فهرست مطالب

مدیریت زنجیره تامین - پیاپی 54 (زمستان 1395)

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 54 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقصود امیری، سلیمان منصوری محمدآبادی، اکرم شعبانی، خدیجه محمدی صفحه 4
    هدف از انجام این پژوهش شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر عملکرد زنجیره تامین در شرکت های صنایع غذایی است. جامعه آماری این پژوهش مدیران و کارکنان برخی شرکت های صنایع غذایی واقع در شهرک صنعتی شیراز می باشند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده که در مقیاس پنج قسمتی لیکرت توسط مدیران و کارکنان شرکت ها توزیع و جمع آوری شده است. روش مورد استفاده ترکیبی از دو رویکرد تحلیل عاملی تاییدی و تاپسیس فازی است. در راستای هدف پژوهش حاضر به بررسی و شناسایی عوامل اثرگذار بر عملکرد زنجیره تامین پرداخته شد. پس از بررسی ادبیات تحقیق 26 عامل موثر بر عملکرد زنجیره تامین شناسایی شد که در مرحله اول با نظرات خبرگان دانشگاهی و صنعت از طریق تحلیل عاملی تاییدی 22 عامل مهم شناسایی و در مرحله دوم از تکنیک آنتروپی شانون برای به دست آوردن وزن اهمیت نظرات خبرگان و از تکنیک تاپسیس فازی برای رتبه بندی عوامل اثرگذار بر عملکرد زنجیره تامین استفاده شد. نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان می دهد که عوامل «انتخاب تامین کننده»، «تحویل به موقع کالا»، «زمان چرخه سفارش خرید» ، «کیفیت» و «قدرت» مهم ترین عوامل اثرگذار بر عملکرد زنجیره تامین در این صنعت می باشد و در رتبه بالاتری نسبت به دیگر عوامل قرار دارد.
    کلیدواژگان: عملکرد زنجیره تامین، تحلیل عاملی تاییدی، تاپسیس فازی، آنتروپی شانون، صنایع غذایی
  • عباس شول، علی سیاح پور صفحه 16
    هدف پژوهش حاضر شناسایی، اولویت بندی و تحلیل موانع اجرای مدیریت زنجیره تامین سبز در صنعت سنگ آهن کشور با استفاده از تکنیک های تاپسیس فازی و دیمتل فازی است. جامعه این تحقیق را 20 نفر از خبرگان (شامل 15 کارشناس شاغل در صنایع معدنی و 5 تن از پژوهشگران در حوزه مدیریت سبز) تشکیل می دهند. در این تحقیق ابتدا از طریق مطالعه ادبیات پژوهش، موانع مدیریت زنجیره تامین استخراج گردید. جهت افزایش روایی محتوا این عوامل توسط خبرگان با صنعت مورد بررسی تطبیق داده شد و مورد بازبینی قرار گرفت. سپس با استفاده از تکنیک تاپسیس فازی به اولویت بندی این موانع پرداخته شد. در ادامه از تکنیک دیمتل فازی، اثر گذاری و اثر پذیری موانع، مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج به دست آمده می توان بیان کرد که شاخص عدم حمایت دولت برای اتخاذ مدیریت زنجیره تامین سبز، از لحاظ اولویت بندی، رتبه نخست را به دست آورده است. همچنین شاخص عدم آگاهی از محیط زیست مهم ترین علت (تاثیرگذارترین شاخص) و ترس از شکست در اجرا مهم ترین معلول (تاثیرپذیرترین شاخص) تعیین گردید.
    کلیدواژگان: تاپسیس فازی، دیمتل فازی، مدیریت زنجیره تامین سبز
  • علیرضا منیری، پیمان خانجانی، صدیق رئیسی صفحه 30
    همواره یکی از دغدغه های اصلی برنامه ریزان عملیات، تخصیص انسان - ماشین محسوب می شود. بهره گیری از شیوه مناسب به کارگیری نیروی انسانی در شرایطی که عملیات وابسته به توانمندی های نیروی کار است می تواند به ارتقاء شاخص های کارائی و بهره وری سیستم ها بیانجامد. از آنجایی که این مسائل در دسته بندی مسئله هایnp-hard قرار می گیرند، لذا بهینه سازی و حل دقیق مدل ریاضی این مسائل پیچیده است. در تحقیق حاضر با رویکرد شبیه سازی کامپیوتری به این موضوع توجه شده است و بر اساس داده های جمع آوری شده و مطالعه دقیق جریان عملیات با بهره گیری از آزمون های فرض آماری، الگوها و مدل های عملیات و فرآیندها شناسائی شده اند. همچنین با استفاده از آزمون آماری ناپارامتری مناسب اعتبار مدل شبیه سازی احراز و میزان تولید روزانه گزینه های شدنی گوناگون تخصیص انسان – ماشین از طریق مدل شبیه سازی کامپیوتری با هم مقایسه گردیده است، بر این اساس مناسب ترین گزینه در خط تولید و مونتاژ رگلاتورهای گاز معرفی شده است. در این رویکرد نتایج شبیه سازی نشان داد که می توان با انتخاب شیوه مناسب در کارگماری نیروی انسانی با سطح اطمینان 95 درصد متوسط تولید روزانه را 25 درصد افزایش داد.
    کلیدواژگان: کارایی، خط تولید و مونتاژ، شبیه سازی، تخصیص نیروی کار
  • صفر فضلی، متین رشیدی آستانه صفحه 41
    امروزه، فرآیند تسهیم دانش از مرزهای سازمانی فراتر رفته و مسئله تسهیم دانش میان شرکت ها و سازمان های مختلف برای بهبود عملکرد آنها مطرح است. با پیدایش فرآیند برون سپاری و توجه سازمان ها به آن، اشتیاق مدیران به برون سپاری خدمات شرکت و سازمان افزایش می یابد، اما آنچه ذهن آنها را به خود مشغول می کند، نحوه تعامل با ارائه دهندگان خدمات برون سپاری می باشد. هدف این مقاله، بررسی نقش تسهیم دانش میان شرکت های برون سپار و شرکت های ارائه دهنده خدمات لجستیک در رضایت از عملکرد ارائه دهندگان خدمات لجستیک در شهرک های صنعتی استان گیلان می باشد. این پژوهش با مشارکت 165 نفر از مدیران شرکت های مستقر در شهرک های صنعتی استان گیلان که حداقل یکی از فعالیت های خود را برون سپاری کرده و تعداد کارکنان آنها متجاوز از 20 نفر می باشد، انجام شده است. جهت آزمون فرضیه ها از تکنیک تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از تاثیر مثبت تسهیم میان شرکتی دانش، تعامل رابطه متقابل با تسهیم میان شرکتی دانش و فرآیندهای ارتباطی بر رضایت و تسهیم میان شرکتی دانش بر فرآیندهای ارتباطی است. در حالی که تاثیر تسهیم میان شرکتی دانش بر مشارکت میان شرکتی و تاثیر مشارکت میان شرکتی بر رضایت، تاثیر معناداری را نشان نمی دهد.
    کلیدواژگان: تسهیم دانش، تسهیم میان شرکتی دانش، خدمات لجستیک، برون سپاری
  • پرویز فتاحی، علیرضا یوسفی صفحه 55
    هدف از این پژوهش مقایسه سیستم های تولید، فرآیندها و فناوری جاری شرکت های ولوو و رنو در شرکت سایپا دیزل، به منظور تحلیل شکاف بین وضعیت موجود با مطلوب و تعیین اولویت های بهبود است. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها از جمله تحقیقات غیرآزمایشی، پیمایشی بر مبنای رهیافت مطالعه درون موردی می باشد. جامعه این پژوهش نیز خبرگان شرکت سایپا دیزل می باشند. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم جامعه بر اساس جدول گرجسی و مورگان استفاده شده و در نهایت 162 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. نحوه گردآوری اطلاعات به دو صورت کتابخانه ای (مقالات و کتب معتبر داخلی و خارجی) و میدانی از طریق پرسشنامه محقق استفاده شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده های «سیستم تولید» و «فناوری» از روش های آمار توصیفی و استنباطی مانند تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و به منظور اولویت بندی «فرآیند» از روش تحلیل سلسه مراتبی(AHP) استفاده گردیده است. نتیجه این پژوهش نشان داد که در سیستم تولید، «اهداف سیستم تولید» بیشترین فاصله را تا وضعیت مطلوب دارد. همچنین در فرآیند ساخت و تولید و فناوری به ترتیب باید «زیر فرآیند تدارکات مواد و خدمات» و «کارکنان» در اولویت توجه قرار بگیرند.
    کلیدواژگان: سیستم تولید، فرآیند تولید، ممیزی فناوری
  • علی مروتی شریف آبادی، حمید حنظل عیدانی، فاضل موسوی صفحه 65
    امروزه، دغدغه اصلی بشر، پیامدهای زیست محیطی و جوابگو نبودن منابع کره زمین می باشد. همزمان با افزایش روزافزون آلودگی زیست محیطی و پیامدهای مخرب آن و به دنبال آن افزایش تقاضای مشتریان و جوامع زیست محیطی برای محصولات و خدمات سازگار با محیط زیست باید آلودگی های ناشی از گسترش صنایع را در قالب تلاش برای اجرای زنجیره تامین سبز کاهش داد. با وجود قوانین دولتی و آگاهی فزاینده مردم در مورد محیط زیست، شرکت هایی که می خواهند در بازار جهانی دوام بیاورند نمی توانند مسائل زیست محیطی را نادیده بگیرند. در این پژوهش عوامل موثر بر استقرار زنجیره تامین سبز در شرکت پتروشیمی پردیس شناسایی شده و سپس با استفاده از روش نقشه شناختی فازی (FCM) درجه اهمیت آنها مشخص و در نهایت با استفاده روش نقشه شناختی فازی (FCM) شاخص ها رتبه بندی می شوند. نتایج به دست آمده از تحلیل داده ها نشان می دهد از میان شاخص های تاثیرگذار بر استقرار زنجیره تامین سبز، کاهش (تخفیف) مالیات برای سازمان هایی با تولیدات سبز (0.67)، فشار مشتریان برای داشتن محصولاتی سبز (0.63) و اتخاذ راهبردهای سبز توسط رقبا (0.59) بالاترین میزان اهمیت و برگزاری همایش ها و کلاس های آموزشی در زمینه محیط زیست برای کارکنان و مدیران (0.47) و قوانین زیست محیطی دولت (0.47) به ترتیب کم اهمیت ترین شاخص را به خود اختصاص می دهند.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین سبز، مدیریت زنجیره تامین سبز، نقشه شناختی فازی (FCM)، شرکت پتروشیمی پردیس
  • عباس شریفی، ابوتراب علیرضایی، محمود مدیری صفحه 79
    در بازار رقابتی امروز، تولید به موقع و پاسخگویی با سرعت مناسب به سفارشات، همچنین قابلیت انعطاف شرکت های تولیدی برای تولید محصولات متنوع مورد نیاز مشتریان امری ضروری به شمار می آید. شرکت های تولیدی برای بقاء در بازار باید بتوانند تولیدات خود را با استفاده از همه عوامل تولید با شرایط فوق به بازار عرضه نمایند. به این منظور یکی از پر چالش ترین عوامل تولید، ماشین آلات و تجهیزات می باشد که آماده به کار نگه داشتن آنها برای تولید به موقع و تحویل سفارشات به مشتریان بسیار مهم می باشد به این منظور روش ها و سیستم های مکانیزه نگهداری و تعمیرات(CMMS) به تنهایی پاسخگوی این نیاز نیستند، لذا چابک سازی این گونه سیستم ها امری ضروری و لازم می باشد. در دهه های اخیر یکی از بهترین و پر کاربردترین راهبردهای نت، نت بهره ور فراگیر (TPM) است که در آماده به کار نگه داشتن تجهیزات مورد توجه اکثر سازمان ها می باشد. نت بهره ور فراگیر (TPM) با استفاده از اصول و ارکان کاربردی قابلیت دسترسی؛ قابلیت اطمینان تجهیزات را تا حد زیادی افزایش می دهد. شرکت های تولیدی می توانند با اولویت بندی این اصول و ارکان در پیاده سازی آنها سرعت چابک سازی را افزایش دهند. در این تحقیق پس از شناسایی و اولویت بندی کلیه اصول و ارکان نت بهره ور فراگیر و مفاهیم چابکی سازمان های تولیدی و با استفاده از نظرات خبرگان و غربالگری و با تعیین روابط بین عوامل و میزان تاثیر عوامل اصلی نت بهره ور فراگیر بر افزایش قابلیت های چابکی، بررسی و اولویت بندی آنها و میزان تاثیرشان بر چابکی سازمان رتبه بندی شده اند.
    کلیدواژگان: نت بهره ور فراگیر، چابکی، انعطاف پذیری، تصمیم گیری چند معیاره فازی، سیستم مکانیزه نگهداری و تعمیرات
  • معرفی کتاب لجستیکی چاپ شده در مرکز مطالعات و پژوهش های لجستیکی در سال 1395
    بهزاد مرادی ساران صفحه 92
|
  • Maghsoud Amiri, Soleyman Mansouri Mohammad Abadi, Akram Shabani, Khadijeh Mohammadi Page 4
    The aim of this research is identify and ranking factors affecting of supply chain performance in the food industry companies. The study population this research are managers and employees some food industry companies located in Shiraz industrial town. The data of collection toolis questionnaire that in Likert scaleby managers and employees of companies distributed and collected. The method used is combination of the two approachesconfirmatory factor analysis and fuzzy TOPSIS. After studying the literature26 factors affecting in supply chain performance was identified, In the first stage with experts opinions of the academic and industry, was identified an important factor 22 through confirmatory factor analysis. In the second stage, from Shannon entropy for gain the importance weight of expert opinions and fuzzy TOPSIS to ranking factors affecting in supply chain performance used. The results of present research showthat factors Supplier selection, Timely delivery of goods, Purchase order cycle time, Power and Quality are the most important factors affecting on supply chain performance in the industry and have higher ranks relative to other factors.
    Keywords: Supply Chain Performance, Confirmatory Factor Analysis, Fuzzy TOPSIS, Shannon Entropy, Food Industry
  • Abbas  Shoul_Ali Sayahpoor Page 16
    The purpose of this study is identification and barrier analysis for green supply chain management implementation in sirjan's Golgohar using fuzzy topsis technique and fuzzy dematel technique. At first, in this study barriers for green supply chain management are identified through literature and survey with experts and the priority processing is doing with fuzzy topsis technique. This study is including 20 persons of experts. Then, barriers are studied in order to find which of them influences and which of them is impressible. In other word, being cause or affect is determined by fuzzy dematel technique. According to the results we can say the lack of government's support criteria for adopting green supply chain management has reached first grade in priority processing. The lack of awareness of environmental criteria is considered as the most significant cause (influencing criteria) and fear of failure in implementation is considered as the most significant affect (the impressible criteria).
    Keywords: Fuzzy Topsis, Fuzzy Dematel, Green Supply Chain Management
  • Alireza Moniri, Peyman Khanjani, Sadigh Raissi Page 30
    Always allocate man - machine is considered as one of the main concerns of operation planners. Utilize an appropriate using of workforce in situations that the operation is dependent on the capabilities of the workforce, can lead to improve the systems efficiency and productivity indicators. Since these issues, Categories in np-hard problems, so optimization and solving the mathematical model of these problems accurately is complexIn this study, with computer simulation approach, it has been noticed to the issue and based on the collected data and carefully studying the operation flow, with utilizes statistical hypothesis tests, models of operation and processes have been identified. It also with using appropriate non-parametric test, validity of simulation model verified and daily production of various possible options of man - machine allocation via computer simulation model has been compared, so the most suitable option in production and assembly of gas regulators has been introduced. In this approach, the simulation results showed that with choosing appropriate methods of using workforce with 95% confidence level, we can increase daily production to 25%.
    Keywords: Efficiency, Production, Assembly, Simulation, Allocation Workforce
  • Safar Fazli, Matin Rashidi Astaneh Page 41
    Nowadays, the process of knowledge sharing has gone beyond organizational boundaries and the issue of knowledge sharing is discussed widely among different companies and organizations in order to improve their performance. With the emergent of outsourcing process and increasing attention of organizations toward it, managers are more inclined to outsource their services; but, the problem of interaction with outsourcing service providers has always occupied their minds. The purpose of the present study is to investigate the role of knowledge sharing between outsourcing companies and logistic service providers (LSP) in satisfaction with LSP's performance in Guilan Industrial Estates. This paper is completed with the cooperation of 165 company managers in Guilan Industrial Estates which has at least outsourced one of their activities, and has more than 20 personnel. To test the hypothesis, Confirmatory Factor Analysis, and Structural Equation Modeling are used. The results indicate a positive impact of inter-firm knowledge, interactions between relationship and inter-firm knowledge sharing, and communication process on satisfaction. It was also found that inter-firm knowledge sharing has a positive impact on communication processes. However, the effect of interfirm knowledge sharing on inter-firm collaboration, and inter-firm collaboration on satisfaction were not significant.
    Keywords: Knowledge Sharing, Inter, firm Knowledge Sharing, Logistics Services, Outsourcing
  • Parviz Fattahi, Alireza Yousefi Page 55
    The purpose of this study is to compare the current production systems, processes and technology of the Volvo trucks Co. and the Renault trucks Co. in the Saipa diesel Co. to analyze the gap between the present and eligible situation and determine priorities for improvement. This study from the viewpoint of goal is applied and from the viewpoint of data collection is non-experimental survey, based on the case study approach. The research population is the experts of Saipa Diesel Company. For sampling, Stratified Sampling method proportionate to the population size based on Krejcie and Morgan table is applied, and finally, 162 people were selected as sample. Information collection method has been in two forms of library study (papers and published domestic and foreign books) and field study via questionnaire. To analyze the data in "production system" and "technology", descriptive and inferential statistics such as Exploratory and Confirmatory Factor Analysis and to prioritize the "process", the analytic hierarchy process (AHP) method are used. The results showed that in production system, "the goals of the production system", has the maximum distance to the desired position. In addition, in the manufacturing, production and logistics process, "procurement of materials and services" sub process and "staff" should be prioritized in the order presented here.
    Keywords: Production System, Production Process, Technology Audit
  • Ali Morovati Sharifabadi, Hamid Hanzel Eidani, Fazel Mousavi Page 65
    Today the environmental consequences and earth resources unresponsiveness is transformed to the main concern of human. At the same time increasing environmental pollution and its devastating consequences following that, increased consumer and environmental demand for sustainable products and services must try to reduce pollution caused by industrial development in the form of efforts to implement green supply chain. Despite government regulations and increasing public consciousness about the environment, companies that want to survive in the global market cannot ignore environmental issues. This study is to identify the factors affecting a green supply chain establishment in Pardis petrochemical company and then their importance be specified by using fuzzy cognitive map (FCM) and finally indicators be ranked by using fuzzy cognitive mapping (FCM). The results of data analysis showed among the effective indicators on the establishment of green supply chain, reduction (rebate) tax for organizations with green products (0.67), customers push for having green products (0.63) and the adoption of green strategies by competitors (0.59) the highest importance and holding conferences and training classes in the field of environment for employees and managers (0.47) and state environmental laws (0.47), respectively, allocate the least index to own.
    Keywords: Green Supply Chain Management, Fuzzy Cognitive Map, Pardis Petrochemical Company
  • Abbas Sharifi, Abotorab Alirezaee, Mahmoud Modiri Page 79
    In a competitive market, Timely production and speed of response to orders, also flexibility of manufacturing companies to production of various products required by customers is necessary. Production companies to survive in the market, Must be able to deliver their products with the use of all factors of production For this purpose, one of the most challenging factors of production, keeping ready equipment formanufacturing and delivery of orders. For this job,Methods and systems maintenance (CMMS) Are not able to respond to this need. Therefore, it is necessary agility of these systems. One of the most common maintenance strategies in recent decades, is total productive Maintenance (TPM) to Keep ready equipment, as well as Interesting method for organizations. TPM Using the principles and practical elements of availability, Increases equipment reliability. In this research, after identifying and prioritizing all the principles and pillars of TPM and the concepts of agility in the of production organization with experts, and determining the relationships between factors and their impact, their impact on organizational agility ranked by factor Review and Their prioritize.
    Keywords: Total Productive Maintenance (TPM), Agility, Flexibility, Fuzzy Multiple, Criteria Decision Making (FMCDM), Computerized Maintenance Management System(CMMS).