فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات فرهنگی ایران
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالله گیویان، شهرام احمدی صفحه 1
    یک آگهی تبلیغاتی به مثابه متنی رسانه ای از تمهیدات گوناگونی برای انتقال پیام به مخاطبان خود استفاده می کند. در میان این تمهیدات، روایت و روایت گری عامل مهمی در صورت بندی متن آگهی است و ساختار روایتی بسیاری از آگهی های تلویزیونی، از ویژگی ها و عناصر یک داستان کوتاه بهره می گیرد. حوزه های روایت شناسی، تبلیغات و بازاریابی، مطالعات تلویزیون و ارتباطات، در سامان یافتن هدفمند واحدهای متنی این نوع آگهی ها دخالت می کنند و از سویی دیگر به همراه رمزگان فرهنگی، مجرای ارتباط متن با جهان خارج از آن به شمار می روند. نقطه آغاز پژوهش، بر اساس تمایز نظری میان روایت و داستان، تفکیک میان «آگهی های داستانی» از آگهی هایی است که ساختار داستانی بر روایت آنها غالب نیست. در وهله نخست، با بررسی پهنانگر، آگهی های داستانی مورد مطالعه از منظر ساختار روایت به چهار دسته مختلف تقسیم شده است. کنشگران دخیل در این آگهی ها نیز بر اساس نحوه ارتباط با کالاها و موضوعات مورد تبلیغ، به چهار نوع کلی دسته بندی شده اند. در نهایت، با اتخاذ رویکردهای نشانه شناسی و تحلیل گفتمان انتقادی، مطالعه عمقی نمونه ها نشان می دهد قطب بندی اشخاص داستانی در این متون بر «مصرف» یا «اطلاع» آنها از ویژگی های کالاها و خدمات مبتنی است و این آگهی ها به دلیل ماهیت متنی خود، امکان خوانش هایی متفاوت و گاه متضاد با خوانش آرمانی و رسمی را فراهم می سازند.
    کلیدواژگان: تبلیغات تلویزیونی، تحلیل روایت، تحلیل گفتمان انتقادی، نشانه شناسی
  • مهدی منتظرقائم، بشیر معتمدی صفحه 23
    در این مقاله از میان سه منظر برای بررسی تلویزیون یعنی مخاطبان، محتوای برنامه و نظام تولید، منظر سوم مورد تاکید قرار گرفته و با بررسی نظام تولید برنامه های دینی تلویزیون، تلاش شده است تا ضوابط شفاف و غیرشفاف برنامه های دینی به عنوان بخشی از نظام تولید تبیین گردد. بستر یا چهارچوب نظری این بررسی تئوری های مرتبط با اقتصاد سیاسی رسانه است که مفاهیمی همچون مالکیت، اقتصاد سیاسی و هژمونی را در نظام تولید و کنترل از طریق ضوابط مؤثر می داند. روش دستیابی به این مقصود، مطالعه کیفی بوده است که در آن از سویی اسناد سازمان صدا و سیما بررسی شده و از سوی دیگر با دست اندرکاران تولید برنامه های دینی در سطوح مختلف، مصاحبه عمقی صورت گرفته تا از مجموع آن بتوان به چشم اندازی در این رابطه دست یافت. از مجموعه مباحث می توان نتیجه گرفت که ضوابط برنامه های دینی در ابتدا صرفا شامل نبایدهای حوزه های مختلف دینی اعم از اعتقادات، اخلاق و احکام می شود، اما در ادامه ضوابط خودساخته ای در برنامه های دینی ساری و جاری می شود که تثبیت هژمونی مورد نظر را به ذهن متبادر می سازد.
    کلیدواژگان: برنامه های دینی، تلویزیون، ضوابط، هژمونی
  • حسن چاووشیان*، سیدجواد حسینی رشت آبادی صفحه 59

    تحول در روابط اجتماعی همواره می تواند برتری مردان بر زنان را به چالش بگیرد. با پدیدار شدن «گرایش به بحرانی»، مردان به یک ایدئولوژی جدید نیاز خواهند داشت که همچنان مشروعیت پدرسالاری را حفظ کند. این ایدئولوژی یک «مردانگی ایده آل» عرضه می کند که الگوی «بهنجار» مردبودگی را دوباره تثبیت می کند. ریوین کانل این «الگو» را مردانگی هژمونیک نامیده و معتقد است به دلیل پایان ناپذیر بودن فشار عوامل مشروعیت زدا، مردانگی هژمونیک همواره در حال تحول خواهد بود.این پژوهش با استفاده از نظریه کانل و روش کیفی (سنخ ایده آل سازی وبری) در ابتدا از فیلم های سال های اولیه انقلاب و ارزش های انقلابی که در آن سال ها تبلیغ می شد، یک «سنخ ایده آل مردانگی سنتی» برساخته و سپس ارزش های مردانه ای را که در پرفروش ترین فیلم های سینمایی سال های 1357 تا 1388 مورد تایید و تشویق بوده اند با آن سنخ ایده آل مقایسه کرده است. از مقایسه 32 سنخ ایده آل به دست آمده، چهار دوره متمایز مشخص شده و سنخ ایده آل هر دوره برساخته شد. نتایج حاصل از مقایسه آنها با هم نشان دهنده صادق بودن نظریه کانل در مورد تغییرپذیری مردانگی هژمونیک همگام با تحولات اجتماعی است.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی جنسیت، سنخ ایده آل، سینمای ایران، مردانگی هژمونیک، مطالعات مردان
  • محمدتقی ایمان، نسیبه زنجری، ابراهیم اسکندری پور صفحه 85
    پژوهش حاضر با هدف بررسی سیستم معانی ذهنی مصرف کنندگان موسیقی صورت گرفته است. مشارکت کنندگان این پژوهش را 21 نفر از دانشجویان ساکن خوابگاه های دانشگاه شیراز تشکیل می دهند. محققان از رویکرد کیفی نظریه زمینه ای و تکنیک جمع آوری اطلاعات مصاحبه عمیق بهره جسته اند. داده ها به کمک نرم افزار کیفی Nvivo مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. تحلیل داده های پژوهش و مدل پارادایمی ساخته شده نشان می دهد شرایط زمینه ای برای مشارکت کنندگان شامل «بافت فضایی» خوابگاه با زیرمجموعه تناسب زمانی مکانی، اقتضای سنی و هویت جمعی است که در این میان «مدگرایی» و روند «بازار جهانی موسیقی» به عنوان شرایط مداخله گر تاثیرگذار هستند. مشارکت کنندگان با قرار گرفتن در شرایط فوق، راهبرد های «جایگزینی و گسترش موسیقی» و افزایش «ضریب غیبت ذهنی» را اتخاذ می کنند و درنتیجه به کارگیری این راهبردها، پیامد «انگاره سازی» برای مشارکت کنندگان مطرح می شود. انگاره سازی متضمن این مطلب است که مشارکت کنندگان به نوعی تصویر سازی ذهنی در برابر موسیقی می پردازند که در دو سوی یک طیف از هم ذات پنداری تا فرافکنی در نوسان است.
    کلیدواژگان: انگاره، پژوهش کیفی، گذار موسیقیایی، مصرف موسیقی، موسیقی عامه پسند، نظریه زمینه ای
  • امین پروین، سید عبدالامیر نبوی صفحه 113
    امروزه جنگ به یکی از مهم ترین معرف های خاورمیانه در رسانه های غربی تبدیل شده است. با این حال، جنگ که به شکلی نازیبا، تصویری هولناک از خاورمیانه در اذهان عمومی به وجود آورده، به شکلی عادی در زندگی ساکنان خاورمیانه تکرار می شود. از طرفی جنبش های ضد جنگ در غرب انگشت اتهام خود را هم به سوی گروه های تروریستی این سوی عالم و هم سیاست مداران جنگ طلب خود نشانه رفته اند. این مقاله با تاکید بر روزمره شدن جنگ (به عنوان پدیده ای فرهنگی و چندبعدی) در خاورمیانه و ضد جنگ در جوامع غربی (به ویژه امریکا) به بررسی این موضوع در چهار فصل می پردازد. به عبارت دیگر فرض اصلی نویسنده چنین است: جنگ به عنوان مفهومی فرهنگی در جوامع خاورمیانه (با تاکید بر ایران) همچون کلیتی بر زندگی مردم سایه انداخته؛ به نحوی که به بخشی از زندگی روزمره آنها تبدیل شده است. در مقابل «ضد جنگ» در جوامع غربی (با تاکید اصلی بر جامعه امریکا)، در همین وضعیت و موقعیت قرار دارد. به همین منظور در این مقاله، از رویکردهای نظری مارکس، وبر، زیمل، لوکاچ، دوسرتو، فوکو، هال و فیسک استفاده می شود. داده های این مقاله در شرایط سال 1387 و به کمک روش های کیفی (گفتگو، مشاهده و تحلیل خبر) جمع آوری شده اند.
    کلیدواژگان: امریکا، ایران، جنگ، خاورمیانه، زندگی روزمره، شی وارگی، ضد جنگ، کلیت
  • ناصر باهنر، طاهره جعفری کیذقان صفحه 131
    این مقاله به بیان تاثیرات تلویزیون در عرصه فرهنگ با تاکید بر مقوله های هویت قومی و ملی می پردازد. نتایج طرح شده که حاصل بخشی از یک پژوهش علمی در مرکز تحقیقات صدا و سیما است نشان می دهد از سویی در سه بخش برنامه های طنز، خبر و سریال در برخی مقوله های هویت پیام هایی به طور متوالی از تلویزیون ایران پخش شده و بینندگان در معرض این پیام ها قرار گرفته اند؛ و از سوی دیگر تماشای تلویزیون تاثیری بر هویت قومی افراد نداشته است. در رابطه با هویت ملی نیز نتایج رگرسیون چندمتغیره ثابت می کند میزان تماشای تلویزیون پس از متغیرهای گستره شبکه ارتباطی و میزان اعتماد به نفس افراد وارد معادله شده و به عنوان سومین عامل تاثیر گذار شناخته شده است. در مجموع، به رغم اینکه تلویزیون ایران در مورد هرکدام از مقوله های مورد بررسی هویت، پیام هایی را تولید و پخش می کند، اما این پیام ها در کنار سایر عوامل تاثیرگذارند و تلویزیون پس از سایر متغیر های نظام اجتماعی، عامل مؤثری بر نگرش مخاطبان در مورد هویت بوده است. همچنین این بررسی نشان داد برخلاف نظریه کاشت گربنر، در ایران تلویزیون بر ذهن مخاطبان تاثیر کاشتی نداشته و مردم بیشتر تحت تاثیر سایر متغیرهای نظام اجتماعی هستند.
    کلیدواژگان: ارتباطات، ایران، تاثیرسنجی، تحلیل محتوا، تلویزیون، فرهنگ، کاشت، هویت
  • حسام الدین آشنا، محمدرضا روحانی صفحه 157
    هویت یکی از پیچیده ترین مفاهیم در حوزه علوم انسانی و اجتماعی به شمار می رود؛ پدیده ای چندوجهی که از مناظر مختلف، مبانی و معانی گوناگونی را نمایان می سازد. در یک نگاه کلی می توان هویت را حاصل دیالکتیک نظام ذهنی و ساختار اجتماعی و فرهنگی قلمداد نمود؛ رویکردی که هویت را در کنار غیریت مورد توجه قرار داده و بدین سان واحد تحلیل خود و دیگری را در حوزه هویت برجسته می سازد؛ اما وقتی از هویت فرهنگی سخن می گوییم نسبت هویت با مفاهیم پیچیده ای چون فرهنگ و ملیت، کلافی درهم تنیده را پدیدار می سازد که مفهوم هویت را با رویکرد های نظری گوناگون مواجه می سازد. این معنا در مورد ایران از اهمیت والایی برخوردار است زیرا منابع هویتی ایرانی، اسلامی و غربی هرکدام در دوره ای و به نحوی در انباشت هویتی ایرانیان تاثیر گذاشته و هویت فرهنگی ایرانی معاصر را پدید آورده اند. در این راستا می توان دو رویکرد هویتی را در نظر گرفت: رویکرد توصیفی که ناظر به حال و گذشته است و رویکرد تجویزی یا سیاستی که ناظر به سیاست های هویتی است. در رویکرد تجویزی، مؤلفه های هویتی مفاهیمی عام، انتزاعی و کلی هستند چراکه اساسا تغییر و تحول هویتی حرکتی تدریجی و البته آرام در نظر گرفته می شود. با لحاظ نمودن این مبنا در سیاست هویتی، می توان مؤلفه های اصلی هویت فرهنگی ایرانیان را در پنج حوزه تحلیل کرد: دیانت، زبان، جغرافیای فرهنگی، تاریخ و حافظه فرهنگی و نظام اجتماعی.
    کلیدواژگان: ایران، سیاست هویتی، منابع هویتی، مؤلفه های هویتی، هویت، هویت فرهنگی
|
  • Abdollah Giuvian, Shahram Ahmadi Page 1
    TV commercials as multifarious media texts use various contrivances of which narrative and fundamental elements of short stories can be mentioned. These texts also make use of cultural codes in order to alter audience's opinion and to function as influential apparatus of persuasion. So, in order to read and interpret such texts one would need to call theories and insights from diverse disciplines such as Narratology, advertising, TV and Communication studies. Based on theoretical dissimilarities, this research started with differentiating two sorts of TV commercials: those based on narrative structures and others without being developed on a narrative base. In doing so I conducted a survey among aired TV commercials during a season (Winter 2008) and due to the results I selected TV commercials developed on a narrative base to study. In terms of narrative structure there can be distinguished four main categories. Also, I divided these ads into four categories based on the ways in which these ads represented their main actors. The basic criterion in this classification was the relationship the ads established between main actors, goods, and type of preferred consumption. Using semiotics and critical discourse analysis methodology, I studied the chosen samples in dept. As the findings of my research show and you can see in this article polarization in story persons/ personalities is based on their "consumption" or "their knowledge about the advertised good or service". The ads due to their textual nature are open to different interpretations.
  • Mahdi Montazerghaem, Bashir Motamedi Page 23
    This article reviews the three perspectives for the TV audience, program content and production system, and emphasized the production system of religious TV programs, has been trying to transparent and opaque rules of religious programs as part of the production system be explained. Context or theoretical framework of this theory of political economy-related concepts such as ownership of the media, political economic and hegemony in the production and control systems through effective regulations knows. The Methodology draws on qualitative approaches of Focused Interviews with producers of religious programs. Additionally, a literature survey of Iran National Broadcasting documents will be undertaken. It is hoped that a clear picture will emerge. The overall discourse indicates that the “do not” principles are the sole guides to the programs. At the outset these prohibiting directives, which include religious and ethical issues is later extended to self made prohibiting rules, leading to consolidation of the hegemonic status.
  • Hasan Chavoshian, Seyed Javad Hosseini Rasht Abadi Page 59

    Change in social relations may challenge superiority of men over women; so men will need an ideology that reestablishes their superiority whenever such “crisis tendencies” happen. This ideology recommends an “Ideal Masculinity” and reestablishes “normal” pattern of manhood. Rawean Connell dubs it as “Hegemonic masculinity” (HM) and believes that because of endless pressure of illegitimating factors, “HM” will be in change forever. By application of the Connell's theories and Weberian qualitative approach, first of all a “basic ideal type of masculinity” was constructed from encouraged religious-revolutionary values in the movies and propaganda of the first years after revolution; then masculine values which were celebrated and admired in the best seller movie of every year during 1979_2007, were compared by this “basic ideal type”. Comparison of the 32 concluded “ideal types” indicated that serious interruption took place in three years (1989, 1997, and 2002). Then ideal type of each era was constructed and was compared with each other. Results of this comparison approve Connell's theory about changeability of the HM in accordance with the social changes.

  • Mohammad Taghi Iman, Nasibeh Zanjari, Ebrahim Eskandari Poor Page 85
    The purpose of this qualitative study is to explain the subjective meaning system of consumers of the popular music. Participants in this study include 21 students (male and female) living in dormitories of Shiraz University. Researches use qualitative approach of grounded theory. Technique of data collection has been in-depth interviews. Data have been analyzed with qualitative software called NVIVO. Analyze the data and paradigmatic model shows that the grounded condition for participants, including “spatial texture” of accommodation based on a subset of locality plus time coordination, participant’s age necessitation, collective identity. Meanwhile, global market trends and fashionism influence as interfering conditions. Participants placed in these conditions, take developed and alternative musical factor and increased mental absenteeism quotient. As a result of taking this strategy, the consequences of idio-sensuation (image of the other) [alter image]self-reincarnation and psychology projection will be introduced. Idio-sensuation naturally implies that the participant initiate music consumption in such a manner as to bring in their own personal mental images as contrasted with other’s which in itself possess multifarious dimensions having been in a state of fluctuation in between two diverse pole of psychological projection and self-reincarnation.
  • Amin Parvin, Seyed Abdolamir Nabavi Page 113
    These days war has became one of the most important identical factors of the Middle East in western media. As war is representing the Middle East ugly and horrible to the public opinion, is being repeated normally in the lives of the Middle Eastern residents. On the other hand, the anti-war movements blame politicians and the terrorist groups. This article will consider such subject by emphasizing war as an everyday life issue in the Middle East (as multidimensional and culture phenomenon) and antiwar especially in America. The hypothesis is that war as a totality has covered all aspects of the Middle East residents (such as Iran) as has turned to part of their everyday life. On the contrary, anti-war in the western countries (America) has the same situation as above. In this paper, as a theoretical base, Zimmle, Marx, Weber, Lukach, Do serto, Foucault, Hall and Fisk will be used. The data has been collected in 1387 [2008] via qualitative methods (dialogue, observation and news analysis).
  • Naser Bahonar, Tahereh Jafari Keyzaghan Page 131
    This paper explains the effects of TV on culture by an emphasis on ethnical and national identities. The provided results which have been obtained from a part of a scientific research in IRIB research center show that on one hand, messages on some issues have been repeatedly broadcasted from IRI TV in three sections namely satiric programs, news and serials and watchers have been exposed to these messages, and on the other hand, watching TV has no influence on ethnical identity of the individuals. For national identity, the results of multivariable regression proves that level of watching TV has been entered into the equation and has been known as the third influential element after variables including communication network domain and level of individuals’ self confidence. On the whole, despite the fact that IRI TV produces and broadcasts messages regarding any of the identity issues under investigation, yet such messages are beside other influential elements and TV has been an effective element on the view of addressees regarding identity after social system variables. Moreover, the investigation showed that despite Gerbner’s Cultivation theory, TV in Iran has no Cultivation influence on the minds of addressees and people are more under the influence of other social system variables.
  • Hasammoddin Ashna, Mohammad Reza Roohani Page 157
    Identity is one of the most complicated concepts in humanities and social sciences. It is a multi-aspected phenomenon which expresses different meanings from different viewpoints. Generally we can say that Identity is a result of dialect between conceptual system and socio-cultural structures. In this approach, Identity is addressed in relation with; and so, emphasis on “self” and “others” unit of analysis. But when we focus on “cultural identity”, the relationship between identity and complicated concepts, e.g. culture and nationality, will turn into a mess which then, identity concept can be interpreted by different theoretical approaches. This meaning specially is important in Iran, because Iranian, Islamic and western identity sources affected Iranian people identity in different ages and finally born into contemporary Iranian cultural identity. We can name two different identity approaches here: descriptive approach which describe now and then, and prescriptive or policy approach which regards identity policies. In prescriptive approach, identity elements are general and abstract concepts, because identity change is regarded as an incremental movement. in regard with this basis in identity policy, we can analyze main Iranian cultural identity elements in five domains: religion, language, cultural geography, history and cultural memory, and social system.