فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات فرهنگی ایران
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید فولادیان ، مرتضی دیاری، راضیه ظهوری صفحات 1-28
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی چگونگی گذران اوقات فراغت در میان دانشجویان غیربومی دانشگاه فردوسی است. دانشجویان غیربومی به دلیل داشتن شرایط خاص، روند متفاوتی را در ترم های مختلف در مورد گذران اوقات فراغت، تجربه می کنند. ورود به فضای جدید و در اغلب موارد، تجربه جدید زندگی در یک کلان شهر، افراد را با انواع متفاوتی از شیوه های گذران اوقات فراغت آشنا می کند. درواقع، یک دانشجوی غیربومی ، پس از ورود به شهر محل تحصیل، اوقات فراغت خود را با دوستان خود شریک می شود و خانواده، نقش بسیار اندکی در گذران اوقات فراغت وی ایفا می کند. آزادی عمل بیشتر، داشتن زمان فراغت بیشتر، آشنایی با دوستان جدید، آشنایی با شیوه های متفاوت گذران اوقات فراغت در یک کلان شهر، فرصت آشنایی با جنس مخالف، و بسیاری دیگر از موارد، موجب تفاوت های گسترده ای در شیوه گذران اوقات فراغت دانشجویان غیربومی می شود. روش انجام این پژوهش، کیفی بوده است؛ به این ترتیب که با 40 نفر از دانشجویان غیربومی، مصاحبه عمیق فردی انجام شده و درنهایت، با رسیدن به اشباع نظری، مصاحبه ها در سه مرحله، کدگذاری و درنهایت، تحلیل شده اند. یکی از مهم ترین نتایج این پژوهش، کاهش زمان فراغت در ترم های پایانی است. همچنین، شیوه گذران اوقات فراغت دانشجویان غیربومی در ترم های پایانی، تفاوت هایی دارد که در قسمت یافته ها مطرح و بررسی شده است. به طورکلی، فعالیت در شبکه های اجتماعی، ارتباط با جنس مخالف، خیابان گردی و رفتن به پارک، از مهم ترین فعالیت های فراغتی دانشجویان است. بیش از بیست نوع از شیوه های گذران اوقات فراغت (براساس مصاحبه های انجام شده) در طول مقاله شرح داده شده است.
    کلیدواژگان: دانشجویان غیربومی، اوقات فراغت، خیابان گردی، رابطه با جنس مخالف، شبکه های اجتماعی
  • مژگان خوشنام ، مسعود کوثری، مقصود فراستخواه صفحات 29-67
    دانشجویان، تعاملات و ارتباطاتی فراتر از کلاس درس و نظام رسمی دانشگاه دارند که به طور غیررسمی وجود دارد و بخش زیادی از وقت دانشجویان را در طول دوران تحصیل به خود اختصاص می دهد. آنچه مهم است، درک دانشجو و فهم معانی ذهنی از تعاملات دوران دانشجویی است که کشف آن به کاهش شکاف موجود میان این قشر و مسئولان دانشگاه و آموزش عالی کمک می کند و از طریق آن می توان لایه های پنهان زندگی دانشجویان را شناخت و برمبنای آن سیاست گذاری کرد. در این مقاله خلاصه زندگی دانشجویی ادراک شده، معناشده، و تجربه شده را در خلال این تعاملات دنبال خواهیم کرد. در این راستا با 52 دانشجوی دانشگاه تهران از دانشکده ها و رشته های مختلف مصاحبه عمیق پدیدارشناسی انجام شد. پس از تقلیل، کدگذاری، و تحلیل یافته های مصاحبه، به تغییر الگوی زیست دانشجو رسیدیم؛ به این معنا که دانشجو در طول تعاملات غیررسمی و گذراندن اوقات زیادی از دوران دانشجویی خود با دوستان در موارد گوناگون به تغییراتی در زیست دانشجویی خود رسیده است؛ ازجمله تغییر الگوی ارتباطات انسانی، تغییر سبک های دین داری، تغییر الگوی اوقات فراغت، افزایش توانمندی های فردی، نگرش جنسیتی، تغییر الگوهای تحصیلی، تغییر نگرش و جهان بینی، حس مثبت فردی، حمایت و تعلق خاطر گروهی، جبران، تغییر در انگیزه مشارکت اجتماعی، تغییر در فرایند اجتماعی شدن و نظام هنجاری.
    کلیدواژگان: زیست جهان، دانشجو، تعاملات غیررسمی، پدیدارشناسی
  • احمد نادری ، بهروز روستاخیز، ابراهیم فیاض، محمدعثمان حسین بر صفحات 69-102
    تامل در آرایش نیروهای اجتماعی و جریان های اندیشه ای گوناگون که در هر جامعه قومی، چشم انداز هویتی ویژه ای را توسعه می دهند، تاییدگر این نکته است که امر قومی به طور عام و مسئله هویت قومی به طور خاص، پدیده ای اجتماعی است که می تواند زمینه ساز مناقشه های اساسا گفتمانی باشد. پژوهش حاضر برمبنای چنین درکی و با توجه به ضرورت فهم گوناگونی اندیشه هایی که در مورد مسئله قومیت و هویت قومی در بلوچستان ایران، به ویژه در دوران معاصر، وجود داشته و دارد، سازمان یافته است. این پژوهش کیفی با استفاده از مجموعه ای از تکنیک ها، به ویژه با تاکید بر روش شناسی تاریخی، مطالعات کتابخانه ای اسنادی، و نیز تاملات میدانی، پس از طرح بحثی نسبتا مفصل در مورد ساختار و سازمان اجتماعی بلوچ های ایران، نخست به ارائه نوعی دسته بندی از نیروها و گروه های اجتماعی مطرح در جامعه موردمطالعه پرداخته و سپس، بر این مبنا، بحثی را درباره گفتمان های رقیب در آن ارائه کرده است. یافته ها نشان می دهد که تاثیرگذارترین گروه های اجتماعی مطرح در سپهر سیاسی و اجتماعی بلوچستان به ویژه در یک سده اخیر عبارت بوده اند از: 1) سردارها، خوانین و اشرافیت سنتی؛ 2) نخبگان قومی ناسیونالیست و ملی گرا؛ 3) روحانیون، مولوی ها و فعالان مذهبی؛ 4) روشنفکران و فعالان مدنی تجددگرا. به نظر می رسد که هریک از این گروه ها، در چارچوب و فضای اندیشگانی ویژه ای فعالیت می کند؛ در مقاله حاضر، این موضوع با ارائه چهار دسته گفتمانی، بررسی شده است: 1) گفتمان های خودمحور و قوم گرایانه؛ 2) گفتمان های ناسیونالیستی و ملی گرایانه؛ 3) گفتمان های سیاسی اجتماعی مذهب محور؛ 4) گفتمان های سیاسی اجتماعی بازاندیشانه.
    کلیدواژگان: گفتمان های هویتی، هویت قومی، بلوچ، بلوچستان
  • سعید رضا عاملی، منصوره حجاری صفحات 103-130
    انگاره های ذهنی موجود میان گروه های اجتماعی، تاثیر مستقیمی بر شکل گیری تعاملات میان آن ها دارد. مردم اغلب دیگران را به عنوان اعضای یک گروه اجتماعی درک می کنند و براساس انگاره هایی که در ذهنشان از دیگری وجود دارد، تعاملات خود را شکل می دهند. مطالعه و شناسایی انگاره ها می تواند در برقراری یا عدم برقراری ارتباط درست، تاثیرگذار باشد. این مقاله به مطالعه انگاره های ذهنی شخصی اعضای انجمن اسلامی و انگاره های ذهنی خویشتن اعضای بسیج دانشجویی می پردازد. به این منظور سعی شده است از نظریه «انگاره های ذهنی» استفاده شود. براساس این نظریه، انگاره ذهنی، مجموعه ای از تجربه های گذشته هستند که در گروه های دانشی مرتبط دسته بندی شده اند و برای راهنمایی رفتارهای ما در موقعیت های آشنا به کار می روند. با توجه به تعریف های نیشیدا (1999) و ترنر (1987) ، انگاره های ذهنی شخصی و خویشتن، دو نوع از انگاره های ذهنی هستند. رویکرد روشی پژوهش حاضر، رویکرد کیفی است و درمجموع با 46 نفر از اعضای فعال تشکل ها، مصاحبه نیمه ساخت یافته انجام شده است. تحلیل داده ها به صورت تحلیل مضمون انجام شده است؛ انگاره های شخصی اعضای انجمن اسلامی که شامل سه مضمون مطلق گرایی، سنت گرایی، و نسبی گرایی اخلاقی هستند در مقابل انگاره های خویشتن اعضای بسیج که شامل انگاره های خویشتن از منظر دیگری و از منظر خود هستند، مطالعه و بررسی شده و در ادامه انگاره های متضاد و مشابه بین این دو تشکل دانشجویی، شناسایی شده اند.
    کلیدواژگان: ارتباطات بین فرهنگی، انگاره های ذهنی، تشکل های دانشجویی، انگاره های شخصی، انگاره های خویشتن
  • حمیده مولایی صفحات 131-159
    امروزه بین المللی شدن دانشگاه ها و جذب هرچه بیشتر دانشجویان خارجی، به یکی از مهم ترین دغدغه ها و سیاست های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تبدیل شده است. مقاله حاضر در پی بررسی مهم ترین عوامل موثر بر انطباق فرهنگی اجتماعی دانشجویان بین المللی در ایران است. مطالعه موردی این پژوهش، دانشجویان بین المللی دانشگاه تهران هستند. داده های پژوهش با استفاده از روش پیمایش و از طریق پرسش نامه آنلاین و همچنین، به شیوه حضوری در بین دانشجویان خارجی ساکن کوی دانشگاه تهران جمع آوری شده است. روی هم رفته تعداد 284 پرسش نامه تجزیه و تحلیل شده است. نتایج پژوهش نشان داد که میزان انطباق دانشجویان، با عواملی مانند داشتن همراه (به عنوان مثال، همسر و فرزند) در طول تحصیل، مدت اقامت در ایران، پذیرفته شدن از سوی افراد در محیط دانشگاهی و در اجتماع، انتخاب آگاهانه و با انگیزه ایران و همچنین، رضایت کلی از زندگی در ایران، به طور مثبت و معناداری مرتبط است. قابل ذکر است که میزان انطباق، با نوع آشنایی پیشین دانشجویان خارجی با ایران، رابطه معناداری نداشت. همچنین، نتایج نشان داد که درحالی که بین ویژگی های جمعیت شناسی ای مانند سن و جنسیت و میزان انطباق بین فرهنگی، رابطه معناداری مشاهده نشد، دانشجویان مقاطع بالاتر و همچنین دانشجویانی که کشور محل تولد آن ها نزدیکی فرهنگی بیشتری با ایران داشت، میزان بیشتری از انطباق بین فرهنگی را گزارش کردند.
    کلیدواژگان: انطباق بین فرهنگی، شوک فرهنگی، حساسیت بین فرهنگی، دانشجویان بین المللی، ایران
  • معصومه تقی زادگان ، محمدرضا مریدی، بهزاد مریدی صفحات 161-185
    گفتمان های موجود در مورد همگرایی شیعه و سنی، شامل سه گفتمان «تقریب مذاهب» ، «وحدت اسلامی» ، و «انسجام اجتماعی» هستند، اما فارغ از گفتمان ها، مقاله حاضر الگوهای فرهنگی همسازی میان شیعه و سنی در منطقه لارستان (جنوب استان فارس) و بستک (غرب استان هرمزگان) را با رویکرد اجتماعی مطالعه می کند. هدف این مقاله، بررسی ابعاد مختلف این الگوی فرهنگی است و پرسش های پژوهش عبارتند از اینکه: درجه همزیستی و مدارای فرهنگی میان شیعه و سنی در این منطقه تا چه حد است؟ همچنین، درجه تعصب گرایی قومی و مذهبی در میان این دو گروه مذهبی چگونه است؟ برای پاسخ به این پرسش ها، به مطالعه میدانی و مصاحبه پیمایشی با 420 نفر از اهل تشیع و تسنن در منطقه لارستان و بستک پرداخته ایم. نتایج پژوهش نشان می دهد که در جنوب استان فارس، همزیستی، همگرایی، و درهم تنیدگی اجتماعی بین شیعیان و اهل تسنن وجود دارد.
    کلیدواژگان: اهل شیعه، اهل سنت، فرهنگ جنوب ایران، لارستان، بستک، الگوی حساسیت میان فرهنگی
  • سید حسین نبوی ، طاهره مرادی نصاری صفحات 187-212
    خودکشی یکی از مسائل اجتماعی مهمی است که شیوع روزافزون آن در استان ایلام، بحرانی را پدید آورده است. پژوهش حاضر، تنها با هدف مطالعه زمینه فرهنگی خودکشی در جامعه ایلام انجام شده است. برای رسیدن به این هدف از رهیافت جامعه شناسی فرهنگی الگزندر بهره گرفته ایم. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در جامعه ایلام، خودکشی، نمادی برای اعتراض به وضع موجود است و به عنوان شر و امری شوم، رمزدهی شده است. درباره خودکشی نیز دو روایت اصلی وجود دارد: تقدیرگرایانه و رهایی بخش. با تحلیل بازنمایی، رمزدهی و روایت های خودکشی درمی یابیم که این کنش به منظور به رسمیت شناخته شدن انجام می شود. برای کاهش خودکشی، ایجاد تغییرات هوشمندانه در نظام ارزشی، هنجاری، و تفسیری موجود، ضروری است و انجام این کار مستلزم سیاست گذاری فرهنگی است تا در معنایی که خودکشی برای کنشگران دارد، تغییری اساسی ایجاد کند؛ نخست اینکه لازم است که پیوند فرهنگی میان نیاز سائق به رسمیت شناخته شدن، با استفاده ابزاری از کنش خودکشی، گسیخته شود. دوم اینکه هر دو نسل را برای به رسمیت شناختن یکدیگر آماده کند. نسل والدین برای پذیرش نسل جوان آمادگی ندارد. نسل جدید نیز برای نسل گذشته، مشروعیتی قائل نیست؛ بنابراین، روابط بین دو نسل، به روابط قدرت و مقاومت تبدیل شده است. نسل جدید مقاومت می کند و نسل گذشته جز اعمال مقتدرانه ارزش ها، هنجارها، و تفسیرهای خود، چاره دیگری ندارد؛ بنابراین، سیاست گذاری باید در ارزش ها، هنجارها، و تفسیرهای هردو نسل، جرح و تعدیل ایجاد کند.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی فرهنگی الگزندر، الکساندر، نماد، رمزگان، روایت، به رسمیت شناخته شدن
|
  • M. Fouladiyan , M. Dayyaree, R. Zohouri Pages 1-28
    Study of how to spend non-native students of Ferdowsi University among leisure time, is purpose of this research. Non-native students experience different process in different terms related to leisure time due to special conditions. Entering in new environment, and often new experience in a metropolis, can be understood of people for different leisure time. In fact, since non-native student arrived in own city of study, shares his leisure time with his friends and his family plays a very small part in spending his leisure time. The more elbowroom, having more time to spend leisure time, getting to know new friends and different types of leisure time in a metropolis, opportunity to relationship with opposite sex and many other things will cause of difference in the leisure time of non-negative students. The method of this research was qualitative. With 40 non-native students, individual in-depth interviews were done and finally, by reaching theoretical saturation, the interviews were coded in three stages and finally -analyzed. One of the most important results of this study is the reduction of leisure time in the final semester. Also, the type of spending leisure time for non-native students in the final semester has differences that are discussed in the findings. Generally, Activities in social networks, relationship with opposite sex, street surfing and going to the park are most important leisure activities of the students. More than twenty of leisure time is described according to interviews in the report.
    Keywords: Non-native students, leisure time, street surfing, relationship with opposite sex, social networks
  • M. Khoshnam , M. Kousari, M. Farasatkhah Pages 29-67
    Students have interactions and communications beyond the official university systems which are informal and form many of their memories during the time of education. What matters is the students' understanding and perception of mental concepts of student life which should be discovered to narrow the gap between higher education and university officials as much as possible so that the hidden layers of student life can be perceived and policies can be formed according to them. In the present study, a summary of the perceived, meaning and experienced student's life will be presented during these interactions. For this purpose, deep phenomenological interviews were made with 52 students from different departments and fields of study in the University of Tehran. Over the informal interactions and spending most of their times with their friends, the students have changed in many cases of their student life such as changing in human communication patterns, changing religious styles, changing the leisure time, an improvement in personal abilities, gender attitudes, changing in educational patterns, changing of attitude and worldview, achieving positive personal feelings, support and a sense of group affiliation, compensation, changing in social participation motivations, change in the socializing processes and the normative system.
    Keywords: world universe, student, informal interaction, phenomenology
  • A. Naderi , B. Roustakhiz, E. Fayaz, M.O. Hosseinbor Pages 69-102
    The main purpose of this research is first to provide a sort of forces and social groups’ categorization in the Balochistan community and, in the following, discourses that can be deduced from the activities of these groups. The present research is fundamentally, within the framework of a kind of historical-genealogical methodology. Findings show that especially in the last century and among social groups in political and social discourses of Balochistan, the most influential ones included: 1) Commanders, khans and the traditional aristocracy; 2) Ethnic nationalist and national elites; 3) clerics, Molavies and religious activists; 4) intellectuals and modernist civil activists. It seems that each of these groups act in a special thinking context and space; this issue is discussed in the present article, following the presentation of four discourses: 1) Self-centered and ethnocentric discourses; 2) nationalist discourses; 3) socio-political religious-oriented discourses; 4) Reformative socio-political discourses.
    Keywords: Identity Discourses, Ethnic Identity, Baloch, Balochistan
  • Saied Reza Ameli, M. Hajjari Pages 103-130
    The schemata existing among social groups have a direct impact on the formation of interactions in different societies. People often perceive others as members of a social group and form their own relationships and interactions based on ideas that they have from one another. The study and identification of ideas can be effective in establishing or not establishing communication. This article studies the schemata between members of the Islamic Association and Basij members. Because of this, we tried to use Nishida’s theory of schemata. Based on this theory, schemata is a set of past experiences that are categorized in relevant knowledge groups and used to guide our behavior in familiar situations. According to the definitions of Nishida (1999) and Turner (1987), personal and self-schemata are two of the types of schemata's. The method approach in this study is a qualitative approach. At the end, a Semi-structured interview was conducted between 46 active members of these Groups. Data analysis has been carried out in the form of thematic analysis. Personal schemata of the members of the Islamic Association are identified and categorized against the self-schemata of the members of the Basij in the form of themes and sub-themes. In the following, opposite and similar schemata between the two Student groups have been identified.
    Keywords: intercultural communication, schema, student organizations, personal schemata, self-schemata
  • H. Molaei Pages 131-159
    This paper aims to investigate the most significant factors affecting the socio-cultural adaptation of international students in Iran. A survey was conducted on international students studying at University of Tehran. Data was collected both online and on paper among the students. 284 valid responses were collected. The results indicate that there is a positive relationship between the level of socio-cultural adaptation of international students and factors such as having companion during the study period in Iran, the length of stay, being accepted by people in society, being accepted by university staff and students and an overall satisfaction of living in Iran. The results also suggest that there is no significant relationship between acquiring prior knowledge regarding Iran and the level of socio-cultural adaptation of students. The results also indicate that there is no significant relationship between the demographic factors such as age and gender and socio-cultural adaption of international students at the University of Tehran.
    Keywords: socio-cultural adaptation, cultural shock, intercultural sensitivity, international students
  • M. Taghizadegan , M.R. Moridi, B. Moridi Pages 161-185
    This study follows a social approach and pays attention to the social and cultural level of convergence in the daily life of the Shia and Sunni people. The cultural patterns of Shia-Sunni divide in Lārestan region (south Fars province) and Bastak (west Hormozgān province) are a good example of the coexistence and sympathy between the two religious groups in Iran. The main question is: How the co-existence of Shia and Sunni people in this region can transform the ethnic and religious fanaticism into the ethnical and cultural relativism and ultimately lead to a cultural integration between Shias and Sunnis? Milton J. Bennett's Developmental Model of Intercultural Sensitivity (DMIS) was adopted as the theoretical model for answering the question. The research includes a field study and a survey interview with 420 Shia and Sunni people in Larestan and Bastak. The results showed that Sunni people have a more ethnocentric view compared with Shia people, because the Sunni people are a minority group who pursue more conservative and cautious views to protect their societies. The Shia people have more ethno relativist views; Shia people have more cultural tolerance and are more inclined to accept and even integrate with Sunnis. It is based on this view that the coexistence, convergence and social integration of Shias and Sunnis have become possible.
    Keywords: Shia people, Sunni people, Culture of Southern Iran, Larestan Intercultural sensitivity model
  • S.H. Nabavi , T. Moradi Nasari Pages 187-212
    Suicide is one of the important problems the prevalence of which has brought about a crisis in Ilam province. Numerous studies have been carried out, but have not adequately addressed the cultural causes (meaning). Hence, the main issue in the present research is what is the meaning of suicide among the people of Ilam? To achieve the response, the strong program approach in the cultural sociology of Alexander and Smith was used. The method is of a qualitative kind; it is based on the "strong program". In this research, due to the subject and the conditions, purposive sampling was used. The sample includes all individuals who have had suicide attempts (unsuccessful) in the province during the period from September to December 2014, or relatives of those who have committed suicide. Data collection techniques, included observation and interviews with either people who had committed suicide some of their relatives. The data was supplemented through interviews with hospital personnel, university professors, researchers and informant individuals, referring to articles and publications; news reports and press releases; sites and weblogs; as well as proverbs, poems, etc. The results show that in Ilam society, suicide is a symbol of the objection against the status quo and is codified as evil. There are two main narratives about suicide: fatalism and salvation. Through analyzing the symbols, codes and narratives of suicide, it is understood that suicide is thought to be a way the person is recognized.
    Keywords: Cultural Sociology of J.C. Alexander, Symbol, Code, Narrative, Recognition