فهرست مطالب

عرفان اسلامی - پیاپی 31 (بهار 1391)

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 31 (بهار 1391)

  • 305 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/07/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مریم خوشدل روحانی نگین حاتم زاده صفحه 13
    در نگرش عهد عتیق، زن موجودی فرعی و ثانوی است. حقوق زن نسبت به مرد بسیار محدود بوده و به جزموارد معدودی، از بسیاری از امتیازات انسانی برخوردار نمی باشد.این نگرش،مبنای بسیاری از کج فهمی ها نسبت به جایگاه زن در هستی، گردید و در نهایت به نقش ابزاری بودن زن در جامعه غربی گردید.در تلقی اسلام، زنان و مردان، دارای جوهری واحد در انسانیت بوده و در حدود ماهیت انسانی هیچ تفاوتی ندارند. این نگرش، مهم از آیات قرآنی بوده و سیره پیامبر(ص) و ائمه معصومین سرشارآن است.
    اگر به تاثیر این دو نگرش در حوزه عرفان بنگریم، خواهیم یافت که درادبیات عرفانی یهود نیز، وضعیت زن بهبود نیافته ونگاه همان نگاه جنسیتی است.وزن درمقام پایین تری از مرد قرار گرفته، و یابه عنوان انسان نیزبه شمارنمی آید.
    اما زن از جایگاه متفاوتی در حوزه عرفان اسلامی برخودار است. عرفا نیز تحت تاثیر نگاه اسلام، به زن به عنوان موجودی که در مسیر کمال قدم نهاده و در انسان کامل شدن هیچ مانعی ندارد، می نگرند. این تلقی در اشعار مولانا کاملا بارز است.، از طرف دیگر خود زنان عارف در اثبات این نگرش بسیار سهیم بوده اند. نقش این عده را در باروری ادبیات عرفانی، نمی توان انکار نمود.
    این تحقیق برآن است که ضمن بررسی شخصیت زن در یهود و اسلام، به معرفی جایگاه وی در حوزه عرفان یهود و اسلام بپردازد.
    کلیدواژگان: زن، اسلام، یهود، شخصیت، انسان، عرفان
  • معصومه عزیزی خادم صفحه 37
    تجلی یکی از مباحث مهم خداشناسی در عرفان نظری، به معنای نمایان شدن و ظهورذات در اسماء و صفات است. نظریه تجلی یا ظهور مورد توجه مکاتب مختلف بوده است؛ از جمله این مکاتب: سنت عرفانی یهودی)قبالا(است.در این سنت خدا دارای دو وجه متعالی(ان سوف) و وجودی(اسماءوصفات) است؛وجه وجودی از وجه متعالی صادر می شود؛ ومراتب تجلی خداوند از بالا به پایین را نشان میدهد. این مراتب ده گانه تجلی را سفیرا یا سفیروت می نامند. سفیروت ها را به شکل انسان، درخت یا شمعدانی هفت شاخه وسه گره نشان می دهند. دهمین و آخرین سفیره ملکوت یا شخینا نامیده می شود واز آن به معنی نور و جلال خداوند یا حضور او در عالم یاد می کنند. در این مقاله به بررسی مراتبتجلی خداوند از دیدگاه عرفان قبالا که مهم ترین مکتب عرفان یهودی است؛با هدف اثبات توحید در این سنت پرداخته می شود.با توجه به این مطلب که قبالاییان برای حفظ تعالی خداوند از عالم، قائل به واسطه در خلقت شده اند؛ در نتیجه این واسطه چیزی جز اولین مرتبه تجلی حق نیست و آن ها خلقت را بر اساس مراتب تجلی الهی یعنی تجلی خاص شرح می دهند.
    کلیدواژگان: خدا، توحید، تجلی، اسماءو صفات، قبالا
  • منیره سیدمظهری صفحه 61
    ابن عربی و ملاصدرا روح انسان را مظهر تجلی خداوند می دانند چرا که روح انسان از جهات ذات و صفات و افعال منعکس کننده خالق خود می باشد. به عقیده ایشان وجود انسان با کل عالم انطباق دارد، از این رو وجود انسان راعالم صغیر که منطبق با عالم کبیر است دانسته اند، همچنان که گاهی با تعبیر دیگر، انسان را عالم کبیر و جهان را عالم صغیر می دانند. صدور اعمال خارق العاده در روح انسان یکی از عقاید مهمی است که ایشان با اهتمام وافری پیرامون آن سخن گفته اند و با استفاده از همین حقیقت به تفسیر و توجیه معجزه اشیاء پرداخته اند.
    کلیدواژگان: ابن عربی، ملاصدرا، نفس، روح، تجلی، عالم کبیر، عالم صغیر
  • طاهره توکلی رقیه صولت صفحه 87
    جریان عرفانی حسیدی را می توان سومین جریان مهم عرفانی در تاریخ یهود پس از دو مکتب مرکبه و قباله دانست. واژه «حسید» به معنای پارسا و نیک رفتار و مرد پرهیزگاری که در اخلاص و ایمان نسبت به خداوند پایدار است، به عنوان مفهومی عام در یهودیت به کار می رفت که بعدها به عنوان اسمی خاص برای نامیدن این جریان دینی – عرفانی استفاده شد. این جنبش در قرن هجدهم و تحت تاثیر شرایط نابسامان اجتماعی یهودیان توسط اسرائیل بعل شم طوو معروف به «بشت» شکل گرفت. مرکز اولیه حسیدیسم در اوکراین و لهستان جنوبی قرار داشت که پس از اندک زمانی سراسر اروپای شرقی را فرا گرفت. تعالیم حسیدیسم متاثر از قباله بود و به جای مراعات شریعت ظاهری یهود، بر اهمیت عبادت باطنی خدا تاکید داشت، اما عام تر و فراگیرتر از قباله بود و به همین دلیل به یک جریان مردمی تبدیل شد. یکی از مهمترین دستاوردهای حسیدیسم اولیه، تثبیت رهبری کاریزماتیک یا نیروی معنوی و مقدس در جامعه یهود با عنوان «صدیق» بود که واسطه بین خداوند و بندگان است.
    کلیدواژگان: یهودیت، حسیدیسم، بشت، منجی باوری، صدیق، دوقوت
  • مریم رضابیگی حسین حسن رضایی صفحه 119
    حکمت صوفیه حکمتی ذوقی است که مستلزم تصدیق و تسلیم قلب بوده و سالک از توبه تا فنا احوالات مختلفی را تجربه می کند. تذکر الاولیاء مجموعه ای گزارش گونه از حالات و گفتار اولیاء صوفیه است که عطار در لابلای آنها رد پای پویندگان راه خدا را دنبال می کند. هدف اصلی از نوشتن این مقاله بررسی و درک و فهم دیدگاه کلی چهار مقوله کرامت، خرقه، سماع و دنیا در تذکر الاولیاء عطار است، در کنار آن پس از ذکر مقدمه ای در احوال صوفیه و تصوف، آداب و ادب صوفیه، مثال هایی از کتبی دیگر همچون رساله قشیریه، اسرار التوحید، تمهیدات، نفحات الانس، کشف المحجوب و... برای مقایسه و توضیح بیشتر ذکر شده است. نتیجه آنکه سالکان و واصلان این طریق علی رغم طی مسیرهای یکسانی چون هفت شهر عشق، تحمل سختی ها و شدائد و در نهایت با داشتن هدف واحد (سیمرغ حق و حقیقت)، افکار، اقوال و رفتاری گوناگون و حتی ضد و نقیض با یکدیگر داشته اند. بررسی کرامت، خرقه، دنیا و سماع در تذکر الاولیاء بیانگر گوشه ای از تلون مسیری است که در نهایت همه به یک مقصد می رسند.
    کلیدواژگان: صوفی، تصوف، تذکر الاولیاء، عطار
  • ابراهیم رحیمی زنگنه، همایون شکری کلاه کبودی صفحه 149

    حقیقت عشق و جلوه های گوناگون آن یکی از مباحث مهم در عرفان اسلامی است، که هر یک از عرفا به نحوی بدان پرداخته و در مکتوبات خویش درک خود را از آن نشان داده اند. در این میان گروهی تحت تاثیر نظریه حب افلاطونی بوده اند. دو عقیده بسیار مهم در عرفان اسلامی تاثیر بیشتری از حب افلاطونی گرفته اند: یکی پیروان حب عذری و دیگری جمال پرستان. لذا نگارندگان در این مقاله تلاش کرده اند با شرح مبانی نظری حب افلاطونی، تاثیر آن بر این دو گروه از عرفای اسلامی را آشکار نمایند.

    کلیدواژگان: حب افلاطونی، حب عذری، جمال پرستی، عشق، زیبایی، تجلی
  • حسن عیوض زاده تورج عقدایی صفحه 169
    موضوع مقاله حاضر بررسی اندیشه های سیاسی- مذهبی خواجه نظام الملک طوسی، در کتاب سیاست نامه است. در این مقاله نشان داده ایم که او در عصر تعصب های مذهبی می زیست و به عنوان فردی تاثیر گذار، به جای تعدیل این دشواری جامعه، با عمده کردن مذهب خود، به مبارزات مذهبی دامن می زند. اگر چه او به تصوف گرایش و با صوفیان نشست و برخاست دارد و برای آنان خانقاه می سازد، اما از تسامح آنان در برخورد با اعتقادات مردم، درس نمی گیرد. برعکس برای آن که بتواند باور مذهبی خویش را در جامعه تسری دهد و همگان را به قبول آن وادار سازد، با تاسیس نظامیه ها، از دانشمندان بزرگی چون غزالی کمک می گیرد تا نظریه آنان را پشتوانه باور های خود قرار دهد و بدین ترتیب مخالفان مذهبی خویش را که در اصل مخالفان سیاسی او و حکومت سلجوقیان اند، از میدان به در کند. خواهیم دید که تقریبا در تمام فصول این کتاب، اندیشه های مذهبی تعصب آلود خواجه بر همه مسایل سیاسی و اجتماعی، سایه افکنده است.
    کلیدواژگان: نظام الملک، مذهب شافعی، تعصب، گرایش صوفیانه
  • مجتبی صفرعلیزاده صفحه 193
    مولانا جلال الدین محمد بلخی فرزند بهاء ولد در سال 604 ه. ق در بلغ دیده به جهان گشود و به سال 672ه. ق در قونیه دارفانی را وداع گفت. پس از آشنایی با شمس تبریز عارف قلندرمآب، به یک شاعر عاشق پیشه ای تبدیل شد و وعظ و تدریس را ترک کرد و به سماع و وجد روی آورد از آثار او می توان به: کلیات شمس، مثنوی، فیه ما فیه، مجالس سبعه و مکاتیب اشاره کرد. شعر مولانا زاده تجربیات عرفانی اوست که به قصد تحریض مخاطب سروده شده است؛ شعراو همچون شعله ای است که گردن می کشد، تغییر رنگ می دهد و فرو می افتد و دوباره سر می کشد، زبان مولانا، سرشار از کشف ها و شور حالات معنوی است که با واسطه صور خیال، تشبیه و استعاره ها حجاب از عشق و عظمت الهی برداشته است. تعلیم مولانا، درس عشق و تبتل و تجربه از خود رهایی است که محصول ذوق عمل و بینش می باشد نه فکر و دانش.
    در مقاله حاضر، حقایق عرفانی با صورت های خیالی ابداعی مولانا در غزلیات شمس مورد تحلیل و توجیه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: عشق، تجربه عرفانی، صور خیال، تلوین، فنا
  • علی عرفاتی صفحه 229
    اسم در عرفان از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در عرفان نظری، هر موجودی از موجودات و هر عالمی از عوالم مظهر اسمی از اسماء الهی است. در عرفان عملی، هر حالتی از احوال موجودات و هر مرتبه و مقامی از مقامات انسانی تحت تاثیر یک و یا چند اسم است. در نتیجه ارتباط تمام موجودات با حق تعالی فقط از طریق اسماء امکان پذیر است. و این ارتباط اعم از ارتباط وجودی و شهودی است. اسماء، خلیفه حق در ظهور می باشند. گر چه اسماء و صفات، نسبتهای الهی هستند و به خودی خود وجود عینی ندارند، ولی موجودات عینی وابسته به آنها می باشند. اسم به معنای ذات حق به اعتبار صفتی از صفاتش است. اسماء الهی به افعالی، صفاتی و ذاتی همچنین به جمالی و جلالی تقسیم می شود. اسم اعظم الله جامع تمام اسماء الهی است و انسان کامل مظهر آن است. عبادات و منازل سیر و سلوک نیز تحت تاثیر اسماء واقع می شوند. مقاله حاضر به روش توصیفی _ تحلیلی، به مقایسه دو دیدگاه ابن عربی و امام خمینی در زمینه اسماء و کارکردهای آن در حوزه های عرفان نظری و عملی می پردازد.
    کلیدواژگان: اسماء حق، عرفان، عوالم، سیر و سلوک، امام خمینی، ابن عربی
  • عفیفه حامدی صفحه 249
    بررسی های پژوهشگران در تاریخ ادیان و مذاهب نشان می دهد که عناصری چون، پرهیز از لذائذ دنیوی، کشف و شهود، وحدت وجود،اتحاد با حقیقت و فنای در روح کلی که عناصر عمده وارکان اصلی تصوف و عرفان را تشکیل می دهد،دارای سابقه ای دیرینه است که هزاران سال ازپیدایش آن می گذرد.
    برخی معتقدند هند زادگاه، نخستین تصوف و عرفان بوده وافکار صوفیانه از آنجا به دیگر سرزمین ها سرایت کرده است. مذاهب و مکاتب فلسفی هند با همه اختلافات فکری و عقیدتی که در میان آنها وجود دارد، همگی دارای عناصر مشترکی هستند که اصول عرفان و تصوف آنها را تشکیل می دهد. آیین های مختلف هندی در این اصل مشترک هستند که پایه و اساس سعادت ونجات، همانا ترک لذات وامیال دنیوی و مادی و تداوم ریاضت می باشد. آخرین مرحله ریاضت و سلوک از نظر عقاید هندی، وصول به نیروانا ویا موکشا است. مقاله حاضر به بررسی مقام نیروانا و راه های رسیدن به آن از نگاه بودیسم می پردازد و در پایان تاثیر عرفان هندی بر عرفان اسلامی مورد بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: عرفان هندی، نیروانا، بودیست، آزادی، سعادت
  • علی طاهری سمیرا حدیدی صفحه 279
    این نوشتار، پژوهشی است تطبیقی میان مضامین عشق در دستگاه فکری سهراب سپهری(1307-1359ه)، شاعر برجسته ی ایرانی و جبران خلیل جبران(1931م-1883)، شاعر و اندیشمند لبنانی. موضوع عشق که همواره مورد بحث عرفان است در اندیشه این دو شاعر که ارتباطی عمیق و عاشقانه با همه مظاهر صنع برقرار نموده اند از جایگاه مهمی برخوردار است و جان کلام آنها در عشقی عارفانه متمرکز می باشد. این مقاله برآن است تا از چیستی عشق و تاثیر آن بر سرنوشت آدمی از دیدگاه این دو شاعر سخن به میان آورد. از این رو پس از مطالعه آثار آنها و استنباط دیدگاهشان در مورد عشق تشابهات و تفاوت دیدگاهشان در این مورد بررسی می شود. در نظر این دو عشق است که روح آدمی را چنان تعالی می بخشد که قوانین انسان ساخته و پدیده های طبیعی نمی توانند مسیر آن را تغییر دهند. سپهری و جبران به همه ی کائنات عشق می ورزند از نظر آنها تنها با عشق می توان به حقیقت اشیاء و زندگی رسید و عشق را همواره با غم و اندوه همراه می دانند.
    کلیدواژگان: عشق، خدا، انسان، سهراب سپهری، جبران خلیل جبران
|
  • Maryam Khoshdel Rohan, Negin Hatamzadeh Page 13
    Women related issues are one of the most important affairs which are among the concern of a number of scholars in the present era. Regarding religion، the scholars of both Islam and Judaism have stated their opinions on the basis of their religious educations. In the Old Testament، woman is deemed as the secondary and minor creature. The women rights are highly restricted as compared to men، and except few cases، she is deprived of a great deal of human advantages. This viewpoint has caused a lot of misunderstandings regarding the status of women in existence which ultimately turned into the role of an instrument in western communities. In Islamic view، men and women both have identical essence in humanity and within the realm of human concept they are equal. This important idea is reflected in the verses of the Quran، and the life of the prophet and later Imams is filled with a number of the related examples. A look at the impact of these two perspectives in mysticism suggests that in mystical literature of Judaism، too، the status of women has not developed yet and the same gender look is preserved. Woman is either in lower degree than man or not human at all. Conversely، woman has got a different position in Islamic mysticism. Impacted out of Islam، Mystics too look at women as a creature that is on the way toward perfection having no trouble to be a perfect mankind. This perception is evident in Mowlana''s poems. On the other hand، the mystic women themselves have a great share to prove this idea. The role of these groups of women in enriching mystical literature could not be denied. In addition to examining the personality of women in Islam and Judaism، this paper tries to deal with the position of women in Islam and Judaism.
    Keywords: Woman, Islam, Judaism, personality, human being, mysticism
  • Masoumeh Azizi Khadem Page 37
    In theoretical mysticism، manifestation is one of the important issues of Theology meaning revealing and emergence of God through names and attributes. The theory of manifestation or revelation has been attended by different schools of thoughts. One of them is Kabbala mysticism. In this tradition God has two aspects of sublimity and existence (names and attributes). The existence aspect stems from the sublime one showing the manifestation of God from top to bottom. The ten stages of manifestation are called Sephirah or Sephirot. The Sephirah is demonstrated either like human being، or a tree، or seven branch candlesticks with three knots. The tenth and last Sephirah is called kingship or Shechinah meaning the light and kingdom of God and His presence. This paper tries to study the stages of divine manifestation in the light of Kabbala mysticism as the most important school with an aim to prove the monotheism in this tradition according to the fact that Kabbala members came to be as the mediators to sustain the grandeur of God. And as a result، this mediator is nothing but the first stage of the God''s manifestation and that they describe the creation according to the stages of the manifestation of divinity.
    Keywords: God, monotheism, manifestation, attributes, names, Kabbala
  • Monireh Seyed Mazhari Page 61
    Ibn Arabi and Mollasadra assume the spirit of human being to be the manifestation of God because the human spirit reflects the nature and characteristics and behaviors of the Almighty. They believe that the existence of human being overlaps the whole universe. Therefore, they match the microcosm of human being with the macrocosm of God so much that they sometimes take the world of human being as macrocosm and the universe as the microcosm. The extraordinary action of human spirit is their significant belief upon which they have discussed galore and by the use of such a reality they have been able to make their comments and explanations of miraculous objects.
    Keywords: Ibn Arabi, Mollasadra, Spirit, soul, manifestation, microcosm, macrocosm
  • Tahereh Tavakoli, Roghieh Soulat Page 87
    The Hasidic mysticism could be found as the third significant mysticism in the history of Judaism after both schools of Kabbalah and Merkabah. The word Hasid, which means pious and well tempered and an abstinent man who is firm minded in piety and faith in God, was generally used in Judaism but later came to be a special name for such a religious mystical movement. In the eighteenth century and upon the influence of the unfavorable social situation of Jews in Israel, this movement became well known as Baal Shem Tov or Besht. The primary center of Hasidism was in Ukraine and South Poland but after a short period of time it became widespread throughout Europe. Hasidism teachings were affected by Kabbalah and instead of observing apparent Judaic law it emphasized on personal praying of God though it was more general and extensive than Kabbalah. That is why it turned out to be a public movement. One of the most important achievements of primary Hasidism was stabilization of charismatic leadership or holy and spiritual power in the Judaic community titled "seddigh" acting as the mediator between God and other creatures.
    Keywords: Judaism, Hasidism, Besht, believe in savior, seddigh, doghoot
  • Maryam Reza Beigi, Hossein Hassan Rezayee Page 119
    Sufism philosophy is a philosophy of taste that requires confirmation and dedication of heart in which Sufi experiences different moods from penitence to mortality. Tazkaratol Owliya is a collection of report like moods and discourses of senior Sufis among whom Attar follows those tracing God. The main purpose of this paper is to study and understand the general perspective of the four concepts of mercifulness، cloak، Sama (mystical dance)، and the world in Attar''s Tazkaratol Owliya. In addition، after going through an introduction on the moods of Sufis and Sufism، rituals and etiquette، other examples in books such as Qashiriyeh treatise، Asrarol Toheed، Tamhidat، Nafahatol Ons، Kashfol Mahjoob، etc. are given for further description and comparison. As a result، sufis and associates of this approach despite having identical journeys including seven stages of love، experimenting hardship and finally having a unified goal (the Almighty''s Seemorgh)، have had various، and even contradictory، mentalities، discourses، and behaviors. Investigating over mercifulness، cloak، the world، and Sama in Tazkaratol Owliya indicates a sample of versatility of the path reaching to the same destination.
    Keywords: Sufi, Sufism, Tazkaratol Owliya, Attar
  • Ibrahim Rahimi Zanganeh, Homayoon Shekari Kolah Kaboodi Page 149

    The truth about love and its various manifestations is an important discussion in Islamic mysticism that mystics have dealt with in a special way and have reflected their understanding in their written works. In this regards، a group have been impressed by the theory of platonic love. Two very significant ideas in Islamic mysticism are impressed more by platonic love: one is the followers of eternal love and the other is beauty lovers. Therefore، the writers have tried to give an explanation on the theoretical fundamentals of platonic love so as to declare the impact on the two groups of Islamic mystics.

    Keywords: Platonic love, eternal love, beauty loving, love, aesthetics, manifestation
  • Hassan Eyvazzadeh, Tooraj Aghdayee Page 169
    This paper deals with religious-political ideas of Khajeh Nezamolmolk Toosi in the book titled ''Siyasat Nameh''. The paper reveals that he lived during religious bigotry، and as an impressing person، instead of balancing social difficulty he made a generalization of his religion and heated up religious campaign. Though he tended toward Sufism and had meetings with Sufis and build up dervish praying places for them، but he never learned from their negligence of interacting with public beliefs. On the contrary، in order to accelerate his religious belief socially and convince people to accept it، he sought help from great scholars such as Qazali through establishing political centers so that their ideas could be the advocate of his beliefs resulting in the defeat of his religious opponents who basically were his own political adversaries and that of Seljuk dynasty. It will be clear that the overall chapters of the book mentioned above that the bigoted religious ideas of Khajeh have overshadowed every socio-political issue.
    Keywords: Khajeh Nezamolmolk, Shafei religion, bigotry
  • Mojtaba Safaralizadeh Page 193
    Mowlana Jalaloddin Mohammad Balkhi، son of Baha Valad in 604 A. H. was born in Balkh and deceased in 672 A. H. in Ghooniyeh. After being acquainted with Shams Tabrizi، a dervish looking mystic، he became a lover poet and left preaching for Sama (mystical dancing). His works include Kolliyat-e-Shams، couplets، Fih-e-Ma-Fih، Seven fold sessions، and Makateeb. Mowlana''s poetry is born out of his mystical experiences which were composed to urge the audience. His poems are just like a growing flame، changing color and falling again and begin again. Mowlana''s language is full of spiritual discoveries and passions that have unveiled the love and majesty of God through imaginary faces. Mowlana''s trainings are lessons of love and experience of self-releasing، resulted from one''s taste، action، and insight rather than knowledge and thinking. In this paper، mystical truths are explained and analyzed through Mowlana''s initiative imaginary faces within Sham''s lyrics.
    Keywords: Love, mystical experience, imaginary face, colorfulness, fatality
  • Ali Arafati Page 229
    Name is of special position in mysticism. In theoretical mysticism، every living thing and every universe is a manifestation of divine names. In practical mysticism، every mood of living things and every level and position of human being is affected by one or more names. As a result، the relationship between all living things and the Almighty is through names only. This kind of relationship includes existing and intuitive one. Names represent God in emergence. Though names and adjectives are divine attributes and have no objective existence in themselves، objective creatures rely on them. Name means the Almighty through one of His adjectives. Divine names are divided into practical، characteristic، and instinctive plus aesthetic and majestic ones. The most grandeur name of God is the most comprehensive kind of divine names the manifestation of which is the perfect man. Praying and levels of spiritual journeys are also affected by names. The paper deals with the descriptive-analytical way of comparing the two perspectives of Ibn Arabi and Imam Khomeini in terms of divine names and their functions regarding theoretical and practical mysticism.
    Keywords: The Almighty names, universes, spiritual journeys, Imam Khomeini, Ibn Arabi
  • Afifeh Hamedi Page 249
    The researcher’s considerations in the history of religions and sects show that the basic elements and pillers of tasawwuf and mysticism، like avoidance of worldly pleasures، intuition and relevance، unity of existence، identity with truth and annihilation in general spirit has long time background. Some believe that India has been the first place of tasawwuf and mysticism، and source of mystical thoughts. The Indian religions and schools in spite of their ideological and disagreements، all have similar elements which establish their basic mysticism and tasawwuf. Indian different religions are in common in this element that the basis of happiness and freedom، is avoidance of pleasures and worldly and material desires، and continuation of asceticism. The last stages of journey from point of view of Indian mysticism is to reach to nirvana or moksha. The present paper examines the state of nirvana and its ways in light of Buddhism and in the last deals with the impact of Indian mysticism on Islamic mysticism.
    Keywords: Indian Mysticism, nirvana, Buddhism, freedom, happiness
  • Ali Taheri, Samira Hadidi Page 279
    This paper is a comparative study over perspectives of love in the mindset of Sohrab Sepehri، the outstanding Iranian Poet and Jebran Khalil Jebran، the Lebanese scholar and peot. Love that has always been a mystical issue is of special position in the minds of these two poets who had made a profound and lovely relation with the overall emblems of creation and the essence of their ideas are focused on a mystical love. This paper tries to discuss the origin of love and its impact on the destiny of human being from the poets'' perspectives. Thus، after going over their works and making a comprehension over their perspectives on love، their comparison and contrast will be investigated. In their opinions love will sublime the human soul so much that the man made regulations and natural phenomena are not able to change its course of action. Sepehri and Jebran love the whole cosmos and in their opinion it is only through love that one can gain the truth of life and other things. They assume love to be along with sorrow and grieving.
    Keywords: Love, God, human being, Sohrab Sepehri, Jebran Khalil Jebran