فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات فرهنگی ایران
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وحید قاسمی، صمد عدلی پور*، سیداحمد میرمحمدتبار صفحات 1-28

    با گسترش دسترسی به اینترنت و شبکه های اجتماعی اینترنتی و استفاده فزآینده ای که جوانان از انواع مطالب و محتوای این رسانه های نوین می نمایند، هویت فرهنگی به یکی از دغدغه های اصلی مرتبط با انسجام اجتماعی و یکپارچگی ملی تبدیل شده است. بدین لحاظ پژوهش حاضر، رابطه حضور و تعامل در شبکه اجتماعی فیس بوک را با هویت فرهنگی جوانان مورد مطالعه قرار می دهد. پرسش اصلی این است که استفاده از فیس بوک چه تاثیری بر هویت فرهنگی کاربران دارد؟ آیا فیس بوک به عنوان یکی از ابزارهای جهانی شدن، تضعیف کننده هویت فرهنگی است؟ پژوهش حاضر به صورت پیمایشی و با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه و در دسترس و بهره گیری از پرسش نامه اینترنتی محقق ساخته، با تکیه بر نظریه های کاشت و ساخت یابی گیدنز صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کاربران جوان فیس بوک شهر اصفهان در سال 1391 تشکیل می دهند و حجم نمونه برابر با 424 نفر است. نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که بین مدت زمان عضویت، میزان استفاده و میزان مشارکت و فعالیت کاربران در فیس بوک و هویت فرهنگی کاربران رابطه معنادار معکوس و بین واقعی تلقی کردن محتوای مطالب فیس بوک و هویت فرهنگی کاربران رابطه معنادار مثبتی وجود دارد. یعنی هر چه مدت زمان عضویت، میزان استفاده و میزان فعالیت و مشارکت کاربران در فیس بوک از سوی کابران افزایش پیدا می کند هویت فرهنگی کاربران ضعیف تر می شود.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، فیس بوک، هویت، هویت فرهنگی
  • محبوبه البرزی صفحات 29-49
    در تعاریف و رویکردهای مختلف به خلاقیت، انگیزش، جایگاه و اهمیت به سزایی دارد. این مقاله بر مبنای دیدگاه روان شناسان اجتماعی خلاقیت، نقش تفاوت های فرهنگی را در تفکر خلاق بر اساس انگیزش بررسی کرده است. بدین منظور پژوهش به بررسی نقش انگیزش بر خلاقیت و نقش فرهنگ بر خلاقیت با توجه به تفاوت های فرهنگی می پردازد. پژوهش حاضر در پارادایم کیفی با رویکرد توصیفی– تفسیری و توصیفی- استتناجی انجام شده است. تاکید نظری پژوهش حاضر بر نظریه آمابلی است که معتقد است خلاقیت از سه بعد مهارت های اطلاعاتی، مهارت های خلاقانه و انگیزش تشکیل شده است که در بین این سه بعد، انگیزش اهمیت به سزایی دارد. تحلیل ها و بررسی ها نشان داده است که مطابق اصل افزایشی انگیزش درونی و بیرونی سطح انگیزش اولیه، نوع انگیزش بیرونی و زمان ارائه انگیزش بیرونی، بر آغاز، ادامه و پایان چرخه خلاقیت نقش دارند. با توجه به آنکه انگیزش بیرونی در جوامع جمع گرا از جمله ایران اهمیت به سزایی دارد و نمی توان نقش آن را در فعالیت های تحصیلی و خلاقانه افراد نادیده گرفت، شناخت شرایطی که استفاده از برانگیزاننده های بیرونی در آن منجر به پرورش خلاقیت گردد، ضروری است. تحلیل های انجام شده حاکی از آن است که اگر انگیزش بیرونی به جای کنترل و بازدارندگی، جنبه اطلاع دهی داشته باشد، اگر سطح انگیزش درونی اولیه فرد برای شروع چرخه خلاقیت بالا باشد و اگر این مشوق ها و برانگیزاننده ها در انتهای فعالیت خلاقانه ارائه شوند نه تنها جنبه بازدارنده ندارند بلکه موجب تسهیل فرآیند خلاقیت می گردند. در آخر آنکه می توان گفت خلاقیت گرچه نمی تواند فرمولی جهانی و همگانی داشته باشد اما برای رشد و پرورش آن برای همگان در هر فرهنگی که باشند امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: خلاقیت، انگیزه بیرونی، انگیزه درونی، تفاوت های فرهنگی
  • وحید نجاتی صفحات 51-68
    ارزش های فرهنگی، مجموعه ای از رفتارها، نگرش ها و باورهای افراد در هر فرهنگ است. سنجش ارزش های فرهنگی نیازمند ابزارهای معتبر شناختی است که از سوگیری آزمودنی و آزمون گر متاثر نباشد. هدف از این مطالعه طراحی معماهای اجتماعی- شناختی به عنوان یک سنجه ضمنی برای ارزش های فرهنگی و بررسی اعتبار آن است. این مطالعه مقطعی در 308 نفر با میانگین سنی 68/22 سال اجرا شد. ابزار مورد استفاده معماهای طراحی شده و پرسش نامه ابعاد فرهنگی هافستد بود. آزمون هم بستگی پیرسون برای بررسی روایی و آزمون کای دو برای مقایسه پاسخ های دو جنس استفاده شد. بین معماهای طراحی شده برای هر ارزش فرهنگی با مقیاس های جمع گرایی (P<0.01) مردانگی (P<0.05)، تحمل ابهام (P<0.05) و ساختار قدرت (P<0.01) هم بستگی معنی داری وجود دارد. افراد مورد بررسی جمع گرا، مردگرا، پذیرنده ابهام و طرفدار سطح متوسطی از قدرت توزیع شده بودند. زنان آینده نگری بیشتری نسبت به مردان داشتند (P<0.01). بر اساس یافته های این مطالعه سنجش ارزش های فرهنگی با استفاده از آزمون ضمنی معماهای شناختی- اجتماعی امکان پذیر است و ابزار طراحی شده مطالعه حاضر ابزاری معتبر برای سنجش ارزش های فرهنگی است.
    کلیدواژگان: ارزش های فرهنگی، آزمون ضمنی، معماهای شناختی، اجتماعی، فرهنگ ایرانی
  • بیژن خواجه نوری، لیلا پرنیان، صغری همت صفحات 69-94
    هدف این مطالعه بررسی رابطه سبک زندگی و هویت اجتماعی جوانان شهر بندرعباس بوده است. در این مقاله تلاش شده است که ضمن توجه به مطالعات و نظریات پیشین، هویت اجتماعی جوانان در عرصه فرآیند جهانی شدن مورد مطالعه قرار گیرد. از آنجا که این فرآیند، ابعاد مختلفی را در بر می گیرد، در اینجا به مطالعه ارتباط سبک زندگی به عنوان پدیده ای مدرن و مرتبط با فرآیند جهانی شدن با هویت اجتماعی پرداخته شده است. نظریه مورد مطالعه عمدتا مبتنی بر آراء گیدنز بوده است. متغیر سبک زندگی به عنوان متغیر مستقل شامل: مصرف محصولات فرهنگی، فعالیت فراغتی، مدیریت بدن، میزان استفاه از رسانه ها و الگوی خرید و هویت اجتماعی به عنوان متغیر وابسته شامل: هویت مذهبی، هویت جنسیتی، هویت ملی، هویت قومی، هویت گروهی و هویت بدنی می باشد. روش تحقیق، پیمایش و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه است. شیوه نمونه گیری تحقیق، تصادفی سهمیه ای چند مرحله ای و حجم نمونه 406 نفر است. یافته های تحقیق نشان داده اند که بین متغیرهای: سبک زندگی مذهبی و سبک زندگی موسیقایی سنتی با هویت اجتماعی ارتباط مثبت و معنی دار و بین متغیرهای: سبک زندگی موسیقایی مدرن و سبک زندگی معطوف به بدن ارتباط منفی و معنی دار وجود دارد. هم چنین نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد که سبک زندگی مذهبی، سبک زندگی موسیقایی - مدرن، سبک زندگی موسیقایی - سنتی، سبک زندگی معطوف به ورزش و سبک زندگی دوستانه در مجموع نزدیک به 7/62 درصد از تغییرات متغیر هویت اجتماعی را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: هویت اجتماعی، سبک زندگی، جهانی شدن فرهنگی، فرهنگ مصرف
  • فردین علیخواه، معصومه شفیعی صفحات 95-122
    در نظریه های جدید اجتماعی، فضا؛ تولیدی اجتماعی است که همه ارکان جامعه در تولید آن نقش دارند. بنابراین همچون سایر تولیدات اجتماعی، قدرت می تواند در ایجاد و اداره آن دخیل باشد و می توان گفت که فضا نقطه تلاقی قدرت محسوب می شود. تفکیک جنسیتی در فضاهای عمومی یکی از تکنولوژی های سیاسی قدرت است که هدف آن کنترل و اداره فضاهای عمومی است. به تاسی از ایده های فوکو، مساله اصلی این مقاله مقاومتی است که در مقابل تفکیک جنسیتی در فضاهای عمومی شکل می گیرد. علاوه بر فوکو، برای نشان دادن زوایای اعمال قدرت از طریق فضا، نظریه هنری لوفور مورد توجه قرار گرفته است و در نهایت برای روشن کردن اهمیت موضوع جنسیت در این مساله، به دیدگاه های جودیت باتلر مراجعه شده است. برای پاسخ به پرسش های تحقیق، روش تحقیق کیفی و به طور خاص مشاهده و مصاحبه استفاده شده است. در اینجا تجربه زیسته 16 دانشجوی دختر دانشگاه های شهر تهران بررسی شده است. طبق یافته های این تحقیق، اعمال تکنیک های انضباطی فضا در سطح دانشگاها به خلق سوژه مطیعی که صرفا مصرف کننده فضا باشد منجر نشده، بلکه مصرف کننده ای از فضا شکل گرفته است که برای تحقق خواسته هایش در فضاهای عمومی تلاش و تقلا می کند.
    کلیدواژگان: فضای عمومی، قدرت، مقاومت، تفکیک جنسیتی
  • نعمت الله موسی پور صفحات 123-144
    ضرورت انتقال تجربه مدیریتی به هنگام تغییر مدیران، موضوعی بی نیاز از استدلال است. با وجود این، انتقال تجربه مدیریتی در موسسات آموزشی و پژوهشی با مشکلات و موانعی مواجه است که شناخت آنها می تواند به سیاست گذاری و برنامه ریزی این حوزه کمک کند. این موانع به استناد تجربه زیسته مدیریت در سطوح مختلف نظام دانشگاهی در دوره ای نزدیک به دو دهه و در شرایط گوناگون عمل، شناسایی شده اند. منظور از شرایط گوناگون، سه وضعیت متفاوت برای پذیرش و واگذاری مدیریت است: رقابت آشکار (فرآیند تعارض)؛ رفاقت آشکار (فرآیند همکاری) و بی طرفی (فرآیند جدایی). پذیرش و واگذاری مسئولیت های مدیریتی در شرایط رقابت، احساس پیروزی و شکست را پدید می آورد و این پدیده مانع انتقال تجربه مدیریتی است؛ در شرایط رفاقت، احساس خودی بودن غلبه دارد که با انتقال و استفاده از تجارب مدیریتی همراه می شود؛ و در شرایط بی طرفی، نوعی احتیاط و محافظه کاری ظهور می کند که انتقال و استفاده از تجربه را به امور دیگری مربوط می سازد. تحلیل واقعیت ها نشان می دهد موانع انتقال تجربه در شرایط رقابت، حسادت از سوی مدیر قبلی و بی اعتمادی از سوی مدیر جدید؛ در شرایط رفاقت، تعارف از سوی مدیر قبلی و بی نیازی از سوی مدیر جدید؛ و در شرایط بی طرفی، ناهم زبانی از سوی طرفین است. با وجود این، انتقال تجربه مدیریتی با متغیرهای دیگری نیز پیوند دارد که برای تبیین دقیق تر، از دو متغیر وضعیت و موقعیت مدیر استفاده می شود. هم چنین، دو پدیده دیگر که در همه شرایط مذکور نقش ایفا می کنند عبارتند از: «سازمان نایافتگی تجارب»، که ریشه در سنت حفظ شفاهی تجارب (پرهیز از ثبت کتبی) دارد و «حفظ ابهام»، که خود نشانه ای از توانایی و صلاحیت محسوب می شود و به فرد نوعی اعتماد به نفس را القاء می کند[1].
    [1]. نویسنده مقاله طی دو دهه گذشته این فرصت را داشته است تا در نهادهای دانشگاهی نوع مواجهه مدیران را به هنگامی که به جای آنان منصوب شده و نیز نوع رفتار مدیران را به هنگامی که به جای خود منصوب شده اند، تجربه نماید. این نوع تجارب بیش از ده سال است که مورد توجه نگارنده بوده است و بارها با مدیران منصوب و معذول به گفتگو نشسته است و در رفتار این دو گروه در دانشگاه ها و موسسات پژوهشی متعددی دقت و تامل کرده است.
    کلیدواژگان: تغییر مدیر، تجربه مدیریتی، انتقال تجربه مدیریتی، وضعیت مدیر، موقعیت مدیر، نظام آموزش عالی
  • رضا صمیم صفحات 145-166
    سبک زندگی هرچند اصطلاحی صرفا جامعه شناختی نیست لیکن مفهوم پردازی خود را تا حدود زیادی مدیون مطالعات جامعه شناختی ای است که از بدو تاسیس این رشته بر روی این مفهوم صورت گرفته است. مفهوم پردازی سبک زندگی به عنوان مسئله ای پژوهشی به دوران کلاسیک این رشته در قرن 19 میلادی باز می گردد. در این زمان تمرکز اصلی پیشگامان جامعه شناسی در کنار توضیح تفاوت های جامعه و اجتماع، بررسی اشکال و الگوهای سبک زندگی انسان ها در جامعه جدید بود. در ایران نیز چندی است این اصطلاح در فضای آکادمیک به موضوعی قابل توجه در هدایت تحقیقات و انجام پژوهش های مختلف تبدیل شده است. در اینجا این سوال به وجود می آید که آیا می توان به معنایی که در اروپای قرن نوزدهم و بیستم میلادی سبک زندگی به عنوان مسئله ای جامعه شناختی طرح گردید در جامعه ایرانی نیز به عنوان مسئله ای جامعه شناختی صورتبندی گردد؟ و آیا پژوهش های جامعه شناختی صورت گرفته تاکنون توانسته در تمام ابعاد یک پژوهش، چون طرح مسئله، مفاهیم و نظریات، روش ها و یافته ها به صورتبندی خود منطبق با چارچوب های مسئله مندی سبک زندگی در جامعه ایرانی بپردازد؟ در جهت پاسخگویی به این سوال در مقاله حاضر، یازده مقاله علمی- پژوهشی که با رویکرد جامعه شناختی درباب سبک زندگی در ایران به نگارش درآمده و چاپ شده را با روش تحلیل متنی بررسی نموده ایم. در این پژوهش هدف آن بوده که با توجه به نگاه جامعه شناختی به مفهوم سبک زندگی، رویکرد مقالاتی که به عنوان نمونه انتخاب شده اند را در تمام ابعاد پژوهش مورد ارزیابی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، مطالعات جامعه شناختی، مقالات علمی، پژوهشی، تحلیل متنی
|
  • Vahid Ghasemi, Samad Adlipour, Seyyed Ahmad Mir Mohammad Tabar Pages 1-28

    By expanding the access to the Internet and the Internet social networks and increasing use which the youth represents of different types of issues and the content of these modern media، the cultural identity has transformed into one of the main concerns related to social coherence and national unity. Therefore، the present study investigates the relationship between the presence and interaction in Facebook social network and the youth''s cultural identity. The main question of this study is what influence using Facebook has on cultural identity of users? Is Facebook as one of the tools of globalization attenuator of cultural identity? The present study is in the form of a survey one and is conducted using the method ofvolunteer and available sampling and employing the internet researcher-made questionnaire by focusing Giddens'' Cultivation and Strucration theories. The population of the present study includes young users of Facebook in Isfahan in 2012 and the sample is equal 424 participants. The results of the present study indicate that there is a significant and reverse correlation between the length of membership، users'' amount of se and participation and activities in Facebook and their cultural identities and also there is a significant and positive correlation between considering Facebook contents as real and users'' cultural identities. It means that the more the length of membership is، the more the users'' amount of use and participation and activity in Facebook and the weaker users'' cultural identities.

    Keywords: Virtual Social Networks, Facebook, Identity, Cultural Identity
  • Mahbubeh Alborzi Pages 29-49
    In the different definitions and approaches to creativity، motivation has an important status. Using the social psychology''s view of creativity this essay has investigated the role of cultural differences in creative thinking based on the principal of motivation. This research examined the role motivation on creativity; The role of culture on creativity and the role motivation on creativity with regard to cultural differences. The current study was a qualitative reseach by Analytical –descriptive and interpretive -descriptive approach. The main theory focused on is Amablie''s. Amablie suggested three dimentions for creativity: domain relevant skills، creative relevant skills and task motivation. In Amablie theory task motivation is important، According to the principal of increasing internal and external motivation، the primary motivation، the type of external motivation and time influence on creativity. External motivation in collectivist societies، such as Iran is important، especially in the final stage of the creativity cycle. In other words، others and social agents are important to stop or continue the creativity. This analysis suggests that creativity is facilitated when external motivation is informative and the primary motivation is high and incentives are provided at the end of the creative process. Finally، although it can be said that creativity can can grow in any culture.
    Keywords: Creativity, External Motivation, Internal Motivation, Cultural Differences
  • Vahid Nejati Pages 51-68
    Back Ground and
    Purpose
    Cultural values are individual’s behaviors، insights and believes in each culture. Measuring cultural value requires valid cognitive tools that do not suffer from examinant and examiner bias. The purpose of present study is designing and validating an incidental measure for evaluating cultural value.
    Method
    In present cross sectional study، 308 individual with mean age 22. 68 years were evaluated with cognitive social dilemma and Husted''s cultural dimension questionnaire. Pearson correlation test and Chi Square were used for validation and gender difference evaluation.
    Results
    Dilemma of each value correlate with collectivity (P<0. 01)، muscularity (P<0. 05)، tolerance of ambiguity (P<0. 05) and power of distance (P<0. 01). Participants were collective، masculine، accepter of ambiguity and power of distance. Female significantly have higher long term orientation (P<0. 01).
    Conclusion
    Cultural valence could be measure with social- cognitive dilemma. Social- cognitive dilemma that developed in present study is valid measure of cultural values.
    Keywords: Cultural Valence, Implicit Test, Social, Cognitive Dilemma, Iranian Culture
  • Bijan Khajenouri, Leila Parnian, Soqra Hemmat Pages 69-94
    The aim of this research is the study of the relationship between life style and social identity among youth. After reviewing local and international literature، while considering theories about cultural globalization (life style) and social identity، a theoretical framework regarding theories of Giddens was formulated. The method of this study was survey and its tool was questionnaire. Statistical society of the present research was the youth in Bandar Abbas (city in Iran). The sampling method used in this survey was multi-stage share random sampling. Sample size that was estimated according to Lin Table with 95 percent significance level and 4 percent error was 406. The double variable analysis in this research suggested that there was a significant relationship among the variables: religious life style، traditional musician life style، modern musician life style and focused on body life style with the dependent variable of social identity. Moreover، according to the multivariable regression results the variables of religious life style، modern musician life style، traditional musician life style، sporty life style and friendly life style Intimacy totally explained 62. 7 percent of the changes social identity.
    Keywords: Social Identity, Life Style, Cultural Globalization, Consumption Culture
  • Fradin Alikhah, Masoume Shafiei Pages 95-122
    In new social theories، space is a social product that all pillars of society is involved in it s production. Therefore، like other social products، power can be involved in its construction and administration and it can be said that space is the intersection point of power. Gender segregation in public spaces is one of the political technologies of power that aim to control and manage urban spaces. Following the ideas of Foucault، the main issue of this paper is resistance that is formed against power exercising through gender segregation of public spaces. In addition to Foucault، to illustrate the angels of power exercising through space، the theory of Henri Lefebvre was considered and finally to clarify the importance of gender، implicit in this issue، Judith Butler is referred. Qualitative research method and specifically observation and interview were used to answer the research questions. Here we study the lived experiences of 16 female students from public universities in Tehran. According to the findings، the implementation of disciplinary techniques of space at the level of universities has not created an obedient subject who merely consumes the space. But، a creative and active space consumer is formed that scramble to meet her demands in public spaces.
    Keywords: Public Space, power, resistance, gender segregation
  • Nematollah Mousapour Pages 123-144
    It goes without saying that the managerial experiences should be transmitted when a manager is replaced by another one. Yet، the transmission of managerial experiences in research and educational institutes is faced with problems and obstacles، recognizing which contributes to the development of policies and plans in this sphere. These obstacles have been identified using the lived experiences in management at different levels of university system in a period of around two decades، in different conditions of performance. By different conditions، three different states for accepting and transferring management are meant: evident competition (contradiction process)، evident friendship (cooperation process) and impartiality (separation process). Accepting and transferring managerial responsibilities under competitive conditions evoke feelings of victory and defeat which can act as an obstacle to transmitting managerial experiences. Under friendly conditions، a feeling of intimacy prevails which is accompanied by the transmission and application of managerial experiences. And under conditions of impartiality، a feeling of caution and conservatism emerges which associates the transmission and application of managerial experiences with other issues. An analysis of facts suggests that obstacles to the transmission of experience under competitive conditions are jealousy on the part of the previous managers and mistrust on the part of the new manager; under friendly conditions the obstacles include proposition from the previous manager and self-reliance on the part of the new manager; and under impartial conditions the main obstacle is lack of mutual understanding. However، the transmission of managerial experience is connected with other variables، to explain which the two variables of the status and the position of the manager are used here. Also، two important phenomena which play their part in all these conditions are “lack of organization of experiences”، rooted in the tradition of oral preservation of experiences، and “maintaining ambiguity”، which is a sign of capacity and competence and generates a kind self-confidence.
    Keywords: Changing Managers, Managerial Experience, Transmission of Managerial Experiences, the Status of Manager, Higher Education System, Iran
  • Reza Samim Pages 145-166
    Although lifestyle is not a merely sociological term، it owes it conceptualization to a greater or lesser degree to the sociological studies conducted on this concept since the emergence of this discipline. The conceptualization of lifestyle as a research topic can be traced back to the classical period of this field in the 19th century. At that time، pioneers in the field of sociology، while explaining the difference between society and community، focused on the forms and models of human lifestyle in the new society. This term has recently attracted a lot of attention in different researches and studies in the academic sphere in Iran. Two questions are of importance here: can lifestyle be formulated in the Iranian society as a sociological issue، in the same sense as it was formulated in the nineteenth and twentieth centuries in Europe? Have the sociological researches conducted so far been able to deal with their own formulation، according to the frameworks of the problematic quality of lifestyle in the Iranian society in all aspects of a research، such as problem statement، concepts، theories، methods and findings? To answer this question، eleven scientific research articles، written in Iran with sociological approaches to lifestyle، have been examined using textual analysis method. The present article aims to study the approaches of the sample articles from different aspects of research، in the light of a sociological attitude toward the concept of lifestyle.
    Keywords: Lifestyle, Sociological Studies, Scientific Research Articles, Textual Analysis