فهرست مطالب

پلیس زن - پیاپی 25 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه پلیس زن
پیاپی 25 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نوذر امین صارمی صفحات 5-17
    زمینه و هدف
    تحولات پدید آمده در دهه های اخیر مانند گسترش فزآینده ارتباطات و تغییرات روزافزون ساختارهای فرهنگی اجتماعی، رویکرد نوینی را در بررسی عوامل و بسترهای موجد نارضایتی و اعتراضات جمعی، به ویژه در رابطه با زنان مطرح کرده است. این جنبش های جدید در جامعه ایران نیز به اشکال مختلف ظهور و بروز دارد. این پژوهش باهدف بررسی عوامل و زمینه های گرایش به جنبش های جدید اجتماعی در بین زنان و دختران دانشجو انجام شده است.
    روش
    در این پژوهش کاربردی که به شیوه پیمایش انجام شده، 384 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد کرج با شیوه نمونه گیری خوشه ای، انتخاب و با کمک پرسش نامه روا و پایا (87/0) مورد پرسش قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تی و تحلیل رگرسیون تحلیل شدند.
    یافته ها و
    نتایج
    پژوهش نشان داد که عوامل و زمینه های فرهنگی، هویتی و ارزشی به ترتیب بیشترین رابطه را با گرایش زنان به کنش های اجتماعی دارد. وجود رابطه بین پایگاه اجتماعی- اقتصادی و گرایش به کنش های اجتماعی نیز نشان داد زمانی که پایگاه زنان بالاتر باشد، احساس رضایت مندی بیشتری از شرایط داشته و به همان میزان نیز گرایش کمتری به کنش های اجتماعی خواهند داشت. این امر ضرورت توجه به زمینه های جنبش های اجتماعی زنان در ایران را برجسته می سازد.
    کلیدواژگان: جنبش های اجتماعی، ناآرامی، زنان، ارزش، فرهنگ
  • فاطمه عزیزآبادی فراهانی، علی کریمی خوزانی صفحات 18-32
    زمینه و هدف
    از معرفی رویکرد جامعه محوری پلیس چند دهه می گذرد و امروزه به عنوان یک رویکرد مورد قبول، در بسیاری از کشورها جایگاه خود را یافته است. این رویکرد پلیسی ارزش های خاصی را می طلبد که باعث فاصله گرفتن پلیس از کلیشه مردسالار پلیس سنتی و تهدید محور می شود و جلوه هایی از مولفه های ارزشی زنانه همچون همکاری، توافق، مفاهمه، انعطاف پذیری و غیره را در پلیس حاکم می کند. هدف این مقاله، بررسی و مطالعه ارزش های فرهنگ زنانه و تطبیق آن با مولفه های پلیس جامعه محور برای مدیریت و کنترل اغتشاشات است.
    روش
    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه اجرا، اسنادی است. برای تدوین این مقاله منابع موجود در حد نیاز بررسی و رابطه مولفه های پلیس جامعه محور و ارزش های زنانه در ادبیات شناسایی و بررسی شده اند.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج حاصل از این بررسی بیانگر آن است که مولفه های جامعه محوری پلیس در کنترل اغتشاشات با مولفه ها و ارزش های فرهنگ زنانه ارتباط مفهومی دارد. همچنین نشان داده شد که در پژوهش هایی که به صورت ارزشیابی میدانی و مشاهده مستقیم، فعالیت ها و اقدامات پلیس زن را ارزیابی می کنند، کارایی و اثربخشی زنان در ماموریت های پلیسی به ویژه در حوزه مدیریت و کنترل اغتشاشات به اثبات رسیده است.
    کلیدواژگان: پلیس زن، زنان، فرهنگ زنانه، اغتشاشات، پلیس، جامعه محوری
  • سمیه اصغر زاده، زهرا نوبهار صفحات 33-45
    زمینه و هدف
    یگان ویژه ناجا مسئولیت مقابله با ناآرامی های خاص اجتماعی را بر عهده دارد؛ در مواردی که گروه های اغتشاش کننده زنان هستند، موضوعات فرهنگی و دینی جامعه ایران، حضور مردان را برای مقابله چندان نمی پذیرد. این مقاله موانع و الزامات تشکیل پلیس زن در یگان ویژه را بررسی می کند.
    روش
    پژوهش حاضر یک پژوهش کیفی است و جنبه اکتشافی دارد. برای جمع آوری داده ها از روش «گروه متمرکز» استفاده شده و جامعه مورد مطالعه خبرگان آگاه در دو حوزه پلیس زن و یگان ویژه هستند که حداقل 10 سال سابقه فعالیت داشته اند. نمونه آماری به روش گلوله برفی تا اشباع نظری با 20 نفر از خبرگان کامل شد. روایی پژوهش با معیارهای «باورپذیری»، «قابل دفاع» و «امانت دار بودن» و پایایی آن با بهره مندی از نظر خبرگان متعدد تایید شد.
    یافته ها و
    نتایج
    پژوهش نشان داد که تشکیل پلیس زن یگان ویژه، موافقان و مخالفانی دارد. هر دو گروه استدلال هایی حول محور مسائل فرهنگی، تاریخی و دینی عنوان کردند. مهم ترین دلیل خبرگان موافق تشکیل پلیس زن یگان ویژه، ضرورت های جامعه کنونی به علت حضور بیشتر زنان جامعه در عرصه های اجتماعی نسبت به گذشته و امکان بروز اغتشاشات و اجتماعات از سوی این قشر و جایز بودن دفاع از اسلام در مبانی فقهی و تاریخی مطرح شد. مهم ترین دلایل مخالفان نیز، عدم تناسب ماموریت های یگان ویژه و آموزش های آن با موازین دینی، شرعی، طبیعت و فطرت، شرایط جسمی و روحی زنان است.
    کلیدواژگان: پلیس زن، یگان ویژه، موانع فرهنگی، ناآرامی اجتماعی، جنسیت
  • اکبر وروایی، رسول بهرامی پور، مصطفی عزیزی ارشد صفحات 46-55
    زمینه و هدف
    پلیس زن یکی از تشکیلات ناجاست که برای اجرای امور انتظامی مرتبط با امور زنان تشکیل شده است. یگان ویژه پاسداران هم از بزرگ ترین یگان های عملیاتی ناجا است که وظیفه مقابله با جرائم خاص نظیر گروگان گیری، اغتشاشات، برقراری نظم و امنیت را داشته و در این راستا، با زنان جامعه نیز مرتبط هستند. هدف این مطالعه، بررسی ضرورت ایجاد پلیس زن در یگان ویژه پاسداران ناجا جهت پیشگیری از بزه دیدگی زنان است.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه اجرا، پیمایشی است. جامعه آماری آن را فرماندهان کلانتری و مراکز انتظامی، قضات کیفری قوه قضائیه، وکلای دادگستری و پلیس زن شهر کرمانشاه تشکیل داده اند و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 165 نفر تعیین شده است. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی (79/0) قابل قبولی داشت، جمع آوری و با کمک آزمون تی تک نمونه ای تحلیل شدند.
    یافته ها و
    نتایج
    پژوهش نشان داد که ایجاد پلیس زن در یگان های ویژه پاسداران ناجا در پیشگیری از بزه دیدگی زنان و نیز در کاهش استفاده ابزاری از آنان موثر است و به همین دلیل، می تواند به عنوان یک اولویت در دستور کار پلیس قرار گیرد.
    کلیدواژگان: یگان ویژه، پلیس زن، بزه دیدگی، پیشگیری، جرائم
  • رقیه سادات مومن، نهله غروی نایینی، طوبی شاکری گلپایگانی صفحات 56-77
    زمینه و هدف
    زنان در حکومت حضرت علی علیه السلام حسب توانمندی و استعداد، در عرصه های مختلف نظامی، آموزش مکفی دیده و در زمینه های مختلف نظامی حتی به صورت یگان های ویژه در شرایط خاص، به نقش آفرینی موثر می پرداختند که مصادیق این فعالیت ها در تاریخ ثبت شده است. این مقاله با هدف شناسایی و تحلیل کیفیت فعالیت های نظامی بانوان در عصر حکومت علوی با رویکرد استخراج سازوکارهای یگان ویژه بانوان انجام شد.
    روش
    برای دستیابی به هدف، از روش تحلیل متن استقرایی- قیاسی استفاده شد. بدین منظور، مستندات مکتوب تاریخی اعم از شیعه و سنی و همچنین، کتب اعلام مرتبط با موضوع پژوهش، در سه مرحله توصیف، تحلیل و مقوله بندی (از طریق کدگذاری باز)، عمدتا به صورت استقرایی تحلیل محتوا شده و مولفه های کلی حضور نظامی زنان در حکومت علوی استخراج شد. جامعه آماری پژوهش عبارت بودند از منابع تاریخی و روایی مکتوب و همچنین، کتب تراجم و اعلام با محوریت زنان و برای نمونه پژوهش به روش هدفمند، مصادیقی از مجاهدت های زنان فعال در عرصه های مختلف نظامی انتخاب شد.
    یافته ها
    بررسی ها نشان داد که روح حقیقی تعالیم اسلامی که به واسطه فضای باز تربیتی حکومت علوی، در وجود زنان رسوخ کرده بود، باعث می شد تا ایشان با اعتقادی راسخ و شجاعتی مثال زدنی تحت اشراف معصوم، در میادین نظامی حضور یافته و از حریم اسلام و تشیع به طرق مختلف اطلاعاتی، تبلیغاتی و فیزیکی دفاع کنند.
    نتیجه گیری
    نظام حکومتی علوی فارغ از جنسیت، مبتنی بر رشد و شکوفایی استعدادهای انسانی بوده و مکتبی مجاهدپرور در تمامی زمینه هاست. در عرصه نظامی، زنان ولایت مدار با تمامی قوا، در دو زمینه فعالیت های اطلاعاتی و عرصه تبلیغاتی فرهنگی؛ آن چنان موثر عمل کردند که حتی جبهه دشمن نیز به شدت تحت تاثیر مجاهدت های ایشان واقع شد. در خصوص یگان ویژه بانوان، تنها یک گزارش تاریخی وجود داشت که در شرایط بسیار خاص و با سازوکارهای ویژه واقع شده بود.
    کلیدواژگان: علی علیه السلام، زنان، اطلاعات نظامی، تبلیغات جهادی، یگان ویژه
  • فرزاد درویشی، یونس گرایی صفحات 78-89
    زمینه و هدف
    شکل گیری تجمعات غیرقانونی یکی از واقعیت های جوامع است. در همه کشور ها نیز برای مقابله با چنین تجمعاتی، یگان های ویژه ای شکل گرفته اند. از آنجا که در بیشتر این تجمعات غیرقانونی زنان نیز حضور دارند، این مقاله به بررسی نقش پلیس زن یگان ویژه در کاهش حساسیت اجتماع مردمی نسبت به دستگیری زنان اغتشاشگر در اجتماعات غیرقانونی پرداخته است.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه اجرا، پیمایشی است و داده های آن با استفاده از پرسشنامه روا و پایا گردآوری شده است. جامعه آماری پژوهش را کارکنان یگان ویژه ناجا در شهرستان ایلام تشکیل داده اند و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 99 نفر برآورد شده است. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون های آنووا و همبستگی استفاده شده است.
    یافته ها و
    نتایج
    پژوهش نشان داد که حضور پلیس زن یگان ویژه تاثیر معناداری بر کاهش حساسیت اجتماع مردمی نسبت به دستگیری زنان اغتشاشگر در اجتماعات غیرقانونی دارد. این حساسیت برای دستگیری زنان اغتشاشگر بیش از دستگیری مردان است و فرهنگ بومی منطقه می تواند بر میزان حساسیت تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: پلیس زن، یگان ویژه، اجتماعات غیرقانونی، زنان اغتشاشگر