فهرست مطالب

توسعه کارآفرینی - سال دهم شماره 3 (پیاپی 37، پای ی ز 1396)

فصلنامه توسعه کارآفرینی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 37، پای ی ز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کمال سخدری *، بهروز زارعی، بهزاد صادقی صفحات 395-415
    با وجود گسترش روزافزون نقش و اهمیت کسب وکارهای نوپا در جوامع، مفهوم مختصری درمورد الگوهای رفتاری کسب وکارهای نوپای موفق در ادبیات کارآفرینی وجود دارد. هدف این پژوهش، تحلیل الگوی رفتاری کسب وکارهای نوپای ایرانی در شهر تهران براساس مدل توسعه مشتری است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی است و برحسب روش گردآوری اطلاعات، کیفی و با استفاده از روش مطالعه موردی از نوع طرح پژوهش قالبی یا مبتنی بر تمپلیت، با 12 کسب و کار نوپای مستقر در شتاب دهنده های شهر تهران که با روش نمونه گیری قضاوتی انتخاب شده بودند، مصاحبه های عمیق انجام گرفته است. مطابق نتایج، رفتارهای تمرکز بر مشکل قبل از راه حل، تمایل به آزمون وخطا، شروع با مقیاس پایین، انعطاف پذیری یا تغییر مسیر، توسعه محصول هم زمان با توسعه مشتری، پایین نگه داشتن هزینه ها یا زیان قابل تحمل، احتمال موفقیت کسب وکارهای نوپا را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: استارتاپ، مدل توسعه مشتری، مدل رفتاری، مطالعه موردی قالبی یا مبتنی بر تمپلیت
  • بابک ضیاء *، مهران رضوانی، الهه بیاتی صفحات 417-436
    امروزه شبکه سازی، ابزاری درنظر گرفته می شود که می تواند اثربخشی بازاریابی کارآفرینانه را بهبود بخشد. در این راستا، کسب وکارهای کوچک و متوسط از شبکه سازی بهره زیادی می برند تا بتوانند به سرعت در تشخیص فرصت های موجود در بازار برسند. هدف مطالعه حاضر، طراحی چارچوب شبکه سازی بازاریابی کارآفرینانه در کسب وکارهای کوچک و متوسط در حوزه صنایع دارویی استان تهران است. این پژوهش، از نظر هدف کاربردی است که با روش کیفی نظریه داده بنیاد به انجام رسید. برای گردآوری داده ها، از ابزار مصاحبه ساختاریافته استفاده شد و تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از کدگذاری های باز و محوری توسط نرم افزار 7 Atlas Ti انجام گرفت. یافته های تحقیق بیانگر این است که بنگاه های کوچک و متوسط فعال در بخش دارو، علاوه بر انجام بازاریابی از طریق فعالیت های ارتباطی عادی خود مانند تعامل و مشارکت در اجتماع، کسب وکار و فعالیت های تجاری، از طریق شبکه سازی نیز بازاریابی را انجام می دهند و تنها راه منطقی بازیابی، مقوله شبکه سازی است. همچنین، نتایج به دست آمده نشان داد که حفظ ارتباطات با شبکه سازی، رابطه مثبتی دارد و ایجاد ارتباطات جدید و شبکه سازی، رابطه مثبتی با رفتار کارآفرینانه دارد.
    کلیدواژگان: بازاریابی کارآفرینانه، شبکه، شبکه سازی، کسب وکارهای کوچک و متوسط
  • نسا رضایی، مرتضی اکبری *، حمید پاداش صفحات 437-456
    هدف پژوهش حاضر، ترسیم نقشه ی دانش نوآوری با مقالات علمی وپژوهشی موجود در پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و پایان نامه های پایگاه اطلاعاتی پژوهشگاه علوم،تحقیقات و فناوری اطلاعات(ایرانداک) طی سال های 1385 تا 1393است. این پژوهش به روش پیمایشی انجام شده است. در این پژوهش، با بررسی تعداد 36 رکورد علمی از پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و تعداد 557 رکورد علمی از پایگاه گنج(ایرانداک)؛ شبکه ارتباطی رشته های مرتبط با حوزه ی نوآوری ترسیم شود. بدین تریتیب که در این پژوهش، نمایه سازی در موردکلیه ی مدارک جمع آوری شده انجام شد. سپس ماتریس هم رخدادی مقالات و پایان نامه ها به صورت مجزا تهیه شده و درنهایت با تجمیع آن ها، ماتریس هم رخدادی کل مدارک حاصل شده است. یافته ها نشان داد که تعداد 25موسسه در زمینه ی مقاله فارسی و تعداد 90موسسه در تولید پایان نامه سهیم بودند.دانشگاه آزاد با 14عنوان مدرک در رتبه ی اول تولید مقاله و 53عنوان در تولید پایان نامه ، در مقام اول قرار دارد. دانشگاه پیام نور و دانشگاه علامه ی طباطبایی به ترتیب در مقام های دوم و سوم از حیث تولید پایان نامه و دانشگاه علامه ی طباطبایی و دانشگاه تربیت مدرس به ترتیب در رتبه های دوم و سوم از حیث تولید مقاله می باشند.
    کلیدواژگان: ترسیم نقشه ی علم، علم سنجی، مطالعات نوآوری، نقشه ی دانش، نوآوری
  • شیما فرخ، اسدالله کردناییج *، سید حمید خداداد حسینی، محمدرضا زالی صفحات 457-475
    در دهه های گذشته یکی از دغدغه های عمده در حوزه صنایع غذایی ایران، شکست کسب وکارهای کوچک و متوسط در تبدیل آن ها به شرکت های رشدیافته و شناخته شده بوده است. با توجه به سهم عمده آن ها در رشد اقتصادی، این مسئله بیان می شود که الگوی رشد کسب وکارهای مذکورکدام است؟ به منظور رسیدن به الگوی رشد این کسب وکارها، از روش کاربردی (بر حسب هدف)، رویکرد کیفی (بر اساس گردآوری نظامند داده ها) و راهبرد داده بنیاد استفاده شد. گردآوری داده ها، طی مصاحبه عمیق با 13 نفر از موسسان کسب وکارهای کوچک و متوسط، در حوزه صنایع غذایی استان تهران صورت گرفت که فرایند رشد را تجربه کرده اند. روش نمونه گیری در این پژوهش، گلوله برفی است و الگوی به دست آمده نشان می دهد، مقوله اصلی که به پیامدهای رشد منجر می شود، استمرار اشتیاق کارآفرینانه است. چنانچه برخی شرایط زمینه ساز، بر استمرار اشتیاق کارآفرینانه تاثیرگذار باشد، می توان از طریق راهبردها و تحت تاثیر ویژگی های محیطی و واسطه ای خاص، شاهد رشد این شرکت ها بود و بر این اساس، سیر داستان ترسیم می شود.
    کلیدواژگان: الگوی رشد، صنعت غذایی، کسب وکارهای کوچک و متوسط، نظریه برخاسته از داده ها
  • محمود متوسلی، سعید شجاعی *، هستی چیت سازان، قنبر الیاسی صفحات 477-496
    سرمایه گذاری خطرپذیر ابزار مهمی در تامین مالی شرکت های کوچک فناور است، اما عدم انگیزه برای سرمایه گذاری در این شرکت ها مانع توسعه سرمایه گذاری خطرپذیر در ایران شده است. از آنجا که نهادها چارچوب هایی را ایجاد می کند که انگیزه و رفتار بازیگران اقتصادی را تعیین می کند، در این مطالعه تلاش شد به این سوال پاسخ داده شود که چه نهادهایی منجر به کاهش انگیزه برای سرمایه گذاری در شرکت های کوچک فناور می شود و چگونه؟ لذا این پژوهش از نظر هدف، کاربردی است و برای پاسخ به سوال فوق از روش کیفی نظریه برخاسته از داده ها (رویکرد گلیزری) بهره می برد. جامعه آماری شامل مدیران صندوق های سرمایه گذاری خطرپذیر، مدیران بنگاه های کوچک فناور، سیاستگذاران و خبرگان دانشگاهی است که 29 نفرشان به شیوه هدفدار-نظری انتخاب شدند و داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با ایشان جمع آوری و تحلیل شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد پنج جریان سرمایه گذاری مانع هدایت سرمایه ها به سمت فعالیت های فناورانه می شود و در شکل گیری این جریان ها نهادهایی همچون نهادهای افشای اطلاعات، مالیات، مالی (با محوریت بانک ها)، تورم، مقررات کار، تجاری و گمرکی، حقوقی قضایی، سیاسی و برخی نهادهای فرهنگی اجتماعی حائز اهمیت اند. بر این اساس توصیه می شود سیاست گذاران به جای اعمال سیاست های مداخله گرانه مستقیم، موانع نهادی را اصلاح نمایند.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری خطرپذیر، بنگاه های کوچک فناور، نظریه نهادی، نظریه برخاسته از داده ها
  • محمد سعید محقق نیشابوری، کامببز طالبی *، سید مجتبی سجادی صفحات 497-516
    هدف از این پژوهش بررسی عوامل خروج کارآفرینان در کسب و کارها می باشد. خروج کارآفرینانه به عنوان یک جزء جدایی ناپذیر از فرآیند کارآفرینی در سال های اخیر مورد توجه محققان این رشته بوده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها کیفی اکتشافی می باشد. اطلاعات این پژوهش از طریق مصاحبه با بیست و دو نفر از کارآفرینان در حوزه های مختلف صنعت، خدمات و فناوری های پیشرفته که از حداقل یک تجربه خروج کارآفرینانه برخوردار بوده اند گردآوری شده است. بعد از انجام مصاحبه ها، اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از کدگذاری باز مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفت، و در نهایت به 13 مقوله اصلی که همان عوامل خروج کارآفرینانه می باشد، منتج شد. یافته های تحقیق بیانگر این است که روحیه کارآفرینانه، فضای کسب و کار، آموزش و تجربه بین المللی از جمله عوامل موثر بر تصمیم گیری خروج توسط کارآفرینان می باشند.
    کلیدواژگان: خروج کارآفرینانه، کارآفرینی سریالی، خروج کسب و کار، رویکرد کیفی
  • راضیه ندافی *، مصطفی احمدوند صفحات 517-534
    کسب وکارهای نوپا نقشی اساسی در اشتغال زایی و افزایش تولید دارند. این درحالی است که عوامل مختلفی در گسترش این کسب وکارها در سطوح خرد و کلان موثر هستند؛ بنابراین، هدف این پژوهش شناسایی و اولویت بندی پیشران های توسعه کسب وکارهای نوپا است. از این رو، پژوهش حاضر، پژوهشی کاربردی و مقطعی است که با استفاده از روش کیفی از نوع کیو انجام گرفته است. در این پژوهش، 40 نفر از مشارکت کنندگان در رویداد هم نت روستا در استان اصفهان به صورت هدفمند انتخاب شدند که پس از بررسی مبانی نظری، مصاحبه و ایجاد فضای گفتمان، 50 گویه (کارت کیویی) استخراج و پالایش شد. سپس مشارکت کنندگان، کارت های کیو را در سه دسته موافق، مخالف و بی نظر مرتب سازی و دسته بندی کردند. سپس نرم افزار PQ-method برای تحلیل عاملی اکتشافی داده ها به کار گرفته شد. نتایج حاصل از امتیازهای استانداردشده آرایه های عاملی نشان داد که دیدگاه شرکت کنندگان به دو الگوی متفاوت قابل تفکیک است. الگوی اول بر سرعت عمل، تیم کاری، ذات ایده و فرصت سنجی و الگوی دوم بر مشتری، رقبا، شریک سرمایه گذار و حمایت ها تاکید دارد. در الگوی اول، توجه بر پرورش خلاقیت و ایجاد زمینه های بروز نوآوری ها در افراد مستعد از طریق آموزش و ایجاد بسترهای فرهنگی در جامعه مورد اشاره است. در الگوی دوم نیز حمایت از ظرفیت های بالقوه، تامین امنیت سرمایه گذاری و فرهنگ سازی کارگروهی در کسب وکارهای مورد نظر است.
    کلیدواژگان: استارت آپ، ایده، روش کیو، کارآفرینی روستایی، کسب وکارهای نوپا
|
  • Kamal Sakhdari *, Behrouz Zarei, Behzad Sadeghi Pages 395-415
    Despite the increasing importance of start ups for countries, there is incomplete understanding of successful start ups’ bahavioural model in the entrepreneurship literature. In this vein, this research aims to analyze the behavioural model of successful start ups in accelerators of Tehran. Our indepth analysis of 12 start ups with template case study strategy indicates that the behavioural model of successful start ups fits the customer development model. In particular, six behavioural principles entailing focusing on problem before solution, tendency for trial and error, stating with low scale, flexibility, the simultaneous development of customers and products, and reducing the costs or affordable loss are the dominant bahaviours observed in this study. This provides valuable insights for scholars and potential entrepreneurs in regard to effective behavioural actions while starting a new business.
    Keywords: Customer development model, start up, behavioural model, template case study
  • Babak Ziyae *, Mehran Rezvani, Elahe.Bayati Bayati Pages 417-436
    Networks and networking has been determined as a tool which can be used to improve the marketing of entrepreneurial organization. Small and medium-sized companies use the networking because of being cost effective and useful and on the other hand this is in relation with limits and facilities. There is not networking in the medical companies so surveys in this area should be accomplished. Thereby this survey can be a beginning point of such researches in the future.in this research we have had an interview with managers of medical companies of Tehran and we reach to some results about networking in marketing. After collecting data we analyzed them by Atlas T. according to interviews the managers of small and medium-sized companies in medical realm uses networking in marketing in addition to using the communication activities such as cooperation and social participation.
    Keywords: Networking, Entrepreneurial Marketing, Small, Medium Sized Businesses
  • Nesa Rezaee, Morteza Akbari *, Hamid Padash Pages 437-456
    planning knowledge of innovation by scientific and research articles in database of Jahad Daneshgahi university and postgraduate thesis in database of Iranian Research Institute and Information Science and Technology(IRANDOC)during 2005 to 2013. This study is survey. This study investigate 36 data from science database of Jahad Daneshgahi university and 557 data from Ganj(IRANDOC) try to draw communication network related to innovation area. This survey, indexed all gathered data. After the phase of indexing and reviewing all documents and attributing appropriate keywords to each one, it is necessary to form Co-occurrence Matrix. Results indicates that 25 institution contributed in Persian articles and 90 institution contributed in producing thesis. Among these, Azad University stands above all by producing 14 scientific and research articles and 53 theses and complementation educated. Moreover, Payame Noor University and Allameh Tabatabai University in term of producing scientific and research articles stands first and second place in field of knowledge of innovation. Growth of writing and research about knowledge of innovation was associated by 2 articles and 31 theses in 2009, in 2010 Quarterly Journal Parks and development centers have had highest number of published articles in the field of knowledge of innovation.
    Keywords: Mapping knowledge, Science Metric, Innovation survey, Plan of Knowledge, Innovation
  • Shima Farokh, Asadollah Kordnaeij *, Seyed Hamid Khodadad Hosseini, Mohammad Reza Zali Pages 457-475
    During the previous decade, SMEs’ failure in transforming into established businesses, in food industry has been one of the major concerns. Thus the aim of this research is responding to this concern :what is the SMEs growth factores in Iran food industry? for this reason, researchers use qualitative strategy and Grounded Theory. data collection has done by depth interview instrument(13 entrepreneur).The analysis of data shows that core factor is “continues entrepreneurial passion” that lead to growth outcomes. If some casual conditions influence on entrepreneurial passion, we can observe SME’s growth, by strategies, environmental and mediator factores.with regard to this process the story and propositions are written.
    Keywords: SMEs, Growth framework, Food industry, Grounded Theory
  • Mahmood Motavaseli, Saeed Shojaei *, Hasti Chitsazan Pages 477-496
    Venture capital (VC) investment is an important tool for financing of technology based small firms (TBSF). However, the lack of incentives to invest in such firms has prevented the development of VC industry in Iran. Since the institutions create frameworks that shape the incentives and behavior of economic actors, the current study has adopted institutional approach to answer the question: “Why incentives to venture capital investment are lacking in Iran?” Therefore, this research is applied in terms of purpose, and to answer the mentioned question, has used qualitative grounded theory research method (Glaisarian approach). The statistical population includes VC fund managers, TBSF managers, policy makers and academic experts, 29 of which were selected in a purposive-theoretical sampling. Data were collected and analysed through conducting semi-structured interviews. The research finding suggest that 5 defective investment stream decrease the incentives to invest in innovation. Institutions such as information disclosure, tax regulations, financial markets, inflation, labor regulations, property rights, law enforcement and several other socio-cultural institutons are critically important in shaping that defective investment streams. Finally it is recommended that policy makers reform institutions rather than direct interventionist policies.
    Keywords: Venture Capital, technology based small firms, Institutional Theory, Grounded Theory method
  • Mohammad Saeed Mohaghegh Neyshabouri, Kambeiz Talebi, * Seyyed Mojtaba Sajjadi Pages 497-516
    The purpose of this study is to identify the drivers of entrepreneur's exit. Entrepreneurial exit as an integral part of the entrepreneurial process in recent years has been reached lots of interest researchers in this field. This study is based on qualitative research. All the information in this research has been collected through interviews with 22 entrepreneurs in various spheres of industry, services and advanced technology who had experienced entrepreneurial exits. After the interviews, the data collected using open coding, analyzed and evaluated, and finally the 13 main categories in the factors affecting the choice of exit strategy in successful entrepreneurial businesses, resulted. The analysis of qualitative data indicates that the entrepreneurial spirit, business environment, education and international experiences are from the most important drivers of selecting exit strategies by entrepreneurs.
    Keywords: entrepreneurial exit, serial entrepreneurship, business exit, qualitative method
  • Razieh Nadafi *, Mostafa Ahmadvand Pages 517-534
    The aim of this paper was to identify and priority development factors of startups. This research is an applied and cross-sectional research by using qualitative research method with the aid of Q-methodology. Hence, forty participants in rural startup events program in Isfahan city were selected and studied purposively. The research instrument involved 50 Q cards which were finalized after evaluating the dialog space. The participants arranged the cards into agree, disagree and neutral categories. The PQ- method software was used to analyze the data. Findings revealed that the categorizing Q-cards were significant at the 0.01 level. It means that the attitude of participants could be categorized successfully into two dimensions; internal and external patterns. The first pattern focused on the speed of action, teamwork, the nature of the idea and the opportunity evaluation, and the second pattern emphasized on the customer, competitors, partner, and supporters. Therefore, from the perspective of the first group, attention has been paid to developing creativity and creating the requirements for the innovations in people who are prone to learning through education and creating cultural foundations in the society. While the second pattern considered supporting potential capacities, securing capital investment and the creation of a cooperative working relationships.
    Keywords: Idea, New businesses, Q, method, Startup, Rural entrepreneurship