فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 50 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
    صفحه 4
  • ابراهیم تیموری*، میرسامان پیشوایی صفحه 6
    در طول تاریخ زمین لرزه ها علاوه بر تخریب منازل و گرفتن جان بسیاری از انسان ها، افراد بسیاری را نیز بی خانمان و نیازمند امدادهای پزشکی نموده است. از مهم ترین مسائلی که همواره در زمان وقوع این بحران از اهمیت زیادی برخوردار است، تامین خون مورد نیاز افراد متقاضی واحدهای خونی می باشد. لذا در این مقاله با طراحی زنجیره تامین خون در زمان وقوع بحران زلزله سعی بر این شده است که نیاز افراد متقاضی واحدهای خونی به نحو شایسته ای برآورده شود. علاوه براین جهت طراحی این مسئله مطابق با دنیای واقعی، شهر تهران به عنوان مطالعه موردی در نظر گرفته شده و از اطلاعات شبکه انتقال خون این شهر استفاده شده است. از طرفی با توجه به اینکه عدم قطعیت نقش مهمی را در زنجیره تامین خون در زمان وقوع بحران زلزله ایفا می کند، این مسئله با استفاده از برنامه ریزی فازی مدل سازی شده است. همچنین نتایج به دست آمده نشان می دهد که با در نظر گرفتن زنجیره تامین خون مطابق با دنیای واقعی و تحت شرایط عدم قطعیت، می توان تصمیم گیرندگان شبکه انتقال خون را در مواقع وقوع بحران زلزله یاری نمود.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین خون، بحران زلزله، عدم قطعیت، شهر تهران
  • حجت حمیدی* صفحه 22
    مدیریت زنجیره تامین دارو و لوازم پزشکی، مملو از عدم قطعیت ها و مسائل غیرقابل پیش بینی است. بنابراین داشتن یک سیستم هوشمند برای دریافت نیازمندی های بیماران، مراکز درمانی با هر ابعاد و کمک به مدیریت زنجیره تامین بسیار مهم است. با وجود کاربرد گسترده هوشمندسازی به عنوان یک ابزار تصمیم گیری، محدودیت هایی در کاربرد سیستم های هوشمند در مدیریت زنجیره تامین (SCM) وجود دارد. برای بهره برداری از مزایای ابزار های هوشمندسازی در مدیریت زنجیره تامین، یکی از مناسب ترین روش ها برای حل مشکلات عملی مربوط به SCM، استفاده از سیستم های چند عاملی مدیریت زنجیره تامین الکترونیکی می باشد.
    در این مقاله، از یکپارچه سازی سیستم مدیریت اطلاعات با سیستم چند عاملی مدیریت زنجیره تامین الکترونیکی دارو و ادوات پزشکی استفاده شده است. این مقاله با تطبیق تکنیک های وب و تکنیک های چند عاملی، سیستم مدیریت زنجیره تامین الکترونیکی دارو و ادوات پزشکی را فراهم نموده است. هدف از ایجاد این چارچوب اجازه برقراری تبادل اطلاعات بیماران و خدمات درمانی به طور خودکار، میان حوزه های متفاوت سلامت می باشد. سیستم پیشنهادی قادر است با یکپارچه کردن سیستم های اطلاعاتی مختلف، اطلاعات مفیدتری از نیازمندی های بیماران و مراکز درمانی دریافت کرده و رفتار هوشمندانه تری داشته باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، سیستم های اطلاعات سلامت 2(HIS)، سیستم چندعاملی
  • احمد محمدی، سعید یعقوبی*، آرمین جبارزاد صفحه 40
    برای مدیریت موثر بحران، وجود ارتباطات مخابراتی مناسب که لازمه عکس العمل سریع در زمان بحران می باشد، بسیار حائز اهمیت می باشد. بنابراین، عدم وجود ارتباطات مخابراتی مناسب، باعث پایین آمدن سطح آگاهی مدیران ارشد از شرایط بحران شده و امدادگران را در امدادرسانی در محل سانحه دچار مشکل می نماید که افزایش زمان رسیدگی به مصدومان و افزایش مرگ و میر را دربر خواهد داشت. مساله مکان یابی نقاط انتقال از مباحث جدید در ادبیات مدیریت بحران می باشد که جهت افزایش سرعت واکنش در بحران به کارگرفته می شود. بدین منظور در این مقاله یک مدل برنامه ریزی فازی تصادفی جهت مکان یابی دکل های مخابراتی و نقاط انتقال به منظور تسهیل در امر امدادرسانی ارائه شده است. در نهایت با ارائه مثال عددی، مدل مذکور با روش محدودیت اپسیلون، حل و به مقایسه و تحلیل نتایج پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: دکل های مخابراتی، مکان یابی نقاط انتقال، برنامه ریزی فازی تصادفی
  • علیرضا عرب، ایمن قاسمیان صاحبی* صفحه 52
    پسماندهای مراکز درمانی و بهداشتی که در بیشتر بیمارستان ها، آزمایشگاه ها و درمانگاه ها تولید می شوند، به علت آلوده بودن و همچنین زیان های ناشی از عدم مدیریت بهداشتی، باعث ازدیاد و اشاعه انواع بیماری های خطرناک و مسری شده و تهدیدی جدی برای سلامتی انسان و محیط زیست به شمار می رود. در حال حاضر چهار فناوری متداول برای دفع ضایعات بیمارستانی وجود دارد که مورد توجه اکثر واحدهای درمانی سراسر دنیا قرار گرفته است. هر یک از این فناوری ها دارای عملکرد متفاوت با سایرین دارد. از این رو ارزیابی روش های دفع ضایعات بیمارستانی نیازمند داشتن معیارهای متفاوت است که باید با مشارکت خبرگان صورت پذیرد. هدف این پژوهش ارائه یک روش برای ارزیابی فناوری های امحاء و دفع پسماندهای مراکز درمانی و بهداشتی در شهرستان ساری است. در این مقاله بعد از مرور ادبیات تحقیق و مصاحبه با خبرگان، هشت مورد از مهم ترین معیارها شناسایی شدند. همچنین به منظور ارزیابی فناوری یک رویکرد ترکیبی بر مبنای روش های دیمتل فازی و ویکور فازی ارائه شد. سرانجام بعد از به کارگیری مدل پیشنهادی، نتایج حاکی از آن، مهم ترین معیار در تصمیم گیری، معیار خودکارسازی می باشد. در مرحله بعدی روش های دفع ضایعات با استفاده از روش ویکور فازی رتبه بندی شده و روش تصفیه بخار به عنوان بهینه ترین روش دفع ضایعات بیمارستانی پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: پسماند بیمارستانی، زنجیره تامین بیمارستان، دیمتل، ویکور، مجموعه های فازی
  • فرزاد فیروزی جهان تیغ*، صفورا دهقانی صفحه 68
    لزوم استفاده از تجهیزات پزشکی باکیفیت در زنجیره تامین تجهیزات پزشکی بیمارستان ها، ضرورت و اهمیت مدیریت کیفیت این بخش را بیش از پیش برای مجریان پیاده سازی طرح تحول سلامت نمایان ساخته است. در این تحقیق با استفاده از تئوری بازی ها استراتژی های انتخابی از سوی بنگاه های تامین تجهیزات پزشکی بیمارستان ها را مدل سازی نموده و با در نظر گرفتن خود یادگیری از طریق زنجیره مارکوف از سوی بنگاه های تجهیزات پزشکی، در رقابت برای تامین تجهیزات با سایر بنگاه ها، به شبیه سازی محیط زنجیره تامین پرداخته می شود. در نهایت با تحلیل رفتار مدل شبیه سازی شده و محاسبه درآمدها و همچنین با تغییر احتمال انتخاب استراتژی های مختلف از سوی بنگاه ها، اهمیت استفاده از پیاده سازی نظام تشویق و جریمه، در مدیریت کیفیت زنجیره تامین تجهیزات پزشکی بیمارستان برای سوق دادن تامین کنندگان برای انتخاب استراتژی باکیفیت بالا بیان می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت، زنجیره تامین بیمارستان، تجهیزات پزشکی، تئوری بازی ها
  • محمد مهدی پایدار*، میترا حبیبی صفحه 82
    این مقاله، در طی چند دوره، یک مدل برنامه ریزی خطی چندهدفه در زنجیره تامین خون پس از وقوع بحران ارائه می کند. این مدل تعداد و مکان تسهیلات و نیز نحوه تخصیص خون به تسهیلات مختلف را تعیین می کند. در این مقاله، یک مدل سه سطحی ارائه شده است به طوری که خون از تسهیلات موقت و دائم خون گیری جمع آوری و به مرکز خون منتقل می شود. واحدهای خونی در مرکز خون آزمایش و فرآوری شده و سپس به مراکز درمانی منتقل می شود. باتوجه به هدف مسئله، کمینه سازی هزینه ها و کمبودها، مسئله دوهدفه می باشد که این دو هدف باهم در تقابل اند. بنابراین با استفاده از روش برنامه ریزی آرمانی و به کارگیری داده های واقعی تهیه شده از مطالعه موردی در شهرستان قائمشهر، مسئله حل گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که با صرف هزینه نه چندان زیاد، می توان برای داشتن یک زنجیره تامین خون مناسب برنامه ریزی کرد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین خون، بحران، مکان یابی، مدل ریاضی چند هدفه
  • مهدی جقتایی نوایی*، محسن رجب زاده، علی بزرگی امیری صفحه 96
    تفکر ناب یک استراتژی مدیریتی است که در تمام سازمان ها از جمله سازمان های ارائه دهنده خدمات بهداشتی- درمانی قابل به کارگیری بوده و ایده اصلی آن شناسایی و حذف اتلاف ها است. مکان یابی درست یک تسهیل درمانی در زنجیره تامین سلامت، نقش مهمی در پیاده سازی این تفکر در سازمان دارد، چرا که نزدیکی این مراکز به تامین کنندگان از یک سو متضمن تامین سریع و کم هزینه نیازهای بیماران و از سوی دیگر نزدیکی آنها به مراکز جمعیتی موجب دسترسی سریع و ارزان بیماران به این مراکز می شود. بدین ترتیب مکان یابی درست مراکز بهداشتی- درمانی می تواند تا حدود زیادی موجب کاهش اتلاف در وقت و هزینه شود. در این مقاله یک مدل برنامه ریزی ریاضی چندهدفه جدید به منظور مکان یابی و تخصیص خدمات ارائه شده در مراکز درمانی و بیمارستانی ارائه شده است. این مدل با ترکیب هم زمان مدل مکان یابی تسهیلات و تحلیل پوششی داده ها، خدمات با کیفیتی را با حداقل هزینه برای مراجعین فراهم می نماید. در ادامه نیز از روش محدودیت اپسیلون اصلاح شده برای حل مدل پیشنهادی استفاده شده است. همچنین مکان یابی خدمات قابل ارائه در بیمارستان های شهرستان های آمل و تخصیص آنها به مراکز جمعیتی در قالب یک مطالعه موردی انجام و نتایج حاصل تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: تفکر ناب، مکان یابی تسهیلات، بیمارستان، تحلیل پوششی داده ها، محدودیت اپسیلون
|
  • Ebrahim Teimoury*, Mir Saman Pishvaee Page 6
    Throughout the history, earthquakes led to not only the destruction of many homes and damage to a lot of people, but also homeless of people and in need of medical aid. One of the key issues which have always great importance during the disaster is supply the needed blood of blood unit's applicant people. Therefore, in this paper with the design of blood supply chain at the time of earthquake disaster attempted that the needs of blood units applicant people properly met. In addition for the designing of this issue in accordance with the real world, Tehran is considered as a case study and the data of blood transfusion network in this city is used. On the other hand, with respect to the fact that the uncertainty plays an important role in the blood supply chain at the time of the earthquake disaster, the problem has modeled using fuzzy programming. The results show that considering the blood supply chain in accordance with the real world and under conditions of uncertainty, can help to the decision makers of blood transfusion network in times of earthquake disaster.
    Keywords: Blood Supply Chain, Earthquake Disaster, Uncertainty, Tehran City
  • Hodjat Hamidi* Page 22
    The health industry’s supply chain is full of uncertainty and unpredictability. Thus, building an intelligent system to effectively capture the requirements of customers and help manage the supply chain is very important. Despite Artificial intelligence widespread acceptance as a decision-aid tool, AI has seen limited application in supply chain management. To fully exploit the potential benefits of AI for SCM, this paper explores various sub-fields of Multi Agent Systems that are most suitable for solving practical problems relevant to Health E-SCM System. In this paper, we have integrated the typical health Information Systems (HIS) development procedure with that of a health E-SCM multi-agent system. Therefore considers the problems in the health industry’s SCM and provides solutions to them. The proposed system can integrate health Information technologies to make its behavior more intelligent and to catch more useful information from customers. Its implementation also considers some practical issues in the health retailing SCM.
    Keywords: Health Information Systems, Multi Agent Systems, E, SCM System
  • Ahmad Mohamadi, Saeed Yaghoubi*, Armin Jabarzade Page 40
    For effective crisis management, appropriate telecommunications, which are required to fast response, are crucial. Therefore, Lack of existing proper telecommunications detract senior managers’ awareness about crisis conditions and also disturb rescuers in relief, causing increasing attendance time to the injured and fatalities. Transfer point location problem is one of the new issues in the literature of crisis management in order to accelerate response to crisis. The purpose of this paper is presenting a credibility-based chance-constrained model in which location of telecom towers and transfer points are achieved to simplify the relief. Finally, by providing a numerical example, the model is solved using epsilon constraint, and then results comparisons and sensitivity analysis are performed.
    Keywords: Telecommunication Tower, Transfer Point Location, Credibility, Based Chance, Constrained
  • Alireza Arab, Iman Ghasemian Sahebi* Page 52
    Health care Wastes, which produce in most hospitals, laboratories and clinics, causes spread of dangerous and contagious diseases and are a serious threat to human health and the environment Due to contamination and the losses caused by the lack of health care waste management. Now days there are 4 common technologies for the disposal of hospital waste which is taken into consideration by the majority of the world's health units and each of them has a different performance from others. Therefore, assessment of hospital waste disposal methods requires different criteria to be carried out with the participation of experts. The aim of this study is to present a method for assessment of Health care waste disposal technologies in the city of Sari. In this regard, after reviewing the literature and interviews with experts, eight of the most important criteria were identified. Also, to assess technologies was presented a hybrid approach based on FDEMATEL and FVIKOR methods. Finally, after applying the proposed model, the results showed that level of automation is the most important criteria in decision making. In the next step waste disposal methods were ranked by using FVIKOR and the Steam sterilization suggested as the most efficient Health care waste Disposal method.
    Keywords: Health Care Wastes, Health Care Supply Chain, Dematel, Vikor, Fuzzy Sets
  • Farzad Firozi Jahantigh*, Safoora Dehghani Page 68
    The need for high-quality medical equipment in the hospital supply chain has more than ever demonstrated the necessity and importance of quality management to be implemented by administrators in line with the Iranian health reform plan. In this study, the Game Theory was used to model the strategies chosen by companies supplying medical equipment to hospitals. Considering the process of self-learning through the Markov chain on the part of medical equipment enterprises involved in market competition, the equipment supply chain environment was simulated. Finally, the importance of reward and penalty system implemented supply chain quality management of medical equipment for hospitals was discussed by analyzing the behavior of the simulated model and calculating the revenues, so as to propel the firms to adopt high-quality strategies.
    Keywords: Quality Management, Hospital Supply Chain, Medical Equipment, Game Theory
  • Mohammad Mahdi Paydar*, Mitra Habibi Page 82
    This paper presents a multi-objective linear programming model for disaster blood supply chain in some periods of time after disaster. This model assist to determine the quantity and location of facilities and also how to allocate blood to facilities. In this study, a three-level model is described, while blood is collected from temporary and permanent facilities and sent to blood center. Blood units get tested and then sent to cure centers. Regarding to objective of the problem, minimizing costs and shortages, the problem is bi-objective which are in conflict. The problem was solved using goal programming method and utilizing real data which are collected from case study on qaemshahr city. Results showed by spending not much money, we can plan to have a proper blood supply chain.
    Keywords: Blood Supply Chain, Disaster, Location, Multi, Objective Model
  • Mahdi Navaee, Joghtaee*, Mohsen Rajabzadeh, Ali Bozorgi, Amiri Page 96
    Lean thinking is management strategy that is applicable to all organizations including health care organizations, and its main idea is to eliminate waste. Finding a suitable location for treatment facilities in the health chain plays an important role in the implementation of this idea in the organization, because on the one hand, proximity to suppliers of medical centers ensures rapid and low-cost supply of patient needs. On the other hand, locating health centers near the population areas leads to quick and affordable access to them. Thus locating health centers in a right position can largely reduce the waste of time and money. In this paper, a multi objective mathematical model was developed to locate and allocate Services provided at the clinics and hospitals. The model combines facility location model and DEA simultaneously to provide high quality services at reasonable costs to the clients. The proposed model has been solved using epsilon constraint method, besides locating provided services in Amol hospitals and assigning them to population areas has been done as a case study.
    Keywords: Lean Thinking, Facility Location, Hospital, DEA, Epsilon Constraint