فهرست مطالب

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 13 (پاییز 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/09/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عبدالرضا مظاهری صفحه 13
    کلام شیخ اشراق پر از اسرار ناگشوده است که با زبان اشارت بیان می گردد، وی پیشوایان حکمت اشراق را افلاطون و زرتشت و هرمس می داند و حکمت مشائی را مقدمه ای برای تجربه روحانی می شمارد، لذا رساله های عرفانی او مانند عقل سرخ، صفیر سیمرغ، قصه غربت غربی، آواز پر جبرئیل و... را به زبان رمزی می نویسد و نمادگرایی «نور» به نحو گسترده ای در آثار او مورد استفاده قرار می گیرد. زیرا او می خواست حکمت افلاطون و زرتشت را در یک بستر فکری جمع کند که در این سنت فکری توجه به «تمثیل» کلید دریافت رموز است.
    در «عقل سرخ» پس از پرسش درباره آن همه نمادها از «پیر» که روش کار در سیر و سلوک را بیان می کند جویای آگاهی از رمز و کنایات می شود.
    در رساله «صفیر سیمرغ» همه صفات و استعدادهای اساطیری سیمرغ و بخصوص جبرئیل را در کنار هم و به زبان رمز به سیمرغ نسبت داده است.
    در داستان «زال و سیمرغ» در گفت و شنود با پیر، به راز و رمزها و اشارات می پردازد. در رساله «قصه غربت غربی» به دنبال کشف اسرار سه رساله ابن سیناست.
    پس حکمت اشراق هم رازدانی است و هم حجاب زدایی از راز حقیقت هستی و عارف با زبان «رمز» از حقیقت اشیاء که شهود نموده است، خبر می دهد.
    کلیدواژگان: رمز، اشارت، عبارت، تمثیل، سیمرغ، غربت غربی، عقل فعال، فرشته
  • احمدعلی جعفری صفحه 29
    در سرتاسر متون ادب فارسی هر جا بحث از عشق و عقل و مقایسه آنها مطرح می شود، عقل ناتوان و ضعیف معرفی می شود و عشق کاملا مسلط و قدرتمند. از زمان خلقت انسانها تا کنون همیشه بحث بشر این بوده است که آیا عقل می تواند راه سعادت را به انسان نشان دهد یا عشق؟
    تجربه نشان داده است که انسان در طول تاریخ زندگی اش گاه راه عقل را پیموده، گاه راه عشق.
    با اینکه انسان تمام خوبی ها و بدی ها را توسط عقل می تواند تشخیص دهد و برای آن مقامی فوق العاده قائل است، می بیند عقل در برابر نفس اماره و شهوات ضربه پذیر است و دقیقا به همین دلیل هم سخت ترین ضربه ها از طرف عشق به عقل وارد شده و در طول تاریخ، متون ادب فارسی جولانگاه تاخت و تاز عشق بر عقل بوده است، تا جایی که این باور مورد قبول واقع شده است که قدرت فوق العاده عشق به محبوب ازلی و ابدی (خداوند) می تواند انسان را خوشبخت کند و از خاک به افلاک رساند و اساسی ترین عامل رسیدن به خوشبختی نیز هست و در برابرش، عقل پای چوبین است و ناتوان.
    کلیدواژگان: عقل، عشق، عرفان، ایمان، سعادت
  • محمدرضا کمالی بانیانی، صمد جوکار، ایرج میرقادری، مهدی رضا کمالی بانیانی صفحه 45
    مساله ولایت، از مباحث مهم عرفان نظری است که پایه های استوار فلسفی نیز دارد. در حقیقت مرتبه پایانی سیر عارفان است که خود در صحایف و مکتوبات و آثار خویش با عبارت های گوناگون از آن یاد کرده اند. همچون فناء ذاتی یا مقام محو اسم و رسم و رفض تعینات و یا مقام توحید ذات و فناء در توحید، البته بحث ولایت در علم شریف فقه و علم کلام نیز دامنه ای وسیع دارد و فقی هان و متکلمان از دیدگاه فقهی و کلامی به بررسی و کاوش پیرامون آن پرداخته اند، ولی بحث ولایت در عرفان، دیگر است و حد آن دو علم، دیگر. بزرگان بسیاری به نگاشتن رساله در موضوع ولایت پرداخته اند که مرحوم محدث عالیقدر شیخ آغابزرگ تهرانی در جلد 25 کتاب خویش به نام «الذریعه فی تصانیف الشیعه» از آنان یاد کرده است. آنچه که مهمترین بحث این مقاله را دربرمی گیرد، اثبات این مطلب است که بسیاری از عرفا در بسیاری از اندیشه ها و نظریه های عرفانی به ویژه ولایت از شیخ محی الدین عربی تاثیر پذیرفته اند. به گونه ای که حتی عده ای از آنها این نظریه را فقط با لحن دیگری بیان کرده اند. عارفانی که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته اند، شیخ محمود شبستری، عطار نیشابوری و علامه طباطبایی است. علاوه بر این این سه عارف بزرگ، دو به دو با یکدیگر نیز از حیث این نظریه عرفانی مورد مقایسه قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: ولایت، امامان، انسان کامل، نور محمدی، شیخ محی الدین عربی، شیخ محمود شبستری، علامه طباطبایی
  • محمدباقر محسنی، بهرام صاحبدل صفحه 75
    همه آن نیست که دانش برد انسان تا ماه دانشی هست که تا عرش برد انسان راآهن آلات تمدن نشود کز عرفان آدمی جلوه دهد جوهر جسم و جان را در این مقاله که حاصل مطالعات دقیق و موشکافانه دیوان فارسی شهریار ملک سخن پروری است، بینش های عارفانه شهریار و نگرش های عارفانه و عالمانه او به مراحل سیر و سلوک، نشان داده شده است. و تراوشات قلبی این شاعر ولایی در باب عرفان و معرفت به تصویر کشیده شده است. و در حد یک مقاله به اثبات رسیده است که؛ شهریار همچنان که در انواع موضوعات شعری حق مطلب را ادا کرده است، آن گاه که قدم در وادی بیکران عرفان و معرفت نیز نهاده است، تا قله قاف کشف و شهود اوج گرفته، با استمداد از انفاس قدسی همای رحمتش زیر سایه همای هدایت آرمیده است. و سرانجام به این باور رسیده است که:شهریارا درس عشق خود روان عاشقان در مکتب عرفان کنند
    کلیدواژگان: عرفان: معرفت، شریعت، طریقت، حقیقت، علم عرفان، عشق و عرفان، شهریار
  • کرم عبادی صفحه 93
    فلاح و رستگاری سرمنزل مقصود و نقطه اوج آمال و آرزوهای هر انسانی است. اما سئوال اساسی این است که رستگاری واقعی در چیست و چگونه تحقق می یابد؟ از دیدگاه عرفان اسلامی، مسیر رستگاری انسان که نعمت جاودانه و در وصال محبوب است از مجرای شریعت و طریقت عبور می کند و به حقیقت می رسد و در این سفر توشه ای بهتر از تقوی نیست؛ زیرا تقوی اصل و اساس تمامی احوال و مقامات، جامع همه نیکی ها و راه رسیدن به سعادت و کمال مطلوب است. این مقاله بر آن است که به روش توصیفی و با الهام از مفاهیم عالیه عرفانی در جهت رسیدن به اهداف مورد نظر به تحقیق بپردازد.
    کلیدواژگان: تقوی، رستگاری، شریعت، طریقت، حقیقت
  • مهدی رضایی صفحه 109
    وحدت وجود، به عنوان برداشتی نو و کاملا ابداعی، از قرن هفتم مورد توجه قرار گرفت و به سبب آن که ابن عربی، آن را به همراه اصول و فروعی مدون کرد، با اسم او همراه شد؛ اما با مطالعه در آثار عرفانی قرون اولیه اسلامی مشاهده می شود که در قرن سوم باور به وحدت وجود، جزء لاینفک عرفان اسلامی بوده و مانند اصلی مسلم مورد قبول اکثر عرفا بوده است، به گونه ای که نیاز به بحث درباره اثبات یا رد آن نداشته اند. وحدت وجود که برآمده از اصول دین اسلام مخصوصا توحید است، همانند دیگر اندیشه ها و علوم اسلامی در دامن فرهنگ اسلامی و با پشتوانه قدرت اندیشه متفکران و عارفان اسلامی رشد کرد و همانند دیگر شاخه های علمی در قرن سوم به بار نشست و در آرای جنید بغدادی به نهایت رشد خود رسید و اگر تا قرن هفتم به طور کامل به آن پرداخته نشده ناشی از ضعف و رکود علمی و فرهنگی است که از این دوره به بعد گریبانگیر بیشتر شاخه های فرهنگ اسلامی می شود، تا اینکه در قرن هفتم ابن عربی باورهای وحدت وجودی موجود در عرفان اسلامی را جمع آوری و تدوین کرد و باعث جلب توجه مسلمین به این شاخه معرفتی شد که بعد از جنید تقریبا نماینده ای قاطع و پشتیبانی عالم نداشت.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، وحدت شهود، فنا، توحید، جنید بغدادی، مکتب بغداد، ابن عربی
  • فرهاد ادریسی صفحه 143
    پارسایی و زهد یکی از مهم ترین ویژگی های ادیان مختلف بوده است و بسیاری را به دوری از دنیا و رهبانیت کشانده است. این مطلب در دین مسیحیت عمومیت بیشتری داشته و در دین اسلام با دستور صریح پیامبر اسلام (ص) از گسترش رهبانیت جلوگیری شده است. زهد و رهبانیت یکی از زمینه های مناسب برای پیدایش آموزه های عرفانی بوده و در این مقاله کوشش گردیده که مقدمه ای برای شناسایی جنبه های مختلف رهبانیت و عرفان در دین مسیحیت مطالعه گردد و نشان داده شده که این رهبانیت اگرچه از جنبه فردی برخی را به خودسازی و پارسایی کشانیده اما از نظر اجتماعی و سیاسی و دینی چه آثار زیانباری را به دنبال داشته است.
    کلیدواژگان: عرفان، تصوف، رهبانیت، مسیحیت، زهد، آخرت گرایی، قرون وسطی، کلیسا
  • منیرالسادات پورطولمی صفحه 159
    مسئله سبب سوزی یا وجه خاص در توضیح ارتباط خاصی که بین حق تعالی و هر یک از مخلوقاتش برقرار است، نخستین بار در عرفان نظری مطرح شده است.
    مقاله حاضر به تبیین این مسئله می پردازد که چگونه در عرفان ضمن اثبات رابطه علیت و معلولیت مابین اجزاء عالم، در نهایت هرگونه علیت و سببیتی به حق تعالی نسبت داده می شود و نیازمندی عالم به علل و اسباب گوناگون صورتی از افتقار ذاتی عالم به حق تعالی محسوب می گردد و با نظر به باطن و حقیقت وجود ارتباط خاص دیگری بین هر موجود و خداوند، مشهود عارف می گردد، که در آن ارتباط اسباب و وسایط بی رنگ می شوند و خداوند نزدیک ترین و بلکه تنها علت حقیقی هر موجودی محسوب می گردد. او با هر یک از مخلوقاتش ارتباطی مستقیم و بی واسطه دارد و این همان سر وجودی هر موجودی است که جز حق تعالی کسی از آن آگاه نیست.
    مسئله وجه خاص یا سب سوزی در ارتباط با اسم مستاثر خداوند و همچنین علم الهی نیز قابل بحث و بررسی است که پس از بیان آنها تقریرهای متفاوت عرفا در مباحث مذکور و نتایج نظری و عملی باور خاص عرفا در موضوع مورد بحث توضیح داده می شود.
    کلیدواژگان: علیت، وجه الله، وجه الخلق، وجه خاص، سبب سوزی، اسم مستاثر
|
  • Dr. Abdurreza Mazaheri Page 13
    The speech of Sheikh Ishraq is full of unrevealed secrets that are explained through illusions. He takes the followers of intuition philosophy to be like Plato, Zoroaster, and Hermes, and peripatetic philosophy assumed to be an introduction to spiritual experience. Thus, his mystical theses such as Red Wisdom, Simorgh Whistle, Western Nostalgic Story, Gabriel Feather Song, and the like are written in secret language, and the symbolism of "light" are extensively employed in his works, because he had intended to amass the Plato and Zoroaster philosophies into one single intellectual basis so that in this kind of contemplation attending to "allegory" is the key to understand the secret.In Red Wisdom, after asking an "Old man " about all those symbols explaining the procedures of spiritual evolution and behavior, he seeks the truth about the secret and the illusion. In his Simorgh Whistle thesis, all the mystical attributions and aptitude of Simorgh, especially those of Gabriel, altogether and in a secret language are attributed to Simorgh.In his story about "Abino and Simorgh", while talking to the old man; he points out to the secrets and illusions. In his thesis about "Western Nostalgic Story" he strives to find out the secrets of three theses of Avicenna.As a result, The intuition Philosophy is both the secret knowledge and unveiling the secret of the existence with a mystic to inform about the truth of the objects being intuitively understood through the "mysterious language."
  • Dr. Ahmad Ali Jafari Page 29
    Throughout the Persian literature wherever there is a discussion about love and wisdom, and their comparison, wisdom is introduced as something disabled and weak, while love is entirely dominant and strong. Ever since the creation of mankind, man has always discussed whether wisdom or love can direct human being about the way leading to felicity.The experience has always depicted that human being has sometimes followed his wisdom's and sometimes pursued his love's directions throughout his lifespan.Despite the fact that mankind can distinguish the whole good or bad things via his wisdom power, while saving an outstanding position for that, he finds out that wisdom is susceptible toward concupiscence and lust, and precisely that is why the most severe strokes upon wisdom have been inflicted by love. Throughout history the Persian literature has been the battlefield of the invasion of love into the territory of wisdom insofar as the belief that the outstanding force of love toward the never ending and infinite beloved, i.e. God, can cause human felicity, elevating man from the earth to the heaven, being the most essential means of obtaining felicity;on the contrary, wisdom is wooden legged and disabled.
  • Mohammad Reza Kamali Baniyani, Dr. Samad Jokar, Dr. Iraj Mirghaderi, Mehdi Reza Kamali Baniyani Page 45
    The issue of province is one of the significant discussions of theoretical mysticism that has firm philosophical basis. In fact, it is the last stage of mystic's spiritual journey that they themselves have mentioned in their works and writings, such as self mortality, or position of effacing fame, or heresy of sights, or self monotheism and mortality of monotheism. Of course, the discussion of province in the noble religious jurisprudence and rhetoric has an extensive scope, and religious jurisprudents and rhetoricians have dealt with it from jurisprudence and rhetoric points of view. But province in mysticism is something different from the scope of the above mentioned disciplines. A lot of noblemen have strived to write theses on province for which the deceased great Mohaddeth sheikh Agha Bozorg Tehrani had pointed out to them in the 25th volume of his book titled Al-Zorriyah fi Tasanif al- Sheiah. What makes the most important discussion of the present paper is proving the fact that a lot of mystics have been impressed by Sheikh Mohyeddin Arabi as for a lot of mystical beliefs and theories so that even some of whom have restated the relevant theory in a different tone.The mystics referred to in this paper include Sheikh Mahmoud Shabestari, Attar Neishabouri, and Allameh Tabatabayee. In addition to the being stated, they are compared to one another two by two in terms of the above mentioned theory.
  • Dr. Mohammad Bagher Mohseni, Bahram Sahebdel Page 75
    There is knowledge to take man to heaven, Not the civilization steel, but the mysticism Can manifest the body and soul for men.The present paper tries to demonstrate the mystic insights of the poet Shahriyar as well as his mystic and intellectual attitudes towards mystic behavior and evolution procedure out of a precise and meticulous study of Persian Works of Shahriyar. His heartfelt overflow of insights concerning mysticism and intuition is also revealed, so that it has been proved in the paper that in addition to his points shared through various poetic subjects, within the eternal borders of mysticism and knowledge, he has been able to reach to the acme of intuition, and by means of the divine spirits, his merciful bird could rest beneath the shadow of the divine bird. Eventually, he came up with this belief that:O Shahriyar, love lessons learn Lovers in mysticism school.
  • Dr. Karam Ebadi Page 93
    Salvation and liberty is the main objective and the culmination of the dreams and expectations of any human being. But the main question is what salvation is and how it materializes. Out of Islamic mysticism, the way toward salvation of mankind that is an eternal virtue through joining his beloved creator goes through Shariah and religious path arriving at the source of truth; this journey has no better souvenir than piety because it is the basis of the whole circumstances and positions and the supplement of the whole goodness and the means of achieving the desired felicity and perfection. The current paper endeavors to consolidate its objectives through explanation and the sublimed concepts of mysticism.
  • Mehdi Rezayee Page 109
    Monism, as a nea and entirely innovative implication, was noticed since seventh century. And since Ibn Arabi who compiled it with its roots and branches was accompanied in his name, but a survey through the mystical works of the early centuries of Islam depicts that in the third century monism was an indispensable part of the Islamic mysticism and was accepted by most of mystics as an indefinite principle so that they didn’t need it to discuss on the approval or denial of the issue. Monism that is stemmed from the Islamic religious principles, especially monotheism, has grown just like other Islamic scientific beliefs available within the Islamic culture and through the powerful support of Islamic scholars and mystics, and just like other scientific branches in the third century became fruitful and in the opinion of Jonaid Baghdadi elevated to its highest position. Now the fact that it was ignored up to the seventh century, it is due to the lack of weakness and cultural and scientific recession proceeding as far as to the most branches of the Islamic mysticism so that in the seventh century Ibn Arabi made a collection of the whole monistic beliefs of Islamic mysticism having other muslim's attention drawn to this branch of knowledge for which later on Jonaid had no firm representative or support in the world.
  • Dr. Farhad Edrisi Page 143
    Devotion and asceticism have been one of the most significant features of different religions leading a lot of people to seclude away from the world and appealed toward monasticism. This has been more generalized in Christianity, but in Islam it has been prevented from expansion as ordered by Mohammad the Prophet. Asceticism and monasticism have been one of the proper means of mysticism emerging trainings. This paper endeavors to give an introduction to identifying various aspects of monasticism and mysticism in Christianity, illustrating that though it has been able to lead some individuals to self-made devotion; it has had some destructive social, religious, and political consequences.
  • Dr. Monirossadat Pour Tolemy Page 159
    Causality or special cause that accounts for a special link between the Almighty and any of His creatures was first proposed in Theoretical Mysticism.The current paper deals with the idea that how mysticism makes the relevant causality between the particles of the world and the Almighty while proving the cause and effect relation, and at the same time the universal need to various causes is a form of inherent dependency of the universe to God. Also due to the existing core and reality of everything, there is an exclusive link between any creature and that of God being intuitively understood by the mystic so that the link between other means and causes get discolored and God turns out to be the closest and even the only reality of any creatures. He has a direct and uninterrupted relation with His creatures, the secret relation of every creature that no one knows the secret but the Almighty.Special cause or causality could be discussed concerning the impressive name of God as well as theology after which different writings of mystics will be explained in the above discussion leading to the theoretical and practical beliefs of mystics.