فهرست مطالب

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 10 (زمستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/12/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پریسا قربان نژاد صفحه 13
    برای تصوف در ایران، سده هفتم هجری دوران تغییرات و تطورات چشمگیری بود. گوناگونی طریقت ها، تنوع اندیشه ها، برداشت های گوناگون از مبانی تصوف، تالیف کتب متعدد درباره تصوف نظری و مراحل سیر و سلوک عرفانی، در کنار مناسبات متفاوت سران صوفیه با ارباب سیاست، حکایت از تحولی عظیم در تصوف ایرانی داشت. هم زمان با این تحولات، اقتصاد، سیاست و فرهنگ جامعه «مغول زده» ایران نیز دستخوش تغییر بود. بهم ریختن نظام اقتصادی سابق، به قدرت رسیدن قبایلی با فرهنگ غیر ایرانی، آزادی عمل پیدا کردن آئین هایی چون بودا و یهود... در مراکز قدرت سیاسی، همه عواملی بودند که می توانستند در تحولات تصوف ایرانی نقش اساسی داشته باشند. تصوف در آذربایجان (مرکز حکومت ایلخانان)دوره مغول813-628 ه. ق مهم ترین جریان فکری تاثیر گذاردر بین طبقات اجتماعی و دولتمردان ایلخانی بود و می توانست نقش دوسویه ای را در جریانات مختلف سیاسی و اجتماعی ایفا نماید؛ درتعدیل روحیه جنگ طلبانه مغولان مؤثر باشد و به عنوان حافظ فرهنگ اسلام وایران محسوب گردد و در بعد شعر و نثر آثار ماندگاری را بر جای نهد. مقاله حاضر نگاهی گذرا بر نقش اجتماعی فرهنگی متصوفه آذربایجان دارد و نمونه هایی را در این رابطه ذکر می نماید.
    کلیدواژگان: تصوف، آذربایجان، ایلخانان، فرهنگ، عرفان، خانقاه، عرفای تبریز، ادبیات عارفانه
  • کاظم محمدی وایقانی صفحه 47
    این مقاله به طور اجمال ارتباط مولانا و دریافت های او را از قرآن کریم مورد تتبع قرار می دهد و مراد این است که بیان کند عرفان مولانا آن گونه که در آثار او موجود است برگرفته از بطن و متن قرآن است و او خود نیز به منزله نوعی مفسر قرآن به حساب می آید. از طرفی نیز باورمندی و ایمان و عشق مولانا به این کتاب و کلام وحیانی و آسمانی را به نمایش می گذارد تا نشان دهد که عرفان مولانا عرفانی در جریان وحی و نبوت بوده و لاجرم تابع سنت نبوی هم خواهد بود و از کژی ها و خواسته های نفسانی به دور بوده و آنچه آن سلطان خوبان گفته را به عبارت منظوم کشیده و به فهم ما نزدیک کرده است، هر چند که از کج فهمی های خاصه امروز برخی از افراد به فغان است و می گوید:کرده ای تاویل حرف بکر را خویش را تاویل کن نه ذکر رابر هوا تاویل قرآن می کنی پست و کژ شد از تو معنی سنی
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر، تاویل، ذکر، عرفان، عارفان، ظاهر، باطن، پیامبر، ایمان، هدایت، ضلالت، نور، محک، حال، انبیاء، نابینا، حبل الله، قصه، اساطیر الاولین، نفس، عقل
  • ایوب هاشمی صفحه 73
    پدیده ای هم چون تصوف در جامعه اسلامی به قدری سابقه طولانی دارد که اصولا مانع از هرگونه بررسی جامع و مانع در خصوص جنبه های مختلف حیات اجتماعی این نهاد می شود لذا گشودن هر بحثی در هر زمینه و مقوله ای از این نهاد بخودی خود کامل و جامع نخواهد بود.
    مقاله حاضر عهده دار بحث درباره یکی از گوشه های کمتر کاویده تصوف است و می کوشد تا روشن کند که بیشترین منتقدان در میان مشایخ نام آور و نویسندگان آن یافت می شود و نشان دهد که بزرگان تصوف تا چه اندازه به آسیب شناسی جریان تصوف حساس و بیدار بوده اند، در اینجا صوفیان خود آئینه یکدیگر شده اند، و انتقادهای جاندار و اساسی نسبت به صوفی نمایانی که در همه اعصار تعدادشان به مراتب بیشتر از صوفیان راستین بوده است وارد کرده اند گرچه این انتقادها تنها متوجه صوفی نمایان و مدعیان دروغین تصوف نبوده و گاه دامن مشایخ بزرگ را نیز گرفته است.
    کلیدواژگان: تصوف، صوفی، اسقاط تکلیف، دلق، طریقت، عرفان
  • یدالله بهمنی مطلق صفحه 89
    نورالدین عبدالرحمن اسفراینی (639 717 ه. ق) عارف بزرگ ایرانی، در کتاب کاشف الاسرار آداب صوفیه و مراحل سیر و سلوک عرفانی را آموزش داده است. در این مقاله اندیشه های عرفانی او درباره منازل طریقت و پنج منزل آن که بر پنج خاطر استوار گردیده و دارای هفت عقبه و هشت درجه است توضیح داده می شود. او حسنات و سیئات را براساس تفسیری عرفانی و انواع نفس و عالم غیب و شهادت بیان می دارد و جایگاه انسان یا عالم صغیر را در آن بیان می دارد. اسفراینی از عارفانی است که عقل و عشق را همسو و مکمل هم می داند. در ضمن بیان نکات عرفانی به کشف الاسرار معنوی می پردازد.
    کلیدواژگان: عرفان و تصوف، حجاب، عالم اصغر، صفات ذمیمه، طبقات آسمان، طبقات زمین، عقل و عشق
  • محمد گودرزی صفحه 101
    آثار عرفای بزرگ اسلام بیانگر این حقیقت می باشد که دو عنصر «معرفت» و «محبت» نقش مهمی هم در شکل گیری و هم در مرزبندی این آثار وزین داشته اند، هر چند کمتر عارفی یافت می شود که آثارش از این دو عنصر مهم بی بهره باشد، لکن طایفه ای از عرفای اسلامی بیشتر «معرفت گرا» می باشند و عنصر معرفت در آثارشان نمود بیشتری دارد و طایفه ای دیگر بیشتر «محبت گرا» می باشند و عنصر محبت و عشق در آثارشان جلوه بیشتری دارد. شیخ محمود شبستری (687-720 ه. ق) از اکابر عرفای معرفت گرای سده هشتم هجری است که معرفت عارفانه خویش را در گلشن راز به سلک نظم کشانده و سالکان حقیقت را بر سر سفره گلشن راز خویش در مکتب خانه معرفت نشانده و پیغام سروش را به گوش جانشان رسانده، این مقاله تحت عنوان «شبستری و معرفت عارفانه» تلاشی است در جهت تبیین دیدگاه معرفت گرایانه شبستری و بیان جایگاه نوع تفکر عرفانی و تفکر برهانی وی در گلشن راز است.
    کلیدواژگان: تفکر عرفانی، تفکر برهانی، نقد تفکر برهانی، نظریه فکر نکو
  • مریم بختیار صفحه 129
    در دیدگاه اسلامی، زن هم سان و هم جنس مرد است که از نفس واحده هستند و باعث آرامش همدیگرند. اما در فرهنگ مردسالاری به زنان با نگاهی تحقیر آمیز نگاه شده است. در قرآن و در جهان بینی اسلامی چنین نگاهی به زن وجود ندارد، تا آنجا که به مقام خلیفه الهی رسیده اند، زن از سلامت دل برخوردار است و در دعا هیچ فرقی بین زن و مرد نیست بلکه به او عنایت شده است. عرفا که مقام زن را به بالاترین مرتبه رسانده و برای او وجودی الهی در نظر گرفته اند، عرفایی چون ابن عربی و مولانا زن را مظهر محبت و عشق الهی دانسته اند. عرفان زن را کامل ترین مظهر حب الهی می داند که مجلای تمام و کامل ظهور کمالات حق در خلق است.
    کلیدواژگان: زن، عرفان، اسلام، نفس، محبت، عشق، دعا، عبادت
  • حیدر حسن لو صفحه 153
    «مجالس» دربرگیرنده سخنان مشایخ و پیران تصوف است که بسیاری از آموزه های عرفانی و نکات بدیع تصوف را از طریق آنها به مریدان خویش وسایر مردم منتقل می کرده اند. مجالس و معارف ابوعلی دقاق، شیخ ابواسحاق کازرونی، ابوسعید ابوالخیر، احمد غزالی، سیف الدین باخرزی، بهاء ولد، برهان الدین محقق ترمذی، شمس تبریزی، مولانا و دیگران مشهور است. جلال الدین عتیقی تبریزی، شاعر عارف مسلک قرن هفتم و هشتم هجری، مجالسی دارد که در سفینه تبریز 32 مجلس ثبت شده و در آنها حقایق تصوف و اسرار سیر و سلوک بیان شده است.
    در این فصلنامه پس از درج مقدمه ای در معرفی مجالس و عتیقی، عین مجالس عتیقی، در دو قسمت، از نسخه خطی سفینه تبریز، محفوظ در کتابخانه مجلس شورای اسلامی، مکتوب به سال 723 قمری، تصحیح و نقل می شود. این مجالس تفسیر عرفانی آفرینش، رمزهای عرفانی آیات قرآن و نکات دقیق عرفانی را از زبان عارفان بزرگ بیان می کنند و عرفان و تصوف را آموزش می دهند.
    کلیدواژگان: عرفان و تصوف، مجالس، جلال الدین عتیقی، سفینه تبریز، تاویل، ابراهیم خواص، شیخ منصور عمار، ابراهیم ادهم، ذوالنون مصری، کنایات و اشارات صوفیانه
  • قدمعلی سرامی صفحه 187
    کودکان، به حکم آن که دفتری جز دل اسپید همچون برف ندارند و در آغازه های حیات خویش جز زمان حال، زمانی نمی شناسند، زندگانی خود را با عرفانی ناب شروع می کنند و درتمام ویژگی ها، به صوفیان می مانند.
    این است که من آنان را «عارفان راستین» می دانم. همه وجودشان نمایش یگانگی است و در این وحدت که وحدتی تنی، جانی و روانی است مستغرق اند. عارفان بزرگ ایرانی چون عطار و مولانا به این حقیقت پی برده بودند و در مطالعه آثارشان به اشاراتی در این باب باز می خوریم. در این مقاله کوشیده ام میان کودکان و عارفان مقایساتی به عمل آورده و نشان دهم که کودکان به حقیقت عارف اند.
    کلیدواژگان: کودک، عرفان، استغراق در وحدت
  • صفحه 217
|
  • Dr. Parisa Ghorban Nejad Page 13
    For mysticism in Iran, the 7th century A.H. was a period full remarkable transitions and evolutions, Various rules of life, diverse minds, different inferences from mystical principles, writing numerous books about theoretical mysticism and the stages of mystical revolution along with different association of Sufi masters with Lord of politics (God) represented a huge evolution in the mysticism of Iran. Coinciding with these circumstances, the economy, politics, and culture of the Mongol stricken society of Iran was also under transition. The collapse of the former economy, the overruling of some tribes having the non-Iranian culture, and free practice of some religions such as Buddhism, Judaism, etc. in the center of political power was involving all the factors that could take an essential role in the Sufism evolution of Iran. Sufism in Azarbaiyejan (Ilkanite government center) during Mongol period 628-813 was the most impressing thoughtful movement among the social class and Ilkanide government officials and could take an interactive role in different social and economic movements, moderate the warlike morale of Mongols, and as the custodian of the Islamic culture and that of Iran, and then leave memorable works in prose and poetry. The present paper seeks a glimpse of the socio-cultural role of mysticism in Azerbaiyejan and presents some examples respectively.
  • Kazim Mohammad Vayghani Page 47
    This paper briefly accounts the relation between Mowlana (Rumi) and his inferences from the Quran. The purpose is to explain that Rumi s mysticism as availabe in his works is stemmed from the core and contents of the Quran, and he himself is assumed to be a sort of the Quran critic. On the other hand. Rumi s belief, faith, and love toward the Quran illustrates the divine and heavenly discourse to reveal that Rumi s mysticism is the flowing mysticism out of revelation and prophesy, inevitably relying on prophetic tradition, staying away from the soul desires, and what has been said by the king of the bests (God) has been put into verse and close to our comprehension, though he suffers from some special misunderstandings of the world today and says.You interpret the intact talkBetter interpret yourself not God, You interpret theQuran on your desire Make the lofty sense as nasty and satire
  • Dr. Ayub Hashemi Page 73
    A phenomenon like Sufismin Islamic community has such a long lasting history that basically impedes any comprehensive study of different aspects of social living of this institution.Thus, opening any discussion about any topics and subjects of this institution never gets comprehensive automatically.The current paper seeks the discussion about one of the less sought aspects of Sufism and strives to make it clear that the majority of Sufism critics could be found out of well known sheiks and writers, and also reveals that how much major Sufis have been sensitive and aware of the Sufism pathology. Here Sufis have been just like mirror to one another, and have criticized il robustly and radicailly against pseudo Sufis who have outnumbered true ones during all eras. Though there critiaues has not only been against pseudo Sufis and false claims of Sufis, but also has impressed great sheiks.
  • Abdurrahman Esfarayeni, Dr. Yadollah Bahmani Motlagh Page 89
    Noureddin Abdurrahman Esfarayeni (639-717 A.H.) great mystic of Iran, has taught Sufis customs and procedures of mystic evolution in his book titled Kashfol Asrar (Exploring Secrets). In this paper, his mystical reflections about stages of living and its five stages have been based on five objectives, havig seven backgrounds and eight levels. He explains about good deeds and related sins according to mystical interpretation and different kinds of souls, unknown world, and evidence, and acounts for the position of mankind or microcosm. Esfarayeni is one of those mystics who juxtaposes and complements wisdom and love. In addition, explaning mystical point deals with spiritual exploration of secrets.
  • Dr. Mohammad Goodarzi Page 101
    Works of great Islamic mystics reveal the fact that both elements of insight and offection have had a significant role in the formation and bordering of such valuable works, though a lot of mystics are found not to have utilized these two important elements. Thus, one clan of Islamic mystics are more inclined to be so insightful that the elements of insight are more projected in their works, while another clan of them are more inclined toward affection employing the love and offection elements as they are more manifested in their own works. Sheikh Mohammad Shabestari (678-720 A.H.) is one of the major insight mystics of 8th century A.H. who has regulated and devoted his mystic insight in Golshane Raz (Secret Flower Garden) and has served the true devotees at the table of his own Golshane Raz in the insight school and has shared the message of divine messengers with them. This paper titled Shabestari and Mystical Insight seeks to account for the insightful views of Shabestari and explains his typical mystical and logical reflections in Golshane Raz.
  • Dr.Maryam Bakhtyar Page 129
    From Islam point of view, woman is of the same rank and gender value as men, both of whom are from a single soul and provide peace to one another. But in patriarchy society, women are looked down upon contemptuously. There is no such view toward woman in Quran and Islamic worldview. They are even promoted to be the divine representative of God on the earth. Women enjoy healthy heart and when praying there is not only any difference between man and woman, but also she is even given a special attention. Mystics elevated the position of woman to the highest rank and attributed a divine being to her. Some mystics including Ibnal Arabi, and Rumi assumed woman to be manifestation of affection and divine love. Mystics believe that woman is the best sign of divine affection that is entirely glorious manifestation of God s perfection among people.
  • Dr. Heydar Hassanloo Page 153
    Meetings include the speeches of one of the Sheikhs and Old masters of Sufism who conveyed a lot of his mystical trainings and innovative points of mysticism in this way to his followers and other people. Meetings of Abu Ali Daghagh, Sheikh Abu Ishagh Kazeruni, Abu Saeid Abelkheir, Ahmad Qazali, Seifeddin Bakhazari, Behae Valad, Borhaneddin Mohaghegh Termazi, Shamse Tabrizi, Mowlana, and others are well-known. Jalaleddin Atighi Tabrizi had some meetings that are mentioned in Safineye Tabriz to be 32 meetings in which truths of Sufism and the secrets of mystical revolution are indicated.After a short introduction about the meetings of Atighi, this paper in two sections narrates about the identical meetings of Atighi out of Safineye Tabriz, related to 723 A.H. out of the corrected manuscripts available in Islamic Council Majlis library. These meetings explain the mystical interpretation of creation, secrets of Quranic verses, deliberate mystical points out of major mystics quotations, and makes its trainings of mysticism and Sufism out of the main resource.
  • Dr.Ghadam Ali Sarami Page 187
    Little children do not have any look to real except their pure white hearts. They do not know any time except present moments: the moments of their lives which are passing. So we can say they begin their living as gnostists. They are like them in all of their specialities exactly.Therefore I name them the real gnostists because all of their existence shows the Truth of a mystical unity.Yea! They are surrounded by their alive psychic unity. The great famous gnostists of iran as Attar and Rumy knew this important truth and we can find a lot of dedications that they had reached this exact knowledge in their works. In this artide I will compare children with gnostists showing the similarities which can Find between the both.