فهرست مطالب

نشریه فلسفه
سال چهل و پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زینب انصاری نجف آبادی ، سید محمدرضا حسینی بهشتی صفحات 1-22
    ارسطو پس از سامان یک نظام برهانی در تحلیلات ثانوی، کتاب را با پرسش از مبادی برهان به پایان می برد که سلسله وار به اصل هایی می رسند که نخستین و ضروری اند و نمی توان آنها را دیگر از راه استدلال برهانی شناخت. آنها گزاره هایی هستند که بر محور یک مفهوم کلی استوار شده اند و ضرورتشان از آن روست که محمول از دل خود این مفهوم برآمده است. از این رو، ادراک مبادی برهان روی دیگر ادراک کلی هاست. اما این اصل ها چگونه شناخته می شوند و کدام ملکه شناخت آنها را به ما می شناساند؟ به عبارتی، کل دستگاه برهانی ما بر چه بنیانی استوار است؟ ارسطو مسیر قوام کلی ها در نفس را روایت می کند و بالاترین مرتبه آن را «نوس» می خواند که همان ملکه شناخت اصل ها است. اما پیچیدگی سخن او به تفسیرهای متعارضی از نوس دامن زده است. این مقاله ضمن ترسیم زمینه طرح پرسش از نوس در کتاب تحلیلات ثانوی می کوشد به شرح و نقد این تفاسیر بپردازد تا جایی که روشن می شود اعتبار این تفسیرها با مسئله «نوس پوئتیکوس» یا اصطلاحا «عقل فعال» گره خورده است و تامل در روایت ارسطو از عقل فعال زمینه ای فراهم می کند که مشابهت جدی این تفاسیر و نه اختلاف بنیادین آنها برجسته گردد
    کلیدواژگان: : ارسطو، نوس، تفسیر شهودگرایانه، تفسیر تبیین گرایانه، تفسیر سقراطی، عقل فعال
  • احمد رجبی صفحات 23-43
    در این نوشتار، با تمرکز بر نقش زمان در امکان تالیف میان دو سوی حکم تالیفی پیشینی یا تالیف محض، یعنی شهود محض و مفهوم محض، تلاش می شود تا وحدت ساختاری میان این دو سوی تالیف، بر مبنای بنیاد مشترک میان آنها نشان داده شود. امکان تالیف محض، به معنای امکان برقراری وحدت میان زمان، به مثابه شهود محض فراگیر، و من استعلایی و محض، به منزله وحدت خودآگاهی استعلایی و بنیاد تمامی مفاهیم محض فاهمه است. برقراری وحدت میان این دو سو، توسط قوه خیال استعلایی صورت می گیرد و بدین ترتیب، وحدت مورد جستجو، در ساختار خیال استعلایی، یعنی وساطت میان دو حیث پذیرندگی و خودانگیختگی به ظهور می رسد. در این مقاله کوشش شده است تا بر مبنای ساختار بنیادین شهود محض زمان، به مثابه ساختار خودانفعالی یا پذیرندگی خودانگیخته، امکان وساطت قوه خیال میان شهود و مفهوم محض، و به واسطه آن، سرانجام – با توجه به تفسیر هایدگر از کانت - امکان وحدت و یکسانی آغازین و ناگفته میان ساختار زمان و من استعلایی آشکار شود. امکانی که بنیانگذاری فلسفه استعلایی کانت، یعنی بنیانگذاری سوژه متناهی به مثابه زمان در گروی آن است.
    کلیدواژگان: شهود محض، خودانگیختگی، پذیرندگی، خیال استعلایی، من استعلایی
  • علی رسولی ، مهدی حسین زاده یزدی صفحات 45-60
    رویکرد زمانی مدرنیته، همان است که ارسطو در کتاب چهارم فیزیک، بیان داشته: "زمان زنجیره ای از اکنون هاست". در مقابل هایدگر معتقد است این فهم از زمان، هستی را در اکنونیت گسسته از گذشته و آینده قرار داده و گویی تمامیت آن در دسترس است تا در فراشد ابژکتیوسازی تحت استیلا قرار گیرد. نتیجه این فرایند آن است که هستی از آشکارگی بازمانده و جهان نارخداد تجسم می یابد. با این حال، پیشنهاد هایدگر برای برون شد از این وضعیت (جهان نارخداد) ، نه تجویز تلاشی مبارزه جویانه بلکه رها کردن امور به حال خود آنچنان که در ذات خویش هستند، می باشد. هایدگر این رها کردن را با اصطلاح ((گلاسنهایت) ) بیان می دارد. برخی از پژوهشگران از ((گلاسنهایت) ) هایدگر، نوعی بی عملی را نتیجه گرفتند. ما در پژوهش حاضر نشان خواهیم داد که ((گلاسنهایت) ) نه عرصه بی عملی که خود متضمن کنشگری است؛ اما در زمان حاضری که عرصه تلاقی گذشته و آینده باشد و هایدگر از آن با نام "لحظه اصیل" یاد می کند؛ همان لحظه مصمم بودگی که باید انتظارش را کشید و به زمان حادث شدنش رویداد مستتر در بطن آن را از آن خود کرد. اصطلاح ((گلاسنهایت) )، در برابر فراشد مدرنیته، نوعی فرایند به تاخیر انداختن را پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: مدرنیته، هستی، رخداد، گلاسنهایت
  • مهدی شمس ، محمد مشکات صفحات 61-83
    قصدگرایی و ضد-قصدگرایی دو نظریه اصلی در فلسفه تفسیر ادبی هستند که هر یک موضع گیری مشخصی درباره نسبت قصد مولف با معنای اثر دارند. داشتن نظریه ای درباره چگونگی شکل گیری معنا از لوازم هر یک از این دو موضع فلسفی است. آنها باید به این پرسش پاسخ دهند که معنای یک قطعه ادبی چگونه قوام می یابد؟ برای یافتن پاسخ درست، تمرکز بر فلسفه زبان و نظریات معنا مفید خواهد بود. بعضی از رقبای قصدگرایان، از جمله ضد-قصدگرایان، اغلب مجبور شده اند تا تفسیر ادبی را از تفسیرهای معمول در زندگی روزمره جدا کنند، اما نتوانسته اند چرایی این جدایی را توجیه کنند. در نقطه مقابل، پاسخ قصدگرایان نیز، که مبتنی بر نظریه معنای گرایس بوده، قانع کننده نیست؛ نظریه معنای ایشان فقط قسمتی از معناهای موجود در متن را پوشش می دهد. در این مقاله پاسخ دو تن از قصدگرایان میانه رو معاصر، رابرت استکر و پیسلی لوینگستون به این پرسش نقد میشود. در انتها، نگارنده نظریه ربط را به عنوان نظریه ای جایگزین برای توضیح معنای آثار ادبی پیش می نهند و نتایج این جایگزینی را تبیین می کند. نگارنده نتیجه می گیرد که نظریه ربط امتیازاتی بر نظریه گرایسی معنا دارد که استفاده از آن را در بحث از تفسیر ادبی موجه می سازد.
    کلیدواژگان: تفسیر، نظریه معنا، نظریه ربط، دلالت، فرامتن، قصد
  • مسعود صادقی صفحات 85-103
    ارسطو،آکوئینی و خواجه نصیرالدین طوسی هر یک نماینده سه دوران و جهان اندیشه هستند و هر سه نقش مهمی در تاسیس یا تحکیم نگرش اخلاق مربوط به خود ایفا کرده اند. در این نوشتار، تلاش شد تا برترین فضیلت و بدترین رذیلت اخلاقی از منظر هر یک از این سه حکیم و متخصص حکمت عملی مشخص و تحلیل شود. برترین فضیلت برای ارسطو عدالت و بزرگ منشی و بدترین رذیلت، ظلم به دوستان است. برای آکوئینی نیز برترین فضیلت کاریتاس و بدترین رذیلت، یاس است. خواجه نصیر نیز برترین وصف اخلاقی را جود حقیقی و بدترین را هم لجاجت می داند هرچند حسد و خشم را نیز با تعابیری نسبتا مبهم می توان گزینه او برای عنوان بدترین رذیلت قلمداد نمود. واکاوی و مقایسه نتیجه کار، اولا گویای قرابت نظر خواجه نصیر و آکوئینی در باب بهترین فضیلت است و ثانیا موید دید اجتماعی تر و کلان تر ارسطو به اخلاق و فضائل اخلاقی در قیاس با دو متفکر دیگر است.
  • مجید مرادی ، سید حمید طالب زاده صفحات 105-128
    در این نوشتار خواهم کوشید تا کلیت یک دیدگاه درباره "مفهوم نوعی مطلق برابرایستا" در نقد عقل محض را پیش گذارم. در این راستا، به مفصل بندی مقاله ای با عنوان علی الاطلاقیت منطق استعلایی به نزد کانت مشخصا از این جهت خواهم پرداخت که مقاله پیش گفته این دیدگاه را به نحوی متکافو و پی گیرانه طرح کرده است؛ در ضمن این مفصل بندی، ملاحظه ای را نیز درباره این کلیت به میان خواهم آورد. تعین اصلی کلیت این دیدگاه عبارت است از تمرکز بر تعیین جایگاه «منطق استعلایی» به عنوان (1) نوعی منطق ضرورتا «غیرصوری» که بااین همه، (2) هم چنان «کلی» یا هم چنان علی الاطلاق است. این گونه، «منطق استعلایی» می تواند به مثابه نوعی «هستی شناسی کلی» استعلایی به میان بیاید که موضوع اش عبارت است از «"مفهوم مطلق برابرایستا"». مهم این که بر اساس این دیدگاه «منطق استعلایی» برای احراز این دو شرط باید از هرگونه نسبت ذاتی با مرتبه "حسیات استعلایی" و "مطلق شهود" تجرید شود. راهنمای این تجرید این قاعده است که «منطق استعلایی در معنای دقیق کلمه» فقط می تواند در مرتبه "مطلق عقل" احراز شود و هرگونه رجوع به مرتبه نقد "مطلق عقل" پیشاپیش «منطق استعلایی» را از کار می اندازد. خواهم کوشید تا ذیل یک ملاحظه از این بحث کنم که این دیدگاه، با حذف مرتبه "نقد عقل محض" از «منطق استعلایی» ، تاچه اندازه به "ایده نوعی منطق استعلایی" پای بند می ماند.
    کلیدواژگان: منطق استعلایی، علی الاطلاقیت، هستی شناسی، نقد عقل محض
|
  • Zeinab Ansary Najafabady, Seyed Mohammadreza Hosseini Beheshti Pages 1-22
    Accept: After constructing a demonstrative system, Aristotle concludes Posterior Analytics by asking question about premises of demonstration based on principles that are primitive, necessary and can’t be proved by demonstration itself. These principles are propositions about universal concepts and are necessary, since the predicate arises from subject, the universal concept. Therefore, knowing these first principle is the same as knowing the universals. Anyway how they become known and what is the developed state of knowledge of them? In other words, what is the ground that the whole demonstration system stands on it? To answer these questions, Aristotle describes the way the soul proceeds to know universals and calls the highest degree of process of knowing “Nous”, the state of knowing the first principles. But Aristotle’s phrases in this text are so ambiguous that leads to different interpretations. This paper first considers the context of the problem in Aristotle’s epistemology and then criticizes these interpretations, so it becomes clear that the validity of each interpretation is tied to the problem of “nous poietikos” or the so-called “active intellect”. But the analysis of Aristotle’s account of active intellect shows us the notable similarities of these interpretations, not their fundamental contrasts
    Keywords: Aristotle, Nous, Intuitionist interpretation, Explanationist interpretation
  • Ahmad Rajabi Pages 23-43
    Abstract: In this paper, the fundamental role of time in the possibility of the synthesis of the two sides of synthetic a priori judgment or pure synthesis, i.e. the pure intuition and the pure concept, will be discussed, in order to reveal the structural unity between them based on their common ground. The possibility of the pure synthesis indicates the possibility of unifying time as the pure comprehensive intuition on the one hand and pure Ego as the transcendental unity of apperception on the other. The unity of apperception on its part is the ground of the unity of all concepts of the understanding. The transcendental imagination unifies pure intuition and pure concept, thus the sought structural unity appears in the structure of the transcendental imagination as the mediation between receptivity of the intuition and spontaneity of the understanding. We attempt in this paper to disclose the possibility of this mediation and thus – with reference to Heidegger’s interpretation of the Kantian transcendental imagination - the original and unspoken structural unity between time and the transcendental Ego on the basis of the fundamental structure of pure intuition of time as self-affection or spontaneous receptivity. According to this structure, Kant’s transcendental philosophy can be founded on the subjectivity of finite subject
    Keywords: Time, pure intuition, spontaneity, receptivity, transcendental imagination, transcendental Ego
  • Ali Rasouli, Mahdi Hoseinzadeh Pages 45-60
    Abstract: The modern times approach is the same as Aristotle has written in the fourth book of physics: ((The 'now' is the link of time)). While Heidegger believes this understanding of time, puts the being as something present at hand for Manipulation, because the being is in now Discrete from the past and the future, and it seems that its totality is available for to be dominated. As a result of this process being is not able to revealing and uneventful world is embodied. However, in Heidegger's philosophy, something must have happened before thinking and acting in a genuine and meaningful way. But, Heidegger's suggestion for to get out of this problematic situation (uneventful world), is not the prescription of a struggle, but the abandonment of things to oneself as they are. Heidegger expresses this abandonment with the term "Gelassenheit". Some researchers from Heidegger's term "Gelassenheit" concluded some kind of inaction and numbness. However, in the present study, we will show that "Gelassenheit" is not space neutral and inaction arena, But also is itself involves activism, But at the time it belongs, The present time that is realm of past and future confluence, And Heidegger calls it the name "genuine moment", a determined moment that should be expected, And when it happened, identified the hidden event in it. The term "Gelassenheit" suggests a delayed process and thus, in the face of the objectification process in modernity.
    Keywords: Modernity, Being, Event, Gelassenhei
  • Mehdi Shams, mohammad meshkat Pages 61-83
    Variations of different theories in analytic philosophy of art have caused long debates about literary interpretation. Intentionalism and anti-intentionalism are the two main avenues and theorists have developed different positions, which lean towards each of the two. Along with the arguments for or against the link between the authorial intentions and the literary text, a question could be asked of different parties of the debate, that is, how the meaning of a piece of literature is constituted. In other words, how the meaning of a poem or a novel takes its shape? In this regard, I think, concentrating on the philosophy of language and theories of meaning would be much helpful. It seems to me that for answering this question one needs to withdraw from a Gricean theory of meaning. I argue that neither intentionalists nor anti-intentionalist, do not answer this question deftly. I will try to investigate some answers given to this question by two moderate intentionalists, Robert Stecker and Paisley Livingston, in order to show in which respects their answers are problematic. At last, I argue that Relevance Theory, developed by Deirdre Wilson and Dan Sperber, could answer this question in a way that dissolves some of the hard cases in the philosophy of interpretation.
    Keywords: interpretation, the theory of meaning, Relevance theory, implication, Context, intention
  • masoud sadeghi Pages 85-103
    Aristotle, Aquinas, and Khajeh Nasir al-Din Tusi are representatives of the three periods and the worlds of thought, and all of them have played an important role in establishing or consolidating their ethical attitudes. In this essay, it was attempted to identify and analyze the highest virtues and the worst ethical vices from the perspective of each of these three wise and expert philosophers. For Aristotle, the highest virtue is justice and greed and the worst vice is oppression to friends. For Aquinas considers Caritas as the highest virtue of and the worst vice is the disappointment. Khajeh Naseer regards grace as the supreme ethical attribute and stinging as the worst, although envy and anger can also be considered as the worst vice in a rather vague interpretation. Comparing the results of the work, firstly, suggests that the views of Khajeh Nasir and Aquinas are close to each other, and secondly, Aristotle's has more sophisticated view to ethics and ethical virtues than two other thinkers.
    Keywords: Aristotle, Aquinas, Khajeh Nasir, Virtue, Vice
  • majid moradi, Seyyed Hamid Talebzadeh Pages 105-128
    Abstract: Here, I will introduce a totality of a view about “the concept of an object in general” in the Critique of Pure Reason. In order to do so, I will articulate an article under the title of Generality of Kant’s transcendental logic since the article has presented the view adequately and in an uninterrupted way. Alongside with this articulation, I will purpose a consideration about this totality: As we will see, the fundamental characteristic of the totality of this view is to concentrate on determining the status of “transcendental logic sensu stricto” as (1) a necessarily “non-formal logic” that (2) still stays “universal”. Thus, transcendental logic can be proposed as a transcendental “universal ontology” which its subject matter is “the concept of an object in general”. based on this view, in order to set these two conditions, we must abstract transcendental logic from any relation to any level of “transcendental aesthetics in general” and “intuition in general”. The hint to this abstraction is the principle that “transcendental logic sensu stricto” can only be achieved at the level of “reason in general” and any reference to the level of “critique” of “reason in general” would already dysfunction the transcendental logic itself. Through a consideration, I will attempt to discuss this subject that to what extent the abovementioned view, with its omitting of the level of “critique of pure reason” from transcendental logic, stays loyal to “the idea of a transcendental logic” in Critique of Pure Reason.
    Keywords: transcendental logic, generality, ontology, critique of pure reason