فهرست مطالب

تحقیقات فرهنگی ایران - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1393)

فصلنامه تحقیقات فرهنگی ایران
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید سعیدرضا عاملی*، غلام رضا سلگی، مریم رازانی، منصوره حجاری، زهرا کرمی، روژان اسکندر، فائزه مستوفی صفحات 1-39
    افراد به طور معمول با محیط پیرامون خود به مذاکره هویت می پردازند و با انباشتی از یافته های حاصل از این مذاکره ها، هویت خود را شکل می دهند. در شرایطی که فرد در زندگی خود تغییراتی مثل مهاجرت یا روی آوردن به دینی جدید را تجربه کند، این مذاکرات به منظور انطباق با شرایط جدید شدت می یابد و به انتخاب راهبردهایی برای سازگاری با این تغییرات و رسیدن به هویت جدید منجر می شود. حال سوال این است که تازه مسلمانان ساکن در ایران در خصوص مولفه های هویتی ای چون نام گذاری، حجاب، تفریح و سرگرمی، ارتباطات (با دوستان و اقوام)، احکام و عبادات و مسائل مالی، چه راهبردهایی را برای دستیابی به هویت جدید خود انتخاب می کنند؟ هویت تازه مسلمانانه آنها چه وجوه متمایزی نسبت به هویت قبل از اسلام آنها پیدا کرده است، در چه ابعادی هویت سابق خود را استمرار داده اند و چه ابعاد خاص گرایانه ای دارند؟ در این تحقیق طی دو مرحله مصاحبه هایی با مجموعه ای از این افراد صورت گرفته است که با مقوله بندی این مصاحبه ها، راهبردهای نه گانه ای در خصوص مذاکره هویت تازه مسلمانان با جامعه ایران استخراج شده است.
    کلیدواژگان: مذاکره هویت، تعامل هویتی، تازه مسلمانان، اسلام، راهبرد های مذاکره هویت، ارتباطات بین فرهنگی
  • حمید ماجدی*، مجید منصوررضایی، الهام منصوری صفحات 39-61
    در مطالعه شهر ایرانی، محلات همواره یکی از قدیمی ترین و پایه ای ترین عوامل ساختاری شهرها به شمار می رفتند که در مقام ابژه ای قابل تامل و به دور از نگاهی نوستالژیک، از ویژگی های تکامل یافته ای برخوردار بودند. از مصادیق این تکامل یافتگی که خود نیازمند مداقه مفصل است، می توان به وجود طیفی از فضاهای عمومی از مشترک میان چند خانوار تا مشترک میان تمامی ساکنان محله اشاره کرد که زمینه بسط و رونق تعاملات اجتماعی در سطوح مختلف محله را فراهم می کردند.
    با آغاز دوره شهرنشینی فزاینده از اوایل دهه 1340، شهر ایرانی با تغییرات معناداری در کمیت و کیفیت فضاهای عمومی خود مواجه شد. از این رو و در مقایسه با کارکرد و اهمیت این فضاها، نوشتار تلاش دارد تا روشنگری را در خصوص کارکرد فضاهای عمومی در پشتیبانی از هویت محلات شهری ایجاد کند. به این منظور دو محله «نازی آباد» و «مهران» که وجوه مشترکی از منظر سال های شکل گیری و طبقه اجتماعی ساکن، و وجوه افتراقی در سازمان فضایی و کمیت و کیفیت فضاهای عمومی خود دارند، مورد مطالعه تطبیقی قرار گرفتند.
    در تبیین چارچوب نظری پژوهش از نظرات و آرای صاحب نظرانی چون راپاپورت، رالف، کارمونا، لینچ و گل بهره گرفته شد. همچنین در انتخاب روش تحقیق، با توجه به ماهیت پژوهش که معنای خود را وام دار مجموعه عوامل چندبعدی است، از تلفیق دو روش کمی و کیفی بهره گرفته شد.
    نتایج پژوهش برآمده از خلال پرسشگری ها و مصاحبه های عمیق، نشان از نقش بسزای فضاهای عمومی در تولید و پشتیبانی از معیارهای برسازنده هویت در محلات شهری دارد.
    کلیدواژگان: فضای عمومی، محله، هویت، شهرنشینی
  • محمد امین کنعانی، حمیده محمدزاده *، فاطمه محمدزاده صفحات 63-84
    اینترنت در حال دگرگون ساختن سیمای زندگی روزمره جوامع، به ویژه در میان قشر جوان است. جاذبه اینترنت باعث شده است که بسیاری از جوانان به جای تعاملات و دوستی های رو در رو به سمت دوستی ها و روابط اینترنتی کشیده شوند. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه استفاده از اینترنت با نگرش به دوستی اینترنتی با جنس مخالف در بین دانشجویان با تکیه بر دیدگاه های گیدنز است. روش پژوهش پیمایشی و داده ها از طریق پرسش نامه محقق ساخته گردآوری شده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه گیلان تشکیل می دهند، از بین آنان 372 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم و نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. رابطه مشاهده شده بین متغیر نگرش به دوستی اینترنتی با جنس مخالف و متغیرهای نشان گر میزان و نحوه استفاده از اینترنت نشان می دهند که استفاده از اینترنت در نگرش مثبت به دوستی اینترنتی با جنس مخالف تاثیرگذار بوده و مطابق با دیدگاه گیدنز می توان گفت که افزایش کنش متقابل الکترونیکی ارزش ها و نگرش های سنتی در مورد رابطه بین دو جنس را تغییر داده است. رابطه ی مثبت مشاهده شده بین سن دانشجویان و نگرش به دوستی اینترنتی نشان گر نقش عامل زمان و فضا بر روی تغییر نگرش ها است. در مجموع، با توجه به دیدگاه های گیدنز، گسترش کاربرد اینترنت به عنوان بخشی از فرایند جهانی شدن در شکل گیری معانی اجتماعی جدید مانند دوستی اینترنتی با جنس مخالف نقش داشته است که از ویژگی های بارز جهان مدرن است
    کلیدواژگان: اینترنت، نگرش به دوستی اینترنتی با جنس مخالف، نحوه استفاده از اینترنت، میزان استفاده از اینترنت، محیط های تعاملی اینترنت
  • محمود شهابی *، زهرا جعفری صفحات 85-127
    یکی از نگرانی های مطرح در سال های اخیر این مسئله بوده است که فرهنگ سراها از آنچه به خاطر آنها تاسیس شده اند، فاصله بگیرند و به جای بازتولید هژمونی به جایگاه مقاومت و بازتولید مقاومت در برابر هژمونی تبدیل شوند. فرهنگ سراها به عنوان یکی از فضاهای عمومی شهری در دو دهه اخیر، موضوع بحث ها و مجادلات ایدئولوژیک بوده اند. در چنین فضاهایی مصرف صرفا به استفاده از برنامه های فرهنگ سراها محدود نمی شود، بلکه مصرف فضای فرهنگ سراها بر مصرف فعالیت ها و برنامه ها آنها غلبه دارد. چنین مصرفی با تولید معانی اجتماعی و فرهنگی همراه است. هدف اصلی این مقاله، شناخت «کاربردها و دلالت های فرهنگ سراها در میان جوانان تهرانی و انگیزه ها و کارکردهای مترتب بر مصرف این فضاهاست». در این مقاله برای جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها از روش نظریه پردازی مبنایی استفاده شده است. بدین منظور با 25 نفر از مراجعان به فرهنگ سراهای بهمن، شفق، هنر، کار، قرآن و اشراق در شهر تهران مصاحبه عمیق شده است. یافته ها نشان می دهد الگوی استفاده و دلالت فرهنگ سراها در میان کاربران، متعدد و متفاوت است و این دلالت ها و کاربردها با آنچه فلسفه وجودی فرهنگ سراها را تشکیل می دهد، متمایز است. در مجموع یافته های مقاله حاکی از آن است که فرهنگ سراها برای جوانان تهرانی بخشی از مناسک گذار آنها به دوران بزرگسالی محسوب می شوند و آنان در این فضا به بسیاری از نیازهای مرتبط با دوره زندگی خود پاسخ می دهند و در یک کلام نقاشی خاص خود را بر روی این فضای عمومی ترسیم می کنند. این مقاله درصدد توصیف و تبیین این الگوی نقاشی و مداخله و دخل و تصرف در فضای عمومی فرهنگ سراهاست. در این تحقیق فرهنگ سرا به عنوان یک متن در نظر گرفته شده و دلالت های متعدد آن برای کاربران این فضا مورد واکاوی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فضای عمومی، فرهنگ سرا، الگوهای مصرف، جوانان
  • وحید شالچی*، محدثه ضیاچی صفحات 129-155
    این مقاله با توجه به اهمیت جوانان دانشجو و وضعیت احتمالا متفاوت دانشجویان خوابگاهی، به بررسی تفاوت میان چگونگی گذران اوقات فراغت و برخی گرایش های فرهنگی میان دانشجویان خوابگاهی و غیرخوابگاهی می پردازد. روش پژوهش پیمایش بوده و از ابزار پرسش نامه استفاده شده است. جامعه آماری، دانشجویان زیرمجموعه وزارت علوم تحقیقات و فناوری بوده اند و برای نمونه گیری از روش خوشه ایسه مرحله ای استفاده شده است. بدین منظور در مرحله اول از بین 31 استان کشور شش استان انتخاب شدند و سپس در مرحله دوم از بین دانشگاه های دولتی، پیام نور، علمی کاربردی و غیرانتفاعی تعدادی از واحدهای دانشگاهی و در مرحله سوم تعدادی از دانشجویان ساکن در خوابگاه ها یا داخل دانشکده ها بر حسب تصادف انتخاب شدند. حجم نمونه 2500 نفر بوده و برای تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که در زمینه اوقات فراغت تفاوت های قابل ملاحظه ای در خصوص همراهان، اولویت ها، موانع و امکانات در میان این دو گروه وجود دارد. همچنین تفاوت معناداری نیز میان دانشجویان خوابگاهی و غیرخوابگاهی در زمینه تلقی ایشان از مهم ترین مسائل دانشگاه، عوامل مهم در موفقیت فردی، دغدغه ها در مورد خود و جامعه وجود دارد. اگر دانشجویان خوابگاهی محدودیت های مالی را مهم ترین مانع اوقات فراغت می دانند، دانشجویان غیرخوابگاهی نظارت اجتماعی را سبب محدودیت می دانند. همچنین دسترسی دانشجویان خوابگاهی به امکانات فراغتی فاصله زیادی با دیگر دانشجویان دارد. همچنین دغدغه ها و نگرانی های این دو دسته از دانشجویان نیز تفاوت های مهمی دارد. برای نمونه دانشجویان خوابگاهی تا دو برابر بیشتر دغدغه ازدواج دارند، یا برعکس دانشجویان غیرخوابگاهی تا دو برابر بیشتر در پی مهاجرت به خارج هستند.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی فرهنگی جوانان، گرایش های ارزشی، چگونگی گذران اوقات فراغت، خوابگاه دانشجویی، گرایش های فرهنگی، دانشجویان
  • سید ضیاء هاشمی*، مجید فولادیان، زینب فاطمی امین صفحات 157-187
    هر جامعه و فرهنگی بنا به شرایط و مقتضیات خود محدودیت ها، معیارها و هنجارهایی را برای انتخاب همسر وضع می کند. در هر فرهنگی یک شخص ممکن است گزینه های مختلفی از جنس مخالف را به عنوان همسر احتمالی پیش روی خود داشته باشد، اما در هیچ فرهنگی انتخاب همسر انتخابی تصادفی نیست. در هر فرهنگی علاوه بر محدودیت های ناشی از ارزش ها و امیال فردی، جامعه نیز مجموعه ای از محدودیت ها را تحمیل می کند.
    در ایران تا چند دهه پیش انتخاب همسر عمدتا بر عهده اعضای خانواده بوده است، اما امروزه تا حدود زیادی خود فرد نقش اصلی را در انتخاب همسر بازی می کند. هرچند این نقش تحت تاثیر شرایط اجتماعی و فرهنگی ایفا می شود. بنابراین امروزه همسرگزینی به عنوان یک کنش مهم اجتماعی مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد و برای فهم و درک الگوهای همسرگزینی نظریه های زیادی ارائه شده است.
    در این مقاله در سطح نظری دو نظریه مهم همسرگزینی (به عنوان دو نظریه رقیب) یعنی همسان همسری و ناهمسان همسری مطرح و سپس بر اساس نقاط تاکید مشابه آنها شاخص های تحقیق ساخته شد. در مرحله بعد با استفاده از روش پیمایش در سطح کل کشور با حجم نمونه پنج هزارنفری اقدام به بررسی و سنجش تجربی شاخص های تحقیق و دو نظریه همسرگزینی شد.
    نتایج تحقیق نشان از غلبه قاطع الگوهای همسان همسری در ایران دارد. نتایج گویای این مطلب هستند که حدود 90 درصد در خصوصیات ظاهری، 89 درصد از نظر ویژگی های روانی- عاطفی، 93 درصد در خصوصیات شخصیتی، 68 درصد از نظر خصوصیات طبقاتی و 88 درصد از نظر مذهبی از الگوهای همسان همسری تبعیت می کنند. نتایج تحلیلی نیز به صورت قاطع این مسئله را نشان می دهد که در ایران گروه های مختلف برای ازدواج کسانی را انتخاب می کنند که از نظر خصوصیات ظاهری، روانی- عاطفی، شخصیتی، طبقاتی و مذهبی شباهت بیشتری با آنها دارند؛ هرچند شدت و ضعف این الگوها در میان زنان و مردان متفاوت است.
    کلیدواژگان: همسرگزینی، همسان همسری، ناهمسان همسری، الگوی غالب همسرگزینی در ایران
  • مسعود کوثری*، فرید عزیزی، حمید عزیزی صفحات 189-212
    هدف پژوهش حاضر بررسی نحوه بازنمایی زنان در آگهی بازرگانی پودر لباسشویی پرسیل است. این پژوهش از نوع کیفی و با تکیه بر روش نشانه شناسی در پی رمزگشایی از کلیشه های فرهنگی در آگهی پودر لباسشویی پرسیل است. نتایج این پژوهش نشان داد که بازنمایی زنان در آگهی ها اغلب با مجموعه ای از تصاویر و ایماژهای کلیشه ای فرهنگی همراه است. در واقع علی رغم تدابیری که برای از میان بردن تصاویر کلیشه ای فرهنگی در آگهی های بازرگانی اندیشیده شده، همچنان آگهی ها پر از تصاویر و ایماژهایی است که زنان را به صورت فرودست نشان می دهد. در این آگهی زنان به عنوان کسانی که هویتی مستقل از خود ندارند و همواره نیازمند حمایتی پدرانه- مردانه هستند؛ بازنمایی شده اند. یافته ها نشان داد که هویت زنانه همواره بازتابی از کلیشه های رایج در جامعه ایرانی است. این کلیشه ها زنان را متعلق به خانه و محیط آن می داند و با استفاده از تصاویر رسانه ای در پی تشدید روابط موجود است. در واقع رسانه ها در پی طبیعی جلوه دادن این روابط برساخته شده به وسیله رمزهای فرهنگی در جامعه هستند.
    کلیدواژگان: آگهی های بازرگانی، تصاویر کلیشه ای فرهنگی، بازنمایی زنان، نشانه شناسی، پودر لباسشویی پرسیل، رمزگشایی
|
  • Saied Reza Ameli*, Gholam Reza Solgi, Maryam Razani, Mansoore Hajjari, Zahra Karami, Rozhan Iskandar, Faeze Mostofi Pages 1-39
    Typically، people deal with their environment and talk about their identity، and shape their identity with the results of such negotiations. In situations where the person experiences changes like migration or converting to a new religion in his life، the negotiations will be intensified in order to adapt to the new findings، and leads him/her to choose strategies to adapt to these changes and to reach a new identity. Now the question is: what strategies does the Newly Muslim choose in Iran about the factors of identity، such as name، dress، entertainment، relationships (with friends and relatives)، Sharia (Islamic Laws) and prayers and financial issues in order to achieve a new identity? What aspects of the Identity of the New Muslim Converts are distinct from their identity before Islam? What aspects of their former identity have continued and what are their specific features? The study has been conducted in two stages by interviewing many converts، and with the categorization of the interviews، nine strategies have been extracted about the negotiation of New Muslim Converts’ identity with the Iranian society.
    Keywords: negotiation of identity, identityinteraction, new muslim converts, islam, identity negotiation strategies, cross, cultural communication
  • Hamid Majedi*, Majid Mansoor Rezaee, Elham Mansouri Pages 39-61
    The aim of this article is to evaluate the effect of neighborhood public space transformation due to rapid urbanization in Tehran since 1960s, on the formation of neighborhood identity. In order to find the role of public spaces in enhancing neighborhood identities, two middle class neighborhoods with different spatial organizations are compared with each other: Nazi Abad a planned neighborhood and Mehran a typical unplanned neighborhood which developed through rapid urbanization. Next, the effect of neighborhood public spaces on neighborhood inhabitants is evaluated from two perspectives: Perceptual dimension and social dimension. The findings indicate that planned spatial organization and various neighborhood public spaces result in stronger neighborhood identity. It enhances both perceptual dimension of neighborhood identity (place attachment) and its social dimension (sense of community). In contrast unplanned spatial organization which is the typical feature of Tehran neighborhoods leads to weak neighborhood identity.
    Keywords: public space, neighborhood, identity, urbanization
  • Mohammad Amin Kanani, Hamideh Mohammadzadeh*, Fatemeh Mohammadzadeh Pages 63-84
    Internet is causing to transform the profile of the everyday life, especially for the youth. Attractiveness of internet has caused that most youth being appealed to the internet friendships, rather than face to face interactions. The present research aimed to investigate the relation between internet usage and attitude towards internet friendship with opposite sex among students. The survey method and researcher constructed questionnaire is used to gather appropriate information. The statistical universe is all under-graduate and post-graduate students of Guilan University, and from among them, 372 students have been selected through proportionate stratified sampling method. The observed positive relations between attitude towards online friendship and internet usage reveal that quantity and quality of internet usage are important variables creating positive attitudes towards online friendships with opposite sex. In accordance with Giddens it can be said that increasing electronic interactions changed traditional attitudes regarding relations between two sexes. The observed relation between the age of students and attitude towards internet friendship reveals the combined effect of time and space factors on changing attitudes. In overall, expansion of internet usage as a part of the process of globalization has an special role on formation of new social meanings such as online friendship with opposite sex, which itself is an apparent feature of modern world.
    Keywords: internet, attitude towards internet friendship, internet usage, interactive internet environment
  • Mahmoud Shahabi*, Zahra Jafari Pages 85-127
    Internet is causing to transform the profile of the everyday life, especially for youth. attractiveness of internet has caused that most youths being appealed to the internet friendships, rather than face to face interactions. The present research aimed to investigate the relation between internet usage and attitude towards internet friendship with opposite sex among students. The survey method and researcher constructed questionnaire is used to gather appropriate information. The statistical universe is all under-graduate and post-graduate students of Guilan University, and from among them, 372 students have been selected through proportionate stratified sampling method. The observed positive relations between attitude towards online friendship and internet usage reveal that quantity and quality of internet usage are important variables creating positive attitudes towards online friendships with opposite sex. In accordance with Giddens it can be said that increasing electronic interactions changed traditional attitudes regarding relations between two sexes. The observed relation between the age of students and attitude towards internet friendship reveals the combined effect of time and space factors on changing attitudes. In overall, expansion of internet usage as a part of the process of globalization has an special role on formation of new social meanings such as online friendship with opposite sex, which itself is an apparent feature of modern world.
    Keywords: public spaces, cultural center, consumption patterns, the youth
  • Vahid Shalchi*, Mohadeseh Ziyachi Pages 129-155
    This article will explore the different way of leisure and some cultural attitudes among on-campus and non-campus students. The method of this study is survey research and questionnaires have been used. The statistical population is the students under the Ministry of Science, Research and Technology’s universities and three-stage cluster sampling method was used for sampling. In the first stage among 31 provinces in Iran, 6 cities have been chosen and in the second stage a number of universities have been chosen among Public University, Payame Noor University, University of Applied Science and Technology, and Nonprofit University, and in the third stage a number of students staying in dormitories and on-campus have been chosen randomly. The sample size is 2500 people and SPSS 19 software has been utilized for data analysis. The results show that there is a considerable difference between the participants’ priorities, obstacles and opportunities in the two groups. Also there is a significant difference between on-campus and non-campus students in terms of their treatment of the most important university’s issues, important criterion in individual success and concerns about the relation between themselves and the society. On-campus students claim financial limitations as one of the most important obstacles for passing their leisure time whereas non-campus students see social supervision as the most important limitation. Moreover, there is a large gap between on-campus students to have an access to leisure facilities, with other students. The concerns between the two groups are also very different. For example on-campus students have twice more concerns on marriage whereas non-campus students have twice more concerns on immigration to foreign countries.
    Keywords: the youth cultural sociology, value attitudes, dormitory students, the way of passing leisure time, student's cultural attitudes, students
  • Seyyed Zia Hashemi*, Majid Fouladiyan, Zeinab Fatemi Pages 157-187
    Each society and culture, according to its condition and requirements, makes special circumscriptions, criterions and norms in choosing a spouse. In every culture one may have several alternatives of his/her own opposite sex as a spouse, but spouse choosing is never accidental. In every culture, besides the circumscriptions which is due to the personal values and desires, there are some circumscriptions which are imposed by the society. Till some decades ago, the family organization was responsible for spouse choosing in Iran, but today each person's role has become more important; although cultural and social conditions have some effect on it. Therefore, nowadays spouse choosing is analyzed as an important social action and many theories have been provided for understanding the patterns of the spouse choosing. In this study and in a theoretical level, two important theories (similar spouses and different spouses) are presented as two corrival theories and then according to similarities of these theories, the indicators of the study are made. After that, by using the survey research method throughout the country and the statistical population of five thousand people, we experimentally assess the indicators of the study and these two theories of the spouse choosing. Results show the domination of the similar spouse's theory in Iran. They also show that approximately 90% of people in the external traits, 89% in the psycho-emotional traits, 93% in the personal traits, 68% in the social level characteristics and 88% in the religious beliefs, follow the patterns of the similar spouse's theory. The analytical results also conclusively show that different groups in Iran choose persons who have more similarity with them in the external, psycho-emotional and personal traits as well as the social level and religious characteristics. Although it should be noted that among men and women, the strangeness and weakness of these patterns are different.
    Keywords: choosing spouse, the similar spouses, the different spouses, patterns of choosing spouse in iran
  • Masoud Kousari*, Farid Azizi, Hamid Azizi Pages 189-212
    The purpose of this study is to investigate the representation of women in the advertisement of Persil washing powder. This qualitative study is based on the semiotics method in order to decode the cultural stereotypes in the advertisement of Persil washing powder. The results showed that the representation of women in advertisements is often associated with a set of cultural stereotypical pictures and images. In fact, despite the intended policies to eliminate cultural stereotypical images in advertisements, they are still full of pictures and images showing women are subordinate to men. In the advertisement women are represented as those, who don’t have their own identity and are always in need of paternal- men’s support. Results showed that female identity is always a reflection of prevalent stereotypes in Iranian society. In terms of these stereotypes, women belong to the home and its environment, and the stereotypes seek to intensify relations with media images. In a real word, the media are in the wake of naturalizing the constructed relations by the cultural codes in the society.
    Keywords: advertisment, cultural stereotypical images, representation of women, semiotics, Persil washing powder, decoding