فهرست مطالب

مدیریت زنجیره تامین - پیاپی 53 (پاییز 1395)

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 53 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالستار صفایی، احمد محمدپور لاریمی*، قاسم افضلی حاجی دلا صفحات 4-13
    سازمان ها در سرتاسر جهان به دنبال تاکتیک و تکنیک هایی برای بقا در فضای رقابتی پرتلاطم امروزی هستند. یکی از این رویکردها، برون سپاری عملیات لجستیکی زنجیره تامین در قالب شرکت های لجستیکی طرف سوم است. نتایج مطالعات صورت گرفته در حوزه زنجیره تامین، موید اهمیت شرکت های لجستیکی طرف سوم و ارزش افزایی این شرکت ها برای کاربران خود است. این نوع شرکتها با توجه به مکان و زمان در حوزه های متفاوتی همچون دریایی، هوایی، فناوری اطلاعات و محصولات خطرناک فعالیت میکنند. یکی از این زمینه ها فعالیت در حوزه محصولات فاسدشدنی مانند صنعت لبنیات میباشد. مطالعه صورت گرفته در این تحقیق، در ارتباط با یکی از شرکت های تازه تاسیس زیرمجموعه شرکت کاله ایران است که برای ایجاد مراکز پخش و توزیع محصولات لبنی در ایران برنامه ریزی می نماید. در این تحقیق پانزده مکان کاندید مناسب برای ایجاد مراکز پخش این شرکت لجستیکی طرف سوم درنظرگرفته شده است. سپس از بین این پانزده مکان مختلف در ایران با استفاده نظرات خبرگان و بهرهگیری از روش های جدید تصمیم گیری، تجزیه و تحلیل نسبت تخصیص وزن به صورت پله ای و تخصیص مجموع ضرب تجمعی، هشت مکان برای ایجاد مرکز پخش انتخاب شده است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، برون سپاری، شرکت های لجستیکی طرف سوم، تصمیم گیری چندمعیاره
  • حسین سرگزی مقدم، مریم شهسواری صفحات 14-26
    در بازار رقابتی موجود، بنگاه های اقتصادی و تولیدی علاوه بر پرداختن به سازمان و منابع داخلی، خود را به مدیریت و نظارت بر منابع و ارکان مرتبط با خارج از سازمان، نیازمند یافته اند. لذا امروزه، مدیریت زنجیره تامین به عنوان یکی از مبانی زیرساختی پیاده سازی کسب وکار الکترونیک در دنیا مطرح است. مدیریت زنجیره تامین پدیده ای است که این فعالیت را به طریقی انجام می دهد که مشتریان بتوانند خدمات قابل اطمینان یا محصولات با کیفیت را با حداقل هزینه دریافت کنند. امروزه، نگرش مدیران به زنجیره تامین تغییریافته و کاربرد فناوری اطلاعات در این زمینه رو به افزایش است. از سوی دیگر، یکی از موثرترین دستاوردهای فناوری اطلاعات، ارتقاء سطح هوشمندی کسب و کار محسوب می شود. از این رو، استفاده از عامل های نرم افزاری هوشمند در مدیریت زنجیره تامین می تواند مدیریت در این حوزه را ارتقاء بخشد. در این مقاله، ضمن ارائه اطلاعات کلی در زمینه مدیریت زنجیره تامین و عامل های نرم افزاری هوشمند، به بررسی برخی از ابعاد کاربردی این عامل ها در مدیریت زنجیره تامین پرداخته و برخی از ابعاد این کاربرد مانند مدل مذاکره مبتنی بر عامل ها بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: کسب و کار الکترونیک، مدیریت زنجیره تامین، فناوری اطلاعات، عامل های هوشمند
  • مهدی سلطانی تهرانی*، مسعود مصدق خواه، حسینعلی حسن پور صفحات 27-36
    امروزه، توجه به لجستیک مستقیم و معکوس نقش بسیار مهمی در کاهش هزینه های زنجیره تامین ایفا می کند. در این مقاله به منظور ارائه یک شبکه زنجیره تامین حلقه بسته که شامل مراکز تامین، تولید، توزیع، جمع آوری، بازیافت و دفن و انهدام است از یک مدل خطی برنامه ریزی عدد صحیح مختلط استفاده شده است. این مقاله حالت چند دوره ای و چند محصولی را در زنجیره تامین چند سطحی در نظر گرفته و هزینه های پردازش نیز در مکان ها لحاظ شده است و کل کالاهای مرجوعی که قابلیت اصلاح دارند به مراکز تولید و توزیع منتقل می شوند تا در فرآیند لجستیک مستقیم به دست مصرف کننده برسند. هدف مدل کاهش هزینه های اجاره مراکز، هزینه های حمل و نقل بین مراکز و هزینه پردازش داخل مراکز می باشد. مدل پیشنهادی با استفاده از نرم افزار 3.CPLEX 12 در قالب یک مطالعه موردی حل گردیده است. مدل مربوطه براساس چند نمونه مسئله آزمایشی و همچنین براساس تعداد محصولات مختلف مورد تحلیل قرار گرفته و در پایان نتیجه گیری کلی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین حلقه بسته، لجستیک مستقیم و معکوس، برنامه ریزی عدد صحیح مختلط، لجستیک یکپارچه
  • حجت الله حمیدی*، مهرداد صفاریه صفحات 37-46
    این مقاله یک سیستم هوشمند برای مدیریت عبور و مرور آمبولانس ها و وسایل حمل و نقل خون و فرآوردهای خونی و به طور کلی حمل و نقل های مرتبط با فوریت های سلامت را با به کارگیری یک مدل ترکیبی فازی سلسله مراتبی ارائه می دهد. حمل و نقل بیماران اورژانسی، رویدادهای اورژانسی و فوریت های مرتبط با سلامت، و حمل و نقل خون و فرآورده های خونی باید در حداقل زمان ممکن انجام شود. به محض تماس بانک خون بیمارستان مبنی بر نیاز به مراجعه به سازمان انتقال خون، در اسرع وقت این انتقال باید صورت بگیرد، زیرا ممکن است تاخیر در آوردن فرآورده ها برای بیمار، منجر به مرگ او شود. هدف این مقاله، افزایش کیفیت در ترافیک، محاسبه زمان مسیر و اطلاعات عبور و مرور به صورت بلادرنگ برای حمل و نقل های مرتبط با فوریت های سلامت تا رسیدن به مقصدشان می باشد. این سیستم امکان تنظیمات موثر بر ترافیک مسیرها را مطابق با تغییرات شبکه حمل و نقل فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات سلامت، سیستم حمل و نقل هوشمند، سیستم فازی
  • اسماعیل مزروعی نصرآبادی*، عباس شول صفحات 47-55
    تاکنون تاثیر محرک های زنجیره تامین بر عملکرد زنجیره تامین مورد بررسی قرار نگرفته است. این مقاله به بررسی محرک های زنجیره تامین، دسته بندی و بررسی ارتباط آنها با عملکرد زنجیره تامین فرش ماشینی ایران پرداخته است. این تحقیق از نظر بررسی و دسته بندی محرک ها و همچنین بررسی تاثیر محرک ها بر عملکرد زنجیره تامین دارای نوآوری می باشد. برای ارزیابی عملکرد زنجیره تامین از روش BSC استفاده شده و با مرور ادبیات 18 محرک برای زنجیره تامین مشخص گردیده است. با استفاده از تحلل عاملی اکتشافی، در چهار دسته فرآیندهای زنجیره تامین، مرتبط با مشتری و محصول، رقابت و ارتباطات دسته بندی شدند. سپس تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار آموس انجام پذیرفت. از بین محرک ها، فرآیندهای زنجیره تامین دارای ارتباط بیشتری با عملکرد زنجیره تامین می باشد، اما ابعاد دیگر تقریبا یکسان بودند. تمرکز بر سیستم تولید کششی و استفاده از تفکر ناب می تواند به بهبود فرآیندهای زنجیره تامین کمک نماید.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، فرش ماشینی، محرک، ارزیابی عملکرد
  • پیمان قاسمی*، مهدی ابراهیمی، میلاد نوروززاده، علی اصغر غیبی صفحات 56-68
    از آن جایی که خون یکی از مهم ترین نیازهای هر بیمار در شرایط بحرانی مختلف محسوب می شود، لذا یکی از دغدغه های مراکز درمانی، پدیده کمبود یا فساد خون می باشد. از این رو مدیریت زنجیره تامین خون سعی در رفع شکاف بین تامین کنندگان و مصرف کنندگان خون دارد که نتیجه آن عدم مواجهه با کمبود و حداقل رساندن فساد فرآورده های خونی و کاهش هزینه ها است. در این مقاله سعی بر این شده است تا مشکلات ذکرشده را به وسیله استقرار به جا و مناسب پایگاه های جدید خون و احداث پایگاه های پشتیبان و استفاده از تجهیزات در دسترس اعم از پایگاه ها و اتوبوس های سیار موجود جهت دریافت خون در شرق استان مازندران مورد بررسی قرار داده، تا این مشکلات به حدود مطلوبی به حداقل رسانده شوند. از این رو یک مدل برنامه ریزی ریاضی سه هدفه بر پایه کمینه سازی کمبود ها، هزینه ها و بیشینه سازی دریافت به موقع خون با استفاده از نرم افزار گمز و راه حل های پارتو مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین خون، برنامه ریزی سه هدفه، مسئله مکان یابی، تخصیص، راه حل پارتو
  • علی ناظری*، مهدی نصرت پور صفحات 68-80
    این مقاله چشم انداز عملیاتی از زنجیره تامین پایدار را با در نظر گرفتن رویکرد مدیریت ریسک فراهم می کند. در این بررسی به ماهیت پایداری – ریسک های مرتبط به زنجیره تامین پرداخته شده و آنها را از زنجیره های تامین معمولی مجزا نموده و فرآیندهای تحلیلی موردنیاز برای مدیریت آنها را مورد بررسی قرار داده است. مطالعه تجربی صورت گرفته در این مبحث به ایجاد بینش در مورد چگونگی پایداری در ارتباط با ریسک می پردازد و آن را به شیوه ای یکپارچه بیان می کند. با مرور ادبیات و انجام مصاحبه، تعداد 30 ریسک در سه بعد اصلی (زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی) مورد بررسی قرار گرفتند. در یک نظرسنجی در دو مطالعه موردی در دو صنعت نساجی، نتایج ارزیابی و تحلیل های انجام شده در ابعاد مختلف پایداری مرتبط به ریسک ارائه شد. به منظور ارزیابی اهمیت نسبی ریسک های انتخاب شده و شناسایی علل بالقوه و تاثیرات آن و همچنین رابطه همبستگی بین ریسک های شناسایی شده از تکنیک حالات شکست و اثرات آن (FMEA) استفاده شده است. بر مبنای یافته های این مطالعه، راهبردهای درمان ریسک برای تمام ریسک های موجود در زنجیره تامین مورد ارزیابی قرارگرفتند. این یافته ها نشان می دهند که ریسک های زیست محیطی درون زا می توانند از مهم ترین موارد در صنایع محسوب شوند و بسیار تحت تاثیر مواردی همچون پیوستگی چندین ریسک و پایداری زنجیره قرار می گیرد. این نکات برای ادغام رویکردهای مدیریتی ریسک بسیار حائز اهمیت هستند تا بتوان راهبردهای پایدار و تاثیرگذاری را توسعه داد.
    کلیدواژگان: پایداری، مدیریت ریسک، مدیریت زنجیره تامین
|
  • Abdossattar Safaei, Ahmad Mohammad Pour Larimi *, Ghasem Afzali Haji Dela Pages 4-13
    Organizations around the world are seeking for tactics and techniques in order to survive in today's turbulent competitive environment. One of these approaches is outsourcing logistics supply chain operations in terms of third-party logistics companies. The results of the researches in supply chain, confirms the importance of third party logistic companies and the synergy of these companies for their users. These companies given space and time in different areas such as maritime, aviation, information technology, and dangerous goods are involved. One of the areas of activity, such as the dairy industry is in the area of perishable products. The company is a newly established company, subsidiaries of Kalleh Iran, seeks to distribution centers for the distribution of dairy products across Iran. In this study an appropriate locations are chosen for distribution centers of a third party logistic company within fifteen different potential locations in Iran. Finally, eight distribution centers are selected utilizing stepwise weight assessment ratio analysis and weighted aggregates sum product assessment.
    Keywords: Supply Chain, Outsourcing, Third Party Logistics, Multi, Criteria Decision Making
  • Hossein Sargazi Moghaddam*, Maryam Shahsavari Pages 14-26
    In the current competitive market, productive and economical firms need to manage and monitor resources and elements related to outside the organization, in addition to considering the organization and its internal resources. So today, supply chain management is proposed as one of the fundamental infrastructures for implementing e-commerce worldwide. Supply chain management is a phenomenon that provides a way so that the customers can receive trustable services and high quality products with minimum cost. Today the attitude of managers toward supply chain has changed and the usage of information technology in this field is increasing. On the other hand, the promotion of business intelligence is one of the most effective achievements of information technology. Hence, the usage of intelligent software agents in supply chain management can improve the management in this field. In this paper, in addition to presenting some general information in supply chain management and intelligent software agents, we will review some practical aspects of agents in supply chain management and we will discuss some aspects of the usage of agents like agent based negotiation model.
    Keywords: Electronic Commerce, Supply Chain Management, Information Technology, Intelligent Agents
  • Mehdi Soltani Tehrani*, Masoud Mosaddeghkhah, Hosseinali Hassanpour Pages 27-36
    Today, due to the direct and reverse logistics plays an important role in reducing the costs in supply chain. In this paper, in order to provide a closed-loop supply chain network including supply centers, production, distribution, collection, recycling and disposal of a used linear mixed integer programming. This paper to consider multi-period and multi-product in multi-level supply chain and processing costs are taken into account in place and Returned goods that can be improved will be transferred entirely to the production and distribution centers in the logistics process directly reach the hands of consumers. The model objective centers rent cost reduction in the supply chain and the cost of transportation between the centers and the processing cost is in centers. The proposed model using software CPLEX 12.3 in the form of a case study solved. Model based on some samples tested and analyzed based on the number of different products, and in the end conclusion was presented.
    Keywords: Closed Supply Chain, Direct, Inverse Logistics, Mixed Integer Programming, Integrated Logistics
  • Hodjat Hamidi*, Mehrdad Saffarie Pages 37-46
    Using a hierarchical hybrid fuzzy model, this paper presents an intelligent system to manage the traffic of ambulances and the vehicles for transporting blood and blood products and generally the transportation related to health emergencies. The transportation of emergency patients, emergency accidents and health-related emergencies, and the transportation of blood and blood products should be done in the shortest possible time. As soon as a hospital blood bank makes a call regarding the need for providing blood from another place, the transfer should be done immediately because delay in providing a patient with the products may result in his/her death. This paper aims to increase the traffic quality, calculate the time, route, and information of transportation without delay for the transportation concerning health emergencies. This system allows for the adjustments affecting route traffic in accordance with the changes in transportation network.
    Keywords: Health Information Systems, Intelligent Transportation System, Fuzzy System
  • Abbas Shoul, Esmaeil Mazroui Nasrabadi* Pages 47-55
    Impact of supply chain drivers on supply chain performance has no far been studied. In this research we want identifying supply chain drivers, classifying them and examining their relationship with Iran's supply chain performance. This research has innovation in identifying and classifying drivers and examining relationship between drivers and supply chain performance we used BSC for assessing supply chain performance. After Literature Review, 18 drivers identified and classified into 4 categories that are: supply chain processes, customer and product related, competition, and Communications. In drivers, supply chain processes have highest relationship with supply chain performance. Using pull-production system and lean production can help organization to improve their condition.
    Keywords: Supply Chain, Machine, Made Carpet, Driver, Performance Appraisal
  • Mehdi Ebrahimi, Milad Norouzzadeh, Ali Asghar Gheibi, Peiman Ghasem* Pages 56-68
    Because the blood is one of the most important requirements of each patient in different critical conditions, one of the concerns of the health centers is facing the blood shortage or blood corruption. Therefore blood supply chain management tries to fill the gap between suppliers and consumers, which causes failing to counter the shortage and minimizing the blood product corruption and the costs.
    In this paper, this has been tried to solve mentioned problems by establishing new and appropriate blood bases, and building supporting bases and using available equipment such as moving bases and buses for receiving the blood in the East Mazandaran, in order to minimize mentioned problem to a desirable range. Thus, a mathematical programming model for this problem is designed. The first objective function is to minimize the maximum shortage of blood in hospitals during the period. The second objective function is to calculate the maximum coverage period of blood donors. The third objective function is to minimize the transportation cost among various nodes, blood inventory maintenance cost and building new regional blood centers. The proposed model has been studied using GAMS software and Pareto solution.
    Keywords: Blood Supply Chain, Objective Planning, Location, Allocation Problem, Pareto Solution
  • Ali Nazeri*, Mehdi Nosratpour Pages 68-80
    This paper develops an operational perspective of supply chain sustainability, by considering it as a risk management process. It explores the nature of sustainability-related supply chain risks, distinguishes them from typical supply chain risks and develops an analytical process for their management. An empirical study is conducted to generate insights about how sustainability-related risks should be managed in an integrated way. A mixed method approach is adopted for data collection and analysis. Through an extensive literature review and personal interviews, 30 risks across the three main pillars of sustainability (environmental, social and economic) are identified first. A large survey across different industrial sectors and two exploratory empirical case studies in two textile manufacturing companies are subsequently conducted to assess and analyses several dimensions of sustainability-related risk. The failure mode and effect analysis (FMEA) technique is utilized to assess the relative importance of the selected risks, to identify their potential causes and effects and test potential correlations between the identified risks. Based on the findings of the study, risk treatment strategies are proposed for all the identified sustainability-related supply chain risks. The findings show that endogenous environmental risks are perceived to be the most important across different industries and the interconnectedness between several sustainability-related risks is very high. This points to the need for integrated sustainability risk management approaches to facilitate the development of effective sustainable strategies.
    Keywords: Sustainability, Risk Management, Supply Chain Management