فهرست مطالب

اخلاق در علوم و فناوری - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1396)

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/11
  • تعداد عناوین: 17
|
  • مقاله مروری
  • سید حسن مقدم نیا، مریم مالمیر، داریوش فرهود صفحات 1-8
    زمینه
    سبک زندگی مدلی از زندگی می باشد که وابسته به زمان و مکان است و درون یک بافت ویژه اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و مذهبی شکل می گیرد. سبک زندگی نقش مهمی در سلامت فردی و اجتماعی شهروندان جامعه ایفا می کند و با توجه به بیانات مقام معظم رهبری، سبک زندگی بخش اساسی پیشرفت و تمدن سازی نوین اسلامی است که دانشگاهیان، نخبگان و صاحبان فکر و اندیشه می بایست در پرداختن به این مفهوم مهم، آسیب شناسی وضع موجود سبک زندگی در ایران و چاره جویی در این زمینه اهتمام و تاکید ورزند. اهمیت سبک زندگی در سلامت جسم و روان به حدی است که دوره های آموزشی گوناگونی با عنوان سبک زندگی در سلامت در دانشگاه های مختلف جهان تدوین و اجرا شده است. نویسندگان مقاله حاضر نیز به همراه گروهی از متخصصین حوزه سلامت بر آن شدند تا با توجه به ویژگی های بومی و فرهنگی خاص جامعه ایرانی، در یک طرح پژوهشی، دوره آموزشی کارشناسی ارشد سبک زندگی در سلامت را در کشور راه اندازی کنند. هدف این مقاله بررسی ملاحظه های اخلاقی مورد توجه در تدوین این برنامه آموزشی است.
    نتیجه گیری
    در تدوین برنامه آموزشی سبک زندگی در سلامت به دو اصل اخلاقی سودمندی و نازیانمندی توجه ویژه ای شد. حقوق دانش اموختگان و شهروندان جامعه به دقت مورد توجه قرار گرفت و سعی شد مسئولیت های مجریان و نهادهای آموزشی به دقت تعیین شود. همچنین، ویژگی ها بومی، فرهنگی و مذهبی جامعه به دقت مورد توجه قرار گرفت.
    کلیدواژگان: ملاحظه های اخلاقی، برنامه آموزشی، سبک زندگی، سلامت
  • حسین اترک صفحات 9-19
    زمینه
    یکی از موضوعات مهم در اخلاق پژوهش «علم ربایی» یا سرقت علمی است. هدف این مقاله تبیین ماهیت و چیستی علم ربایی و بیان انواع و اشکال مختلف آن است. علم ربایی نسبت دادن اثر دیگری به خود یا بکار بردن آثار دیگران بدون ارجاع مناسب است. آنچه ربوده می شود ممکن است کلمات، ایده ها، روش و معانی باشد. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی با بررسی منابع موجود در این زمینه تلاش کرده است ضمن تعریف روشنی از علم ربایی و بیان اجزاء ماهوی آن، انواع علم ربایی و صورت های مختلف آن را تبیین کند.
    نتیجه گیری
    جزء اصلی یا به تعبیر دقیق تر تمام ماهیت علم ربایی به خود نسبت دادن اثر دیگری است. قصد عمد و آگاهی از علم ربایی در تحقق ماهیت آن شرط نیست. همچنین، آگاهی و رضایت صاحب اثر در بکاربردن بردن اثر او مانع تحقق علم ربایی نیست. علم ربایی انواع مختلفی دارد که برخی از آنها عمدی و آگاهانه و برخی تصادفی و ناآگاهانه است. سرقت کل یا بخشی از یک اثر بدون هیچ گونه ارجاعی به مولف اصلی از انواع آشکار علم ربایی و سرقت ایده ها، کلمات و اصطلاحات خاص، سرقت جملات و پاراگراف ها، سرقت روش، نقل قول نامناسب، پاورقی فراموش شده، ذکر گزینشی منابع و علم ربایی از منابع دست دوم از انواع رایج غیرآشکار آن است. این مقاله به پژوهشگران کمک می کند با شناخت انواع علم ربایی از ارتکاب انواع غیر عمدی و ناآگاهانه علم ربایی اجتناب کنند
    کلیدواژگان: علم ربایی، سرقت علمی، نقل قول نامناسب، اخلاق پژوهش
  • اصغر اسمعیلی * صفحات 20-24
    زمینه
    متون کهن فارسی مضامین بلندی را در خود جای داده اند که می توانند حتی برای بشر امروزی، بدیع و راه گشا باشند. از جمله این مضامین، توصیه های اخلاق پزشکی است که در مطاوی این متون دیده می شود. قابوس نامه، کفایه الطب، پندنامهاهوازی، چهارمقاله، خفی علائی، کلیله ودمنه و برخی متون تاریخ پزشکی از جمله آثاری هستند که در این تحقیق و برای این منظور بررسی شدند.
    نتیجه گیری
    اخلاق پزشکی از موضوعاتی است که در ادوار مختلف تاریخی ایران، موردتوجه استادان و فرهیختگان و دانشمندان پزشکی و غیرپزشکی بوده است. بررسی حاضرنشان می دهدکه از نخستین قرون اسلامی تا دوره معاصر، براین مسئله تاکیدشده وپزشکانی چون سیداسماعیل جرجانی ، ابن حبیش تفلیسی، اهوازی و موفق الدین هروی و نویسندگانی چون نظامی عروضی سمرقندی، عنصرالمعالی کیکاووس بن اسکندر و نصرالله منشی توصیه های اخلاقی ارزشمندی به طبیبان دارند. مهم ترین ارزش های اخلاقی در نوشتارهای آنان عبارت اند از: امانت داری، پاک چشمی، گشاده رویی با بیماران، مهربانی، ایثار، راست گویی، حفظ اسرار بیماران، خیرخواهی، کمک به بیماران کم بضاعت از نظر مالی، تجویزنکردن داروی سقط جنین، تجویزنکردن داروی خطرناک و بخشندگی. روند تاکید بر این ارزش ها تا امروز ادامه دارد و آموزش و پژوهش درشاخه های مختلف زیستی و پزشکی مورد توجه و تاکید پژوهشگران است.
    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، متون کهن، ایران
  • مقاله پژوهشی
  • زهرا هوشیاری، علی دلاور *، اصغر مینایی، حسین اسکندری صفحات 25-33
    زمینه
    مدیران بیش از سایرین در تنگناهایی قرار می گیرند که باید با توجه به شرایط دیگران، ارزش های خویش، قانون و ایده آل های انسانی اقدام به اخذ تصمیم نمایند. هدف از پژوهش حاضر پی بردن به طرحواره های اخلاقی غالب مدیران در در اخذ تصمیم در مواجهه با این موقعیت هاست.
    روش
    پژوهش حاضر در زمره پژوهش های کیفی قرار دارد. جامعه پژوهش مدیران تصمیم گیر و تصمیم ساز هستند که با توجه به معیار اشباع در پژوهش های کیفی به عنوان نمونه تعداد 20 نفر از آنها، با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با ابزار مصاحبه عمیق مورد بررسی قرار گرفتند، نتایج حاصل از مصاحبه با استفاده از کدگذاری انتخابی و باز مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    طرحواره غالب در بین 65 درصد از مدیران طرحواره پاس داشت، در بین 30 درصد علائق شخصی و در 5 درصد پس قراردادی است. همچنین به جز عوامل فوق طرحواره جدیدی تحت عنوان معنا و عواملی چون هیجانات و انگیزه ها تصمیمات اخلاقی را متاثر می کند.
    نتیجه گیری
    به جز سه طرحواره اخلاقی نئوکلبرگی ها، عواملی چون هیجان، انگیزه ها و طرحواره ای به نام معنا تصمیم گیری اخلاقی را متاثر می کند.
    کلیدواژگان: طرحواره های اخلاقی، تنگناهای اخلاقی، تصمیم گیری های اخلاقی، موقعیت های دشوار واقعی
  • سیروس اسدیان، ابوالفضل قاسم زاده، حمزه قلی زاده * صفحات 33-44
    زمینه
    باورها و نگرش های افراد همواره به عنوان محرکی مهم و جهت دهنده به فعالیت های انسان مطرح بوده است؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش اخلاق و صلاحیت های حرفه ای بر باورهای خودکارآمدی معلمان صورت گرفته است.
    روش
    این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی و با توجه به هدف آن به شیوه توصیفی از نوع همبستگی انجام شد، بدین منظور از بین جامعه 660 نفری معلمان ابتدایی شهرستان شاهین دژ، 244 نفر (124 زن و 120 مرد) با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. با توجه به هدف اصلی پژوهش از سه پرسشنامه باورهای خودکارآمدی، اخلاق حرفه ای و صلاحیت های حرفه ای معلمان استفاده شد و روایی پرسشنامه های پژوهش حاضر با استفاده از آلفای کرونباخ به ترتیب برابر (93/0 α=) و (89/0α=) و (97/0α=) به دست آمد و از شیوه مدل یابی معادلات ساختاری برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج معادلات ساختاری نشان دادند، ضرایب تاثیر صلاحیت ها و اخلاق حرفه ای بر باورهای خودکارآمدی معلمان به ترتیب برابر 55/0 و 36/0 به دست آمد همچنین نتایج حاکی از این بود که مقادیر کای اسکوئر هنجارشده، ریشه دوم میانگین مربعات خطای برآورد (RMSEA) و سایر شاخص ها مانند NFI، IFI و CFI که هرکدام وجهی از برازش مدل ساختاری را نشان می دهند، پس از اصلاح در حد مطلوب قرار دارند و می توان گفت مدل نهایی از برازش خوبی برخوردار است.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این تحقیق می توان ادعا نمود که اخلاق و صلاحیت های حرفه ای معلمان دارای نقشی مثبت و معنادار بر باورهای خودکارآمدی آنان می باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، باورهای خودکارآمدی، صلاحیت های حرفه ای
  • مهسا اسمعیلی راد *، فرید احمدی صفحات 45-56
    زمینه
    اعتیاد به شبکه های اجتماعی آنلاین یکی از انواع اعتیاد به تکنولوژی است که یک اعتیاد غیر دارویی و رفتاری محسوب می شود. اعتیاد به شبکه های اجتماعی آنلاین می تواند منجر به عدم تمرکز، اضطراب، افسردگی و کاهش عملکرد تحصیلی شود. در این پژوهش مقیاسی براساس مطالعات پیشین و بررسی های پژوهشگر برای سنجش میزان اعتیاد به شبکه های اجتماعی آنلاین و با در نظر گرفتن تاثیرات منفی اعتیاد به شبکه های اجتماعی دراخلاق و رفتار کاربر در جامعه ایران طراحی گردید.
    روش
    روش پژوهش به صورت توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان دانشگاه صنعتی ارومیه است که از میان آنها 206 نفر (121 مرد و 85 زن) به عنوان نمونه آماری با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و مورد آزمون قرار گرفت. مقیاسی اخلاقی اعتیاد به شبکه های اجتماعی آنلاین به صورت فرم آنلاین برای دانشجویان ارسال شد. پایایی مقیاس با ضریب آلفای کرونباخ و روایی آن با تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    مقدار به دست آمده برای ضریب آلفای کرونباخ نشان داد که مقیاس از پایایی بالایی برخوردار است و نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان دهنده برازش مناسب مدل و روایی کل مقیاس بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به مقادیر به دست آمده برای ضریب آلفای کرونباخ و شاخص های برازش مدل می توان نتیجه گرفت که مقیاس اعتیاد به شبکه های اجتماعی آنلاین و پیامدهای اخلاقی آن ارائه شده در این پژوهش با تعداد 34 گویه و 7 معیار می تواند به عنوان ابزار مناسبی برای سنجش میزان اعتیاد به شبکه های اجتماعی آنلاین دانشجویان ایرانی استفاده شود.
    کلیدواژگان: اخلاق، اعتیاد، شبکه های اجتماعی آنلاین
  • زهرا عسگری، احمد عابدی سروستانی*، محمدرضا محبوبی صفحات 57-64
    زمینه
    فرسودگی شغلی و رفتار اخلاقی بر عملکرد و رفتار کارکنان در سازمان اثرگذار هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه فرسودگی شغلی با رفتار اخلاقی در محیط کار انجام شده است.
    روش
    پژوهش پیمایشی و از نوع همبستگی بود. جمعیت مورد مطالعه شامل کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران با سابقه کار 5 سال به بالا بودند که در 20 شهرستان کار می کردند. با روش نمونه گیری طبقه بندی شده تصادفی، 256 نفر برای بررسی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه های استاندارد بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن در نرم افزار spss تحلیل شدند.
    یافته ها
    فرسودگی شغلی کارشناسان در حد متوسط قابل ارزیابی است. فقدان موفقیت فردی بیشترین، و مسخ شخصیت کمترین امتیاز را به خود اختصاص دادند. همچنین، رفتار اخلاقی افراد مورد مطالعه در حد متوسط قابل ارزیابی می باشد. روابط انسانی در محل کار بیشترین امتیاز، و دلبستگی و علاقه به کار، کمترین امتیاز را به خود اختصاص دادند. تعداد افراد تحت تکفل، فاصله محل زندگی تا محل کار، سن، سابقه کار و میزان حقوق کارشناسان با رفتار اخلاقی آنان دارای رابطه معنی دار نبود. از طرف دیگر، سن، تعداد افراد تحت تکفل، سابقه کار و میزان حقوق کارشناسان با فرسودگی شغلی آنان دارای رابطه معنی دار بود. اما بین متغیر فاصله محل زندگی تا محل کار با فرسودگی شغلی رابطه معنی داری به دست نیامد. نتایج نشان داد فرسودگی شغلی کارشناسان دارای یک رابطه منفی و معنی دار با رفتار اخلاقی آنان در محیط کار می باشد.
    نتیجه گیری
    فرسودگی شغلی کارکنان با رفتار اخلاقی آنان در محیط کار ارتباط دارد. بنابراین، فرسودگی شغلی و همچنین رفتار اخلاقی کارکنان در محیط کار، تاثیر دوجانبه بر یکدیگر دارند.
    کلیدواژگان: اخلاق، سازمان، فرسودگی
  • مهدی حیدری، محمود ابوالقاسمی، رضا محمدی چابکی * صفحات 65-72
    زمینه
    اعضای هیات علمی دانشگاه ها به عنوان افرادی که مسئول تعلیم و تربیت دانشجویان هستند، باید نسبت به اخلاق حرفه ای تدریس آگاهی داشته و با پایبندی به آن، سلامت فرایند یاددهی - یادگیری را تضمین نمایند. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی مولفه های اخلاق حرفه ای تدریس اعضای هیات علمی از دیدگاه دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی انجام شده است
    روش
    پژوهش حاضر از نوع پس رویدادی و جامعه آماری آن کلیه دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی (بالغ بر 13815 نفر) بود که از این جامعه آماری، 380 دانشجو با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شده بودند. ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته مشتمل بر 6 مولفه و 32 گویه بود. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک آمار توصیفی و t تک نمونه ای، آزمون فریدمن و تحلیل واریانس با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    دانشجویان مولفه های آراستگی متناسب با شان علم و دانش، رعایت عدالت در مورد دانشجویان، احترام و تکریم دانشجویان، تسلط بر موضوع و محتوا، تسلط بر روش تدریس و ارزشیابی تدریس اعضای هیئت علمی را در حد بالاتر از متوسط ارزیابی نمودند. همچنین بین دیدگاه دانشجویان دانشکده ها درباره مولفه های آراستگی ظاهری متناسب با شان علم و دانش ، رعایت عدالت در مورد دانشجویان، احترام و تکریم دانشجویان و تسلط علمی بر موضوع و محتوا و نمره کل اخلاق حرفه ای تفاوت معنادار ملاحظه شد.
    نتیجه گیری
    هر چند وضعیت اخلاق حرفه ای اعضای هیئت علمی بالاتر از متوسط ارزیابی می شود ولی هنوز فاصله زیادی (به طور خاص، در دو مولفه آخر یعنی تسلط بر روش تدریس و ارزشیابی تدریس) با وضعیت مطلوب دارد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، اخلاق تدریس، اعضای هیات علمی
  • لیلا نعمتی*، علی بخشی صفحات 73-80
    زمینه
    عملکرد شغلی کارکنان یکی از مهمترین فرایندهای راهبردی است که ضمن ارتقای پاسخگویی، میزان تحقق اهداف و برنامه های هر سازمان را مشخص می کند در نتیجه ضرورت شناسایی عوامل اثر گذار بر آن به ویژه در پرتوی اخلاقیات سازمانی مهم به نظر می رسد، با درک این مهم پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه هوش معنوی و اخلاق کاری با عملکرد شغلی صورت گرفت.
    روش
    روش تحقیق توصیفی و طرح پژوهشی توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کارکنان سه ناحیه آموزش و پرورش کرمانشاه به می باشد، 232 نفر از کارکنان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی به عنوان نمونه آماری جهت مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از سه پرسشنامه استاندارد هوش معنوی، اخلاق کاری و عملکرد شغلی استفاده شد. داده های تحقیق پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSSو از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج بررسی نشان داد که رابطه هوش معنوی و ابعاد آگاهی متعالی و توسعه حالت آگاهی با عملکرد شغلی مثبت و معنی دار می باشد. نتایج بررسی نشان داد که رابطه اخلاق کاری و بعد علاقه و دلبستگی به سازمان به شغل با عملکرد شغلی مثبت و معنی دار می باشد.
    نتیجه گیری
    در نتیجه هوش معنوی و اخلاق کاری می تواند برعملکرد شغلی کارکنان اثرگذار باشد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، اخلاق کاری، عملکرد شغلی
  • شکوفه کلانتری قزوینی، نادرقلی قورچیان*، حمیدرضا آراسته، امیر حسین محمد داودی صفحات 81-90
    زمینه
    مشاهده رفتارهای غیراخلاقی در میان دانشجویان سبب نگرانی های عمده ای در میان متخصصان امر شده و همچنین بیم اثرات نامطلوب آتی این رفتارها بر نگرانی ها افزوده است. لذا هدف پژوهش حاضر شناسایی ابعاد و مولفه های اخلاق دانشجویی و عوامل اثرگذار بر ارتقای آن و همچنین ارائه مدلی مناسب برای ارتقای اخلاق دانشجویی بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر ماهیت و هدف کاربردی، از نظر نوع داده ها کمی و از لحاظ روش اجرا از نوع توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش دانشجویان دانشگاه های آزاد استان قزوین بودند که 340 نفر از طریق جدول کرجسی مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. از طریق تحلیل عاملی اکتشافی، آزمون t، همبستگی و رگرسیون داده ها تحلیل شد.
    یافته ها
    ابعاد اخلاق دانشجویی عبارت اند از: اخلاق آموزشی، ملاحظات پژوهشی، صداقت پژوهشی، رفتار اجتماعی و رفتار فردی. همچنین عوامل اثرگذار بر ارتقای اخلاق دانشجویی نیز عبارت اند از: عوامل فردی- زمینه ای، عوامل مدیریتی و عوامل آموزشی. بررسی وضعیت موجود اخلاق دانشجویی و مقایسه آن با وضعیت مطلوب نشان داد در همه ابعاد اخلاق دانشجویی و عوامل اثرگذار بر ارتقای اخلاق دانشجویی وضعیت نامطلوب و نامناسب بوده و با وضعیت مطلوب فاصله دارد. درنهایت مدل مناسب برای ارتقای اخلاق دانشجویی ارائه شد.
    نتیجه گیری
    عوامل فردی-زمینه ای، مدیریتی و آموزشی می توانند بر ارتقای اخلاق دانشجویی اثرگذار باشد. مدل ارتقای اخلاق دانشجویی درصورتی که در دانشگاه ها به کار گرفته شود، منجر به بهبود و ارتقای اخلاق دانشجویی می گردد
    کلیدواژگان: اخلاق دانشجویی، ابعاد اخلاق دانشجویی، مدل ارتقا
  • قاسم محمودی، سید حیدر حسینی * صفحات 91-98
    زمینه
    سازمان ها وجه انکارناپذیر دنیای امروز را تشکیل می دهند و اولین و مهم ترین جزء سیستم سازمان، نیروی انسانی است. اخلاق کاری ازجمله ارزش هایی است که چنانچه کارکنان سازمان فاقد آن باشند خواه ناخواه از انجام کار صحیح و مولد باز می مانند.. هدف از پژوهش حاضر ارائه و تبیین رابطه بین مولفه های هوش عاطفی کارکنان با اخلاق کاری است.
    روش
    پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل کلیه کارکنان شرکت پتروشیمی شازند به تعداد 3700 نفر است. با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه معادل 350 نفر تعیین گردید. نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های استاندارد هوش عاطفی و اخلاق کاری است. و از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف به مظور تشخیص نرمال یا غیر نرمال بودن توزیع متغیر ها استفاده گردید. نتایج آزمون مذکور نشان داد که توزیع متغیرها غیر نرمال است، بنابراین از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده به عمل آمد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که بین هوش عاطفی با اخلاق کاری، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین مولفه های هوش عاطفی شامل: خودآگاهی، خودکنترلی، همدلی، مهارت های اجتماعی و خود انگیزشی با اخلاق کاری کارکنان رابطه مثبت و معناداری مشاهده شد
    نتیجه گیری
    هوش عاطفی از طریق مدیریت بر خویشتن و مدیریت بر دیگران، مزایای بسیاری برای سازمان ها دارد و ابعاد اخلاق کاری کارکنان در سازمان را بالا می برد. بنابراین سازمان می تواند از مهارت های عاطفی در این زمینه کمک بگیرد تا برنامه هایی را برای توسعه اخلاق کاری کارمندان طرح ریزی و عملکرد افراد را در سازمان ارتقا دهند.
    کلیدواژگان: هوش عاطفی، اخلاق کاری، شرکت پتروشیمی شازند
  • مهدی مران جوری، حمیدرضا وکیلی فرد*، زهرا پورزمانی، سید محمدرضا رئیس زاده صفحات 99-108
    زمینه
    از هنگامی که تجارت بوجود آمده است رقابت نیز وجود داشته و رفتارهای غیراخلاقی مخل رقابت تلقی شده اند. به همین دلیل، توجه به رفتارهای غیراخلاقی از اساسی ترین موضوع های پژوهشی در حوزه های مختلف است. در این پژوهش هدف بررسی تاثیر تمایل به رفتار فریبنده بر نگرش حسابرسان نسبت به رویه های غیراخلاقی بازاریابی می باشد.
    روش
    روش تحقیق به کار رفته در این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل حسابرسان شاغل بخش خصوصی است. داده های مورد نیاز این پژوهش به صورت نمونه گیری تصادفی ساده از بین 289 تن حسابرسان شاغل در تهران جمع آوری گردید. ابزار گردآوری داده های تحقیق پرسشنامه می باشد. به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده های تحقیق، از رگرسیون چند متغیره استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد تمایل به رفتار فریبنده بر نگرش حسابرسان نسبت به رویه های غیراخلاقی بازاریابی تاثیر دارد. همچنین یافته ها بیانگر آن است که با افزایش سطح تحصیلات حسابرسان، تمایل به استفاده از رویه های غیراخلاقی بازاریابی افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    نتایج تایید می نماید که رقابت در حرفه حسابرسی منجر به افزایش رویه های غیراخلاقی در بخش خصوصی و در نهایت منجر به افت کیفیت حسابرسی می گردد.
    کلیدواژگان: رفتار فریبنده، رویه های بازاریابی، غیراخلاقی
  • محمد سلیمانی، غلامرضا معمارزاده طهران*، محمد عطایی، ابوالفضل کاظمی صفحات 109-120
    زمینه
    رهبری اخلاقی بر نحوه استفاده از قدرت اجتماعی توسط مدیران و سرپرستان در تصمیم گیری ها و اقدامات محیط کار و نحوه تاثیر و نفوذ آنها بر دیگران متمرکز است. هدف اصلی این تحقیق ارائه مدل سبک های رهبری سازگار با سازمان های دولتی ایران است.
    روش
    این تحقیق از نظر هدف، از نوع کاربردی است و بر حسب نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی – پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل تعداد 20 نفر از خبرگان و مدیران سازمان های بخش دولتی ایران وکلیه کارکنان اداره امورمالیاتی استان آذربایجان غربی به تعداد 812 نفر می باشد که از این جامعه آماری تعداد 250 نفر به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده ها توسط پرسشنامه گردآوری شدند و برای تجزیه تحلیل آنها از تحلیل سلسله مراتبی AHP، تحلیل همبستگی و تحلیل عاملی استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که از دید خبرگان مدل سازی نقش و از دیدگاه کارکنان صفات ممتاز، بیشترین تاثیر را بر رهبری اخلاقی دارند و با مقایسه ویژگی های رهبری با سبک های رهبری اخلاقی به این نتیجه می رسیم که سبک رهبری تسهیلگر با ویژگی مردم مداری و جامعه مداری، اعمال زور با جنبه های فردی، متقاعد سازی با صفات ممتاز و الهام بخش با مدل سازی نقش بیشترین همبستگی را دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق مدل سازی نقش و صفات ممتاز به مانند صداقت و شفافیت از ابعاد مهم در رهبری اخلاقی می باشند و در بخش دولتی نیز با توجه به ویژگی های رهبری اخلاقی مختلف می توان از سبک های مختلف استفاده کرد.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، مدل سازی نقش، یادگیری اجتماعی
  • مصطفی هادوی نژآد*، مریم کلوندی صفحات 121-131
    زمینه
    رهبری زهرآگین گونه ای رهبری غیراخلاقی است که وجود آن می تواند سوءپیامدهایی را در سازمان به دنبال داشته باشد. در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی پیامدهای این رهبری و پویایی های آن در قالب یک مدل پرداخته است.
    روش
    این پژوهش توصیفی و یک همبستگی در ساحت مطالعات کیفی است. جامعه، کارکنان آشنا با پدیده مورد مطالعه در 21 سازمان اجرایی رفسنجان بودند. نمونه 28 نفری خبرگان با استفاده از نمونه گیری های مفهوم و گلوله برفی برگزیده شدند. پس از شناسایی پیامدها از دل ادبیات و گنجاندن آنها در یک پرسشنامه نیمه بسته لیکرت، پرسشنامه توزیع شد. سپس، با تحلیل فازی، گویه ها غربال و پس از مقوله بندی، در سنجه ای مربوط به مدل یابی ساختاری تفسیری واقع شدند.
    یافته ها
    9 متغیر در 6 سطح (تصمیمات مدیریتی و پیامدهای گروهی؛ پیامدهای جسمی؛ پیامدهای فردی شناختی و روانشناختی-نگرشی و ارتباطات و جو سازمانی؛ پیامدهای رفتاری؛ عملکرد و بهره وری سازمانی؛ پیامدهای برون سازمانی) به عنوان پیامدهای رهبری زهرآگین شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    تصمیم گیری ضعیف؛ عدم تمرکز ذهنی، ثبات مدیریت و شایسته گزینی کارکنان؛ کاهش رضایت، عملکرد و انگیزش شغلی، عزت نفس، تعهد و رفتارهای شهروندی سازمانی کارکنان؛ بروز رفتارهای انحرافی سازمانی؛ افزایش فشارخون، تنش عضلانی، فشار روانی، افسردگی و سردرگمی کارکنان؛ افزایش تمرکز در تصمیم گیری، تعارض بین فردی، رفتارهای منافقانه در ارتباطات بین فردی، ناهنجاری سازمانی، رقابت بین فردی غیرکارکردی و نارضایتی ارباب رجوع؛ اختلال در انسجام و ارتباطات گروه؛ کاهش اعتماد، همکاری، انسجام و همدلی سازمانی، اعتماد بین فردی، عملکرد و بهره وری سازمانی و اعتماد بین سازمانی؛ و نیز ایجاد جو بدرفتاری و بی احترامی به یکدیگر در سازمان، خرده پیامدهای رهبری زهرآگین در سازمان هستند.
    کلیدواژگان: اخلاق، رهبری غیراخلاقی، رهبری زهرآگین
  • حسن قلاوندی*، فرشید اشرفی سلیم کندی، سیما علیزاده صفحات 132-141
    زمینه
    سرمایه اجتماعی منبع اصلی مزیت موفقیت مداری، قابیلت اتکا و در نهایت وجدان کاری در سازمان است. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و وجدان کاری در میان کارکنان دانشگاه ارومیه انجام شده است.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع، کاربردی و توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری تحقیق شامل 530 نفر کارمندان دانشگاه ارومیه بودند که تعداد 225 نفر آنها از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. داده های مورد نیاز با استفاده از دو پرسشنامه استاندارد سرمایه اجتماعی و وجدان کاری جمع آوری و به وسیله نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های آماری مانوا و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های تحقیق براساس آزمون مانوا نشان داد که عناصر سرمایه اجتماعی(شامل هر سه عنصر ساختاری، شناختی و رابطه ای)بر روی مولفه های وجدان کاری تاثیر دارند. هم چنین براساس تجزیه و تحلیل رگرسیون چندگانه بین مولفه های سرمایه اجتماعی با موفقیت مداری رابطه مثبت و معنادار وجود داشته و عنصر شناختی می تواند موفقیت مداری را پیش بینی کند که نشان دهنده اهمیت ابعاد سرمایه اجتماعی در سازمان ها می باشد. و در نهایت بین مولفه های سرمایه اجتماعی با قابلیت اتکا رابطه مثبت و معنا دار وجود داشته و عنصر ساختاری و عنصر شناختی می توانند بعد قابلیت اتکا را پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج آماری، بین عناصر سرمایه اجتماعی با مولفه های وجدان کاری کارکنان دانشگاه ارومیه رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، وجدان کاری، اخلاق
  • محمد حسنی، سهیلا ارس زاده*، مهدی کاظم زاده بیطالی صفحات 142-151
    زمینه
    رفتار غیراخلاقی رهبر می تواند عامل شکست اخلاقی در سازمانها باشد. از این رو این پژوهش با هدف بررسی رابطه رهبری اخلاقی با رفتار شهروندی سازمانی با آزمون نقش تعدیل کنندگی درک سیاست های سازمانی و جنسیت در بین کارکنان دانشگاه ارومیه بوده است.
    روش
    روش تحقیق از نوع توصیفی - همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان دانشگاه ارومیه می باشد. که از میان آنان 225 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد رهبری اخلاقی، رفتار شهروندی سازمانی و ادراک سیاست های سازمانی برای استفاده شد. برای آزمون فرضیه ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه همزمان و سلسله مراتبی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان دهنده رابطه مثبت بین رهبری اخلاقی و رفتار شهروندی سازمانی است و بین درک سیاست های سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی رابطه منفی معناداری وجود دارد و همچنین نتایج نشان داد درک سیاست های سازمانی نقش تعدیل کنندگی در رابطه بین رهبری اخلاقی با رفتار شهروندی سازمانی ایفا می کند ولی جنسیت نقش تعدیل کنندگی را در رابطه فوق ایفا نمی کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفته که رهبری اخلاقی به طور مستقیم باعث ارتقاء رفتار شهروندی سازمانی و کاهش سیاست در سازمان می شود. همچنین با تایید نقش تعدیل کنندگی درک سیاست های سازمانی، رهبری اخلاقی دارای اثر مثبت و معنی دار بر رفتار شهروندی سازمانی می باشد.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، رفتار شهروندی سازمانی، ادراک از سیاست سازمان
  • مقاله پژوهشی کوتاه
  • فرشاد تچاری، علی زارعی، رضا میر فلاح نصیری * صفحات 152-157
    زمینه
    اخلاق موضوعی است که در نیم قرن گذشته در کسب و کار و جامعه توجه قابل ملاحظه ای را به خود اختصاص داده است. هدف از تحقیق حاضر بررسی اخلاق در رفتار مصرف کنندگان ورزشی می باشد.
    روش
    روش تحقیق حاضر از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر را کلیه دانشجویان تربیت بدنی دانشکده های تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران تشکیل دادند. با استفاده از نمونه گیری خوشه ای، تعداد 236 نفر از مصرف کنندگان خدمات ورزشی به عنوان نمونه در نظر گرفته شد. ابزار پژوهش پرسشنامه اخلاق در رفتار مصرف کننده بود و داده ها با استفاده از روش رگرسیون خطی مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد بیشترین میزان فراوانی متغیر ایده آلیسم در مصرف کنندگان در حد متوسط (142نفر) می باشد. همچنین نتایج ارتباط معنی داری را بین متغیر های ایده آلیسم و رفتار مصرف کنندگان نشان داد.
    نتیجه گیری
    از آنجا که افراد هنگام خرید، نوعی حس تعهد و التزام به رعایت اخلاقیات داشتند، التزام به اخلاق توسط افراد ضمن تشخیص خود، به عنوان مصرف کنندگان اخلاقی دارای اهمیت بود.
    کلیدواژگان: ایده آلیسم، اخلاق، رفتار مصرفکنندگان، دانشجویان تربیت بدنی
|
  • Dr H. Moghadamniya, Dr M. Malmir, Dr D. Farhood Pages 1-8
    Background
    Lifestyle is a model of living that it is depending on time and place and it is formed in a cultural, political, religious and economical context. Lifestyle has an important role in individual and social health of citizens and according to the states of Iranian leader; lifestyle is the essential part of development of Islamic civilization. Students, experts and scientists have to attention to pathology of current situation of Iran and solve the problems. The importance of lifestyle in health of physic and spirit leads to the establishment of various educational courses in universities. Authors of the current article along with a group of experts try to establish an M.A courses in health based on the cultural and local factors of Iranian society. The goal of this study is the consideration of ethical codes in codification of educational curriculum.
    Conclusion
    In codification of educational curriculum of lifestyle in health attended to two ethical principles: Beneficence, non- maleficence. The rights of students and citizens are attended carefully and it was tried to determine the rules of experts and educational institutes. Also, cultural, religious and domestic factors are more attended.
    Keywords: Ethical codes, Educational curriculum, Lifestyle, Health
  • Dr Hosein Atrak Pages 9-19
    Background
    Plagiarism is one of the most important issues in Research Ethics. The aim of this paper is to discuss about the entity of plagiarism and its kinds. Plagiarism is to appropriate other's work as your own or to use other's works without appropriate citation. The subjects of plagiarism are words, ideas, styles and meanings. This research has tried with descriptive-analytical method to find a comprehensive definition of plagiarism.
    Conclusion
    Plagiarism may be occurred without intention and the knowledge. The consent of the author of used work doesnt prevent of plagiarism to be occurred. Plagiarism has different kinds that some of them are occurred without any citation to original sources such as stealing the whole or part of a work, stealing the sentences and paragraphs, words and special terms, styles, ideas and the self- plagiarism; and some of them with citation such as Inappropriate paraphrasing, forgotten endnote, writing selected sources and plagiarism from secondary sources.
    Keywords: Plagiarism, Research ethics, Inappropriate paraphrasing, Self- plagiarism
  • Dr A. Esmaeeli * Pages 20-24
    Background
    Classical Persian literary texts include notable themes that can still be innovating and guidance for modern societies. Among these motifs, there are implied pieces of advice in medical ethics. In this study, the researcher has extracted codes of conduct for physicians by scrutinizing some of these literary texts including GhaboosNameh, KefayatAlteb, PandNamehAhvazi, ChaharMaghaleh, Khofi-e Alayi, Kelilehva Demneh, and some texts on the history of medicine.
    Conclusion
    The results of this study strongly supported the idea that medical ethics has been a major subject for the elite and men of science in the field of medicine or other noted fields of science. Moreover, this research indicated that from the dawn of Islamic civilization to the present time medical ethics has been a focal point. Great physicians such as Sayyed Ismaeil Jorjani, Ibn Hbish Teflisi, Ahvazi, and Movafagh AldinHeravialong with the prominent authors such as NezamiSamarghandi, OnsorAlmaali KeykavoosIbnEskandar, and Nasr Allah Moshi have offered a number of invaluable pieces of advice for physicians. Some of the most notable of such advice include trustworthiness, prudency, openness with patients, tenderness, sacrifice, honesty, confidentiality, benevolence, assisting less privileged patients financially, avoiding prescription of abortion drugs, avoiding hazardous medicine prescription, and generosity.
    The general trend of highlighting these values has extended to the present. Educating the news physicians to gain such considerations and research on ethics have been on the forefront of the minds of the researchers in bio-sciences and medicine
    Keywords: Medical ethics, Classical Persian literary texts, Iran
  • Dr A. Delavar Pages 25-33
    Background
    Managers more than other people deal with key issues that must always consider the interests of self, right of others, law and some humanistic ideals. The aim of this study was to understand the most predominant moral schema in managers that led to the decision making.
    Method
    The study is a qualitative research. Population of study includes all decision making managers. Among all, 20 subjects were selected by purposive sampling method and saturation criteria as samples, then depth interviews were conducted for them. Qualitative data were analyzed by selective and open coding.
    Results
    Maintenance Moral Schema is most dominant schema in managers (in 65%), in 30% personal interest schema and in 5% post conventional moral schema is dominant. Furthermore, meaning moral schema and other factors such as motivation and emotion impact on moral decision.
    Conclusion
    Exception of the three schemes that mentioned by neo-Kohlbergian, moral and ethical decisions affected by other factors.
    Keywords: Moral schemas, Moral dilemmas, Moral decisions, Real situations
  • H. Gholizade * Pages 33-44
    Background
    Believes and attitudes were always as an important stimulus for human activities; so the present study aimed to investigate the role of ethics and professional qualifications of the teacher's self-efficacy.
    Method
    This study was applied research and descriptive. Therefore, among the 660 community primary teachers from Shahindezh, 244 people (124 women and 120 men) were selected using stratified random sampling. According to the main purpose of the three questionnaire was used, self-efficacy beliefs, ethics and professional competence of teachers and the validity of the questionnaire study using Cronbach's alpha, respectively (α = 0.93), (α = 0.89) and (α = 0.97) was obtained and structural equation modeling techniques were used to analyze the data.
    Results
    The results showed that the impact factor competencies and professional ethics on teacher's self-efficacy beliefs were, respectively, 0.55 and 0.36. The results also indicate that the values of normative chi-square, Root Mean Square Error of Approximation (RMSEA) and other indexes such as NFI, IFI and CFI each show includes the fitting from model structure, after the modification are desirable and it can be said that the final model fitted well.
    Conclusion
    According to the findings of this research, it can be claimed that professional ethics and professional competence of teachers has a positive and significant effect on their self-efficacy beliefs.
    Keywords: Professional ethics, Self-efficacy beliefs, Professional competence
  • M. Esmaeilirad * Pages 45-56
    Background
    The Online social networks addiction is a type of technologies addiction that it is defined as non-chemical and behavioral addiction. The addiction to online social networks can lead to distraction, depression, anxiety, lower academic performance and so on. In this study a scale was developed based on the previous literature and researches of authors and in consideration of negative effects of social networks addiction on ethics and behavior of user to measure the online social networks addiction in Iran.
    Method
    The method of study is Descriptive-Survey. The statistical population of study was the college students in Urmia university of Technology and the convenience sample was 206 (121 male and 85 female) of them. The Online form of social networks addiction scale was sent to students. The reliability of the ethical scale was assessed by calculating the Cronbach’s alpha coefficient and the exploratory and confirmatory factor analysis were used to verify the validity of the ethical scale.
    Results
    The result of Cronbach’s alpha coefficient showed that the ethical scale has a high reliability and the confirmatory factor analysis showed that the factor structure is good.
    Conclusion
    Therefore, the online social networks addiction ethical scale consists of 34 items and 7 dimensions can be used as an appropriate instrument to measure the online social networks addiction of Iranian college students
    Keywords: Addiction, Ethics, Online social networks
  • Dr Ahmad Abedsarvestani * Pages 57-64
    Background
    Burnout and ethical behavior could affect job performance and employee behavior in organization. This survey research was done to investigate the relationship of burnout and ethical behavior at work place.
    Method
    this survey is a correlation study. The study population consisted of all experts of Jihad-e-Keshavarzi organization of Mazandaran province that had at least five years job experience. They worked on twenty counties of the province. Using stratified random sampling, 256 experts were selected for study. Data were gathered by questionnaire and analyzed by SPSS software.
    Results
    Burnout can be assessed at medium level. Lack of personal success and depersonalization got maximum and minimum scores respectively. Furthermore, ethical behavior of studied samples can be assessed at medium level. Humanistic relationship and devotion to work got maximum and minimum scores respectively. Number of dependents, distance from home to work, age, work experience staff salary had not significant relationships with the ethical behavior. On the other hand, age, number of dependents, work experience and salaries of staff have significant relationships with burnout. But there was no significant relationship between distance from home to work and burnout. Burnout had a significant negative relationship with ethical behavior at the workplace.
    Conclusion
    Burnout is associated with ethical behavior in the workplace. So, burnout and ethical behavior of employees has mutual influence on each other at work place.
    Keywords: Ethics, Organization, Burnout
  • Reza Mohamadichaboki * Pages 65-72
    Background
    Scientific boards are expected to be aware of professional ethics and with commitment to them, ensure teaching-learning processes. The present study was aimed at examining codes of professional conduct for scientific boards at Shahid Beheshti University as perceived by students.
    Method
    In this Survey research, Statistical population was all students of Shahid Beheshti University. The samples of 380 students were selected by stratified random sampling. The research instrument developed by the researchers was composed of 6 components and 32 items. Data were analyzed by SPSS, using ANOVA, Friedman and T-tests.
    Results
    Academic staffs were rated above average in terms of professional appearance, fairness, respecting students, expertise, teaching and assessment methods. Significant differences were found between schools.
    Conclusion
    Although, professional ethics were found above average, there is still a remarkable gap between the actual and the desired situations, particularly in terms of teaching and assessment strategies
    Keywords: Professional ethics, Teaching ethics, Scientific board
  • Leila Nemati * Pages 73-80
    Background
    Job performance of employees is one of the most important strategic processes that improve accountability, defines amount of achieving the goals and programs of each organization. As a result, identifying the effective factors in the shadow of organizational ethics is necessary. This study aimed to investigate the relationship between spiritual intelligence and work ethic with job performance.
    Method
    This study is a descriptive-correlation research. The population consists of three areas of education in Kermanshah. Among all, 232 subjects were selected as the sample group through relative stratifying sampling. Data were collected by three questionnaires; spiritual intelligence, work ethic and job performance. Data were analyzed by using statistical software LISREL, SPSS and through the Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis.
    Results
    The results showed that the relationship between spiritual intelligence and dimensions of transcendental awareness and the development of awareness state with job performance is positive and significant.
    Conclusion
    As a result, spiritual intelligence and work ethic can be effective on job performance.
    Keywords: Spiritual intelligence, Work ethic, Job performance
  • Dr Nader Ghorchiyan * Pages 81-90
    Background
    Observing unethical behavior among students lead to major concerns among specialist and the oncoming effects of this behaviors increase the concerns. The aim of present study was to identify the dimension and components of the student ethics and affecting factors promoting it and also provide an appropriate model for promoting students ethics.
    Method
    This research was descriptive. Statistical population includes all students of Islamic Azad universities in Qazvin province. Research sample was 340 persons. random sampling method is used. For data collection a researcher made questionnaire was used. To determine the validity of the questionnaire, in terms of face and content validity, judgments of expert was used. Reliability coefficient for the whole dimension of student ethics was 0.947 and for affecting factors was 0.950. Through the exploratory factor analysis, t-test, correlation and regression the data were analyzed.
    Results
    Five dimension of students ethics were: The ethics of the education, Research observing, Research integrity, Social behavior and Individual behavior. Also, affecting factors were: individual-contextual factors, managerial factors and educational factors. Examination of the existing status of student ethics in compare with desire status showed that in all dimension of student ethics and affecting factors the existing status were inappropriate and undesirable and there is a gap with desirable status. Finally, a suitable model for promoting student ethics was presented.
    Conclusion
    Individual-contextual factors, managerial factors and educational factors can promote student ethics. Student ethics promotional model when applied in universities, can lead to the improvement and promotion of the student ethics.
    Keywords: Student ethics, Dimension of student ethics, Promotional model
  • Dr Heydar Hoseini * Pages 91-98
    Background
    Organizations are undeniable aspect of modern world and human force is the first and most important part of an organizational system. Professional ethics among other things are values that employees without them willingly or unwillingly cant do their jobs correctly and with productivity. This research intends to offer and explain the correlation between two variables of emotional intelligence and professional ethics.
    Method
    This research is a descriptive- correlation study. The statistical population of interest includes all of 3700 employees of "Shazand Petrochemical Company". We determine a sample size of 350 people by the use of Morgan sample size table. Data were gathered by standard questionnaires; emotional intelligence and professional ethics. To determine normality or abnormality of variables distribution, we use Kolmogorov–Smirnov test. The findings of mentioned test indicate that variables distribution is abnormal. Therefore, we used Spearman's correlation coefficient.
    Results
    Research findings show that there is a significant and positive correlation between emotional intelligence and professional ethics. Also, there is a positive and significant correlation between components of emotional intelligence including: self-awareness, self-control, concord, social skills and self-motivation with professional ethics of employees.
    Conclusion
    Emotional intelligence has many advantages for organizations through self-management and managing others and causes employee's professional ethics to improve. Therefore, an organization can benefit from emotional intelligence to improve employee's professional ethics and promote their performance in organization.
    Keywords: Emotional intelligence, Professional ethics, Shazand petrochemical company
  • Dr Hamidreza Vakilifard * Pages 99-108
    Background
    Competition existed since the beginning of trade, and unethical behaviors were considered interfering with competition. Thus, the consideration of unethical behaviors is one of the fundamental research subjects in various fields. This study seeks to investigate the effect of tendency toward Machiavellianism behavior on auditors’ attitude to marketing unethical Methods.
    Method
    This study employs descriptive-correlation research method. Study population includes private sector auditors. Required data was collected from 289 auditors in Tehran, who were selected by simple random sampling. The tools of Research data collection is questionnaires. Statistical analysis of data was used by using multiple regression analysis.
    Results
    The findings show that the tendency toward Machiavellianism behavior is effective in auditors’ attitude to marketing unethical methods. Moreover, findings indicate that the increase of auditors’ educational attainment corresponds to higher tendency toward marketing unethical methods.
    Conclusion
    The results confirm that competition in auditing profession leads to the increase of unethical methods, specifically in private sector; therefore, the auditing quality diminishes.
    Keywords: Machiavellianism behavior, Marketing methods, Unethical
  • Dr Gholamreza Memarzadetehran * Pages 109-120
    Background
    Ethical leadership focuses on the way that managers and supervisors use social power in their decision-making and workplace actions and how they affect and influence others. The main purpose of the present study is to design a model of ethical leadership styles in Iranian public agencies.
    Method
    This study is an applied research in terms of purpose, and is descriptive survey based on its implementation. Statistical population of this research includes 20 experts and managers and also 812 employees of the tax administration west Azarbaijan province. From this statistical population, 250 individuals were selected randomly as a statistical sample. Data were collected by a questionnaire and analyzed by analytic hierarchy AHP, correlation analysis and factor analysis.
    Results
    The results show that from the perspectives of experts, role modeling and the perspectives of employees, outstanding traits have the significant impact on ethical leadership. By comparing leadership attributes with ethical leadership styles, we conclude that the facilitator leadership style with the characteristics of people-oriented and community-based, imperative with individual features, convincing with outstanding traits, inspiring with role modeling have the highest correlation.
    Conclusion
    According to research results, role modeling and outstanding traits such as integrity and transparency are important dimensions in ethical leadership and in the public sector; according to the characteristics of different ethical leadership we can use different leadership styles.
    Keywords: Ethical leadership, Role modeling, Social learning
  • Dr M. Hadavinejad * Pages 121-131
    Background
    Toxic leadership is a kind of unethical leadership that might cause miss-consequences in organization. In this regard, the aim of this study is to identify the consequences of toxic leadership and exploring their dynamics in a model.
    Method
    This research is a qualitative-correlation methodologically. The population includes employees in 21 Rafsanjan’s public organizations, known with research phenomenon of interest. The sample of 28 experts were selected using concept and snowball sampling. After studying literature and identifying consequences of toxic leadership, a half-closed Likert questionnaire was developed and distributed among mentioned experts. The questionnaires statements were screened based on fuzzy analysis. Then, the other identified consequences of toxic leadership were screened and after categorizing, the measure for ISM were developed and distributed among experts. Finally, data were analyzed and interpretative structural model of studied phenomenon were drew.
    Results
    The model possessed 9 consequences in 6 levels: managerial decision making and group consequences; physical consequences; cognitive individual consequences, psychological-attitudinal individual consequences, organizational communication and climate; behavioral consequences; organizational performance and productivity; and outer-organizational consequences.
    Conclusion
    The consequences of toxic leadership are as follow: weak decision making; mental de-concentration, management instability, and no meritocracy; decline of job satisfaction, self-esteem, job motivation, organizational commitment, job performance, and employees’ organizational citizenship behaviors; emergence of deviant behaviors; increase of blood pressure, muscle spasm, job stress, depression, and employees’ amazement; increase of centralized decisions, interpersonal conflict, hypocritical behaviors in interpersonal communication, organizational anomie, dysfunctional interpersonal competition, and client’s dissatisfaction; disorder in group integrity and communication; decrease of organizational trust, cooperation, integrity, accord, interpersonal performance, productivity, and inter-organizational trust; and finally shaping the organizational mistreatment and disrespect climate.
    Keywords: Ethics, Unethical leadership, Toxic leadership
  • Dr Hassan Ghalavand * Pages 132-141
    Background
    Social capital is the main source of orbit successfully and the ability reliance and finally working conscience in an organization. Therefore, this study aimed to investigate the relationship between social capital and working conscience among employees of Urmia University.
    Method
    This study is a descriptive – correlation research. The population of this research includes 530 staffs who worked in Urmia University. Among all, 225 staffs were selected through random sampling. The Data were collected by using two standard questionnaires; social capital and Working Conscience. Data were analyzed by SPSS software, (MANOVA) and multiple regression analysis.
    Results
    MANOVA test showed that elements of social capital (including all structural elements, cognitive and relational) have impacts on the components of work Conscience. Also, based on multiple regressions analysis, the components of social capital has a positive and significant relationship with orbit successfully and cognitive element can be positively and significantly predict orbit successfully which is indicative of the importance of social capital in organizations. Finally, there is a significant positive relationship between the components of social capital with ability reliance and the structural and the cognitive elements can predict ability reliance positively and significantly.
    Conclusion
    According to the statistical results, there is a positive and significant relationship between the component elements of social capital and working conscience of Urmia University Staff.
    Keywords: Social capital, Working conscience, Ethics
  • Sohiyla Raszade * Pages 142-151
    Background
    Unethical behavior of a leader can lead to the failure of ethics in organization. Therefore, the purpose of the present research was to study the relationship between ethical leadership with organizational citizenship behavior and testing the moderating effects of the perceived organizational policies and gender among the Urmia University staffs.
    Method
    This is a descriptive-correlation research. Participant comprised 225 members of Urmia University staffs. Data was collected using three standard questionnaires: ethical leadership, organizational citizenship behavior and organizational policies. Data was analyzed by using Pearson correlation coefficient, multiple simultaneous regression coefficients and hierarchical one.
    Results
    The results showed that there was a positive significant relationship between ethical leadership and organizational citizenship behavior. As a sequence, the results indicated that there was a negative significant relationship between organizational politics understanding and organizational citizenship behavior. Also, perceived organizational politics had a significant moderating effect on the relationship between ethical leadership and organizational citizenship behavior, but gender had no significant moderating effect in this relationship.
    Conclusion
    Based on these results we concluded that ethical leadership lead to promote the organizational citizenship behavior directly and reduce the policies in an organization. Also, with an emphasis on moderating role of perceived organizational politics, ethical leadership had a positive and meaningful effect on organizational citizenship behavior.
    Keywords: Ethical leadership, Organizational citizenship behavior, Perceived organizational politics
  • Reza Mirfalahnasiri * Pages 152-157
    Background
    Ethics is a subject that has attracted a considerable attention both in business and in society. The aim of this study is to investigate the role of ethics (idealism) in sport consumers’ behavior
    Method
    The present research method is descriptive-correlation. Population of study includes all physical education students in Islamic Azad University (Tehran). 236 students (126 males, 110 females), by the use of cluster sampling completed the questionnaire of ethics in consumer behavior of Don Forsyth (1980) were confirmed. Data were analyzed by linear regression.
    Results
    The results indicated that the maximum frequency of the variable if idealism in consumers was in an average level (142persons). Also, the results indicated a significant relationship between variables of idealism and consumer’s behavior.
    Conclusion
    Commitment to ethics by individuals as ethical consumers was in great significance.
    Keywords: Idealism, Ethics, Consumer behavior, Physical education students