فهرست مطالب

عرفان اسلامی - پیاپی 35 (بهار 1392)

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 35 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • احمدرضا یلمه ها* صفحه 13
    با وجود آنکه آثار عرفانی و متون صوفیانه شناسایی شده، هر روز رو به فزونی است ولیکن کم نیست آثاری که هنوز مجهول القدر و ناشناخته باقی مانده و در گوشه کتابخانه های مختلف، در بوته فراموشی به سر می برد. یکی از این آثار بی نام و نشان، نور علی نور از پیر جمالی اردستانی، عارف و مفسر شیعی مذهب قرن نهم هجری است. پیر جمالی از عرفایی است که به کثرت آثار مشهور است و اکثر آثار او به صورت نسخه های خطی، در مجموعه ها و یا به طور جداگانه و پراکنده وجود دارد. نور علی نور، از آثار منظوم آمیخته به نثر است که پیر جمالی آن را در شرح و تبیین تعابیر و مفاهیم عرفانی، به زبانی نسبتا ساده تالیف نموده است. این پژوهش برای نخستین بار به معرفی و شناسایی این اثر ارزنده پرداخته است.
    کلیدواژگان: قرن نهم هجری، متون عرفانی، پیر جمالی اردستانی، نور علی نور، تعابیر صوفیانه
  • فاطمه رحیمی* صفحه 29
    در زبان عرفانی مولانا بسیاری از تعالیم عرفانی و تجربه های معنوی از طریق نشانه ها و نماد واژه هایی بیان می شود که وی آنها را گاه به صورت نشانه های فرازبانی و نمایه ای و گاه به صورت نشانه های شمایلی و نمادین در قالب تشبیه و تمثیل و استعاره آورده است. در زبان مولانا بسیاری از نشانه های تکراری که در ادبیات عرفانی در قالب تشبی هات و استعاره های شناخته شده کاربرد دارد، به نشانه هایی با قابلیت تفسیرهای جدید تبدیل گردیده و گویی روح تازه ای در قالب عبارت و واژگان دمیده شده و معناهای تازه ای در ذهن مخاطب ظهور پیدا می کند. مولانا بسیاری از نمادواژه ها و نشانه های نمادین را با توجه به تجربه-های عمیق خود، دلالت تازه ای بخشیده و تفسیری جدید از این نشانه ها را فرا روی مخاطب می نهد. این گونه تغییر و استحاله در نشانه های نمادین، علاوه بر آن که نشان گر تقلیدگریزی ذهن مولاناست، در بسیاری اوقات در حکم نشانه ای نمایه ای است که تا حدودی جنبه هایی از اندیشه و مکتب عرفانی وی را نشان می دهد. نشانه های نمایه ای در اشعار مولانا را می توان اغلب نشانه های فرازبانی دانست که ظاهرا در بسیاری از موارد به صورت ناخودآگاه در زبان شاعر به کار رفته است. ظاهرا بی اعتنایی مولانا نسبت به رعایت صورت برخی الفاظ و عبارات و سایر مسامحات لفظی در زبان وی را می توان نشانه ای از کارکرد ابزاری «لفظ» و ناچیز یودن آن در برابر اهمیت و اصالت «معنا» نزد وی تلقی نمود.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، مولانا، نمادواژه های عرفانی، زبان عرفانی
  • مهین پناهی، مسروره مختاری* صفحه 57
    «فراست» یکی از کراماتی است که بیش از کرامات دیگر در کتب تعلیمی صوفیه مورد بحث قرار گرفته است. از آن جا که علم روانشناسی نوین، وجود این امر خارق عادت را به روش علمی به اثبات رسانده است مطالعه چیستی، چگونگی، انواع و صورت های بروز آن وجهه همت این مقاله قرار گرفته است. با توجه به این که منشا عرفان اسلامی قرآن و سنت است، ابتدا این موضوع (فراست) در قرآن و کتاب های دینی و سپس در امهات کتاب های صوفیه مورد مطالعه قرار گرفته است. به این منظور مصادیق فراست و مترادف آن (توسم) از قرآن و نهج البلاغه و سپس از منابع صوفیانه، مانند: شرح التعرف لمذهب التصوف، اللمع فی التصوف، ترجمه رساله قشیریه، مصباح الهدایه و برخی دیگر از کتاب ها و تذکره ها، مطالعه شد و در مقوله هایی جداگانه مانند فراست مومنان، فراست موهوبی و فراست ارباب قلوب؛ و از نظر تنوع در صورت هایی مانند، اخبار از مغیبات، اشراف بر ضمایر، خواندن اذهان، خبر از آینده، اخبار از نامه های مکتوم مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: کرامات، فراست، توسم، قرآن، نهج البلاغه
  • فاطمه شیخلووند* صفحه 83
    وجود و مباحث مربوط به آن در عرفان اسلامی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این میان، بزرگان دو سلسله کبرویه و سهروردیه نظرات چشمگیری ارائه داده اند. در نوشتار حاضر وجود و فروعات آن از جمله اسماء و صفات الهی، تجلی و مشاهده از منظر هر دو سلسله مورد بحث و فحص قرار گرفته است. ازین رو سعی بر این است ابتدا به دیدگاه های مشایخ بزرگ این دو طریقت عرفانی اشاره و تفاوت و تشابهات موجود در آراء آنها ذکر شود. اکثر بزرگان این دو سلسله، وجود را با خداوند متعال یکی دانسته اند و بعضی از ایشان در رابطه ارتباط وجود با جهان هستی و انسان تاکید می کنند که وجود واقعی از آن خداوند است و سایر مخلوقات تجلیات او هستند. از جمله سعدالدین حمویه و عزیز الدین نسفی به کرات اذعان می کنند که خداوند هستی نیست نمای و همه مخلوقات نیستی هستی نمای هستند.
    کلیدواژگان: لازم به ذکر است ارجاعات داخل متن از نوع نقل به مفهوم است نه نقل به عین
  • ناصر ناصری*، فریبا جلالی صفحه 103
    با سیر در دنیای داستان های مثنوی به ردپای سالکان طریقت و عارفان حقیقت برمی خوریم که در کوچه پس کوچه های افکار مولانا، سبیل سعادت پیموده و نغمه روح نواز زندگی واقعی را با نوای نی مولانا در بزم بیدلی عاشقانه سروده اند و در میدان کسب حقایق معانی، گوی سبقت از دیگران ربوده اند و در کمال بندگی و خلوص نیت، سر تعظیم بر آستان بارگاه احدیت سوده و از خواهش های خویشتن خویش به کلی آسوده اند.
    انسان کامل مولانا از یک سو عارفی است از خود تهی و سرشار از روح خدایی، که در لحظات بی خودی به دریافت حقایق معانی و موهبت نعمت های معنوی الهی نایل آمده است و از طرف دیگر عاشق دل سوخته ای است که آتش در دل مشتاقان حضرت احدیت زده، از قابلی به مقبولی رسیده و مستغرق دریای وحدت الهی گردیده است. او مظهر اسماء و صفات الهی است و متصرف در جهان هستی؛ قلب جهان و علت غایی خلقت است.
    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، انسان کامل، انبیاء، اولیا، حسام الدین چلبی
  • علی عین علیلو* صفحه 129
    آثار استاد شهید مطهری مشحون از آیات و احادیثی است که نویسنده گاهی برای اثبات مدعای خود از آنها بهره جسته و زمانی به تفسیر و شرح شان پرداخته است.
    مجموع آثار شهید در پنجاه و نه عنوان تنظیم شده است. بسیاری از این آثار مجموعه سخنرانی های استاد می باشد که توسط موسسسه نشر آثار آن مرحوم به صورت مکتوب در آمده است. خطابی بودن بسیاری از این آثار نشان دهنده وسعت اطلاعات قرآنی و روائی نویسنده می باشد و این تبحر فوق العاده تاثیرگذاری کلام را مضاعف کرده است.
    افزون بر این، استاد مطهری از اشعار زیادی نیز در آثارش استفاد کرده و این امر در خیلی از موارد توام با استشهادات قرآنی یا ماثورات معصومین – علیهم السلام – می باشد. نگارنده با توجه به این ویژگی منحصری که در این آثار بود، تصمیم به نگارش مقاله ای کرد تا در پیوند آیات، احادیث و اشعار، از یک سو آیات و احادیثی را که استاد در مباحث مختلف فلسفی، کلامی، عرفانی و اخلاقی به کار برده معرفی کند و از دیگر سو وسعت این معانی بلند را در کلام شاعران اندیشمند فارسی زبان نشان دهد.
    کلیدواژگان: قرآن، حدیث، شعر فارسی، عرفان اسلامی، شهید مطهری
  • لیلی عباسی منتظری، نوازالله فرهادی صفحه 161
    معرفت و خداشناسی شرط اساسی ورود به طریقت و نیل به حقیقت است. در واقع تلاش انسان همواره بر این مبنا بوده است تا حقانیت ذات خداوند را از راه های مختلف شناخته و از این رهگذر حس فطری پرستش را در درون خویش ارضا نماید، هرچند که هنوز هم بعد از گذشت قرون متمادی نتوانسته است به کنه ذات حق تعالی پی ببرد و تلاش وی در این زمینه در حد و مرز اندیشه محدود مادی تاحدودی ناکام مانده است. اگرچه در طول تاریخ افراد بسیاری این اصل و جنبه های مختلف آن را بررسی کرده اند، اما به نظر می رسد صوفیه ژرف تر به این موضوع پرداخته اند؛ خاصه عارفان بزرگی نظیر مولانا جلال الدین محمد بلخی و شیخ محمود شبستری. این مقاله کوششی در جهت بررسی جهان بینی این دو عارف در حیطه مساله معرفت و چگونگی رسیدن به شناخت بهتر خداوند است.
    کلیدواژگان: مولانا، شبستری، معرفت، خداوند، دل
  • بهروز رومیانی*، معصومه بخشی زاده صفحه 185
    در هر سبک، مکتب و دوره ادبی، فکر و گرایش خاصی مشاهده می شود که در نهایت متمایزکننده آن مکتب یا سبک از سایر مکاتب می باشد. در میان پیروان مکتب کبرویه، گونه ای خاص از مراتب رویت ملاحظه می شود که منحصر به این فرقه و البته فرقه های منشعب؛ نظیر ذهبیه می باشد.
    شهود؛ علاوه بر اینکه یکی از مباحث بحث برانگیز عرفانی محسوب می شود، با تفاوت ها و تضادهایی در آثار عرفا روبرو است. این تفاوت ها، عمدتا تحت تاثیر تفاوت نگرش در فرقه های صوفیه است. یکی از گونه های شهود، رویت انوار رنگی است که ابتدا از جانب شاگردان نجم کبری و البته به پیروی از نجم کبری، پیر فرقه کبرویه، ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کبرویه، شهود، انوار رنگی، عرفان اسلامی، مختصات فکری، سبک شناسی
  • مسعود پاکدل صفحه 213
    در عرفان اسلامی مطابق نظریه وحدت وجود آن چه چشم می بیند و اندیشه ثبت می کند، نمودهای ظاهری و وهمی است. و ماورای آن ها یک وجود حقیقی واحد نامحدود حضور دارد. نمودها جلوه های آن وجود حقیقی واحد نامحدود هستند. عطار برای بیان نمودهای وهمی و وجود حقیقی واحد، از یک جناس مرکب یاری گرفته است. «سی مرغ» و «سیمرغ». سیمرغ که در آن سوی ادراکات ظاهری است، حقیقتا هست و کثرتی در آن نیست ولی مرغان که رو در روی ادراکات ظاهری هستند، حقیقتا موجود نیستند، بلکه ظهور و نمود و جلوه ای متکثر از سیمرغ هستند. سمیرغ رمز خداست و سی مرغ رمز انسان ها، سیمرغ از ادراک مرغان دیگر خارج است و سی مرغ واصل نیز سیمرغ را در وجود خودشان می یابند.
    کلیدواژگان: عطار، منطق الطیر، عرفان، وحدت
|
  • A.R.Yalameha* Page 13
    Although mystical works and Sufi texts that have been identified are increasing every day, there are also unknown works in different libraries around the world that have been forgotten.one of these unknown works is Noure Ala Nour by Pire Jamali Adestani, mystic and Shiite interpreter of ninth century. Pire Jamali Adestani is one of the mystic who are famous for numerous works that are in the form of manuscript copies in collection or separately. Noure Al Nour is one of the works that mixed both verse and prose and Pire Jamali written it in the explanation of mystical concepts in quite simple language. The present paper tries for the first time to introduce and identify this precious work.
    Keywords: the ninth century, mystical texts, Pire Jamali Ardestani, Noure Ala Nour, mystical interpretations
  • Fatemeh Rahimi* Page 29
    In Rumi's mystical language, a lot of mystical trainings and spiritual experiences are expressed through signs and icons that he uses sometimes through metalanguage and iconic signs and some other times through schematic and symbolic ones in a form of simile, metaphor, and allegory. In some lyrics of "Divan-e-Shams", the novel and poetic explanation of Rumi on some usual signs used in earlier mystical tradition represents the creativity and innovation of his language as well as his aesthetic appreciation of mystical concepts and phenomenon. In Rumi's language a lot of repetitive signs that are used as similes and metaphors in mystical literature, have turned into some signs with new interpretation as if there is a new spirit blown into the body of phrases and statements thereby novel meanings are emerging in the mind of the audience. Because of his own profound experiences, Rumi has made a new translation of a host of icons and symbolic signs and has provided a new interpretation of them to the audience. Such a transformation and permutation in symbolic signs, in addition to the imitation free mind of Rumi, in most cases means iconic sign that to some extent represents some aspects of his mystical belief and school of mind. Iconic signs in Rumi's poetry could be often considered as metalanguage ones which apparently in many cases are used unconsciously. Out of the iconic signs used in this way are percussive and passionate rhymes in Divan-e-Shams that are iconic signs of Rumi's internal and spiritual fluctuations. Seemingly, Rumi's inattentiveness to the surface meaning of some words and expressions as well as other verbal negligence in using the language could be deemed as a sign of the instrumental function of a "term" and its inferiority against the significance and originality of "meaning".
    Keywords: Semiotics, Rumi, mystical signs, mystical language
  • Mahin Panahi, Masrooreh Mokhtari* Page 57
    Intuition is one of the munificences that has been discussed more than other intuitions in sofia educational books. Regarding that the new psychology also pore this supernatural thing with scientific method ‚ studing of quiddity and howness and type of emergence of that ‚ are to be searched in this article. Regarding that the origin of Islamic mysticism in Quran and tradition‚first intuition in Quran and other religious books and then in most important sofia books was studied. To reach the goal‚ instances of intuition and its synonym from Quran and Nahjolbalage and then from other sofia sources such as: Sharhe al taarrof le mazhabe attasavvof‚ Alloma fi Tasavvof ‚ Resaleye goshiriea‚ Mesbah al hedaye and some other books and biographies‚ was extracted and discussed in different groups like intuition of muslims‘god- gifted intuition and mystics intuition and in viewpoint of variety things like informing of unseens‘supervision on minds‘mind- reading‘informing of future‘ informing of concealed letters. By reading verses and valid tradions‘ trueness of intuition on mystic’ behalf in mystical texts is proved and intensity and weak ness of this power depends upon belief and piety‘inner coduct‘ self – purification and training of soul.
    Keywords: munificencesIntuitionInsight Quran, Nahjolbalage
  • Fatemeh Shekhlovand* Page 83
    Existences and its related topics in the Islamic Gnosticism have special importance. In this case, scholars and grandees of these series have presented the outstanding theories. In this paper, existence and its derivatives such as divine names and traits, expression and manifestation have discussed by these dynasties. So, we try to point out theories of their scholars about Gnostic doctrine and the present differences and similarities in their views. Some Of them emphasize on the relationship between exitstence with Universe and human beings that the real existence belongs to god and other creatures are his manifestations. For instance, Saadaddin Hamoyyeh, Azizaddin Nasafi, repeatedly say that Allah is the existence of the posing nothingness, and all creatures are the nothingness of the posing existence.
    Keywords: Ontology, kobravieyyeh, sohravardieyyeh dynasties, divine names, traits, expressinon, manifestation
  • Naser Naseri* Page 103
    By survey on the stories of Masnavi we encounter with traces of Gnostics and wise men that have gone prosperity and happiness way and experienced lovely real life aspects with Molana poems and surpassed in the meaning and truthfulness and showed their sincerity and devotion and released their sensuality and egotism. This article aims to introduce perfected man as a superior subjective creature of Molana and unique characteristics of the perfected men by referring to examples in Masnavi. The perfected man of Molana is a devotee that releases himself and seeks God and unifies in divine spirit and achieves spirituality in one hand and he is an eager lover that seeks beloved and combines in dive unity. He is manifestation of divinity that attends in the material world; and he places in center of the world and becomes ultimate goal of creation that his accompaniment is accompaniment by God and his abstention leads to deprivation of holiness. Prophets and holy figures are manifestation of perfected men in Masnavi.
    Keywords: Molavi, Masnavi, perfected man, prophets, authorities, Hesam edin Chalabi
  • Ali Ein Aliloo* Page 129
    The works by Shahid Motahari is full of evidences and hadiths that sometimes the writer resorts to for supporting his assertions and some other times they are commented and described. The collection of his works is composed of fifty nine topics. Many of the works include his lectures that are printed by Nashr Institute. The addressing aspect of his works represents the vast information of the writer on the Koran and his validity, whose skill is multiplied by the impact of his being an orator. Moreover, Motahari has used a lot of poems in his works that in many cases come parallel with the evidences in the Koran or those of Imams. According to the unique aspect of the works, the writer decided on writing the paper that on the one hand introduce traditions and evidences in relation with the verses and hadiths and poetries used in terms of various issues including philosophy, mysticism, and ethics, and on the other hand, demonstrate the grandeur of the Persian scholars and poets.
    Keywords: The Koran, hadith, Persian poetry, Islamic mysticism, Shahid Motahari
  • Leily Abbasi Montazeri, Navazollah Farhadi Page 161
    Wisdom and belief in God are the basic conditions in order to enter the humans in the way of thinking (doctrine) and move them to the reality. In fact the human beings have been trying to recognize the reality of God by the various ways. They have wanted to satisfy the innate sense of the worship in their selves, although the humans have not been able to know the essence of God for long eras and their tries for comprehend this essence has been limited to the material thoughts and they have failed. During the history, many people have investigated this principle and its various aspects but it seems that the Sufi doctrine has considered it more profoundly, especially the high rank Gnostics such as Mowlana Jalal-ad-Din Muhammad Balkhi and Sheikh Mahmoud Shabestari. The objective of the present study is to investigate the worldview of two above- mentioned Gnostics in the field of wisdom and the way to achieve the better recognition of God. On the basis of the results obtained from the research which has been done in the field, in spite of the variety observed in the views of the two poets, Mokashefeh is the one which is considered superior to others and this has been proven in the current investigation.
    Keywords: Mowlana, Shabestari., wisdom, God, Heart
  • Behrooz Romiyani, Masoomeh Bakhshizadeh Page 185
    In each styles, school and period, though and special tendency see wich finally, that school or style distinguish other school. Among students of Kobravie's school, see special kind of steps evidences wich limited to this sect and branced sects. Evidencs is a kind of the mysticism excite discussion,in addition to. that is confront with differences and contrast. This differences in influenced by point of view on groups of sufis.One of kinds of evi dences isevidence of colord light that propound by students of Kobravie school; of cours they following najmoddin kobra,Kobravie's leader.
    Keywords: kobravie, evidences, colord lights, Islamic mysticism, zahabie, yazidie black light
  • Masoud Pakdel Page 213
    According to pantheism theory in Islamic theosophy, what ever eyes see and thought records, is superficial and imaginary growth, and beyond that there is an unlimited and real existence. This growth is effect of that unique and unlimited existence. Attar uses compound pun to explain imaginary growth and unique and real existence. Thirty birds and roc (simorgh). Roc which is byond the superficial senses really exists and it is only one, whereas thirty birds which ane on face of super ficial senses donot really exist, but in fact they are signs and realization of that single fact. The Roc is the mystery of God and thirty birds are mystery of humans. Roc is beyond the senses of other birds. in fact those thritl birds found out that Roc in themselves.
    Keywords: Attar, mantegh al teyr, theosophy, unity