فهرست مطالب

عرفان اسلامی - پیاپی 23 (بهار 1389)

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 23 (بهار 1389)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/05/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهری تلخابی صفحه 13
    هدف مقاله حاضر آن است که نشان دهد، چگونه مکتب پساساختارگرایی، از تعیین معنای نهایی برای متن امتناع می ورزد. در این راستا، نخست با اشاره، به بخشی از ویژگی های متنی چون غزلیات حافظ به تبیین این مطلب پرداخته می شود که از منظر نقد پساساختار گرایی، نمی توان معنای غزل حافظ را تنها در انحصار تحلیل عرفانی نگاه داشت از این رو برای رسیدن به فهم متن، نخست باید خود را از بند قصد مؤلف رهانید و با تکیه بر متن و افق انتظار خواننده، معنی را آفرید. نقد پساساختارگرایی با تکیه بر عدم قطعیت رابطه بین دال و مدلول و بازی بی پایان دلالت ها در زبان و نیز به واسطه ویژگی های خاص زبان ادبی از جمله ابهام و معما و ماهیت استعاری و مجازی آن و استفاده از قواعد ساختار شکنی نشان می دهد که چگونه دال ها می توانند در یک روند دلالتی بی انتها ادامه داشته باشد. در پایان پیشنهاد می کند که برای تفسیر و تاویل متنی گشوده چون حافظ نیاز به خواننده ای است که واقف بر نظام و مناسبات نشانگان متن باشد، از پروسه ساختار شکنی آگاه باشد و نیز بداند که چگونه می توان معنا را افزایش داد و از حصار یک معنا قطعی و نهایی گریخت.
    کلیدواژگان: پساساختارگرایی، مرگ مؤلف، نویسنده گرا، تمایز differance، افق انتظار، ساختار شکنی
  • محمد فرهمند صفحه 43
    «شطح» به عنوان یکی از گزاره های اساسی در درک مفاهیم بلند عرفانی است که در گذر زمان در بستر فرهنگ عرفانی، محل بحث بوده است. درک این گزاره در گرو شناخت فضایی است که عارف در آن فضای معرفتی بر اساس چرخش های خود، حرکاتی را به جای می گذارد و هندسه زبانی و بیانی وی، به فراخور آن مقام عرفانی، شکل و ساختاری خاص به خود می گیرد. به عبارتی دیگر «شطح» حرکت و چرخشی خاص در فضایی خاص می باشد. بی گمان شناختن این فضای معرفتی، بسیاری از گره هایی را که در طول تاریخ حیات عرفانی بر مباحث معرفتی سایه انداخته است، باز خواهد کرد. بنیاد این گزاره عرفانی، بر حرکت های عارف در فضای ربوبیت پروردگار متعال استوار است. عارف در اندام برهان ربوبیت خداوند، در سایه تربیت ربوبی خداوند و استعداد و ظرفیت روحی خود، تحت تاثیر حرکات چرخشی آن فضای معرفتی، گفتاری نه چندان خوشایند طبع افراد ظاهر بین بر زبان جاری می کند که در آموزه های عرفانی از آن با عنوان «شطحیات عرفانی» یاد کرده اند. مقاله حاضر، به تبیین ماهیت شطح و نیز بستر و فضایی که شطح در آن معنا پیدا می کند می پردازد.
    کلیدواژگان: شطح، مشطاح، عرفان، تصوف، ربوبیت و روزبهان
  • محمدرضا شادمنامن صفحه 65
    از نظر مولوی، پرورگار متعال خیر محض است، انسانی که در سیر صعودی معنوی قرار می گیرد خیر محض را می ستاید. او عشق معبود لایتناهی را شعله ای می داند که هر چیزی جز معشوق را در نظر نیایشگر می سوزاند. مولوی نیایش را توفیق الهی می داند و هر دعائی را مستلزم داشتن شایستگی نیایشگر برای آن می داند و اعتقاد دارد که فطرت روح انسانی با توحید الهی سازگار است، نباید آنرا در قید و بند ما سوی الله گذاشت. از منظر او همه مخلوقات جهان به نوعی در نیایشند.
    صد کتاب ار هست جز یک باب نیست صد جهت را قصد جز محراب نیست6/3667از منظر مولوی ذکر، فکر را بالا می برد و عشق، باعث ذکر و نیایش می شود و انسان در صورت اتصال به دریای لطف حق، صفت الهی پیدا می کند و در نتیجه آرامش می یابد و به نهایت فراغت می رسد.
    کلیدواژگان: نیایش، خداوند، عشق، انسان، آرامش، روح
  • حسن عیوض زاده تورج عقدایی صفحه 95
    این مقاله که گوشه ای از یک پژوهش دانشگاهی با عنوان «جامعه شناسی ادبیات در دیوان ملک الشعرای بهار» است، از چگونگی بازتاب مسایل دینی و عرفانی در شعر بهار سخن می گوید.
    بهار در آغاز شاعری، به اقتضای وظیفه ملک الشعرایی آستان قدس رضوی، قصاید دینی بسیاری سروده است. اما بعدها هم که به تهران تبعید و در آن جا ساکن می شود، به رغم غلبه گرایش های سیاسی و کم رنگ شدن عنصر دین در ساختار فکری اش، بر باورهای دینی تاکید می ورزد و هم چنان «دین را اساس تمدن جهانی بشر می داند».
    او به خدایی که «بیرون ز حد» است و «ارغنون جهان را می نوازد» باور دارد و از ما می خواهد که «یک لحظه در هر کار» از وی غافل نشویم. به قرآن که می تواند ابزار اتحاد و اتفاق مسلمانان باشد ولی اینک فروغی ندارد هم اعتقاد دارد.
    بهار به مثابه مسلمانی شیعه، غالب حساسیت های شیعه را دارد. او در بلندترین قصیده دیوانش به حاکمیت شیعه در عصر صفوی اشاره کرده، آن را«رسمی همایون» دانسته است.
    در باور بهار «مسند شرع و سریر حکم» توامان اند و با جدایی «دین که هم کاسه سیاست بود و به قهر از آن جدا شد»، موافقت ندارد. او عامل اصلی این جدایی را سرمایه داری دانسته، معتقد است اینان سبب شدند که دین به دست عوام که «عدوی دین و کتاب پیمبر» و «بدعت آوردند»، بیفتد.
    او در یک قصیده طنز آمیز، استفاده ابزاری از دین را محکوم می کند و از کسانی که به مخالفان خود به جرم پرداختن به «کار ادارات دولتی» «وکیل شدن و از مشروطه حرف زدن» یا «روزنامه نویس و چیز فهم شدن» حمله می کنند، انتقاد می کند. او در جای جای دیوانش به اختلاف مسلمانان اشاره می کند و از «اخلاق تباه مرد و زن» سخن می گوید.
    بهار، به رغم مشغله های سیاسی بسیارش که او را به آدمی برون گرا و اجتماعی تبدیل می کند. به مثابه انسانی متامل از لحظه های شهودی و عارفانه غافل نمی ماند و هرگاه فرصتی می یابد، چونان «سلطانی نامور بر تختگاه تجرد» تکیه می زند و خود را «سلطان ملک فنا و منصوردار بقا» می یابد و «از دیده، طریق دل می بندد و از اشک روان به گل» می نشیند.
    کلیدواژگان: بهار، مذهب، خدا، قرآن، ولایت، تشیع، سیاست، اخلاق، عرفان
  • فاطمه حیدری سهیلا زینلی صفحه 123
    مقصود تمام عارفان و سالکان از تحمل ریاضت ها و سختی های سلوک، رسیدن به حقیقت و قرب الهی است و تحقق این امر جز از طریق شهود و درون بینی امکان پذیر نبوده است. عرفان و تصوف به عنوان شاخه ای از دانش بشری جایگاهی مناسب برای بیان افکار و اندیشه های عارفان بوده و موجب ظهور تعاریف و اصطلاحات عرفانی فراوانی گردیده است. زمینه های فکری، مذهبی، اعتقادی، فرهنگی و عرفانی صوفیان در پیدایش این الفاظ رمزآلود موثر و تاثیرگذار بوده است. الفاظ و اصطلاحاتی را که متصوفه در کلام خود به کار برده اند، بیانگر چگونگی حالات و مقامات هر یک از آنان می باشد، و اگرچه گاه در ظاهر گفته های آنها با یکدیگر متفاوت بوده و با الفاظ و عبارات گوناگونی بیان شده در واقع یک مقصود واحد را در برداشته است.
    در این مقاله به بررسی اصطلاح «تجلی» و انواع آن، با توجه به مراتب دید برخی از عرفا اشاره شده است. «تجلی» از اصطلاحاتی است که عارفان با اشاره به آن، کیفیت دید و دریافت خود را از حق تعالی و ظهور او در عالم تعینات بیان کرده و کوشیده اند با درک اتصال خود به مبدا وجود، مقدمات قرب خود را به حق فراهم سازند. با توجه به این امر که سلوک امری فردی و تجربی است، اظهار دریافت ها و ادراک های عرفا در این باره به گونه های متفاوت و در عین مشابه انجام شده است.
    کلیدواژگان: تجلی، تعین، رساله قشیریه، کشف المحجوب، مرصاد العباد، شرح گلشن راز
  • حیدر قلی زاده محبوبه خوش سلیقه صفحه 147
    با رواج شعر عرفانی فارسی، شعرای صوفی مسلک و عارف برای بیان اندیشه و احساسات درونی خویش کلمات و واژه ها را در معنای اصطلاحی و کنایی به کار می برده اند. «می» و «شراب» از جمله الفاظی است که در شعر عرفانی جایگاه ویژه یی را دارا بوده است این اصطلاح با ویژگی ها و صفات بی شمار خود، معانی عرفانی نغزی را در ادبیات منظوم فارسی به جا گذاشته است. با ورود «باده و شراب» در شعر فارسی و به تبع آن، جریان این الفاظ در شعر عرفانی و صوفیانه، معانی و تعابیر «باده» گسترده تر شده و دیگر الفاظ مربوط به باده خواری همچون میکده، خرابات، مستی، ساقی و... ذهن شاعران را به معشوق حقیقی و عشق و محبت ازلی پیوند زده است تا زیباترین و عاشقانه ترین صور شعری به تصویر کشیده شود.
    کلیدواژگان: باده و شراب، اسطوره و عرفان، صفات و تعابیر، شعر عرفانی فارسی
  • محمدباقر محسنی شریفه ولی نژاد صفحه 185
    عارف نامی و علامه بی نظیر سید علی قاضی طباطبایی در ذی الحجه 1285 قمری در تبریز دیده به جهان گشودند. از دوران کودکی نبوغ و ذکاوت ایشان زبانزد عام و خاص بودند، علامه تحصیلات اولیه را در محضر پدر بزرگوارش سید حسین قاضی و استادانی چون حاج میرزا موسی تبریزی و میرزا محمد علی قراجه داغی به پایان رسانید ولی روح ایشان آرام نگرفتند، به ناچار برای فراگیری عرفان نظری و عملی روی آوردند و از محضر اساتیدی چون ملا محمد کاظم خراسانی، فاضل شربیانی، سید ابوالحسن اصفهانی کسب فیض نمودند. مرحوم قاضی در کسب مقامات عرفانی به مقاماتی والا دست یافتند تا جایی که از ایشان کراماتی نیز نقل کرده اند، مقام کشف و شهود ایشان زبانزد شاگردانشان بوده است. در هنر شعر، بویژه شعر عربی، از جایگاه والایی برخوردار بوده اند و گاهی «مسکین» تخلص می نمودند.
    کوشش های خستگی ناپذیر ایشان در کسب کمال و دانش و طی منازل سیر و سلوک سبب شد شاگردان جاوید نامی چون: علامه سید محمدحسین طباطبایی، شیخ محمد تقی آملی، سید هاشم حداد را به جامعه بشریت تحویل نمایند. آثاری چون تفسیر قسمتی از قرآن مجید، و تالیفاتی در فقه و اصول از خود به یادگار گذاشتند و بعد از 81 سال عمر با برکت و مجاهدت با نفس در حالی که این بیت ورد زبانشان بودند:گفت من مستسقی ام آبم کشد گرچه می دانم که هم آبم کشدبه مرض استسقا جان به جان آفرین تسلیم کردند.
    کلیدواژگان: علامه قاضی، عارف، اجتهاد، بصیرت باطنی، فقر، اوج توکل
  • جمشید صدری صفحه 217
    عصر تیموریان یکی از دوران های پر تلاطم تاریخ به شمار می رود، چیزی که در قرن هشتم علاوه بر آشفتگی اوضاع سیاسی و اجتماعی چشمگیر بود رونق و محبوبیت تصوف و عرفان بوده است. ارباب طریقت از چنان جایگاهی در میان مردم برخوردار بودند که تصوف و عرفان یکی از عناصر مهم و تاثیر گذار فرهنگی اجتماعی، دینی و سیاسی به شمار می آمده است، خراسان از مکتب تصوف و عرفان خاص برخوردار بوده است و از جمله طریقت هایی که مربوط به مشایخ خراسان می باشد: قصاریه، طیفوریه، نوریه، حکیمیه، سیاریه، ملامتیه، کبرویه، مولویه... در این مقال فقط طریقت های شیخیه، مرعشیان، حروفیه، نوربخشیه، مشعشعیان و نقشبندیه مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: طریقت، شیخیه، مرعشیان، نوربخشیه، حروفیه، مشعشعیان، نقشبندیه
  • مجتبی صفرعلیزاده صفحه 243
    تسبیح خداوند در سور و آیات مختلف از جمله: صف: 1، نور: 41، جمعه: 1، تغابن: 1 و... آمده است و مفسران نیز به تسبیح موجودات عاقل و حیوانات و جمادات به دو طریق قولی و دلالی اشاره کرده اند و عارفانی همچون محمد غزالی، سنایی، عطار، ابوالقاسم قشیری، ابن عربی، شیخ محمود شبستری و دیگران تسبیح حق تعالی را با تمسک به آیات قرآنی و احادیث و روایات ایضاح نموده اند و حضرت مولانا نیز به شکل های مختلف تلمیح و اقتباس و به صورت داستان، نظرات عرفانی خود را در موضوع تسبیح کائنات و موجودات اعم از: زمین، آسمان، باد، سنگ، ستارگان، کوه ها، پرندگان و فرشتگان بیان داشته است. مقاله حاضر، نظریات مفسران و عرفا را مقدمه ای برای تبیین موضوع تسبیح جمادات و نباتات در مثنوی معنوی مولوی تحت عنوان «ذکر خاموشان» قرار داده است و عقاید عرفانی مولانا را با شواهد مستدل بیان کرده است.
    کلیدواژگان: تسبیح، زبان حال، جمادات، نطق، ارباب کشف و شهود
|
  • Dr. Mehri Talkhabi Page 13
    The purpose of this paper is to show how a post Structuralistic school of thought refrains from determining the ultimate meaning of a text. Accordingly, by indicating a portion of textual characteristics such as Hafiz lyric poems at first, it will be explained from a post Structuralistic critique point of view that the meaning of Hafiz lyric poems could not be restricted to mystical analysis. Thus, in order to gain the true meaning of the text one must first release oneself from the purpose of the author and relying on the text itself and the reader level of expectation, one can build the meaning of the text. Relying on the uncertainty of the relation between signifier and signified and the infinite play of signs in language as well as due to certain characteristics of literary language including ambiguities and puzzles and the figurative and metaphoric nature and using deconstructive rules, the post Structuralistic approach shows how signifiers can go through an infinite signifying procedure. In the end, it is suggested that in order to interpret an open text such as that of Hafiz, a reader is needed to be fully aware of the structure and relative signifiers of a text, to be fully aware of the deconstruction process, and know how to add up to the meaning of a text and get away from the certain stabilized meaning.
  • Dr. Mehri Talkhabi Page 43
    The purpose of this paper is to show how a post Structuralistic school of thought refrains from determining the ultimate meaning of a text. Accordingly, by indicating a portion of textual characteristics such as Hafiz lyric poems at first, it will be explained from a post Structuralistic critique point of view that the meaning of Hafiz lyric poems could not be restricted to mystical analysis. Thus, in order to gain the true meaning of the text one must first release oneself from the purpose of the author and relying on the text itself and the reader level of expectation, one can build the meaning of the text. Relying on the uncertainty of the relation between signifier and signified and the infinite play of signs in language as well as due to certain characteristics of literary language including ambiguities and puzzles and the figurative and metaphoric nature and using deconstructive rules, the post Structuralistic approach shows how signifiers can go through an infinite signifying procedure. In the end, it is suggested that in order to interpret an open text such as that of Hafiz, a reader is needed to be fully aware of the structure and relative signifiers of a text, to be fully aware of the deconstruction process, and know how to add up to the meaning of a text and get away from the certain stabilized meaning.
  • Dr. Mohammadreza Shadmanaamen Page 65
    From Rumi's viewpoint the Almighty God is an absolute blessing. A human that is on the way of spiritual ascent appreciates absolute blessing. He deems the love of infinite worshiped as a flame that burns everything but the beloved as viewed by the prayer. Rumi takes praying as a divine success and believes that every praying requires the qualification of the prayer and that the nature of human soul complies with the divine monotheism. No one should put it into the restriction we put toward God. In his view, the whole creatures of the world are sort of praying God.Hundred Books for one door if found be Hundred ways for one altar if intent beIn Rumi's view, praying promotes thinking and love causes praying and worshiping. And human if linked to the favoring pool of God will acquire divine feature and as a result relieves to the ultimate leisure.
  • Hassan Eyvazzadeh, Dr. Tooraj Aghdayee Page 95
    As an academic study titled `Literary Sociology over Malekoshoaraye Bahar’s Collective Works`, this paper discusses the reflection of mystical and religious issues in his poetry.At the outset of his poetry and conforming to his task as the poet laureate of Astan-e-Ghods-e-Razavi (Holy Position of Imam Reza), Bahar has composed a number of religious odes. Even when he was exiled to Tehran to live there, despite the dominance of political trends and discoloration of religion in his way of thinking, he still emphasized on religious beliefs and hence `he deems religion as the basis of human civilization`.He believes in the `beyond the human borders` God that `plays the organ of the world`, and he wants us not to neglect Him `even a moment in our job`. He even believes in the Koran that can be a tool of unity and unification of Muslim, though it’s not that much bright.Bahar, as a Shiite Muslim, has most of the sensitivities of Shiites. In his longest odes, he has indicated the predominance of Safavid era as a `fortunate tradition`.In his belief, ``Judgment seat and commanding throne` go together, but he disagrees with the detachment of `religion from politics that is forcefully segregated`. He considers such a detachment as caused by capitalism and believes that they made religion to be at the hand of public who are `enemy to religion and the book of Prophet` and `heresy makers`.In a satrical ode, he condemns using religion as a tool and criticizes those who assail their opponents for the charge of attention to `administrative office works` and `being a lawyer and talking about constitution` or being a journalist and getting enlightened`. In various parts of his works he points to the differencess between Muslims and refers to `decayed behavior of men and women`.In spite of his numerous political engagements that convert him into an extrovert sociable man, Bahar is like a contemplative human being who never overlooks intuitive and mystical moments, but whenever there is a chance he will lean `just like a prominent king on solitude thourne` and will find himself as `the king of the earth and champion of life`, and `falls in love through eyes and gets grounded by a streaming crying`.
  • Dr. Fatemeh Heydari, Sohayla Zaynali Page 123
    The purpose of total mystics and devotees out of sufferings and difficulties is to achieve divine realities and proximity, the realization of which is not possible except through intuition and introspection. Mysticism and Sufism as a branch of human knowledge is a proper haven for expressing mystic's thoughts and beliefs and causes the emergence of mystical definitions and expressions. The mental, religious, ideological, cultural, and mystical backgrounds of Sufis have been effective in origination of such mysterious words. Those words and expressions used in the talks of Sufis represent their moods and positions, and though sometimes it seems that their talks are different from one another and expressed in a variety of ways, they have had the same purpose to convey.This paper studies the word "manifestation" and its different types according to the attitudes of some Sufis. Manifestation is one of those expressions that mystics use to indicate the quality of their vision and whatever they receive from the Almighty and His presence in the objective world, and have endeavored to pave the way to get close to God by perceiving their link to the Almighty. Since spiritual journey is something individual and empirical, demonstrating mystic's intakes and perceptions has been achieved in various and similar ways.
  • Dr. Haydar Gholizadeh, Mahboobeh Khoshsaligheh Page 147
    With the spread of mystical Persian poetry, Sufi and Mystical poets used words and expressions in an idiomatic and ironical sense to demonstrate their beliefs and sensations. Wine is one of those words that in mystical poetry have a special position. This word has left excellent mystical meanings in Persian prose via its characteristics and attributes. By entering 'wine' into Persian poetry and subsequently into mystical and sufi poetry, the meaning and interpretation of wine was extended and other words related to having wine, such as wine serving places, kharabaat, intoxication, wine bearer, and the like, have linked the mentality of poets to the real beloved and eternal love and passion of God so that the most beautiful and lovely features of poetry has been illustrated.
  • Dr. Mohammad Bagher Mohseni, Sharifeh Valinejad Page 185
    The prominent mystic and unique scholar, Seyyed Ali Ghazi Tabatabayee, was born in 1906 HD in Tabriz. He used to be known for his genius and cleverness ever since he was a child. He went through his elementary schooling through the training of his father Seyyed Hossein Ghazi and other scholars including Haj Mirza Moosa Tabrizi and Mirza Mohammad Ali Gharajedaghi, but his spirit was not satisfying so that he had no choice but to learn mysticism, theory and practice, from great scholars such as Molla Mohammad Kazem Khorasani, Fazel Sharabiyani, Seyyed Abolfazl Isfehani. The deceased Ghazi had elevated in mystical position to a higher status so much that there are some miracles reported by him and his intuition and revelation were well-known by his followers. In poetry, especially Arabic, he had a high position and sometimes his pen name was 'Meskin' (Miserable).His never tiring strife to acquire excellence and knowledge and going through spiritual journey brought about perpetually known students including Allameh Seyyed Mohammad Hossein Tabatabayee, Sheikh Mohammad Taghi Amoli, Seyyed Hashim Haddad. Works such as interpretation of a section of the Koran as well as written works in terms of Religious jurisprudence and its elements, and after 18 years of blessing life and self battling with personal lust, he passed away because of edema.
  • Dr. Jamshid Sadri Page 217
    Timurid era is deemed as one of the most turbulent eras of history; something remarkable not only for the political and social turmoil, but for the development and popularity of Sufism and mysticism. The lord of tariqa were having such a position among people that mysticism and Sufism were one of the significant elements impacting culture and society, religion and politics. Khorasan was one of the special mystical and sufi schools of thought and was one of the tariqas related to the Khorasan province sheikhs: Ghasariah, Tayfooriah, Nooriah, Hakimiah, Sayyariah, Malamatiah, Kebroviah, Molaviah, etc. This paper studies only some tariqas including sheikhiah, marashian, horoofiah, noorbakhiah, moshashaiyan, and naghshbandiah.
  • Dr. Mojtaba Safaralizadeh Page 243
    Praising God is mentioned in various Suras and Verses of the Koran including Saff:1, Noor:41, Jomah:1, Taghabon:1, and so on, and interpreters, too, have mentioned the praising of wise living beings and animals and nonliving beings in two ways, that is, quotation and intermediary. Mystics such as Mohammad Qazali, Sanayee, Attar, Abolghasem Ghosheeri, Ibn Arabi, Sheik Mahmood Shabestari, and others, have explained praising the Almighty via referring to the Koranic verses and Hadiths and narrations, and Rumi too has expressed his mystic beliefs through the various forms of allusions and borrowings, and narratives, in terms of praising livings and universe involving the earth, heaven, wind, stone, stars, mountains, birds, and angels. The current paper has illustrated the views of interpreters and mystics as an introduction to express the idea of praising inanimate and vegetables in Rumi's Masnavi Manavi (Spiritual Couplets) entitled Zekr-e-Khamoosh (Non-living Invocation) plus explaining Rumi's mystic beliefs via documented evidences.