فهرست مطالب

نشریه زمین شناسی مهندسی ایران
سال دهم شماره 3 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس سیوندی پور صفحات 1-9
    علم پیش بینی زلزله در جایگاه خود هنوز به تکامل مطلوب نرسیده است و تاکنون پیش بینی کاملا دقیقی بر اساس اصول فیزیکی صورت نگرفته است. لذا پیش بینی مشخصات رخداد یک زلزله همواره مورد توجه محققین بوده است. سه پارامتر اصلی یک زلزله شامل زمان، بزرگی و محل وقوع از جمله عدم قطعیت هایی هستند که از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشند. در بررسی قابلیت اعتماد پذیری لرزه ای سازه ها وجود عدم قطعیت های زلزله نقش اساسی دارد. ماهیت تغییر پذیری زلزله سبب شده است که پیش بینی پارامتر های آن بسیار سخت باشد. در پیش بینی زلزله اگر پارامتر های تصادفی رخداد را لحاظ شود از اعتبار خاصی برخوردار خواهد شد. از این رو امروزه اکثر مطالعات بر پایه استفاده از روش های آماری برای پیش بینی احتمال رخداد زلزله می باشد. در مورد پیش بینی پارامتر های زلزله، مطالعات گسترده ای انجام شده است، ولی در زمینه پهنه بندی مکان رخداد زلزله احتمالی مطالعات کمی صورت گرفته است. استان کرمان به عنوان یکی ار لرزه خیز ترین مناطق کشور، زلزله های مخربی چون، بم، گلباف و زرند را تجربه کرده است. در این پژوهش با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی و تجزیه و تحلیل آماری، احتمال رخداد زلزله های بزرگتر از 5/4 ریشتر در مناطق مختلف استان کرمان بررسی شده است. با توجه به نتایج بدست آمده، بیشترین احتمال وقوع زلزله در این استان، در منطقه جنوبی وبا احتمال 6/38 درصد پیش بینی شده است.
    کلیدواژگان: شبکه های عصبی مصنوعی، پیش بینی زلزله، نقشه پهنه بندی، خطر زلزله، مطالعات آماری
  • محسن صالحی، حمیدرضا نجاتی ، کامران گشتاسبی صفحات 11-28
    امروزه ساخت سازه های بزرگ زیرزمینی نظیر مغارها افزایش یافته است. حفاری و ساخت مغار ها در اعماق زمین باعث می شود میدان تنش به طور موضعی به هم خورده و توزیع جدیدی از تنش ها در سنگ دربرگیرنده مغار به وجود آید و پایداری مغار را تحت تاثیر خود قرار دهد. برای پایداری مغار از سیستم های مختلف نگهداری استفاده می شود که یکی از آن ها تاندون ها می باشند. تاندون ها تحت بار پیش تنیدگی قرار گرفته و عمل نگهداری را انجام می دهند. با توجه به قرار گرفتن مغارها در اعماق مختلف و نسبت تنش های متفاوت، اثر تاندون ها بر پایداری و کاهش جابه جایی های دیواره مغار متفاوت خواهد بود. در این تحقیق مغار نیروگاه سد راغون در تاجیکستان مورد بررسی قرار گرفته است که برای پایداری آن از سیستم نگهداری بتن برجا، داول و تاندون استفاده شده است. این مغار در عمق 400 متری از سطح زمین قرار دارد. برای بررسی اثر تنش های برجا بر رفتار مکانیکی تاندون ها، مغار مورد مطالعه با استفاده از نرم افزار Flac 2D شبیه سازی شده است. پس از بررسی پایداری مغار راغون و مقایسه نتایج آن با اطلاعات ثبت شده توسط ابزار دقیق، تاثیر تنش های برجا بر رفتار مکانیکی تاندون ها مورد ارزیابی قرار گرفته است. برای این منظور مغار مورد مطالعه در عمق های 100، 200، 300 و 400 متری و نسبت تنش های 5/0، 1 و 5/1 در مقابل مقدار بار پیش تنیدگی های مختلف بر میزان جابه جایی و همگرایی دیواره مغار مورد بررسی قرار گرفت. مقایسه و بررسی نتایج حاصل از روش عددی نشان می دهد که با کاهش عمق، اثر تاندون های تحت بار پیش تنیدگی بر کاهش جابه جایی دیواره مغار افزایش می یابد. همچنین با کاهش نسبت تنش، استفاده از تاندون های تحت بار پیش تنیده موثرتر بوده و جابه جایی دیواره مغار با نسبت بیشتری کاهش می یابد. به عبارت دیگر افزایش نیروی پیش تنیدگی تاندون ها در اعماق زیاد (بیش از 400 متر) تاثیر چندانی بر کنترل جابه جایی محیط اطراف مغار ندارد و توصیه می شود در چنین شرایطی تاندون ها با کمترین مقدار پیش تنیدگی نسب شوند.
    کلیدواژگان: فضای زیرزمینی، مغار، تاندون، تنش برجا، نسبت تنش، Flac 2D
  • مسعود عنایت، غلامرضا شعاعی ، محمدرضا نیکودل صفحات 29-41
    یکی از عوامل کلیدی در درک چگونگی رفتار هیدرومکانیکی خاک، ارتباط مقدار تراکم و تغییرات نفوذپذیری خاک در اثر اعمال بار استاتیکی می باشد. در این پژوهش رابطه بین تغییرات این دو عامل (تراکم و نفوذپذیری) مورد مطالعه قرار گرفته است. این پژوهش بر روی سه نمونه خاک ریزدانه از نوع لس (نهشته های بادی) که در استان گلستان گسترش دارند انجام شده است. برای انجام آزمایشات مورد نظر باید دستگاهی طراحی می شد تا مقادیر تراکم و نفوذپذیری خاک را بطور همزمان ارائه دهد. بدین منظور دستگاهی طراحی و ساخته شده است که امکان استقرار نمونه سست با تخلخل زیاد در داخل سلول آزمایش را فراهم نموده و قادر است میزان فشار تراکم استاتیکی، مقدار تراکم و نفوذپذیری خاک را در مراحل مختلف تراکم خاک اندازه گیری نماید. در این دستگاه امکان مشاهده ساختار خاک همزمان با انجام آزمایش نیز فراهم شده و در تفسیر نتایج از مشاهدات صورت گرفته بر روی ساختار خاک کمک گرفته شده است. بدین ترتیب نتایج حاصل از آزمایشات که شامل رفتار تراکمی خاک و تغییرات نفوذپذیری آن می باشد در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بدست آمده نشان می دهد نوع خاک و ساختمان اولیه بر روی نحوه تراکم خاک تاثیر گذار می باشد. نتایج آزمایشات نفوذپذیری نمونه های خاک لس نشان می دهد نسبت پوکی با نفوذپذیری رابطه لگاریتمی داشته و رابطه عمومی آنها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: خاک لس، تراکم استاتیکی، نفوذپذیری، تراکم، تحکیم، ساختمان خاک
  • سمیه کریم دوست، حمید مهرنهاد، حمیدرضا نجاتی* صفحات 43-53

    مدول تغییر شکل پذیری سنگ ها در طراحی بسیاری از سازه های سنگی مثل پی ها و یا حفریات زیرزمینی استفاده می شود؛ تعیین این ویژگی از جمله مباحث مهم در زمین شناسی مهندسی محسوب می شود. حضور ناپیوستگی ها در سنگ به عنوان عاملی مهم و تاثیرگذار در مدول تغییر شکل پذیری سنگ شناخته شده است. روش هایی که جهت تعیین مدول تغییرشکل پذیری به صورت مستقیم استفاده می شوند، عمدتا پرهزینه و زمان بر می باشند، ازاین رو سعی بر تخمین مدول تغییرشکل پذیری با استفاده از روش های غیرمستقیم می شود. در اکثر پژوهش هایی که تعیین مدول تغییرشکل پذیری به صورت غیرمستقیم انجام گرفته است، از سیستم های طبقه بندی توده سنگ به منظور تخمین مدول تغییر شکل پذیری استفاده شده است. در این پژوهش سعی بر ارائه رابطه ای جهت تخمین مدول تغییر شکل پذیری توسط پارامترهای ژئومکانیکی سنگ است، بدین منظور روی 88 نمونه از داده های آزمایش دیلاتومتری در ساختگاه سد خرسان2 با استفاده از نرم افزار SPSS مطالعات آماری انجام شده و برای انتخاب مدل رگرسیونی مناسب از شاخص های آماری متداول استفاده شده است. از این رو، ابتدا داده های موجود در نرم افزار SPSS تحلیل حساسیت و مهمترین پارامترهای تخمین گر مدول های دیلاتومتری، شناسایی شدند. سپس، از روش های مختلف تخمین، برای تخمین این مدول ها کمک گرفته شد. نتایج حاصله حاکی از برتری نسبی اعتبار مدلهای برازش شده رگرسیون غیر خطی نسبت به نوع خطی می باشد. به دنبال مدل چند متغیره غیر خطی ترکیبی به همراه مدول الاستیسیته دینامیکی، مدل چند متغیره غیر خطی توانی، مدل چند متغیره غیرخطی ترکیبی، مدل چند متغیره غیر خطی نمایی و مدل چند متغیره خطی، در مراحل بعدی اعتبار قرار گرفته شد. درنهایت با استفاده از رگرسیون گیری چندمتغیره رابطه ای متشکل از پارامترهای ژئومکانیکی توده سنگ و مدول الاستیسیته دینامیکی، با ضریب تعیین 865/0، به عنوان رابطه بهینه جهت تخمین مدول تغییر شکل پذیری برگزیده شد.

    کلیدواژگان: مدول تغییرشکل پذیری، تحلیل آماری، رگرسیون چندمتغیره
  • صفحات 55-68
    دوام سنگ ها در برابر عوامل مخرب محیطی از مهمترین موضوعات مرتبط با انتخاب سنگ برای استفاده در سازه های مهندسی به ویژه سنگ نمای ساختمان ها می باشد. تبلور نمک های محلول یکی از مهمترین عوامل هوازدگی در طبیعت است که می تواند بر خصوصیات مکانیکی سنگ (مانند مقاومت فشاری تک محوری و مقاومت کششی برزیلین) تاثیر بگذارد و در طول زمان باعث زوال پذیری و کاهش دوام آن شود. در این پژوهش پارامتر فیزیکو-مکانیکی معرفی شده است که می تواند خصوصییات مکانیکی سنگ ها و در نتیجه دوام آن ها را در برابر هوازدگی نمک با دقت و صحت مناسب برآورد کند. به منظور رسیدن به اهداف پژوهش، 15 نمونه تراورتن از معادن مختلف ایران انتخاب شد. از تراورتن ها نمونه ها و مغزه های لازم برای تعیین خصوصیات فیزیکی (جذب آب، میانگین قطر حفره های نمونه ها) و خصوصیات مکانیکی (مقاومت فشاری تک محوری و کششی برزیلین) تهیه و مقادیر این خصوصیات تعیین شد. سپس مقادیر پارامتر فیزیکو-مکانیکی که بر اساس ترکیبی از جذب آب، میانگین قطر حفره ها و خصوصیات مکانیکی می باشد، محاسبه شد. با انجام آنالیزهای رگرسیون دو متغیره، رابطه بین مقادیر پارامتر فیزیکو-مکانیکی با مقادیر مقاومت فشاری تک محوری و کششی برزیلین بعد از آزمایش هوازدگی نمک بررسی و مناسبترین روابط برای برآورد دوام نمونه های مورد مطالعه با استفاده از پارامتر فیزیکو-مکانیکی در برابر هوازدگی نمک ارائه شده است. نتایج نشان دهنده دقت و صحت مناسب پارامتر فیزیکو-مکانیکی برای برآورد دوام نمونه های مورد مطالعه می باشد. در نهایت با استفاده از پارامتر فیزیکو-مکانیکی معرفی شده در پژوهش حاضر، می توان از انجام آزمایش زمانبر و پرهزینه هوازدگی نمک صرفنظر کرد.
    کلیدواژگان: پارامتر فيزيکو-مکانيکي، دوام، مقاومت فشاري تک محوري، مقاومت کششي برزيلين
  • بهنام سعداله زاده، مرتضی اسماعیلی ، جبارعلی ذاکری صفحات 69-81
    پدیده قفل شدگی برشی بین لایه های بالاست قرارگرفته در زیر تروارس های مجارو هم، در اثر بارگذاری محوری و با وجود سه عامل ضخامت زیاد لایه بالاست، زاویه توزیع تنش بزرگ در توده بالاست و کم بودن فاصله بین تراورس ها رخ می دهد. تحت این شرایط و با فرض انتقال بار در داخل توده های بالاست به صورت یک توزیع تنش هرمی، یک همپوشانی بین هرم های مجاورهم ایجاد می شود که موجب بسیج شدن یک سختی و میرایی مضاف بر سختی و میرایی لایه بالاست در راستای قائم می شود. این دو پارامتر کوپل برشی نامیده می شوند. تاکنون در تحقیقات اندکی به مطالعه این پارامترها پرداخته شده است از اینرو در این مقاله با هدف ارزیابی سختی برشی بالاست در ناحیه قفل شدگی، با توسعه یک روش آزمایشگاهی، آزمایش های برش بالاست تحت سربارهای استاتیکی 200، 300 و 400 کیلوگرم و در تراکم نسبی 70 درصد صورت پذیرفته است. همچنین اثر مقادیر تراکم نسبی 40 ،70 و 95 درصد نیز بر میزان مقاومت برشی بررسی شده است. برای انجام آزمایش ها یک دستگاه برش بالاست بزرگ مقیاس در آزمایشگاه روسازی راه آهن دانشگاه علم و صنعت ایران ساخته شده و مورد استفاده قرار گرفته است. بر اساس نتایج بدست آمده، برای تعیین پارامتر سختی برشی قفل شدگی لایه های بالاست، یک مدل ریاضی چهار پارامتری که در برگیرنده بارمحوری، وزن مخصوص لایه بالاست، سرعت قطار و قطر چرخ قطار می باشد توسعه داده شده است.
    کلیدواژگان: قفل شدگی برشی بالاست، توزیع تنش هرمی، آزمایش های برش بالاست، پارامتر سختی برشی قفل شدگی، مدل ریاضی
  • مرتضی روستا، جواد غلام نژاد ، علیرضا یاراحمدی بافقی، حمیدرضا محمدی، مهدی نجفی صفحات 83-88
    از آنجا که بر روی سطح دامپ باطله معدن گل گهر ترک های کششی مشاهده گردیده است، بنابراین می توان با تقریب خوبی فاکتور ایمنی را برابر یک در نظر گرفته و با استفاده از روش تحلیل برگشتی پارامترهای مقاومت برشی مواد دامپ باطله را تخمین زد. در این تحقیق از روش های عددی و تحلیلی با نرم افزارهای FLAC/SLOPE و Slide و نیز نمودارهای ارایه شده توسط هوک و بری (Hoek and Bary) برای تعیین پارامترهای مقاومت برشی مواد استفاده گردیده و نتایج آن ها با هم مقایسه شده اند. مقادیر چسبندگی و زاویه اصطکاک داخلی برای مواد دامپ با استفاده از دو روش عددی و تحلیلی به ترتیب 4/21 کیلو پاسکال و 24 درجه و 2/19 کیلوپاسکال و 24 درجه و با استفاده از نمودار ارایه شده هوک و بری نیز به ترتیب 21 کیلوپاسکال و 24 درجه بدست آمده اند. علاوه بر این به منظور تعیین فاصله بهینه و ایمن دامپ باطله از دیواره معدن از روش تحلیلی استفاده گردیده و تاثیر فواصل مختلف بر فاکتورایمنی دیواره بررسی شده است. نتایج بررسی های انجام شده نشان می دهد که در فواصل کمتر از 150 متری دامپ از دیواره، فاکتورایمنی دیواره با شیب بیشتری کاهش می یابد و این فاصله را می توان بعنوان فاصله ایمن درنظر گرفت.
    کلیدواژگان: دامپ باطله، تحلیل برگشتی، نرم افزار FLAC، SLOPE، نرم افزار Slide، فاصله بهینه، معدن گل گهر سیرجان
|
  • Abbas Sivandipour Pages 1-9
    The science of earthquake prediction has not yet reached its desired level of development. It has not yet led to a successful prediction of an earthquake based on physical principles. Therefore, the prediction of the occurrence of an earthquake has always been an interest for researchers. Three parameters of earthquakesincluding: time, location and magnitude, are the most important uncertainties in earthquake prediction. Uncertainties of earthquakes have the fundamental role in assessment of reliability of structures. In reality, the mechanism of earthquakes makes predicting them more difficult. Earthquake prediction will have a special validity if random variables consider. Therefore, nowadays statistical hypothesis methode are used to determine the probability of an earthquake. There are many studies in prediction of earthquake parameters, but there is not any particular research in the probabilistic earthquake hazard zonation. Kerman province has experienced destructive earthquakes such as Bam, Golbaf and Zarand as the one of the most seismic regions of Iran. In this study, the probability of future earthquakes location with the magnitude greater than 4.5 Richter has been predicted in Kerman by using artificial neural networks and statistical analysis. The most probable event of earthquake has been predicted 38.6% in south of Kerman.
    Keywords: artificial neural networks, earthquake prediction, zonation map, earthquake hazard, statistical studies
  • Mohsen Salehi, Hamidreza Nejati, Kamran Goshtasbi Pages 11-28
    Large underground caverns are used for a variety of purposes in rock engineering. These include caverns housing turbines, electrical generators and transformers in hydroelectric projects, caverns for storing liquid or gaseous fuels, underground warehouses and underground sports facilities. Rock-anchoring tendons is one of the most effective supporting system to control rock mass failure in underground excavations. However, in the deep underground excavations failure of the tendons has been frequently reported. The purpose of this study is evaluation of the effect of in-situ stress on the mechanical behavior of rock anchoring tendons. For this aim, Raghun underground power cavern located in Tajikistan's Dushanbe was studied as case study. An accurate 2D model is prepared by FLAC 2D V. 7.0 and the sidewall convergence of cavern is compared with the monitoring data recorded from 1989 to 2015. In the next, effect of in-situ stress on the mechanical behavior of tendons in cavern’s wall is considered and it is found that with increasing the cavern depth, the effect of pre-stress on the reduction of wall deformation decreases.
    Keywords: Keywords: Rogun underground power cavern, Tendon, in-situ stress, Anchoring system. Flac2D
  • Masoud Enayat, Gholamreza Shoaei, Mohammadreza Nikudel Pages 29-41
    The relation between Soil compression degree and the permeability changes during static compression process is one of the important factors for understanding hydro mechanical soil behavior. In this research such relationship has been closely studied. Three soil samples have been selected from loess soil (wind deposits) that extended widely in Golestan province, north eastern Iran. In first step, a test apparatus must be design to measure the soil compression degree and permeability value simultaneously. The designed apparatus is able to set high porosity soil sample in a test cell, measurement static compression force, compression degree and the value of permeability at different stages of soil compression process. In addition, soil structure can be observed during the test through a camera attached to the test chamber. The results show that soil type and primary structure affect soil compression behavior. Result of Permeability tests of loess soil shows that there is logarithmic relation between void ratio and permeability and its general form of experimental relation is proposed in this research.
    Keywords: Loess soil, static compression, permeability, compression, consolidation, soil structure
  • Amin Jamshidi, Mohammadreza Nikudel, Mashaallah Khamehchian Pages 55-68
    The durability of stone against environmental degradation factors is one of the most important issues related to stone selection for use in engineering structures, in particular stone stones. The crystallization of soluble salts is one of the most important weathering factors in nature, which can affect the mechanical properties of rock (such as uniaxial compressive strength and Brazilian tensile strength) and, over time, can decay and reduce its durability. In this research, a physico-mechanical parameter has been introduced that can assess the mechanical properties of rocks and thus their durability against salt weathering with accurate accuracy. To achieve the research objectives, 15 travertine samples were selected from different mines in Iran. Travertine samples were prepared to determine the physical properties (water absorption, mean pore diameter) and mechanical properties (uniaxial compressive strength and Brazilian tensile strength). Then, the physico-mechanical parameter was calculated, based on the combination of water absorption, mean diameter of the pores and mechanical properties. By performing bivariate regression analysis, the relationship between physico-mechanical parameter with uniaxial compressive strength and Brazilian tensile strength after the salt weather test was investigated and the most suitable relationships for estimating the durability of the samples using a physico-mechanical parameter against weathering is presented. The results show the correct accuracy of the physico-mechanical parameter for estimating the durability of the studied samples. As a result, the Physico-Mechanical Parameter avoids performing a salt crystallization test, which is time-consuming and expensive.
    The durability of stone against environmental degradation factors is one of the most important issues related to stone selection for use in engineering structures, in particular stone stones. The crystallization of soluble salts is one of the most important weathering factors in nature, which can affect the mechanical properties of rock (such as uniaxial compressive strength and Brazilian tensile strength) and, over time, can decay and reduce its durability. In this research, a physico-mechanical parameter has been introduced that can assess the mechanical properties of rocks and thus their durability against salt weathering with accurate accuracy. To achieve the research objectives, 15 travertine samples were selected from different mines in Iran. Travertine samples were prepared to determine the physical properties (water absorption, mean pore diameter) and mechanical properties (uniaxial compressive strength and Brazilian tensile strength). Then, the physico-mechanical parameter was calculated, based on the combination of water absorption, mean diameter of the pores and mechanical properties. By performing bivariate regression analysis, the relationship between physico-mechanical parameter with uniaxial compressive strength and Brazilian tensile strength after the salt weather test was investigated and the most suitable relationships for estimating the durability of the samples using a physico-mechanical parameter against weathering is presented. The results show the correct accuracy of the physico-mechanical parameter for estimating the durability of the studied samples. As a result, the Physico-Mechanical Parameter avoids performing a salt crystallization test, which is time-consuming and expensive
    Keywords: Brazilian tensile strength, Durability, Physico-Mechanical Parameter, Uniaxial compressive strength
  • Behnam Sadollahzadeh, Morteza Esmaeili, Jabbar Ali Zakeri Pages 69-81
    Ballast shear interlocking is phenomenon that occurs between adjacent ballast masses under sleepers due to axial loading. This phenomenon is caused when three factors: 1) large thickness of the ballast layer, 2) large stress distribution angle at ballast mass of under sleeper, 3) small sleeper spacing are available at ballasted track. Thus, despite these three factors together and based on the assumption of transfer load from sleeper into ballast mass in accordance with a stress distribution pyramid, caused an overlap between two adjacent pyramids that this intersection would mobilize shear stiffness and shear damping in addition to stiffness and damping ballast layer in the vertical direction. This stiffness and damping is called the shear coupling. Considering the fact that so far, few studies have investigated about these parameters, but the method for calculating them is not provided in the technical literature. Therefore, in this research by developing a laboratory method in order to determine the ballast shear stiffness parameter and shear strength, shear tests of ballast in the vertical direction in the locking zone under static overheads 200, 300 and 400 kg in the relative density is 70.95% done and the effect of relative densities of 40, 70 and 94.44 percent on the shearing of the ballast is investigated. For this purpose, a device for shear of ballast in Railway Superstructure Laboratory of the railway engineering school was designed and built. Finally, based on the results and the integrate them, in order to use the results a mathematical relationship for ballast shear stiffness parameter has been determined which includes the axial load and vehicle speed and high density relative of the ballast.
    Keywords: Ballast Shear Interlocking, Pyramid Stress Distribution, Ballast Shear Tests, Ballast Shear Interlocking Stiffness Parameter. Mathematical Model
  • Morteza Roosta, Javad Gholamnezhad, Alireza Yarahmadi Bafqi, Hamidreza Mohammadi, Mahdi Najafi Pages 83-88
    In orther to the stability analysis of Golgohar No.1 mine waste dump, cohesion and friction angle of materials is necessary to determine. Because the determination of these properties requires the use of in-situ shear test and large scale triaxial apparatus and expensive methods, hence, back-analysis method as a low-cost method can be used to determine the shear strength properties. Due to the tensile cracks are observed on the surface of the waste dump, so it can be considered safety factor approximately equal to unit and using the back-analysis method the shear strength parameters can be estimated. In this paper, the analytical and numerical methods by FLAC/SLOPE and Slide software and charts provided by Hoek and Bray have been used to determine the shear strength parameters of materials and their results were compared with each other. This analysis shows cohesion and internal friction angle for materials using analytical and numerical methods and Hoek-Bray charts obtained respectively 19.2 kPa ,24° and 21.4 kPa, 24° and 21 kPa, 24°. With the development of open pit mine and more mineral extraction, the amount of waste collected in the same proportion will increase. This increase is caused larger waste dump, that will threaten its stability on the one hand and the other hand because of the proximity to the mine walls can affect the stability of the wall. So with according to continuation of the waste dumping and transport costs, slope stability and height stable and optimal distance from the south wall of the mine must be considered. In this study, using numerical methods in order to achieve stable safety factor of 1.2 for the waste dump with change the height and angle of slope of the bench, the stable height and angle of slope has been obtained. Also, in order to determine the safe and optimal distance of waste dump from the wall of the mine the analytical methods used and the effect of distance on the safety factor of wall is investigated. The results show that at distances of less than 150 meters from the wall, the safety factor of wall is more reduced and this distance can be considered as a safe distance.
    Keywords: waste dump, back-analysis, FLAC, SLOPE software, Slide software, stable height, slope, optimum distance, Golgohar mine of Sirjan