فهرست مطالب

مدیریت زنجیره تامین - پیاپی 55 (بهار 1396)

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 55 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بختیار استادی*، عادل پورقادر چوبر صفحه 4
    مدیریت کیفیت زنجیره تامین با یک رویکرد سیستمی و برای بهبود عملکرد سازمان ها تعریف می شود. همچنین فرصت های ایجاد شده به وسیله ارتباطات پایین دست و بالادست با تامین کنندگان و مشتریان را در سازمان، جاری می کند. در این مقاله بر شناسایی عوامل کلیدی مدیریت کیفیت زنجیره تامین و ارزیابی عملکرد آن در سازمان ها، تمرکز شده است. بدین منظور، در ابتدا با مطالعات بیشینه تحقیق، عوامل کلیدی شناسایی شده، سپس هفت عامل کلیدی و زیرعوامل آنها از طریق مصاحبه با مجریان و کارشناسان مدیریت زنجیره تامین اصلاح و صحه گذاری گردیده است. ازاین رو، در این مطالعه هفت عامل کلیدی و 40 زیرعامل، برای ارزیایی مدیریت کیفیت زنجیره تامین ارائه شده است. به علاوه، میزان اهمیت عوامل کلیدی و زیرعوامل آنها در ارزیابی مدیریت کیفیت زنجیره تامین تعیین شده و در نهایت فرآیند خودارزیابی بر پایه عوامل کلیدی و زیرعوامل آنها جهت ارزیابی عملکرد سازمان ها و شرکت ها در اجرای مدیریت کیفیت زنجیره تامین ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت جامع، مدیریت زنجیره تامین، مدیریت کیفیت زنجیره تامین، ارزیابی عملکرد
  • علی لطفی، محمود غلامی، مصطفی لطفی جلال آبادی، اصغر سعادتیان اصل صفحه 18
    مدیریت زنجیره سبز، بعنوان بخشی از سیستم مدیریت زیست محیطی، سازمان ها را قادر می سازد که از رعایت ملاحظات زیست محیطی در تمام فرایندهای سازمان از مرحله تامین مواد اولیه، تولید محصول تا تحویل محصول به مصرف کننده مطمئن گردند. هدف از پژوهش حاضر، شناسائی و تجزیه و تحلیل عوامل تاثیرگذار بر زنجیره تامین سبز به منظور بهبود عملکرد زیست محیطی یک سازمان دولتی می باشد. بدین منظور از روش توصیفی- پیمایشی استفاده گردید و داده های مورد نیاز با روش نمونه گیری تصادفی ساده و فرمول کوکران با جامعه محدود، از تعداد 96 نفر از کارکنان سازمان با تکمیل پرسشنامه در 6 بخش خرید سبز، مواد سبز، تولید و مصرف سبز، بازیافت و حمل نقل بدست آمد. نتایج تحقیق نشان داد که مهمترین شاخص در زنجیره تامین سبز، رعایت استانداردهای لازم در خرید ماشین آلات، تجهیزات و ابزار از نقطه نظر فنی و زیست محیطی و پایین ترین رتبه مربوط به شاخص عدم وجود آلایندگی آب و خاک و هوا در حمل و نقل می باشد و در وضعیت ایده آل بالاترین رتبه مربوط به احساس مسئولیت اجتماعی در رابطه با خرید سبز و پایین ترین رتبه مربوط به آگاهی تامین کنندگان مواد اولیه در حفاظت از محیط زیست است.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین سبز، مواد سبز، تولید سبز، بازیافت سبز، حمل و نقل سبز
  • عبدالحمید صفایی قادیکلایی*، مهرداد مدهوشی احمد جمالیان صفحه 49
    امروزه تضمین توسعه پایدار هر کشور منوط به حفظ و استفاده بهینه از منابع محدود و قابل جایگزین در آن کشور شده است و اقدامات گوناگونی برای مواجهه با این مسئله توسط دولت ها انجام گرفته است. هدف اصلی این پژوهش شناسایی و انتخاب عوامل موثر بر «انتخاب تامین کننده پایدار» در صنعت خودرو است. پژوهش حاضر از نظر هدف «کاربردی» و از نظر شیوه ی گردآوری اطلاعات «توصیفی» است. در این پژوهش برای انتخاب عوامل موثر، پس از بررسی ادبیات نظری پژوهش 58 شاخص برای ارزیابی تامین کننده پایدار شناسایی شدند که پس از بررسی خبرگان زنجیره تامین در صنعت خودرو تنها 17 شاخص مناسب تشخیص داده شدند. نتایج پژوهش مدلی جامع برای انتخاب تامین کنندگان پایدار در صنعت خودرو ارائه کرده است که می تواند مورداستفاده صنعت گران و پژوهشگران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انتخاب تامین کنندگان، زنجیره تامین پایدار، روش وزن دهی پرسشنامه ای، صنعت خودرو، شرکت سایپا
  • اعظم پوریوسف، مهدی ثقفی صفحه 80
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر فعالیت های زنجیره ارزش بر ارزش اقتصادی تعاونی های تولیدی فعال استان خراسان جنوبی می باشد. سوالات و فرضیه های پژوهش بر مبنای مدل پورتر در بسط فعالیت های زنجیره ارزش است. در مدل پورتر، فعالیت های سازمان، به دو بخش اصلی و حمایتی(پشتیبان) طبقه بندی شده است. فعالیت های اصلی سبب ارتقای ارزش محصول می شود و فعالیت های حمایتی از فعالیت های اصلی حمایت می کنند. روش پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی و از نظر اجرا توصیفی-همبستگی و از نظر جمع آوری اطلاعات، میدانی می باشد. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر را 220 نفر از مدیران تعاونی های تولیدی فعال استان خراسان جنوبی تشکیل می دهد که بر اساس جدول مورگان و به روش تصادفی 136 تعاونی به عنوان نمونه انتخاب شده است و پرسشنامه های پژوهش بین مدیران آنها توزیع شده است. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزارهای SPSS و PLS و از طریق مدل حداقل مربعات جزئی و رگرسیون برازش شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که فعالیت های زنجیره ارزش بر ارزش افزوده اقتصادی تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: زنجیره ارزش، تعاون، ارزش اقتصادی
  • حسن رادمرد، سهیل صداقتی، فرشید فرخی زاده صفحه 101
    یکی از ویژگی های مهم سازمان های پویا، تعالی سیستم های مدیریت نگهداری و تعمیرات است. مدل های تعالی مختلفی در سطح دنیا اعم از بومی و بین المللی طراحی و اجرایی شده است. بدیهی است این مدلها باید جهت هر سازمان بومی سازی شوند. در این تحقیق، با توجه به شرایط سازمان مورد مطالعه که یک دانشگاه نظامی است، مدل تعالی کمپبل معروف به آپتایم انتخاب شده است. روش تحقیق به صورت توصیفی، تحلیلی و مصاحبه ای و مطالعه میدانی بوده و سیستم نت در 10 جنبه با استفاده از پرسش نامه حاصل از مصاحبه با خبرگان و متخصصین مورد ارزیابی قرارگرفته و پایایی پرسش نامه ها به کمک نرم افزار SPSS محاسبه و تایید شده است. سپس نمودار عنکبوتی پارامترهای سیستم مدیریت نت در وضعیت موجود ترسیم و با انجام ممیزی میزان فاصله این دانشگاه نظامی از استانداردهای مدل تعالی آپتایم در هر معیار تعیین شده است. نتایج این تحقیق علاوه بر فاصله از مدل تعالی نامتوازن بودن رشد در معیارهای مختلف را نیز نشان داد. در ادامه، راه کارها و اقدامات مورد نیاز برای تحقق الزامات مدل مشخص گردید. آنگاه این اقدامات با توجه به میزان تاثیرگذاری آن ها توسط پرسش نامه دیگری به روش TOPSIS اولویت بندی شد. در نهایت با توجه به اولویتها، یک برنامه زمان بندی شده برای تعالی دانشگاه نظامی مورد مطالعه پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: تعالی، نگهداری و تعمیرات، مدیریت دارایی ها، نقشه راه
  • منصور اسماعیل زاده، لعیا الفت صفحه 120
    با مطالعه ی روش های ارائه شده در حوزه ی طبقه بندی ABC چند معیاره ی موجودی، می توان به این نکته پی برد که تلاش آنها در جهت ارائه یک روش جدید برای طبقه بندی موجودی یا مقایسه روش ها با یکدیگر بوده است. نکته اصلی این است که در روش های ارائه شده سطح اهمیت اقلامی که در یک طبقه قرار می گیرند یکسان فرض شده است. فرض یکسان بودن سطح اهمیت اقلام می تواند اشتباه باشد. ما در این مقاله سه رویکرد جدید جهت تعیین سطح اهمیت اقلام موجودی پیشنهاد می دهیم. این رویکردها می توانند هزینه های کنترل موجودی را کاهش دهند. رویکردهای پیشنهاد شده روی 47 قلم موجودی و مدل انجی آزمون شده اند. نتایج نشان می دهد که تعداد اقلام با اهمیت بالا کاهش و تعداد اقلام با اهمیت پائین افزایش می یابند. با توجه به اینکه سیاستهای کنترلی اقلام کم اهمیت نیاز به هزینه های کمتری دارد، می توان گفت این نتایج، هزینه های کنترل موجودی را کاهش خواهند داد. نرم افزارهای لینگو و اکسل برای محاسبات استفاده می شوند.
    کلیدواژگان: طبقه بندی چند معیاره ی موجودی، مدل انجی
  • علیرضا عرب، ایمن قاسمیان صاحبی صفحه 122
    با توجه به وضعیت اقتصادی صنایع تبدیلی خوراک دام و طیور و نیاز به هموارسازی و ایجاد اطمینان از تداوم کسب و کار که هدف اصلی این صنعت است و اهمیت وجود یک ساختار کارآمد برای تداوم کسب و کار صنایع، پژوهش حاضر میتواند در راستای پایداری این صنایع، گامی اساسی بردارد؛ چرا که ارائه رویکردهای تابآوری می تواند به تداوم کسب و کار صنعت، کمک بزرگی نماید.‏ همچنین این صنعت به دلیل فراهم نمودن غذای مورد استفاده در پرورش دام و طیور، نقش حساس و کلیدی در تامین پروتئین جامعه دارد و هرگونه تعلل و قصور، هزینه های گزافی را برای کل زنجیره تامین مواد غذایی در برخواهد داشت. بنابراین بررسی موانع استقرار زنجیره تامین تاب آور در این صنعت حائز اهمیت می باشد. در این پژوهش پس از مرور ادبیات تحقیق، مهمترین موانع پیاده سازی زنجیره تامین تاب آور شناسایی شد و به کمک تکنیک دیمتل خاکستری و نظرات خبرگان این صنعت، مورد تحلیل قرار گرفت. مطابق با نتایج پیچیدگی تاثیرگذارترین و کمبود هماهنگی تاثیرپذیرترین مانع استقرار شناسایی شد. در نهایت پیشنهادهایی به شرکت صنایع تبدیلی خوراک دام و طیور به منظور غلبه بر این موانع و کاهش اثرات آن ها ارائه شد.
    کلیدواژگان: موانع استقرار، زنجیره تامین تاب آور، دیمتل خاکستری، تاب آوری، پیچیدگی
|
  • Bakhtiar Ostadi, Adel Pourghader Chobar Page 4
    Expansion of markets and products has drawn competition of companies to their supply chains and their focus on performance of these chains as the only way to achieve competitive advantage in today’s global business markets. Performance of supply chain has a key role in the success of a company and its stability in achievement of goals- especially profitability. In line with this, it seems necessary to implement a supply chain performance assessment system to identify weak points and guarantee continuous improvement. After the identification phase, it is necessary to have a perfect and powerful tool for comparative analysis of all supply chain activities and operations.
    Supply chain quality management (SCQM) has been defined as a systematic approach to improve the performance of organizations which deploys the created opportunities by the downstream and upstream communication with suppliers and customers in the organization. This paper focuses on the key factors of supply chain quality management and related performance measurement in organizations. For this purpose, preliminary key factors were identified from a review of research studies. Seven preliminary factors were refined and validated through interviews with supply chain quality management executives and experts. Thus, this research has provided 7 key factors and 40 sub-factors for evaluating supply chain quality management. Additionally, these factors are ranked according to the importance of key factors in evaluation of supply chain quality management. Finally, the refined key factors and sub-factors for evaluating supply chain quality management have formed the basis of a self-assessment process that can be used by firms to evaluate the performance of organizations and companies in the implementation of supply chain quality management.
    Keywords: Total Quality Management, Supply Chain Management, Supply Chain Quality Management, Performance Measurement
  • Ali Lotfi, Mahmoud Gholami, Mostafa Lotfi Jalalabady, Asghar Sadatian Asl Page 18
    Green supply chain management as a part of environmental management system; enables the organization to make sure the application of environmental considerations in the all process from the supply of raw materials to production and product delivery to the consumer. The objective of this research is to identify and analyze the factors influencing green supply chain to improve the environmental performance of a governmental organization. By applying the survey-interview method, required data was collected from 96 employees. An explorative study is conducted based on 96 personal interviews by questionnaire completion in 6 sections: green procurement, green raw materials, green manufacture, waste management and green transportation. The results of this study showed that the most important factor in the green supply chain, is meeting the environmental regulations in the purchase of machinery, equipment and tools from technical and environmental point of view.
    Keywords: Green Supply Chain Management, Green Materials, Green Manufacturing, Green Recycling, Green Transport
  • Abdolhamid Safaei Ghadikolaei*, Mehrdad Madhoshi, Ahmad Jamalian Page 49
    Today, ensuring the sustainable development of any country depends on the preservation and efficient use of renewable resources in the country and various practices taken place by the governments to deal with this problem. The main aim of this study is to identify and select the affecting factors of "Sustainable Supplier Selection" in the automotive industry. This study is aimed at "Applied Study" and the method of data collection is "descriptive". In this study for affecting factors selection, based on a comprehensive literature review, 58 indicators were identified to assess the sustainable suppliers. After checking the indicators by automotive industry's supply chain experts, only 17 indicators were verified. The results of research offer a comprehensive model to select sustainable suppliers in the automotive industry, which can be useful for both business and academia.
    Keywords: Suppliers Selection, Sustainable Supply Chain, Questionnaire Weighting Method, Automotive Industry, SAIPA Company
  • Azam Pouryousof, Mahdi Saghafi Page 80
    The aim of this study was to evaluate the effect of the value chain activities on the economic value of active cooperatives in Birjand city. Questions and hypotheses are based on the value chain model of Porter in the development activities. In Porter's model, activities of organizations are classified into two main parts: primary and supporting. The primary activities improve the product value and supporting activities support primary activities. The present research, is applied from the goal perspective, is cross-correlation from implementation viewpoint and from data collection point of view is field-work. The data is collected by questionnaire. The study sample is 220 active cooperatives managers from the city of Birjand. The sample of 136 cooperatives is selected randomly from Morgan table and research questionnaires were distributed among managers. Research data is fitted through the software SPSS and PLS using partial least squares and regression model. The findings of this study suggest that value chain activity affects the economic added value.
    Keywords: Value Chain, Cooperation, Economic Added Value
  • H. Radmard, S. Sedaghati, F. Farokhizadeh Page 101
    One of the important features of a dynamic organization is excellence maintenance management systems. Various models of excellence across the world, both local and international have been designed and implemented. Obviously, these models should be localized to any organization. In this study, considering the conditions of the studied organization that is a military academy, campbell excellence model known as uptime is selected. The research method is descriptive, analytical, interview and field study and the maintenance system is evaluated on 10 aspects using a questionnaire from interviews with experts. The reliability of questionnaires has been calculated and confirmed with SPSS software. Then the spider diagram of the parameters of maintenance management system is drawn in the existing situation and the distance of the military university from excellence model uptime standards for each criterion by performing the audit is determined. The results of this study in addition to the distance from the excellence model, also indicated unbalanced growth in different metrics. In addition, strategies and actions needed to fulfill the requirements of the model were determined. Then these actions according to their impact factor by another questionnaire were prioritized using TOPSIS method. Finally, a schedule was proposed for studied military university excellence with regard to priorities.
    Keywords: Excellence, Maintenance, Asset Management, Roadmap
  • Mansour Esmaeilzadeh, Laya Olfat Vali-E-Asr Page 120
    The study of existing models in multi-criteria inventory ABC classification shows that current efforts has sought a new model for this problem based on comparing models. In all of these models¡ importance level of A¡ B and C’s items has been assumed to be equal. The equality assumption of importance level of items can be wrong. In this paper we present three new approaches for determining importance levels of inventory items. These approaches can reduce the costs of inventory control. The presented approaches are tested on the 47 items and Ng Model. The results show that number of high importance and low importance items decreases and increases¡ respectively. Considering the low cost of applying control policies to low importance items¡ we can say that these results reduce the inventory costs. Excel and Lingo software is used for calculations.
    Keywords: Multi, Criteria Inventory Classification, Ng Model
  • Alireza Arab, Iman Ghasemian Sahebi Page 122
    Due to the economic status of livestock and poultry feed conversion industries and the need for smoothing and ensuring the business continuity that is the main goal of this industry, and according to importance of an efficient structure for business continuity of industries, this study takes a major step for the sustainability of these industries, because applying resilience approach can help business continuity of this industries. Also this industry has a key role in supply of population protein and any delay or failure may lead to exorbitant costs for the entire food supply chain. Therefore, checking the barriers of resilient supply chain in this industry is important. In this study, after reviewing literature, the barriers to resilient supply chain implementation were identified and analyzed by Gray Dematel techniques. According to the results, the complexity is recognized as the most influential and lack of coordination is known to be the impressionable obstacle. Finally, some suggestions are given to feed livestock and poultry industries in order to overcome these barriers and reduce their effect.
    Keywords: Implementation Barriers, Resilient Supply Chain, Gray Dematel, Resiliency, Complexity