فهرست مطالب

عرفان اسلامی - پیاپی 24 (تابستان 1389)

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 24 (تابستان 1389)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی اکبر افراسیاب پور صفحه 13
    اسطوره ها گنجینه ای رمزی و قدسی برای بررسی سرچشمه معنویت گرایی و حافظه جمعی انسان ها هستند و ایران به عنوان یکی از تمدن های باستانی، زادگاه اسطوره های بزرگ و بی مانند است که در دیگر فرهنگ ها نیز رسوخ نموده و تا به امروز عناصر هویت بخشی و فرهنگ سازی خود را حفظ کرده است. یکی از بن های اساطیر ایرانی مبانی رمزی و عرفانی است. در اسطوره های مهر، زروان، امشاسپندان، ضحاک، سوشیانت و مانند آن عناصر عرفانی، حکمت اشراقی و طریقت باطنی به چشم می خورد و به ظهور مکتب ها و طریقت های مختلف معنوی انجامیده است. هنگامی که اندیشه ورزی بشر با اسطوره آغاز گردیده است، پس ریشه های جریان های معنوی و عرفانی نیز در همین اسطوره ها قابل جستجو هستند.
    کلیدواژگان: اسطوره، عرفان و تصوف، زروان، میترا، امشاسپندان، ضحاک، سوشیانت، رمز
  • قدمعلی سرامی صفحه 33
    از نگاه عارفان بزرگ ایران زمین، جهان، در تمام تجلیات پیدا و پنهان خود، هیچ جز آیینه حق تعالی نمی تواند بود. اینان به هر چه می نگرند و به هر چه اندیشه می کنند او را می بینند و او را فرا یاد می آورند. به باور آنان، خداوند به ما دو چشم داده است تا هم او را در بی سیمایی وحدانی او مشاهده توانیم کرد و هم در مجالی کثرات توانیم دید. در نگاه آنان، عوالم غیب و شهادت، صغیر و کبیر و... همه حقیقت او را باز می نمایند و جزء و کل، آیینه وجود ذیجود اویند. آری:عالم آیینه راز است، چه پیدا چه نهان تاب اندیشه نداری به نگاهی دریاب
    کلیدواژگان: وحدت وجود، تجلی، آیینه، جهان چون آیینه حق، حقیقت و مجاز
  • ایوب هاشمی صفحه 75
    حافظ چه در عرفان عملی، سیر و سلوک و تهذیب نفس، چه در عرفان فلسفه آمیز نظری، و چه در مکتب عاشقانه عرفای فارسی و یا عربی مقام ممتازی دارد. نکته سنجی های او در ادبیات فارسی کم نظیراند عبدالرحمن جامی می فرماید: «سخنان حافظ چنان بر مشرب طبقات واقع شده است که هیچکس را آن اتفاق نیفتاده...». فلسفه دعا و نیایش او نه به زهد و ترس و تعصب بلکه به اخلاق عارفانه و رندانه متعلق است یعنی آزادگی از ریا، حرص، و دروغ. حافظ از دعا و راز و نیاز استفاده کرده، دعا و نیایش مختص به زمان خاصی نیست چه انسان در قرن هفتم زندگی کند چه در قرن چهاردهم به خلوت کردن با معبودش نیاز دارد واین کار در زمان جاریست. پس در می یابیم که حافظ به دلیل استفاده از مضامینی نو که تاریخ مصرف ندارد وهم به دلیل عاشقانه بودن اشعارش هر روز متولد می شود و می توان گفت حافظ زنده است. نوشته حاضر کند و کاوی است درباره یکی از دغدغه های مهم حافظ؛ یعنی دعا.
    کلیدواژگان: دعا، توکل، اخلاص، صدق و زاهد
  • سید نادر محمد زاده صفحه 89
    در مسیحیت شرقی ذکر، به خصوص ذکر عیسی، اهمیت بسیار دارد. در این مذهب ذکر ابتدا خطاب به خدا (ی پدر) بوده است ولی بعدها با شگل گیری ذکر عیسی، آن خطاب به عیسی و جایگزین ذکرهای مختلف شد. ذکر که خود وسیله است نه هدف، ابتدا زبانی است، سپس باید در قلب (مرکز وجودی انسان) استقرار پیدا کند. هدف از ذکر قلبی، هسوخیا یعنی دوری از هرگونه اوهام ذهنی و اتحاد با خدای تثلیث است که در آن هنگام روح اقدس در قلب ذاکر فعال می شود. بعدها برای رسیدن به هسوخیا شیوهای کمکی ذکر مثل تسبیح، پدر روحانی(پیر) و ضبط دم نیز مطرح شد.
    کلیدواژگان: ذکر، ذکر زبانی، عقلی و قلبی، ذکر عیسی، هسوخیا، پدر روحانی
  • یدالله بهمنی مطلق، محمد خدادادی صفحه 115
    احمد جام از عارفان بنام قرن پنجم و ششم هجری (440536) صاحب آثار متعدد و اندیشه های ژرف و عمیق عرفانی است که پایه بسیاری از سخنان صوفیانه است. آثاری چون: رساله سمرقندیه، سراج السائرین، روضه المذنبین، مفتاح النجات، بحار الحقیقه، انس التائبین، کنوز الحکمه، فتوح الروح، اعتقادنامه، زهدیات، تذکیرات و دیوان اشعار؛ و اندیشه های عارفانه ای که در این مقاله از رهگذر اصطلاحات عرفانی شیخ دنبال شده اند. اصطلاحاتی چون: اخلاص، توبه، توحید، تقوا، توکل، سماع، شکر، صبر، عشق، عقل، فقر، معرفت که بیشترین تکیه گاه فکری شیخ هستند. او توحید را اصل همه اعمال و توبه را بر همگان واجب، و شرط پذیرش اعمال را اخلاص می داند. برای اتقیا دو مقام قائل است و از توکل به عنوان مخ اخلاص و ستون ایمان و پل یقین یاد می کند. سماع را به استناد آیات قرآن جایز می شمارد. در باب شکر و صبر، شکر را بر صبر فضل می نهد. در باب عقل و عشق، آن دو را در ارتباط با یکدیگر می داند و معتقد است هر که عقل او اندک تر باشد زودتر عاشق می شود. سرانجام در باب فقر «نیستی را در هستی می داند» و معرفت را به دو نوع خاص و عام منقسم می کند.
    کلیدواژگان: احمد جام، عقل، عشق، فقر، توبه، توکل، صبر و شکر
  • مهدی میرابیان تبار صفحه 137
    آگاهی در دایره مفاهیم تعریف ناشدنی قرار می گیرد. هیچ چیز به اندازه تلاش فیلسوفان برای تعریف آگاهی، در گستردن ابهام و تیرگی در موضوعی که بدین حد واضح و روشن است، اثر نداشته است. به سبب این دشواری ها اغلب فلاسفه به جای تعریف خود آگاهی، به محتوای آگاهی پرداخته اند. بنابر رای بسیاری از فلاسفه غربی، آگاهی همواره التفاتی است؛ بنابراین از نظر آنان سخن گفتن از آگاهی بدون متعلق بی معنا خواهد بود.
    اما در عرفان موضوع کاملا عکس این مطلب است. در تجربه های عرفانی ناب و متعالی، کاربرد ایده حیث التفاتی در خصوص این رخدادها معقول و موجه نیست. زیرا بسیاری از عارفان از تعبیر «آگاهی» برای اشاره به تجربه ای استفاده می کنند که فاقد هر گونه محتوای التفاتی است. لذا برای آنکه مدعیات عرفا را نیز به حساب آوریم، باید در تعریف خود از آگاهی جایی برای این واقعیت نیز باز کنیم که نوع انسان می تواند گاه بدون محتوا در آگاهی خویش پابرجا بماند. مقاله حاضر سعی در روشن ساختن این ادعای عرفا دارد.
    کلیدواژگان: آگاهی، آگاهی ناب، تجربه عرفانی، ساختگرایی
  • محمد جعفر اسدی صفحه 157
    در این مقاله، معنی و مفهوم و تعریف شطح و شطحیات را به دست آورده و رابطه آن را با «حال» بیان نمود. به عبارت دیگر علت شطحیات را توضیح داده، و نمونه هایی از اقسام شطحیات را ارائه داده و بعضی از افرادی که آنها را به کار برده اند نام برده ایم و همه شطحیات را به یک جمله برگردانده و به صورت یک سؤال درآورده ایم و بالاخره در صورت امکان به آن سؤال پاسخ خواهیم داد.
    کلیدواژگان: شطح، شطحیات، حال، اناالحق
  • احمدرضا یلمه ها صفحه 175
    روزه در متون ادب فارسی به خصوص در متون عرفانی، نمود و بروز خاصی دارد و به عنوان مفتاح زهد و باب عبادت حق و نیز سپر و حجابی از ماسوی الله بیان گردیده است. عرفا روزه را به عنوان سری از اسرار الهی میان خلق و حق و باعث کسر شهوات و مصفی گردانیدن دل و غایب گشتن از دیدار خلق به دیدار حق می دانند و به جای آوردن آن را به گزاردن امانت حق تعالی تعبیر می کنند و همواره شرط معظم روزه را اخلاص و عدم آمیختگی با شایبه ریا و هوی می دانند. در این مقاله سعی شده به انعکاس روزه در امهات متون عرفانی و نیز تعابیری که صوفیان و عرفا از روزه داشته اند به همراه انواع، اهداف، مفاهیم و فواید روزه و نیز توصیفات عرفانی روزه در نزد عرفا و صوفیه پرداخته شود.
    کلیدواژگان: روزه، عرفان، جوع، ریاضت، خلوت
  • تورج عقدایی صفحه 191

    مقاله حاضر که حاصل مطالعه جامعه شناختی مثنوی مولاناست، به یکی از مقوله های این نظریه، یعنی جامعه شناسی سیاسی می پردازد و نشان می دهد که به رغم واقعیت گریزی های مثنوی، بسیاری از اندیشه های مربوط به حکومت و حاکمان در خلال مباحث دیگر، در این اثر مطرح شده است.
    مولانا به مسایل سیاسی و اجتماعی عصر خویش اشارت های معدودی دارد اما در باب مسایل عمومی تر، بسیار سخن گفته و دیدگاه خاص خود را نسبت به این مسایل مشخص کرده است از آن جا که او اندیشه های خود را در قالب تقابل های دو گانه عرضه می دارد، در این مورد نیز از دو دسته حاکم که از نظر سیاست گذاری و حکم رانی با یک دیگر در تقابل اند، سخن می گوید بنابراین در مرکز نظریه او دو حکمران، یکی فرعون به مثابه مثلا اعلای استبداد و استکبار و دیگری حضرت سلیمان به مثابه نماد دادگری، معرفی می شوند.
    در بخش های مختلف این مقاله از خودکامگی و ستمگری پادشاهان و نیز از بیداری که عمال اینان بر مردم روا می دارند، نمونه هایی آورده ایم سپس از سعایت های درباریان علیه یک دیگر سخن گفته و نشان داده ایم که اگر چه سعایت هست و انگیزه های متفاوتی دارد، اگر شاه دهن بین باشد، فاجعه رخ می دهد و گرنه سعایت بی تاثیر است.
    از وزیران نیک و بد هم که پس از شاهان قدرتمند ترین افراد حوزه فرمان روایی اند، به اجمال بحثی به میان آمده است و سرانجام نشانه های شاه آرمانی را در مثنوی آورده ایم.

    کلیدواژگان: جامعه، حکومت، شاه، ستم، خودکامگی
  • حسین آریان صفحه 223
    عرفان به عنوان حرکتی درونی از بنده سوی خالق، که در حقیقت همان سیر و سلوک و تصوف است، در اندیشه های معاصرین نیز همچون سده های صدر اسلام یافت می شود. استاد شهریار نیز با توجه به پرورش در خانواده باورمند و دین مدار، دارای پایه های باوری محکمی بود و دلبستگی ویژه ای به وادی عرفان و رهنمود های آن داشته است و در کلام خود در صدد بیان این هدف کلی است که انسان همواره در پی ادای حق بندگی و رسیدن به حقیقت و معبود است.
    «تجلی» از اصطلاحاتی است که عرفا با آن، کیفیت بینش و دریافت خود را از دریای معرفت و شناخت حق تعالی و ظهور وی در عالم تعینات بیان می کنند و شهریار نیز به مقوله «تجلی» به عنوان یکی از مبانی سیر و سلوک و عرفان نگاه ویژه ای داشته است که در این مقاله در حد مجال گفتار به این بحث پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: تجلی، شهریار، عرفان، سیر و سلوک، خال، چشم
|
  • Dr. Ali Akbar Afrasiabpour Page 13
    Myths are the secret and divine treasures to study the origin of spirituality and collective memory of mankind. As one of the ancient civilizations, Iran is the birthplace of great and unique myths that have penetrated into other cultures and as of now it has sustained its elements of identification and culture making. One of the founders of the Iranian myths is secret and mystical fundamentals. In Mehr, Zervan, Amshasepandan, Zahhak, Soshiant, and the like there are some mystical elements, Ishraqi philosophy, and internal tariqa, leading to the emergence of schools of thoughts and various tariqas. Ever since the thinking of mankind began with myths, the roots of spiritual and mystical roots are also investigable within such myths.
  • Dr. Ghadamali Sarami Page 33
    From the great mystics of Iran points of view, throughout its overt and covert manifestation, the world can be nothing but the mirror of the Almighty; anything they look at or think about is He and they just remember Him. In their opinion, God has bestowed us two eyes so as to see Him both in His faceless unity and among multiplicity. In their views, the world reflects His truth in facelessness, greatness, etc., and the majority and minority both are the mirror of His existence. It is true that:Universe is a mystery, overt or covertBearing no thought, can a glance thou graspO thou, a divine letterO thou, a royal featureNothing without exists in universeEverything thou hast within in diverse
  • Dr. Ayyub Hashimi Page 75
    Hafiz has a special position both in practical mysticism and spiritual journey; and soul purification; and mystical theory of philosophy; and love school of Persian or Arabian mystics. His points in Persian literature are unique. Abdorrahman Jaami in his book 'Nafahaatol Ons', page 614, has mentioned that "the words of Hafiz has so much dominant over various levels that no one has ever experience that….". His philosophy of prayer is related neither to the fright and bias nor to mystical and insolent behavior that is exemption from pretense, greed, and lying. Hafiz has utilized invocation and worshiping with praying, having nothing to do with any special time. Whether living in seventh century or fourteenth, he needs to keep his privacy with his creature so that this is possible in the present time. Thus we find that Hafiz is born again everyday because of the new incidents without any expiry as well as his poems being lovely. One can say that Hafiz is alive. The current paper is an investigation over one of the significant concerns of Hafiz: prayer.
  • Dr. Seyyed Nader Mohammadzadeh Page 89
    In Eastern Christianity, prayer, especially Jesus prayer, is of high importance. In this kind of religion, prayer has been at first addressing God (Father), but later on through the formation of Jesus prayer, the addressing was toward Jesus substituting other kinds of prayer. Being a means rather than an objective, prayer is primarily verbal, and then it should be established into one's heart (the existence center for mankind). The purpose of heartfelt prayer is to keep away from any kind of mental illusions (Hesuchia) and to unite with the trinity of God during the time when the Holy Spirit will be activated in the prayer's heart. Later on to achieve Hesuchia there were some helpful methods of praying such as invocation, clerical father(Guru) and recording the breath was proposed.
  • Dr. Yadollah Bahmani Motlagh, Mohammad Khodadadi Page 115
    Ahmad Jaam was a prominent mystic during fifth and sixth centuries HD having multitude works and profound mystical beliefs which was the basis of a lot of sufi speeches,works such as Resalah Samarghandieh, Serajossaerin, Rozatolmoznebin, Meftahannejat, baharolhaghighah, Ensottaebin, Konoozalhekmah, Fotooharrooh, Letter of belief, Purified, Tazkiraat, and collection of poems, as well as mystical beliefs that this paper is skimming through the mystical expression of Sheikh, including Ikhlas, penitence, monotheism, reliance, samaa', appreciation, patience, love, wisdom, poverty, awareness which are the intellectual reliance of Sheikh. He deemed monotheism as the origin of any activity and penitence as essential for everyone, and the requirement of accepting deeds to be ikhlas. He assumes purified people to have two positions and thinks of reliance to be the kernel of ikhlas and pillar to faith and a bridge to conviction. He approves with samaa' through the Koranic verses and believes that the less wisdom anyone has, the sooner he will fall in love. At last, in terms of poverty "he deems absence in presence" and has divided understanding into public and particular kinds.
  • Mehdi Mirabian Tabar Page 137
    Knowledge is located in the conceptual cycle of indefinable. Nothing has been so impressive in expanding the ambiguity and darkness of a subject matter as clear as the definition of knowledge attempted by philosophers. On account of such difficulties, most philosophers have cared for the content of knowledge rather than defining it. According to the ideas of a lot of western philosophers, knowledge is always unintelligible; therefore, they believe that talking over knowledge without source is something meaningless.But in mysticism the subject is totally vice versa. In pure and supreme mystical experience, the notional application of intelligibility about such events is not logical and justified because a number of mystics use the word knowledge as an indication to the experience that lacks any intelligible content. Thus, in order to take the claims of mystics into account, we should dedicate some space for knowledge in out definition of knowledge which only the mankind can firmly stand on his knowledge without any content. The present paper endeavors to clarify such claims by mystics.
  • Mohammad Jafar Asadi Page 157
    This paper focuses on the definition, concept, and meaning of Shath and Shathiyat and its relation with 'Mood'. In other words, the cause of Shathiyat is explained and some samples are presented and the name of some persons who have used them have been called; how to change the whole shathiyat into one sentence and how to make it into a question, and eventually, if possible, to reply to those questions.
  • Dr. Ahmad Reza Yalmeha Page 175
    Fasting in Persian literature, especially mystical texts, has a particular symbol and emergence, explained as the key to purity and the door of worshiping God as well as a shield and veil revealed from God. Mystics assume fasting as a secret from the divine mystery between people and the Almighty causing the decline of lust and purifying heart plus being invisible to the public to visit God, and to fulfill fasting is interpreted as burrowing from God, and the major condition for fasting is always presumed as purity and lack of mixture with pretense and whim. This paper endeavors to reflect fasting available in mystical texts and interpretation of sufis and mystics along with the kinds of objects and concepts as well as the advantages of fasting and mystical points of fasting as viewed by mystics and sufis.
  • Dr. Tooraj Aghdayee Page 191

    The current paper which is the outcome of the sociological study on Rumi's Masnavi (Couplet), deals with one aspect of the study, that is political sociology, and demonstrates a lot of mentalities related to government and governor, along with other subjects indicated in this work of art, despite evading the truth.Rumi has indicated a number of the political social subject matters of its time, but in terms of more general matters, he has told a lot and has revealed his own special viewpoints accordingly. Since he provides his ideas through dual interactions, he points to two kinds of governors who interact from policy making and supremacy point of view. Thus, at the heart of his theory there are two rulers, the first one Pharaoh as a symbol of dictatorship and the second one Solomon as a symbol of justice.There are a few examples presented in various parts of the paper over the autocracy and cruelty of kings as well as the cruelty of their agents on their people. Then, some examples are given on the treason of courtiers against one another, showing that though there is treachery with different motifs, there will be a disaster if king is impressed by word of others; otherwise, treachery is not effective. In addition, there is a brief discussion on the goodness and badness of prime ministers who are the most powerful people after the king, and in the end, some signs of utopian king has been referred to in Masnavi.

  • Hossein Ariyan Page 223
    Mysticism is formed as an inner movement from created and creature, that is, in fact, spiritual journey and Sufism, just like the contemporary beliefs as well as those during some centuries of the Islamic eras. Since he was brought up in a religious and belief based family, Shahriyar, the master, too, had a solid belief and a special passion toward the realm of mysticism and its guidelines, and in his words he strives to explain this objective that human being has always been pursuing to fulfill the privileges of being a created and to achieve the truth and the worshipped God. Manifestation is one of those expressions that mystics use to explain the quality of their insight and intake out of the ocean of knowing and understanding the Almighty and His presence in the objective world, and Shahriyar also looked at the subject of manifestation especially as one of the fundamentals of spiritual journey for which this paper has discussed the matter as far as it permits.