فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 53، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید بهرامیان*، مصطفی رجایی پور، حسین احمری صفحات 11-36
    ابهام و اجمال و تعارض قوانین به دلایل مختلفی در قوانین موضوعه پدید می آید و در مقابل بکارگیری روش هایی که دادرس را در شناخت موضوع و حکم مساله نسبت به موارد فوق یاری نماید یک ضرورت است. یکی از ابزارهای حمایتی در این خصوص برای دادرسان قواعد لفظی حاکم در علم اصول است. قواعد الفاظ علم اصول می تواند مانع موجود بر سر راه تحقق عدالت قضایی را مرتفع سازد. چراکه صرف وجود قوانین عادلانه شرط کافی برای تحقق عدالت قضایی نبوده بلکه تببین دقیق و صحیح قوانین مبهم، مجمل و متعارض نیز خود نقش مهمی در این راستا دارد. قواعد لفظی علم اصول عبارت است از قواعدی که هر متکلم در مقام سخن گفتن ملزم به رعایت آنها بوده و با به کارگیری آن قواعد می توان به کشف مراد گوینده نائل آمد. خصوصیت بارز این قواعد لفظی آن است که اختصاص به زبان خاصی ندارد. هدف از این جستار، تبیین نقش قواعد مذکور در رفع ابهام و اجمال و تعارض قوانین است که خود می تواند در استحکام بخشی آرای محاکم، همچنین ایجاد وحدت رویه ی نقش آفرین باشد. این هدف به وسیله مطالعه موردی بر روی قاعده عام و خاص، مطلق و مقید، مفهوم و منطوق صورت پذیرفته و نقش این قواعد را به عنوان نمونه هایی از تاثیر قواعد لفظی اصولی بر تکوین آرای وحدت رویه بررسی کرده ایم. عدم به کارگیری صحیح این قواعد خود موجب پدیدآمدن آرایی بوده که از سوی دیوان نقض گردیده است.
    کلیدواژگان: عدالت قضایی، قواعد لفظی اصول فقه، رای وحدت رویه، عام و خاص، مطلق و مقید، مفهوم و منطوق
  • محمد مهدی زارعی *، مهدی جانعلی نژاد صفحات 37-54
    داد و ستد الکترونیکی به واسطه ابزارهایی مثل تلگرام، پست الکترونیکی، اینترنت و… امکان پذیر است. علیرغم تعلق خیار رویت به معاملات سنتی، به دلیل تامین خواسته های متعاملین از یک سو و تابعیت حکمی معاملات الکترونیکی از معاملات سنتی از سوی دیگر، جریان خیار مذکور در بخش هایی از معاملات الکترونیکی نیز مسلم دانسته شده است. در قانون مدنی قانونگذار موادی را برای خیار رویت اختصاص داده است و به موازات آن در حمایت از طرفین این نوع از معاملات به ویژه مصرف کننده قوانین تجارت الکترونیکی نیز وضع شده است. این پژوهش در پی آن است به صورت مشخص جهات مختلف وقوع خیار رویت و تخلف وصف در معاملات الکترونیک را همراه با تبیین قلمرو آن ذیل برخی مسائل مرتبط با آن بررسی نماید و درآخر به این نتیجه رسیده است که امکان وقوع خیار رویت از جهاتی در این نوع معاملات وجود دارد و از جهاتی دیگر غیر ممکن می باشد. این تفاوت به «توصیف» و «تامین کالا» در فضای مجازی بستگی دارد. بدین صورت که اگر با ابزارهای مستقل از رایانه و اینترنت مانند تلفن، تلگراف، پیامک و… معامله مذکور با توصیف محقق شود می توان از خیار رویت استفاده کرد ولی اگر از طریق ابزارهای دیگر الکترونیکی مثل اینترنت اعم از ویدئوکنفرانس، ایمیل، چت، وب سایت ها و… باشد خیار، خروج تخصصی خواهد داشت. هرچند که به لحاظ «تامین کالا» قابلیت اجرایی خیار رویت به شرط عدم اشتراط معامله به مسقطات خیار در این دسته از ابزارها نیز وجود دارد.
    کلیدواژگان: خیار رویت، معاملات، الکترونیکی، اینترنت، مسقطات
  • جعفر جعفرزاده، محمد جعفری هرندی *، رحمت فرحزادی صفحات 55-66
    مسلم است امر قضاء در محاکم به واسطه انسان بودن مصون از خطا و اشتباه نیستند و در هر دادرسی احتمال سهو و خطا را نمی توان منتفی دانست؛ از این رو نظارت بر نحوه رسیدگی و صدور حکم، ضروری است و از طرف دیگر تسریع در رسیدگی و فصل خصومت، مستلزم این است که رسیدگی نظارت ها در یک نقطه به پایان برسد. دقت در دادرسی و نظارت بر نحوه رسیدگی دادگاه ها در مراجع بالاتر، اگرچه از اهمیت بسزایی برخوردار است، لیکن نباید به گونه ای باشد که مانع از ختم دعاوی گردد، از این رو در اغلب کشورها، پس از دو درجه رسیدگی به دعوی، فرض می شود که رای صادره، مطابق با واقع است و رسیدگی مجدد به آن مساله، شدیدا منع شده است (اعتبار امر مختومه). این قاعده، امروزه از اساسی ترین قواعد دادرسی تلقی می گردد که در رسیدگی دو درجه ای در مهلت اعتراض به رای و مدت رسیدگی تجدیدنظر، اجرای حکم دادگاه بدوی، معلق می گردد.
    کلیدواژگان: تجدیدنظرخواهی، دادرسی عادلانه، اعتبار امر مختومه، مبانی فقهی
  • سید حسین حسینی زندآبادی، احمد عابدینی *، نادعلی عاشوری، رضا عباسیان صفحات 67-80
    دفاع به معنای راندن، دور کردن و دفع تجاوز به حریم فرد با هدف تامین امنیت جسمی و روحی افراد جامعه، یکی از مسائل مهم امروز در گستره فقه و حقوق اسلام و حقوق بین الملل است که در خلال آن فرد به حفظ جان یا شخصیت و آبروی خود یا افراد دیگر در مقابل متجاوز می پردازد. این عملکرد در هر یک از دو منبع مذکور دارای شرایط و ضوابطی از قبیل: تناسب و تلازم دفاع با خطر، تجاوز نظامی و مسلحانه، ضرورت و لزوم دفاع در مقابل متجاوز و… است که با تفاوت ها و مشابهت هایی بروز و نمود یافته است. دین اسلام در برخی موارد نه تنها دفاع را نوعی حق بلکه نوعی تکلیف واجب دانسته و افرادی که درراه دفاع از حریم کشته می شوند را شهید معرفی نموده است. این در حالی است که در حقوق بین الملل به جنبه حق بودن آن تاکید شده و در برخی تفاسیر موسع، آن را از محدوده دفاع خارج ساخته و به حالت حملات پیشگیرانه مبدل ساخته که ماهیت دفاع مشروع را تحت الشعاع قرار داده و از حالت عادی خارج می سازد. همگرایی و واگرایی مبانی اسلام با مبانی غرب از این نقطه آغاز می شود که در این پژوهش قابل بحث است.
    کلیدواژگان: دفاع، دفاع مشروع، حقوق بین الملل، فقه امامیه
  • میثم خزایی *، سید محمدحسن سیادت، طه زرگریان صفحات 81-108
    بیع صرف یا بیع الاثمان عقدی است که در آن طلا و نقره اعم از زینتی و مسکوکات در برابر هم خرید و فروش می شوند. در متون فقهی برای عقد مزبور سه شرط اصلی مثلا بمثل، یدا بید و تقابض در مجلس، مطرح شده است؛ لکن در شرطیت تقابض در مجلس، میان فقی هان اختلاف نظر وجود دارد؛ تا آنجا که گروهی با فقدان آن از بطلان بیع صرف سخن رانده و گروهی دیگر فقدان آن را موجب لطمه به عقد نمی دانند. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی، دیدگاه های مطرح توسط فقی هان و ادله آنها را مورد ارزیابی قرار داده و در پایان با توجه به ادله روایی و عقلی، قائل به تفصیل شده، در بیع صرفی که عوضین همجنس نیستند، تقابض در مجلس شرط و در صرفی که عوضین همجنس هستند نظریه عدم شرطیت تقابض در مجلس، مطرح گردیده است. البته نقدی بودن معامله به جهت دوری از ربا شرط بوده و این غیر از شرط قبض است.
    کلیدواژگان: بیع صرف، تقابض در مجلس، شرطیت تقابض
  • عادل ساریخانی، مسعود نیک پرور * صفحات 109-128
    فقیه گاه در مقام استنباط احکام به نصوص و ادله شرعی به صورت منفرد و تک گزاره ای استناد می نماید و گاه در اثر ممارست و انس با نصوص شرعی، روش و سیره ی شارع در جعل احکام و روح کلی شریعت را در می یابد و با این بینش مجموعه نگر، ادله شرعی را ارزیابی می کند. بدین سان مذاق شریعت نه تنها مبین اراده ی تشریعی شارع است بلکه در مقام تفسیر اراده ی شارع نیز دست مایه ی فقها قرار می گیرد. در عرصه فقه جزایی امامیه در حوزه های مختلف به مذاق شریعت استناد شده است؛ فقی هان نسبت به کاربست این مفهوم در زمینه موضوعات فاقد سابقه تنصیصی، شیوه تحلیل موضوع حکم، رفع تزاحم احکام و تفسیر ادله شرعی مبادرت نموده اند. در نوشتار حاضر نیز ضمن پرداختن به مفهوم مذاق شریعت و اعتبارسنجی آن، کارکردهای آن در عرصه تشریع جزایی (جرم انگاری) ، شیوه ی تفسیر موضوعات کیفری و رفع تزاحماتی که ممکن است در این عرصه عارض شود تبیین شده است.
    کلیدواژگان: مذاق شریعت، تشریع، تفسیر اراده شارع
  • ابوذز صیادی، رضا عباسیان *، سید محمد هادی مهدوی صفحات 129-150
    این نوشتار به بررسی ماهیت حقوقی اذن و خصوصیات آن مانند استقلال، یک طرفه بودن و قابلیت رجوع و همچنین به تعیین مدلول اعتباری در عقود اذنی می پردازد. به منظور نیل بدین مقصود، ماهیت انشاء و عناصر آن اعم از قصد و رضا و همچنین نقش وسایل اعلام اراده در تحقق اعمال حقوقی مورد بررسی قرار گرفته است. سوالی که در این تحقیق با آن روبرو هستیم این است گه آیا اذن عمل حقوقی است یا واقعه حقوقی؟ آنچه از این تحقیق استفاده می شود این است که اذن صرفا یک واقعه ارادی اعلامی از نوع ابراز رضای باطنی است گه قدرت خلاقه ماهیتی اعتباری ندارد و این قانون گذار است که حکم جواز یا اباحه تصرف را بر چنین واقعه ای مترتب می کند. زیرا آثار حقوقی صرفا از اعمال حقوقی ناشی نمی شود بلکه منبع برخی از آثار مزبور وقایع حقوقی می باشند. از طرف دیگر این قصد انشاء است که می تواند ماهیتی اعتباری را خلق نماید. در عقود موسوم به عقود اذنی، قصد انشاء به ماهیتی اعتباری چون تسلط اعتباری غیر، تعلق می پذیرد و وجود اعتباری آن را تحقق می بخشد.
    کلیدواژگان: اذن، انشاء، قصد، رضا، ابراز اذن
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی *، صالح سعادت صفحات 151-172
    بر مبنای فقه امامیه و حقوق ایران موصی حق دارد حداکثر به میزان ثلث اموال خود وصیت نماید. ملاک محاسبه میزان ثلث نیز، اموال به جا مانده از موصی در حین وفات می باشد. چنانچه موصی به میزان مازاد بر ثلث وصیت نماید، با اجازه وراث نافذ است. بنابراین با اجازه آنها، وصیت صحیح و در صورت عدم اجازه، وصیت نسبت به مازاد باطل خواهد بود. اما اگر شخصی بلاوارث، باشد اینکه آیا او بیش از ثلث اموالش را می تواند وصیت کند یا نه؟ در قانون فعلی ایران قانونگذار محترم صراحتا حکمی را بیان نکرده اند که همین امر باعث اجمال و ابهام قوانین در این مورد شده است. از آنجائیکه راه حل رفع ابهام از مواد قانونی، بر اساس اصل 167 قانون اساسی و ماده ی 3 قانون آیین دادرسی مدنی، استناد به‏ منابع معتبر اسلامی‏ یا فتاوای‏ معتبر می باشد. فلذا این تحقیق درصدد است با بررسی منابع معتبر فقهی و الهام گیری ازدیدگاه فقها و آراء حقوقدانان، ضمن تعیین حکم قطعی مساله، از قوانین موضوعه رفع ابهام و اجمال کند و به این نتیجه دست یافته است که با توجه به مبانی فقهی به نظر می رسد، اگر شخص بلاوارث، در تمام ترکه خود تصرف کرده و تکلیف اموال پس از مرگ خود را با وصیت مشخص کرده باشد، در این صورت، وصیت وی محدود به ثلث نبوده و این تصرف وی نسبت به تمام اموالش نافذ می باشد و این مطلب منافاتی با وارث بودن امام (علیه السلام) ندارد. زیرا این وارث بودن امام (علیه السلام) در صورت نبودن وارث و نبود وصیت می باشد.
    کلیدواژگان: وصیت، موصی، ثلث اموال، بلاوارث، حاکم
|
  • Hamid Bahramian*, Mostafa Rajaeipour, Hossein Ahamari Pages 11-36
    The knowledge of jurisprudence and jurisprudential principles are two fundamental sources of knowledge in the deduction of Islamic Law through which each jurisprudential researcher must stick to their research. Analysis of the issues under discussion in the realm of these two sets of knowledge convinces us that most of these issues are not merely restricted to jurisprudential discretion but produce data and lead to intellectual methods that supply the truthfulness of any kind of deduction, especially from the written texts. In the legislative system of Islamic Republic of Iran which is based on Islamic Laws, familiarity with the deduction method and confrontation with texts from the viewpoint of Muslim jurists is an undeniable need. The two fields of knowledge are fundamentally important in drawing inference from positive laws as well as legislative approach in the Islamic Republic of Iran. However, they have not been addressed in national jurisdiction system as they should have been.
    The present study is aimed to make the significance of the issue clear in making a juridical fair judgment.
    Keywords: Jurisprudential Justice, Verbal principles, Fair judgement, Legislative approach
  • Mohammad Mehdi Zareei *, Mehdi Janalinezhad Pages 37-54
    The knowledge of jurisprudence and jurisprudential principles are two fundamental sources of knowledge in the deduction of Islamic Law through which each jurisprudential researcher must stick to their research. Analysis of the issues under discussion in the realm of these two sets of knowledge convinces us that most of these issues are not merely restricted to jurisprudential discretion but produce data and lead to intellectual methods that supply the truthfulness of any kind of deduction, especially from the written texts. In the legislative system of Islamic Republic of Iran which is based on Islamic Laws, familiarity with the deduction method and confrontation with texts from the viewpoint of Muslim jurists is an undeniable need. The two fields of knowledge are fundamentally important in drawing inference from positive laws as well as legislative approach in the Islamic Republic of Iran. However, they have not been addressed in national jurisdiction system as they should have been.
    Keywords: Jurisprudential Justice, Verbal principles, Fair judgement, Legislative approach
  • Jafar Jafarzadeh, Mohammad Jafari Harandi *, Rahmat Farahzadi Pages 55-66
    Obviously, the truth is that the judge is not immune from error and mistake by virtue of being human. In each case, the probability of mistake and error cannot be ruled out, therefore, it is necessary to monitor the manner of judgment and the issuance of a verdict, and on the other hand, the acceleration of the investigation and the season of hostility require that the supervision of the proceedings to be over at one point. The precision in the proceedings and monitoring the manner of the courts procedure in the above instances involve great importance, but it should not be in such a way that to preclude the termination of claims, henceforth in most countries, after two degrees of litigation. It is assumed that the verdict is in accordance with the fact that it is strictly forbidden to appeal the case (the validity of the closed case). Today this rule is considered to be the most basic rules of procedure, which in the two-stage hearing, in the time of the protest to the verdict and the period for the review, the enforcement of the ruling of the first court, shall be suspended.
    Keywords: Reconsideration, Fair trial, Jurisprudential, Principles
  • Seyyed Hossein Hosseini Zandabadi, Ahamd Abedini *, Nad Ali Ashouri, Reza Abbasian Pages 67-80
    Defending is to distance and to banish. The goal of defending is to gain the physical and mental security of the community. Defending is one of the important issues of today in the field of jurisprudence and Islamic law and international law, so that the individual deals with the persecution of his soul, personality and reputation. Defending in Islamic jurisprudence and international law has such conditions as the adequacy of defense with danger, military and armed aggression. These two sources are looked differently in some cases. Islam in some cases not only defines the defense as a kind of right but an obligatory duty. And the martyr is introduced as a person who is killed in the defense of privacy. However, it emphasizes the right in some contextual interpretations. The convergence and divergence of the principles of Islam with the foundations of the West begin from this point which is debatable in this study.
    Keywords: Defending, Legal defending, International law, Imami jurisprudence
  • Maryam Khazaei *, Seyyed Mohammad Hassan Siadat, Taha Zargarian Pages 81-108
    The mutual sale of silver and gold (Bei Sarf) is a contract in which silver and gold, ornamental or coinage, are exchanged for each other. There are three main conditions regarding such contract: equality in amount of two Congruent considerations (Meslan be Mesl) dealing in cash (Yadan be Yaden) and conditionality of exchanging good and price in the place (Taghaboz dar Majles). There are discrepancies among jurists on the conditionality of exchanging good and price in the place of deal. Some jurists consider it as a necessary condition in the sale of silver and gold while some others believe that it does not render a null and void contract. In this study, different viewpoints and the evidences are evaluated with a descriptive-analytical approach. Here considering the rational and Islamic narrated reasons, we distinguish them in such a way that in a deal in which mutual considerations are not of the same kind, exchanging good and price in the place is considered as a necessary condition, but in a deal with the same considerations, exchanging good and price in the place is not considered as a necessary condition. Of course, dealing in cash, in order to keep the deal away from usury is a necessary condition and this does not related to the conditionality of exchanging good and price in the place.
    Keywords: Mutual sale, Silver, Gold, Incidence of deal, Conditionality of incidence
  • Adel Sarikhani, Masoud Nikparvar * Pages 109-128
    In order to make inferences from divine law, Islamic jurists often refer to the letter of scripture and religiously-endorsed evidence in their isolated form or as a single proposition, whereas, other times, those who have a full command of the fundamental provisions aim to imitate the religious laws and grasp the overall spirit of the Sharia law, and assess the evidence through this holistic approach. Thus, the spirit of Sharia not only delineates the legislative will of the legislator, but it is also used by the jurists for interpretation of the legislator's will. In Imamiyah criminal jurisprudence, there are numerous references to the spirit or taste of Sharia. Islamic jurists have employed this concept in areas concerning issues with no textual evidence, the method for analysis of laws, the resolution of contradictions in laws, and the interpretation of religiously-endorsed evidence. The present study investigates and validates the concept of the spirit of Sharia, and explains its functions in criminal jurisprudence (criminalization), methods for interpretation of criminal subjects, and resolution of any possible contradictions.
    Keywords: Spirit of Sharia, Legislation, Interpretation, Legislator's will
  • Aboozar Sayadi Koshak Qazi, Reza Abbasian *, Seyyed Mohammad Hadi Mahdavi Pages 129-150
    This article examines the legal nature of permission and its characteristics, such as being independent, unilateral, and revocable; and determines the constitutional signified in permission contracts. For this purpose, the nature of Insha (legally-purposed intention) and its elements including intention and consent, and also the role of manner of declaration of intention in realization of the juridical acts were investigated. This study asks whether permission is a juridical act or a juridical fact. The study concludes that permission is merely a declarative intentional fact expressing the inner consent, which cannot create a constitutional nature. Rather, it is the legislator who sanctions the permission of possession in such an event. Because the legal effects do not exclusively flow from juridical acts, and some of these effects originate from juridical facts. On the other hand, it is the intention to initiate that can create a constitutional nature. In permission contract, the intention to initiate legal relations has a constitutional nature such as others’ constitutional ownership, and realizes its constitutional existence.
    Keywords: Permission, Legally-purposed intention, Intention, Consent, Expression
  • Abolfazl Alishahi Ghalejoghi *, Saleh Saadat Pages 151-172
    On the basis of Imamieh jurisprudence and the law of Iran, the testator has the right to dispose of a maximum of one third of his property. The criterion for calculating such one third is the property left over at the time of death. If he pledges an excess of one-third, it will be legally permissible subject to the heir’s permission. Therefore, in presence of their permission, the will is valid and, in the absence of such a permission, the disposition of the excess will be null and void. However, the question rises what if a person has no legal heirs; can he bequeath more than one third of his property? In the Iran's applicable law, the lawmakers have not explicitly stated a decree, which has led to a brief and ambiguous rule in this regard. Since the solution to the ambiguity of the legal material, subject to the Article 167 of the Constitution and Article 3 of the Code of Civil Procedure, should be derived from the credible Islamic authorities or reliable fatawa, therefore, this research seeks to study the credible sources of jurisprudence and the views of the jurists, while providing a definitive ruling on the problem and eliminating the ambiguous rules of the law to conclude that according to the jurisprudential foundations, if a person of no heirs has disposed of his property by a will, such disposition shall not be limited to one-third, and that such disposition may cover all of his estate. However, it was concluded that such disposition shall not preclude the fact that Imam (a.s.) is considered as the heir, because such succession of Imam to the propery of the diseased will hold if there are no heir and no will.
    Keywords: Will, Testator, One third of property, Heirless, Ruler