فهرست مطالب

پلیس زن - پیاپی 26 (بهار و تابستان 1396)

نشریه پلیس زن
پیاپی 26 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهرداد حاجی حسنی، عباس رئیسی سرتشنیزی صفحات 5-28
    زمینه و هدف
    افزایش طلاق در نیم قرن اخیر یک روند جهانی است که جامعه ایران نیز از آن مصون نمانده است. تغییر در ساختار خانواده با ایجاد فشار و استرس برای تمامی اعضای خانواده همراه است، اما کودکان و نوجوانان را بیشتر تحت تاثیر قرار می دهد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر برآسیب های طلاق والدین در پسران تحت حضانت مادر انجام شد.
    روش
    روش این پژوهش کیفی با رویکرد پدیدارشناسی است. جامعه آماری پژوهش شامل پسران نوجوان خانواده های طلاق تحت حضانت مادر ساکن شهرستان های استان تهران هستند که با توجه به قاعده اشباع نظری، حجم نمونه 13 نفر تعیین شد. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته و برای تحلیل یافته ها از روش تقلیل گرایی و تفسیری مارشال و راسمن استفاده شد.
    یافته ها و
    نتایج
    پژوهش نشان داد که بیشتر نوجوانان تاثیرات طلاق والدین و فرآیندهای وابسته به آن را به صورت ترکیبی ادراک می کنند. خشونت بین والدین قبل از طلاق و وخیم تر شدن شرایط اقتصادی، کیفیت ارتباط با والدین و تغییر در ارتباط با شبکه های اجتماعی گسترده تر پس از طلاق و نیز ادراک پسران از نوع پاسخ دهی والدین در مورد طلاق با تاثیرات ادراک شده طلاق والدین در ارتباط است. نتایج حاکی است چنانچه نوجوانان درگیر خشونت والدین باشند، حمایت محدودی از شبکه های اجتماعی دریافت کنند و ارتباط بین نوجوانان و والدین بعد از طلاق مطلوب نباشد، تاثیرات منفی طلاق گسترده تر خواهد بود.
    کلیدواژگان: طلاق، والدین، آسیب، واکنش عاطفی، واکنش رفتاری، پسران طلاق
  • طاهره نوری کناشک صفحات 29-39
    زمینه و هدف
    هوش، مجموعه توانایی هایی است که برای حل مسئله و ایجاد محصولات جدیدی که در یک فرهنگ ارزشمند تلقی می شوند، به کار می رود. در سال های اخیر، موضوع هوش معنوی توجه برخی پژوهشگران را به خود جلب کرده است. هدف این مطالعه بررسی رابطه هوش معنوی با سلامت روان دانش آموختگان دوره 12 مجتمع آموزشی زنان پلیس است.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه اجرا، پیمایشی است. جامعه پژوهش را دانش آموختگان دوره 12 مجتمع آموزشی زنان پلیس در سال 1393- 1392 تشکیل داده اند و حجم نمونه با کمک جدول کرجسی و مورگان 150 نفر تعیین شده است. داده ها با کمک پرسشنامه روا و پایا (آلفای کرونباخ 93 درصد برای پرسشنامه هوش معنوی کینگ و 78 درصد برای پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و بلک ول) جمع آوری و با استفاده از نرم افزار spss و آزمون ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند.
    یافته ها و
    نتایج
    پژوهش نشان داد بین هوش معنوی و سلامت روان دانش آموختگان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. از بین ابعاد هوش معنوی نیز «تفکر انتقادی» کمترین میزان همبستگی و «تولید معنای شخصی» بیشترین همبستگی را با سلامت عمومی دارا است. به این ترتیب، با توسعه هوش معنوی دانش آموختگان می توان به سلامت جسمی و روانی آن ها کمک کرد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، سلامت روان، پلیس، معنای شخصی، هوشیاری
  • محمدعلی حاجی ده آبادی، فاطمه باقری صفحات 40-57
    زمینه و هدف
    یافته های جرم شناختی و بزه دیده شناختی نشان می دهند که برخی افراد به دلیل خصوصیات خاص زیست شناختی، روان شناختی و اجتماعی، بیش تر از دیگران در معرض بزه دیدگی قرار دارند. زنان در این دسته جای می گیرند. مقاله حاضر تلاش می کند تا سازوکارهای سیاست جنایی تقنینی و اجرایی در خصوص حمایت از زنان بزه دیده را شناسایی کند.
    روش
    روش مقاله حاضر، توصیفی و تحلیلی است. برای گردآوری اطلاعات نیز از روش کتابخانه ای با استفاده از راهبردها و ابزارهای متنوعی از جمله کتب، مقالات، سایت های اینترنتی، متون چاپی نمایه شده در بانک های اطلاعاتی و دیگر منابع مرتبط موجود در کتابخانه های عمومی، تخصصی یا دیجیتال بهره گرفته شده است.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج پژوهش بیانگر درک ضرورت و فوریت حمایت از زنان در ساختار اجتماعی به زبانی جرم شناسانه و در قالب جلوه هایی از سیاست جنایی است. جرم انگاری افتراقی و تشدید مجازات بزهکارانی که بزه دیدگان آن ها آسیب پذیرتر از سایر افراد جامعه هستند، تشکیل و توسعه مراکز مشاوره حقوقی و قضایی، کمیسیون های جبران خسارت، پرورش قضات زن و به کارگیری آنان در امور قضایی، ایجاد مراکز درمانی، بهداشتی و تخصیص شبکه ارتباطی و آموزش زنان در خود ایمن سازی، از جمله سازوکارهای حمایت از زنان بزه دیده در سیاست جنایی افتراقی هستند.
    کلیدواژگان: زنان بزه دیده، سازوکارهای حمایتی، جرم انگاری افتراقی، سیاست جنایی اجرایی
  • سیده زهرا نوزن صفحات 58-69
    زمینه و هدف
    حفظ نظم، بازگرداندن شرایط به حالت عادی و کنترل خشونت یکی از وظائف اصلی حاکمیت به وسیله نیروهای آموزش دیده انتظامی است. برخلاف باور عمومی، استفاده از نیروهای پلیس زن در کنترل اغتشاشات می تواند نقش عمده ای ایفا کند که در این مقاله سعی شده است تا تجربه سایر کشورها در این رابطه بررسی شود.
    روش
    این مقاله به روش اسنادی و با بهره گیری از جدیدترین منابع و مقالات موجود در زمینه کنترل اغتشاشات تنظیم شده است.
    یافته ها و
    نتایج
    مطالعات نشان داد که اگرچه زنان پلیس به خاطر فیزیک بدنی، کمتر در ماموریت های پلیسی اجازه ورود پیدا می کنند، ولی به دور از هرگونه تعصب جنسیتی، زنان در شرایط بحرانی و آشوب می توانند موجبات آرامش اغتشاش و تفرق اغتشاش گران را به وجود آورند.
    کلیدواژگان: اغتشاش، کنترل، نیروی انتظامی، بحران، پلیس زن
  • حسین سبحانی، امین امیرحسینی صفحات 70-86
    زمینه و هدف
    برقراری عدالت اجتماعی که هدف اصلی هر نظام حقوقی است، درگرو رسیدگی کامل به حقوق زیان دیده و احقاق حق او است. از طرفی، عدالت حکم می کند که هر عکس مسئول اعمال خود باشد. در این بین، وضعیت خسارات ناشی از فعل اطفال، مورد مناقشه است. در این مطالعه سعی می شود مسئولیت مدنی سرپرست در قبال اعمال بزهکارانه اطفال مورد توجه قرار گیرد.
    روش
    این مطالعه به شیوه توصیفی- تحلیلی و با تبیین مواد قانونی، حول موضوع مسئولیت والدین در قبال فعل سرزده از اطفال انجام گرفته است.
    یافته ها و
    نتایج
    تحلیل مواد قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 حاکی از رهنمودهای نوین در باب مسئولیت والدین در امور کیفری و جرائم اطفال است.؛ در این قانون، مسئول جبران خسارت ناشی از جرائم اطفال در تمامی موارد، به طور صریح مشخص نشده است. بنابر این اصل مذکور، می بایست سرپرست از اموال خود خسارت ناشی از بزه طفل را جبران کند؛ مگر آنکه با ادله و امارات روشن، عدم تقصیر خود را بر دادگاه اثبات کند. اما به نظر می رسد در قانون حمایت خانواده می بایست به این امر توجه می شد و به حمایت از حقوق کودک و اموال وی، با مسئول دانستن والدین همت گمارد.
    کلیدواژگان: بزهکاری اطفال، جبران خسارت، سرپرست، مسئولیت مدنی، قانون
  • نبی الله غلامی، الهام قائد رحمتی صفحات 87-113
    این مقاله یک بررسی از وب سایت های ادارات پلیس انگلیسی زبان است که گزارشات سالانه و گزارش های دیگر را به منظور شناسایی جنبه های کلیدی وضعیت پلیس زن در سطح بین المللی ارائه می دهد. یافته ها در مورد انگلستان و ولز، اسکاتلند، ایرلند شمالی، ایرلند، ایالات متحده آمریکا، کانادا، استرالیا (هشت بخش)، نیوزیلند، آفریقای جنوبی، غنا، نیجریه، هند، پاکستان، هنگ کنگ، پاپوآ گینه نو و فیجی گزارش شده است. اطلاعات نسبت به افسران زن از 18 مکان از 23 مکان بررسی شده و با یک میانگین 1/5 تا 8/ 28 درصد در دسترس است. ارقام استخدام برای شش مکان و در یک میانگین بین 6/26 تا 0/ 37 درصد قابل دسترس بود. محدودیت داده ها در مورد رتبه و وضعیت نظامی، بهبودی کلی را نشان می دهد. روند داده های موجود نشان می دهد که در طولانی مدت، رشد یا تثبیت در وضعیت افسران پلیس زن به کندی بوده است. به طورکلی، این مطالعه نیاز فوری به بهبود آمار مبتنی بر جنسیت را به منظور به حداکثر رساندن مشارکت زنان در حفظ نظم را نشان داد.
    کلیدواژگان: پلیس زنان، پلیس زن، برابری جنسیتی، فرصت اشتغال برابر، اقدامات مثبت