فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 41 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کامبیز شاهرودی، محمد طالقانی، الهه طاهری* صفحه 4
    مسئله ی انتخاب تامین کننده شاید مهم ترین جزء عملیات خرید در یک سازمان یا شرکت باشد. برخی معیارهای عمومی و موثر در انتخاب یک تامین کننده را می توان کیفیت، قیمت، تحویل و خدمات برشمرد. این معیارهای ارزیابی اغلب با یکدیگر در تعارض بوده و به طور کلی برآورده ساختن همه ی معیارهای مدنظر غیرممکن می باشد. از طرفی برخی از معیارها کمی و برخی نیز کیفی می باشند، بنابراین یافتن یک روش شناسی که شامل اهداف علمی باشد مورد نیاز به نظر می رسد. هم چنین برای دست یابی به حاشیه ی رقابتی در محیط تجاری به سرعت درحال تغییر، شرکت ها باید طوری با تامین کنندگان و مشتریان منطبق شوند که به سطحی از چابکی بالاتر از انتظار دست یابند. بر این اساس و با توجه به اهمیت دو مقوله ی مورد بحث (ارزیابی عملکرد تامین کنندگان و چابکی) این ضرورت احساس شد تا مروری گسترده بر ادبیات موجود در این دو حوزه انجام پذیرد. در این مقاله که حاصل تحقیق در بخش صنعت کاشی و سرامیک استان یزد است، سعی شده تا با تاکید بر معیارهای چابکی به ارزیابی عملکرد تامین کنندگان پرداخته شود. لذا این پژوهش می تواند گامی موثر در پیشبرد و توسعه ی صنعت کاشی و سرامیک استان و در سطحی وسیع تر، صنعت کاشی کشور باشد. در این مقاله چگونگی انتخاب بهترین تامین کننده در صنعت کاشی و سرامیک با تاکید بر معیارهای چابکی و با رویکرد تلفیقی AHP-TOPSIS ارائه شده است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، انتخاب تامین کننده، چابکی، تکنیک های تصمیم گیری چند شاخصه
  • سارا شاهین مقدم*، سیدمحمدتقی فاطمی قمی، بهروز کریمی صفحه 14
    در این مقاله، مسئله مسیریابی وسایل نقلیه با وجود انبار موقت میانی و امکان ارسال جزئی محصولات به مشتریان مورد بررسی قرار گرفته است. وسایل نقلیه پس از ترک انبار، طی مسیرهایی محصولات را از تامین کنندگان جمع آوری کرده به انبار باز می گردند و پس از یکپارچه سازی، اقلام را با توجه به امکان ارسال جزیی بین مشتریان توزیع می کنند. مسئله مورد نظر NP-Hard بوده و در نتیجه استفاده از روش های حل دقیق برای آن ممکن نیست. یک الگوریتم فراابتکاری شبیه سازی تبرید برای حل مسئله مورد نظر پیشنهاد شده است و نتایج آن برای چهار دسته داده با اندازه های 5، 10، 20 و 30 جفت مشتری، با حد پایینی که برای مسئله در نظر گرفته شده مقایسه شدند و مشاهده شد که الگوریتم پیشنهادی در زمان معقولی به جواب های خوبی دست می یابد.
    کلیدواژگان: مسئله مسیریابی وسایل نقلیه، انبار موقت میانی، ارسال جزیی، محدودیت زمانی، شبیه سازی تبرید
  • سمیه الهیاری*، مجید سالاری، مجتبی طالبیان شریف، رضا اشتهادی صفحه 24
    بحران های طبیعی (مانند زلزله، سیل، طوفان) به دلیل ماهیت غیرمترقبه بودنشان، خسارات سنگین و جبران ناپذیری را به ملت ها وارد می کنند. با بروز شرایط بحرانی و در نتیجه کاهش توانمندی ها به دلیل آسیب دیدگی زیرساخت ها، تقاضا برای کالاها و خدمات لجستیکی افزایش می یابد. فرآیندهایی که در هنگام امدادرسانی پس از وقوع یک بحران به انجام می رسند، لازم است به نحوی برنامه ریزی شوند تا در کوتاه ترین زمان ممکن پاسخ گوی نیاز آسیب دیدگان باشند. در این بین نحوه ی توزیع کالاها و خدمات امدادی از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
    مدل معرفی شده در این مقاله به ارائه ی سیاستی جدید و کاربردی برای توزیع کالاهای مورد نیاز آسیب دیدگان با شروع از چند انبار مرکزی می پردازد. از آنجایی که در عمل امکان امدادرسانی مستقیم، به تک تک آسیب دیدگان وجود ندارد؛ در این مسئله، فرض کاربردی و جدیدی را به منظور تسریع در امدادرسانی در نظر گرفتیم که به دو طریق تقاضای نقاط تامین می شود: یا نقاط تقاضا مستقیما توسط وسایل نقلیه ملاقات می شوند یا توسط نقاط ملاقات شده، پوشش داده می شوند. هدف نهایی در این مسئله حداقل سازی زمان امدادرسانی (مجموع زمان های سفر وسیله ی نقلیه و زمان طی مسیر آسیب دیدگان به طور پیاده تا نقاط ملاقات شده) است. مدل ارائه شده بر روی مجموعه ای از داده های تولید شده مورد بررسی قرار گرفته است. به علت محدودیت روش دقیق در پاسخ دهی در زمان معقول با کیفیت مناسب، روشی ابتکاری ارائه شده است که به حل مسئله در زمانی بسیار کوتاه و با کیفیتی خوب پرداخته است.
    کلیدواژگان: حمل و نقل، مدیریت بحران، مسیریابی وسایل نقلیه ی ظرفیت دار، پوشش، روش حل دقیق و ابتکاری
  • محمد صادقی یزدان آباد*، فرشته سلیمانی، محمد جواد میرشکاری صفحه 32
    امروزه بنگاه ها برای حضوری موفق در رقابت و به دست آوردن سهم بازار بیشتر نسبت به رقبا باید بر روی فعالیت های اصلی خود تمرکز کنند و دیگر فعالیت ها را به منابع بیرونی برون سپاری نمایند. این مقاله ضمن بررسی روند تصمیمات برون سپاری، مدلی برای تصمیم گیری در خصوص ساخت/ خرید و انتخاب تامین کننده با رویکرد فرآیند تحلیل شبکه (ANP)4 ارائه می دهد. این مدل دو مرحله-ای می باشد که در مرحله ی اول میزان همراستایی محصول/فعالیت برای ساخت/خرید توسط مکعب استراتژی بنگاه تعیین می گردد و در این مرحله معیارهای دخیل در تصمیم گیری شامل فعالیت اصلی و استراتژیک سازمان و آمادگی برای برون سپاری و ترس از شکل گیری رقابت آینده هستند. رویکرد انتخاب برون سپاری یا ساخت در این مرحله، به صورت آری/خیر یا صفر و یک نمی باشد، بلکه برون-سپاری در چند سطح مورد توجه قرار می گیرد. به عبارت دیگر بین برون سپاری کامل تا ساخت، طیفی از برون سپاری مدنظر قرار می-گیرد. در مرحله ی بعد در خصوص منافع ساخت/ خرید و انتخاب مناسب ترین تامین کننده با رویکرد ANP تصمیم گیری به عمل می آید. در این مرحله نیز از معیار های استراتژی محصول، استراتژی کیفیت، استراتژی مالی و هزینه، استراتژی فناوری و دانش و استراتژی مدیریت زنجیره ی تامین و پشتیبانی برای تصمیم گیری استفاده می شود.
    کلیدواژگان: برون سپاری، ANP، مکعب استراتژی بنگاه
  • علی کریمی*، محمود صالح اصفهانی، سعید مرزبان صفحه 40
    یکپارچگی سامانه های اطلاعاتی، یکی از نیازمندی ها و دغدغه های اساسی در سازمان های بزرگ محسوب می شود. گسترش ارتباطات و توسعه سامانه های مکانیزه اطلاعاتی، انتظارات مدیران و کاربران را در سرعت و کیفیت دسترسی به اطلاعات افزایش داده است. با این حال، بدون اعمال نگرش یکپارچگی در سطوح مختلف اطلاعاتی و عملیاتی نمی توان به این امر جامه عمل پوشاند. یکی از ویژگی های خاص آماد و پشتیبانی سپاه، وجود پراکندگی جغرافیایی گسترده بین رده های مختلف آن است. همچنین، به علت وجود رده های بالادستی تاثیرگذار در خط مشی ها و سیاست های کلان آن، علاوه بر یکپارچگی سامانه های داخل رده ها، تعاملات بین رده ها نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این شرایط علاوه بر تاکید بر لزوم یکپارچگی در داده ها و فرآیندها، پیچیدگی و دشواری مسئله را از بعد فنی و معماری افزایش می دهد. در این مقاله، نقش تعیین کننده سبک معماری سرویس گرا4 در تسهیل تعامل پذیری و یکپارچه-سازی سامانه جامع آماد و پشتیبانی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: معماری سرویس گرا، یکپارچه سازی، تعامل پذیری، سیستم های اطلاعاتی لجستیکی
  • عباس صمدی، روح الله سهرابی، مهدی سلیمان آبادی، محمدرضا سلیمان شرفی* صفحه 50
    اتحاد استراتژیک واکنشی استراتژیک به تغییرات سریع محیط از قبیل تشدید رقابت، شتاب پیشرفت فنآوری، گسترش سرمایه-گذاری های مورد نیاز، و جهانی شدن بازارها است1. با توجه به شرایط امروز کشور ما علاوه بر فاکتورهای بیان شده عامل تحریم ها، ضعف توان رقابتی شرکت های داخلی، احتمال پیوستن به بازار تجارت جهانی و بسیاری ضرورت های دیگر اتحادهای استراتژیک باید مورد اهمیت و توجه فراوان قرار گیرند.
    تلاش ما در این مقاله بررسی امکان تشکیل انواع اتحادهای استراتژیک در خوشه های صنعتی کشور است. برای این منظور با بهرهگیری از چندین مدل معتبر اقدام به مدل سازی شده است مدلی که در آن 10 زمینه شاخص در حوزه تجارت انتخاب و سپس به سه دسته طبقهبندی شده و ارزش هر کدام از زمینه ها و هر کدام از دسته ها مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفته است. ابزار اصلی سنجش در این مطالعه پرسشنامه و مورد مطالعاتی آن خوشه صنعتی مبل و منبت ملایر بوده است. نتایج تحقیقات ما نشان داد که در ابتدا میتوان گفت تمایل، علاقه و امکان شکلگیری اتحادهای استراتژیک در این خوشه صنعتی وجود دارد و سایر نتایج حاکی از آن بود که در حوزه های بازاریابی و زنجیره تامین (افقی و عمودی) اتحادهای استراتژیک از اهمیت بالایی برای سازمان ها برخوردار است، در کل از مجموع ده زمینه منتخب امکانپذیری شش زمینه تایید و امکانپذیری چهار زمینه رد شد.
    کلیدواژگان: اتحاد استراتژیک، اتحاد افقی، اتحادهای عمودی به پایین و بالا، خوشه صنعتی
  • حسین امانی*، احمد نورنگ، حسن جهانشاهی صفحه 60
    با توجه به رقابت شدید، پیشرفت سریع تکنولوژی، چرخه کوتاه تولید و نیاز به خدمت دهی در سطح بالا به مشتری، دیگر شرکت ها نمی توانند به تنهایی از عهده همه فعالیت های خود بر آیند به طوری که امروزه رقابت از سطح سازمان ها به سطح زنجیره عرضه حرکت کرده است و شاخص خدمات مطلوب در سیستم نظام گرا در طول زنجیره عرضه مورد نظر می باشد. در چارچوب این زنجیره، شرکت ها مجبورند قسمتی یا تمامی عملیات تولیدی خود را در خارج از سازمان توسط تامین کنندگان انجام دهند. در این جاست که شرکت ها، تامین کنندگان خود را به عنوان یکی از حلقه های بسیار مهم زنجیره عرضه تلقی کرده و از این رو تامین کنندگان قسمت عمده ای از انجام عملکردها و فرآیندهای تاثیرگذار بر کیفیت محصول یا خدمات نهایی شرکت ها را به عهده دارند. اهمیت مسئله انتخاب تامین کننده تا آنجاست که پیوند استراتژیک و مناسب با تامین کنندگان مناسب می تواند موجب رشد و شکوفایی سازمان شود و بالعکس عدم انتخاب درست تامین کنندگان می تواند موجب رکود و حتی زوال سازمان گردد. در تحقیقات گذشته که با تصمیم گیری چند معیاره و روش های دیگر انجام شده است، معیارهای انتخاب تامین کننده عمدتا از یکدیگر مستقل فرض شده اند و تاثیر آنها بر یکدیگر و بر فرآیند انتخاب کمتر مورد توجه قرار گرفته شده است. این در حالی است که اغلب معیارها از یکدیگر مستقل نمی باشند و اثرات ترکیبی که بر یکدیگر و در نتیجه بر کل فرآیند ارزیابی می گذارند باید مد نظر قرار گیرد[1]. در این مقاله روشی برای تصمیم گیری چند معیاره جهت انتخاب تامین کننده مناسب، پیشنهاد می گردد که علاوه بر وزن دهی داده محور و وزن دهی کارشناس محور، به بررسی روابط موجود بین معیارها نیز می پردازد. برای به کارگیری عدم قطعیت موجود در تصمیم گیری و واقعی تر شدن نتایج حاصل از آن، اعداد فازی نیز در مدل پیشنهادی به کار گرفته شده است. در این تحقیق فرض بر این است که معیارهای اصلی، مستقل از هم بوده، ماتریس مقایسه به دست آمده از نظرات کارشناسان سازگار و وزن نظرات همه کارشناسان یکسان می باشد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، تامین کننده، انتخاب تامین کننده، تصمیم گیری چند معیاره، تصمیم گیری چند معیاره فازی
|
  • Kambiz Shahroudi, Mohammad Taleghani, Elahe Taheri * Page 4
    Perhaps the most important component of purchasing transactions is supplier selection problem of a company or organization. Some general criteria can be helpful in selecting a marginal quality، price، delivery and service outlined. The evaluation criteria are often in conflict with each other and generally considered is impossible to consider all criteria. However، some criteria are quantitative and some qualitative therefore needed to find a scientific methodology which Scientific purposes. Moreover، to achieve competitive edge in the rapidly changing business environment، companies must adapt so that the line is in operation with suppliers and customers to achieve beyond expectations to achieve a level of agility. On this basis، and given the importance of the two issues discussed It was necessary to extensively review the literature on these two areas should be conducted. This study was conducted in Yazd ceramic tile industry tried to focus on agility metrics to evaluate the performance of suppliers The study of how best marginal and ceramic tile industry criteria provided with emphasis on agility and integrated approach AHP-TOPSIS.
    Keywords: Supply Chain, Supplier Selection, Agility, Multi, Criteria Decision Making Techniques (MCDM)
  • Sara Shahin Moghadam *, Seyed Mohammad Taghi Fatemi Ghomi, Behrooz Karimi Page 14
    In this paper a vehicle routing problem with cross docking and split deliveries to customers is considered. The vehicles pick up products from suppliers and then after some consolidation procedures in the cross dock، the same set of vehicles is used to deliver products to customers. The problem mentioned is NP-Hard so exact methods are not a good choice to solve it. A simulated annealing algorithm is proposed and the results for four data sets with 5، 10، 20 and 30 pairs of supplier-customer are compared with a lower bound. The experimental results show the good performance of the proposed simulated annealing algorithm in a reasonable time.
    Keywords: Vehicle Routing Problem, Cross Dock, Split Delivery, Time Window, Simulated Annealing
  • Somayeh Allahyari *, Majid Salari, Mojtaba Talebiyan Sharif, Reza Eshtehadi Page 24
    Different natural and man- made disasters result in damage of several part of a country. Sometimes these happenings are unrecoverable and demolish critical infrastructure or reduce total efficiency of public systems. In such cases، a proper plan for distribution of vital goods plays an important role in the quality of delivered services. The proposed model in this article looks for the best strategy of humanitarian aiding relief. There are some homogenous vehicles in each depot to distribute aiding packages among demand points. Since it is not possible to visit all injured people directly، they are allowed to receive their demands within easy walking distance to nearby locations that are visited by a vehicle. The main goal is to minimize the total serving time (as a function of distance) which consist of traveled distance by vehicles and people. We apply some new set of data to investigate the result of the model. Since solving of this problem (even for small size of it) optimally is time-consuming، we also introduce a heuristic method to obtain proper solution in a reasonable time.
    Keywords: Logistic, Natural Disasters, Capacitated Vehicle Routing Problem, Covering, Heuristic Methods
  • Mohammad Sadegh Yazdan Abad *, Fereshte Soleymani, Mohammad Javad Mirshekari Page 32
    Nowadays agents for successful Presence in competition and gaining more market share than to competitors must focus on their main activities and other activities to external sources do outsourcing. This paper meantime the investigate of outsourcing decision process، presented a model for decision making about the manufacturing / purchasing and supplier selection، with approach of analytic network process (ANP). This model is two-stage، that in first stage the measure of alignment product / activity for the manufacturing / purchasing by agent strategy cube is determined and in this stage involved criteria’s in decision-making، including main activity and Organization strategic and preparation for outsourcing and fear of shaping competition in future. Approach of selecting outsourcing or manufacturing at this stage، is not as yes / no or zero and one، but also outsourcing in several levels is considered. In other words، between the complete outsourcing until manufacturing، a range of outsourcing is considered. In the next stage about benefits of manufacturing/purchasing and select the most suitable supplier with approach of ANP decision making will be acted. Also at this stage of product strategy criteria’s، quality strategy، financial strategy and cost، technology strategy and knowledge، supply chain management strategy and support for decision making it will be used.
    Keywords: Outsourcing, ANP, Agent Strategy Cube
  • Ali Karimi *, Mahmood Saleh Esfehani, Saeid Marzban Page 40
    The Integration of information systems is one of the major needs and concerns of the large organizations. Communication spread and development of computerized information systems has increased the expectations of managers and users about the speed and access quality to the information. However، without an Integration perspective at various levels of information and operation، this cannot be achieved. One of the distinctive features of the SEPAH Logistics، having a wide geographical distribution among different categories. Also، the existence of influence upstream categories at its macroeconomic policies، not only the systems integration within the organization، but also the interoperability between the several organizations is very important Moreover، this situation highlights the need to integrity of data and processes، and increases the complexity and difficulty of the problem from a technical and architecture perspective. In this paper، a crucial role of service-oriented architecture in facilitates of interoperability and integration of SEPAH Logistics total systems will be discussed.
    Keywords: Service, Oriented Architecture, Integration, Interoperability, Logistics Information Systems
  • Abbas Samadi, Rohollah Sohrabi, Mahdi Soleyman Abadi, Mohammad Reza Soleyman Sharafi * Page 50
    Strategic alliance strategic response to rapid changes such as increased competition، rapid technological advances، expansion of investment required، and the globalization of markets. (Yasuda، 2005). Given the current situation of our country، given all the factors can be added to the sanctions، as well as weak competitive local companies likely to join the global trade market and many other necessities strategic alliances should be placed on the importance and attention. In this study we investigate the possibility of forming strategic alliances، industrial clusters in the country. For this purpose، the use of several prestigious model، the model is a model that highlights 10 areas، chosen business field، and then classified into three categories، and the value of each field، and each The categories of evaluation، is located. The main tool is assessed in this study، questionnaires، and case studies in the industrial cluster is Malayer furniture and woodcarving. Our studies showed that at first can be said to desire، interest، and there is the possibility of forming strategic alliances in the industrial cluster، and the results indicate that the areas of marketing and supply chain (horizontal and vertical) strategic alliances is very important for organizations. A total of ten selected fields، six fields confirm the feasibility and feasibility of the four areas was rejected.
    Keywords: Strategic Alliance, Horizontal Alliance, Upstream, Downstream Alliance, Industrial Cluster
  • Hossein Amani *, Ahmad Norang, Hasan Jahanshahi Page 60
    Due to intense competition، rapid advances in technology، short product cycles and the need to give high levels of customer service، companies can not afford to own all of their activities. So that today the level of competition has moved from companies to the level of supply chain and optimal index in service-oriented systems throughout the supply chain system is desired. Within this chain، companies are forced to do part or all of their manufacturing operations out of the organization by suppliers. This is where companies consider their suppliers، as one of the important supply chain rings. Thus، the suppliers are responsible for the vast majority of processes affecting performance and quality of the final product or service.. In the past، researches that have been done with other methods of multiple criteria decision making، supplier selection criteria are assumed to be largely independent of each other and their impact on each other and selection process، has been little attentioned. While these criteria are often not independent of each other and the combined effects on each other and thus affect the overall evaluation process should be considered. In this paper، a method for multi-criteria decision making to supplier selection is proposed that In addition to the expert-based and data-based weights، consider the relationship between the criteria. Handling uncertainty in decision-making and realistic results، fuzzy numbers in the proposed model is applied. In this study it is assumed that the primary criteria are independent، compared matrix extracted from the weight of expert opinions are compatible and the weight of opinions of all experts alike are equal.
    Keywords: Supply Chain, Supplier, Supplier Selection, Multi Criteria Decision Making (MCDM), Fuzzy Multi Criteria Decision Making (FMCDM)