فهرست مطالب

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 17 (پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/09/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی اکبر افراسیاب پور صفحه 13
    آیین قبالا، تصوف یهودی است. در ابتدا به معنای شریعت شفاهی بوده و بعدها به سنت رمزی و باطنی برای رسیدن به خداوند اطلاق شده و شامل عرفان نظری و عملی گردیده است. وحدت وجود و نظریه تجلی در کنار تاثیرپذیری از آموزه های گنوسی و ایرانی نیز دیده می شود. این آیین از قرن دوازدهم میلادی به مجموعه ای از تفسیرهای عرفانی از کتاب مقدس تبدیل شده و باهیر و زوهر دو اثر باارزش در این آیین به شمار می آیند. اسحق لوریا با آموزش مریدان به این اندیشه انسجام داد و آئینی به نام قبالای لوریایی معروف گردید که ادامه راه زوهر بود. بخشی از این آموزه ها درباره ماشیح گرایی یا انتظار مسیح بود. قبالا به دین یهود محدود نمانده و در دین مسیحیت نیز انتشار یافته و طرفدارانی را داشته است.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، گنوستیسیزم، تصوف، مرکاوا، زوهر، ماشیح گرایی، اشکنازی، حسیدیم، عارفان یهودی
  • کریم شاکر صفحه 47
    حکیم نظامی گنجوی شاعر بلند آوازه قرن ششم هجری در اشعار خود بویژه منظومه مخرن الاسرار از اصطلاحات دانش های مختلف استفاده نموده، که یکی از آن ها، اصطلاحات عرفانی می باشد.
    بنابراین در این مقاله سعی کردیم، اولا به اندیشه های عرفانی نظامی بپردازیم، سپس تعدادی از اصطلاحات عرفانی موجود در خمسه را مورد بحث و بررسی قرار دهیم.
    با توجه به این که اصطلاحات خمسه از ذهن شاعری بزرگ و اندیشه ورز تراویده، می توان تصور نمود که اساسا این اصطلاحات با ساختار آدمی و ساختار وجودی او مرتبط است.
    می دانیم که آدمی چیزی جز دو ساحت جسم و روح نیست. بنابراین می توان بخشی از اندیشه نظامی را که در این اصطلاحات جلوه پیدا کرده، به این دو ساحت وجودی منتسب نمود. بدین معنا که اصطلاحات طبی به جسم او باز می گردد و اصطلاحات دیگر مانند اصطلاحات عرفانی به گوشه ای از روح و روان او مربوط می شود.
    کلیدواژگان: توحید، دل، نظامی، غیب، عرفان، زهد، عشق، اخلاص، اصطلاح
  • سیده مریم ابوالقاسمی صفحه 69
    نوع متعالی و تکامل یافته شعر عرفانی را در ادب فارسی به صورت «شعر مغانه و قلندری» می توان مشاهده نمود. اندیشه ملامتی، رندی و قلندری در تعالی ادب فارسی تاثیری انکار ناپذیر داشته است. از شعر قلندری به عنوان نقطه عطف و تاثیری مهم در شعر عرفانی می توان یاد کرد این تاثیر ونفوذ را باید هم از حیث مضمون و محتوای عالی انسانی و هم از جهت کاربردهای زبانی و بیانی آن در نظر گرفت. غزل قلندری با حکیم سنایی غزنوی (529467ق) به صورت مدون و منسجم وارد قلمروشعر فارسی گردید.اندیشه های رندی و قلندری در میان برخی از شاعران مدیحه سرا نیز رواج یافته بدون آنکه در آنان علائق وگرایشات خاص عرفانی وجود داشته باشد.
    در این مقاله کوشش بر اینست تا از منظری نو و علمی وجوه صوری و معنوی شعر قلندری و همچنین انگیزه های اجتماعی پیدایش آن مورد نقد و بررسی قرار گیرد. بیان نوآوری های زبانی و واژگانی شعر قلندری در سطح کاربرد اصطلاحات و ترکیبات خاص، از اهداف دیگر این مقاله است.
    کلیدواژگان: شعر قلندری، ملامتیه، شعر عرفانی، حکیم سنایی، رند و قلندر
  • رجب توحیدیان صفحه 87
    وحدت وجود یکی از مهم ترین و در عین حال پیچیده ترین مباحث عرفانی و راز بزرگ عرفان و تصوف ایرانی اسلامی بشمار می آید. اندیشه و تفکر وحدت وجودی یا وحدت در عین کثرت، در کنار مبحث تجلی، به عنوان امهات معارف عرفانی، درشکل گیری تمامی مکاتب عرفانی و بالاخص عرفان ایرانی اسلامی از گذشته تا حال نقش مهم و اساسی را ایفا کرده است. عارفان وحدت اندیشی چون: بایزید بسطامی، جنید بغدادی، حلاج، شبلی و غیره، درباره اندیشه وحدت وجودی داد سخن ادا کرده اند. این اندیشه و باور عرفانی، به طور گسترده و جامع درقرن ششم، توسط ابن عربی با عرفان علمی و نظری وی، وارد عرصه عرفان اسلامی گردیده، همو بود که مبانی این نگرش عمیق عرفانی را استحکام بخشیده، اصول و قواعد آن را بر پایه قوانین و معیارهای استواری وضع کرد. بعد ازاو این اندیشه به وسیله شاگردان و پیروانش از قبیل: صدر الدین محمد قونوی، عبد الرزاق کاشانی، مؤیدالدین جندی، داوود قیصری، سید حیدر آملی، به خصوص شاه نعمت الله ولی، شمس مغربی، عبدالرحمان جامی و دیگران مطرح گردیده است. شاعر وحدت بین و یگانه اندیش سبک هندی(اصفهانی) یعنی صائب تبریزی، با پیروی ازپیشینیان عرفانی، در کسوت تمثیل و بخصوص تشبیه تمثیل، توانسته است بهتر و استادانه تر از دیگران، عرفانی ترین ابیات را در مورد این مشرب عرفانی، در معرض دید علاقه مندان و اهل عرفان و ادب قرار دهد. نگارنده دراین نوشتار به تحقیق و تفحص دراین زمینه پرداخته است.
    کلیدواژگان: صائب، تمثیل، وحدت وجود، وحدت حقیقی، کثرت، تجلی
  • احمدرضا یلمه ها صفحه 117
    نماز ستون دین، عمود خیمه ایمان و محور جهان بینی توحیدی است. مقصود از نماز، حصول صفای باطن و روشنی دل و ضیای درون و جان نماز نیز حضور قلب و خلوص نیت و استغراق در حضرت حق است. از آنجا که یکی از مفاهیم اساسی و بنیادی در متون عرفانی زبان فارسی، نماز است و نماز با شیواترین و زیباترین اوصاف در این متون تبیین گردیده و برای هر یک از ارکان نماز، تعابیر و اسراری درونی و معنوی بیان گردیده است، از این رو در این مقاله سعی شده بازتاب مفاهیم، مضامین و اسرار عرفانی نماز در پنج اثر مهم عرفانی یعنی مرصاد العباد، کشف المحجوب، مصباح الهدایه، حدیقه الحقیقه و مثنوی معنوی مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نماز، عرفان، نجم رازی، هجویری، کاشانی، سنایی و مولوی
  • حسن حسینی صفحه 147
    اصطلاح انسان کامل برای اولین بار توسط محیی الدین عربی در قرن هفتم هجری وارد عرفان اسلامی شده، و پس از او، دیگران این بحث را با بیانات مختلف مطرح کردند.
    سخنان و آثار گهربار عرفا و اندیشمندان اسلامی در پژوهش حاضر، تنها قطره ای از دریای بیکران عرفان اسلامی است که دایره هستی را در انسان کامل خلاصه کرده است. چرا که، انسان کامل، مرکز عالم (قطب عالم) است و همه چیز بر مدار او می گردد، حتی گردش افلاک نیز به حرمت اوست و راه یافتن به دنیای علم و معرفت و حقیقت تنها با دستگیری او میسر می شود.
    در این پژوهش، موضوع «انسان کامل» را از دیدگاه جمعی از عرفای نامدار اسلامی مورد تحقیق و بررسی قرار دادیم و در پایان نیز بعد از یک نتیجه گیری کوتاه، فهرست منابع و مآخد مورد استفاده را آورده ایم.
    کلیدواژگان: انسان کامل، کمال، معرفت، حقیقت، تزکیه، عرفا، فناء
  • جمشید صدری، سیدمهدی حسینی، قسمت علی صمدی صفحه 179
    تصوف مکتب خراسان قابل انکار نیست و از وجود چهره های شاخص و آثار برجسته و طریقت های مشهور و اندیشه های بلند می توان آن را دریافت. تصوف خراسان دارای ویژگی هایی چون: مشایخ صاحب نام، آمیختگی تصوف با فتوت و عیاری، سماع، تعالیم فرقه ملامتیه، برنامه های مدون خانقاه، رواج شعر و شاعری در برنامه های خانقاه، تلاش برای صلح جهانی، ارتباط با ائمه شیعه و پایبندی شدید به شریعت، موضع گیری در قبال زور و ستمگری، تلاش علمی، باطن گرایی، و گرایش نخبگان بوده است. و همین خصوصیات باعث آفرینش آثار و نتایج مهمی چون تصوف و فتوت و شعر عرفانی و نزدیکی تصوف به تشیع و نهضت های دینی و اجتماعی گردید. اینها نشانگر اهمیت این موضوع می باشد.
    کلیدواژگان: تصوف، خراسان، مشایخ، طریقت
  • تورج عقدایی صفحه 197

    این مقاله که از یک پژوهش دراز دامن درباب زیبایی شناسی سخن مولانا در مثنوی شریف، برگرفته شده، بر آن است تا نحوه سخن گفتن و شیوه انتقال معانی بلند عارفانه مولانا را از رهگذر تصویرهای شاعرانه نشان دهد.
    بنابراین پس از یک در آمد کوتاه، طرز تلقی مولانا را از زیبایی یا به سخن دیگر نگرش زیبایی شناسانه او را به اختصار بررسی کرده ام و سپس «تصویر» را به مثابه یگانه ابزار نمایش صورت های ذهنی شاعر، معرفی کرده، آن گاه برای نمودن توانایی مولانا در این امر، ابزارهای تصویر آفرینی او را در مثنوی نشان داده ام. در این بخش نگاهی گذرا به زیباشناسی حکایت های مثنوی، افکنده و سپس تشبیه، استعاره، کنایه، پارادوکس و حسامیزی های این اثر تعلیمی را با نمونه هایی معدود، معرفی کرده ام.

    کلیدواژگان: مثنوی، مولانا، زیبایی شناسی، تصویر، حکایت، نماد، تشبیه، استعاره، کنایه
  • کرم عبادی جوکندان صفحه 223
    کودک عطیه الهی، باغ وجود آدمی و مایه سرور و خیر و برکت خانواده و عزت و سربلندی جامعه و سعادت دنیا و آخرت می باشد. وجود والدین و دوستان نیکوکار، استادان و معلمان فرهیخته، آموزش و پرورش در کودکی زبان کودک و بازی کودکانه، توجه به میزان توانایی کودکان، و نیازهای عاطفی و خواسته های منطقی آنان، طهارت و پاکی نفس و... جلوه هایی برجسته ای هستند از آداب تعلیم و تربیت کودک که در رشد و بالندگی آنان بسیار تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: ادب، تعلیم، تربیت، مرید و مراد، اطفال طریقت
|
  • Dr. Ali Akbar Afrasiyabpour Page 13
    Kabbalah is a Jewish mysticism. At first it was meant as a verbal law but later on it was assumed as a secret covert tradition for reaching God including theoretical and practical mysticism. Pantheism and Manifestation theory are witnessed along with impressionability by Gnostic and Iranian trainings. This practice was turned into a body of mystical interpretations of the holy book since twelve century B.C. in which Bahir and Zohar are accounted as the two valuable works. Isaac Luria made it consistent by teaching the followers about this belief so that another practice was known as Lurianic Kabbalah that followed Zohar. A part of the trainings was about Messianism or waiting for Messiah. Kabbalah was not limited to Judaism and it was disseminated into Christianity and had some followers.
  • Karim Shauker Page 47
    The scholar Nezami Ganjavi, the most famous poet of the sixth century A.H. has utilized the expressions used in various sciences in his poems especially the Makhzanol Asrar Anthology one of which is mystical terms.Therefore, this article endeavors to first deal with the mystical beliefs of Nezami and then some of the mystical terms used in Khamseh would be discussed.Since the terms used in Khamseh are stemmed from the mentality of a great and thought provoking mind of a poet, one can imagine that basically the terms are interrelated with his humanistic and existing structure.We know that human being is nothing but two spaces: body and soul. Therefore, some of Nezami's beliefs that can be found manifested in the terms are attributed to his two existing spaces.In other words, the medical terms goes back to his body while other terms such as those mystical ones refers to a part of his mind and soul.
  • Dr. Seyyedeh Maryam Abulghasemi Page 69
    The sublime and perfect kind of mystical poem in Persian literature could be found as Magian and Calender poems. The reproaching, libertine, and calender belief has had an undeniable impression on the sublimity of Persian literature. Calender poem could be remembered as a turning point and a significant impact on the mystical poem. The impression and influence should be considered both in terms of contents and major human entity and the language and verbal applications. The calender ode was consistently and ushered into the Persian poetry domain through the scholar Sanayi Ghaznavi (467-529 lunar year). Libertine and calender beliefs were spread among the eulogistic poets in whose interests and attitudes there was no special mystical aspects. The article endeavors to criticize and study the superficial and spiritual aspects of calender poetry in a novel and scientific way as well as its original social motifs. Explaining the lingual and phrasal innovations in calender poetry in the level of applying terms and special composition is another objective considered in this article.
  • Rajab Towhidian Page 87
    Pantheism is one of the most important and at the same time the most complicated mystical debates and a grand secret in the Iranian Islamic Mysticism and Sufism. The pantheistic beliefs or unity in multitude, along with manifestation has played a significant and critical role as the source of mystical instructions, formation of the whole mystical schools, especially Iranian Islamic Mysticism from past to present. Unity mystics such as Bayazid Bastami, Jonaid Baghdadi, Hallaj, Shebelli, and the like, have made a lot of speeches about the pantheistic beliefs. This mystical beliefs was extensively ushered in the Islamic Mysticism through Ibn Alarabi with his scientific and theoretical Mysticism. It was him that invigorated the fundamentals of such a profound mystical attitude, and founded it on the firm rules and regulations. Thereafter, this belief was posed forward via his students and followers such as Sadroddin Mohammad Ghoonavi, Abdurrazzagh Kashani, Moayyedoddin Jondi, Davood Ghaysari, Seyyed Heydar Amoli, especially Shah Nematollah Vali, Shams Maghrebi, Abdurrahman Jami, and other ones. The unity looking and sole thinker in Indian (Isfihani) style poet, Saeb Tabrizi, following mystical predecessors, has been able to, better and more skillfully than others, get those interested in literature and mysticism exposed to the most mystically disposed literature through allegory, especially simile allegory. This article deals with the study and reflection in the above.
  • Dr. Ahmad Reza Yalmeha Page 117
    Praying is considered as the pillar of religion, the mast of faith, and the axis of monotheistic worldview. The purpose of praying is to obtain inner purity, brightness of heart, and inner light; and the nature of praying is also assumed as the presence of heart, pure intention, and absorption in the Almighty God. Since one of the most fundamental and essential concepts in the mystical texts of the Persian literature is taken to be praying, the spiritual and internal secrets and interpretations have been explained accordingly. Thus, this paper endeavors to analyze the reflection of the mystical concepts, secrets, and contents of praying in five major mystical works, namely Mersaadol Ebaad, Kashfol Mahjoob, Mesbaahol Hedayah, Hadighatol Haghighah, and Masnavi Manavi.
  • Hassan Hosseini Page 147
    The term "Perfect Man" was first entered into the Islamic Mysticism by Mohiyoddin Arabi in the seventh century A.H. and after him the others have posed the idea in different interpretations.The valuable quotations and works of the Islamic scholars and mystics stated in the present study is just a little drop of the vast ocean of the Islamic Mysticism in which the existing cycle is summarized in the perfect man. Because the perfect man is the center of the universe (the universal pole) and the rest is moving around its circuit. Even the circulation of the heavens is at his disposal and to get into the world of science and instruction and reality is possible only through his given hand.This article is a study and research about the "perfect man" as viewed by a group of the well-known Islamic mystics and the end is furnished with the list of references and resources preceded by a short conclusion.
  • Dr. Jamshid Sadri Page 179
    In Khorasan School, Sufism is undeniable and is easily understandable through its distinct personages, outstanding works, famous religious ways, and high-class beliefs. The Khorasan Sufism have had some characteristics including well known Sheikhs, mixture of Sufism with generosity and imposture, singing, instructions in Malamatieh sect, compiled program in convent, strife for world peace, relation with Shiite Imams, internalism, and elitism. These characteristics led to the creation of works and significant results like Sufism and generosity and mystical poems and the proximity of Sufism to Shiite and religious and social movements. These depict the importance of the subject matter.
  • Dr. Turaj Aghdayi Page 197

    This paper is stemmed from a long time study in terms of the aesthetics of Rumi’s remarks in Sharif’s couplet, with the purpose of representing the means of discourse and conveying the sublime mystical meaning of Rumi in terms of poetic images.Thus, after a brief introduction, Rumi’s impression of beauty, namely his aesthetic attitude, is succinctly studied, and then, “image” is introduced as the unique instrument of representing the mental pictures of the poet. As a result, to show the capabilities of Rumi in this regard, his image making tools in couplets are revealed. Accordingly, there would be a skim through the aesthetics of Masnavi’s tales, and then few instances of simile, metaphor, irony, paradox, and perception of such a didactic work of art are posed.

  • Dr. Karam Ebadi Jokandan Page 223
    The child is a divine gift, man’s existence garden, the cause of a family’s happiness and goodness and society’s esteem and honor and the two world’s prosperity. The presence of parents and good companions and theachers and education in childhood, the child’s language and play, attention to their competence, his emotional needs and rational wishes and their soul’s purity are all some remarkable manifestations of the child’s rearing and educatin that is highly effective in their growth.