فهرست مطالب

تحقیقات فرهنگی ایران - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1394)

فصلنامه تحقیقات فرهنگی ایران
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی منتظرقائم*، زهره علی خانی صفحه 1
    با توجه به ارتباط همیشگی زندگی توده مردم با مفهوم جبر و اختیار، و نیز اهمیت ذاتی این مفهوم در حیطه دین، و با عطف نظر به توانایی رسانه ها در برساخت روایت توده مردم از نظام اسباب هستی و همچنین با در نظر گرفتن روابط دین، دولت و تلویزیون در ایران، این تحقیق در پی پاسخگویی به این سوال برآمده است که در سریال نمونه تحقیق که جزء سریال های مذهبی عامه پسند است از مفهوم اختیار چه برساخت معنایی ای به مخاطب ارائه می شود. لذا ابتدا یک معرفی اجمالی از مفهوم اختیار در اندیشه اسلامی و دال های آن که امکان بازشناسی فضای تخاصم میان جبر مطلق و اختیار مطلق در بخش عملی تحقیق را فراهم می آورد، ارائه شده است. با اتخاذ رویکرد نظری بازنمایی برساختی، ترکیبی از رویکردهای تحلیل گفتمان برای تحلیل دیالوگ های سریال درباره اختیار انسان و نیز الگوی تحلیل کنشگر گریماس برای تحلیل ساختار اساسی کنشگری در سریال استفاده شده است. با ترسیم جداول کنشگران پی رفت های آغازین و پایانی و نیز نمودار شماتیک آنها نشان داده شده است که سریال به لحاظ روایی و گفتمانی متمایل به گفتمانی جبرگراست. در این مجموعه، نوع توالی روایی و نیز الگوی کنشگری جبری وجود دارد، و سریال خودش را حول دال کیفرانگاری سختی ها و پاداش-انگاری خوشی ها متعین می سازد؛ و دو دال تقدیرگرایی و خواب محوری را در حوزه گفتمانی خود جذب و دال تاثیرگذاری ساختارهای اجتماعی را طرد می کند.
    کلیدواژگان: اختیار، جبر، گفتمان، روایت، مجموعه های تلویزیونی
  • مجید موحد مجد*، زینب نیک نجات، محمدتقی عباسی شوازی صفحه 31
    در این پژوهش به مقوله عکس به عنوان بستری برای ارتباط و تولید معنا نگریسته می شود و فعالیت هنری-اجتماعی عکاسی، به مثابه ابزاری رسانه ای که امروزه نقش مهمی در عرصه ارتباطات دارد و همچون سایر ابزارهای رسانه ای در خدمت ایدئولوژی صاحبان رسانه است، در نظر گرفته می شود. نظریه بازنمایی، با نگاهی انتقادی به رسانه ظهور یافت. روش نشانه شناسی امکان بررسی لایه های زیرین متون رسانه ای ازجمله عکس را دارد. در این نوشتار بر اساس نظریه بازنمایی و روش نشانه شناسی به تحلیل عکس های پایگاه عکاسی توتالی کول پیکس با موضوع محرم و عاشورا پرداختیم. مولفه های به دست آمده از تحلیل عکس ها، گویای این امر بود که عکس ها با ارائه تصویری همراه با اعوجاج از مناسک محرم در میان مسلمانان، به بازنمایی اسلام و مسلمانان به عنوان یک «دیگری» می پردازد. ویژگی هایی همچون خشونت عزاداران، غلبه مردانگی و نقش منفعل زنان عزادار در مناسک دینی، انسجام و قدرت جمعی آنان، به علاوه فراگیری این ویژگی ها در میان همه مسلمانان ازجمله مضامین حاضر در این مجموعه عکس است؛ ضمن اینکه نمادهای مرسوم شیعی نیز در عکس ها با چنین مضامینی آمیخته می شود. مفاهیم برآمده از تحلیل عکس ها که اغلب حول مضامین منفی همچون خشونت است، می تواند اقدامی در راستای جریان کلی تر اسلام هراسی در جهان غرب قلمداد شود.
    کلیدواژگان: عکس، نشانه شناسی، بازنمایی، مناسک محرم
  • سارا شریعتی مزینانی*، شیما غلامرضا کاشی صفحه 61
    مقاله حاضر، شرح یک پژوهش کیفی میدانی است که به بررسی یکی از مهم ترین تحولات حوزه مناسک دینی می پردازد؛ مقدس سازی اشخاص و مکان هایی که سنت دینی آنها را به عنوان چیز مقدس نشناخته است. مزار سهراب سپهری، یکی از نمونه های این «مکان های جدید» است که پژوهش حاضر مطالعه ای موردی در خصوص مناسک و جهان معنایی زائران این مکان است. زائران جوان مزار سهراب، تلاش می کنند تا گونه های جدیدی از دینداری را خلق و تجربه کنند؛ الگوهای متنوعی که هرکدام در عین فاصله داشتن از دین و مناسک سنتی، عناصری از آن را وام می گیرند و آنها را به نحو جدیدی نمایش می دهد. در ایران این پدیده را می توان به عنوان نوعی تلاش برای ابداع شکلی گشوده و منعطف از دین تفسیر کرد. تجربه اشکالی از معنویت و دینداری که کثرت گرایی، کم رنگ بودن وجوه سیاسی و سیال و منعطف بودن از ویژگی های اصلی آن است و درعین حال قادر به تولید تجربه های گرم و شورانگیز معنوی در قالب ایجاد تحول در مناسک دین عامه است.
    کلیدواژگان: الگوهای دینداری، زیارت، مقدس سازی، مناسک دینی
  • آرش حسن پور*، ثریا معمار صفحه 99
    دینداری در زمانه کنونی متنوع و متکثر شده است. این مطالعه با پذیرفتن این پیش فرض که دینداری به مثابه امری متنوع و متلون، خارج از دوگانه دیندار یا بی دین بودن افراد است، به شناسایی و تفسیر نوع خاصی از دینداری در بین جوانان شهر اصفهان پرداخته است. بدین منظور، با مرور مطالعات پیشین، در چارچوب روش کیفی، رویکرد تفسیری، سنت نظریه زمینه ای و ابزار مصاحبه و در پرتو الهامات نظری زیمل در بحث دینداری های نوگرا، داده های تحقیق جمع آوری شد. نتایج یافته های کیفی تحقیق، بیانگر آن است که می توان با تاکید بر معیار «خودتشخیصی» فرد دیندار به نوعی خاص از دینداری تحت عنوان دینداری «خودمرجع» اشاره کرد. نتایج این مطالعه و بررسی یافته های کیفی همچنین گویای آن است که دینداری جوانان در این سنخ، بدل به امری شخصی، غیرالزام آور، خصوصی، سلیقه ای، گزینشی، مبتنی بر تعقل، خرد فردی و همراه با نپذیرفتن دگرسالاری نهادهای دینی شده است و به سمت امری اقتضایی و لذت گرایانه سیر می کند. همچنین در این مطالعه تلاش شده است تا مدل پارادایمیک اخذشده از داده ها در چارچوب نظریه زمینه ای در قالب شرایط علی، زمینه ای، تعاملی و پیامدی، در ارتباط با ظهور و تاثیرات این سنخ دینداری، ترسیم، توصیف و تشریح شود.
    کلیدواژگان: دینداری، جوانان، نظریه زمینه ای، دینداری نوگرایانه، دینداری خودمرجع، خودتشخیصی دینی
  • سیروس اسدیان*، مرضیه مقدم صفحه 133
    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر مشاهده کارتون های مذهبی در دینداری دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی صورت گرفته است. روش مورد استفاده شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی است که در مدارس غیردولتی شهر میاندوآب در سال تحصیلی 94-93 مشغول به تحصیل هستند. با روش نمونه گیری تصادفی پانزده نفر برای گروه آزمایش و پانزده نفر هم برای گروه کنترل انتخاب شدند. قبل از انجام هرگونه مداخله ای، سنجش دینداری در هر دو گروه از طریق پرسش نامه انجام شد. پس از گذشت دو هفته، در گروه آزمایش مداخلات لازم (پخش کارتون های مذهبی) در طی یازده هفته صورت گرفت و در کلاس دیگر (گروه گواه) هیچ گونه مداخله ای صورت نگرفت. در نهایت، پس از گذشت سه ماه مجددا از طریق پرسش نامه سنجش دینداری در هر دو گروه انجام شد و نتایج با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیره مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصله حاکی از آن است که کارتون های مذهبی توانسته اند تغییرات معناداری را در دینداری دانش آموزان گروه آزمایش ایجاد کنند.
    کلیدواژگان: دینداری، کارتون های مذهبی، دانش آموزان ششم ابتدایی
  • فاطمه عموعبداللهی*، خدیجه سفیری صفحه 157
    حضور روحانیت در عرصه های مختلف زندگی دینی، اجتماعی و اقتصادی جامعه ایران هم با مبانی نظری اسلامی (با تکیه بر امامت و ولایت) مشروعیت یافته و هم بر بستری از ضرورت تاریخی توجیه شده است. بررسی ها نشان می دهد که منزلت روحانیون پس از انقلاب اسلامی به خصوص در بین جوانان دچار تغییراتی شده است. با توجه به قوت گرفتن رویکردهای نقادانه در نظام آموزشی کشور و گسترش تفکر انتقادی، در این مقاله بر آنیم که با روش کمی پیمایش به بررسی رابطه تفکر انتقادی و میزان تبعیت از روحانیت در بین دانشجویان بپردازیم. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه های دولتی تهران در سه دانشگاه الزهرا، دانشگاه امام صادق (ع) و دانشگاه شهیدبهشتی تشکیل می دهد. نمونه آماری نیز با استفاده از فرمول کوکران و با نمونه گیری متناسب با حجم 370 نفر انتخاب شدند. نتایج حاکی از آن است که بین تفکر انتقادی و میزان تبعیت از روحانیت رابطه معناداری وجود ندارد. اما خرده مقیاس های کنجکاوی و ذهن باز رابطه ای منفی با تبعیت از روحانیت دارد و حقیقت جویی رابطه مثبتی با تبعیت از روحانیت دارد. همچنین بر اساس نتایج کسب شده بین تفکر انتقادی و مراجعه دانشجویان به متخصصان دینی غیرروحانی رابطه مثبتی وجود دارد.
    کلیدواژگان: روحانیت، تفکر انتقادی، واقعیت اجتماعی، جامعه شناسی معرفت
  • سید مهدی الحسینی المدرسی، فاطمه محمدی، هوشمند باقری قره بلاغ، مصطفی کشاورز مولایی صفحه 189
    در میان عواملی که به منظور تسهیل زندگی روزمره مصرف کننده با درگیری ذهنی بالا لازم است، پوشاک مد عاملی مهم و قابل توجه برای بسیاری از مصرف کنندگان است و در سال های اخیر توجه مصرف کنندگان به این حوزه بیشتر شده است. با توجه به ضرورت موضوع، این پژوهش بررسی اثر مذهب، مادی گرایی و ویژگی های جمعیت شناختی مصرف کننده بر درگیری ذهنی با پوشاک مد را در بین شهروندان یزدی مورد بررسی قرار داده است. روش تحقیق حاضر به صورت پیمایشی و از بعد هدف، توصیفی است. در آمار تحلیلی این پژوهش برای تعیین نقش و جایگاه هریک از مولفه های پژوهش، با استفاده از نرم افزار Amos، روش تحلیل عاملی تاییدی به کار گرفته شده است. همچنین به منظور بررسی روابط بین درگیری پوشاک مد با ابعاد آن از آزمون همبستگی، و برای تعیین نحوه تاثیر درگیری با پوشاک مد و دانش ذهنی بر اطمینان در تصمیم گیری مد، از آزمون رگرسیون خطی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد بالای بیست سال در سطح شهر یزد است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 99 نفر محاسبه شد. نتایج تحقیق نشان داد که مذهب و مادی گرایی بر درگیری ذهنی با پوشاک مد تاثیر معنی داری دارند و درگیری بر اطمینان تصمیم گیری مد تاثیر مثبت و معنی-داری دارد. همچنین درگیری ذهنی با پوشاک مد و دانش ذهنی تاثیر مثبت و معنی داری بر اطمینان تصمیم گیری مد دارد. در بررسی ارتباط عوامل جمعیت شناختی (جنسیت، سن، تحصیلات و درآمد) با متغیرهای مورد مطالعه مشخص شد که همبستگی بین آنها حتی در سطح اطمینان 95 درصد هم معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: درگیری ذهنی، پوشاک مد، مادی گرایی، مذهب
|
  • Mahdi Montazerghaem*, Zohreh Alikhani Page 1
    Considering perennial relation of the masses with concepts of determinism and free will, the intrinsic importance of these concepts in the area of religion, as well as regarding the ability of media in constructing the masses’ narrative of existence and also taking into account relations between religion, state and television in Iran, this study seeks to answer the question raised in the sample case study of a religious serial concerning representation of free will to its audiences. Hence, a brief introduction of the concept in Islamic thought and its implications has offered at first, to recognize the implied conflict between absolute determinism and absolute discretion in the practical part of this research. Adopting representational theory approach, we have used a combination of discourse analysis approaches and Greimas actantial model to analyze the serial dialogs about free will and underlying structure of activism, respectively. In this study we have shown that the series inspires deterministic-oriented discourse, by drawing actors’ charts of opening and final sequences as well as their schematic diagram. Type of narrative sequences and activity pattern also are deterministic, and the series is based on retributive nature of difficulties and reward-oriented character of pleasures. Two signifiers of fatalism and dreamful are attracted in its discourse area and influencing of social structures is rejected.
    Keywords: Free Will, Determinism, Discourse, Narration, TV Series
  • Majid Movahed Majd*, Zeinab Niknejat, Mohammad Taghi Abbasi Shavazi Page 31
    Protecting and upholding the ideology of media authorities, photo can be considered a tool for communication and meaning-making. Also the social-artistic activities of photograpy paly a significant role in communication as any other media does. The representation theory excessively concerned with media analysis. It should be noted that semiotic method gives the ability to examine hidden layers of media contents such as picture. Based on The representation theory and semiotics techniques, this paper involves in analyzing photography which represented in TotallyCoolPix Website with Theme of Muharam and Ashura (the 10th day of Muharram in the Islamic calendar). The outcomes of this analysis reveal that these photos represent Islam and Muslims as “other”, and also including a kind of deviation from the true Muharram rituals among Muslims. This set of pictures can be characterized by some features such as violence, masculinity, passive role of women in religious customs, cohesiveness and collective strength, which are become prevalent in Muslim communities. What is more, traditional Shiite symbols hinged upon these features and themes in these pictures. Overall, the concepts obtained from these pictures analysis illustrate that they are brimmed with violence which pave the way for more Islam- phobia in countries in the Occident.
    Keywords: Photograph, Semiotics, Representation, Muharram Ritual
  • Sara Shariati Mazinani*, Shima Gholamreza Kashi Page 61
    This article is a qualitative research on changes in religious rituals: making places and people secared that are not considered sacred in religious traditions. Sohrab Sepehri’s grave is a case of those “modern places” and this research is a case study on its pilgrim’s rituals and insights. Young pilgrims of Sohrab’s grave are creating and experiencing new forms of religiosity. All these forms have complicated relations with traditional religion: Trying to be distinct as well as borrowing some elements of it. This phenomenon can be interpreted as an attempt to create a more flexible version of religiosity which is more fluid and pluralistic and is capable of creating deep warm spiritual experiences by changing some popular religious rituals as pilgrimage.
    Keywords: Forms of Religiosity, Pilgrimage, Rituals, Sacred Places
  • Arash Hasanpour*, Soraya Memar Page 99
    Religiosity has been pluralized and diversified at present era. This study, accepted this presupposition that religiosity as a varied, diverse and instable issue is out of duality of being religiousness or not. By accepting this presupposition we study and interpret one type of religiosity among youth in Isfahan. To achieve the given purpose, by review the previous studies, in interpretive approach, qualitative method framework, Grounded Theory tradition, interview and Simmel theory about religiosity, data is collected. Based on the findings of the study, and with criteria of “self-recognition” we discovered and identified Self referentional religiosity. Also, the results of the qualitative data reveal that religiosity of Youth change to: individual, non-compulsory, private, dispositional, and selective, based on self- Intellection, non-accepting heteronomy of religious institution and tend to contingency, hedonistic Phenomena. Finally In this study we also tried to offer, describe and illustrate paradigmatic model of qualitative data in frame of casual, contextual, consequential circumstances about advent and influence this type of religiosity.
    Keywords: Religiosity, Youth, Grounded Theory, Modern Religiosity, Self Referential Religiosity, Religious Self, Recognition
  • Sirous Asadian*, Marziyeh Mogaddam Page 133
    The purpose of this research is to study the impact of religious cartoons on religiosity of female six-grade students. This study is a quasi-experimental with pre-test, posttest and control group. The statistical population was primary school’s sixth grade female students of Miyandoab city who were studying in non-public schools. By random sampling, a class of 15 people as experimental group and a class of 15 people as a control group were selected. Before performing any intervention, religiosity questionnaire was used in both groups. Then, after two weeks in experimental group, interventions (religious cartoons) were performed during 11 weeks and in the other class (control group) no intervention was done. Finally, after three months religiosity questionnaire was used again in both groups and the results were analyzed using MANCOVA. The results showed that religious cartoons could have significant impact on religiosity of students in experimental group.
    Keywords: Religiosity, Religious Cartoons, Six, Grade Students
  • Fatemeh Amooabdollahi*, Khadijeh Safiri Page 157
    Presence of Clergymen in religion, social and political life had been legitimized with Islamic theoretical base and historical necessity in Iran’s society. Surveys have shown that clergymen’s prestige has been changed (Particularly among the youth) after the Islamic Revolution. Regarding the extension of critical approach and critical thinking in education system, the purpose of this research is to investigate the relation between student's critical thinking and adherence to clergymen. The statistical population included all MA students of state universities in Tehran. Three hundred seventy (370) students were selected through Kuokran's formula and PPS sampling. The results have shown that there is not a significant relation between critical thinking and adherence to clergymen. But adherence to clergymen is shown to have a negative relation with inquisitiveness and open-mindedness subscales. There is a positive relation between truth-seeking and adherence. Also there is a positive relation between critical thinking and going to non-clergy specialists of religion.
    Keywords: Spirituality, Critical Thinking, Social Reality, Sociology of Knowledge
  • Seyed Mahdi Alhosseini Almodarresi*, Fatemeh Mohammadi, Houshmand Bagheri Gara Bolagh, Mostafa Keshavarz Molayi Page 189
    Among the factors that are necessary to facilitate the consumer’s daily life with high mental involvement, fashion clothing is an important and significant factor for many consumers. According to the importance of the subject, this research reviewed the effect of religion, materialism and demographic features of the consumer on mental involvement in fashion clothing among citizens of Yazd. Confirmatory factor analysis method has been applied in analytical statistics of this research to determine the role and position of each one of the research elements by using Amos software. Correlation test has been used in order to review the relations between fashion clothing involvement and its dimensions, and linear regression test in order to determine the effect manner of involvement in fashion clothing and mental knowledge on confidence in fashion decision making. The statistical population includes all the individuals above 20 years old in Yazd City; the sample size was calculated 99 individuals by using Cochran formula. The research results showed that religion and materialism have significant effect on mental involvement in fashion clothing and involvement has a positive and significant effect on fashion decision making confidence. Furthermore, mental involvements in fashion clothing and mental knowledge have a positive and significant effect on fashion decision making confidence and it was specified in the reviewing of the relation between demographic factors (sex, age,…) and the studied variables that the correlation between them was not significant even in the confidence level of 95 percent.
    Keywords: Mental Involvement, Fashion Clothing, Materialism, Religion