فهرست مطالب

مدیریت زنجیره تامین - پیاپی 52 (تابستان 1395)

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 52 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رامین وهابی، مهدی سیف برقی صفحات 4-16
    در مسائل مربوط به انتخاب تامین کننده، در نظر گرفتن منافع هر دو طرف معامله یعنی خریدار و تامین کننده به طور همزمان یکی از عوامل موفقیت در بهبود کارایی مدیریت زنجیره تامین و ارتباط بلند مدت با تامین کنندگان در زنجیره تامین است. در حقیقت مدل های یکپارچه انتخاب تامین کننده به همین منظور مطرح می گردند. این تغییر نگرش از بهینه سازی مدل های منفرد از منظر خریدار به بهینه سازی سراسری از منظر کل زنجیره تامین، باعث ایجاد موازنه در سود بردن هر یک از این شرکا در زنجیره تامین منجر خواهد گشت. در این مقاله، یک مدل یکپارچه برای مسئله انتخاب تامین کننده ارائه می گردد که در آن هر یک از تامین کنندگان برای تشویق خریدار به خرید بیشتر از وی و کسب سهمی از بازار، مدت مجاز تاخیری در پرداخت برای خریدار در نظر می گیرند و هدف مدل بیشینه کردن سود کل زنجیره تامین می باشد. مدل ارائه شده، یک مدل برنامه ریزی غیرخطی عدد صحیح آمیخته است و برای حل آن از نرم افزار لینگو استفاده می گردد. همچنین الگوریتم ژنتیک نیز برای این مسئله توسعه داده شده و در نهایت جواب های این دو روش با هم مقایسه و نتایج آن ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: انتخاب تامین کننده، تاخیر مجاز در پرداخت، بهینه سازی یکپارچه، الگوریتم ژنتیک
  • حسینعلی حسن پور، مسعود مصدق خواه، سجاد میرزالی صفحات 17-29
    در یک سازمان نظامی (در مقایسه با سازمان های غیرنظامی)، قاعدتا نقش حمل و نقل را می توان بسیار پر رنگ تر و دارای ویژگی های راهبردی برای یک سازمان در نظر گرفت. در این راستا ارزیابی توان عملیاتی ترابری و رفع نواقص و مشکلات موجود، می تواند کمک زیادی به مدیران این بخش برای ارتقاء سطح عملکرد و در نتیجه افزایش کارایی و اثربخشی ترابری در انجام ماموریت های محوله نماید. لذا در این مقاله، مدلی جهت رتبه بندی معیارهای توان عملیاتی ترابری سنگین یک سازمان نظامی ارائه می گردد. با بررسی الگو هایی که برای ارزیابی توان و آمادگی عملیاتی وجود دارد، معیارهایی استخراج و دسته بندی گردید. این معیارها به سه بخش اصلی توانمندی نیروی انسانی، توانمندی تجهیزات و توانمندی منابع پشتیبان تقسیم گردید که هر یک دارای زیرمعیارهای مربوط به خود می باشد. لذا با درنظرگرفتن سه معیار مذکور و زیرمعیارهای آنها و با استفاده از فرآیند تحلیل شبکه و نرم افزارSuper Decisions، این معیارها وزن دهی شدند. براساس اوزان این سه معیار و زیرمعیارهای آن، می توان معیارهای توان عملیاتی ترابری سنگین را رتبه بندی نمود.
    کلیدواژگان: حمل و نقل، حمل و نقل نظامی (ترابری)، آمادگی عملیاتی، توان عملیاتی، فرآیند تحلیل شبکه
  • مهدی اجلی، عزت الله اصغری زاده، حسین صفری صفحات 30-44
    این پژوهش چگونگی به کارگیری رویکرد TQM برای دستیابی به مدیریت کیفیت زنجیره تامین در صنایع را توصیف می کند. بدین منظور در این مقاله پس از شناسایی ساختار مدیریت زنجیره تامین و عملیات مدیریت کیفیت از طریق مرور مفهومی ادبیات، تعریف مفهومی و جامع از مدیریت کیفیت زنجیره تامین (SCQM) ارائه شده و در نهایت با بررسی ابعاد آن و توسعه چارچوبی مفهومی از مدیریت کیفیت زنجیره تامین، چراغ راه صنعت گاز در پیاده سازی مدیریت کیفیت در زنجیره تامین و دستیابی به مزایای رقابتی و ارضای هر چه بیشتر مشتریان شده است. در نتایج نهایی مشخص شد که در مجموع صنعت گاز کشور از نظر عوامل موثر در پیاده سازی مدیریت کیفیت زنجیره تامین در وضعیت مطلوبی قرار دارد. هر چند که در دو حوزه «رهبری کیفیت در زنجیره تامین» و «رویکرد فرآیندی در مدیریت کیفیت زنجیره تامین» در زنجیره تامین خود، وضعیت مطلوبی نداشته و باید تقویت گردد.
    کلیدواژگان: عملکرد، مزیت رقابتی، مدیریت کیفیت فراگیر (TQM)، مدیریت زنجیره تامین (SCM)، مدیریت کیفیت زنجیره تامین (SCQM)، صنعت گاز
  • سید حبیب الله میر غفوری، امید بهارستان صفحات 45-59
    هدف این مقاله بررسی تاثیر فناوری اطلاعات و مدیریت دانش بر چابکی زنجیره تامین در دو شرکت البرز دارو و پخش البرز است. جامعه آماری این پژوهش با توجه به متغیرهای تحقیق، تمام کارکنان شرکت های البرز دارو و پخش البرز می باشند که در مجموع تعداد آنها 426 نفر بود. حجم نمونه 205 نفر بوده که از طریق جدول مورگان به دست آمده و انتخاب افراد به روش تصادفی طبقه ای بوده است. لذا این تحقیق توصیفی - پیمایشی از نوع همبستگی می باشد. جهت جمع آوری داده ها، نیز از ابزار پرسش نامه استفاده شد. روایی (محتوا، همگرا، واگرا) و پایایی (بار عاملی، ضریب پایایی مرکب، ضریب آلفای کرونباخ) پرسش نامه ها حاکی از آن هستند که ابزارهای اندازه گیری از روایی و پایایی خوبی برخوردار هستند. نتایج حاصل از آزمون فرضیات توسط نرم افزار SMART-PLS و با استفاده از آماره آزمون t و ضرایب مسیر (β)، نشان داد که فناوری اطلاعات بر مدیریت دانش تاثیر قوی، مستقیم و معنی دار دارد، همچنین مدیریت دانش بر زنجیره تامین چابک تاثیر مثبت، مستقیم و معنی داری دارد، از طرفی مدیریت دانش می تواند نقش میانجی گری را در رابطه بین فناوری اطلاعات و زنجیره تامین چابک ایفا نماید. در ضمن فناوری اطلاعات می تواند به عنوان متغیر تعدیل کننده اثر مثبتی را که مدیریت دانش بر زنجیره تامین چابک دارد را ارتقاء دهد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، مدیریت دانش، چابکی زنجیره تامین، SMART، PLS
  • جعفر حیدری، پیام زعابی احمدی صفحات 60-66
    در این مقاله یک زنجیره تامین دو سطحی شامل یک خریدار و یک فروشنده مورد مطالعه قرار گرفته است. فرض شده است که زمان تحویل احتمالی و تقاضا نیز معین و قطعی باشد. در حالت غیرمتمرکز مشاهده می شود هنگامی که اعضای زنجیره تامین هرکدام به گونه ای تصمیم گیری می کنند که سود خود را بیشینه کرده و بر دیگر اعضاء زنجیره تامین اثر بگذارند و در مقایسه آن در حالت متمرکز با در نظر گرفتن فروشنده به عنوان رهبر زنجیره تامین، تصمیمات توسط فروشنده اتخاذ گردیده و مشاهده می شود که سود کل زنجیره تامین بسیار بیشتر از سود کل زنجیره تامین در حالت غیرمتمرکز باشد. در این رویکرد با تعیین مقدار بهینه سفارش دهی و سطح خدمت شاهد نتایجی خواهید بود که نه فقط سود کل زنجیره تامین افزایش می یابد، بلکه سطح سرویس دهی به مشتری نیز رشد چشمگیری پیدا می کند.
    کلیدواژگان: هماهنگ سازی زنجیره تامین، زمان تحویل احتمالی، تصمیم گیری متمرکز، تصمیم گیری غیرمتمرکز
  • عبدالستار صفایی، فرناز حیدرپور، محمد مهدی پایدار صفحات 67-75
    مدیریت زنجیره تامین به مجموعه ای از راهکارها که برای یکپارچه سازی اعضای زنجیره صورت می گیرد که هدف آن کاهش هزینه ها و افزایش سطح خدمت دهی به مشتریان می باشد. از مهم ترین مباحث مورد توجه ذی نفعان زنجیره های تامین، تدارک و تامین به موقع اقلام موردنظر اعضای زنجیره است. در سیستم خرید گروهی، مشارکت و همکاری مجموعه ای از خریداران با هدف کاهش هزینه هایی نظیر هزینه های سفارش دهی، حمل ونقل و خرید، برنامه ریزی انجام می شود. در این سیستم خرید، همه اعضای زنجیره، شامل تامین کنندگان، خریداران و مشتریان زنجیره تامین، برنده خواهند بود. تحقیق پیشنهادی یک مدل انعطاف پذیرخرید گروهی برای مجموعه داروخانه ها توسعه داده شده است. در مدل پیشنهادی نحوه همکاری داروخانه ها بر پایه سه عامل فاصله مکانی، اختلاف تقاضا و هزینه ها تعیین می شود. در ادامه مطالعه موردی خرید گروهی در داروخانه های شهر چالوس صورت گرفته است که ترکیب و ساختار بهینه همکاری داروخانه ها در سیستم خرید گروهی را با هدف پاسخگویی به تقاضا و دستیابی به هزینه های پایین تر پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: خرید گروهی، بهداشت و درمان، مدل چندهدفه، برنامه ریزی آرمانی
  • مسعود مصدق خواه، شهرام علی یاری، حسین غفاری توران، سعید قدمیان مقدم صفحات 76-91
    از جمله موضوعات مهم در مهندسی صنایع، لجستیک و زنجیره تامین می توان به توزیع اشاره کرد که تمام سازمان ها در رده های بالایی خود با آن در ارتباط بوده و به دنبال حالتی بهینه در توزیع امکانات و تجهیزات میان رده ها هستند. عموما مشاهده می شود که اگر معیار مناسبی برای تخصیص تجهیزات به رده ها وجود نداشته باشد، این عمل به خوبی صورت نپذیرفته و رده هایی که دارای قدرت چانه زنی بیشتری هستند، تجهیزات و امکانات بهتری را دریافت می کنند. در این حالت باید تجهیزات را جمع آوری کرده و با مکانیزمی صحیح دوباره بین رده ها توزیع کرد. در این تحقیق مدلی طراحی شد تا از طریق آن بتوان خودروهای سبکی که شرایط متفاوتی با یکدیگر دارند را به رده هایی که آنها هم از نظر موقعیت و شرایط متفاوت هستند تخصیص داد. برای اینکه بتوان این خودروهای با شرایط متفاوت را مورد مقایسه و بررسی قرار داد، از مفهومی به نام آمادگی استفاده شده است. طبق مدل، تخصیص به رده ها به گونه ای صورت می پذیرد که میزان آمادگی خودرویی رده ها بیشینه شود. در پایان، مدل در یکی از سازمان های نظامی مورد مطالعه قرار گرفته و توسط نرم افزار CPLEX 12.5 حل شد.
    کلیدواژگان: توزیع مجدد، تخصیص مجدد، آمادگی، خودروی سبک، لجستیک معکوس
|
  • Ramin Vahabi, Mehdi Seifbarghi* Pages 4-16
    In the supplier selection problem considering both parties benefits including the buyer and the supplier, is one of the key factors to enhance the supply chain management performance as well as sustaining a long term relationship with the suppliers. In fact, the integrated supplier selection models have been discussed in order to confirm the aforementioned subject. In this research, an integrated supplier selection model is proposed in which each supplier offers a permissible delay in payment in order to attract the buyer and to gain higher market share. The goal of this model is to maximize the total supply chain revenue. The presented model is mixed integer nonlinear programming, and is solved by a professional package. Furthermore a genetic algorithm based heuristic has been developed for this matter as well, both methods are compared and the result is discussed.
    Keywords: Supplier Selection, Permissible Delay in Payment, Integrated Optimization, Genetic Algorithm
  • Hoseinali Hasanpoor, Masoud Mosadeghkhoah, Sajjad Mirzali* Pages 17-29
    In a military organization, the role of transportation should be much more strong and strategic character for the organization. In this context, the evaluation of operating ability of transportation and eliminate defects and problems, can help the managers to improve performance and increase the effectiveness and efficiency of transportation in the assigned missions. In this study, a model is presented for evaluating the operating ability of Transportation of a military organization. By studying the patterns that are used to evaluate the operational readiness, Criterion were extracted and classified. These Criterions are divided into three main sections of human resource capabilities, equipment capabilities and support resources capabilities, That is, each with its own components. Also, Using network analysis process and super decision software, these Criterions and their components were weighted. Based on this weight, operating ability of transportation can be evaluated.
    Keywords: Transportation, Military Transportation, Operational Readiness, Operating Ability, Network Analysis Process
  • Mehdi Ajalli*, Ezzatollah Asgharizadeh, Hossein Safari Pages 30-44
    Globalization, increasing the global regulations of governmental and non-governmental organizations and customers’ request regarding to environmental compliance issues have led to organizations considering the green supply chain management to improve the environmental and economic performance. In order to maximize the efficiency of energy consumption and resources across the supply chain, green supply chain management is unifier the supply chain management with environmental requirements in the all processes of product designing, selecting and supplying of raw materials, producing and manufacturing, distribution and transition processes, delivery to the customer and finally, recycling and reusing management after consumption. This paper have studied and recognized the necessary requirements (stimuli, barriers, operations and results) for achieving to green supply chain management in the petrochemical industry. Then, have been extracted the necessary measures to achieve a green supply chain. These measures are prioritized using analytic hierarchy process of weighting and by weighted average method.
    Keywords: Supply Chain, Green Supply Chain, Environmental Sustainability, Petrochemical, Hierarchical Process
  • Seyed Habibalah Mirghafoori, Omid Baharestan* Pages 45-59
    The purpose of this study is to investigate the effect of information technology and knowledge management on the supply chain agility in Alborz Darou and Alborz Distribution Company. The statistical population of this study includes employees of Alborz Darou and Alborz Distribution Company. The population consists of 426 members. A sample of 205 employees was selected through random stratified sampling method. In order to determine the sample size, Morgan Sampling Table was used. This study is a descriptive-survey research and is a correlational one. In order to collect the research data, a questionnaire was used. The validity of questionnaire was measured through content, convergent, divergent validities and its reliability was measured through Cronbach's Alpha Coefficient, factor loading, and composite reliability. The research data were analyzed in the SMART-PLS. The results revealed that information technology affects knowledge management significantly; knowledge management affects supply chain agility significantly; knowledge management affects the relationship between information technology and supply chain agility significantly; finally, information technology affects the relationship between knowledge management and supply chain agility significantly.
    Keywords: Information Technology, Knowledge Management, Supply Chain Agility, SMART, PLS
  • Jafar Heydari, Payam Zaabi Ahmadi* Pages 60-66
    In this paper a two-stage supply chain with a buyer and seller have been studied. It is assumed that lead time is probabilistic and demand is fixed. In the decentralized model it can be observed each supply chain member try to make the decision to maximize their profits and it will effect on the other members of supply chain and in the comparison with centralized model with assuming the seller as the leader of supply chain all of the decision decided by seller and it can be observed that profit of all of the supply chain is really more than of all of the profit of the decentralized model. In this approach with determining the optimum ordering and service level that the result will be not only increasing the profit of all of the supply chain but also the service level of the costumer will grown substantially.
    Keywords: Supply Chain Coordination, Probabilistic Lead Time, Decentralized Decision Making, Centralized Decision Making
  • Abdul Sattar Safaei*, Farnaz Heidarpoor, Mohammad Mahdi Paydar Pages 67-75
    Supply chain management is a set of guidelines for integration of chains, which aims to reduce costs and increase system services to customers. One of the most important issues for supply chain stockholders is procuring and purchasing requested items in a timely manner. Thus, a variety of models have been proposed as purchasing strategy in supply chains. Group purchasing is a system which leads to decline expenses, such as ordering, administrative, transportation and purchasing costs. This research suggests a modeling approach that develops a purchasing group organization for a set of pharmacies in the field of healthcare. The proposed model determines a cooperation strategy based on various factors such as purchasing cost, pharmacies distance and demand difference within a given group. To illustrate the application of the proposed model, designing a purchasing group organization for Chalus city pharmacies is investigated.
    Keywords: Group Purchasing, Healthcare, Multi, objective Model, Goal Programming
  • Masoud Mosadeghkhoah, Shahram Aliyari, Hossein Ghaffari Touran, Saeed Ghadamian Moghaddam* Pages 76-91
    Distribution is one of the most important topics in industrial engineering and logistics and supply chain that all organizations are dealing with it in the upper echelons and are looking for the optimum Distribution of resources and equipment among the echelon. Generally, it is seen that Organizations cannot have a good distribution if there is not a suitable criterion for the distribution of equipment and echelons that have more bargaining power, mostly get better equipment's and facilities. In this condition organizations should collect equipment's and redistribute them with the correct mechanism. In this study, a model was designed to distribute light vehicles which are different in condition, through different echelons. Readiness is the concept that used for comparing Vehicles that are different in situation. According to the model, the distribution is done in such a way that maximizes the vehicles readiness of echelons. In the end, the model was studied in one military organization and solved by CPLEX12.5.
    Keywords: Redistribution, Reallocation, Readiness, Light Vehicle, Reverse Logistics