فهرست مطالب

تحقیقات فرهنگی ایران - سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1396)

فصلنامه تحقیقات فرهنگی ایران
سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله علمی پژوهشی
  • منصور طبیعی، مریم هاشم پور صادقیان*، آزاده هوشیار صفحات 1-30
    تجاوز سراسری ارتش رژیم عراق از زمین، هوا و دریا به جمهوری اسلامی ایران در 31 شهریور 1359 حادثه مهمی است که بررسی ابعاد آن برای نسل حاضر و آینده دارای اهمیت فراوانی است. یکی از پیامدهای بسیاری از جنگ ها ازجمله جنگ ایران و عراق، بعد اسارت است. هدف مقاله حاضر بررسی این پیامد جنگ هشت ساله بین دو کشور ایران و عراق است. این مقاله هم از زاویه تجربه های زنانه و هم تجربه های مردانه به مقوله اسارت نگریسته است. در این راستا با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و مبتنی بر رویکرد عرفی، دو مجموعه خاطرات دوران اسارت با عنوان «من زنده ام» خاطرات دوران اسارت معصومه آباد و «حکایت زمستان» خاطرات دوران اسارت عباس حسین مردی بررسی شده است و در ادامه، مفاهیم، مقوله های فرعی و درنهایت، مقوله های اصلی، برگرفته شده است. نتایج به دست آمده در این مقاله نشان می دهد که اسارت برای اسیران ایرانی تا حد زیادی به عنوان ادامه مقاومت و مبارزه تعریف شده بود، اما به طور خاص، تجربه های این زنان و مردان، ذیل 16 مقوله فرعی قابل تقسیم بندی است که با تحلیل و جمع بندی در قالب 6 مقوله اصلی تعریف می شوند که عبارتند از: تعارض مکانی، خشونت، عوارض جسمانی، تجربه های روانی، سازوکار های مقابله با بحران، و سیاست های خصمانه.
    کلیدواژگان: خشونت، مقاومت، آزادی
  • علیرضا مرادی* صفحات 31-63
    برنامه های درسی علاوه بر دانش تخصصی خود، پیام های ضمنی ای را درباره ارزش ها، نگرش ها، و قواعد رفتاری به فراگیران منتقل می کنند که بر کردار و تلقی های آن ها تاثیر می گذارد. مقاله حاضر، به بررسی این مسئله می پردازد که «هریک از نظریه ها یا چشم اندازهای نظری جامعه شناسی، برنامه پنهان درسی را چگونه تبیین می کند؟» بر این اساس، هدف این پژوهش، بررسی مفهوم برنامه درسی پنهان و مرور تعریف ها و ماهیت آن در چشم انداز نظریه های گوناگون جامعه شناسی و شناسایی جنبه های اجتماعی شکل گیری برنامه های پنهان است. مقاله حاضر، پژوهشی کیفی در حوزه جامعه شناسی آموزش است که در آن مفاهیم و نظریه های مختلف مرتبط با برنامه درسی پنهان با استفاده از روش اسنادی، گرد آوری و تحلیل شده اند. چارچوب نظری این مقاله مبتنی بر دیدگاه های انتقادی در آموزش است و نتایج به دست آمده نشان می دهد که کردارهای ذی نفعان آموزش، روال ها، قوانین، کنش های متقابل، و ساختارهای اجتماعی در شکل گیری برنامه های درسی پنهان، نقش جدی ای ایفا می کنند. همچنین نتایج این بررسی مشخص کرد که طرفداران کارکردگرایی، برنامه درسی پنهان را به دلیل انتقال ارزش های اجتماعی، دارای ضرورتی کارکردی می دانند. مارکسیست ها و طرفداران نظریه انتقادی، میان برنامه های درسی پنهان و ساختار کلی اجتماعی، رابطه معنا داری درنظر گرفته و نقش برنامه را عبارت از آماده سازی فراگیران برای استثمار شدن در بازارهای کار معرفی می کنند. نظریه کنش متقابل اجتماعی به سلطه بی چون وچرای برنامه درسی پنهان معتقد نیست و امر جامعه پذیری را محصول «تعامل فراگیر» و «معلم » می داند. نظریه های فمینیستی نیز برنامه پنهان را عاملی برای مشروعیت بخشی به کلیشه های جنسیتی میان دانش آموزان دختر و پسر معرفی می کنند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، نظریه انتقادی، نابرابری آموزشی، جامعه پذیری، نظریه جامعه شناسی
  • سیدمهدی اعتمادی فر* صفحات 65-88
    با توجه به اهمیت فضای دانشگاه به طور عام، و فضای اداری آن، به طور خاص به عنوان نخستین فضایی که دانشجویان از زمان ورود تا پایان تحصیلات خود با آن سروکار دارند در مقاله حاضر، نگرش دانشجویان در این زمینه بررسی شده است. کیفیت نگرش دانشجویان به فضاهای اداری در حوزه عمومی دانشگاه، و زمینه های ذهنی و مقوله های مشترک میان دانشجویان، بحث های اصلی مورد بررسی مقاله هستند. روش پژوهش حاضر، کیفی و ابزار اصلی آن، مصاحبه های فردی و گروهی است. در این راستا، بیش از 80 مصاحبه با فعالان و دانشجویان دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، علامه طباطبایی، صنعتی شریف، خوارزمی و الزهرا انجام شده است. شاخص های فضای اداری در این پژوهش عبارتند از: رضایت از فضای اداری، امور رفاهی دانشجویان، و وضعیت انتقادی در برابر چنین فضایی، که تلاش شده است با دسته بندی و ارجاع به نگرش دانشجویان در مورد این شاخص ها، به مسائل تحقیق پاسخ گوییم. مشکلات و موانع موجود در فضای اداری دانشگاه و راهکارهای دانشجویان برای رفع آن ها نیز ازجمله موضوع های موردبررسی مقاله بوده است.
    کلیدواژگان: امور رفاهی، حوزه عمومی، زیست جهان دانشگاه، فضای اداری، فعالیت دانشجویی
  • ابوعلی ودادهیر، آمنه صدیقیان بیدگلی، قاسم جعفری* صفحات 89-117
    مقاله حاضر با استفاده از روش نظریه داده بنیاد (زمینه ای) اشتراوس و کوربین به بررسی نحوه تشکیل هویت حرفه ای در میان دانشجویان رشته علوم اجتماعی دانشگاه های وزارت علوم پرداخته است. این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی بوده که با روش نمونه گیری نظری و تکنیک اشباع نظری انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، 528 نفر بوده که با 22 نفر از آن ها به شیوه نیمه ساختارمند، مصاحبه شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که مجموع شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر و استراتژی ها، باعث شده اند که هویت حرفه ای دانشجویان دوره دکترای تخصصی علوم اجتماعی در ایران، نامتوازن شود، یعنی آن ها از آینده حرفه ای خود اطمینان نداشته و با یک دانش سطحی و مبهم و دستگاه فکری ناپایدار در زمینه حرفه خود، در یک وضعیت سردرگمی به سر می برند. پدیده هویت حرفه ای نامتوازن، به خود نامنسجم ربط می یابد. خود نامنسجم، خودی است که در آن فرد صاحب حرفه، فاقد هویت علمی یکپارچه و متعادل است و ازاین رو نمی تواند اهداف ازپیش تعیین شده و برنامه دار کنش حرفه ای را انجام دهد.
    کلیدواژگان: نظریه پهنه محور، معنویت گرایی نوپدید، ناهمنوایی با فرهنگ دینی، نظام ارزشی، نوگروی
  • نفیسه جابریان *، علی ربیعی، حسن محدثی گیلوایی، محمد جواد زاهدی مازندرانی صفحات 119-150
    گرویدن تعداد چشمگیری از مردم شهر تبریز به مجموعه معنویت گرای نوپدید که در این مطالعه «مجموعه میم» نامیده شده است، حاکی از وجود جریان فرهنگی اجتماعی ای است که این مطالعه در پی دستیابی به عوامل موثر بر آن است. روش پژوهش مقاله، کیفی با تکنیک نظریه پهنه محور بوده و داده ها از طریق پرسش نامه نیمه ساخت یافته با مصاحبه عمیق از چهارده نفر از گروندگان، جمع آوری و تحلیل شده است. نتایج به دست آمده از تحلیل یافته ها، الگوی پارادایمی را در دو مرحله تشکیل می دهد که ابعاد آن همراه با مهم ترین عناصر تشکیل دهنده آن ها عبارتند از: الف علل مقدم: تنش های زندگی دینی در عصر مدرن، عدم مقبولیت فرهنگ دینی سنتی، قطع وابستگی های عاطفی؛ ب) شرایط علی: نیاز معنوی و بحران معرفتی، بیماری جسمی و روانی؛ ج) پدیده مرکزی1 و زمینه آن: احساس دردمندی با محتوای متفاوت از نظر شدت، استمرار و تنوع؛ د) شرایط مداخله گر1: عدم مقبولیت فرهنگ دینی؛ ه) راهبرد1: رجوع به منابع دینی سنتی، درمان پزشکی، روانپزشکی، مشاوره، ورزش؛ و) پیامد1: ناکارآمدی راهبرد اولیه و تداوم دردمندی؛ ه) پدیده مرکزی2: احساس دردمندی همراه با درماندگی؛ ز) شرایط مداخله گر2: نظام ارزشی؛ جامعه پذیری دینی و ناهمنوایی با فرهنگ دینی، همنوایی مجموعه با فرهنگ کل، تازگی نگرش و مقبولیت شیوه تبیین مجموعه میم، گزارش از شواهد عینی کارآمدی و اثربخشی، شرایط عضوگیری، کمیت و کیفیت شبکه ارتباطی با اعضای مجموعه؛ ح) راهبرد2: انتخاب روش مجموعه میم که پیامد آن نوگروی با دو جهت گیری ابزاری و غایی است.
    کلیدواژگان: نظریه پهنه محور، معنویت گرایی نوپدید، ناهمنوایی با فرهنگ دینی، نظام ارزشی، نوگروی
  • محمد رحمان پور *، محمد جواد لیاقتدار، ابراهیم افشار صفحات 151-121
    هدف پژوهش حاضر، بررسی چالش های فرهنگی اجتماعی و منابع انسانی فراروی توسعه فناوری اطلاعات در آموزش عالی ایران بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانشجویان تحصیلات تکمیلی شاغل به تحصیل در دانشگاه های دولتی وابسته به وزارت علوم در سال تحصیلی 1390-1389 است. در مرحله نخست، شش دانشگاه تهران، علامه طباطبایی، صنعتی شریف، اصفهان، شیراز و کردستان و در مرحله دوم، 460 نفر از میان دانشگاه های یادشده به صورت تصادفی، انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته بوده که ضریب پایایی آن براساس آلفای کرونباخ، 94/0 برآورد شد و روایی محتوایی آن را نیز چند تن از استادان صاحب نظر تایید کرده اند. داده های به دست آمده، با کمک نرم افزار آماری SPSSمحاسبه و در سطح آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند. در سطح آمار توصیفی از شاخص های فراوانی، درصد و انحراف معیار، و در سطح آمار استنباطی نیز از آزمون t، تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی استفاده شد. نتایج نشان داد که چالش های مهم فرهنگی اجتماعی عبارت بوده اند از بالا بودن نسبت دانشجو به رایانه های موجود، ضعف روحیه جست وجوگری دانشجویان، و ضعف زبان انگلیسی دانشجویان و استادان. در بعد منابع انسانی نیز ناآشنایی دانشجویان با چگونگی دسترسی به اطلاعات موجود در پایگاه های اطلاعاتی، کمبود یا حرفه ای نبودن کارشناسان فناوری اطلاعات در دانشکده ها، و درک نشدن قابلیت های فناوری اطلاعات توسط مدیران، مهم ترین چالش های توسعه فناوری اطلاعات در آموزش عالی ایران بوده اند.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، چالش های فرهنگی- اجتماعی، چالش های منابع انسانی، آموزش عالی ایران، دانشجویان
  • سیدهادی مرجایی*، فاطمه غلامرضاکاشی صفحات 183-210
    مقاله حاضر به بررسی وضعیت گرایش به مصرف مواد مخدر در بین دانشجویان بومی (تهرانی) و غیربومی (ساکن در خوابگاه ها) در دانشگاه های تهران، پیش از اجرای طرح بومی گزینی در دانشگاه ها می پردازد. در این پژوهش، اطلاعات اولیه دو تحقیق 1. طرح شیوع شناسی مصرف مواد مخدر (نمونه دانشجویان دانشگاه های تهران) (سراج زاده، 1383) با 1750 نفر نمونه؛ و 2. طرح نگرش ها و رفتارهای دانشجویان (نمونه دانشجویان دانشگاه های تهران) (سراج زاده و همکاران، 1382) با 686 نفر نمونه از هفت دانشگاه، شامل دانشگاه تهران، شهید بهشتی، امیرکبیر، صنعتی شریف، الزهرا، علم و صنعت و تربیت معلم، مقایسه و تجزیه و تحلیل شده اند. نتایج کلی به دست آمده نشان می دهد که از 28 شاخص مربوط به انواع آسیب های مرتبط با گرایش و مصرف مواد مخدر، دانشجویان غیربومی در 13 شاخص و دانشجویان بومی در 8 شاخص، به طور جداگانه و هر دو گروه در 7 شاخص در یک سطح، درگیر انواع گرایش و مصرف مواد مخدر هستند. یکی از نکته های مهم این پژوهش این است که هر دو گروه دانشجویان بومی و غیربومی در زمینه مصرف مواد مخدر در سن بالای 18 سال و در مورد مصرف مشروبات الکلی، در سن پیش از ورود به دانشگاه و زیر 17 سال تجربه مصرف داشته اند. همچنین، یافته ها نشان می دهد که دانشجویان غیربومی بیش از دانشجویان بومی در معرض گرایش و مصرف مواد مخدر بوده و تجربه مصرف مواد مخدر، کشیدن سیگار، شرکت در مجالس مصرف مواد و رفتارهای انحرافی ازجمله مصرف تفریحی تریاک و الکل در بین دانشجویان غیربومی شایع تر بوده است.
    کلیدواژگان: دانشجویان بومی، دانشجویان غیربومی، مسائل اجتماعی، مصرف مواد مخدر، مصرف مشروبات الکلی
|
  • M. Tabiee, M. Hashempour Sadeghian *, A. Hooshiar Pages 1-30
    Global military aggression against the Iraqi regime of land, air and sea to the Islamic Republic of Iran on 31 September 1359, is an important event that its consequences is critical for the present and future generations. One of the consequences of most of wars, including the Iran-Iraq war, is captivity. This paper aims to evaluate this aspect of eight-year war between Iran and Iraq. This paper from the point of view of women’s experiences and men’s experiences of captivity. In this regard, using qualitative content analysis based on customary approach, two sets of memories of captivity named “I am alive” –Masoume Abad’s captivity memory- and named “wnter narrative”-Hosein Paimardi’s captivity memory- has examined and in this way, extracted concepts, sub-categorise and main categories. This paper’s conclusions show that captivity is defined as resistance and struggle to Iranian captives. But in particular, the experiences of these men and women is divided under 16 sub-categorises and these are defined under 6 main categorises that include: Conflict place, violence, complications, psychological experiences, mechanisms to deal with crisis and hostile policies.
    Keywords: Violence, Resistence, Freedom
  • Alireza Moradi * Pages 31-63
    This paper reviews the concept of hidden curriculum in the sociological theories and wants to explain sociological aspects of formation of hidden curriculum. The main question concentrates on the theoretical approaches in which hidden curriculum is explained sociologically.
    For this purpose it was applied qualitative research methodology. The relevant data include various sociological concepts and theories of hidden curriculum collected by the documentary method.
    The study showed a set of rules, procedures, relationships and social structure of education have decisive role in the formation of hidden curriculum. A hidden curriculum reinforces by existed inequalities among learners (based on their social classes or statues). There is, in fact, a balance between the learner's "knowledge receptions" with their "inequality proportion".
    The hidden curriculum studies from different major sociological theories such as Functionalism, Marxism and critical theory, Symbolic internationalism and Feminism.
    According to the functionalist perspective a hidden curriculum has a social function because it transmits social values. Marxists and critical thinkers correlate between hidden curriculum and the totality of social structure. They depicts that curriculum prepares learners for the exploitation in the work markets. Symbolic internationalism rejects absolute hegemony of hidden curriculum on education and looks to the socialization as a result of interaction between learner and instructor. Feminism theory also considers hidden curriculum as a vehicle which legitimates gender stereotypes.
    Keywords: Hidden curriculum, Critical theory, socialization, Unequal Education
  • S.M. Eteadifard * Pages 65-88
    Office space is the space where students first experience the university. In this paper, the attitude of students toward office space in the public sphere of university is discussed. This article is the result of the research conducted for the “Institute for Social and Cultural Studies” by the author. The main issues in this paper are: university student's attitudes towards quality office space at the universities and mental basis of common issues among students at the universities. Data were collected through individual and group interviews. More than eighty interviews with activists and students of University of Tehran, Shahid Beheshti University, Allameh Tabataba’i University, Sharif University of Technology and Kharazmi University were done. The main indicators of office space in this study include: students’ satisfaction of office space, students’ welfare affairs and students’ feedback about this space. Problems and obstacles relating to the office space and their solutions were also studied in this paper.
    Keywords: life-world at the universities, office space, public sphere, student activities, welfare affairs
  • A. Vedadhir, A. Sedighian Bidgoli, Gh. Jafari * Pages 89-117
    Accepted doctoral students in the social sciences in Iran have doubled since 86-87Ta94-95T. This increase, apart from road infrastructure in the humanities and social sciences research. Lack of job opportunities, particularly in the field of professional and social sciences in Iran, the importance of assessing the status of the actors involved in the field of social sciences has doubled. The study examines how a professional identity among doctoral students in the social sciences has been discussed. The research method used was based on grounded theory. The basic subject of study called the phenomenon of professional identity has been uneven.The study examines how a professional identity among doctoral students in the social sciences has been discussed. The research method used was based on grounded theory. The true measure of its regular professional knowledge, job definition in line with the social sciences and the mental representation and reproduction of knowledge is not consistent with the approach favored relationship.
    Keywords: Social Science, Doctoral Students, Professional Identity, Grounded Theory
  • N. Jaberian *, A. Rabiei, Hasan Mohaddesi Gilvaiei, M.J. Zahedi Mazandarani Pages 119-150
    The conversion of a large number of people to the emerging spiritual sect (hereafter mentioned as “the M sect” in the current study) indicates a socio-cultural trend and the current study attempts to identify its causes and effective factors. Qualitative methodology in the form of Grounded Theory has been applied. Data were collected through distributing a semi-structured questionnaire in an in-depth interview from fourteen participants. Findings constitute a two-step paradigm model where the dimensions and major elements include: A) preliminary conditions: stresses of religious life in the modern age, lack of acceptability in the traditional religious culture, emotional detachment; B) causal conditions: spiritual needs, epistemic crisis, physical or mental illnesses; C1) The central phenomenon and context: the feeling of distress with regard to intensity, continuity, and diversity; D1) Strategy: reference to traditional religious texts, medical treatment, psychotherapy, counseling, exercise; E1) intervening conditions: lack of acceptability in the religious culture; F1)
    Result
    inefficient or partially efficient of strategy and continuity of the feeling of distress; C2) the feeling of distress with desperation; D2) choosing the spiritual method proposed by M; E2) value system, religious socialization and lack of congruence with the religious culture, the congruence of the sect with the general culture, having fresh viewpoints and the acceptability of explanations provided by the sect, objective reports on the effectiveness of the practices in the sect, open membership, and the quality and quantity of the network of relations with members in the sect; F2) Conversion that has instrumental and ultimate interpretations.
    Keywords: grounded theory, emerging spirituality, lack of congruity with the religious culture, value system, conversion
  • M. Rahmanpoor *, M.J. Liaghatdar, E. Afshar Pages 151-121
    The aim of the this study was survey of cultural-social and human recourses challenges facing development of information technology in higher education in Iran. The population of this study was all graduate students studying in the Department of the State University in academic year 2010-2011. In first stage, Tehran, Allameh-Tabatabaee, San’ati-Sharif, Isfahan, Shiraz and Kurdistan Universities were selected as samples. Among these universities, 460 patients were randomly selected in proportion. Data were collected via a questionnaire. Reliability using Cronbach's alpha coefficient respectively 0/94, and its validity was confirmed by several professors. The data were calculated using SPSS statistical software and then analyzed. In Descriptive statistics level, indicators of frequency, percentage and standard deviation, and in inferential statistics level, T test, ANOVA and post hoc test was used. The results showed that in cultural-social dimension including the important challenges were the high ratio of computers to students, poor students searching spirit, and lack of English language teachers and students. In human resource dimension are also unfamiliar of the students with the how access to information in databases, shortage or lack of professional expertise in information technology, faculty and administrators do not understand the capabilities of information technology, were most important challenges Information technology in Iran's higher education.
    Keywords: IT, socio-cultural challenges, human resources challenges, Iran's higher education, students
  • Seyed Hadi Marjaei *, Fatemeh Gholamrezakashi Pages 183-210
    This paper tries to study the status of tendency toward drug and alcohol abuse among university students and makes a comparison between native (from Tehran) and non-native (from other parts of Iran) who stay in dorms. This study is a secondary analysis which uses previous data from other grand researches that have been done among different universities in Tehran. According to the data based on these researches (Serajzade, 2002) and (Serajzade, ET, al. 2001) the eminence of native and non-native student are compared and analyzed. In this study the data is analyzed using SPSS through variety of tests such as T-test, Variation analysis, correlations and so on. The results show that among 28 indicators of different pathological problems relating to drug abuse, non-native students are more involved with drugs in 13 indicators while native students are more engage in 8 indicators and there are 7 indicators that engage both groups equally.
    Keywords: native, non-native Students, social problems, drug abuse