، به مستقلات عقلی وغیرمستقلات عقلی تقسیم می شود و اگر کسی لازم الاتباع بودن را از قطع سلب نماید در واقع با کبرای کلی حجیت عقل به منازعه برخواسته است.
    کلیدواژگان: حجیت، عقل، ادراک، ملازمه، شرع
  • محمد محسنی دهکلانی صفحه 161
    اقرار مجمل عنوانی مطرح در فقه و از جمله مباحث مربوط به قواعد عمومی مجازات هاست. منظور از اقرار مجمل، اقراری است که واجد تمام شرایط یک اقرار نافذ است لکن این اقرار، از جهت متعلق خود مبهم است. مثلا مقر بگوید «بر ذمه من حدی وجود دارد.» ولی روشن نسازد مقصود کدام حد است؟ این مسئله سابقه ی طولانی در آثار فقهی دارد تا آنجا که طرح اولیه را در کتب قدما نظیر «نهایه شیخ» می توان یافت.
    سؤالات متعددی ذیل این مسئله متصور است، از آن جمله: 1 آیا بر دادرس لازم است، مقر را ایجاب و مکلف به تصریح و تبیین اقرار خود نماید؟
    2 آیا بر چنین اقراری، اثری بار می شود و فی الجمله این اقرار موجب ثبوت حد می گردد؟
    3 آیا وجود تردید در این اقرار، موجب حاکمیت قاعده «درء حدود» و در نتیجه سقوط حد نمی شود؟
    4 فرای مفاد ادله ناظر بر این مسئله، مقتضای قواعد حاکم بر نظام کیفری اسلام در این باره چیست؟
    این سؤالات و پرسش های دیگر موجب تشتت آراء فقی هان در این باره گشته است. همت این مقاله بررسی فقهی موضوع و ارزیابی نظریات موجود و تقویت قول مختار خواهد بود.
    کلیدواژگان: اقرار مبهم، فقه جزایی، حدود، تعزیرات، روایت محمد بن قیس
  • رحمان ولی زاده، احمد آری، مهرعلی پیردهی صفحه 175
    واژه شبیه سازی معادل عربی آن استنساخ و لاتین آن (Cloning) میباشد مفهوم آن عبارت است از انتقال هسته ی سلول جسمی سوماتیک به درون تخمک فاقد هسته. شبیه سازی دارای سه قسم شکل جنینی، انتقال هسته ی سلولی و شکل درمانی می باشد، نفس شبیه سازی از نظر فقه شیعه امر مباحی میباشد ولی پیامد های مثبت و منفی اجتماعی آن جای تامل است که برخی از فقها شبیه سازی انسانی را با توجه به پیامد های منفی و اجتماعی آن حرام اعلام کرده اند.
    این موضوع از این جهت حائز اهمیت است که شبیه ساری انسان عکس گیاهان از جمله موارد مستحدثه و نو ظهور به حساب میاید که باید ابعاد و جنبه های متفاوت و گوناگون آنرا دقیق و عمیق شناخت و بررسی کرد تا در ظرف قانون گنجانده شود. روش کار بنیادی است که ویژگی کشفی و استنباطی دارد و با ترکیب موازین منطقی و ادله ی اصولی، دیدگاه فقه شیعه را تا حدودی تییین می نماید. غرض نگارنده از شرح موضوع آنست که ان شاء الله با استناد به فقه بتواند بستر قانونی شبیه سازی انسانی را مهیا کند.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، حرمت، اباحه
|
  • Doctor Mohammad Jafari Harandi Page 13
    In the jurisprudence, theology is related to the decree. But there are some differences between them.Decree is along with the subject, but adjudgement is general and theoretical. In the different situations, subject changes, but concepts are unchangeable. Precepts are related to the external world.In this essay, the writer makes clear that time and place influence in the theology and inference.
  • Hassan Gholipour Page 29
    We cant’ disavow the importance of the business and it’s basic role in the social and economic growth.Hence, it is necessary all business men acquaint with the jurisprudence laws and precepts. If a business man knows the Islamic law, he will transact honestly and then buyer and seller continue their life with the reciprocal satisfaction.In this article, I consider buying and selling wine from the Quran and jurist's point of view.
  • Doctor Amanollah Alimoradi Page 37
    According to the Quran,when someone is murdered,his parent has legal right to punish his murderer.They can decide to punish him,but there is other view which called “choice between the punishment and the blood-money”.In this essay,the writer wants to explain this subject.
  • Doctor Mansour Amirzadeh Jirkolaei Page 61
    Robbery means to steal the property secretly.According to the Islamic regulation, robbers punish as follows;1- amputating four fingers of the right hand2- amputating the left leg3- life imprisonment4- executionIn this essay,the writer analysed the robbery from the different jurists’viewpoint.
  • Doctor Mohammad Rohani Moqhadam Page 81
    According to the Islamic law, the right and their aspects are very important. Some jurists say they are estate and others say they are judgment.In this essay, the writer wants to express the aspects of rights and analyses the discrepancy of opinions from the jurists’ viewpoint.
  • Mohammad Baqher Darzi Page 95
    According to the scientific and industrial developments in different areas,researchers, jurisprudence and law scientists analysed the rights of the intellectual or spiritual ownerships.And they also divided them into two kinds as follows:First,the literacy and art ownership,then the commercial and industrial ownership.In the first kind they are analysed the book,article,drama,poetry and etc. In the second kind they are analysed inventions, exploration, industrial models and etc.Hence,from the jurisprudence viewpoint,the intellectual ownership rights are legal.
  • Doctor Maryam Aqhaei Bajestani Page 107
    Determination is an important factor in the law. Can we separate it to two parts; intention and acquiescence? Lawyers and jurists answer this question.They separate them to solve the problems of the reluctantly transactions.In this essay, the writer wants to present the jurists’ viewpoint. Can we separate these two parts to make clear the reluctantly transactions or not?
  • Doctor Behroz Afshar Page 119
    The present article’s aim is to study the divorce license in the Christian religion; such as Catholic, Protestant and Orthodox.According to the Holly Book and other Christian sources, the divorce is illegal, whereas it is legal in Islam.In the Christian religion, divorce is disagreeable unless a woman commits adultery.
  • Doctor Akbar Fallah, Zeinab Abaspour Page 129
    The present study is about the retaliation concept which exists in the jurisprudence books.The writer tries to show that the retaliation is legal in the Quran and Shiite traditions or not?According to the jurist's viewpoint, the retaliation is legal.
  • Doctor Mohammad Ali Kheirollahi Page 145
    There are two kinds of muslims;detached observers and wisemen.Theoretical wisdom helps the human to understand the general orders which relate to the Islamic law.These orders should be enacted by the Islamic legislator and no one has right to enact the legal law.In the practical wisdom,human understands orders which should be applied.At last,We study both intellectual independents and non-intellectual one.
  • Mohammad Mohseni Dehkalani Page 161
    There is an important concept in the jurisprudence which called the Brief Confession. It is a valid and vague confession.This subject has long antecedents in the jurisprudence. And also we can see it in the old books such as” Nahaye Sheikh”There are some questions that the writer answers them in his essay.
  • Rahman Valizadeh Page 175
    The term cloning (in Arabic “Stensak”)is the transference of somatic cellular core into the ovule void of core.Cloning is consisted of three parts, fontal, transference of cellular core and therapeutic form. Cloning itself, in the Shiite Islamic Jurisprudence ’s opinion is a permissible act. But according to the socially positive and negative outcomes, it is necessary to consider that some of the scholars have stated that Human Cloning is forbidden. The significance of this issue is that human cloning, in contrast to plants cloning, is a recent and new event that if it is intended to be placed in law, its different aspects should be studied and recognized deeply and meticulously. The procedure is a foundation which has a detectable, presumptive significance and then with the combination of logical principals and principled logics detects the spectrum of Shiite Islamic jurisprudence. The intention of the writer is to prepare a legal base for human cloning