فهرست مطالب

پلیس زن - پیاپی 22 (بهار و تابستان 1394)

نشریه پلیس زن
پیاپی 22 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامرضا محمدنسل*، زهرا محمدنسل صفحه 5
    یکی از خطرات بالقوه در مورد کودکان، کودک آزاری است. مطالعات به عمل آمده نمایانگر آن است که بخش قابل توجهی از موارد کودک آزاری، توسط کسانی اتفاق می افتد که سال ها پیش خود قربانی کودک آزاری توسط والدین یا سایر بزرگترها بوده اند. افزایش پدیده کودک آزاری و تکرار مداوم چرخه آن از نسلی به نسل دیگر، بررسی این پدیده را ضروری می نماید. این پژوهش به دنبال بررسی علل شکل گیری چرخه کودک آزاری با استفاده از نظریات علمی موجود و نظرات کارشناسان است. تحقیق حاضر از نوع «توصیفی- تحلیلی» بوده، از نظر هدف کاربردی و از حیث جمع آوری اطلاعات تلفیقی از کار کتابخانه ای و پیمایشی است. ابزار جمع آوری داده ها در بخش میدانی پرسشنامه محقق ساخته است که پس از سنجش روایی و پایایی آن در بین جامعه نمونه آماری توزیع و جمع آوری گردید. جامعه آماری این تحقیق، کلیه مددکاران و کارشناسان مراکز اورژانس اجتماعی در شهر تهران می باشند. نمونه پژوهش نیز شامل 50 نفر از جامعه آماری بوده که در چهار مرکز مرتبط با مقابله با کودک آزاری تهران مشغول به کار هستند. داده های حاصل از پرسشنامه ها توسط نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصله بیانگر آن است که کارشناسان اورژانس اجتماعی پس از موثر شناختن آزاردیدگی دوران کودکی بر کودک آزاری در بزرگسالی، از بین دلایل و علل کودک آزاری مطرح شده بیشترین و موثرترین دلیل کودک آزاری در بزرگسالی را «شکل گیری شخصیت نابهنجار در کودک آزاردیده و تاثیر آن بر کودک آزاری توسط وی» و «قبول کودک آزاری به عنوان یکی از روش های مقبول در تربیت کودک توسط کودک آزاردیده» دانسته اند.
    کلیدواژگان: کودک آزاری، آزار دیدگی در کودکی، کودک آزاری در بزرگسالی، چرخه کودک آزاری
  • محمدحسین عباس نژاد، علی مقدم، مهدی نظری منظم*، حسین مسعودی صفحه 24
    هدف از تحقیق حاضر، تعیین تاثیر دستورالعمل های مختلف کانون توجه بر عملکرد تیراندازان مبتدی بود. بدین منظور 16 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه علوم انتظامی با میانگین سنی 33/ 21و انحراف معیار 39/ 1که سابقه تیراندازی با تفنگ را نداشتند به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند. بعد از اجرای پنج تیر به عنوان آشنایی اولیه، در سه بلوک شامل 10 تیر تحت سه شرایط کانون توجه بیرونی(توجه به اینکه شبیه صندلی بایستند)، توجه درونی(توجه به حفظ زانو در زاویه 90 درجه) و شرایط کنترل(بدون دستورالعمل توجه)، به روش کانتربالانس به اجرای مهارت تیراندازی پرداختند. نتایج آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که شرکت کنندگان در شرایط کانون توجه درونی نسبت به دو شرایط دیگر عملکرد بهتری داشتند، همچنین شرکت کنندگان در شرایط کانون توجه بیرونی از شرایط کنترل عملکرد بهتری داشتند. بنابراین با توجه به نتایج این پژوهش می توان به مربیان مراکز آموزشی، ورزشی و نظامی پیشنهاد کرد که در مواجه با افراد مبتدی از دستورالعمل کانون توجه درونی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: کانون توجه، تمرکز توجه درونی، تمرکز توجه بیرونی، کنترل، تیراندازان مبتدی
  • زهرا نوبهار*، فریبا شایگان صفحه 32
    اعتیاد به مواد مخدر یکی از مسائل مهم جهانی است که گریبانگیر کشورمان هم شده است. اگر چه اعتیاد در هر قشری از اعضای جامعه ناگوار است، اما اعتیاد زنان به دلیل نقش مادری و همسری آنان و تاثیر آنها در بقا و دوام خانواده و همچنین آسیب های ناشی از اعتیاد این قشر، ناگوارتر و تاثیرات منفی آن شدیدتر است. از این رو توجه به این معضل اجتماعی و تلاش برای پیشگیری از اعتیاد زنان و همچنین مقابله با عوامل تاثیرگذار بر آن یکی از وظایف مهم نظام است. نیروی انتظامی و بویژه زنان پلیس هم به عنوان تامین کنندگان امنیت زنان و کودکان در این زمینه وظایفی دارند و از آنان انتظاراتی وجود دارد که باید به آن عمل کنند.
    مقاله حاضر با هدف بررسی نقش پلیس زن در مبارزه با مواد مخدر در بین زنان و کودکان و برای پاسخگویی به این سوال اصلی است که پلیس زن چه نقشی در زمینه مبارزه با مواد مخدر در بین زنان و کودکان می تواند ایفا نماید؟ این مقاله به فراتحلیل 67 مقاله مرتبط با این پرسش که حاصل همایش ملی پلیس زن و مقابله با مواد مخدر بوده اند، پرداخته است.
    بررسی پیشنهادهای مقاله های مورد تحلیل نشان داد که زنان پلیس در زمینه آگاه سازی، اطلاع رسانی، ارائه مشاوره انتظامی به زنان و جوانان در معرض خطر و آموزش خانواده ها در پیشگیری از مصرف مواد مخدر می توانند ایفای نقش کنند. همچنین کنترل قاچاق مواد مخدر بوسیله زنان مجرم در مبادی ورودی و خروجی کشور، با استفاده از سیستم های پیشرفته و مبارزه با باندهای ترویج مواد به ویژه در مکان های زنانه، از جمله اقدامات انتظامی پلیس زن در این زمینه بوده اند. اقداماتی چون مدیریت سازمان های مرتبط با زنان در جهت حمایت از خانواده های آسیب دیده از مواد مخدر و پیشگیری از آسیب های بیشتر آنان ازدیگر نتایج تحقیق بوده اند.
    کلیدواژگان: زنان، خانواده، اعتیاد، پیشگیری، پلیس زن، مواد مخدر، مقابله با اعتیاد
  • رضا عبدالرحمانی* صفحه 53
    قتل های سریالی، که طی سه دهه گذشته در کشورمان رشد داشته، بیش از هر جرم دیگری وجدان جمعی را جریحه دار کرده است. بر همین اساس تلاش های مختلفی برای تبیین این پدیده از سوی جرم شناسان، روان شناسان و جامعه شناسان صورت گرفته که مقاله حاضر یکی از این تحلیل هاست. هدف از انجام این تحقیق، ارائه تحلیلی جامعه شناختی از اولین زن قاتل سریالی در ایران بوده، که با تاکید بر سه مولفه شرایط خانوادگی، شرایط محیطی و پایگاه اجتماعی – اقتصادی قاتل انجام شده است.
    تحقیق حاضر با توجه به موضوع، از روش کیفی و تاکید بر مطالعه موردی (مورد پژوهشی) سود جسته است. جامعه آماری تحقیق پرونده قاتل سریالی بوده، که جهت جمع آوری اطلاعات ضمن بررسی اسنادی (بررسی اسناد موجود در خصوص علل و انگیزه های قتل های سریالی)، از طریق مصاحبه های عمیق با کارشناسان، بازجوها، قاضی پرونده، دوستان، همسایه، اعضای خانواده قاتل و مقتولان استفاده شده است.
    برخی از مهمترین یافته های این تحقیق با تاکید بر سه مولفه یادشده، به ترتیب عبارتند از: وضعیت خانوادگی قاتل نابسامان بوده است برای نمونه، اختلافات زیادی بین بعضی از اعضای خانواده وجود داشته، برخی اعضای خانواده و بستگان سابقه خشونت و اعتیاد داشته اند، سطح تحصیلات اعضای خانواده و خود قاتل پایین بوده است، منزلت شغلی قاتل و اعضای خانواده در حد پائینی قرار داشته است. محل مسکونی و در کل محیط اجتماعی قاتل به سبب وجود افراد ناباب، به میزان زیادی جرم خیز بوده است. قاتل فاقد برخی مهارت های فردی – اجتماعی مهم بوده است. برای مثال مهارت حل مشکلات ارتباطی – اجتماعی. قاتل از مشکلات اقتصادی و معیشتی حادی مانند درآمد بسیار پائین، بیکاری فصلی، و بدهکاری (که خود از عوامل تشدید کننده برای انجام قتل هایشان شده بود) شدیدا رنج می برد.
    اگر چه اطلاعات اندکی درباره خصوصیات فردی و شخصیتی قاتل وجود دارد و این اطلاعات چندان توضیح گر قتل های سریالی وی نیست، در عوض عوامل اجتماعی و محیطی اثرگذار بر بروز قتل های سریالی (مانند خانواده از هم گسیخته، محیط زندگی نامناسب و وضعیت نابسامان اجتماعی) در زندگی وی حضوری جدی داشته است.
    کلیدواژگان: زنان قاتل، قتل های سریالی، تحلیل جامعه شناسانه، پایگاه اجتماعی، محیط خانوادگی، محیط اجتماعی
  • علیرضا حیدرنژاد*، قاسم قنبری، محسن صفی پور صفحه 78
    سرمایه اجتماعی از جمله مفاهیمی است که از طریق تلفیق نظریات جرم شناسی با بحث های سطح خرد و کلان در مورد ساختار ها و شبکه های اجتماعی به تبیین آسیب های اجتماعی پرداخته است. از آنجایی که بیشتر مسایل اجتماعی برآمده از روابط اجتماعی هستند، تحقیق حاضر با بهره گیری از نظریه سرمایه اجتماعی خانواده کلمن و نظریه پیوند اجتماعی هیرشی به بررسی تجربی فرضیه رابطه بین سرمایه اجتماعی خانواده و بزهکاری نوجوانان پرداخته است. برای بررسی رابطه مذکور از یک نمونه 400 نفری از دانش آموزان سال سوم دبیرستان شهر زاهدان استفاده شده است، که در سال تحصیلی91-90 مشغول به تحصیل بوده اند. روش تحقیق در این پژوهش به صورت پیمایشی انجام گرفته و روش جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه بوده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین سرمایه اجتماعی ساختاری درون خانواده و سرمایه اجتماعی شناختی درون خانواده با بزهکاری نوجوانان رابطه معکوس و معناداری وجود دارد و دو فرضیه دیگر در مورد رابطه معکوس و معنادار بین سرمایه اجتماعی ساختاری بیرون خانواده و سرمایه اجتماعی شناختی بیرون خانواده با بزهکاری نوجوانان تایید نشدند. همچنین در بین مولفه های سرمایه اجتماعی خانواده، مولفه آگاهی والدین، بیشترین قدرت تبیین کنندگی تغییرات بزهکاری را داشته است. نتایج تحلیل رگرسیونی بر اساس جنسیت پاسخگویان نشان داده اند که سرمایه اجتماعی شناختی درون خانواده در بین پاسخگویان پسر بیشترین قدرت تبیین کنندگی بزهکاری را داشته است، در صورتی که سرمایه اجتماعی ساختاری درون خانواده بیشترین قدرت تبیین کنندگی بزهکاری را در بین پاسخگویان دختر نشان داده است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی خانواده، سرمایه اجتماعی ساختاری، سرمایه اجتماعی شناختی، بزهکاری
  • فاطمه صیدی*، سید محمدرضا حسینی صفحه 95
    جرایم معمولا به عنوان تهدیدی جدی برای جان و دارایی انسان ها به شمار می آیند. در این میان انحرافات و کج روی های زنان از جمله مسائلی است که در تمام سطوح خرد، میانه و کلان دارای پیامدهای انکار ناپذیری است. بدون تردید یکی از عوامل شکل گیری رفتار یک فرد وضعیت اجتماعی و اقتصادی است که در آن رشد یافته و زندگی می کند. بنابراین شناخت ویژگی های این گروه خاص می تواند ما را در شناسایی وضعیت و سپس رفع این عوامل زمینه ساز یاری نماید. با توجه به این مهم، پژوهش حاضر به بررسی وضعیت اجتماعی - اقتصادی زنان مجرم و زندانی(موردی استان لرستان) می پردازد.
    تحقیق حاضر به روش پیمایشی انجام پذیرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل زنان مجرم استان لرستان می شود که داده های جمع آوری شده از طریق پرسشنامه محقق ساخته و توزیع تصادفی بین 55 نفر از زنان زندانی استان لرستان واقع در شهرستان های خرم آباد و بروجرد به دست آمده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آماره های توصیفی استفاده شده است.
    زنان مجرم در استان لرستان به طور عمده متاهل، با تحصیلات پایین و در گروه سنی 49-30 سال قرار دارند. مجرمین، عواملی مانند فقر شدید و نبود حمایت های اجتماعی را به عنوان عوامل اساسی ارتکاب خود به جرم و کجروی بیان نموده اند.
    کلیدواژگان: جرم، زنان زندانی، عوامل اجتماعی و اقتصادی
|
  • Gholamreza Mohammad Nasl*, Zahra Mohammad Nasl Page 5
    Child abuse is one of the potential risks about children. Studied indicate that a significant portion of child abuses happens with people who was the victim of child abuse by parents or other adults many years ago. Increasing phenomenon of child abuse and the repeat of its cycle from one generation to another, the investigation of this phenomenon seems to be essential. This study aims to investigate the causes of child abuse cycle by using existing scientific theories and expert opinion. This is a descriptive-analytical study and in terms of the purpose is applied. Data was collected by a researcher made questionnaire which after measuring its validity and reliability distributed among the statistical sample. The statistical population of this study is all social workers and experts in social emergency centers in Tehran. The research sample included 50 people who work in four centers that related to dealing with child abuse in Tehran. The data obtained from the questionnaire was analyzed by using SPSS software. The results indicate that social emergency experts after recognizing the effects of childhood abuse on the child abusing in adulthood, among the proposed reasons and causes, identified the greatest and most effective reason of child abuse in adulthood is the formation of abnormal personality in an abused child and its impact on the child abusing by him and acceptance of it as an acceptable method in upbringing children.
    Keywords: Child Abuse, Abusing in Childhood, Child Abusing in Adulthood, Child Abuse Cycle
  • Mohammad Hosein Abbas Nejad, Ali Moghadam, Mahdi Nazari Monazam*, Hosein Masoudi Page 24
    The aim of this study is to determine the impact of various focus guidelines on the performance of beginner snipers. For this purpose, 16 female students were selected among female students of Police University with an average age of 21.33 who don’t have the experience of shooting. After five shoots as a basic familiarity, they shoot in three blocks under three conditions of external focus of attention (consider to stand like a chair), the internal focus of attention (consider to keep the knees at 90 degrees) and control condition in a counterbalance mode (no considering instruction). The results of the variance analysis test with repeated measurements showed that participants have a better performance with the internal focus than two other conditions; also participants have a better performance in the external focus of attention than the control condition. Thus, according to the results of this research can be suggested to the trainers at education, sport and military centers that in dealing with beginners use the external focus of attention instruction.
    Keywords: Focus of Attention, Internal Focus of Attention, External Focus of Attention, Control, Beginner Snipers
  • Zahra Novbahar*, Fariba Shayegan Page 32
    Drug addiction is one of the important world issues that is affecting on our country. Although drug addiction is undesirable for every of members of society, but women addiction because of their maternal and wifely role and its impact on the survival of the family and also the damages caused by their addiction is worse and its negative effects are more severe. Thus, paying attention to this social problem and trying to prevent women addiction and also facing with effective factors on it, is one of the important tasks of the government. The police force and especially police women as security providers of women and children have duties in this regard and they are expected to act. This paper aims to investigate the police woman’s role in fighting with drug addiction among women and children. This study has analyzed 67 articles related to this question: what is the police woman’s role in fighting with drug addiction among women and children? Reviewing the recommendations of these articles showed that police women can play role in the field of awareness, informing, providing advice to women and youths exposed to risk and training families in preventing drug use. Also, control of drug smuggling by women offenders in the entry and exit of the country by using advanced systems and fighting with drug gangs, especially in places allocated to women, have been such measurements by police women in this area. Measurements such as managing organizations related to women in order to support the families affected by drugs and preventing of more dameges, are other results of this study.
    Keywords: Women, Family, Addiction, Prevention, Police Woman, Drugs, Dealing with Addiction
  • Reza Abdo Rahmani* Page 53
    Serial murders which have increased during the past three decades in our country, have hurt the collective conscience more than any other crimes. Accordingly, various attempts carried out to explain this phenomenon by criminologists, psychologists and sociologists and this paper is one of these analyses. The aim of this study is to provide a sociological analysis of the first female serial murderer in Iran that has been done with an emphasis on three components of family situation, the environmental situation and socioeconomic status of the murderer. The method of this study is qualitative with emphasis on case study. The statistical population was serial murderers records and data have been collected in addition to reviewing documents through in depth interviews with experts, investigators, judges, friends, neighbors, murderer and victim family members. Some of the most important findings of this study with an emphasis on above mentioned components are as follows: Family status of the murderer was disorganized, for instance, there is a huge dispute between some members of their family members, some family members and their relatives have a history of violence and drug addiction, the level of education of murderer’s family members has been low and murderer and his family job prestige have been low. Residential place and social environment that the murderer lives because of existence of offenders has been greatly crime prone. The murderer doesn’t have any important social-individual skills. For example, lack of social communication skill. Murderer suffered severely from serious economic and livelihood problems such as low income, seasonal unemployment and debt. Although there is a little information about the personality and character of a murderer and this information doesn’t explain his serial murdering, but instead social and environmental factors affecting the incidence of serial murders (such as broken families, inappropriate living environment and social situation) have a significant presence in his life.
    Keywords: Women Murderers, Serial Murders, Sociological Analysis, Social Status, Family Environment, Social Environment
  • Ali Reza Heidar Nejad*, Ghasem Ghanbari, Mohsen Safipour Page 78
    Social capital is one of the concepts that explain social damages through a combination of criminology theories with micro and macro level discussions about the structures and social networks. Since the most social problems have arisen from social relations, this study investigates the empirical theory of the relationship between family social capital and teenager's delinquency by using social capital theory of Coleman family and Hirshi social bound theory. To investigate the above mentioned relation has been used a sample of 400 junior high school students in Zahedan which they were studying in the academic year 2010-2011. This is a survey study and data were gathered by questionnaire. The results indicate that there is a significant and an inverse relationship between structure social capital and cognitive social capital of within family with teenager's delinquency. Two other hypotheses about the inverse and significant relationship between structure social capital and cognitive social capital of outside the family did not approve. Also among the family social capital components the parental awareness component has been the most powerful determinant of deliquency changes. Regression analysis results based on responder's gender showed that the cognitive social capital of within family has been the most powerful determinant of delinquency among boy responders in case that the structure social capital of within family has been the most powerful determinant of delinquency among girl responders.
    Keywords: Family Social Capital, Structure Social Capital, Cognitive Social Capital, Deliquency
  • Fateme Seidi*, Seyed Mohammad Reza Hoseini Page 95
    Crimes are usually considered as a serious threat to the lives and properties of human beings. Among these, the women’s deviations are issues that have undeniable consequences in all micro, middle and macro levels. Without a doubt, one of the factors of forming a person’s behavior is his socioeconomic status in which grows and lives. Therefore, understanding the characteristics of this particular group can help us in identifying the situation and then resolving these predisposing factors. Due to this, the presence study investigates the socioeconomic status of female offenders and prisoners (case study Lorestan province). This is a survey study. The statistical population consisted of women offenders of Lorestan province that the data was gathered by using a researcher made questionnaire and randomly distributing of it among 55 women prisoners located in Khoram Abad and Boroujerd. Data was analyzed by descriptive statistics. Women offenders in Lorestan province are mainly married with low education in the age group of 30 – 49 years. Offenders have expressed factors such as poverty and lack of social protection as fundamental factors for their committing crimes and deviations.
    Keywords: Crime, Women Prisoners, Socioeconomic Factors