فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات فرهنگی ایران
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1394)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/05/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید نساج*، راضیه مهرابی کوشکی، محمودرضا رهبرقاضی، مهدیه پوررنجبر صفحات 1-22
    یه ، و . مولفه ، . ، ارزش های فرهنگی شهروندان . پرسش نامه . معه 16 40 شهر کرمان هستند 270 ، . میزان ارزش های جمع گرایی، پدرسالاری، فاصله قدرت و اجتناب از عدم اطمینان در حد نسبتا بالایی قرار دارد. از سوی دیگر، هویت ملی شهروندان نیز بالاتر از حد متوسط است. همچنین یافته ها نشان می دهد که تاثیر متغیرهای جمع گرایی و فاصله قدرت بر میزان هویت ملی شهروندان معنی دار است و ضریب و جهت تاثیر این دو متغیر بر هویت ملی مثبت است. به عبارت دیگر، افرادی که دارای ارزش های فرهنگی جمع گرایانه هستند، نسبت به کسانی که ویژگی های فردگرایانه دارند، از میزان هویت ملی بیشتری برخوردارند و احتمال بیشتری وجود دارد که در طبقات بالاتر هویت ملی قرار بگیرند. همچنین نتایج نشان می دهد که افرادی که دارای ارزش های فرهنگی با میزان فاصله قدرت زیاد هستند، نسبت به کسانی که ویژگی های فرهنگی با میزان فاصله قدرت کم دارند، از میزان هویت ملی بیشتری برخوردارند. یافته ها نشان می دهد که متغیرهای ریسک پذیری و پدرسالاری تاثیری بر میزان هویت ملی شهروندان ندارد.
    کلیدواژگان: جمع گرایی، فردگرایی، پدرسالاری، زن سالاری، توزیع قدرت، فاصله قدرت، اجتناب از عدم اطمینان، ریسک پذیری، هویت ملی
  • بیژن خواجه نوری*، ماندانا کریمی، سعاد خجسته صفحات 23-45
    حفظ و ارتقای هویت مذهبی از دغدغه های جامعه مذهبی ایران است. فرایند جهانی شدن در چند دهه گذشته ابعاد مختلف حیات فردی و اجتماعی ایرانیان را تحت تاثیر قرار داده است. این مطالعه تاثیر فرایند جهانی شدن فرهنگی را بر هویت مذهبی دو گروه قومی لر ساکن شهر نورآباد ممسنی و عرب ساکن شهر کنگان و توابع مورد بررسی قرار داده است. در ابتدا تحقیقات پیشین مورد بررسی قرار گرفت. سپس با استفاده از چارچوب نظر ی مبتنی بر نظریه گیدنز شش فرضیه مطرح شد. نمونه مورد مطالعه 770 نفر از اهالی 15 تا 64 ساله ساکن این دو شهر بودند که به شیوه نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی اکتشافی، ده سبک زندگی در شهر شیراز یافت شد که بر اساس ماهیت متغیرها نام گذاری شدند. یافته های تحقیق نشان داد که بین دو گروه قومی لر و عرب مورد مطالعه، تفاوت معنی داری از حیث هویت مذهبی وجود داشته است. همچنین نتایج حاصل از تکنیک رگرسیون چندمتغیره، نشان دهنده آن است که به ترتیب متغیرهای سبک مذهبی، سبک علمی آموزشی، بازاندیشی، سبک ورزشی، آگاهی از جهانی شدن، سبک مشارکت فرهنگی، سبک موبایلی بر روی هم 7/ 36 درصد تغییرات را متغیر هویت مذهبی را تبیین کرده اند.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، هویت مذهبی، قوم لر، قوم عرب
  • میثم لطیفی*، میثم ظهوریان ابوترابی صفحات 47-70
    این پژوهش با هدف تدوین الگویی برای ارزیابی فرهنگ عمومی در دانشگاه ها و ارزیابی شاخص های مذکور در دانشگاه های دولتی شهر مشهد انجام شد. رویکرد پژوهشی در این تحقیق، روش آمیخته اکتشافی است. راهبرد پژوهش در بخش کیفی، روش تحلیل شبکه مضامین و در بخش کمی روش توصیفی پیمایشی است. ابزار پژوهش در بخش کیفی تحلیل اسناد و مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان مسائل فرهنگی است که نمونه گیری در این بخش به روش هدفمند صورت گرفته است. در بخش کمی نیز از پرسش نامه ای مبتنی بر یافته های بخش کیفی استفاده شده است. جامعه آماری بخش کمی این پژوهش شامل کلیه دانشجویان ورودی سال های 88 تا 91 دانشگاه های دولتی شهر مشهد است که با استفاده از فرمول کوکران تعداد نمونه برآورد و از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم، نمونه آماری انتخاب شد. نتایج بخش کیفی تحقیق موجب شناسایی 44 مضمون پایه به عنوان شاخص های خرد پژوهش گردید که پس از خوشه بندی این مضامین در گروه های مشابه، ده مضمون سازمان دهنده شناسایی و به عنوان شاخص های کلان پژوهش انتخاب شدند. سپس از طریق روش تحلیل سلسله مراتبی ضریب اهمیت هریک از شاخص ها نیز مشخص شد. نتایج ارزیابی کمی شاخص ها در دانشگاه های دولتی شهر مشهد نشان داد که میزان شاخص فرهنگی کل در طول حضور دانشجو در دانشگاه رو به کاهش است. همچنین بیشترین میزان همبستگی بین شاخص های هویت ملی و انقلابی وجود دارد و تنها همبستگی های منفی تحقیق نیز بین شاخص خانواده با شاخص سرمایه اجتماعی و مصرف فرهنگی است. نتایج پژوهش حاضر می تواند برای ارزیابی وضعیت فرهنگ عمومی دانشجویان و جهت دهی به سیاست های فرهنگی در دانشگاه ها توسط سیاست گذاران و مدیران فرهنگی حوزه آموزش عالی مورد استفاده و مبنای ارزیابی برنامه ریزی های فرهنگی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی فرهنگی، ارزیابی، شاخص فرهنگی، فرهنگ دانشگاهی، فرهنگ عمومی
  • عباس کاظمی*، محبوبه حاج محمدحسینی صفحات 71-96
    مقاله حاضر مطالعه ای است بر روی تحقیقات انجام شده در دپارتمان های مطالعات فرهنگی در ایران (پایان نامه ها و تحقیقات پژوهشگران) و مقالات دو مجله علمی پژوهشی در حوزه مطالعات فرهنگی (تحقیقات فرهنگی و مطالعات فرهنگی و ارتباطات). پرسش های اصلی ای که مقاله حول آنها سامان گرفته است عبارت اند از اینکه مطالعات فرهنگی در ایران چگونه شرایط و امکان خوانش را به تصویر کشیده است؟ آیا می توان گونه شناسی ای از انواع قرائت کنندگان از متن در ایران به دست داد؟ به طور خاص این پرسش برای ما اهمیت دارد که چه درکی از مخاطب در مطالعات فرهنگی ایرانی وجود دارد؟ و در نهایت هدف فهم محدودیت های تحقیقات مبتنی بر خوانش در ایران است.
    نتایج نشان داده است که مطالعات فرهنگی در آموزش عالی ایران، بیشتر تمایل داشته است از نوعی مخاطب فعال که مستمرا مقاومت می کند سخن بگوید و کمتر به عنصر ایدئولوژی و نقش قدرت در برساختن مخاطب اشاره داشته است. درعین حال، مخاطبی که مطالعات فرهنگی آموزش عالی ایران از آن پرده برداشته است، سوژه طبقه متوسط تهرانی است که عمدتا دارای سرمایه فرهنگی بالاست. شکل دیگری از مخاطب که اخیرا تحقیقات از آن یاد کرده اند نه حول مقاومت، بلکه بیشتر حول لذت معنا می شود. مخاطب لذت طلب اساسا از الگوی هال خارج می شود و الگوی متفاوتی از مواجهه با متن را ابداع می کند.
    کلیدواژگان: مخاطب فعال، مطالعات خوانش، مقاومت، سوژه لذت طلب، مطالعات فرهنگی در ایران
  • سیدمحمود نجاتی حسینی* صفحات 97-131
    چه معنایی برای مرگ می توان تصور کرد؟ مردن را چگونه باید فهمید؟ با مرگ خود و مردن دیگری در لحظه سرنوشت محتوم و مختوم چگونه مواجه می شویم؟ اینها سوالاتی وجودی هستند به قدمت تاریخ زیستن بشریت. به این معنا و به عبارتی دیگر، ما برای زیستنی معنامند، خود نیازمند مواجهه ای معنامند و البته درست با مرگ خود و مردن دیگری هستیم. از این حیث فرهنگ است که ساختارهای معرفتی وجودی برای تکوین زیست جهانی معنامند از این دست را فراهم می سازد، تا من تو او بهتر بتوانیم با چنین رخداد وجودی، فرهنگی و اجتماعی مواجه شویم. آشکار است که منبع تغذیه این تکوین همانا روایت های فرهنگی از مرگ و مردن است که علم و دین و عرفان ممثل آن اند؛ علم ممثلی است برای فرهنگ عرفی و دین نیز ممثلی است برای فرهنگ شرعی و عرفان نیز ممثلی است برای فرهنگ معنوی. ازاین رو، این مقاله با طرح چند پرسش مشخص در پی کاویدن چنین روایتی از طریق سه سرمتن (علمی دینی ادبی) است: الف) مرگ و مردن خود/ دیگری در متن عرفی نظریه اجتماعی مرگ با چه نشانه های فرهنگی و آثار اجتماعی وصف شده است؟ ب) مرگ و مردن خود/ دیگری در متن شرعی نهج البلاغه با چه نشانه های عقیدتی و آثار معرفتی وجودی وصف شده است؟ ج) مرگ و مردن خود/ دیگری در متن ادبی مثنوی معنوی با چه نشانه های معرفتی و آثار عقیدتی وجودی وصف شده است؟
    کلیدواژگان: مرگ خود، مردن دیگری، نظریه اجتماعی مرگ، نهج البلاغه، مثنوی معنوی
  • گیتی تاکی*، مریم نخعی صفحات 131-150
    ایدئولوژی ها ساخت هایی معنایی هستند که در تولید، بازنمایی و تغییر روابط نابرابر قدرت نقش دارند و به واسطه معنا با گفتمان و زبان که ابزار تولید معناست، پیوند می خورند. ایدئولوژی ها در قالب رخدادهای گفتمانی، تولید می شوند و انتقال می یابند. عناوین خبری مطبوعات نمونه های این رخدادهای گفتمانی هستند. در این پژوهش در چارچوب تحلیل گفتمان انتقادی و با بهره گیری از مولفه های جامعه شناختی معنایی الگوی تحلیلی ون لیوون (1996) همچون «حذف، اظهار، پیوند زدن، ارزش دهی و تفکیک کردن»، به بررسی چگونگی بازنمایی ایدئولوژی ها درباره برنامه هسته ای ایران در سال 1390 در روزنامه های داخلی و خارجی به شکل تحلیلی و توصیفی پرداخته شده و بسامد استفاده از این مولفه ها توسط هر دو گروه از روزنامه ها تعیین و مقایسه گردیده است تا به این سوال پاسخ داده شود که بازنمایی ایدئولوژی در برنامه مذکور با استفاده از کدام مولفه های جامعه شناختی معنایی صورت می گیرد و آیا نحوه این بازنمایی و بسامد استفاده از مولفه ها در روزنامه های داخلی و خارجی یکسان است. برای این منظور 242 عنوان از دو روزنامه داخلی ایران و کی هان و دو روزنامه خارجی گاردین و واشنگتن پست درباره موضوع هسته ای ایران مورد بررسی تحلیلی و توصیفی قرار گرفت. نتایج تحلیل حاکی از این است که نوع مولفه های به کاررفته یکسان است و میزان استفاده از مولفه ها در روزنامه های ذکرشده، بیشتر در مولفه حذف، تفاوت می کند، اما نحوه استفاده از این مولفه ها متفاوت و منطبق بر ایدئولوژی و دیدگاهی است که از آن جانبداری می کنند. در واقع ایدئولوژی های متفاوت به بهره گیری متفاوت از مولفه های زبانی منجر می شود.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، ایدئولوژی، مطبوعات، انرژی هسته ای، مولفه های جامعه شناختی، معنایی
  • شهلا کاظمی پور ثابت*، حسین رضایی، حدیثه رمضانی فر صفحات 151-184
    موضوع مقاله حاضر، سنجش نگرش جامعه میزبان در مورد گسترش آسیب های اجتماعی ناشی از توسعه گردشگری در شهرستان همدان است. روش پژوهش در این تحقیق، پیمایشی و از نوع توصیفی تحلیلی بوده و برای جمع آوری داده های مورد نیاز از پرسش نامه محقق ساخته در قالب طیف لیکرت استفاده شده است. بدین منظور کل جامعه آماری به دو گروه متفاوت شامل ساکنان محلی، و کسبه ای که به فعالیت های گردشگری وابسته اند، تقسیم شد. چارچوب نظری استفاده شده در این مقاله، نظریه کنترل اجتماعی تراویس هیرشی است. همچنین در این تحقیق از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده با ترکیبی از افراد زن و مرد در طیف سنی 18 سال و بالاتر استفاده شده و بر این اساس نمونه آماری موردمطالعه بر اساس فرمول کوکران 400 نفر برآورد گردیده است. برای سنجش پایایی ابزار پژوهش نیز از آلفای کرونباخ استفاده شده است که میزان ضریب آن (83/.) است. اطلاعات جمع آوری شده از طریق پرسش نامه بعد از کدگذاری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که گردشگری در شهر همدان تا حدودی توسعه یافته است. همچنین نتایج تحقیق نشان دهنده این نکته است که بین توسعه گردشگری و نگرش پاسخگویان به افزایش آسیب های اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد. سطح معنی داری به دست آمده برابر با (Sig = 0/000) و با 95 درصد اطمینان می توان بیان داشت که این رابطه معنی دار است. شدت رابطه بین دو متغیر برابر با 20/ 0 است. نتایج نشان می دهد که شهروندان همدانی در خصوص تاثیرات منفی و رتبه بندی آسیب های اجتماعی گسترش یافته، توزیع اقلام ضدفرهنگی را با میانگین (33/ 3 از 5) بالاترین و رواج قماربازی را با میانگین (04/ 2 از 5) پایین ترین آسیب اجتماعی تلقی کرده اند.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، آسیب های اجتماعی، آسیب شناسی اجتماعی، شهرستان همدان
|
  • Hamid Nassaj*, Raziye Mehrabi Kushki, Mahmoud Reza Rahbar Ghazi, Mahdiye Pour Ranjbar Pages 1-22
    National identity is the most comprehensive and important level of identity in all social systems, which is influential in all domains of culture, society and politics. Considering the significance of national identity as the most component of social order and integrity, the present study investigates the indices of national identity. Accordingly, the effect of cultural values on citizens’ attitudes towards national identity is to be studied. The present study is a survey research and the required data were collected via a researcher-made questionnaire. The population included the youth aged 16 to 40 years old in Kerman City, among whom 270 participants were selected as the sample size. The results of the research indicate that the degree of values of pluralism, patriarchy, power distance and avoidance of uncertainty are at relatively high levels. Furthermore, citizens’ national identity is at the moderate level. In addition, the findings indicate that the effect of variables of pluralism and power distance has significant effects on citizens’ national identity, and the coefficient and direction of the effect of this two variables on national identity is positive. In other words, participants who enjoy pluralist cultural values have more degree of national identity than those who have individualist characteristics and the first group are more likely to be located at higher classes of national identity than the second group. Also, the results indicate that participants who have cultural values with high power distance have more degree of national identity than those who have cultural characteristics with low degree of power distance. The findings indicate that variables of risk-taking and patriarchy have no significant effect on the degree of citizens’ national identity.
    Keywords: Pluralism, Individualism, Patriarchy, Matriarchy, Power distribution, Power distance, Avoidance of uncertainty, Risk taking, National identity
  • Bijan Khaje Noori*, Mandana Karimi, Soaad Khojaste Pages 23-45
    One of the Iran’s religious society’s concerns is preservation and promotion of religious identity. In the past few decades, globalization has affected various aspects of Iranian’s individual and social life. This study analyzes the effects of cultural globalization on the religious identity of two ethnic groups: Lurs residing in Noor-Abad Mamasani and Arabs living in the Kangan and environs. First of all, we reviewed the literature of this topic and then chose a theoretical framework based on the Gidden's ideas. The sample of research is 770 residents of 15 to 64 ages, living in the two above- mentioned towns that were selected by multistage random sampling. Using exploratory factor analysis technique, 10 life styles in Shiraz were found and named according to variable nature. The findings show a significant difference between Lurs and Arab ethnic group’s religious identity. Also results of the multivariate regression technique show that Religious Lifestyle, Scientific–Educational style, Reflection, Sports style, Awareness of Globalization, Cultural Participation style, and Mobile Style respectively explain 36.3% of the changes of religious identity.
    Keywords: Globalization, Religious identity, Lurs ethnicity, Arab ethnicity
  • Meisam Latifi*, Meisam Zohurian Aboutorabi Pages 47-70
    The present study is aimed to develop a model for assessing public culture at universities and evaluating its indicators at public universities in Mashhad. The research follows an exploratory mixed approach. Research strategies in qualitative and quantitative sections are thematic networks analysis and descriptive- survey method, respectively. In the qualitative section, document analysis and semi-structured interviews with cultural experts are used as research tools. In this section, targeted sampling is carried out. In the quantitative section, a questionnaire which is developed based on the findings of the qualitative section is used as the research tool. Research population of the quantitative section consists of all the students who are admitted to public universities in Mashhad between 2009 and 2012. Sample size was calculated according to Cochran’s formula. Stratified sampling was used to select the sample. The results of the qualitative section led to the identification of 44 basic themes which are referred to as the micro indicators. These themes were clustered into similar groups. Then, 10 organizer themes were identified and recognized as macro indicators. In the next phase, importance factor of each indicator is determined according to the AHP method. The results of the qualitative assessment of indicators at public universities of Mashhad show that the overall cultural index declines during the years the student attends the university. Additionally, the highest correlation exists between national identity and revolutionary identity. The only negative correlations are observed between family and two indicators including social capital and cultural consumption. The results of the present study can be used to assess the state of public culture among university students and also be considered as a basis for assessing cultural planning.
    Keywords: Cultural planning, Evaluation, Indicator development, Academic culture, Public culture
  • Abbas V. Kazemi*, Mahboubeh Hajmohammad Hoseini Pages 71-96
    In this article, we studied student dissertations in cultural studies departments and articles of two important journals (Iranian Journal of Cultural Research and Quarterly Journal of Iranian Association for Cultural Studies & Communication). Our main questions are how the condition of reception possibility is assumed in Iranian cultural studies? How we can classify our audiences? In particular, how and who is the audience in Iran? This analysis shows that most of the Iranian cultural studies oriented to urban middle class of Tehran, instead of lower middle class or labor class. The result demonstrates that, most of scholars consider audience as an active subject that resists against text massages. Hence, they overlook the role of ideology and power in construction of subject and audience. As if, a type of optimistic cultural studies was adapted in an authoritarian political context. This approach on resistance is called resistance ideology by the authors; a situation in which we believe resistance is a sort of relieving and appeasing drug for critical cultural scholars.
    Keywords: Active audience, Reception studies, Resistance, Ideology of resistance, Iranian cultural studies
  • Seyyed Mahmoud Nejati Hosseini* Pages 97-131
    What does “death” mean? How death is even understood? How do we face with the death of the self and dying of the other in the moment of sealed and inevitable fate? These are existential questions which are as old as humanity life. In this sense and in other words, in order to have a meaningful life, we need a meaningful and of course right confrontation with death of the self and dying of the other. In this respect, this is culture that provides the epistemic and existential structures for developing a meaningful life in the world, so I, You and S/He will be able to face with such a social and cultural existential event. It is obvious that the power supply of this development is indeed the cultural narratives of death and dying, and science, religion and mysticism are their representatives. Science is the representative of the secular culture, and religion is the representative of the religious culture and mysticism is also the representative of the spiritual culture. Using specific questions, the article seeks to explore this narrative through three texts (scientific, religious, and literary one):A) What cultural signs and social works have been used in the secular text of social theory of death to describe “death of the self and dying of the other”? B) What religious signs and the epistemic and existential works have been used in the religious text of Nahj al-Balagha to describe “death of the self and dying of the other”? C) What epistemic signs and the conscience - existential works have been used in the literary text of Masnavi-I Manavi to describe “death of the self and dying of the other”?
    Keywords: Death of the self, Dying of the other, Social theory of death, Nahj al Balagha, Masnavi, I Manavi
  • Gitytaki*, Maryam Nakhaei Pages 131-150
    Ideology is a meaningful structure that involves in production, reproduction and changing unequal power relations. By means of meaning, ideology connects to discourse and language which is the device of meaning production. Ideologies are generated and transformed in actual discursive events. Press headlines are also discursive events. Based on critical discourse analysis and by using Van Leeuwen's theoretical framework (1996) and socio-semantic features of the framework like exclusion, inclusion, appraisement, association and differentiation, this study will try to analyze the way of representation of ideologies about Iran's nuclear program in a selection of national and international newspapers’ headlines during 2011-2012. By determining and comparing the frequency of the socio-semantic features during 2011- 2012, this question will be answered that how ideology is represented in national and international newspapers about Iran's nuclear program by using socio-semantic features during 2011- 2012, and whether the way of representation and the amount of these features are the same in both groups? To do this 242 headlines of two national newspapers, Keyhan and Iran, and two foreign newspapers, The Washington post and The Guardian were selected. Then the headlines were analyzed by using an analytical–descriptive method. The findings showed that both local and international newspapers use the same kind of features to reflect the news, but the amount of the features, especially in using of exclusion, and the way they are used, is different according to the newspaper's policy. In fact by utilizing specific features, the newspapers actually show the ideology they advocate. Actually having different ideologies have led to use the features in different ways.
    Keywords: Critical discourse analysis, Ideology, Press, Nuclear energy, Socio, semantic features
  • Shahla Kazemipour Sabet*, Hossein Rezaii, Hadiseh Ramezanifar Pages 151-184
    The subject of the present article is to evaluate the host community attitudes about expanding social pathologies caused by the development of tourism in the city of Hamedan. The survey method (descriptive–analytical) was used in this study and researcher made questionnaire in the form of Likert was used. For this purpose, the entire population was divided into two different groups, including local residents, and shopkeepers who depend on tourism activities. The theoretical framework used in this paper is the Travis Hirschi's social control theory. Also, in this study, stratified random sampling method was used with a combination of male and female, between the ages of 18 and higher, and accordingly, the statistical sample selected on the basis of the Cochran formula is estimated 400 persons. To assess the reliability of research tools, as well as Cronbach's alpha is used, which its coefficient is 0.83. Information collected through questionnaires, after encoding, using the statistical software SPSS, have been analyzed. The results of this study show that tourism in the city of Hamedan partly is developed. The results indicate that, there is a significant relationship between tourism development and the attitudes of respondents to increase social pathologies. With regard to significant level achieved (Sig = 0.000), and with 95 confidence level, it can be said that this relationship is significant. The intensity of the relationship between the two variables is equal to 0.20. The results show that citizens in Hamedan about the negative impacts, and rating of developed social pathologies, have considered the distribution of Anti-cultural items with the average of 3.33 of 5 as a factor of social pathologies with the highest rank, and the spread of gambling with the average of 2.04 of 5 as a factor of social pathologies with the lowest rank.
    Keywords: Tourism development, Social pathologies, Social pathology, the city of Hamadan