فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات فرهنگی ایران
پیاپی 2 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اعظم راودراد، مهدی منتظرقائم، پریسا سرکاراتی صفحه 1
    در این مقاله به بررسی نحوه تفسیر زنان از بازنمایی هویت زنانه مجموعه های تلویزیونی پرداخته شده است. این مقاله نسبت به تعمیم دادن پ‍‍ژوهش هایی که مجموعه های داستانی را در بازتولید نقش همسری و مادری در زنان مؤثر می دانند، رویکردی انتقادی دارد و می کوشد با استفاده از مدل «رمزگذاری و رمزگشایی» استوارت هال، به بررسی این موضوع بپردازد که مخاطبان زن با توجه به آنکه ویژگی های متفاوتی از نظر اشتغال، تاهل و میزان تحصیلات دارند، چگونه نسبت به محتوای مجموعه های تلویزیونی که سعی در بازتولید هویت زن خانه دار دارند، به خوانشی متضاد با اهداف این مجموعه ها می پردازند.
    کلیدواژگان: بازنمایی، تفسیر، تلویزیون، رسانه ها، زنان، مصرف رسانه ای
  • محمود شهابی، مجتبی جهانگردی صفحه 23
    مقاله حاضر به دو پرسش اساسی پاسخ می دهد: الگوهای استفاده از تلویزیون های ماهواره ای فارسی زبان در میان مخاطبان تهرانی کدامند؟ منشا یا خاستگاه اجتماعی این الگوها کدامند؟ برای پاسخ گویی به این سوالات از سنت پژوهشی «استفاده و رضامندی رسانه ای» با رویکردی ساختاری- فرهنگی استفاده شد. اعضای نمونه تحقیق (400 بیننده تلویزیون های ماهواره ای) بر اساس روش نمونه گیری گلوله برفی در شهر تهران انتخاب شدند. تحلیل عاملی انجام شده بر روی 60 نوع انگیزه یا دلیل برای استفاده از این تلویزیون ها به شناسایی 10 عامل منجر شد. آزمون همبستگی عامل های بدست آمده (به عنوان متغیر های وابسته) با متغیرهای مستقل نشان داد که مفهوم پردازی «بلاملر» یعنی مفهوم تاثیرات هنجاری ناشی از فرایند جامعه پذیری و مفهوم فرصت های زندگی توزیع شده به لحاظ اجتماعی که منجر به استفاده مکمل یا جبرانی از رسانه ها می شود به خوبی الگوهای استفاده از تلویزیون های ماهواره ای فارسی زبان در تهران را توضیح می دهد. بر این اساس افراد مختلف با نقش های مختلف به این تلویزیون ها روی می آورند و از آن ها برای مقاصد مختلفی استفاده می کنند. همچنین الگوی غالب استفاده از این تلویزیون ها به تسهیل یا تکمیل ارتباطات و پیوندهای اجتماعی مربوط می شود تا به جبران این ارتباطات و پیوندها.
    کلیدواژگان: استفاده و رضامندی رسانه ای، تلویزیون های ماهواره ای فارسی زبان، خاستگاه اجتماعی، مخاطبان تهرانی
  • مسعود کوثری، طاهره خیرخواه صفحه 57
    تلفن همراه، امکان برقراری نوعی ارتباط همه زمانی و همه جایی را برای افراد امکان پذیر ساخته و از این رو، بیش از دیگر رسانه ها، عرصه ارتباطات بین فردی را دگرگون کرده است. ارزانی، سهولت ارتباط و رفع محدودیت های ارتباطات چهره به چهره، از جمله کارکردهای مهم پیام کوتاه است. بررسی محتوای پیام های کوتاه مبادله شده می تواند ذهنیت ارتباطی در ارتباطات بین فردی بردارد. مقاله حاضر می کوشد با تحلیل محتوای پیام های کوتاه مبادله شده میان دانشجویان دانشگاه های تهران، به بخشی از ذهنیت ارتباطی دانشجویان پی ببرد. به این منظور 2651 پیام کوتاه ارسال شده به 80 دانشجوی دختر و پسر دانشگاه های تهران که هر کدام 30 پیام دریافتی آخر خود را در پرسشنامه نوشته اند و اطلاعات آن را ذکر کرده اند، مورد تحلیل قرار گرفته است. پرسش های اصلی این مقاله از قرار زیر است: پیام ها بیشتر بین افراد و کدام یک از منسوبانشان رد و بدل می شود؟ چه محتوایی و با چه فراوانی ای توسط دانشجویان دریافت شده است؟ بیشترین پیام‎ها در چه ساعتی ارسال و دریافت شده اند؟ آیا رابطه ای بین جنسیت افراد و محتوای پیام های دریافتی شان وجود دارد؟ آیا رابطه ای بین وضعیت تاهل افراد و محتوای دریافتی و ارسالی آنان وجود دارد؟
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، تفاوت جنسیتی، تلفن همراه، پیام کوتاه
  • جمال محمدی صفحه 79
    تلاش اصلی این مقاله، تبیین نحوه قرائت یا رمزگشایی، مجموعه های تلویزیونی توسط مخاطبان (زنان) است. این پرسش که مجموعه های تلویزیونی، به مثابه گفتمان هایی ترکیبی، چه معناها، ایده ها و ارزش هایی را (از طریق به کارگیری یک سری تمهیدات، سازوکارها و شگردهای فنی و نیز به واسطه برخی رمزگان اجتماعی و ایدئولوژیک) مرجح می سازند و مخاطبان چگونه این معناها، ایده ها و ارزشها را رمزگشایی و تفسیر می کنند، موضوع اصلی پژوهش حاضر است. از این منظر، یک مجموعه نوعی «ترکیب بندی» عناصر مختلف و گاه متضاد است که حول «نقطه محوری» خاصی حدت یافته است. سوبژکتیویته مخاطبان نیز ترکیبی از عناصر مختلف است. در مواجهه این دو ترکیب بندی است که معنا برساخته می شود. در پژوهش حاضر، ابتدا کوشیده ایم با استفاده از روش تحلیلی نشانه شناختی – ساختگرایانه «خوانش مرجح» مجموعه «پرواز در حباب» را تشریح کنیم و سپس با استفاده از روش کیفی بحث گروهی متمرکز، به مطالعه قرائت های مخاطبان (زنان) از این مجموعه پرداخته ایم. از جمله نتایج این پژوهش در بخش نخست، آن است که خوانش مرجح این مجموعه می کوشد نهیلیسم اجتماعی نهفته در پس گرایش افراد به مواد مخدر را پنهان کند و علت اصلی شکل گیری این پدیده را به وجود منابع شر نسبت دهد. در بخش تحلیل قرائت های مخاطبان مشخص خواهد شد که مخاطبان، قرائت معارضی از این مسئله دارند.
    کلیدواژگان: استیضاح، ایدئولوژی ارگانیک، بلوک قدرت، _ ترکیب بندی، خوانش مرجح، رمزگان، رمزگذاری، رمزگشایی، سوبژکتیویته، هژمونی، گفتمان
  • علی خورسندی طاسکوه، محمد جواد لیاقت دار صفحه 111
    زیستن در عصر صورت بندی های نوین اجتماعی، بدون ارتباط با دیگر عناصر فرهنگی و تمدنی، تقریبا ناممکن به نظر می رسد. امروزه دستیابی به پیشرفت و توسعه نیز مستلزم برخورداری از سطحی مؤثر از همکاری ها و تعاملات برون مرزی است. از لحاظ فلسفی و تاریخی، نهاد دانشگاه، هم از منظر کارکردی و هم از منظر رویکردی، دارای سابقه ای طولانی در زمینه ارتباطات، تبادلات و نزدیکی ملت ها و فرهنگ ها به شمار می رود. یکی از مؤلفه های مهمی که امروزه می تواند به شکل روشمند و علمی، موجب نزدیکی عناصر مختلف تمدنی و فرهنگی شود، مبادلات بین دانشگاهی است. مقاله پژوهشی تحلیلی پیش رو، درصدد پاسخگویی به این سؤال محوری است که با بازشناسی و تقویت کدام یک از نشانگرهای دانشگاهی می توان به سطح بالاتری از همکاری های فرامرزی بین دانشگاهی دست یافت. روش تحقیق این مقاله، توصیفی و از نوع پیمایشی است و جامعه آماری آن را اعضای هیئت علمی دانشکده های علوم انسانی دانشگاه های دولتی ایران تشکیل داده اند. برای جمع آوری اطلاعات از دو روش گردآوری داده (کمی و کیفی) استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از تکنیک های آماری، در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی بهره برده ایم.
    کلیدواژگان: استادان دانشگاهی، دانشگاه، مبادلات علمی و فرهنگی، همکاری های فرامرزی، کارکردهای فرامرزی
  • سید حسین سراج زاده*، جمال ادهمی صفحه 135

    کانون های فرهنگی و علمی دانشگاه ها با هدف فراهم آوردن شیوه ای سالم و مفید برای گذران اوقات فراغت دانشجویان و افزایش مهارت های اجتماعی آنان ایجاد شده اند و توسعه یافته اند. با این وجود، به نظر می رسد گروه های مختلف دانشجویی از نظر فعالیت در این کانون ها و استفاده از برنامه های آن وضعیت مشابهی ندارند. از جمله، شواهدی وجود دارند که گاه کانون های علمی، ادبی، و هنری، در کنار انجمن های سیاسی دانشجویی، محل یا پاتوقی برای باز تولید روابط قومی و منطقه ای در میان دانشجویان یک دانشگاه می شوند. پرسش اصلی مقاله آن است که آیا دانشجویان متعلق به اقوام مختلف ایرانی از نظر میزان عضویت و مشارکت در کانون ها و انجمن های فرهنگی و علمی دانشجویی تفاوت دارند؟ این پرسش با تحلیل ثانویه داده های دو طرح پیمایشی که در میان دانشجویان دانشگاه های دولتی تحت پوشش وزارت علوم اجرا شده بود مورد بررسی قرار گرفت و یافته های آن بر اساس ویژگی های تاریخی فرهنگی روابط قومی در ایران تحلیل شد.

    کلیدواژگان: انجمن های دانشجویی، تفاوت های قومیتی، دانشجویان، قومیت
  • عبدالحسین کلانتری، محمد فرهادی صفحه 159
    این مقاله در پی مطالعه و بررسی توریسم جوانان است و در این راستا استدلال می کند مطالعه توریسم جوانان جدا از سایر رفتارهای جوانان و خرده فرهنگ جوانی،میسر نیست. از این منظر، فرهنگ جوانان را از دریچه مصرف قابل بررسی می داند و بر همین قیاس توریسم جوانان را مصرف زمان، مکان و نشانه ارزیابی می کند. با این رویکرد، پس از مرور مباحث نظری و دسته بندی های موجود، جوانان و مؤلفه های توریسم آن ها را مورد کاوش قرار می دهد. این نوشته ادعا می کند توریسم جوانان و فرهنگ جوانی در تعامل و تاثیر و تاثر متقابل با هم قرار دارند؛ همان طور که توریسم جوانان بر اساس شاخصه های فرهنگ جوانی قابل فهم است، فرهنگ جوانی نیز بر اعمال توریستی مبتنی و متکی است. نتیجه گیری مقاله به فهم توریسم جوانان بر مبنای مؤلفه های خرده فرهنگ جوانی- که خود با رویکرد مصرف قابل بررسی است- استوار است.
    کلیدواژگان: توریسم، جوانان، خرده فرهنگ جوانی، مصرف
|
  • Azam Ravadrad, Parisa Sarkarati Page 1
    Regarding the importance of representation in redefining individuals and social groups’ identity, the interpretation of women from representation of feminine identity in television is examined in this article. The main question asks: what is the relationship between women’s interpretation of feminine identity in television and their media consumption. It was assumed that women resist against those media contents which reproduce unwanted identity for them, and they do this through not consuming the presented contents. The research method was qualitative, using intense interviews with women from different social groups having different characteristics. Using Stewart Hall’s concept of Encoding and Decoding, it is examined that how women with different characteristics in terms of occupation, education and their marital status, adopting different readings, produce different meanings for those serials which try to reproduce a housewife identity for women. The results showed that the kind of women’s interpretation of media representations is different according to their different characteristics, and that this is in relation to their selective usage of media contents and shaping the desired contents for them.
  • Mahmoud Shahabi, Mojtaba Jahangardi Page 23
    The present paper answer two basic questions: what are the association patterns of the Persian-speaking satellite television channels amongst Tehrani audiences? What are the social origins of these patterns? To answer these questions, we have adopted the research tradition of "the uses and gratifications" in it's structural-cultural variant. In order to identify the uses patterns of such televisions, we initially interviewed 32 audiacnes. Content analysis of the interviews resulted in identifying 60 most-frequently-stated gratification items to be used as part of a large scale questionnaire survey of 400 viewers who were accessed via snowball sampling. Employing an exploratory factor analysis with Varimax rotation, we constructed and named ten gratification scales as follows: dissatisfaction with the national television programs, getting political information, cross-cultural comparison (instructional usage),escaping from everyday life difficulties, lifestyle guidance, facilitating social interaction, familiarity with global and Iranian (underground) popular culture, information on tourism and emigration issues, seeking social status, and finally seeking unedited information on sport events. A series of correlation tests on these ten factors as dependent variables and all the study's independent variables showed that the Blumler's conceptualization of the social character of media gratifications explains the usage patterns of Persian-speaking satellite televisions in Iran. Accordingly, different people turn to such televisions for different purposes and that the prevalent pattern of such usage is mainly of facilitatory, rather than compensatory character.
  • Masoud Kowsari Page 57
    Recently, cell phone, as an unlimited media, in comparison with others, has deeply changed the modes of interpersonal connections. Accessibility, and inexpensiveness, in addition to the transcendence of normal face to face relation restrictions, could be taken for granted as most fascinating features of SMS. Therefore, content analysis of the SMS could help to clarify the communicative subjectivities in interpersonal communications. This study tends to analyze the content of 2651 short messages exchanged among 80 students both genders, in various universities in Tehran. This paper attempts to answer the following questions: Who are the main senders of the messages? In what time are the SMS s frequently s sent or received? What are the most frequent contents? Is there any relationship between the gender of recipients/senders and the content of the messages? Whether the contents are related to the marital statue of the receiver and sender or not?
  • Page 79
    This research is an attempt to explain how audiences read and decode the dominant or preferred reading of television soap operas (here, one of them named: Parvaz Dar Hobab). The main problem of this research is that in what way TV soap operas prefer or make dominant some meanings, ideas and values and how audiences interpret and decode these meanings and ideas and values. From this viewpoint, a soap opera is an articulation constructed of different, and sometimes contrast, elements which are unified around a nodal point. In other words, a television soap opera is an articulatory discourse which is constructed through some technical, social and ideological codes by hegemonic system. In a TV soap opera, as a discourse, some ideas and meanings are preferred over the others. The question is that how social subjects, who have an objective position in the social structure, read and decode these dominant ideas and meanings? In this research, in the first part we have used the semilogical- structuralist method to explain the preferred reading of TV soap operas, and in the second part we used focused group interview to study women readings. To mention one of the conclusions of this research, we can say that this soap opera attempts to hide that social nihilism which is the main factor of addiction. Most of the audiences have an oppositional reading of this problem.
  • Ali Khorsandi Taskooh Page 111
    Considering recent social changes, it seems that interaction among cultural institutions is inevitable. In this regard cultural relations among universities worldwide are essential. Universities, typically, have had vital role on approaching nations and cultures. Thus, academic exchanges among universities may lead to the enhancement of the cultural communication internationally. The purpose of this research-based paper is to investigate how we can strengthen international cooperation among nations through universities. Research method of this study was descriptive and based on perceptions of academic staff of Iranian Humanities Departments. In order to gather the data qualitative and quantitative methods were used. Inferential and descriptive statistical techniques were employed for analysis of the data, using SPSS software.
  • Hossein Serajzadeh Page 135

    Student societies and associations are developed in universities in order to provide a healthy and reasonable means for students to spend their leisure time and to develop their social skills. Meanwhile, it seems that the level of membership and participation of different groups of students in these societies and associations is not the same. Some evidences imply that students of special ethnicities participate in these societies more than others and these societies function as a place for regeneration of ethnic and regional relations among the students. This is the main question of the paper: is the level of participation in these societies varying among the students of different ethnicities? This question examined by a secondary analysis of the data of two surveys conducted among a sample of students of state non-medical universities all-over the country. The findings were analyzed on the basis of the historical and cultural characteristics of ethnic relations in Iran.

  • Mohammad Farhadi Page 159
    This paper tends to study tourism attitudes among the youth. It argues that in studying tourism among the youth, it is necessary to consider youth’s other behavioral factors in addition to the youth subculture. Therefore, we should study the youth culture from the view point of “Consumption”. In this view, youth tourism is equal to consumption of time, space and signs. Using ongoing theoretical debates and division, we would attempt to explore various factors of youth tourism. This article shows that youth tourism and youth culture are so mutually interconnected that we should comprehend youth tourism based on youth culture and vise versa. In conclusion, analyzing the youth subculture which is rooted in their consumption attitudes, the study attempts to understand youth tourism.