فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 52، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد رسول آهنگران*، مهدی درگاهی صفحات 11-32
    مطابق مفاد گزاره های متعدد قرآنی و سنت نبوی (ص)، لعن بر افرادی که عنوان فاسق یا کافر بر آنها تطبیق یابد، نه تنها مشروع، بلکه در مواردی لازم است و چنین نیست که لعن تنها بر جنس افراد و نه شخص افراد مشروع باشد، همان طور که برخی دانشوران حوزه فقه اهل سنت پنداشته اند. البته گستره ی حکم مذکور در مواجهه با دلایل حفظ نظام اسلام و پاسداری از آن که در پرتو حفظ اتحاد مسلمین و جامعه اسلامی تبلور می یابد، چندان هویدا نیست؛ چنانکه بنابر عقیده ی گروهی، یکی از اوصافی که حاکی از فسق و کفر است بر برخی مصادیق تطبیق یابد و آن مصادیق مورد احترام گروهی دیگر از مسلمانان باشد، مطابق فقه اسلامی، مخصوصا فقه جعفری، آیا مکلف می تواند به استناد ادله، به لعن آن مصادیق خاص مبادرت ورزد؟. حفظ نظام اسلام در گرو حفظ اتحاد مسلمین است و آن بدون احترام مسلمانان، از هر گرایش و مذهب، به مقدسات دیگر مسلمانان امکان پذیر نیست؛ بنابراین با پدیدار شدن عنوان ثانوی، اهانت و توهین حتی در قالب لعن به مصادیقی که مورد احترام گروهی از مسلمانان، از مذاهب اسلامی هستند، مشروع نخواهد بود و لعن در این موارد باید با همان عناوین کلی و بدون تطبیق بر مصادیق انجام گیرد.
    کلیدواژگان: لعن، مقدسات مسلمین، حفظ نظام اسلام، اتحاد مسلمین، حکم ثانوی
  • عبدالرسول احمدیان * صفحات 33-48
    تمکین زوجه به معنای انجام وظایف زناشویی است. در مقابل، شوهر نیز وظایفی بر عهده دارد که یکی از آنها پرداخت نفقه، مطابق عرف و قانون می باشد. برای اثبات وجوب و حدود تمکین و وجوب نفقه می توان از آیات و روایات زیادی استفاده کرد. مساله اصلی این نوشتار چگونگی ارتباط بین تمکین با نفقه و بیان مبانی آن در فقه فریقین است. فقهای امامیه درباره موجبات الزام به انفاق سه دیدگاه دارند. مشهور فقها، تمکین را همانند عوض یا شبه عوض در برابر نفقه قرار داده اند. گروهی معتقدند عقد، سبب وجوب انفاق است و فقط نشوز باعث سقوط نفقه خواهد شد. برخی نیز نفقه را در مقابل حق ریاست شوهر بر خانواده می دانند. در میان فقهای عامه دو نظر وجود دارد. مشهور معتقدند زن ناشزه استحقاق نفقه ندارد. در مقابل فقهای فرقه ظاهریه و حکم بن عتیبه، زن ناشزه را مستحق نفقه می دانند. اختلاف مبانی یادشده دارای آثار حقوقی متفاوتی است. مثلا در صورت اختلاف در پرداخت نفقه با توجه به مبنای یاد شده مدعی و یا مدعی علیه متفاوت خواهد بود. بدین گونه چگونگی ارتباط بین تمکین با نفقه و مبانی آن در فقه فریقین مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: حقوق زوجین، تمکین، نشوز، نفقه، فقه فریقین
  • زهره حاجیان فروشانی*، سید ابوالقاسم نقیبی صفحات 49-72
    در حقوق اسلامی یکی از آثار مهم نکاح از نظر اسلام، الزام زوج به دادن نفقه زوجه است. چنانچه زوج در ضمن عقد نکاح شرط کند که زوجه از نفقه بهره مند نباشد یا تنها از بخشی از آن بهره مند شود، صحت چنین شرطی مبتنی بر آن است که نفقه از مصادیق حق تلقی گردد. همچنین اسقاط آن نسبت به زمان آینده صحیح باشد. زیرا فقط حقی را می توان توسط شرط در ضمن عقد ساقط کرد که اسقاط آن صرف نظر از شرط صحیح باشد. در این مقاله با استفاده از روش تحلیلی- استنباطی و گردآوری اطلاعات مورد نیاز به صورت کتابخانه ای مساله شرط سقوط نفقه زوجه مورد بررسی قرار گرفته و با توجه به روایات و از آنجایی که به مانند سایر دیون، ویژگی قابلیت اسقاط و نقل و انتقال به وسیله ارث و مصالحه در نفقه زوجه جاری است باید آن را حق بشمار آورد. همچنین با توجه به اینکه اسقاط نفقه زوجه نسبت به تمام زمان آینده صحیح است و شرط سقوط آن هیچ مخالفتی با قوانین آمره و نظم عمومی ندارد، شرط سقوط نفقه زوجه در ضمن عقد نکاح صحیح و معتبر تلقی می گردد.
    کلیدواژگان: حق، حکم، نفقه زوجه، قابلیت اسقاط نفقه
  • محمدعلی حاجی ده آبادی، عباسعلی نیک نسب * صفحات 73-92
    در فقه اسلامی «حدود» گروه مهمی از مجازات های غالبا بدنی هستند که پس از پیروزی انقلاب اسلامی مورد استقبال قانونگذار کیفری ایران نیز قرار گرفته و بیش از سه دهه اجرا گردیده اند. در طول این سال ها اجرای برخی از کیفرهای حدی به خصوص قتل و سنگسار مشکلاتی را برای کشور فراهم نموده است. یک تدبیر مفید جهت کاستن از بار منفی اجرای کیفرهای بدنی ، استفاده از واکنش های توافقی است. چرا که در این راهبرد، مجازات بدنی همچنان در متن قوانین باقی مانده و در همین اندازه هم می تواند هدف ارعاب انگیزی مجازات ها را تامین نماید؛ از طرفی در موارد استثنایی با صرف نظرکردن از اجرای کیفر بدنی و استفاده از مجازات توافقی می توان بزه کار را به انجام رفتارهای مثبت و سازنده ، ترمیم خسارت و ادای دین خود به بزه دیده و جامعه درک بدی رفتار خود و در نهایت اصلاح و بازسازگاری جسمی و روحی و روانی سوق داد و تشویق نمود. با توجه به ظهور نظریه توافقی شدن عدالت کیفری، این پرسش مطرح می شود که آیا امکان استفاده از مجازات توافقی در جرائم مستوجب حد وجود دارد؟ در مقاله حاضر ضمن تاکید بر وجود مبانی فقهی و عدم غفلت از چالش های اجرایی، امکان پذیری اجرای موردی نظریه در جرایم حدی - با این قید که وجود و اعمال کیفرهای حدی یک اصل است و مجازات توافقی استثنایی بر اصل و تنها شامل موارد خاصی می شود که وجود مصلحت مهمتر، ترک مفسده، مقتضیات زمان و مکان و اموری از این دست اجرای آن را توجیه نماید - نتیجه گرفته شده و پیشنهادهایی در این زمینه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کیفر حدی، کیفر توافقی، مقتضیات زمانی، مصلحت، حکم حکومتی
  • رحمت الله سعیدی گراغانی، محمدرضا کیخا صفحات 93-110
    خانواده به عنوان واحدی از اجتماع در جریان تحولات زمانه قرار دارد، بنابراین لازم است حقوق خانواده نیز در مسیر تحولات اجتماعی، متحول گردد، این امر می طلبد که برخی از احکام آن با رویکردی به عنصر مصلحت که از فروعات حکم عقل می باشد، تغییر یابد. روابط افراد خانواده خصوصا زوجین از جمله موضوعاتی است که تحت تاثیر تحولات زمان قرار می گیرد و طبیعی است که با تحول موضوع انتظار می رود احکام و مقررات مربوطه نیز تغییر یابد. قانون حمایت خانواده دربرگیرنده تفکری جامع درباره موضوعات خانواده بوده و بدون شک تحولات جهانی و اوضاع و احوال ایران، آن را کمابیش تحت تاثیر قرار داده است. با این تفاسیر جایگاه عنصر مصلحت در قانون حمایت خانواده مصوب 1391 در موارد مختلف مربوط به حقوق خانواده، قابل بررسی است. به موجب این تحقیق که به روش توصیفی-تحلیلی صورت گرفته، این نتیجه قابل بیان است که برخی موارد این قانون قابل نقد و برخی نیز از نکات متمایز آن می باشد. پیش بینی مراکز مشاوره از جمله موضوعات مورد انتقاد است، زیرا اگرچه هدف این مراکز ایجاد صلح و سازش است ولی عملا باعث اتلاف وقت و ایجاد فشارهای عصبی در زوجین، خصوصا زوجه می گردد. در کنار موارد مورد انتقاد، پیش بینی اتخاذ تصمیم فوری از جمله حضانت، نگهداری و ملاقات طفل و نفقه زن که تا حدودی در این موارد آسیب پذیرتر هستند، از نکات متمایز و مثبت قانون حمایت از خانواده است.
    کلیدواژگان: عنصر مصلحت، قانون حمایت خانواده، حقوق خانواده، سازگاری قانون با محیط
  • سیدعلی جبار گلباغی ماسوله*، عباسعلی سلطانی، محمد تقی فخلعی صفحات 111-126
    بررسی ادبیات مکتوب فقه شیعه به وضوح از این واقعیت گزارش می دهد که گاه، قالب شناسی برخی از اعمال فقهی حقوقی، محل اختلاف دانشیان فقه شیعه می باشد. حواله یکی از معاملات معینی است که در روابط اقتصادی و معاملات تجاری عصر کنونی، کاربرد چشمگیری دارد. در سده ی اخیر، دانشیان فقه شیعه، تفسیرهای متفاوتی درباره ی قالب شناختی حواله، ارائه می دهند؛ مشهور فقی هان شیعه، حواله را عقدی با یک ایجاب و یک قبول می دانند و در برابر، برخی دیگر از دانشیان فقه شیعه که صاحب عروه، رهبری آنان را عهده دار است، به مخالفت با دیدگاه مشهور فقی هان شیعه بر می خیزند و از ایقاع خواندن حواله، سخن می گویند. اینکه مبانی هر یک از دو دیدگاه مذکور چیست و چه نقدی متوجه ی هر یک از دو دیدگاه می باشد، مهمی است که نوشتار حاضر به بیان و بررسی آن، اهتمام دارد و از این گذر نمایان می گردد که عمل فقهی حقوقی حواله، از چنان ظرفیتی بر خوردار است که حسب اراده ی متعاملان، می توان آن را در هر یک از دو قالب عقد و ایقاع واقع ساخت.
    کلیدواژگان: حواله، قالب شناسی حواله، نقد عقد بودن حواله
  • احمد مرادخانی*، فاطمه رحمانی صفحات 127-148
    گسترش پدیده ترور و تروریسم در جهان امروز، تغییر ماهیت و ظاهر آن از شکلی به شکل دیگر، همزمان با پیشرفت علم و تکنولوژی و به خدمت گرفتن عوامل بیولوژیکی در انسان، حیوانات، گیاهان، داروها، مواد غذایی و... با هدف تاثیرگذاری مخرب و کشنده بر سلامت انسان ها بویژه مسلمانان و ملت های مخالف قدرت های بزرگ و در نتیجه تسلط اقتصادی، سیاسی و فرهنگی و محیط زیست و... و در نهایت نابودی انسان ها به قصد سلطه بر منابع ملت های دیگر است تا جایی از عوامل بیولوژیک به عنوان سلاح بیولوژیکی یا بیوتروریستی برای نابودی و تضعیف دیگران استفاده می شود. از این رو در ابتدا تعریف بیوتروریسم، بررسی فقهی و حقوقی آن و انطباق این نوع از ترور با مولفه های فقهی و بررسی حکم فقهی مشروعیت دفاع در مقابل با این پدیده از جمله اهداف این مقاله می باشد. گزارش محتوا به صورت تحقیقات کتابخانه ای و میدانی مورد بررسی قرار گرفته است. جواز یا عدم جواز شرعی استفاده از سلاح های بیوتروریسم مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: بیوتروریسم، علم و تکنولوژی، بیولوژیک، دفاع مشروع، قواعد فقهی
  • جواد یعقوبی *، حسین صابری، سیاوش گودرزی صفحات 149-174
    تحریم ربا از احکامی است که قرآن به آن تصریح کرده است. ازجمله مهمترین مباحث ربا، چند مورد خاص است که با موافقت مشهور فقی هان امامی از حرمت ربا، استثناء شده است. در مقابل نظریه مشهور، گروهی از فقی هان بر این باورند که مستندات حکم مشهور برای اخراج این موارد از عموم حکم تحریم، کافی نیست. مطالعات بسیاری حول این موضوع صورت گرفته و محققان متعددی از طریق طرح اشکالاتی مانند ضعف سندی و دلالی روایات مورد استناد مشهور، در پی دفاع از نظر غیرمشهور برآمده اند. این نوشتار با تایید نظریه غیرمشهور و تاکید بر نتایج تحقیقات حامیان آنان در پی پیشبرد این مطالعات بوده و با بررسی زمانه و زمینه تاریخی صدور حکم مشهور، و ارائه تفسیری تازه از مستندات در چهارچوب قواعد فقهی-اصولی از نگاهی متفاوت به نقد مبنای مشهور می پردازد. نوشتار پیش رو دو هدف اساسی دارد؛ اول آن که با تکیه بر منابع فقهی مستحکم، اثبات کند شرایط تاریخی مانند عدم استقلال مالی زن و فرزند در دوران گذشته بر حکم مشهور به رفع تحریم از مستثنیات ربا، تاثیر گذاشته و دوم آنکه زمینه های تاریخی فوق در دوران کنونی از بین رفته و اکنون توجیهی برای خروج این مو0ارد از عموم حکم تحریم وجود ندارد
    کلیدواژگان: استقلال مالی، ربا، مستثنیات ربا
|
  • Mohammad Rasool Ahangaran*, Mehdi Dargahi Pages 11-32
    In accordance with the contents of several Quranic and Sunnah statements, not only curst upon people proved to be lecher or infidel is legal, but, in some cases, it also is essential. Unlike some Sunni jurisprudents suppose, this curst is not legal only upon such people’s nature or characteristics. In mentioned verdict, of course, one must observe whatever essential for maintaining unity among Islamic sects; this is due to different perspectives about correctness of rituals and beliefs among those sects. What, according to idea of a sect, feature implying deviation and infidelity of a person is proved? According to Islamic jurisprudence and Jafari jurisprudence in particular, can the obligated person, reciting reasons, do curst upon that particular person? Maintaining Islamic system depends on maintaining Muslims’ unity, and this will not be accomplished by neglecting the respect of any Islamic sect toward the sacred issues of other Muslims; therefore, by emergence of a secondary title, offense or insult, even in the form of curst upon the lecher and infidel people respected by a sect of Muslim is not legal and curst in such cases must contain general titles without naming special people.
    Keywords: Curst, Sacred issues, Islamic system, Secondary verdict, Muslim
  • Abdol Rasoul Ahmadian * Pages 33-48
    Women's sexual submission (Tamkin) refers to the consequences of living up to their marital obligations. The male spouse, on the other hand, has some duties to his wife which paying alimony is one of them according to custom and law. There are many verses and narratives that can be used to prove the necessity of paying alimony and considering the extent of sexual submission. Focusing on Shia and Sunni jurisprudent's views, the main purpose of this study was to investigate the relationship between the alimony and sexual submission as well as clarify its principles in detail. There are three points of view from which the necessity to pay alimony can be considered among Imamiyah Jurists. Tamkin, or unhampered sexual access, has been regarded as a replacement or quasi-replacement for the monetary and alimony condition by famous Fiqh scholars. Some believe that marriage contract is to establish arrangements for paying alimony, unless those women who refuse to fulfil their marital duties, while others are in consensus that alimony is necessary due to the fact that the male spouse is assigned to preside over family life and the female spouse should conform to the authority and will of her male spouse. Hence, there are two points of view among Islamic jurists; famous fiqh scholars believe that female spouse is not entitled to receive alimony if she refuses to fulfil their marital duties. On the contrary, the proponents of Hakam Ibn Otaibah and Zahiri schools of thought believe that those female spouses who are disobedient and refuse to fulfil their marital duties can also receive alimony that they deserve to be paid off. The differences between these two types of comments will result in radically different legal effects. For example, if there is a disagreement on alimony, there will be a challange between plaintiff and defendant. Focusing on Shia and Sunni jurisprudent's views, an attempt has been made to investigate the relationship between the alimony-based sexual submission and its principles in detail.
    Keywords: Spouse's rights, Tamkin (unhampered sexual access), Disobedient, Alimony, Shia, Sunni Jurisprudents
  • Zohreh Hajian Foroshani *, Seyyed Abolghasem Naghibi Pages 49-72
    One of the important works of marriage in Islamic law is the requirement for husband to give alimony to the spousal. If the husband make provision while the marriage contract for the spousal not to benefit from alimony or only to benefit from a part of it, the validity of such a condition is based on the fact that alimony is considered as an instance of right. Its abatement is also true for the future because only a right can be abated by the condition of the marriage contract that, its abatement is true regardless of the condition. In this paper, the issue of the condition for the alimony abatement of the spousal is studied sing the analytical-inferential method and collecting the required information in a library method and according to narratives, and since, like other deities, the property of the abatement potential and transfer through inheritance and reconciliation is true in the spousal alimony, it should be considered as right. Also, given that the abatement of the spousal alimony is true for all future time and the abatement condition is not contrary to the public rules, the alimony abatement condition of the spousal is valid during the marriage contract.
    Keywords: Right, Sentence, Spousal alimony, Alimony, Abatement
  • Mohammad Ali Hajideh Abadi, Abbas Ali Niknasab * Pages 73-92
    In the Islamic jurisprudence, "prescribed punishments (Hudud)" are an important group of the punishments that are often physical; they have also been taken into consideration by the Iranian criminal legislator after the victory of the Islamic Revolution of Iran and have been executed for more than three decades. During these years, the execution of some hadd (prescribed) punishments especially the murder and stoning to death has caused some problems for the country. A useful strategy to reduce the negative consequence of executing the physical punishments is to use the agreed reactions. Because based on this strategy, the physical punishments also are in the texts of the laws and can equally fulfill the horrendous target of the punishments. On the other hand, ignoring the execution of the physical punishments and using the agreed punishments in exceptional cases, the criminal can be encouraged to perform the positive and constructive behaviors, to compensate for the damage to the victim and the community and to make up the past, to understand his/her bad behavior and ultimately to improve and to rehabilitate physically and mentally. Regarding the emergence of theory of having an agreement on criminal justice, the question is arisen that is it possible to use the agreed punishments for the crimes that deserve hadd? In the present article, in addition to emphasizing the existence of religious jurisprudential principles and non-negligence of the executive challenges, the possibility of the case execution of the theory in the hadd crimes has been concluded.
    Keywords: Hadd punishment, Agreed punishment, Requirements, Time, Place, Expediency, Government decree
  • Rahmatollah Saeedighoraghani, Mohammad Reza Keykha Pages 93-110
    Family as a unit of community is in the course of changes over time; therefore, family rights must also change in the course of social transformations. This requires that some of its provisions change with an approach of expediency element which is a subcategory of wisdom decree. Relationships among family members, especially between couples, are subjects that are influenced by changes over time, and it is natural that with the evolution of the subject, relevant rules and regulations will also be changed. The family protection law encompasses a comprehensive reflection on the issues of family and undoubtedly affects the global developments and conditions of Iran more or less. Therefore, the place of expediency in the Family Protection Law approved in 2012 can be investigated in various cases concerning family laws. According to this descriptive-analytical study, this result can be stated that some of the provisions of this law can be criticized and some of them are considered as its distinctive points. The category of counseling centers is a subject of criticism, because although the goal of these centers is to create peace and reconciliation, it virtually wastes time and causes nervous pressures in couples, especially in wife. In addition to cases which are criticized, considerations of an immediate decision such as custody, caring and visiting child and alimony, which are somewhat more vulnerable cases, are distinctive and positive points of the Family Protection Law.
    Keywords: Expediency, Family Protection Law, Family Rights, Law, Its Compatibility with the Environment
  • Seyyed Ali Jabar Golbaghi Masouleh *, Abbas Ali Soltani, Mohammad Taghi Fakhlaei Pages 111-126
    The written literature of the Shiite jurisprudence shows that some jurisprudential conducts are disputable among scholars of jurisprudence with regard to formidable uses of assignment for various commercial and economical transactions in the contemporary world. The famous scholars of jurisprudence know that assignment is a contract including proposal and acceptance while others consider it as a unilateral right. This article deals with the criteria and criticism of these two points of view and clarifies that assignment meets the capacity of being contract based on transactor's will to be utilized as a proposal and acceptance or unilateral right.
    Keywords: Assignment, Transfer of debt, Formalization of assignment, Criticism of assignment, Contract
  • Ahmad Moradkhani *, Fatemeh Rahmani Pages 127-148
    Based on the spread of the phenomena of terror and terrorism in today's world, its changing form is simultaneous with the progress of science and technology, the utilization of biological agents in humans, animals, plants, medicines, foodstuffs, etc. and ultimately the annihilation of human beings in order to dominate the resources of other nations. It is to an extent that biological agents are used as biological or bio-terroristic weapons to destroy and weaken others. Therefore, after defining the bioterrorism, its jurisprudential and legal review, correspondence of this type of terror with the jurisprudential components and reviewing the jurisprudential verdict of defense against this phenomenon are among the objectives of this article. Content reporting is investigated as library and field research. The permission or lack of permission of using bioterrorism weapons is also investigated.
    Keywords: Science, technology, Biological, Bioterrorism, Legitimate defense, Jurisprudential rules
  • Javad Yaghoubi *, Hossein Saberi, Siavash Goudarzi Pages 149-174
    Ban of usury is an Islamic rule which has explicitly been provided by holy Quran. In this matter there are some cases which are excluded from this ban. Opposite of jurists’ popular opinion, some jurists believe that deductions for these exclusions to unban usury are not sufficiently persuasive. Many studies have been made in this matter and many researchers, by criticizing to popular opinion such as unreliable and unreasonable basis of quoted texts by those jurists who follow this opinion, support unpopular opinion. This paper, by verifying of unpopular opinion and emphasis on findings of researches of its followers, seeks to improve these studies and criticizes the popular opinion’s bases by studying popular opinion’s historical background, new interpreting of documents and texts in the light of legal-jurisprudential framework and new point of view. This paper has two main goals; the first, dependency of wife and children, in the past, in a family affected the ban of usury; and the second, the historical bases to unban of usury have been delaminated and today there is no justification for excluding some cases from ban of usury’s generality.
    Keywords: Financial autonomy, Usury, Exclusions of usury, Islamic rule