فهرست مطالب

عرفان اسلامی - پیاپی 32 (تابستان 1391)

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 32 (تابستان 1391)

  • 289 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/07/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • ذکیه فتاحی شهرام پازوکی صفحه 13
    پارسایی و زهد یکی از مهم ترین ویژگی های ادیان بوده چنانکه بسیاری را به ترک دنیا و «رهبانیت» کشانده است. در میان ادیانی مثل مسیحیت روش رهبانیت عمومیت و مقبولیت بیشتری داشته است. نظر اسلام درباره ی رهبانیت، بهترین راه، تمسک به آیات قرآن و روایات منقول از معصومین (ع) می باشد؛ چنانکه از ظاهر منابع اسلامی پیداست، خداوند در قرآن کریم در چهار آیه به واژه ی رهبانیت اشاره نموده است؛ برای فهم آنچه در قرآن کریم پیرامون رهبانیت آمده است؛ مفسرین اسلامی اعم از شیعه و سنی در برداشت مفهومی رهبانیت نظراتی داده اند، به نحوی که امکان استنباط معنای قطعی مفهومی این واژه با دشواری همراه شده است؛ پس بایسته است که آنها را در پرتو روایات و احادیث نبوی تفسیر نمائیم.
    در این مقاله نویسنده بر آن است که ضمن بررسی محتوای روایاتی که آمده است، دیدگاه واقعی اسلام را به رهبانیت هر چه بهتر روشن نماید؛ لذا سعی براین است، تا با دو دسته از روایات ناظر بر نفی و تایید رهبانیت و بررسی «مصادیق رهبانیت» در منابع مستند شیعه و اهل سنت - که دو نوع برداشت مختلف از روایات آورده اند(چنانکه برخی رهبانیت را معنای مثبت و برخی منفی گرفته اند)- تعارض و پارادوکس میان دو مفهوم مثبت و منفی از آن را از دیدگاه اسلام، مورد تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: رهبانیت، قرآن، روایات، زهد، عزلت، اعتکاف، جهاد با نفس
  • احمدرضا یلمه ها صفحه 43
    سیر و سلوک دارای ارکان، آداب و احوالی است. یکی از ارکان سلوک را صمت و سکوت دانسته اند. در قرآن و احادیث همیشه سکوت به عنوان یک ارزش و یک نشانه والا مطرح گردیده است. در متون منثور و منظوم عرفانی نیز سکوت و خاموشی از شرایط خلوت و از ابزارهای رسیدن به کمالات عرفانی است و دارای فواید و نتایجی است؛ برخی از عرفا اصل طریقت را سکوت دانسته اند؛ از آنجا که خاموشی دارای انواع و گونه هایی است و درباره سکوت صوفیان نظریات و عقاید گوناگونی وجود دارد، به گونه ای که برخی خاموشی را ترجیح نهاده و برخی گفتار را، این مقاله بر آن است تا حد مقدور، نخست به تحلیل مفهوم صمت و خاموشی در قرآن و احادیث و امهات متون عرفانی و سپس به مثنوی معنوی به عنوان یکی از این آثار که سکوت و خاموشی عرفانی در آن بازتاب و جلوه خاصی دارد بپردازد.
    کلیدواژگان: عرفان، متون عرفانی، سیر و سلوک، صمت، سکوت، زبان، خاموشی
  • صغری باباپور مهدی دهباشی صفحه 63
    برای رسیدن به حقیقت حقه هستی و جاودانگی، انسان باید فانی شود تا بقا یابد. انسان باید خویشتن خویش را نابود کرده تا بتواند به خویشتن حقیقی دست یابد که آن جز ذات باقی حق نیست. در این مرحله انسان اثری از خود نمی بیند، به هر چه می نگرد اوست. منیتی نیست تا اظهار وجود نماید. فنا اقسام مختلفی دارد ولی مهمترین مراتب فنا از میان این اقسام، سه نوع افعالی، صفاتی و ذاتی است؛ البته در تمامی مراتب فنا گونه ای بقا هست. انسان فانی به چنان معرفتی می رسد که هیچ حجابی برایش باقی نمی ماند و تمام حقایق را آن گونه که هست درمی یابد. و در نهایت به این معرفت می رسد که هیچ موجودی از خود استقلالی ندارد و همه فانی در ذات حق هستند.
    کلیدواژگان: سالک، فنا، فناءالفنا، بقا، توحید
  • مریم زیبایی نژاد صفحه 83
    در این مقاله، نگارنده با جستاری در فرهنگ ها و متون عرفانی، ضمن ارائه تعاریف مختلف از قلب و دل، با استناد به آیات قرآن کریم و احادیث، بیماری هایی را که باعث انحراف و دگرگونی دل و در نتیجه افسردگی و موت قلبی می شود را با شواهدی از ادبیات عرفانی بیان می نماید، با توجه به اینکه خدای متعال در قرآن کریم، ضمن برشمردن بیماری های قلب، راه بهبودی آن را نیز متذکر شده است، نگارنده بعد از بررسی بیماری های دل، بر طبق آیات قرآن و احادیث، طریق بهبودی آن را همراه با شواهدی از متون نظم و نثر عرفانی بیان می نماید تا تاثیر پذیری ادبیات عرفانی از آیات قرآن مجید، نیز مشخص گردد.
    کلیدواژگان: قلب، قرآن، دل، بیماری، نفس، حسد، نفاق، ذکر
  • ابراهیم باوفای دلیوند صفحه 113
    ابوالجناب احمد خیوقی، معروف به شیخ نجم الدین کبری، مفسر، محدث و عارف نامور ایران و اسلام بود که بیش از دو دهه از زندگی خویش را به سیر و سیاحت علمی و معنوی در ممالک اسلامی پرداخت و در این سفرها، علوم اسلامی خاصه علم حدیث و طریقت معنوی و عرفانی را از استادان بزرگ عصر، فراگرفت و بعد از تهذیب نفس، تحصیل علوم معنوی و دریافت مقام ارشادی از سوی شیخ خویش، به زادگاهش، خوارزم بازگشت و در سال های 585 ق، تا 618 ق، در آن سرزمین به اشاعه آموزه های عرفانی و حمایت از مشتاقان طریقت اهتمام ورزید؛ وی علاوه بر تحریر آثار فراوان در سیر و سلوک، به پرورش مریدانی از خطه خراسان و ماوراء النهر پرداخت و از این طریق، علوم عرفانی را علی رغم جوسیاسی و مذهبی حاکم بر دارالملک خوارزمشاهیان،رونق و استمرار داد. در این اثر، بر آنیم، پس از ارزیابی حیات علمی و مذهبی شیخ نجم الدین، جو مذهبی و دینی منطقه خراسان، ماوراء النهر و خوارزم، در عصر او، آموزه های عرفانی و معنوی شیخ در گرگانج، مرکز امپراتوری شرق عالم اسلام، خاصه مناظره او به عنوان مدافع طریقت و کشف و شهود با امام فخر رازی، نماینده مشرب کلامی و استدلالی تجزیه و تحلیل نماییم.
    کلیدواژگان: نجم الدین کبری، خوارزم، اوضاع دینی، عرفان و تصوف، اصحاب طریقت، فخر رازی
  • فاطمه حیدری سهیلا زینلی صفحه 147
    مقصود سالک از طی عقبه های پر پیچ و خم سلوک، کسب معرفت و رسیدن به قرب الهی و مقام توحید است. بنابراین او پا را از عالم ماده فراتر می گذارد و در عالم دیگری سیر می کند. در هر مرتبه از مراتب سلوک به مکاشفاتی از عالم غیب دست می یابد و محبوب خود را به صورت نور یا الوان گوناگون مشاهده می کند.
    عرفا معتقدند که مراد از «نور» در عرفان، خداوند سبحان است که آفریننده آسمان ها و زمین است و تمام کاینات هستی از انوار او بهره مند گشته اند.
    عارفانی چون «عین القضات همدانی»، «نجم الدین کبری»، «نجم الدین رازی»، «مولوی» و «شیخ محمود شبستری» بر اساس شیوه سلوک خود تجربیات عارفانه خویش را درباره دریافت نور و رنگ های گوناگون عالم برتر از ماده بیان داشته اند. در این مقاله دیدگاه هریک از آن ها بررسی شده است.
    کلیدواژگان: حق تعالی، نور، ظلمت، الوان
  • تورج عقدایی نازلی عقدایی صفحه 173
    هدف مقاله حاضر نشان دادن میزان علاقه مولانا به برخی عنصرهای مذهب تشیع است. اگر چه به رغم ادعای برخی از مسلمانان شیعی مذهب نمی توان او را شیعی دانست. نشانه هایی که از غزلیات شمس و دیگر آثار او یافته ایم، حکایت از آن دارد که این شاعر عارف به علی(ع) نه به مثابه خلیفه چهارم مسلمین؛ بلکه بسی فراتر از این به دلیل فضل و ویژگی های اخلاقی این انسان کامل، عشق می ورزد و به همین دلیل به آن چه با وی در پیوند است، گاه به صورت حقیقت و گاه به شکل نمادین اشاره می کند. از این گذشته، مولانا به امام حسین (ع) و کربلا و شهادت، هم در برخی از غزلیات خویش توجه نشان داده است.
    نکته دیگری که در این مقاله بدان پرداخته شده، نوع تاثیرپذیری مولانا از این مقوله های آیینی است. زیرا در بسیاری از اشارت های او می توان دریافت که او نه آگاهانه و با دریافت تاریخی، بلکه غالبا به گونه یی نا آگاهانه و بارویکردی اسطوره یی به این مسایل نگاه می کند.
    کلیدواژگان: مولانا، تشیع، ناخودآگاهی، اسطوره
  • محمد گودرزی صفحه 199
    آثار عرفای بزرگ اسلامی بیانگراین حقیقت می باشد که دو عنصر محبت و معرفت نقش مهمی هم در شکل گیری و هم در مرز بندی این آثار وزین داشته اند. هر چند کمتر عارفی یافت می شود که آثارش از این دو عنصر مهم بی بهره باشد لیکن طایفه ای از عرفای اسلامی بیشتر معرفت گرا می باشند و عنصر معرفت در آثارشان نمود بیشتری دارد و طایفه ای دیگر محبت گرا می باشند و عنصر محبت و عشق در آثارشان جلوه بیشتری دارد. ابن فارض مصری (576-632 ه.) از اکابرعرفای محبت گرای سده هفتم هجری است که محبت عاشقانه خویش را در تائیه کبری عرضه داشته و عشق بازان کوی معشوق را به خمخانه ساقی کشانده، جام وجودشان را از نور باده محبت برافروزانده است. این مقاله با عنوان (ابن فارض و معرفت عاشقانه) تلاشی است در جهت تبیین دیدگاه محبت گرایانه ابن فارض در تائیه کبری و کوششی است در بیان سیر عاشقانه محب و محبوب در مراتب و اطوار عشق.
    کلیدواژگان: ابن فارض مصری، معرفت عاشقانه، عشق، عاشق، معشوق
  • مجید شهبازی، قاسم میرزایی، محمد محمدی کیا صفحه 223

    هنر اسلامی دارای گنجینه عظیمی از معانی عمیق عرفانی و حکمت الهی است؛ زیرا این هنر ریشه در بنیان های ژرف تفکری معنوی و الهی دارد. این هنر، گاه با خلق صورت های جدید و گاه با بهره گیری از تصاویر و فرم های هنری گذشته همچون ایران باستان و ایران قبل از اسلام و با نگرش و معنا بخشی مجدد به آنها به پی ریزی فرهنگی بس غنی و شکوفا در تمدن اسلامی پرداخت. متاسفانه ما در بررسی «هنر اسلامی» شاهد گستره وسیعی ای از نگرش ها و رویکردهای تاریخی در قالب «تاریخ هنر» بوده ایم و جای خالی نگرش هایی عمیق تر با نگاهی فلسفی به این هنر در بستر رویکردهای فلسفی به هنر قابل مشاهده است. در واقع تعمق در جنبه درونی این هنر و زبان رمزگونه و لسان تمثیلی آن که حاوی بنیان هایی متافیزیکی و عرفانی بوده ضرورتی انکار ناپذیر است و کاستی های فراوانی در این زمینه همچنان در محافل دانشگاهی مشاهده می شود. در این مقاله به بررسی معنای نمادین و رمزگونه این هنر پرداخته و چرایی لزوم وجود چنین لسانی را برای این هنر مورد بررسی قرار می دهیم. سپس به معنای نمادین برخی نقوش، تصاویر و همچنین تاثیر عناصر طبیعت در هنر اسلامی خواهیم پرداخت و در کنار این عناصر، برخی بنیان های عرفانی و متافیزیکی این هنر را بررسی می کنیم.

    کلیدواژگان: نماد، هنر اسلامی، نمادپردازی، عناصر طبیعت
  • حسین حاجی علیلو صفحه 243
    به راستی شاهنامه کاخی بس بلند و بزرگ است که در طول تاریخ هستی خویش، نظر بزرگان و معماران عرصه علم و خرد را همواره به خود معطوف داشته است اما هنوز هم کسی نتوانسته است همه زوایای آن را یک جا در حلقه عدسی دوربین دیدگان خویش به مشاهده بنشیند و به بیان دیگر کسی موفق نشده تمام زوایای آن را زیر سیطره دید خویش درآورد، به تعبیر نگارنده، شاهنامه چون عروس حماسی است که تاکنون به حجله زفاف هیچ دامادی درنیامده است.
    اما از آنجا که پری روی تاب مستوری ندارد، او نیز هرازگاهی از لابه لای حجاب محمل خویش سرک کشیده و گوشه چشمی به خواستگاران و طالبانش نشان داده است، لذا هر خواستگار و طالبی نیز فقط توانسته است از منظر و مقامی که خود بر آن واقف بوده شاهد کمان ابروی وی یا تیر مژگانش باشد و آن را تماشا و توصیف کند. بر این اساس تلاش نگارنده این سطور نیز بر آن است تا از منظر و خاستگاه عارفان نگاهی به داستان رستم و سهراب، همچنین مرگ رستم بیندازد. امیدا که به حول و قوه الهی از عهده کار (حداقل در حد توان خویش) برآید.
    کلیدواژگان: سهراب، رستم، قلب، حیات، پیر، نفس اماره، قطب
  • نسرین مهدی خانی سعید اکبری پابندی صفحه 263
    اگرچه در بسیاری از بخش بندی ها،میان عرفان و حماسه، جدایی های ریشه ای وجود دارد، همسانی های زیادی نیز در میانشان می توان یافت با چشم اندازی ژرف در رزمنامه ها،به این دستاورد می رسیم که زمینه های عرفانی،در باورها و آیین های باستانیان ریشه دوانده و ردپای عرفان در نوشته های حماسی،آشکارا نمودار است.از این نگاه،همه نوشته ها و داستان های رزمی، از شمار شاهنامه فردوسی، گرشاسب نامه اسدی، بهمن نامه، کوش نامه، شهریارنامه، بانوگشسب نامه، برزونامه و...گنجایش بررسی دارند. دوگانی ها اگرچه در روساخت، پایه های زیرین عرفان و حماسه را استوار ساخته اند، در ژرف ساخت، پیوستگی های اساسی با هم دارند. نیک و بد، سوروسوگ، بوش وکوشش، شایست و ناشایست، تاریکی و روشنی، اهورا واهریمن، فرشته و دیو و...هریک، آمیختاری از دیگری است و با دنبال کردن هر یک از این ها می توان به دیگری رسید.روشن است که بدون کاربردی ساختن این شاه کلید فکری، راهیافت در اندیشه های عرفانی- حماسی ایران، آب در هاون کوبیدن و زیره به کرمان بردن است.
    کلیدواژگان: دوگانگی، یگانگی، پیوستگی، عرفان، حماسه، رزمنامه
|
  • Zakiyeh Fattahi, Shahram Pazooki Page 13
    Piety and abstinence is one of the most important characteristics of religion so that they have made a lot of people secluded and monastic. Monasticism is mostly and generally accepted by some religions such as Christianity. As for monasticism in Islam، the best way is utilizing the Koran and relations attributed to religious saints. As evident in Islamic sources، the Almighty has pointed to monasticism in four verses of the Koran. To have more understanding on the concept of monasticism، the Islamic commentators including both Shiite and Sunny have their own comments so that the accurate conceptual meaning of the word has come to be difficult. Therefore، it should be commented out of the relations and prophet traditions. This paper is up to investigating the content of some relations as well as the true perspective of Islam on the better understanding of monasticism. Thus، it is endeavored to analyze the two categories of relations on the rejection and confirmation of monasticism and its manifestation in Shiite and Sunny sources that have had two different inferences on the positive and negative meaning of monasticism، together with the conflict and paradox of the two concepts from the Islam point of view.
    Keywords: Monasticism, the Koran, relations, piety, seclusion, abstinence
  • Ahmadreza Yalmeha Page 43
    Spiritual journey has got its own constituents، formalities، and conditions. One of the constituents is known to be silence and quietude. In the Koran and relations، silence has always been addressed as an exalted icon and value. In mystical prose and poetry، too، silence is a pre-condition of solitude and one of the means of achieving mystical perfection، having some advantages and consequences. Some mystics assume tariqa principles as silence itself. Since silence is of various types، there are different comments and beliefs concerning Sufis'' silence so that some prefer to be silent and some would rather talk. As far as possible، this paper tries to first analyze the concept of silence and quietude in the Koran and relations and key mystical literature، and then deal with Masnavi Ma''navi in which mystical silence and quietude are reflected and has got special manifestation.
    Keywords: Mysticism, mystical texts, spiritual journey, silence, quietude, silence jargon.
  • Soghra Babapour, Mehdi Dehbashi Page 63
    To achieve the reality of existence and eternity، mankind should be mortal. Man should perish his entity to be able to gain his real self that is nothing but the everlasting Almighty. At this stage، man can not find any trace of himself and whatever is looked upon is only God. There is no desire to be manifested. Mortality is of several kinds but the most significant hierarchy of which includes operational، characteristic، and instinctive kind. Of course، in the overall stages، mortality is a category of survival. The mortal man achieves that knowledge which there wouldn''t be any veil against him and that he perceives truths in their true formats. And in the end، he achieves the knowledge which finds out there is no entity to have independence and that everyone is mortal.
    Keywords: Spiritual journey, mortality, eternity, monism
  • Maryam Zibaeenejad Page 83
    In this paper، the writer tries to explain the diseases that deviate and evolve heart resulting in depression and death of heart by going through mystical cultures and texts while providing different definitions of heart and soul documented out of the Holy Koran and evidences in mystical literature، having in mind that the Almighty has mentioned the heart diseases and the ways to recover them. The writer has explained the recovery ways of the diseases according to the verses of the Koran and the traditions، after a study over them، together with evidences reflected in mystical verses and prose so that the impression of the Koran on mystical literature could be recognized.
    Keywords: Heart, the Koran, soul, disease, spirit, separation, invocation of God
  • Ibrahim Bavafa Dalivand Page 113
    Known as Sheikh Najmoddin the Great، Abuljenab Ahmand Kheivi was the famous commentator، relationist، and mystic of Islam and Iran who spent the two decades of his life on scientific and spiritual research in Islamic territories. In his journeys، he learned the special science of relation and mystical and spiritual journeys from the great scholars of his time and then after refining his soul، learning spiritual science، and achieving the ability to teach out of his own sheikh، he went back to his hometown Kharazm. Over there، he began extending his mystical teachings and supporting the enthusiasts. In addition to writing great deal of works on spiritual journeys، he nurtured followers from Khorasan and Mesopotamia، out of which he spread the mystical science despite the prevailing political and religious atmosphere throughout Kharazm kingdom. This paper endeavors to analyze the religious atmosphere of Khorasan، Mesopotamia and Kharazm after evaluating his scientific and religious life، together with his mystical and spiritual teachings in Gorganj، the east empire of the Islamic world، especially his debate as the advocate of Tariqa and intuition with Imam Fakhr Razi، the representative of Sufi and Reasoning school.
    Keywords: Najmoddin the Great, Kharazm, religious situation, mysticism, Sufism, tariqa disciples, Fakhr Razi
  • Fatemeh Heydari, Soheila Zeinali Page 147
    A mystic passes through the twisting and turning paths of mysticism in order to attain the appreciation of God and reach the nearness to Him as wellas monotheism. there For، he transcends the world of matter and travels in another world. In each stage of mystical hierarchies، the mystic receives some revelations form unseen world so that he can envision his beloved as light or in different colors. Mystics believe that light in means God، who is the creator of heavens and earth، and all the universies have benefited from His light. Based on their own mystical procedures، mystics like Eynolghozate Hamedani، Najmed din Kobra،Najmed din Razi، Molavi and Sheikh Mahmode Shabestari describe their mystical experiences about the reception of light and diverse colors of a world suprior to the material world. This article investigates the viewpoints these mystics.
    Keywords: God The Most High, light, darkness, Colors
  • Tooraj Aghdayee, Nazli Aghdayee Page 173
    The purpose of the paper is to show to what extent Mowlana was interested in some elements of Shiite. Though in spite of what some Shiite Muslims he cannot be considered as a Shiite. The evidences found in Shams'' lyrics and his works states that such a mystic poet loves Ali not as the fourth Imam of Muslims، rather، by far because of his traits and his perfectness. Accordingly، he symbolically، sometimes as a reality، points out to whatever associates with him. Other than that، Mowlana have paid attention to Imam Hossein and Karbala and martyrdom in some of his lyrics. Another point dealt with in this paper is the kind of impression Mowlana gains out of such ritual cases because one can find out in many of his hints that rather than a conscious and historical way he views the matters with an unconscious and mythical approach.
    Keywords: Mowlana, Shiites, unconsciousness, myth.
  • Mohammad Goodarzi Page 199
    The great Islamic mystics'' works reveal this fact that two elements of affection and understanding play an important role in the formation and boundaries of such valuable works. Although few mystics lack these two significant elements، a group of Islamic mystics are more epistemology centric whose works include further manifestation of understanding while another group are more affection oriented and utilize affection in their works more. Ibn Farez is one of the great scholars of affection centric mystics during seven century A. H. in whose works he has utilized his lovely affection.
    Keywords: Egyptian Ibn Farez, lovable recognition, love, lover, beloved
  • Majid Sahbazi, Ghasem Mirzaei, Mohammad Mohammadi Kia Page 223

    Islamic art has great treasures of the deep mystical meaning and divine wisdom، rooted in deep thought and spiritual foundations of art، because it is divine. The art when creating new ways and sometimes using images and art forms of past، such as ancient Iran and pre-Islamic Iran. Unfortunately، when investigating the «Islamic Art»، a wide range of attitudes and approaches to historical controls in the form of «art history» is seen، and instead a look at the empty deeper philosophical attitude to the arts in the context of philosophical approaches to art is visible. In fact، meditation on the inner aspect of the art and codified language، and language، metaphysical and mystical allegory that contains the necessary foundations is undeniable and frequency of deficiencies in this area can be seen also in academic circles. This paper investigates the symbolic meaning of the Codified art and why the need for such Lisani when examining the art. The symbolic meaning of some designs، and the elements of nature imagery in Islamic art، In addition to these elements، some mystical and metaphysical foundations of this art are investigated

    Keywords: avatar, Islamic art, symbolism, elements of nature
  • Hossein Haji Aliloo Page 243
    Perhaps among those Iranians who are eager to study، especially those having fun with Persian literature، you can rarely find a person who is ignorant about what the scholar of Toos، Ferdowsi، had stated about his own valuable poetry—Shahnameh: A huge palace out of poetry founded I No rain or storm ever makes it dieIt is absolutely true that Shahnameh is a huge and large palace which is its history of existence has always attracted the attention of great scholars and architects، though no one has ever been able to view the overall angles of the work all at once and through the lens of his personal binoculars; in other words، no one has succeeded to dominate over every aspect of the work. The writer''s word، Shahnameh is like an epic bride who has never had the chance to sleep with any groom. However، since the fairy faced bride can not tolerate her veil، every now and then، she peeks at her suitors. Therefore، every suitor، too، has been able to only observe or espress her eyebrows or eyelashes from the perspective or position he has been aware of. Accordingly، the writer''s endeavor is to mystically take a look at the tale of Rustam and Sohrab، and the death of Rustam in general. It is hoped that the purpose is served God willingly.
    Keywords: Sohrab, Rustam, heart, life, old, vicious spirit, pole
  • Nasrin Mahdikhani, Saeed Akbari Pabandi Page 263
    Although there are radical differences between mysticism and epic in many sections، there are a lot of identical features found for both that through profound look at epic poetries one can find out that the mystical backgrounds are deeply rooted in the beliefs and ancient customs and the footprint of mysticism are evident in epic works. From this perspective the overall heroic works and writings have the potential to be studied just like Shahnameh، Garshasbnameh، Bahmannameh، Kooshnameh، Shahriyarnameh، Banoogashsbnameh، etc. In spite of the fact that dualities have on the surface strengthened the foundation of mysticism and epic، in deep down they have made essential interrelations. Good or bad، celebrating and mourning، being and striving، qualification and disqualification، darkness and lightness، Ahurah and Ahriman، angel and demon، and the like each one is a mixture of the other one، and by pursuing them one ends up with the other one. It is obvious that without making such a master key of thinking applicable، any entry into the mystical and epic minds in Iran is like beating a dead horse.
    Keywords: Duality, unity, interrelation, mysticism, epic, heroic work