فهرست مطالب

زمین شناسی مهندسی ایران - سال ششم شماره 3 (پاییر و زمستان 1392)

نشریه زمین شناسی مهندسی ایران
سال ششم شماره 3 (پاییر و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین قبادی*، محمد محمدیان، حسن محسنی، رامین کرمی صفحات 1-16
    پدیده کارست در ژیپس ها به دلیل قابلیت انحلال زیاد به آسانی توسعه پیدا می کند. در این پژوهش با استفاده از مطالعات سنگ شناسی و تعیین خصوصیات فیزیکی و مکانیکی نمونه های ژیپس سازند گچساران در منطقه رامهرمز، رابطه بین خصوصیات زمین شناسی مهندسی ژیپس با چگونگی توسعه اشکال انحلالی بررسی گردیده است. برای تعیین نوع سنگ ژیپس از (Adaptive Neuro-Fuzzy Inference System) ANFIS به عنوان ترکیبی از منطق فازی با شبکه های عصبی در قالب روش های Neuro-Fuzzy استفاده شد. پارامترهای ورودی این مدل شامل مقاومت تراکمی تک محوره، مقاومت کششی، شاخص دوام سیکل اول و درصد تخلخل 80 نمونه آزمایشگاهی می باشند. با استفاده از ANFIS مدلی ساخته شد که با داشتن اطلاعات اندکی از سنگ، قادر به پیش بینی نوع سنگ خواهیم بود. با توجه به مطالعات سنگ شناسی، ژیپس های سازند گچساران در دو نوع آلاباستر (دارای بافت ریزدانه) و پورفیریتیک (دارای بافت درشت دانه) تقسیم بندی شده اند. نتایج نشان داد که بافت سنگ، به ویژه شکل و اندازه دانه ها، یک پارامتر مهم کنترل کننده خصوصیات مکانیکی ژیپس های مذکور می باشد. با توجه به رده بندی مهندسی سنگ بکر، ژیپس آلاباستر در رده سنگ ضعیف با نسبت مدولی زیاد (DH) و ژیپس پورفیریتیک در رده سنگ بسیار ضعیف بانسبت مدولی زیاد (EH) قرار می گیرند. ژیپس آلاباستر نسبت به ژیپس پورفیریتیک دارای مقاومت تراکمی، مقاومت کششی و قابلیت انحلال بیشتری بوده و رفتار شکننده تری از خود نشان می دهد. به همین علت پدیده های کارستی همچون فروچاله انحلالی، چاه های کارستی، طاق های طبیعی و غار در آنها گسترش بیشتری دارند. ژیپس پورفیریتیک دوام شکفتگی بیشتر و مقاومت کمتری نسبت به ژیپس آلاباستر دارد. به همین دلیل فروچاله های فرونشستی و فروریزشی در آنها توسعه زیادتری دارد. هم چنین کارن ها و برج های انحلالی در آنها با ابعاد بزرگتری شکل می گیرند.
    کلیدواژگان: سازند گچساران، ژیپس آلاباستر، ژیپس پورفیریتیک، ANFIS، توسعه کارست، خصوصیات مهندسی
  • احمد قربانی*، مهدی بمانی، عبدالحمید انصاری، حسینعلی قاری صفحات 17-32
    زمین لغزش نقل واقع شده در منطقه پادنای سمیرم در نزدیکی روستای نقل در 70 کیلومتری جنوب شهر حنا، رخ داده است. این زمین لغزش مثلث شکل است. قاعده آن با طول حدود 700 متر در سمت غرب و به سمت رودخانه دنگزلو (از سرشاخه های رودخانه ماربر)، و فاصله راس آن تا قاعده تقریبا 600 متر است. جهت حرکت کلی توده لغزشی نیز از شرق به غرب، و به طرف رودخانه می باشد. زمین لغزش در سازند بختیاری متشکل از کنگلومرا با میان لایه های مارنی رخ داده است. وضعیت زمین شناسی زیرسطحی محدوده زمین لغزش توسط برداشت های مقاومت ویژه الکتریکی دو بعدی با آرایه دوقطبی-دوقطبی مورد مطالعه قرار گرفت. به این منظور سه خط برداشت در جهت حرکت زمین لغزش و سه خط برداشت در جهت عمود بر جهت حرکت زمین لغزش با فواصل مساوی، در مجموع به طول 3 کیلومتر طراحی و بر روی آنها اندازه گیری های مقاومت ویژه الکتریکی صورت گرفت. نتایج مطالعه مقاومت ویژه الکتریکی دو بعدی، وجود لایه مارنی با ضخامت بیش از 50 متر در تمام محدوده زمین لغزش را نشان می دهد. ضلع شمال شرقی زمین لغزش توسط گسل محدود شده است، به طوری که شمال شرق آن کنگلومرا و جنوب غرب آن رخنمون مارن قرار دارد. وجود مارن در نزدیکی سطح زمین و در عمق باعث ایجاد دو مکانیزم لغزش یکی نزدیک سطح و دیگری در عمق بیشترشده است. سطح لغزش نزدیک سطح در عمق کمتر از 20 متر شناسایی شده است در حالی که سطح لغزش عمیق در عمق حدود 50 متر قابل تشخیص است. نتایج حاصل از مقاومت ویژه الکتریکی دوبعدی با نتایج چاهک های حفر شده مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: مقاومت ویژه الکتریکی دو بعدی، زمین لغزش، سطح لغزش، مارن، کنگلومرای بختیاری، سمیرم
  • عباسعلی محمدی، علی ارومیه ای*، کاظم مرادی هرسینی صفحات 33-46
    پدیده روانگرایی یکی از مخاطرات زمین شناسی به شمار می آید که تاثیر مستقیم در پایداری سازه های زیربنایی دارد. امکان بروز پدیده روانگرایی در یک منطقه به وسیله عواملی مانند خصوصیات خاک، نحوه حضور آب زیرزمینی و توان لرزه خیزی ارزیابی می شود. منطقه پارس جنوبی در قسمت جنوبی استان بوشهر یکی از مناطق توسعه یافته صنعتی است که تعدادی سازه های زیربنایی حیاتی و حساس در آن وجود دارد. از دیدگاه زمین شناسی منطقه مورد مطالعه در یک محیط مخروط افکنه ای تشکیل شده که دربرگیرنده نهشته های سست و ناپیوسته جوان با ترکیبی از رس، سیلت، ماسه و شن می باشد.
    در این تحقیق گزارش های مطالعاتی فازهای 12، 14و 19 و سایر گزارش های مربوط به توسعه تجهیزات ساحلی پارس جنوبی جمع آوری شده و مورد مطالعه قرار گرفتند. عدد نفوذ استاندارد اندازه گیری شده در 60 گمانه به همراه سایر اطلاعات ژئوتکنیکی جهت ارزیابی توان روانگرایی لایه های ماسه ای منطقه مورد استفاده قرار گرفتند. باتوجه به حجم زیاد داده ها در این مقاله اطلاعات 16 گمانه منعکس شده است.
    بررسی ها نشان دهنده این است که در محدوده فازهای مطالعاتی 12 و 19 در اثر وقوع یک زلزله با بزرگی 7 ریشتر و شتاب افقی g 0/3 امکان بروز پدیده روانگرایی وجود دارد. پهنه بندی انجام شده بر اساس شاخص توان روانگرایی نشان دهنده این امر است که با نزدیک شدن به خط ساحلی و با اشباع شدن خاک های ماسه ای خطر روانگرایی بیشتر شده و با دور شدن از ساحل خطر نسبی روانگرایی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: پارس جنوبی، خلیج فارس، روانگرایی، آزمون نفوذ استاندارد، خطر لرزه ای، پهنه بندی روانگرایی
  • سیدمحمود فاطمی عقدا*، اکبرقاضی فرد، محمدحسین طاهری نیا صفحات 47-58
    برداشت از مخازن نفت و گاز افت فشار منفذی این مخازن را به دنبال خواهد داشت و در نتیجه میزان فشار موثر ناشی از وزن سنگ های روباره ی مخزن افزایش یافته و باعث تراکم مخزن می گردد. در صورتی که میزان تراکم سنگ مخزن از حد معینی فراتر رود سنگ های روباره در اثر وزن خود شروع به فرونشست خواهند کرد. با توجه به اهمیت میدان گازی پارس جنوبی و مشترک بودن این میدان بین ایران و قطر، محاسبه و مدل-سازی فرونشست سطح میدان که می تواند تاثیر بسزایی در عملیات بهره برداری از این میدان داشته باشد از اهمیت بالای برخوردار است. در این پژوهش ابتدا با استفاده از تئوری تراکم تک محوره ی، تراکم مخزن پارس جنوبی در انتهای دوره ی برداشت محاسبه شده و سپس با استفاده از روش مدل سازی تحلیلی و نیمه تحلیلی (با استفاده از نرم افزار AEsubs) فرونشست ایجاد شده در سطح میدان در اثر تراکم مخزن تعیین گردید. بر اساس مطالعات انجام شده مقدار تراکم مخزن پارس جنوبی در پایان دوره ی برداشت در حدود 0/5 متر و بیشنه فرونشست ایجاد شده در سطح این میدان بر اساس دو روش مدل سازی بیش از 0/6 متر برآورد گردیده است.
    کلیدواژگان: فرونشست، میدان پارس جنوبی، مدل سازی، سنگ مخزن، مراکز کرنش
  • مهدی زارع نجف آبادی، مجیدرضا آیت اللهی* صفحات 59-68
    چقرمگی شکست سنگ یکی از پارامترهای مکانیکی مهم در برخی از کاربردهای مربوط به توده های سنگی مانند فرآیند شکست در سنگ، فرآیند شکست هیدرولیکی، طراحی و ساخت ماشین آلات حفاری می باشد. با این وجود برای اندازه گیری این پارامتر روش های آزمایشگاهی مختلفی وجود دارد. یکی از روش های آزمایشگاهی ارائه شده در این زمینه، روش دندانه گذاری می باشد. در این تحقیق، در ابتدا رفتارچند سنگ مختلف از نظر نوع و اندازه دانه بندی، در آزمایش دندانه گذاری بررسی شده و در ادامه عملی بودن این روش در تعیین چقرمگی شکست آن ها ارزیابی می شود. با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت که سنگ ها در آزمایش دندانه گذاری رفتار دوگانه ای را از خود نشان می دهد. برای نیروهای کمتر از بار بحرانی، رفتار سنگ مشابه با مواد ترد دیگر بوده ولی برای نیروهای بیشتر از بار بحرانی، رفتار سنگ های آزمایش شده به طور کلی متفاوت با مواد ترد دیگر می باشد. این تفاوت در رفتار باعث می شود که نتوان از روش دندانه گذاری برای تعیین چقرمگی شکست آن ها استفاده کرد. دلیل اصلی این تفاوت را می توان ناشی ازبرخی عیوب ساختاری ذاتی در سنگ ها دانست.
    کلیدواژگان: چقرمگی شکست، سنگ، روش دندانه گذاری، ترک
  • مسعود ترکان، محمدرضا ایران نژادی*، علیرضا باغبانان صفحات 69-78
    خصوصیات میکروسکوپی و ژئومکانیکی سنگ های ساختمانی آذرین شامل مواردی از جمله میزان دگرسانی، وجود ریزدرزه ها، مقاومت نهایی، تخلخل، میزان کانی های مضر و... می باشد. براساس پژوهش های قبلی، تخلخل در سنگ های آذرین به شدت بر روی مقاومت نهایی نمونه ی سنگی تاثیرگذار بوده و آن را کاهش می دهد. در این تحقیق یک نمونه سنگ گابرویی و یک نمونه سنگ دیوریتی متعلق به یکی از معادن سنگ ساختمانی غرب نطنز انتخاب شدند و مورد بررسی های میکروسکوپی و ژئومکانیکی قرار گرفتند. با توجه به مطالعات مقاطع نازک سنگ میزان دگرسانی، وجود ریزدرزه ها و کانی های مضر موثر بر روی استحکام سنگ های ساختمانی برآورد گردید. سپس آزمایش های ژئومکانیکی مانند تعیین چگالی، تخلخل، شاخص دوام، آزمون کشش برزیلی و مقاومت سه محوره مطابق استانداردهای ISRM انجام شد. داده های حاصل با مقادیر استاندارد تطبیق داده شد و پس از آن رابطه ی کیفی بین مقاومت و خواص میکروسکوپی مشاهده شد که بیانگر اهمیت مطالعات میکروسکوپی سنگ های ساختمانی می باشد. از رابطه ی به دست آمده می توان در مراحل اکتشاف، استخراج و فرآوری سنگ های ساختمانی بهره جست و از صرف هزینه های گزاف، تخریب محیط زیست و منابع ملی که پیامد حذف این مطالعات می باشد، جلوگیری به عمل آورد.
    کلیدواژگان: خصوصیات میکروسکوپی، ویژگی های ژئومکانیکی، دگرسانی، سنگ ساختمانی، گابرو، دیوریت
  • مرتضی اسماعیلی، نوید نخعی* صفحات 79-88
    از جمله کاربردهای پیشنهادی برای بکارگیری لاستیک فرسوده مخلوط کردن این مصالح به فرم خرده شده با مصالح خاکی و بکارگیری در پشت دیوارهای حائل و خاکریزها می باشد. در این خصوص مطالعات جامعی در حوزه مهندسی راه صورت گرفته ولیکن در حوزه مهندسی راه آهن تحقیق مشخصی انجام نشده است. با توجه به آنکه در بستر و خاکریز خطوط ریلی یکی از پارامترهای کلیدی، مدول ارتجاعی در دومین مرحله بارگذاری(Ev2) است. لذا در تحقیق حاضر مخلوطی از خاک GW-GC با مقادیر0، 5، 10و 15درصد خرده لاستیک با محدوده دانه بندی 0/475 تا 2/5 سانتی متر تحت یکسری آزمایش های استاتیکی فیزیکی و مکانیکی شامل تراکم، هم ارز ماسه، ظرفیت باربری کالیفرنیا، برش مستقیم و بارگذاری صفحه مرحله ای قرار گرفته و سپس در اتاقک بارگذاری به ابعاد 1.2×5/2×5/2 متر، ریخته و به تراکم حداکثر آزمایشگاهی مطابق استاندارد ASTM D6270-2006 رسانده شده است. در ادامه با استفاده از جک 30 تن، بارگذاری در سه گام و به صورت مرحله ای بر روی صفحه مربعی به ابعاد 30×30 سانتی متر صورت گرفته است. نتایج آزمایش بیانگر آن است که در مقایسه با خاک بدون خرده لاستیک کاهش وزن مخصوص به میزان 11/86 تا 19/36 درصد، ظرفیت باربری کالیفرنیا به میزان 34/35 تا 67/47درصد، پارامترهای مقاومت برشی همچون چسبندگی در ابتدا به مقدار 2/1 درصد افزایش یافته ولی پس از آن مجددا به میزان 27/1 درصد کاهش پیدا کرده و زاویه اصطکاک داخلی به میزان 10/8 تا 21/62 درصد کاهش داشته است و مقدار Ev2 به میزان 27/54 تا 54/29 درصد کاهش را به دنبال داشته است. با مقایسه نتایج بدست آمده با مقادیر مجاز آیین نامه ی UIC R719-1996 مشخص گردید که حداکثر تا 10 درصد از خرده لاستیک را می توان بصورت مخلوط با مصالح بستر مورد استفاده قرار داد لیکن استفاده از آن بعنوان بخشی از بدنه خاکریز توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: بستر و خاکریز راه آهن، خرده لاستیک، CBR، PLT، EV2، آیین نامه UIC R719
  • یادداشت فنی
  • معصومه خلیلی*، غلامرضا لشکری پور، محمد غفوری، محمد خانه باد، پوریا دهقان صفحات 89-97
    هدف از این تحقیق ارائه و بررسی روابط ساده و چندمتغیره برای تخمین مقاومت فشاری نمونه هایی از سنگ آهک های مارنی سازند آبدراز است. بر روی این سازند پروژه های مهندسی زیادی مانند سد، تونل و جاده در شمال استان خراسان رضوی احداث شده است. برای این منظور برروی 39 نمونه سنگ آهک مارنی سازند آبدراز مطابق با استاندارد انجمن بین المللی مکانیک سنگ، آزمایش های مربوط به تعیین خصوصیات فیزیکی شامل تخلخل، دانسیته، جذب آب انجام شد و روابطی چند متغیره برای تخمین مقاومت فشاری به دست آمد. نتایج به دست آمده از روش رگرسیون ساده، نشان دهنده ی کارایی بهتر دانسیته نسبت به دیگر ویژگی های سنگ در تخمین مقاومت تراکمی تک محوری است. بهترین رابطه ی چندمتغیره نیز به ازای استفاده از متغیرهای مستقل دانسیته و جذب آب برای کل نمونه ها به دست آمد.
    کلیدواژگان: خصوصیات فیزیکی، مقاومت فشاری تک محوری، آهک مارنی، سازند آبدراز
|
  • M.H. Ghobadi*, M. Mohammadian, H. Mohseni, R. Karami Pages 1-16
    Karstification develops in gypsum easily due to high solubility. In this paper, determine geological engineering properties of Gachsaran Formation gypsum from Ramhormoz area and has been related with karst development by petrological and rock mechanic studies. ANFIS as combines fuzzy logic and neural networks in the form of neuro-fuzzy method were used for detect type of gypsum. Input data include uniaxial compression strength, tensile strength, durability Index and porosity percentage from 80 laboratory samples. ANFIS was built model that with little knowledge of rock, was able to predict the type of rock. Based on petrographic studies, Gachsaran Formation gypsum with two different textures has been considered, fine grained (alabastrine) and coarse grained (porphyritic) gypsum. The results indicate that texture, especially grain size and shape, is an important parameter controlling the differences in the mechanical properties of the two gypsum types studied. Based on intact rock engineering classification, alabastrine gypsum and porphyritic gypsum classification as DH and EH category respectively. Alabastrine gypsum than porphyritic gypsum has more unconfined compressive strength, tensile strength, solubility and brittle behavior so karstic phenomena such as dissolution sinkhole, karstic wells(jamas), natural roof and caves are more spread in them. Porphyritic gypsum than alabastrine gypsum have more slake durability and less strength so collapse and subsidence sinkholes are more spread also karren and pinnacles are bigger in them.
    Keywords: Gachsaran formation, Alabastrine gypsum, Porphyritic gypsum, ANFIS, Karst development, Engineering properties
  • A. Ghorbani*, M. Bemani, A.H. Ansari, H.A. Ghari Pages 17-32
    The Noghol landslide is located in Padena region in Semirom area in Isfahan province, Iran. The Noghol Landslide has a triangle form with a movement by E-W direction. The overall movement in landslide is from east to west toward to the Dengezloo river. The area influenced by the movement of landslide is about 600 by 700m. Landslide is occurred in the Bakhtiyari formation (massive to thick-bedded conglomerate with interbedded sandstone and marl belong to Cenozoic era). ERT surveying is carried out on the six profiles (parallel and perpendicular to the landslide direction) using a Dipole–dipole array. The total length of traverses is about 3 kilometres. Landslide is limited by a fault (strike NW-SE) from the north side and a permanent river from the west side of landslide. Conglomerate and marl are placed on the north and south sides of the fault, respectively. ERT survey yielded important information about the geometry and characteristics of the landslide. ERT results also show that two main sliding surfaces are present in Noghol landslide: a sliding surface in depths shallower than 20 m. On the outcrop of marl formation, normally, weathered surface creates a sliding surface. The second is a sliding surface in nearly 50 m depth. Here, right flank of landslide is formed by fault. Sliding surface is created when marl formation is partially saturated. So, both shallow and deep-seated landslide can be recognized in studied landslide. This information is confirmed by geological and borehole investigations.
    Keywords: ERT, Landslide, sliding surface, Marl, Bakhtiyari conglomerate, Semirom
  • A.Mohammdi, A. Uromeihy*, K. Moradi Hersini Pages 33-46
    Liquefaction is considered as natural hazard that directly affect the stability of infrastructures projects. The potential of liquefaction for an area is controlled by many factors including the type of soil, water presence and the seismicity risk. South Pars region is located to the southern part of Bosheher Province which is recognized as developed industrial area and include many lifeline and sensitive projects. From the geological point of view, the study area is formed as an alluvial fan which consists of loose and young deposits that is a mixture of clay, silt, sand and gravel layers. In this research, investigation reports of the phases 12, 14, 19 and many related reports of the coastal part of southern Pars Gas-field were collected and studies. The N values calculated from SPT tests and other geotechnical data for 60 boreholes were used to evaluate the liquefaction potential of the sand layers. Due to the large amount of the reviewed data, the information of only 16 boreholes were presented in this paper. The results showed that during the event of large earthquake of magnitude of 7 on the Richter scale and production of horizontal acceleration at 0.3g, liquefaction occurrence in the region at phases 12 and 19 is possible. Based on the calculation of liquefaction potential index (LPI), the results showed that by approaching the coast line the potential of liquefaction of sand deposits is increased due to high percentage of soil saturation. In contrast, by distancing from the coast line towards the land this potential is decreased due the increment of soil gradation.
    Keywords: southern Pars sas, field, Standard penetration test (SPT), Liquefaction zonation, Liquefaction potential index (LPI)
  • S.M. Fatemi Aghda*, A. Ghazifard, M.H. Taherinia Pages 47-58
    Exploitation of hydrocarbon reservoir would cause decrease in pore pressure and increase of effective stress applied to reservoir rock, which result in compaction of reservoir. If the reservoir compaction exceeds certain limit, the overburden rocks of reservoir due to their weights begin to subside. With respect to the importance of South Pars gas field which belongs to Iran and Qatar, calculation and modeling of field surface subsidence is very important. In this paper for determination of South Pars Gas field subsidence, at first, the reservoir compaction with use uniaxial compaction theory was calculated and then the effect of this compaction on the field surface with use analytical and semi analytical method was modeled. The amount of South Pars reservoir compaction at the end of production period reached up to 0.5 meter and according to the results of two subsidence modeling methods, maximum subsidence value will reach to over 0.6 meter.
    Keywords: subsidence, South Pars Field, modeling, reservoir rock, nucleus of strain
  • M. Zare Najafabadi, M.R. Ayatollahi* Pages 59-68
    Fracture toughness is an important parameter in some applications related to rock masses like fracture of rock, hydraulic fracturing process, design and manufacturing of tunneling apparatus. Different methods have been proposed for determining fracture toughness of quasi-brittle materials including the indentation test. In this research, the properties of some rocks with different textures (grain size and shape) are examined in the indentation test. Then applicability of the indentation method in determining fracture toughness of rocks is evaluated. It is shown that rocks exhibit two different types of behavior in the indentation test. For forces less than a critical force, rocks behave in accordance with other brittle materials, while for loads more than the critical force, the rocks behave completely in contrast with other brittle materials. This difference makes the indentation method an unsuitable option for determining fracture toughness of rocks. The main reason for this difference could be the presence of inherent defects in rocks.
    Keywords: Fracture toughness, rocks, indentation method, cracks
  • M. Torkan*, M.R. Irannezhadi, A.R. Baghbanan Pages 69-78
    Microscopic and geomechanical properties of construction igneous rocks include the degree of alteration, the presence of microfractures, peak strength, porosity, the proportion of detrimental minerals, etc. As reported in the literature, porosity in igneous rocks has a significant negative on the peak strength of rock samples. In this research, samples of gabbro and diorite rocks from a construction stone quarry in west of Natanz were selected and subject to microscopic and geomechanical investigations. As per thin section investigations, the degree of alteration, the presence of microfractures, and the minerals detrimental to the strength of construction stones were studied. Therefore, the geomechanical experiments including determination of density, porosity, durability index, the Brazilian and triaxial tests were conducted. The obtained data were compared to standard values and consequently a qualitative correlation between strength and microscopic properties was detected, accentuating the importance of microscopic studies in the investigations upon construction stones. The correlation thereupon may be applied in the different stages of exploration, exploitation, and processing of the construction stones and in order to avoid prodigious costs and destruction in the environment and domestic resources.
    Keywords: Microscopic Properties, Geomechanics Properties, Alteration, Gabbro, Diorite
  • M. Esmaeili *, N. Nakhai Pages 79-88
    One of the suggested applications for use of waste tire is mixing of this material with soils in shredded form for use in retaining walls backfill and embankments. In this regard, comprehensive studies have been accomplished in the field of road engineering but no research works could be found in the railway engineering. As one of the important parameters is railway embankment design is Ev2 (modulus of elasticity in the second loading cycle in PLT) so this research is devoted to investigating of physical and mechanical behavior of soil mixed with shred tire. For his purpose by using the GW-GC as a base material which can be used in railway embankment and subgrade, it is mixed with three different percent 5, 10 and 15 of shred tire with range of aggregation 0.475 to 2.5 centimeters. In continue a series of physical and mechanical tests are performed on base soil and soil mixed with shred tire including compaction, sand equivalent, CBR, direct shear test. In the last stage of the laboratory investigations four cyclic plate loading tests are performed in loading chamber box with dimensions of 2.5×2.5×1.2 m respect to base soil and it mix with 5, 10 and 15 percent shred tire. It should be notified that the soil in all four tests the soil are compacted based on guidelines of ASTM D6270-2006. The plate dimensions in PLT test are considered as 30×30 cm. The obtained results indicate that due to increase in shred tire percentage in the range of 5 to 15 percent, the maximum dry density decreases form 11.86 to 19.36 percent respect to the base soil. On the other hand the CBR value show 34.35 to 67.47 percent and Shear strength parameters such as cohesion the First, increased to 2.1 percent, but then decreased back to levels 27.1 percent and Angle of internal friction value has been reduced by 10.8 to 21.67 percent decrease in the mentioned range.Focusing on the obtained Ev2 values in PLT tests reveals a decrease of 27.54 to 54.29 percent in this matter. Comparing the achieved Ev2 results with those proposed by UIC R719-1996 code confirms the limitation of shred tire application to 10 percent for use in subgrade layer while its use in embankment is forbidden.
    Keywords: Railway subgrade, embankment, Shred Tire, CBR, PLT, Ev2, UICR719
  • M. Khalily*, G.R. Lashkaripour, M. Ghafoori, M. Khanehbad, P. Dehghan Pages 89-97
    the purpose of this study is presenting and study of simple equations to estimate the uniaxial compressive strength of marly limestone of Abderaz formation. Many engineering structures such as dam, tunnel and road have been constructed on this formation in the northern part of Khorasan Razavi province. For determation physical parameters and uniaxial compressive strength of marly limestone, 39 samples according to the International Society of Rock Mechanics Standards (1981) of Abderaz formation were collected. Physical properties which determined including of porosity, density, water absorption. Results which obtained from the simple regression method, indicating a better relationship between density and uniaxial compressive strength in comparison with the other physical properties. The best multivariate correlation is obtained between uniaxial compressive strength with density and water absorption.
    Keywords: physical properties, uniaxial compressive strength, marly limestone, Abderaz formation