فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات فرهنگی ایران
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/12/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی عسگری، محمود شارع پور صفحه 1
    امروزه حضور انسان های متفاوت در محل زندگی، کار و عرصه اجتماع از حساسیت ویژه ای برخوردار است. ازآنجاکه وجود چنین تنوعی ممکن است سبب درگیری میان صاحبان هویت های گوناگون در صحنه اجتماع شود، لازم است با انجام پژوهش های علمی، شناخت عمیق تری نسبت به آنها حاصل شود. در این مقاله بر اساس یک نمونه 220 نفره از دانشجویان دانشکده های علوم اجتماعی دانشگاه تهران و علامه طباطبایی به بررسی میزان مدارا (شامل سه نوع مدارای اجتماعی، سیاسی و اخلاقی رفتاری) پرداخته شده است. برای سنجش مدارا، بعد از بررسی گونه شناسی های ارائه شده درباره این مفهوم، «تقسیم بندی وگت» به عنوان مبنای سنجش مدارا مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد از میان انواع مدارا، مدارای سیاسی از میزان بیشتری برخوردار بوده است. آزمون تفاوت میانگین حکایت از تفاوت معنادار بین مقاطع تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد به لحاظ میزان مدارا دارد؛ بدین معنی که با افزایش پایه تحصیلی دانشجویان، میزان مدارای آنها نیز توسعه می یابد. اگرچه میزان مدارای پاسخگویانی که در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران مشغول به تحصیل هستند، به نسبت همتایانشان در دانشگاه علامه طباطبایی بیشتر بوده اما آزمون آماری، تفاوت معناداری را بین این دو دانشکده به لحاظ میزان مدارا نشان نداده است.
    کلیدواژگان: مدارای اجتماعی، مدارای اخلاقی، رفتاری، مدارای سیاسی، گونه شناسی مدارا
  • رحمت الله صدیق سروستانی، صلاح الدین قادری صفحه 35
    مطالعه حاضر با رویکردی جامعه شناختی درصدد بررسی ابعاد هویت دانشجویان است. به منظور بررسی ابعاد هویت دانشجویان با توجه به دیدگاه نظریه پردازان ایرانی، حوزه هویت عرصه مواجهه سنت و مدرنیته به عنوان یکی از مهم ترین پدیده های اثرگذار بر هویت ایرانی مدنظر قرار گرفت. بر این اساس سعی شد ابعاد هویت دانشجویان با توجه به مؤلفه های سنتی و مدرن بررسی شود. فرض اصلی این پژوهش پیوندی بودن هویت دانشجویان به معنای ترکیبی از مؤلفه های هویتی سنتی و مدرن است. هر بعد هویت (سنتی و مدرن) در وجه فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بررسی شده و برای هر یک از آنها شاخص هایی در نظر گرفته شده است. روش این مطالعه، پیمایش و گردآوری اطلاعات مبتنی بر پرسشنامه بود. جامعه آماری دانشجویان دانشگاه های تهران و جمعیت نمونه از 6 دانشگاه تهران، شهید بهشتی، علامه طباطبایی، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه الزهرا و دانشگاه جامع علمی کاربردی انتخاب شدند. یافته های تحقیق نشان داد مؤلفه های مدرن هویت در بخش اجتماعی و فرهنگی نقش برجسته تری نسبت به مؤلفه های سنتی دارند. اما در بخش هویت سیاسی این مؤلفه های سنتی، یعنی گرایش به آمیختگی دین و سیاست و گرایش به اقتدارگرایی ملی و سیاسی است که در مقابل گرایش به وجود جامعه مدنی نقش برجسته تری در هویت دانشجویان دارد. بر اساس نتایج تحقیق، هویت دانشجویان نه یک سازه تک بعدی (سنتی یا مدرن) بلکه سازه ای پیوندی متشکل از مؤلفه هایی از هر دو بعد سنتی و مدرن است.
    کلیدواژگان: مؤلفه های سنتی، مؤلفه های مدرن، هویت، هویت پیوندی
  • نادر افقی، عباس صادقی صفحه 65
    هدف از انجام تحقیق حاضر، بررسی ارزش ها و هنجارها در میان دانشجویان ساکن خوابگاه های دانشگاه گیلان در سال تحصیلی 86- 1385 است. به منظور شناسایی دقیق ارزش ها و هنجارهای مذکور و نیز تحلیل جامع تر، 11 سازه طراحی شده که 10 سازه مربوط به متغیر مستقل (پیش بین) و 1 سازه نیز به نام آنومی مربوط به متغیر وابسته (ملاک) بودند. نوع تحقیق، توصیفی تحلیلی و با استفاده از ابزار پرسشنامه و مصاحبه استاندارد بوده است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دختر و پسر خوابگاه های دانشگاه گیلان بود که جمعا 2917 نفر دانشجو را دربرمی گرفت. با استفاده از فرمول نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده، در نهایت 304 نفر دانشجو به نسبت تعداد کل آنان در طبقه تقسیم شدند. (خوابگاه دختران، خوابگاه پسران). پرسشنامه محقق ساخته، پس از کسب روایی لازم از طریق نظرسنجی از استادان و متخصصان و جهت کسب پایایی لازم از طریق ضریب آلفای کرونباخ در مطالعه جانبی (پایلوت) و نیز حذف برخی سؤالات در هر 11 سازه با کسب میزان بالای 70 درصد در ضریب آلفا، جهت جمع آوری داده های تحقیق مورد استفاده قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهد، متوسط میزان آنومی در خوابگاه دختران (64/3) بوده است. البته آزمون T-TEST نیز نشان داد این تفاوت میزان آنومی در دو خوابگاه معنی دار است. حتی خوابگاه پسران که نسبت به خوابگاه دختران دارای میزان آنومی کمتر است (76/2) نیز دارای متوسط آنومی نزدیک به میانگین 3 است. با این حال نتایج تحقیق به تفکیک هر یک از متغیرهای درون سازه های پژوهش حاضر، نشان دادند مکانیسم کنترل اجتماعی (مجازات متخلفان) در هر دو خوابگاه در حد مطلوبی عمل نمی کند. به نظر می رسد در مجموع می توان نتایج فوق را نشانه های وجود عدم تعادل اجتماعی در خوابگاه های دختران و پسران دانست که به منظور جلوگیری از بروز بحران های اجتماعی در دانشگاه ها می تواند در برنامه ریزی های آینده مورد توجه بیشتر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آداب اجتماعی، آنومی، ارزش های اجتماعی، خوابگاه دانشجو، عادت های اجتماعی، هنجار
  • محمد امین قانعی راد صفحه 107
    ادبیات مطالعاتی و سیاست گذاری رایج در نهادهای علمی و اجرایی کشور در زمینه موضوعات صنعتی و تکنولوژیک اغلب ناکامی پروژه صنعتی شدن ایران در سده معاصر را بر مبنای عوامل اقتصادی، سازمانی و مدیریتی توضیح می دهند که این رویکرد خود از عوامل بازدارنده فهم و بومی سازی تکنولوژی است. این مقاله پس از طرح مسئله مزبور، برخی از مباحث مفهومی و نظری برای دریافت مقوله تکنولوژی در گستره ای وسیع تر و به ویژه در رویکرد فرهنگی را مطرح می کند. در مباحث نظری به مقولاتی چون تعارض بین فرهنگ های فناوری محور و میراث محور، تولید و مصرف خلاق تکنولوژی، ریشه گیری فرهنگی و استقلال نهادی تکنولوژی و تداوم میراث فرهنگی در جهان تکنولوژی پرداخته می شود. بخش دیگری از مقاله تاثیر تقابل های دو فرهنگ بر مصرف و تولید تکنولوژی در ایران را تحلیل می کند و از جمله تعارض دو کانون میراثی و تکنولوژیک فرهنگ، تقابل های معرفت شناختی در میان روشنفکران جدید، و لبه مصرفی فرهنگ خلاق تکنولوژی ایرانی را به بحث می گذارد. در بخش پایانی ضمن نتیجه گیری از دستاوردهای مفهومی و مطالعاتی مقاله، برخی از عام ترین راهبردهای استخراج شده از تحلیل فرهنگی تکنولوژی مطرح می شود و انجام برخی مطالعات جزئی تر و مفصل تر در زمینه های گوناگون به منظور زمینه سازی برای یک فراتحلیل پیشرفته تر و ارائه سیاست ها و راهکارهای مناسب به منظور ارتقای جهت گیری های ملی در حوزه سیاست گذاری های فرهنگی و توسعه تکنولوژی، پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تحلیل فرهنگی تکنولوژی، تداوم میراث فرهنگی در جهان تکنولوژی، تولید و مصرف خلاق تکنولوژی، تکنولوژی، ریشه گیری فرهنگی و استقلال نهادی تکنولوژی، فرهنگ
  • عبدالله گیویان، محمد سروی زرگر صفحه 147
    وجود شکاف میان واقعیت و آنچه در رسانه ها ارائه می شود، سبب شده تلاش های بسیاری برای توصیف و تبیین چگونگی و چرایی شکل گیری بازنمایی های رسانه ای از جهان خارج صورت گیرد. در سایه این تلاش ها، امروزه بازنمایی رسانه ای به مفهومی بنیادین در مطالعات فرهنگی و رسانه ای تبدیل شده است. بر اساس فرض های اولیه مطالعات فرهنگی، در بررسی متون رسانه ای، مؤلفه های ایدئولوژیک و اجتماعی موجود در ورای این متون و تاثیر آن در شکل گیری نگاه مخاطبان، امری است که باید به شکل جدی مدنظر قرار گیرد. در میان محصولات رسانه ای موجود، سینمای هالیوود در ارائه بازنمایی های رسانه ای از جهان خارج، موقعیت منحصربه فرد و بی بدیلی دارد. این تحقیق به بررسی «گفتمانی در درون گفتمانی دیگر» می پردازد. به این صورت که تصویر ایران در چهارچوبی از صورت بندی کلی شرق (و در اندازه کوچک تر؛ اسلام) در جهان غرب و به ویژه امریکا مورد بررسی قرار می گیرد‍. برای رسیدن به این هدف، فراورده های سینمایی هالیوود به عنوان یک رسانه، و بخشی از رسانه های امریکایی در نظر گرفته می شود. به این ترتیب، تحقیق حاضر به تحلیل «رسانه ای در میان رسانه های جمعی» امریکا می پردازد. بررسی فیلم های سینمایی ساخته شده در هالیوود که به نحوی با ایران مرتبط بوده اند نشان می دهد در این فیلم ها ایران به مثابه «دیگری فرودست» غرب نشان داده شده و کلیت عمل رسانه ای هالیوود را می توان بخشی از «نژادپرستی نوین» دانست. برای نیل به این هدف، از تلفیق دیدگاه های سه سنت نظری مطالعات فرهنگی، مطالعات پسااستعماری و نظریه فیلم استفاده شده است. در این منظومه نظری، مفهوم بازنمایی در مرکز مباحث نظری قرار دارد و رویکردی مرکب از نظریات استوارت هال و میشل فوکو در مورد مفهوم بازنمایی ارائه می شود. سپس دیدگاه ادوارد سعید در مطالعات پسااستعماری به عنوان مصداقی از کاربرد نظریه بازنمایی ارائه می شود. در نهایت سومین سنت نظری با عنوان نظریه فیلم، سعی در به کارگیری مضامین بازنمایی و مطالعات پسااستعماری در حوزه مطالعات سینمایی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: بازنمایی، تحلیل گفتمان انتقادی، طبیعی سازی، مطالعات پسااستعماری، نشانه شناسی، نظریه فیلم، نژادپرستی نوین، کلیشه سازی
  • محمدرضا دهشیری صفحه 179
    این مقاله به منظور بررسی تاثیرات رسانه بر فرهنگ سازی، ابتدا به تبیین لایه های شش گانه فرهنگ شامل: باورها، ارزش ها و هنجارها (به عنوان هسته فرهنگ) و نماد ها و اسطوره ها، آیین ها و آداب و رسوم، و فناوری ها، مهارت ها و نوآوری ها (به عنوان پوسته فرهنگ) می پردازد. سپس با واکاوی مفهومی فرهنگ سازی مشتمل بر فرهنگ پذیری (به معنای تاثیرگذاری بر هسته و پوسته فرهنگ) و فرهنگ گرایی (به معنای تاثیرگذاری بر پوسته فرهنگ) و با بهره گیری از نظریه های ارتباطی، به تجزیه و تحلیل تاثیرات فرهنگی رسانه ها در عرصه های اندیشه پردازی، ارزش گذاری، هنجار سازی، نماد سازی، جامعه پذیری، الگوسازی و نوآوری رفتاری مبادرت می ورزد و این فرضیه را مورد آزمون قرار می دهد که رسانه ها در عرصه هسته فرهنگ از توان تعلیمی و تثبیتی در زمینه فرهنگ پذیری برخوردارند و در مورد پوسته فرهنگ دارای توان تغییر رفتارها و الگوهای اجتماعی در جهت فرهنگ گرایی هستند. نگارنده در پایان، استلزامات چشم انداز مثبت فعالیت های رسانه ای در عرصه فرهنگ سازی را خاطرنشان می سازد.
    کلیدواژگان: آیین، ارتباطات، ارزش، باور، جامعه پذیری، رسانه، فرهنگ سازی، فرهنگ پذیری، فرهنگ گرایی، نماد، هنجار
  • رسول ربانی، حامد شیری صفحه 209
    الگوهای گذران اوقات فراغت تا چه حد می توانند بازنمای هویت اجتماعی باشند؟ آیا این الگوها در تداوم هویت طبقاتی قرار می گیرند یا در متن فرهنگ مصرف محور معاصر و تغییرات فرهنگی پست مدرن، هویت های متمایز اجتماعی دیگری را بر اساس الگوهای مصرف بیان می کنند؟ هدف مقاله حاضر بررسی هویت اجتماعی در چارچوب تحلیلی مفهوم «اوقات فراغت» به مثابه بخشی از مفهوم عام «سبک زندگی» است. این مطالعه به دو شیوه پژوهش کیفی با استفاده از تکنیک مصاحبه عمیق و روش پیمایشی با استفاده از تکنیک پرسشنامه در بین جوانان شهر تهران به اجرا درآمده است. نتایج تحقیق بیانگر نقش تعیین کننده «طبقه اجتماعی» و ترکیب همزمان«جنسیت» با طبقه اجتماعی در خطوط تمایز و تفاوت الگوهای گذران اوقات فراغت است. حوزه فراغت در تهران به عنوان عرصه انتخاب فردی هنوز در دایره محدود طبقه اجتماعی و جنسیت است. کنشگران اگرچه آزادی انتخاب دارند اما این انتخاب توسط متغیرهای ساختاری و زمینه ای محدود شده است. همبستگی شدید هویت با طبقه اجتماعی و جنسیت در حوزه فراغت به معنای نفی تفاسیر پست مدرن در تمایزات اجتماعی متکثر مبتنی بر مصرف است.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، جوانان، سبک زندگی، طبقه اجتماعی، هویت اجتماعی
  • رضا صمیم، وحید قاسمی صفحه 243
    مقاله حاضر رابطه گرایش به مصرف گونه های موسیقی مردم پسند ایرانی و غربی و میزان پرخاشگری در بین دانشجویان را مورد مطالعه قرار می دهد. مشاهده برخی نشانه های پرخاشگری در میان دانشجویانی که تمایل بسیار زیادی به گونه های موسیقی مردم پسند به خصوص گونه های غیربومی آن دارند انگیزه اصلی انجام این پژوهش است. هدف اصلی تحقیق نشان دادن وجود رابطه معنادار میان مصرف موسیقی مردم پسند و میزان پرخاشگری است. برای نیل به این هدف، تعداد 410 نفر از دانشجویان دانشکده های دانشگاه اصفهان به کمک پرسشنامه محقق ساخته سنجش گرایش موسیقایی و پرسشنامه پرخاشگری، مورد آزمون قرار گرفتند. بر اساس یافته های حاصل از پیمایش مشخص شد میان گرایش به مصرف موسیقی مردم پسند و میزان پرخاشگری رابطه معناداری وجود دارد. در مورد گرایش به مصرف موسیقی مردم پسند ایرانی بعد از انقلاب، جهت رابطه منفی و در مورد گرایش به مصرف انواع دیگر موسیقی مردم پسند، جهت رابطه مثبت بود. کمترین و بیشترین گرایش به مصرف گونه های موسیقایی مورد بررسی، به ترتیب متعلق به موسیقی مردم پسند ایرانی بعد از انقلاب و موسیقی مردم پسند غربی (رپ، راک و هوی متال) بود که دوستداران موسیقی اخیر دارای بیشترین اختلال پرخاشگری بودند. در انتها به این نتیجه رسیده ایم که اگر بپذیریم موسیقی مردم پسند به علت ویژگی های خاص موسیقی شناسانه ای که دارد با ویژگی های روحی جوانان سازگارتر است و نمی توان آن را از سبک زندگی مصرفی این قشر حذف کرد، باید به فکر گونه ای از این موسیقی بود که حداقل پیامدهای رفتاری و اجتماعی را برای مصرف کنندگان آن به بار آورد. در میان این انواع، گونه ایرانی بعد از انقلاب بهترین به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مصرف فرهنگی، مصرف موسیقایی، موسیقی مردم پسند، میزان پرخاشگری
  • مهران سهراب زاده صفحه 263
    مقایسه نسل های پس از انقلاب اسلامی از مباحثی است که تاکنون مورد توجه بسیاری از جامعه شناسان و پژوهشگران مسائل اجتماعی ایران قرار گرفته است. در این میان پاره ای از متفکران جامعه شناسی قائل به انشقاق و شکاف نسل ها هستند و عده ای نیز به وجود تفاوت های جزئی باور داشته و با طبیعی قلمداد کردن تفاوت های میان نسل ها، نگرش متفاوتی را مطرح می کنند. تحقیق حاضر بدون آنکه خود را در چهارچوب ذهنی و فرضیه های این دو دیدگاه محصور کرده باشد، با رویکردی متفاوت از نظر محتوی و روش تلاش نموده با بهره گیری از تئوری «ابژه های نسلی» به مقایسه شباهت ها و تفاوت های سه نسل دانشگاهی از منظر نگرش آنها به ابژه هایی در زمینه رفتار ها، باورها و یادمان های تاریخی دست یابد. در این تحقیق، نمونه گیری از بین دانشگاه های دولتی غیر پزشکی شهر تهران شامل سه نسل دانشگاهی از جمله نسل اول شامل استادان دانشگاه که در دهه 60 دوران دانشجویی خود را سپری کرده بودند، نسل دوم شامل استادان جوان و تازه استخدام شده دانشگاه ها، و نسل سوم شامل دانشجویان فعلی دانشگاه صورت گرفت. نتایج به دست آمده در خصوص همبستگی های درون گروهی و میان گروهی بیانگر آن بود که در هر سه بخش ابژه ها، نسل های مزبور شباهت های اساسی بین خود و تفاوت هایی چند را در مقابل نسل های دیگر دارا هستند.
    کلیدواژگان: ابژه (مصداق امیال)، اقشار دانشگاهی، ذهنیت بین نسلی، ذهنیت نسلی، شکاف نسلی، نسل
  • ناصر فقهی فرهمند صفحه 295
    یکی از مهم ترین عوامل درونی سازمان، فرهنگ و فضای آن سازمان است که از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اگر سازمان در دو عامل فرهنگ و فضا ضعف داشته باشد، به طور یقین نمی تواند خود را به حد مطلوب برساند. تاریخ نشان می دهد موفقیت عملکرد هر سازمانی به طور معناداری تحت تاثیر فرهنگ سازمانی آن قرار می گیرد. لذا بررسی اینکه آیا در سازمان ها از ویژگی های سیزده گانه فرهنگ سازمانی شامل: هویت، تعهد، ثبات، رفتار، وظایف، کنترل، هماهنگی، ابتکار فردی، مسئولیت پذیری، هدایت و سرپرستی، انسجام، حمایت مدیریتی و ارتباطات، درک مثبتی وجود دارد یا خیر؟، هدف اصلی این پژوهش است تا با استفاده از فرضیه ای تحت عنوان «وجود ارتباط آماری معنی دار بین ویژگی های فرهنگ سازمانی در سازمان ها» مورد بررسی قرار گیرد. با استفاده از پرسشنامه های ویژگی های فرهنگ سازمانی در نمونه های قابل دسترس جامعه آماری این بررسی شامل مدیران، کارشناسان و کارگران شرکت های کوچک تولید کننده قطعات صنعتی شهر تبریز، بیشترین امتیاز در بعد ابتکار فردی و کمترین امتیاز در بعد حمایت مدیریتی حاصل شد که نتایج ضریب همبستگی علاوه بر وجود همبستگی مثبت، ارتباط معنی داری را بین ویژگی های اصلی فرهنگ سازمانی مورد ارزیابی نشان داد. همچنین تحلیل واریانس ویژگی های فرهنگ سازمانی در بخش های مختلف سازمانی مربوط به درک کارکنان بخش های مختلف سازمانی نشان داد اختلاف معنی داری بین درک مدیران و کارشناسان از ویژگی های مذکور وجود ندارد اما در این رابطه، اختلاف معنی داری بین درک کارکنان نسبت به این ویژگی ها وجود دارد.
    کلیدواژگان: به سازی نیروی انسانی، فرهنگ سازمانی، ویژگی های فرهنگ سازمانی
|
  • Ali Askari, Mahmoud Sharepour Page 1
    Presence of different people with variety of identities in society may cause to tension among them. Thus, it is necessary to explore them scientifically. Surveying ideas of 220 students of Social Science in Tehran and Allameh Tabatabaei universities, the present study attempts to measure tolerance (social, political, and moral-behavioral) among them. Reviewing different typologies, “Voget’s division” was chosen as the principle framework. Results show that political tolerance is higher than the others. Furthermore, there is a meaningful difference in tolerance among bachelor student and MA ones: tolerance would increase as education increases. Although students in University of Tehran are more tolerant than Allameh Tabatabaei University, there is no meaningful difference among them.
  • Rahmatollah Sedigh Sarvestani, Salah-Al-Din Ghaderi Page 35
    As various Iranian theorists emphasis, challenge between tradition and modernity is among the most affective phenomena on Iranian identity. Thus, in the present study, different dimensions of Student’s identity have been evaluated regarding this challenge. According to the main hypothesis, student’s identity is a hybrid of traditional and modern elements. Each dimension of identity (either modern or traditional) has been studied from the social, cultural, and political aspects. The study has been carried using questionnaire in 6 universities in Tehran –including University of Tehran, Shahid Beheshti, Allameh Tabatabaei, Sharif University of Technology, Al-Zahra, and University of Applied Science and Technology. Results show that in social and cultural aspects, modern elements of identity prevail, while in the political aspect it is the traditional elements that prevail. In another word, religion-politics blend and authoritarianism play crucial role in students’ identity rather than tendency to civil society. In addition, students’ identity is not simply a one-dimensional structure, but a bi-dimensional construction within which both modern and traditional elements are involved.
  • Nader Ofoghi, Abbas Sadeghi Page 65
    The present study attempts to evaluate values and norms among students in the dormitories of University of Gilan in 1385-86. 11 structure –including 10 independent variable and 1 (Anomy) for the dependant variable- has been created in order to recognize cited values and norms. The study is descriptive-analytical, using questionnaire and standard interview. Population includes all the students in dormitories of Gilan University (2917 person). In sampling 304 students were chosen. The questionnaire was self-created and its validity was verified through testing by experts. Reliability of achieved through Cronbach’s Alpha coefficient in pilot-study and avoiding some questions in every 11 structures to gain more than 70% in Alpha coefficient. Results show the average anomy in girl dormitory is 3.64. T-Test too shows a meaningful difference in Anomy between two dormitories. Even in boy’s dormitory which has a lesser anomy (2.76), it is near to 3. However, results show that social control mechanism (Punishment) in both dormitories is inefficient. In conclusion it could be said that there is a kind of social imbalance in both dormitories which should be considered in planning to encounter future possible social crises.
  • Mohammad Amin Ghaneirad Page 107
    Most of the current policy-making literature in scholar and executive institutions in industrial and technological fields explains Iran’s failure in industrialization process as the result of economic, organizational, and managerial factors. However, this approach itself is among the factors which hinder the technology-localization process. Explaining this problem, the present study attempts to explore some conceptual and theoretical issues to understand technology in a broad view –especially in cultural approach. In the theoretical part, the contradiction among technology-oriented and heritage-oriented cultures, innovative production and consumption of technology, cultural rooting and institutional independence of technology, and continuity of cultural heritage in the technological world are discussed; while in another part of the study the influence of two cultures contradiction –among them conflict between heritage and technological canons of culture, epistemological challenges among modern intellectuals, and the consumption edge of Iranian innovative culture of technology- on the pattern of technology’s production and consumption in Iran would be explored. In conclusion, as a result of cultural analysis of technology, some general strategies would be explored and further studies in different aspects is suggested in order to achieve an advanced meta-analysis and offering policies to promote national conduct in cultural policy-making and technological development.
  • Abdollah Givian, Mohammad Sarvi Zargar Page 147
    Dissimilarities among the reality and what is represented in media caused to efforts to explain how-ness and why-ness of what is called media representation of the world. Therefore, media representation has been on board in Cultural and Media Studies. Cultural Study presupposes that what should one focus on in exploring media texts are the underneath ideological and social elements, and their influence on the audience’s views. Hollywood, among other media productions, enjoys a distinguished, unique status in representing the world. The present study reviews “a discourse-within-a-discourse”. In the other words, Iran’s representation would be explored as a part of representing Orient (or Islam) in the western media. Here, Hollywood –as a media-within-mass-media- represents American Media in general. Reviewing movies produced in Hollywood within which Iran is represented, she is represented as the “subaltern other”. Thus, it could be said that Hollywood generally works in the “neo-racist” theoretical framework. In this study, 3 theoretical traditions; namely the Cultural Studies, Post-Colonial Studies, and Film Theory have been applied. The central “representation” concept in the present study is a combined derivation of Michel Foucault and Stewart Hall’s theories. Then, Edward Said’s ideas in Post-Colonial Studies would be explored. And finally, Film Theory would help to apply the concept of representation besides the Post-Colonial Studies in Film Studies.
  • Mohammad Reza Dehshiri Page 179
    First of all, the present study would explain 6-layer dimensions of culture –including beliefs, values, and norms (as the core of culture), and symbols, rituals, and customs, technologies, skills, and innovations (as the culture surface). Then, applying communication theories besides exploring the concept of “culture-building” involving culture-admission (affecting both core and surface of culture) and culture-orientation (affecting culture’s surface); it would analyze the cultural affects media has in thoughts, normalizing, symbolizing, socialization, modeling, and innovation. The assessed hypothesis emphasizes that in the core of culture, media play an educational and stabilizing role in culture-admission process, while in the surface of culture –the culture-orientation process- they could transform behaviors and social models.
  • Rasoul Rabbani, Hamed Shiri Page 209
    How could patterns of leisure represent social identity? Whether they are sub-ordinate to the class identity or in the contemporary context of consumption and the post-modern cultural transformations, they could represent some other different social identities based on the patterns of consumption? Considering “leisure time” as a part of “style of life”, the present study attempts to explore social identity. There are two parts in methodology; first the qualitative one, carried through deep interview technique; and the other, surveying through questionnaire. Results distinguish the determining role “social class”, and the combination of “gender” and social class play in modeling distinctions in leisure patterns. In other words, leisure –as the arena for individual choice- is restricted to the social class and gender –as the structural and contextual variables. The strong correlation identity has with the social class and gender denies the post-modern interpretations which emphasis on consumption as the cause of social differentiations.
  • Reza Samim, Vahid Ghasemi Page 243
    The aim of the present study is to investigate the existence of probable relationship between the popular music consumption and aggressive, anti-social behaviors. we took the fact of the existence of some kind of anti-social aggression amongst the students interested in popular music, as the basis for the this study The instrument used to collect data for this project was a self-report questionnaire, not objective observation The questionnaires were distributed to 410 students of the University of Isfahan The interpretation of survey results indicates the existence of an actual and meaningful relationship between the use of popular music and aggressive behaviors Survey results indicate negative feedback about the popular music consumption from the post-Revolutionary era (referring to 1978 Revolution in Iran), and reveal positive response with regard to the use of popular music from the post-Revolutionary era Another interesting result uncovers that the most aggressive students are amongst the audience for the Western genres of popular music (rap, rock, heavy metal) As a result and considering the musicological features of the "popular music" as well as the socio-psychological characteristics of the youth, one may conclude that all types and genres of popular music from the post-Revolutionary era, seem to be more appropriate to the young population of nowadays Iran.
  • Mehran Sohrabzadeh Page 263
    Comparative study of different post-revolutionary generation has been broadly applied by social scientists; among them some believe there is a gulf between generations, while some others endorsing some small differences among generations, emphasis that this variety is natural. Avoiding being loyal to any of these two views, the present study attempts to compare three different post-revolutionary academic generations using theory of “generative objects” which explores generations’ view about their behaviors, Beliefs, and historical monuments. Sampling was carried among 3 generations; firstly ones who were student in 60s and now are experienced faculties in the university, secondly ones who are recently employed as faculty members, and finally who are now students in universities. Results show that in all 3 generations there are essential in-generation similarities, while comparatively there are some differentiations in inter-generative analysis.